- Αγία Γραφή περί Προέλευσης του Ανθρώπου Νο2 - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Και ξαναρωτάω που είναι κλειδωμένη η (και καλά) χαμένη γνώση
quote:
Γιάπετ, στην Ελλάδα ζούμε, όλα στραβά γίνονται, στραβά θα κάνουμε και επιστήμη.
Δε νομίζω ότι αυτό που λέω είναι Ελληνικό φαινόμενο...
quote:
Τα θέματα που θίγω δεν εξαρτιόνται από Έλληνες επιστήμονες οπότε η μικρότητα ή ο κομπλεξισμός δεν υπάρχει...
Τι σε κάνει να θεωρείς ότι αυτά είναι "προνόμια" ΜΟΝΟ των Ελλήνων;;;
Η τελευταία κατάσταση (και όχι μόνο) που ζούμε, έχει καταδείξει το μέγεθος του κομπλεξισμού και της απατεωνιάς των, για σένα, άτεγκτων ξένων...
quote:
Όσο για το αν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα μυστικό που να το γνωρίζουν μερικές χιλιάδες, είναι τόσο γελοία μια τέτοια εικασία που δεν αξίζει ούτε να τη σχολιάσει κάποιος.
Πουθενά δεν ανέφερα ότι υπάρχουν κοινά μυστικά τα οποία μοιράζονται "μερικές χιλιάδες".
Το αντίθετο...
quote:
Και ξαναρωτάω που είναι κλειδωμένη η (και καλά) χαμένη γνώση
Τα σίγουρα μέρη είναι τα υπόγεια του Βατικανού, του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων πατριαρχείων, στα μπουντρούμια μονών του "αγίου όρους", σε υπόγεια μουσείων και σε άλλα μέρη που αγνοώ...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Φίλοι μου καλή σας ημέρα.
Φίλε μου, δεν μπορεί να παρεξηγηθεί η ίδια η πηγή, αλλά εσύ δεν θα μπορούσες να την καταλάβεις.
Σαν να σου έλεγα ΠΧ ότι η πηγή είναι υπερφυσική. Τι θα καταλάβαινες???????????
Έλεγξε κάποιος αυτές τις συντεταγμένες στο google earth Να ακούσω την γνώμη του??????
Δηλαδή λες από τη μία οι αρχαίοι ημών είχαν άλογα και σπαθιά όχι αεροπλάνα και πολυβόλα αλλά είχαν καταφέρει να φτιάξουν γρανάζια. Άρα είχαν πολιτισμό, προχωρημένο, αλλά όχι τόσο όσο ο σημερινός και ήταν ιδιαίτερα εφευρετικοί.
Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα, η ηχητική της Επιδαύρου είναι ασύγκριτη και δεν ξέρουμε πώς την καταφέρανε...
Τελικά συζητάμε αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταφέρει αρκετά περισσότερα πράγματα από όσα νομίζουμε εκ πρώτης όξεως ή συζητάμε για τον υποθετικό πολιτισμό που ήταν πιο προηγμένος από το δικό μας;
Φίλε μου, δεν συζητάμε μόνο για τους αρχαίους Έλληνες , αλλά για όλους τους πολιτισμούς του παρελθόντος, γνωστούς και αγνώστους.
Ξέρουμε για τους πολιτισμούς των Βαβυλωνίων , Ασσυρίων, Σουμερίων, Αιγυπτίων, Ίνκας, Μάγια, Κελτών, Χιττίτων, Άτλαντων, και πολλούς άλλους που ήλθαν και απήλθαν.
Όταν ξεκινάει ένας πολιτισμός, ο σκοπός της ύπαρξής του χρονικά, έχει να κάνει με την απόδοση των στοιχείων του στην ανθρωπότητα.
Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν μέχρι το απόγειό του – το ζενίθ του που αυτό αγγίζει το μηδέν του ξεκινήματός του.
Όταν λοιπόν δώσει όλα όσα έχει να δώσει και δεν του μένει τίποτα άλλο για την εποχή του και τον χώρο του να δώσει, τότε ο πολιτισμός αυτός καταστρέφεται.
