- ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΘΕΟ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Βρες το μόνος σου ρε τεμπέλη. Και απάντα μετά, πάλι μόνος σου.
Όχι βέβαια, το θέλω διανθισμένο απ' τις κρίσεις του ψηλού.
Διαφορετικά, δεν έχει νόημα.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
quote:
Ψηλός -Είσαι ο χαϊδεμένος των συντονιστών και γι’ αυτό σε αφήνουν να αλωνίζεις μη καταλογίζοντάς σου τίποτα.
ΧΑ, ΧΑ, ένας από τους πολλούς χαϊδεμένους (κατά το Ψηλό) που προσέχουμε οι συντονιστές… ![]()
![]()

Αυτός είμαι εγώ......
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Εκείνος λοιπόν είπε ότι είπε και θεωρώ ότι ήταν ξεκάθαρος και αν για μια σκέψη του σχύει μια αναλογία ... τότε θεωρώ ότι μπορώ και γώ να κινηθώ με το δικό του σκεπτικό και να διατυπώσω ένα "Πλατωνικό ερώτημα"....
...........
Διατυπωνεις Ένα εαρινο ερώτημα....
Εαρινος
Με την λογική λοιπόν δομήθηκαν οι όποιες σκέψεις-ιδέες του ή με τις αισθήσεις που εκείνος ο ίδιος απέρριπτε???
.........
Δεν τις απερριπτε όπως το γράφεις, μα γνωριζε σε βάθος τι σχέση υπάρχει μεταξύ αίσθησης και σκέψης, σκέψης και μνήμης. Τι είναι...το εγω.
Άκου έαρινε. Δεν είναι εύκολο να βρεις άκρη, σε πολλα κουβαρια που είναι οι σκέψεις μας. Θα σου πω σε τι βοήθησε ο Πλάτωνας, όταν κάποια στιγμη ψαχθηκα σωβαρα.
Σε ρώτησα για τη μαμά και τον μπαμπά, και θα σου πω εγω τα περισσότερα που σου είπε η μαμά σου, μα δεν κατάλαβες. Πίσω απο όλα τα πράγματα κρύβεται κάτι. Η εκπλήρωση. (έχει σαν αντίθετο την τιμωρία) μα ας σταθούμε λιγο σε αυτο, εκπλήρωση.
Γιατί κοβοταν η αναπνοή στη μανουλα σου?
τι ψάχνει ο φιλος μας ο ψεύτης,
ο νικομαχος, ΕΣΥ, εγώ, ο κάθε ανθρωπος?
εκπλήρωση σε κάτι.
Είναι βασικό να ξεκινήσεις την έρευνα σου απο αυτο, γιατί οτι και να κανείς στη ζωη, ότι και να σκεφτείς, θα δεις πως πίσω κρύβεται αυτο.
Εκπλήρωση.
Στην ουσία, αυτο που ονομάζουμε εγω, δεν είναι άλλο, απο μια κίνηση εκπλήρωσης. Αν στο πω διαφορετικά, ακόμα και στους ασθενείς που καθημερινά έχεις πάρε δώσε, θα δεις πως η ψυχολογική κίνηση σε βάθος είναι μια ανεπάρκεια.
Βλέπεις πως με λίγα λόγια βγάζω, άχρηστο, οποίο ψυχολόγο και ψυχίατρο θέλω? ![]()
είναι μια ανεπάρκεια που έχω απο μικρός, και που όταν το κάνω, με εκπληρώνει! ![]()
Να συνεχίσω? ![]()
Σου ορκίζομαι πάντως, στον σταυρό που σου κάνω(κάνω τον σταυρό μου), ότι αν δεν έβλεπα το όνομά σου σε αυτή την ενότητα, δεν επρόκειτο να είχα κάνει καν τον κόπο να μπω.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 10/05/2011 01:17:15
quote:
Πλατωντι ψάχνει ο φιλος μας ο ψεύτης,
ο νικομαχος, ΕΣΥ, εγώ, ο κάθε ανθρωπος?
εκπλήρωση σε κάτι.
Κάπου τα έχουν μπλέξει οι “Πλάτωνες”, μοντέρνοι και παμπάλαιοι
Και για μεν τον παλιό τον Πλάτωνα, το κατανοώ, δεν γνώριζε τίποτε για το ασυνείδητο.
Ο φρέσκος Πλάτωνας όμως?
Αιτιολογείται άραγε ή εμμονή και προσκόλληση σε πεπαλαιωμένες ιδέες, και ή πεισματική άρνηση προσαρμογής τους σε καινούργια δεδομένα?
quote:
ΠλάτωνΒλέπεις πως με λίγα λόγια βγάζω, άχρηστο, οποίο ψυχολόγο και ψυχίατρο θέλω?
Χμ!!!
Έχεις ξαπλώσει στο ντιβάνι του?
Μήπως – λέω – η αλαζονεία είναι ακίνδυνη μεν, αλλά ενίοτε ενοχλητική για τους συνανθρώπους μας.
Δεν είπα τίποτα – ...λέω !! -
quote:Αυτό δεικνύει dr μας ότι τους άλλους τους θεωρείς φελλούς;
Σου ορκίζομαι πάντως, στον σταυρό που σου κάνω(κάνω τον σταυρό μου), ότι αν δεν έβλεπα το όνομά σου σε αυτή την ενότητα, δεν επρόκειτο να είχα κάνει καν τον κόπο να μπω.
Γιατι;
quote:Δηλαδή όταν κάποιος γνωρίζει ότι οι άνθρωποι όταν πεθάνουν, πεθαίνουν για τα καλά και κάποιος άλλος πιστεύει ότι ανασταίνονται, κάποιος κάνει παρά φύσει χρήση του εγκεφάλου του;
Κοίταξε φίλε μου, άλλο το ότι ο άνθρωπος έχει κάποιες Χ φυσικές ικανότητες & δυνατότητες και άλλο το πώς τις χρησιμοποιεί. Οι ικανότητες είναι φύσει, η χρήση τους όμως μπορεί να είναι παραφύσει
Ο πρώτος ή ο δεύτερος; Εγώ λέω ο δεύτερος!
Εσύ;
quote:Ενα σκληρό κρανίο είναι ΦΥΣΕΙ προστασία του εγκεφάλου.
Π.χ. ο άνθρωπος έχει σκληρό κρανίο. Άρα είναι φύσει το να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο.
Προφανώς και όχι!
Το κοπάναγες στον τοίχο πρίν μάθεις την φύση του;
quote:Πάλι τα έμπλεκσες dr μου.
Ή ο άνθρωπος έχει πρωκτό. Άρα είναι φύσει να κάνει πρωκτικό σεξ. Προφανώς και όχι!
Ο πρωκτός είναι ΦΥΣΕΙ για χέσιμο!
Πολύ μπερδεύεις τις φύσεις γιατρέ μας...
quote:Μπούρδες! Διάβασε εδώ: "...ει ούτως εστίν η αιτία του ανθρώπου μετά της γυναικός, ου συμφέρει γαμήσαι."
