- Βιβλική Έξοδος: μύθος ή πραγματικότητα; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Διαβάζοντας τώρα πολλά απ'όσα γράφτηκαν παραπάνω στέκομαι σε αυτό που έγραψε ο φίλος europaios2.
quote:
Η Παλαιά Διαθήκη είναι δύσκολο έργο, γιατί πρέπει ο αναγνώστης να μπορέσει να καταλάβει τι από αυτά, είναι αλήθεια και τι υπερβολή και μύθος.Δε μπορούμε ούτε να τη δεχτούμε στο σύνολό της ως Θεόπνευστη, ούτε όμως ως έναν μύθο να την απορίψουμε, γιατί και τα δύο είναι λάθος.
Έτσι δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι είναι Θεόπνευστη σε ένα ένα μεγάλο τουλάχιστον μέρος της, αφού η επαλήθευση των διαφόρων προφητειών, δεν μας αφήνει και πολλά περιθώρια για το αντίθετο.
μου δημιουργούνται ευθύς αμέσως οι εξής απορίες:
- Με ποια κριτήρια κρίνεται ένα τμήμα της Παλαιάς Διαθήκης θεόπνευστο ενώ κάποιο άλλο όχι και από ποιούς?
- Το κεφάλαιο της Εξόδου θεωρείται θεόπνευστο ή όχι? Ή μήπως θεωρείται ένα τμήμα του θεόπνευστο και το υπόλοιπο ανθρώπινη προσθήκη? Οποια κι αν είναι η απάντηση αναφύεται το φλέγον θέμα του κατά πόσο στέκει να γίνονται προσθήκες φανταστικών ιστοριών από θνητούς σε ένα βιβλίο που υποτίθεται αποτυπώνει το λόγο του ίδιου του θεού τους. Αν υποθέσουμε ότι το πνίξιμο των Αιγυπτίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων στην έρημο του Σινά είναι φιλολογικές προσθήκες...τότε πόσο λογικό είναι να τις επινόησαν οι Εβραίοι λόγιοι προσθέτοντάς τες σ'ενα κατ'ισχυρισμόν θεόπνευστο ιερό έργο που τους πραδόθηκε από τον ένα και αληθινό θεό? Για μένα τουλάχιστον, αυτή η προσέγγιση είναι προβληματική...
Γιατί να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση και φιλολογικό "λίφτιγκ" ο "αληθινός" λόγος του ίδιου και θεωρητικά "τέλειου" θεού?

Ίσως, θέλει μια μεγάλη έρευνα, για να φτάσουμε να καταλάβουμε τι έγινε....Γιατί, ξεχνάμε και τον παράγοντα, λογική και εξήγηση, σε ότι διαβάζουμε και μάλσιτα, με την οπτική και λογική, εκείνων των ανθρώπων...
Αυτό,φυσικά, αφορά, εκείνα τα δήθεν αμφισβητούμενα τμήματα, της Αγίας Γραφής, όταν, επαναλαμβάνω, μέχι σήμερα, δεν έχει διαψευστεί, με αποδείξεις,σε κανένα σημείο της, ότι έγινε κάτι άλλο, προσέχτε
τι γράφω, απο ότι γράφει πως έγινε....Όχι αν μοιάζει λογικό, ή πιστευτό, αλλά, αποδέιξεις, αρχαιολογικής έρευνας, κάποιων στοιχείων, περα απο εκτιμήσεις, ότι έγινε αλλοιώς...
Δεν δικαιούται κανείς, να βάζει τη δική του λογική, όριο όσων υπάρχουν...
Υπήρχαν εποχές, που γινονταν πολλά, που δεν εξηγούνταν...
Υπάρχουν δυνάμεις στον άνθρωπο, τη φύση, που δεν ζούμε τώρα,
απο τον πολιτισμο που βιώνουμε...
quote:
Συμφωνώ απολυτα με τον αγαπητό Agnostic...Πως θα μπορούσε, ένας λαος, που τριγυρνούσε, που ήταν διωκώμενος, να κατασκευάζει προσθετες ιστορίες,που να μην κολλάνε πουθενά, τουλάχιστον με αποδείξεις και να ειναι τόσο καλά συναρμοσμένες,με ότι είναι θεόπνευστο....
Δεν έχω διαβάσει το θέμα, αλλά θέλω να απαντήσω σε αυτό. Οι ιστορίες δεν γράφονται όσο ένας λαός κινείται, γράφονται μετά που έχουν εγκατασταθεί πια, και μάλιστα, συνήθως, πολλές γενιές μετά. Ετσι έχουν όλο τον χρόνο να τις εντάξουν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της παράδοσης τους. Το ιδιαίτερο στοιχείο των Ισραηλιτών είναι ότι δεν έγραψαν ποτέ ιστορικά κείμενα, δεν έγραψαν έπη όπως άλλοι λαοί, η λυρική τους ποίηση είναι ενδιαφέρουσα μεν αλλά περιορισμένη, τα βασικά τους κείμενα όμως υπηρετούν μόνο ένα πράγμα, την θρησκεία τους. Οπότε αν το δεχτούμε αυτό -που νομίζω ότι ισχύει- φαίνεται καθαρά ότι και η ιστορία της Εξόδου, θα μπορούσε να είναι τόσο πραγματική όσο και φανταστική, επειδή ο κύριος σκοπός της είναι θρησκευτικός. Πάντως όσο γνωρίζω η αρχαιολογία δεν έχει κανένα στοιχείο ότι συνέβει, χωρίς να σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί κάποιο αυτή την στιγμή που γράφω ή στο μέλλον.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
είναι η Αγία Γραφή...