Η καταστροφή του κάθε πολιτισμού οφείλεται ΚΥΡΙΩΣ στην λάθος χρήση των επιτευγμάτων του. Αλλά ανεξάρτητα από τον λόγο, εφ όσον ολοκλήρωσε τον κύκλο του, τον κύκλο ζωής του, έπρεπε να καταστραφεί.
Μαζί όμως με την καταστροφή του καταστρέφονται και τα επιτεύγματά του αφήνοντας ελάχιστα ίχνη των επιτευγμάτων του και κυρίως μόνο αποτελέσματα τα οποία δημιουργούν απορίες.
Κανένας πολιτισμός δεν δημιουργείται για να κρατήσει αενάως. Όλοι έχουν τον χρόνο ύπαρξής τους-ζωής τους.
Όλα αυτά τα ίχνη από τα αποτελέσματα τους δεν βοηθούν κανέναν να καταλάβει το ύψος των γνώσεών τους και των επιτευγμάτων του κάθε πολιτισμού. Και φυσικά υποθέσεις και μόνο δεν μετράνε και πολύ περισσότερο όταν προσπαθούμε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα και σταθμά.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι πολιτισμοί υπήρχαν αρκετοί, και το πιθανότερο ακόμα και εντελώς άγνωστοι.
Και δεν ξέρουμε αν μπορούμε (και μάλλον δεν μπορούμε) να κάνουμε σύγκριση του δικού μας πολιτισμού με οποιονδήποτε άλλον.
Φιλικότατα.
Φίλοι μου καλή σας ημέρα.
Φίλε μου, δεν μπορεί να παρεξηγηθεί η ίδια η πηγή, αλλά εσύ δεν θα μπορούσες να την καταλάβεις.
Σαν να σου έλεγα ΠΧ ότι η πηγή είναι υπερφυσική. Τι θα καταλάβαινες???????????
Έλεγξε κάποιος αυτές τις συντεταγμένες στο google earth Να ακούσω την γνώμη του??????
Δηλαδή λες από τη μία οι αρχαίοι ημών είχαν άλογα και σπαθιά όχι αεροπλάνα και πολυβόλα αλλά είχαν καταφέρει να φτιάξουν γρανάζια. Άρα είχαν πολιτισμό, προχωρημένο, αλλά όχι τόσο όσο ο σημερινός και ήταν ιδιαίτερα εφευρετικοί.
Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα, η ηχητική της Επιδαύρου είναι ασύγκριτη και δεν ξέρουμε πώς την καταφέρανε...
Τελικά συζητάμε αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν καταφέρει αρκετά περισσότερα πράγματα από όσα νομίζουμε εκ πρώτης όξεως ή συζητάμε για τον υποθετικό πολιτισμό που ήταν πιο προηγμένος από το δικό μας;
Ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του ξεκινώντας από το μηδέν σχεδόν μέχρι το απόγειό του – το ζενίθ του που αυτό αγγίζει το μηδέν του ξεκινήματός του.
Όταν λοιπόν δώσει όλα όσα έχει να δώσει και δεν του μένει τίποτα άλλο για την εποχή του και τον χώρο του να δώσει, τότε ο πολιτισμός αυτός καταστρέφεται.
Η καταστροφή του κάθε πολιτισμού οφείλεται ΚΥΡΙΩΣ στην λάθος χρήση των επιτευγμάτων του. Αλλά ανεξάρτητα από τον λόγο, εφ όσον ολοκλήρωσε τον κύκλο του, τον κύκλο ζωής του, έπρεπε να καταστραφεί.
Μαζί όμως με την καταστροφή του καταστρέφονται και τα επιτεύγματά του αφήνοντας ελάχιστα ίχνη των επιτευγμάτων του και κυρίως μόνο αποτελέσματα τα οποία δημιουργούν απορίες.
Κανένας πολιτισμός δεν δημιουργείται για να κρατήσει αενάως. Όλοι έχουν τον χρόνο ύπαρξής τους-ζωής τους.
Όλα αυτά τα ίχνη από τα αποτελέσματα τους δεν βοηθούν κανέναν να καταλάβει το ύψος των γνώσεών τους και των επιτευγμάτων του κάθε πολιτισμού. Και φυσικά υποθέσεις και μόνο δεν μετράνε και πολύ περισσότερο όταν προσπαθούμε να τις προσαρμόσουμε στα δικά μας μέτρα και σταθμά.