Ο Χριστιανισμός λέει τα εξής απλά: Σεξ μεταξύ ετεροφυλόφιλων, με φυσικό τρόπο (διείσδυση). Επίσης μιλάει για μονογαμία και αλλαγή συζύγου μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο (θάνατος, μοιχεία). Λέει επιπλέον ότι το σεξ δε πρέπει να γίνεται για καθαρά σαρκικούς λόγους, πρέπει να γίνεται μεταξύ συζύγων, με στόχο την διαιώνιση του είδους.Από τα παραπάνω, εγώ δε βρίσκω πώς θεωρείς ότι η εκκλησία υποστηρίζει κάτι παραφύσει. Ίσα ίσα, σε προτρέπει να χρησιμοποιήσεις τις φυσικές σου ικανότητες, με φυσικό τρόπο.
Κσέρεις ποιός το γράφει αυτό; Και είναι απλώς ένα δείγμα...
Πού τα βρήκες γραμμένα όλα αυτά αγαπητέ μας;
Αφου δεν έχεις διαβάσει την Κ.Δ. γιατί μας πουλάς αυτό το παραμύθι;
quote:Ολα αυτά είναι στην φύση των ανθρώπων.
Στην περίπτωση τώρα που δεν το κάνεις αυτό, συμβαίνουν αυτά στη κοινωνία (που τα ζούμε καθημερινά): εκτρώσεις, (->υπογεννητικότητα) διαζύγια, παιδιά που μεγαλώνουν με ψυχολογικά προβλήματα λόγω διαζυγίων, αύξηση της ομοφυλοφιλίας, αύξηση των παιδιών που μεγαλώνουν με ομοφυλόφυλους γονείς, καθώς και των παιδιών που αναπτύσσουν ομοφυλοφιλία απο ψυχολογικά αίτια, έξαρση των αφροδίσιων νόσων, έξαρση της πορνείας (της νόμιμης ή παράνομης κακοποίησης γυναικών) σεξουαλικά (στυτικά κ.α.) προβλήματα λόγω ανασφάλειας ή άλλων ψυχοσωματικών προβλημάτων, σεξομανία, σεξουαλικές διαστροφές και παραφύσει εθισμοί, κάποιοι απ' τους οποίες είναι και επικίνδυνοι, ορμονικές διαταραχές λόγω υπερβολικού αυνανισμού/σεξ και η λίστα συνεχίζει.
Επικεντρώνεις το ενδιαφέρον σου σε ότιδήποτε αφορά το σεχ.
Το έχεις ξανακάνει αυτό όταν θέλεις να στηλιτεύσεις κάτι κακό.
Δεν υπάρχουν άλλα "παρά φύσει" προβλήματα στην κοινωνία, παρά μόνον τα σεκσουαλικά; Μπερδεύεις και τις φύσεις...
Γιατί; Εχεις κάποιο σεχουαλικό πρόβλημα;
Και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΌΤΗΤΑ. Μην παπαγαλίζεις τα ρεμάλια (εθνοπατέρες).
quote:Αυτά κι αν είναι μεγάλες ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!!
Τώρα αν εσύ θεωρείς παρα-φύσει τα όσα λέει ο χριστιανισμός περι αγάπης, ισότητας, ειρήνης κλπ
Είναι φύσει να ισχυρίζεσαι ανυπόστατα πράγματα;
Είναι φύσει να κάνεις προπαγάνδα;
Είναι φύσει το παραμύθι;
quote:Το ότι δεν γνωρίζουμε την αιτία, δεν σημαίνει ότι είναι θαύμα. Θαύματα υπάρχουν μόνον στους θρησκόληπτους! Τους αμαθείς!
Ένα θαύμα ανεξήγητο, γιατί ο συμπερασματικός νους δεν μπορεί να προσδιορίσει πράγματα χωρίς αιτία. Ο νους λέει 1 και 1 ίσον δύο, δεν λέει π.χ. 0 + 0 ίσον ένα, γιατί αυτό, βάσει της μηχανικής του νου, της ανθρώπινης λόγικής, είναι παράλογο.
Για κάποιον που δεν γνωρίζει το παραμικρό για πυροβόλα όπλα, ένα όπλο είναι ο κεραυνός που σκοτώνει και ο κατέχων αυτό είναι θεός.
Είναι θαύμα το όπλο;
quote:Το λογικό λάθος είναι "η αρχική κίνηση". Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει αρχική κίνηση;
Ο θεός, σαν ιδέα, μπορεί να προκύψει με πολλούς τρόπους.
Πρώτα απ' όλα, επειδή ακριβώς απο αρχαιοτάτων χρόνων ήταν αδύνατο στον άνθρωπο να εξηγήσει το θαύμα της ζωής, την αρχική "κίνηση", έπεσε σε ένα λογικό λάθος, είπε ότι αφού δεν μπορώ να βρω αιτία για την αρχική κίνηση.. φτιάχνω ο ίδιος μία. Την ονομάζω "θεό" και αυτός είναι η ευφυής αιτία... του αναίτιου.
Διότι όταν υπάρχει αρχική κίνηση, ποίος εκκίνησε εκείνον που έκανε την αρχική κίνηση; Και πάει λέγοντας.
Η αρχική κίνηση είναι αυθαίρετο και παράλογο.
Ολοι οι αρχαίοι λαοί είχαν μια κοινή ΘΕΑ. Την Γη, με διάφορες ονομασίες.
ΓΝΩΡΙΖΑΝ ότι ήταν παιδιά του πλανήτη, σε αντίθεση μ' εμάς, που δεν το πολυσκεφτόμαστε διότι είμαστε απασχολημένοι με τον Αέρα Τον Κοπανιστό!
quote:
Θεώρησε λοιπόν ότι πίσω από αυτή τη νομοτέλεια δεν μπορεί να υπάρχει κάποια μηχανική αρχή, αλλά μια συνειδητή βούληση που ώθησε τα πράγματα και τα πλάσματα του κόσμου να είναι έτσι, έτσι όπως είναι.
Γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μηχανική αρχή;
Κι εγώ σου λέω ότι υπάρχει. Η βαρύτητα.
Υπήρχε ες αεί και εξ αιτίας της κινούνται και ζουν τα πάντα.
Το αμφισβητείς;
Μπορείς και μην μου δώσεις σημασία.
Δεν είμαι δα και ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ...
Edited by - Αίολος on 10/05/2011 15:12:35
quote:...και η έκσαρση της πορνείας δεν είναι "παρά φύσει" dr μας!
έξαρση της πορνείας (της νόμιμης ή παράνομης κακοποίησης γυναικών)
Υπάρχει ζήτηση! Φαντάζεσαι εάν δεν υπήρχαν τα πορνεία τι θα γινόταν;;;
Θα περπατούσαμε τοίχο - τοίχο, δεν θα σκύβαμε για το σαπούνι ούτε στο σπίτι μας, δεν θα υπήρχαν πεζοδρόμια αλλά μαντράκια και πολλά άλλα που θα είχαν αλλάξει τον κόσμο μας. Θα μας ήταν αγνώριστος!
quote:Να συνεχίσω?
Για συνέχισε , μ'αρέσει....![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:
DoctorΆλλο λοιπόν η φύση, και άλλο η χρήση της φύσης. Αυτό είναι απαραίτητη διευκρίνιση. Η φύση είναι φύση, η χρήση ενός φυσικού χαρακτηριστικού όμως, μπορεί να είναι παρα-φύσει.
Ώστε ποινικοποιήται η χρήση της φύσης εεεε??????
Αυτή η ποινικοποίηση γίνεται άραγε “φύσει” ή “παρα φύσει”?
Ερώτησις ......!!!