Και το ερώτημα, παραμένει;
Εκεί που ακόμη ήταν νομάδες οι εβραίοι ,στην έρημο ή και μετά,αν
και τα μισά βιβλια γράφτηκαν, εν τη ερήμω,διαπιστωμένα,όπως και αναφέρεται απο τους γράψαντες,οι άνθρωποι,
αυτοι, αποδεικνύονται πολυμήχανοι, κουλτουριάρηδες, γράφανε μυθιστορήματα κι αλλα παράδοξα,ήταν παραμυθατζήδες....Αλλα, ο ..πήγασος κι ο Πάνας, ήταν αλληγιρκοί μύθοι, ακόμη κι αλήθεια...Μόνο την έξοδο,τοσες χιλιάδες χρόνια πριν, ένα ξαφνικό κυνήγι,λέτε δεν πιστεύετε και πρέπει να βρούμε αποδείξεις για να υπάρχει για σας....
Επαναλαμβάνω, οτι κάθε βιβλίο,. ορίζεται,μέσω του ρόλου και της αξίας του, ολόκλρο κι όχι μισό...Ειδικά, όταν έχει την ίδια κουλτουρα και την ίδια μορφή γραφής, όπως κάθε άλλο ιστορικό βιβλίο..Γιατί η Παλαια, είναι η ιστορία των εβραιων....
Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς,οτι δεν ήθελαν να έχουν ιστορία,
γιαυτό εφεύρανε άλλη,καταχωνιάζοντας, ότι περιστατικά συμβήκαν πραγματικα...
Και σε ένα βιλβλίο, με τόσες λεπτομέρειες, τουλάχιστον πρέπει να γινεται αξιοσέβαστο, εφόσον, δεν διεψεύστηκε ποτέ...
Αλλα, ζούμε την εποχή της αμφισβήτησης όλων και μιας νέας οπτικής...
Να δούμε, αν υπάρχει τιποτε άλλο, εκτός απο ότι ξέρουμε ήδη...
Γιατί, εμένα δεν βγάζει επιλογές...
Οταν περάσεις τη φωτό θα στη δείξει αριστερά σου.
Οσες περάσεις θα στις δείξει αριστερά σου
Επιλέγεις τη φωτό πατώντας το πρώτο κουμπάκι επάνω επάνω που γράφει share it και σε βγάζει σε ενα αλλο πινακάκι με πολλά λίνκ.
Θα επιλέξεις το πρώτο λίνκ αυτό που ξεκινά με [IMG ] και τελειώνει σε [/IMG] θα το κάνεις copy ολο αυτό και μετά απλά θα το κάνεις paste μέσα στο πόστ σου στο τέλος οπως είναι..
Θα ψάξω στα τεχνικά θέματα θα το βρώ και θα στο στείλω..
http://img8.imageshack.us/i/fotodikimou1001.png/]
[/URL]Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Τέλος πάντων, αυτός είμαι, με τους δυο μικρότερους γιούς μου,
να φαίνονται λιγο...Για όσους έχουν περιεργεια...
Έμαθα, όμως, φιλε....
Ευχαριστώ πολύ....
Κούκλος είσαι ήσουν δλδ.... φτού .. φτού..
Και οι παίδαροι ο ενας ξανθούλης γελάς κιόλας..
Βρε το Βαγγέλη ολόιδιος ο Ξυλούρης
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Επρεπε να διαλέξεις ενα αλλο λίνκ για να την δείξει μικρότερη.
Εάν διαλέξεις αλλο λινκ αυτό που είναι για φόρουμς θα στη δείξει μικρότερη. Με τον τρόπο αυτό μπορείς να περνάς φωτό πάντως.
Πειραματίσου..
Απο όλο αυτο που πέρασες..
http://img8.imageshack.us/i/fotodikimou1001.png/][ img]http://img8.imageshack.us/img8/3513/fotodikimou1001.png[ /img][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
[/quote]
Μόνο αυτό χρειάζεται [ img]http://img8.imageshack.us/img8/3513/fotodikimou1001.png[ /img] για να φανεί η φωτό.
Σκοπίμως κάνω ενα λάθος αφήνοντας ενα διάστημα για να μην περάσει η εικόνα στο πόστ μου..
Εμπα πάλι μέσα με διόρθωση στο κείμενο και αφαίρεσε ολα αυτά. Πέρασε μόνο αυτό που σου γράφω εγώ με τη μόνη διαφορά οτι πρέπει να αφαιρέσεις το διάστημα στο [ img} και το διάστημα στο [ /img]
Edited by - allzzaro on 28/05/2010 20:51:48