Έτσι μπορούμε να πούμε ότι πολιτισμοί υπήρχαν αρκετοί, και το πιθανότερο ακόμα και εντελώς άγνωστοι.
Και δεν ξέρουμε αν μπορούμε (και μάλλον δεν μπορούμε) να κάνουμε σύγκριση του δικού μας πολιτισμού με οποιονδήποτε άλλον.
Φιλικότατα.
Τι θα λέγατε να συνεχίζατε την κουβέντα εδώ… Ένα μικρό διάλειμμα στην τεκμηριωμένη γνώση

quote:
Φιλαράκια συγγνώμη που θα σας χαλάσω την ενδιαφέρων κουβέντα που έχετε ξεκινήσει εδώ, αλλά καταλαβαίνετε πως το συγκεκριμένο θέμα αυτού του τοπικ δεν έχει καμιά σχέση με αυτά…
Σωστό φίλε elo, προσπάθησα κι εγώ να μη μπω στον "πειρασμό" αλλά προφανώς παρασύρθηκα απ' τη συζήτηση, όπως οι περισσότεροι.
Το Θέμα που προτείνεις, επειδή το άνοιξα εγώ και εξηγώ στο εισαγωγικό μήνυμα το σκοπό του, θεωρώ ότι είναι κατάλληλο για τέτοιου είδους αναλύσεις και σκέψεις, επειδή δεν βάζει τους "περιορισμούς" των στοιχείων και αφήνει το μυαλό μας να... ταξειδέψει!!!!
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Το μόνο που έκανα ήταν να δώσω κάποιες διευκρινήσεις.
Συγνώμη.
Φιλικότατα
quote:
Έλα ρε allzzaro, δεν το ήξερα ότι έχουμε γείτονα έναν από τους λαϊκούς ήρωες των περασμένων δεκαετιών...
Ναί ο Γιάννης Κεσκιλίδης 86 χρόνων σήμερα με αρκετά προβλήματα ο φουκαράς διαβάστε εδώ http://stavrochoros.pblogs.gr/2008/08/sampswn-poios-ton-thymatai-.html.
Ο Σαμψών ήταν ενας απο τους δασκάλους μου τη δεκαετία του 70.
Να είναι καλά ο άνθρωπος μας έδειξε κάποια πραγματάκια την εποχή που σηκώναμε τα βάρη απο τσιμέντο και τα κουνούσαμε δεξιά αριστερά νομίζοντας οτι κάτι κάναμε.
Σήμερα ακόμα μας κάνει παρατηρήσεις οταν μας βλέπει να κάνουμε σκουώτ και παρόλη την εμπειρία μας σκύβουμε το κεφάλι σε αυτόν τον μεγάλο ήρωα..
ΜΕ πιάνεις?
quote:
Φιλαράκια συγγνώμη που θα σας χαλάσω την ενδιαφέρων κουβέντα που έχετε ξεκινήσει εδώ, αλλά καταλαβαίνετε πως το συγκεκριμένο θέμα αυτού του τοπικ δεν έχει καμιά σχέση με αυτά…
Το θέμα ``Σαμψών`` ναί όντως είναι εκτός θέματος.
Το θέμα με την ύπαρξη ενός προκατακλυσμιαίου πολιτισμού που διέθετε τεχνολογία δεν είναι εκτός θέματος.
Σήμερα η ύπαρξη ενός τέτοιου πολιτισμού ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας και των μύθων.
Ομως ή ύπαρξη ενός τέτοιου πολιτισμού μπορεί να φέρει να πάνω κάτω στην προέλευση του ανθρώπινου είδους μιας και κάποιες πηγές βασιζόμενες στους μύθους αυτούς θέλουν τον άνθρωπο να προέρχεται απο ενέργειες αυτού του πολιτισμού.
Δεν είναι εκτός θέματος, νομίζω..τώρα αν θέλετε το σταματάμε αλλά νομίζω οτι θα σταματήσει και η συζήτηση.