Ο “Πλατωνικός” ο έρως που κατατάσσεται?
Φύσει?
Παρά φύσει?
Μετά φύσει?
Να ρωτήσουμε τον Πλάτωνα?
quote:
DoctorΟ Χριστιανισμός λέει τα εξής απλά: Σεξ μεταξύ ετεροφυλόφιλων, με φυσικό τρόπο (διείσδυση).
Η “διείσδυση” του χριστιανισμού στην Ελληνική αρχαία κοινωνία εγινε φύσει ή παρα φύσει
quote:
Doctor
Επίσης μιλάει για μονογαμία και αλλαγή συζύγου μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο (θάνατος, μοιχεία). Λέει επιπλέον ότι το σεξ δε πρέπει να γίνεται για καθαρά σαρκικούς λόγους, πρέπει να γίνεται μεταξύ συζύγων, με στόχο την διαιώνιση του είδους
Και με την βούλα του παπά νομίζω. Ξέχασες να το αναφέρεις.
Αυτό είναι εναρμονισμένο με το “φύσει” όπως παράδειγμα και η αγαμία για τον άνδρα ώς στοιχείο αγνότητας?
quote:
DoctorΑυτό γιατί αν δώσεις ώθηση 10Ν σε μια μπάλα (σε κενό χώρο), αυτή θα ασκήσει δύναμη στα άλλα αντικείμενα που θα ακουμπήσει είτε λιγότερο απο 10Ν είτε 10Ν ακριβώς. Ποτέ όμως δε θα δώσει περισσότερη ενέργεια απ' ότι έχει πάρει. Εκτός αυτού, αν υπάρχουν και αντίθετες δυνάμεις-τριβές, τότε η κίνηση αυτή των 10Ν θα πρέπει να εφοδιάζεται συνεχώς με καινούρια ενέργεια από την πηγή, για να συνεχίσει να υπάρχει. Επομένως κάτι τέτοιο θα δικαιολογούσε μια υπαρκτή, αλλά μειωμένη μεν, δημιουργική ικανότητα του νου.
Χμμμ....
Το τελευταίο “Χμμμ”, μπορεί να είναι και η σωστότερη πρόταση σε όλο το κείμενο, αν με αυτό εκφράζεις απορία και συλλογισμό.
Για τα υπόλοιπα θα έλεγα να το ψάξεις λιγάκι περισσότερο.
Δεν αναφέρομαι στα “περι θεού” , που είναι μια άλλη μεγάλη πονεμένη ιστορία που βαριέμαι να σχολιάσω, αλλά για το τελευταία τελευταία τοποθέτησή σου.
Η αλήθεια είναι οτι ένας εξομολόγος μπορεί να λειτουργήσει ωφέλιμα στην ψυχή ενός ανθρώπου κι ειδικά ενός παιδιού.
Παρόλα αυτά θα πρέπει να εκτιμήσουμε το γεγονός οτι διάφορες οικογένειες έχουν ασπαστεί κάποια άλλη θρησκεία πέραν του Χριστιανικού δόγματος οπότε με τα παιδιά αυτών των οικογενειών τι γίνεται?
Θα πρέπει να πάρουν απαλλαγή από την υποχρεωτική εξομολόγηση και να υπομείνουν μια "στάμπα".
Και δυστυχώς αυτή η "στάμπα", όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, κολλάει σε ένα παιδί κι ενδεχομένως να έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην ψυχολογία του.
Από την άλλην δεν υπάρχει λόγος πιστεύω ένα παιδί στην εφηβεία του να κάνει μια αναγκαστική (είτε στα πλαίσια του σχολείου είτε στα πλαίσια ενός ψυχολογικού έμμεσου εξαναγκασμού) εξομολόγηση και πιθανότατα να αποκτήσει ενοχές για κάποιες πράξεις του.
Τι αμαρτίες άραγε να έχει ένα παιδί 13-14 χρόνων?
Θυμάμαι οτι μέχρι τα 19 μου που πίστευα οτι με εκφράζει το Χριστιανικό δόγμα, αρνιόμουν πεισματικά να εξομολογηθώ.
Η αιτία ήταν οτι δεν ήθελα να παρεμβληθεί κάποιος άνθρωπος στην σχέση μου με τον εαυτό μου αλλά και με τον Θεό.
Αν είχα/έχω κάνει αμαρτίες θεωρώ πως για τις πράξεις μου αυτές θα ζητήσω άφεση αμαρτιών από τον εαυτό μου κι από την Ανώτερη Δύναμη που πιστεύω οτι υπάρχει (εάν νιώθω μια τέτοια ανάγκη).
Εν κατακλείδι, ίσως να ήταν προτιμότερο σε κάθε σχολείο να είναι υποχρεωτική η ύπαρξη ψυχολόγου ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί καλύτερα αλλά και να χειριστεί διάφορες καταστάσεις έχοντας μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση.
Άλλωστε, μιας κι η θρησκευτική πίστη είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου, μπορεί ένας έφηβος εάν το επιθυμεί πραγματικά να επισκεφθεί έναν ιερωμένο προκειμένου να εξομολογηθεί.

In anticipation of my resurrection...
καταρχήν φίλε ψηλέ ΕΙΜΑΙ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ!!!
Φίλε Samuel1974 μου απαντάς
[quote] Ένα μικρό παιδί, ακόμα και ένα τετράχρονο, έχει συναίσθηση του τι είναι λάθος και του τι είναι σωστό.
Παραδείγματα: Ένα μικρό παιδί δε ντρέπεται και δεν αισθάνεται τύψεις όταν λέει ψέματα στους γονείς του;
Ένα μικρό παιδί μήπως δεν αισθάνεται τύψεις όταν ξυλοκοπήσει ένα συμμαθητή του;;
Ένα μικρό παιδί δεν αισθάνεται μήπως τύψεις όταν κλέψει, έστω και έναν μαρκαδόρο απο έναν συμμαθητή του, έστω και αν πηγαίνει ακόμα προνήπιο [quote]
όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν απόλυτα. ναι κάποια τετράχρονα ξέρουν τι είναι καλό ή κακό (εξαρτάται τι τους έχουν διδάξει οι γονείς τους) αλλά δεν αναγνωρίζουν συνήθως την βαρύτητα των πράξεών τους. για παράδειγμα ένα μικρό παιδάκι μπορεί να νιώσει το ίδιο άσχημα αν σπάσει το άγαπημένο μολύβι του συμμαθητή του με το αν σπάσει το κεφάλι του συμαθητή του. αυτό γίνεται ότι ψυχολογικά είναι ακόμα ανώριμα και ο βαθμός ωριμότητάς τους δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από το περιβάλλον που ζουν (βλέπε Βέροια)
το τι είναι σωστό ή λάθος λοιπόν δεν είναι λάθος να του το πει κάποιος παπάς, αλλά να του το πει στον ανάλογο χώρο. στα σχολεία υποτίθεται ότι τη δουλειά αυτή ΠΡΕΠΕΙ να την κάνουν οι δάσκαλοι και καθηγητές. όταν μπερδεύονται πολύ ειδήμονες σε ένα χώρο τα παιδιά μικρής ηλικίας μπερδεύονται και δεν ξέρουν ποιος είναι ο δάσκαλος τελικά.
[quote] Δηλαδή το να πάει κάποιος το παιδί του στον ψυχολόγο είναι θεμιτό; Αν γίνουμε (και θα γίνουμε έτσι όπως πάνε τα πράματα) σαν την Αμερική, όπυ η κάθε οικογένεια έχει τον οικογενειακό της ψυχολόγο, τότε θα μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον ψυχολόγο; Αν δώσουμε δηλαδή 50 ευρώ για μια επίσκεψη σε ψυχολόγο για να του πει το παιδί αυτά που δεν μπορεί να βγάλει στους γονείς του, είτε γιατί τους ντρέπεται είτε γιατί τους φοβάται, αυτό θεωρείται πιο σωστό; [quote]
όσων αφορά την σύγκριση παπά με ΠΑΙΔΟψυχολόγο δεν νομίζω ότι μπορούμε να συγκρίνουμε τις δύο ειδικότητες. ο ένας ασχολήται με την ψυχή γενικά των πιστών της θρησκείας ενώ ο άλλος έχει σπουδάσει και μελετήσει την συμπεριφορά και τα τυχόν προβλήματα των ΠΑΙΔΙΩΝ.
και στην περίπτωση του παιδοψυχολόγου όμως πάλι το παιδί θα πρέπει να προετοιμστεί από τους γονείς του για την επίσκεψή του σε αυτόν. τώρα αν είναι πιο σωστό το παιδί να μπορεί να μιλάει πιο εύκολα στον γιατρό από ότι στους γονείς του είναι μεγάλο θέμα προς συζήτηση και επιγραμματικά θα συμφωνήσω πως ΜΑΚΑΡΙ να μπορούσε να μιλούσε στους γονείς.
[quote]
Αντί να αντιπροτείνουνε κάτι εδω μέσα όσοι έστω και αυτοί που δεν πιστεύουνε στον Χριστιανισμό, βλέπω μία οξύθημη αντίδραση και μία κάθετη εναντίωση.
Αντί δηλαδή να αντιπροτείνετε, να φέρνει η πολιτεία ψυχολόγους στα σχολεία π.χ. ή να απαιτήσεται ο παπάς που θα έρθει στο σχολείο, να έχει πτυχίο ψυχολογίας, εσείς μιλάτε για ψυχολογική βία και προσυλητισμό. Αυτός είναι ο ορισμός της ΣΤΕΙΡΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ αγαπητοί μου συνομιλητές.[quote]
δεν νομίζω πως το θέμα του post είναι "πως θα βοηθήσουμε στην ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών στα σχολεία" αν ήταν αυτό να είσαι σίγουρος πως θα είχαμε πολλά να προτήνουμε!!! μην προσπαθείς να πας αλλού την κουβέντα.
[quote]
Και απο που προέρχεται αυτή η παρανόηση; Το λέει πουθενά η Εκκλησία; Είπε ποτέ κανένας παπάς: "Αμάρτησε και μετανόησε και μετά ξαναμάρτησε";
Αυτό όμως που λες είναι μία διαδεδομένη αντίληψη για το τι νόημα έχει η μετάνοια στην Εκκλησία. έχει παρεξηγηθεί δηλαδή η μετάνοια με τη λέξη αμνηστεία. Το ότι η Εκκλησία συγχωρεί δε σημαίνει ότι αμνηστεύει, και ούτε σημαίνει ότι λέει: "Κάνε ότι θες, έτσι και αλλιώς θα σε συγχωρέσει ο Θεός"......Είναι παρανόηση, η οποία προέρχεται απο άγνοια των γραφών. Και επειδή συνάντησα πολλά μέλη σε αυτό το φόρουμ, αλλά και αλλού, όπου κατηγορούνε την Χριστιανική Εκκλησία, για αυτό ακριβώς το ζήτημα, ότι δηλαδή με την συγχώρεση ουσιαστικά αμνηστευει τάχατες την αμαρτία, θέλω να πω ότι η Εκκλησία το έχει ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια. Όσοι την κατηγορούνε για αυτό ή δεν γνωρίζουνε τις γραφές ή τις γνωρίζουνε και γίνονται εθελοντές ψευδοκατήγοροι.[quote]
αν διάβασες καλά αυτά που γράφω είναι πως αν δεν έχουν σωστή προετοιμασία τα παιδιά πριν την εξομολόγηση αυτά θα ΠΑΡΑΝΟΗΣΟΥΝ το νόημά της λόγω ΤΗΣ ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΑΣ που έχουν βάσει της ηλικίας τους. τώρα αν ΄κάποια μέλη κατηγορούν βάσει της ίδιας παρανόησης την εκκλησία συγχώρεσέ με αλλά δεν έχω δει κάτι τέτοιο όσο καιρό μπαίνω στο forum, αλλά το θεωρώ και πιθανό για τους λόγους που παραθέτεις.
γενικά δεν είμαι αρνητική απέναντι στην εξομολόγηση γιατί πιστεύω πως όταν ένας άνθρωπος έρθει αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί αυτός αμαρτίες, αναγνωρίσει τα λάθη του και θελήσει να τα εξωμολογηθεί ελαφρύνοντας έτσι την ψυχή του, μπορεί να το κάνει είτε στην εκκλησία, είτε στον ψυχολόγο, είτε σε φίλους. πάντως επειδή συνήθως μια παραδοχή και αντιμετώπιση προσωπικών αμαρτιών συνεπάγεται μεγάλη συναισθηματική φόρτιση και ξέσπασμα πολλές φορές, θεωρώ ότι αυτό πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένο, απομονομένο συνήθως χώρο, μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, χώρο που να εμπνέει ασφάλεια και διακρητικότητα. τώρα αν εσύ φίλε μου πιστεύεις πως τέτοιο χώρος είναι και το σχολείο τότε τα βλέπουμε αλλιώς τα πράγματα.
επιμένω πως η εξομολόγηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, που χρειάζεται προετοιμασία και διακριτικότητα.
quote:
@ ΕυστράτιοςΓράφεις:
"Μελετήστε κύριοι όλες τις θρησκείες το ίδιο και αντικειμενικά και αφού έχετε την ανάγκη να πιστέψετε κάπου, θα δείτε ότι το δόγμα μας καλύπτει όλες σας τις εσωτερικές ανησυχίες και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε και άλλα τέτοια…………ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ. "Υπάρχουνε κάτι θρησκείες, όπως κάποια ινδουϊστική αίρεση, που τα μέλη της κάνουνε όργια... Υπάρχουνε και θρησκείες που κάνουνε ανθρωποθυσίες...
Εσύ θα μιλούσες στο νήπιο παιδί σου για αυτές τις θρησκείες, τελείως αντικειμενικά και αμερόληπτα, έτσι ώστε να αφήνεις ανοιχτές ΚΑΙ αυτές τις επιλογές θρησκείας στο παιδί σου;; Ή μήπως θα προσπαθούσες να το αποτρέψεις απο τέτοιες επιλογές;;
Με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τις θρησκείες, για τις οποίες θα μιλούσες στο παιδί σου;;
Δεν θα επιλέξω τίποτα και με κανένα κριτήριο. Η λίστα με τις θρησκείες είναι ατελείωτη.
Θα το παρότρυνα το παιδί, να διαβάσει, να μελετήσει και να ερευνήσει μόνο του και μετά να αποφασίσει τι το καλύπτει. Όχι βέβαια στα δέκα του.