Η συζήτηση είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, οι συμμετέχοντες δεν υποδαυλίζουν το νόημα ...![]()
![]()
Ξαναέγραψα ότι για μένα οποιαδήποτε ψευδεπιστημονική προσέγγιση είτε θρησκευτική είτε ουφολογική μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι και αντιμετωπίζεται με τα ίδια πάνω κάτω επιχειρήματα. Δε θεωρώ επομένως σκόπιμο τον κατακερματισμό του θέματος αλλά αντιθέτως για λόγους πληρότητας είναι συμφερότερο να αναλυθεί εδώ.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα. Έχω διαβάσει σε ουφολογικού περιεχομένου σάιτ ότι οι πίθηκοι είναι προιόν αντίστροφης εξέλιξης, ότι δηλαδή υπήρξε την εποχή των δεινοσαύρων μια εξελιγμένη ανθρωπότητα η οποία καταστράφηκε και κάποιοι άνθρωποι για να επιζήσουν εξελίχθηκαν σε πιθήκους, ενώ άλλοι παρέμειναν ως έχουν. Αυτός ο ισχυρισμός είναι τόσο γελοίος όσο και ο δημιουργισμός. Παράλληλα, χαρακτηρίζεται από την ίδια ένδεια στοιχείων.
Για αυτό λέω ότι όλα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και καλό είναι να τα βλέπουμε μαζεμένα
Το καλό και το κακό πιστεύω πως εκπροσωπούν ένα κοσμικό-μητρικό δίπολο μέσα στο οποίο εντάσσονται όλες οι εκδηλώσεις. Κανείς δεν μπορεί να ορίσει κάτι ως "καλό" αν ταυτόχρονα και υποχρεωτικά δεν έχει προσδιορίσει και το αντίθετό του. Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το νερό ως κρύο αν ταυτόχρονα δεν έχει στο μυαλό του την έννοια του ζεστού. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα δίπολα όπως η χαρά-λύπη, νείκος-φιλότης, αγάπη-μίσος, αμαρτία-αγιοσύνη κλπ (περισσότερα περί αμαρτίας στη συνέχεια).
Πολλοί λένε πως στο σύμπαν υπάρχει μόνον το καλό και ότι το κακό δεν υπάρχει αλλά είναι απλά η έλλειψη του καλού. Όμως, όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τίποτα στο σύμπαν που να μην προσδιορίζεται και να ταυτοποιείται. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε απλά για έλλειψη του καλού αλλά αυτή την έλλειψη να την αφήνουμε "κενή" και να μη την προσδιορίζουμε. Δεν υπάρχει "κενό" στο σύμπαν. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να ορίσουμε το καλό, πρέπει υποχρεωτικά να ορίσουμε και το αντίθετό του. Θυμίζω και πάλι πως το μητρικό δίπολο καλό-κακό, δεν συνδέεται απαραίτητα με το διαβολικό κακό ή με κάτι άλλο σχετικό, απλά το τελευταίο εντάσσεται στο γενικότερο-μητρικό δίπολο. Μου έρχεται στο μυαλό η πολύ σοφή ρήση "sine diabolo, nullus dominus" (χωρίς τον διάβολο, δεν υπάρχει θεός)...
Επίσης, ας μην ξεχνάμε πως το σύμπαν λειτουργεί με κάποιους συγκεκριμένους νόμους που ως αποτέλεσμα έχουν τη μηδενική εντροπία. Από τη στιγμή που δημιουργηθεί μία "καλή" πράξη (θετική εντροπία), κάπου γεννάται και η αντίθετή της "κακή" πράξη (αρνητική εντροπία) και ως αποτέλεσμα αυτών έχουμε την απόλυτη αρμονία στο σύμπαν. Φυσικά μία καλή πράξη μπορεί να γεννήσει μία δυσανάλογα κακή πράξη, όμως στο γενικό σύνολο δημιουργείται μία απόλυτη αρμονία με μηδενική εντροπία.