Αυτό θεωρώ, ότι είναι το ιδανικό… κατά πόσο όμως και εφικτό, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.![]()
WWalker
quote:
Να σου πω.
Όσο είναι μικρό και δεν έχει ακόμη τόσο την ικανότητα όσο και την πρόσβαση στις απαραίτητες γνώσεις για να αποφασίσει αν θέλει να είναι χριστιανός ή όχι, θα το πηγαίνω για να μάθει να εξομολογείται.
Ξέρεις τι μου λες τώρα ;
Θα κάνω αύριο εγώ ένα γιο...
θα τον ντύνω από μωρό στα κόκκινα, αντί για τα στρουμφάκια θα ακούει τον ύμνο του Ολυμπιακού, από τα πέντε του θα πηγαίνουμε στο Καραϊσκάκη στο πέταλο της 7, θα ψωνίζουμε σχολικά από την μπουτίκ, θα βλέπουμε στην τηλεόραση όλα τα φιλικά και τα επίσημα παιχνίδια, όταν μεγαλώσει λίγο θα πηγαίνουμε στο RED CAFÉ, θα κάνουμε και κανένα ταξιδάκι στην Ευρώπη για το Champions League και τέλος θα πάμε όταν μεγαλώσει λίγο και 2-3 φορές στην Τούμπα για να ανεβάσουμε την αδρεναλίνη.
Όταν φτάσει πια στα 18, θα τον πιάσω μια μέρα και θα του πω :
«γιέ μου, είσαι τώρα έτοιμος να αποφασίσεις ποια ομάδα θα ακολουθήσεις…ένα πράγμα μόνο θέλω να ξέρεις, ότι έκανα, το έκανα για να γνωρίσεις το ποδόσφαιρο σαν άθλημα. Αν θες τώρα μπορείς να γίνεις και βάζελος… »
quote:
Βλέπεις υπάρχουν πολλοί που δεν εξομολογούνται επειδή δεν έχουν τα κότσια.
Με την ίδια λογική μπορεί κάποιος να σου πει ότι, θα γινόσουν βουδιστής, άθεος ή άθρησκος αλλά δεν έχεις τα κότσια.
Για πχ, πες αύριο ότι αποφάσισες να μην βαφτίσεις το παιδί σου και έλα πες μας τι θα ακούσεις και πως θα σε αντιμετωπίσουν οι γύρο σου.
Δεν έχω πρόβλημα ούτε με την εξομολόγηση ούτε με την προσευχή ή οτιδήποτε άλλο.
Είμαι όμως κατά στην εφαρμογή τους στα σχολεία. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με τον macedon στο :
quote:
Σε κάθε περίπτωση, το σχολείο δεν είναι ο τόπος άσκησης πνευματικών ή θρησκευτικών καθηκόντων, με τον ίδιο τρόπο που η εκκλησία δεν είναι χώρος άσκησης γνωστικών δραστηριοτήτων (με την παιδαγωγική έννοια).Εάν το παιδί νιώσει την ανάγκη να απευθυνθεί σε πνευματικό την ώρα του σχολείου, όπως σημειώνει ο Ψηλός, ας κάνει υπομονή μέχρι να σχολάσει και ας πάει στον ειδικό γι'αυτό χώρο όπου θα έχει όλη την ευχέρεια και όλη την άνεση να εξομολογηθεί, να κοινωνήσει, να παντρευτεί και γενικά να κάνει οτιδήποτε επιτρέπεται στο χώρο αυτόν.
Είμαι κατά του προσυλητισμού ΓΕΝΙΚΑ γι' αυτό και γράφω στο θέμα.
Το ρώτησα και παραπάνω, αλλά δεν πήρα μια απάντηση. Αν μπορεί κάποιος φίλος/η να μου πει :
Αν η προσευχή το πρωί, η εξομολόγηση, το μάθημα των θρησκευτικών, οι εικόνες μέσα στης τάξεις και οι επισκέψεις (που και που) στην εκκλησία τα πρωινά για την λειτουργία, δεν είναι προσυλητισμός τότε τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προσυλητισμό στο σχολείο ;
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

quote:Αν η προσευχή το πρωί, η εξομολόγηση, το μάθημα των θρησκευτικών, οι εικόνες μέσα στης τάξεις και οι επισκέψεις (που και που) στην εκκλησία τα πρωινά για την λειτουργία, δεν είναι προσυλητισμός τότε τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προσυλητισμό στο σχολείο ;
ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ!!!!
quote:quote:Αν η προσευχή το πρωί, η εξομολόγηση, το μάθημα των θρησκευτικών, οι εικόνες μέσα στης τάξεις και οι επισκέψεις (που και που) στην εκκλησία τα πρωινά για την λειτουργία, δεν είναι προσυλητισμός τότε τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προσυλητισμό στο σχολείο ;
ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ!!!!
Κάτι τέτοιες απόψεις και αυθαίρετοι ορισμοί, έδωσαν την αφορμή αλλά και το δικαίωμα σε ορισμένους άλλους να μιλάνε για "ιστορικό προσηλυτισμό"!
Σε μια χώρα όπου το 95-98% είναι ορθόδοξοι, ο κόσμος, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί το παιδί του να μαθαίνει για την ιστορία και τις "αξίες" του τόπου του, τόσο για την π.Χ., όσο και για τη μ.Χ περίοδο!!
Είναι δυνατόν να χαρακτηρίσουμε "βλαβερή" για το παιδί την προσευχή (σε όποια γλώσσα κι αν γίνεται και προς όποιο θεός κι αν απευθύνεται);
Είναι δυνατόν να είναι "βλαβερή" η διδασκαλία της Αγάπης, της συγχώρεσης και της μετάνοιας για τα παιδιά μας;
Οι εικόνες στις τάξεις είναι το πρόβλημά σας;;
Οι τόσες και τόσες εικόνες βίας που βλέπουν καθημερινά τα παιδιά μας και τις μιμούνται, δεν είναι προσηλυτισμός αυτός; Γιατί κανείς δεν αντιδρά;
Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου σε όλα αυτά;;
Είδατε πώς ντύνονται, πώς χαιρετούν, πώς τρέφονται τα παιδιά μας σήμερα; Ποιος τους προσηλύτισε σε αυτόν τον τρόπο ζωής;
Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών θα προτιμούσε τα παιδιά τους να "προσηλυτιζόταν" από τις "θρησκευτικές" εικόνες που βρίσκονται στους τοίχους των σχολείων και όχι από τον βομβαρδισμό των εικόνων που δέχονται τα παιδιά τους καθημερινά, εντός και εκτός του σχολείου!!!!

quote:
Ψηλός
Κάτι τέτοιες απόψεις και αυθαίρετοι ορισμοί, έδωσαν την αφορμή αλλά και το δικαίωμα σε ορισμένους άλλους να μιλάνε για "ιστορικό προσηλυτισμό"!
Το «Κάτι τέτοιες απόψεις και αυθαίρετοι ορισμοί…» για να είμαι ειλικρινής, μου έκατσε “κάπως”, αλλά δε βαριέσαι. ![]()
Εγώ δεν αναφέρθηκα σε “ιστορικό προσηλυτισμό” και ούτε με ενδιαφέρει γιατί πράγμα μιλάνε οι άλλοι.
Έκανα μια σαφή ερώτηση, όχι για να πικάρω κάποιον, αλλά για να δω τι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι, επειδή βλέπω ότι δεν συμφωνούμε όλοι, ότι αυτό είναι προσυλητισμός στο σχολείο και μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Έτσι ξαναρωτάω :
«Αν η προσευχή το πρωί, η εξομολόγηση, το μάθημα των θρησκευτικών, οι εικόνες μέσα στης τάξεις και οι επισκέψεις (που και που) στην εκκλησία τα πρωινά για την λειτουργία, δεν είναι προσυλητισμός τότε τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προσυλητισμό στο σχολείο ;
quote:
Ψηλός
Σε μια χώρα όπου το 95-98% είναι ορθόδοξοι, ο κόσμος, έχει κάθε δικαίωμα να απαιτεί το παιδί του να μαθαίνει για την ιστορία και τις "αξίες" του τόπου του, τόσο για την π.Χ., όσο και για τη μ.Χ περίοδο!!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου !![]()
Αλλά πιστεύω ότι αυτό το δικαίωμα το έχει, ανεξαρτήτως θρησκευτικών προτιμήσεων.
quote:
Ψηλός
Είναι δυνατόν να χαρακτηρίσουμε "βλαβερή" για το παιδί την προσευχή (σε όποια γλώσσα κι αν γίνεται και προς όποιο θεός κι αν απευθύνεται);
Είναι δυνατόν να είναι "βλαβερή" η διδασκαλία της Αγάπης, της συγχώρεσης και της μετάνοιας για τα παιδιά μας;
Όχι !! Ποιός το είπε αυτό ![]()
![]()
quote:
Ψηλός
Οι εικόνες στις τάξεις είναι το πρόβλημά σας;;
Όχι !! Αλλά είναι και αυτές ένα μέρος του προβλήματος που λέγεται "προσυλητισμός στο σχολείο".
quote:
Ψηλός
Οι τόσες και τόσες εικόνες βίας που βλέπουν καθημερινά τα παιδιά μας και τις μιμούνται, δεν είναι προσηλυτισμός αυτός; Γιατί κανείς δεν αντιδρά;
Ποιος είναι ο ρόλος του σχολείου σε όλα αυτά;;
Είδατε πώς ντύνονται, πώς χαιρετούν, πώς τρέφονται τα παιδιά μας σήμερα; Ποιος τους προσηλύτισε σε αυτόν τον τρόπο ζωής;
Όχι !! Το καταλαβαίνεις και εσύ φίλε μου.
Οι εικόνες βίας δεν είναι ωραίο θέαμα και συμφωνούμε όλοι .
Ούτε συμφωνώ ότι τα παιδιά της μιμούνται, βέβαια υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά δεν είναι ο κανόνας. Αν ήταν έτσι τα παιδιά όλα θα ήταν τρομοκράτες, κλέφτες και φονιάδες.
Ο ρόλος του σχολείου είναι να μορφώνει τα παιδιά και να τους δίνει τις βάσεις για να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, για να είναι σε θέση αύριο να αντιλαμβάνονται τι γίνεται γύρο τους και να μην τρώνε τη μασημένη τροφή που τους πασάρουν.
Το πώς ντύνονται, πως χαιρετούν κτλ. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και μόδα και όχι προσυλητισμό γιατί είναι κάτι που αλλάζει.
Αν ήταν έτσι όλοι θα κυκλοφορούσαμε με χλαμύδες.![]()
![]()
(έτσι για να ευθυμήσουμε λιγάκι)
quote:
Ψηλός
Είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γονιών θα προτιμούσε τα παιδιά τους να "προσηλυτιζόταν" από τις "θρησκευτικές" εικόνες που βρίσκονται στους τοίχους των σχολείων και όχι από τον βομβαρδισμό των εικόνων που δέχονται τα παιδιά τους καθημερινά, εντός και εκτός του σχολείου!!!!
Εξαρτάται φίλε μου. Όλα είναι σχετικά.
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος

quote:
Γειά σου φίλε Ψηλέ λες :
quote:
Ψηλός
Κάτι τέτοιες απόψεις και αυθαίρετοι ορισμοί, έδωσαν την αφορμή αλλά και το δικαίωμα σε ορισμένους άλλους να μιλάνε για "ιστορικό προσηλυτισμό"!Το «Κάτι τέτοιες απόψεις και αυθαίρετοι ορισμοί…» για να είμαι ειλικρινής, μου έκατσε “κάπως”, αλλά δε βαριέσαι.
Εγώ δεν αναφέρθηκα σε “ιστορικό προσηλυτισμό” και ούτε με ενδιαφέρει γιατί πράγμα μιλάνε οι άλλοι.
Έκανα μια σαφή ερώτηση, όχι για να πικάρω κάποιον, αλλά για να δω τι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι, επειδή βλέπω ότι δεν συμφωνούμε όλοι, ότι αυτό είναι προσυλητισμός στο σχολείο και μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Έτσι ξαναρωτάω :
«Αν η προσευχή το πρωί, η εξομολόγηση, το μάθημα των θρησκευτικών, οι εικόνες μέσα στης τάξεις και οι επισκέψεις (που και που) στην εκκλησία τα πρωινά για την λειτουργία, δεν είναι προσυλητισμός τότε τι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε προσυλητισμό στο σχολείο ;
Φίλε Στράτο,
Δεν με πίκαρες με αυτό που είπες.
Ας δούμε λίγο τι εστί προσηλυτισμός.
Παίρνω copy-paste τη σημασία της λέξης όπως αυτή ερμηνεύεται από το Λεξικό on line του Τριανταφυλλίδη:
http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/dictonline/DictOnLineTri.htm
προσηλυτίζω [prosilitízo] –ομαι P2.1 : πείθω κπ. να ακολουθήσει τη θρησκεία, το δόγμα που πρεσβεύω: Προσπάθησαν να τον προσηλυτίσουν οι μάρτυρες του Iεχωβά. || (επέκτ.) προσελκύω κπ., τον πείθω να γίνει οπαδός ιδίως των ιδεολογικών, των φιλοσοφικών, των πολιτικών μου απόψεων: Προσηλυτίστηκε από τους ακροδεξιούς / τους εθνικιστές. [λόγ. προσήλυτ(ος) -ίζω μτφρδ. αγγλ. proselytize < ελνστ. προσήλυτος]
Αυτό που είπα για απόψεις και αυθαίρετους ορισμούς δεν έχει να κάνει τόσο με τις δικές σου ερωτήσεις, αλλά αφορά αυτό που είπε ο ellovos, ότι "ΕΧΕΙΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΥ!!!!"
Δεν θεωρώ, λοιπόν, ορισμό του προσηλυτισμού το ότι τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να προσεύχονται και μέσω της προσευχής να ανοίγουν την καρδιά τους και να ζητάνε από το Θεό (όπως και αν τον αντιλαμβάνονται) να ενεργήσει για το καλό ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Όπως είπα και στο προηγούμενο μήνυμά μου, τα ελληνόπουλα, έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν την ιστορία και τις "αξίες" του τόπου τους τόσο για την προ Χριστού εποχή, όσο και για τη μετά Χριστού εποχή.
Έχουμε την τύχη να έχουμε κληρονομήσει ένα τεράστιο συγγραφικό έργο από Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πραγματικούς Λόγιους και εραστές της σοφίας του Θεού.