* πιο πάνω αναφέρθηκα στην αμαρτία ως μέρος ενός διπόλου. Το έχω επισημάνει σε αυτό το φόρουμ πολλές φορές και αναφέρομαι φυσικά στην έννοια του προπατορικού αμαρτήματος, όπως αυτό εκφράζεται στις αναφορές της π.δ. Συγκεκριμένα, η ένστασή μου έχει σχέση με το εννοιολογικό αδιέξοδο που καταλήγει κάποιος όταν προσπαθεί να προσεγγίσει μονοσήμαντα την έννοια της αμαρτίας των πρωτόπλαστων. Ας μην ξεχνάμε πως στον κήπο της Εδέμ όπου ζούσαν ο Αδάμ και η Εύα, το κακό ήταν ανύπαρκτο (όπως αναγκαστικά ανύπαρκτο ήταν και το καλό όπως θα δούμε παρακάτω). Έτσι, λοιπόν, είχαμε στα "παλιά" εκείνα χρόνια, δύο "ανθρώπους" οι οποίοι κάποια στιγμή έλαβαν μία εντολή από τον δημιουργό τους. Η εντολή ήταν να μην φάνε από το δέντρο της Γνώσεως γιατί θα πράξουν αμαρτία και θα πεθάνουν.
Κανείς όμως δεν ασχολήθηκε με την εύλογη ερώτηση που έπρεπε να κάνουν οι πρωτόπλαστοι προς τον δημιουργό τους: Τι σημαίνει θα πεθάνω; Τι σημαίνει αμαρτία; Ας μην ξεχνάμε πως οι πρωτόπλαστοι πριν τη βρώση του απαγορευμένου καρπού ήταν αθάνατοι και φυσικά δεν γνώριζαν ούτε τι θα πει αμαρτία-κακή πράξη, ούτε τι θα πει καλή πράξη. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για αμαρτία, για προπατορικό αμάρτημα γιατί οι πρωτόπλαστοι έθεσαν εαυτούς μπροστά σε μία πράξη, τον χαρακτήρα της οποίας αγνοούσαν παντελώς! Από τη στιγμή που δεν γνώριζαν τι σημαίνει "αμαρτάνω" (=κάνω μία "κακή" πράξη), ούτε τι σημαίνει κάνω μία "καλή" πράξη, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως αμάρτησαν ενσυνείδητα, παρά μόνον ότι απλά επιτέλεσαν μία καθημερινή πράξη, αυτή της βρώσης ενός καρπού. Θεωρώ λοιπόν πως άδικα τους "χρεώθηκε" το προπατορικό αμάρτημα (αλλά και η "ρετσινιά" της κληρονομημένης αμαρτίας σε όλη την μετέπειτα ανθρωπότητα), μιας και αγνοούσαν παντελώς την έννοια της αμαρτίας. Τελικά γιατί δεν αναλύθηκε αυτό το εννοιολογικό πρόβλημα του προπατορικού αμαρτήματος;
A - Lux e Tenebris - Ω
χμ...αμαρτάνω σημαίνει .. χάνω τον στόχο ... αστοχώ... δεν τα καταφέρνω...
πεθαίνω σημαίνει .. δεν τα κατάφερα.. να παραμείνω ζωντανός.... (με φάγανε μπαμπέσικα...?)...![]()
λέμε.....ότι ...οι πρωτόπλαστοι ήταν αθάνατοι ... ωραία ?..
ναι .....αλλά.....εάν δεν το γνωρίζεις .. "δεν είσαι.."![]()
για να το γνωρίσεις όμως .. θα πρέπει να ¨ανοίξουν οι οφθαλμοί " όπως λέει ο όφις στην Εύα ... να γίνεις δηλ παρατηρητής....
με το που γίνονται όμως παρατηρητές .. έρχονται και αντιμετωπίζουν και γνωρίζουν την παντοδύναμη διττότα .. ή το μητρικό δίπολο ... που υπάρχουν όλες οι εκδηλώσεις
και είναι αυτή η αποτυχία (αμαρτία τους) να ακούσουν τις εντολές του θεού.. που γίνεται και η επιτυχία τους από την άλλη να γνωρίσουν την αθανασία .. και "να είναι" ΕΙΣΘΑΙ ΩΣ....αθάνατοι
ο παρατηρητής δίνει σημασία σε κάτι με "την ματιά του"...