Δεν θεωρώ, λοιπόν, ορισμό του προσηλυτισμού τη μετάδοση του εν λόγω συγγραφικού έργου, στα παιδιά μας. Το μάθημα των θρησκευτικών δεν πρέπει να περιορίζεται στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής και μόνο.
Ούτε και την επίσκεψη για εκκλησιασμό τη θεωρώ προσηλυτισμό.
Και, τέλος, ούτε και την παρουσία των "βουβών" και πολλές φορές απουσών από την οπτική αντίληψη των παιδιών, εικόνων θεωρώ ότι είναι προσηλυτισμός.
Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι θίγεται κάποιος με την αποδοχή των όσων ανέφερα πιο πάνω. Αν κάποιος γονέας διαφορετικού δόγματος ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ στο παιδί του να απέχει από τις παραπάνω "εκδηλώσεις", νομίζω πως κάτι τέτοιο γίνεται σεβαστό σήμερα.
Όσον αφορά αυτό που ανέφερα περί "Ιστορικού προσηλυτισμού", είναι γεγονός και στηρίζεται σε παρόμοιου τύπου "διλλήματα", όπως και αυτά περί θρησκευτικού προσηλυτισμού.
Θα σου αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Στο Ευρωπαϊκό Σχολείο του Λουξεμβούργου, στο ελληνικό τμήμα, έχει απαγορευθεί η διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας και έχει αντικατασταθεί με ένα άλλο, ένα "έκτρωμα", το οποίο, αν δεν κάνω λάθος λέγεται "Μαθαίνω για την Ευρώπη" ή κάτι τέτοιο.
quote:quote:
Ψηλός
Οι εικόνες στις τάξεις είναι το πρόβλημά σας;;Όχι !! Αλλά είναι και αυτές ένα μέρος του προβλήματος που λέγεται "προσυλητισμός στο σχολείο".
Πιστεύω πως για αυτό εδώ έχω εκφραστεί πιο πάνω.
quote:
Το πώς ντύνονται, πως χαιρετούν κτλ. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και μόδα και όχι προσυλητισμό γιατί είναι κάτι που αλλάζει.Αν ήταν έτσι όλοι θα κυκλοφορούσαμε με χλαμύδες.
(έτσι για να ευθυμήσουμε λιγάκι)
Φίλε Στράτο,
Αν μια μέρα αλλάξουν οι "ανάγκες", μη το γελάς καθόλου!!
Αυτό που λες για τις χλαμύδες, μπορεί να γίνει και πραγματικότητα.
Για να γίνει κάτι μόδα, σου θυμίζω τι λέει ο, κατά Τριανταφυλλίδη, ορισμός:
"πείθω κπ. να ακολουθήσει ……………………., προσελκύω κάποιον να γίνει οπαδός ………".
Αλλάζει η μόδα και μαζί με αυτή αλλάζουν και τα μέσα που θα την "αναδείξουν" και πάλι.
Φιλικά,![]()

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση των ωρών της εποπτείας και την διαμόρφωσης του χαρακτήρα των παιδιών μέσα στην οικογένεια με αποτέλεσμα να δέχονται διάφορες εξωτερικές επιρροές στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους , με απρόβλεπτες μερικές φορές συνέπειες .
Αυτή όμως η πραγματικότητα την οποία επισείουν ως επιχείρημα οι ρασοφόροι προκειμένου να συνεχίσουν την δράση τους μέσα στους χώρους του σχολείου , δεν στέκει για πολλούς και διαφόρους λόγους .
Πρώτον γιατί η εξομολόγηση γίνεται μέσα στους ναούς , οι ετερόδοξοι μάλιστα έχουν και ειδικά εξομολογητήρια για τον σκοπό αυτό , εκτός δε των ναών κατ εξαίρεση γίνεται για τους ασθενείς και τους ετοιμοθάνατους και γενικότερα σε άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν εφ' όσον βέβαια το ζητήσουν.
Δεύτερον γιατί ο ιερέας μπορεί μεν να γνωρίζη άριστα τα ιερά κείμενα , έχει όμως μαυρα μεσάνυχτα από ψυχολογία και παιδαγωγική , που θα του επιτρέψουν να βοηθήση και να στηρίξη ψυχολογικά ένα παιδί στα υπαρκτά ή φανταστικά προβλήματα που το απασχολούν .
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι , οι οποίοι κατά την γνώμη μου δεν είναι του παρόντος .
Καλώς λοιπόν κατά την γνώμη μου η υπουργός κατάργησε την εξομολόγηση στα σχολεία , επιβάλλεται όμως παράλληλα και η θέσπιση θέσεως σχολικού παιδοψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού που είναι και οι πλέον ενδεδειγμένοι για τον έλεγχο των αντικοινωνικών φαινομένων που παρατηρούνται στα σχολεία μας .
Όσο για τους παναγ(ρ)ιότατους , καλά θα κάνουν να ασχοληθούν και να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να πάψουν να ονειρεύονται την παντοδυναμία τους .
Οι εποχές του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας παρήλθαν ανεπιστρεπτί .
«Το να του πει έστω και ένας παπάς ότι αυτά, που ανέφερα παραπάνω, δεν πρέπει να τα κάνει, δε νομίζω ότι είναι λάθος.»
Σε γενικές γραμμές, όντως δεν είναι λάθος. Ωστόσο, λάθος είναι η ΕΜΠΛΟΚΗ του παπά σε ένα ΣΧΟΛΕΙΟ. Και εδώ, πρέπει να διορθωθούνε παλαιά ΛΑΘΗ. Ετσι και έγινε..
samuel1974:
«Αν λέει ψέμματα στους γονείς του, αργότερα θα λέει ψέματα στην οικογένεια, της οποίας ο ίδιος ή η ίδια θα είναι ιδρυτής...»
Ψέματα έ? Τι υποκρισία τελικά σε αυτή την χριστιανική θρησκεία.....
Ο ίδιος ο Παύλος μιλάει για τα ΨΕΜΑΤΑ που έκανε χρήση ώστε να διαδωθεί το «μήνυμα της σωτηρίας» στην Καινή Διαθήκη. Αραγε, το λησμονεί αυτόο παπάς που σπεύδει να δασκαλέψει?
Και στις ημέρες μας, ο ίδιος ο Χριστόδουλος, δήλωσε (ψευδόμενος) πως κατα την διάρκεια ολάκερης της Χούντας μελετούσε τας γραφάς και ουδέν το παράξενο μπόρεσε να διακρίνει....
Χρειάζονται άραγε σχόλια?
samuel1974:
«Η επίσημη θέση της Εκκλησίας είναι εκφρασμένη μέσω του Αποστόλου Παύλου. Ο Απ. Παύλος λέει ότι (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση):
"Όταν ο άνθρωπος αμαρτάνει, και καθώς αμαρτάνει έχει το σκεπτικό ότι θα τον συγχωρέσει ο Θεός, τότε αυτό θεωρείται ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ..»
Ο περίφημος Φαρισαίος Παύλος σας καλά θα κάνει να μην ακούγεται και πολύ, καθώς τα έργα και οι ημέρες του κάθε άλλο παρά «παράδειγμα» αποτελούν....
samuel1974:
«Ο Χριστός είχε πει ότι: "Όποιος βλασφημήσει τον Υιό ή τον Πατέρα θα συγχωρεθεί, ΟΠΟΙΟΣ όμως ΒΛΑΣΦΗΜΗΣΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, αυτός ΔΕ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙ»
Καλά, αμαρτωλοί κατ αρχάς είναι στην Αγία Γραφή για παράδειγμα το......99% των εμπλεκόμενων προσώπων!!
Ως προς τα υπόλοιπα δε, αμαρτίες είναι και...
Ο Εγωισμός
Η Υπερηφάνεια και σκέψεις υπερηφάνειας
Η Πολυλογία
Τα Νεύρα, θυμός, οργή (αυτό μάλλον έπρεπε να το μάθουνε οι ίδιοι!)
Η Περιέργεια (κόφτε τις..πολλές ερωτήσεις!)
Η Υποκρισία (τι μου θυμίζει…)
Η Γαστριμαργία
Η Πολυφαγία (μπα, όλοι τους…πετσί και κόκαλο είναι!!)
Η Ασπλαχνία
Τώρα, το τι και εάν είπε ο Ιησούς, αποτελεί ΜΥΘΕΥΜΑ και προϊόν προαιώνιας επεξεργασίας. Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτές οι Τριαδικές απόψεις (ξένες για την Ιουδαϊκή θρησκεία..) είχανε την οποιαδήποτε αξία για έναν πιστό Ιουδαίο ή όχι.... (το Αγιο Πνευμα ειναι ο Λογος. Είτε όπως παρουσιαζεται στο Ευαγγελιο του Ιωαννη ειτε οπως το παρουσιαζει π.χ. ο Ηρακλειτος σαν πρωταρχικη δυναμη δημιουργιας και πάει λέγοντας....
samuel1974:
«Με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τις θρησκείες, για τις οποίες θα μιλούσες στο παιδί σου;;»
Ο κάθε λαός, επιλέγει σύμφωνα με τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ παραδόσεις και μύθους. Αυτό κάνανε οι Ιουδαίοι, αυτό θα έπρεπε να κάνουνε και όλοι οι υπόλοιποι. Ποτέ δεν είναι αργά όπως βλέπουμε.....
quote:
Φίλοι μου , στις ημέρες μας αφ’ενός με τις αυξημένες οικονομικές ανάγκες και αφ’ετέρου ότι πολλές γυναίκες έχουν δημιουργήσει καριέρα , το μοντέλο της οικογένειας όπου ο άνδρας ήταν ο εργαζόμενος και η γυναίκα ασχολείτο με το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών τείνει να εκλείψη .
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση των ωρών της εποπτείας και την διαμόρφωσης του χαρακτήρα των παιδιών μέσα στην οικογένεια με αποτέλεσμα να δέχονται διάφορες εξωτερικές επιρροές στην διαμόρφωση του χαρακτήρα τους , με απρόβλεπτες μερικές φορές συνέπειες .
Αυτή όμως η πραγματικότητα την οποία επισείουν ως επιχείρημα οι ρασοφόροι προκειμένου να συνεχίσουν την δράση τους μέσα στους χώρους του σχολείου , δεν στέκει για πολλούς και διαφόρους λόγους .
Πρώτον γιατί η εξομολόγηση γίνεται μέσα στους ναούς , οι ετερόδοξοι μάλιστα έχουν και ειδικά εξομολογητήρια για τον σκοπό αυτό , εκτός δε των ναών κατ εξαίρεση γίνεται για τους ασθενείς και τους ετοιμοθάνατους και γενικότερα σε άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν εφ' όσον βέβαια το ζητήσουν.
Δεύτερον γιατί ο ιερέας μπορεί μεν να γνωρίζη άριστα τα ιερά κείμενα , έχει όμως μαυρα μεσάνυχτα από ψυχολογία και παιδαγωγική , που θα του επιτρέψουν να βοηθήση και να στηρίξη ψυχολογικά ένα παιδί στα υπαρκτά ή φανταστικά προβλήματα που το απασχολούν .
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι λόγοι , οι οποίοι κατά την γνώμη μου δεν είναι του παρόντος .
Καλώς λοιπόν κατά την γνώμη μου η υπουργός κατάργησε την εξομολόγηση στα σχολεία , επιβάλλεται όμως παράλληλα και η θέσπιση θέσεως σχολικού παιδοψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού που είναι και οι πλέον ενδεδειγμένοι για τον έλεγχο των αντικοινωνικών φαινομένων που παρατηρούνται στα σχολεία μας .
Όσο για τους παναγ(ρ)ιότατους , καλά θα κάνουν να ασχοληθούν και να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να πάψουν να ονειρεύονται την παντοδυναμία τους .
Οι εποχές του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας παρήλθαν ανεπιστρεπτί .
Αχ βρε Σεσόστρη,
με έκανες και γέλασα πάλι.
Ξεκινάς το μήνυμά σου παρουσιάζοντας μια κατάσταση που τη θεωρείς κάτι σαν δεδομένη και κάτι σαν αναπόφευκτο κακό και προχωράς στην επίθεση.
Γιατί δεν στάθηκες λίγο να μας εξηγήσεις γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση;;
Βουρ στο ψητό "Αυτή όμως η πραγματικότητα την οποία επισείουν ως επιχείρημα οι ρασοφόροι"!
Να τους χαίρεσαι τους ψυχοτέτοιους σου!!
Έχει γεμίσει ο κόσμος από δαύτους και ο αριθμός των ψυχικά ασθενών, μικρών και μεγάλων, συνεχώς και αυξάνεται!! Αυτό και μόνο το γεγονός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να καταδείξει την αναποτελεσματικότητα της επαγγελματικής ψυχοεμπορίας.
Δεν θέλω όμως να γενικεύσω γιατί θεωρώ πως υπάρχουν και κάποιες λιγοστές εξαιρέσεις επαγγελματιών του χώρου που δεν ενδιαφέρονται μόνο στο πως να σε πείσουν για όσο το δυνατόν περισσότερες συνεδρίες.
Αν η κοινωνία που προωθούν οι νεοποχίτες ασθενεί, γιατί είναι σαθρή στη βάση της, το αντίδοτο δεν είναι να γεμίσουμε το κάθε οικοδομικό τετράγωνο με 10 ψυχοτέτοιους!
quote:
Δεύτερον γιατί ο ιερέας μπορεί μεν να γνωρίζη άριστα τα ιερά κείμενα , έχει όμως μαυρα μεσάνυχτα από ψυχολογία και παιδαγωγική , που θα του επιτρέψουν να βοηθήση και να στηρίξη ψυχολογικά ένα παιδί στα υπαρκτά ή φανταστικά προβλήματα που το απασχολούν
Ειλικρινά, η διαπίστωσή σου που έχω υπογραμμίσει με αφήνει άφωνο!
Πώς μπορείς να γενικεύεις τόσο βρε Σεσόστρη;
Αυτή η δήλωσή σου λέει πολλά. Τι ακριβώς όμως; Το αφήνω να το βρουν όσοι σε διαβάζουν.
*****Τι στην ευχή γίνεται με το φόρουμ. Μπαίνω μέσα με ταχύτατες γραμμές DSL και μου βγάζει την ψυχή για να γυρίσει σελίδα!!!!
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλές φορές είναι αδύνατο να μπω.
Αντιμετωπίζει και κανείς άλλος το ίδιο πρόβλημα;;