και εδώ βρίσκεται το παιχνίδι κατά την γνώμη μου... ... στην λέξη ΣΗΜΑΣΙΑ και όχι στην λέξη ΚΑΚΟΥ (μη ξεχνάμε....το θέμα ονομάζεται Η σημασία του κακού...)
και αυτό γενικά ..πιστευω......στο κακό ή καλό μπορούμε μόνο... να δώσουμε σημασία ... και αυτό είναι μια τεράστια .....δημιουργική δύναμη... που μας κάνει και εμάς.....συνδημιουργούς..... θεούς ...όπως εξάλλου μας υποσχέθηκε ο όφις...αλλά και μας αναφέρει ο Πλωτίνος "ότι οι θεοί δημιουργούν με την θέαση...."![]()
ίσως τελικά ... ο θεούλης να μας έβαλε επίτηδες μια "αποτυχία" στον δρόμο μας ..για να μας οδηγήσει στην επιτυχία .... (ε...πάντα μαθαίνεις περισσότερα από τα λάθη σου... ... )![]()
Γιώργος![]()
αθάνατος και δεν το γνωρίζεις .. ή θάνατος και τον γνωρίζεις.....διττότητα is α μπίτς!!!![]()
![]()
Όπως βλέπεις φίλε Γιώργο, οτιδήποτε θέλουμε να συνδέσουμε με τις πράξεις των πρωτόπλαστων, προϋποθέτει την ενσυνείδητη επιτέλεση μίας πράξης. Είναι αυτό που λέμε με απλά λόγια "ξέρω τι κάνω", έχω συνείδηση των πράξεών μου. Αυτό φυσικά ήταν ασύμβατο και άσχετο με την προ-βρώσης φύση των πρωτόπλαστων και κατά συνέπεια είναι άδικο να τους φορτώνει κάποιος την αρχική αμαρτία. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ένστασή μου.
A - Lux e Tenebris - Ω
Edited by - Trithemius on 29/10/2007 01:11:36
χμ.. για δοκίμασε κάτι ποιο γνωστικιστικό ..![]()
....ίσως τελικά όφις να μας ώθησε επίτηδες σε μία αποτυχία ..για να μας οδηγήσει στην επιτυχία...
Γιώργος![]()
δεν είναι κακό να δοκιμάζεις...![]()
Η "γνωστικιστική" σου προσέγγιση (την προτιμώ από την αμιγώς ιουδαϊοχριστιανική) είναι ενδιαφέρουσα αλλά έχει και σαφείς Ροδοσταυρικές καταβολές γιατί σύμφωνα με μία τρίτη ερμηνεία του συμβόλου του ρόδου και του σταυρού, για να ανθίσει το ρόδο (πνευματική εξέλιξη), πρέπει πρώτα να "σταυρωθείς" (τριβή και δράση στον υλικό κόσμο μέσα από διάφορες δυσκολίες-άθλους κατά το αρχαιοελληνικό πρότυπο).
Απλώς, σε όλη τη διαδικασία αλληλεπίδρασης πρωτόπλαστων-θεού-όφεως, βλέπω πως το γεγονός της "αμαρτίας" περνά από εξόφθαλμα ανθρωπομορφικές ιδιότητες για τον δημιουργό και τον όφι. Ας μην ξεχνάμε πως πριν από το προπατορικό αμάρτημα, η οπτική των πρωτόπλαστων για τον κόσμο που τους περιέβαλε ήτο εντελώς διαφορετική σε σχέση με τα "μεθεόρτια"...
A - Lux e Tenebris - Ω
Επιτέλους ας τους αθωώσει κάποιος, έτσι για να γλυτώσουμε κι εμείς
![]()
A - Lux e Tenebris - Ω
παραπάνω μίλησες ... για "γενικότερο-μητρικό δίπολο" ...
οπότε.... έχουμε να κάνουμε με το πρωπατορικό δίπολο ( αμαρτία - ευστοχία)....
μήπως θα έπρέπε να εξετάσουμε ....και σε τι έχουμε πετύχει...? και ίσως να το θεωρίσουμε "καλὀ"![]()
αλλά .....ανεξαρτήτως όμως ... την αμαρτία ...ή την κατανόηση ...κλπ... θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση...
γιατι τελικά η Εύα έδωσε σημασία στα λεγόμενα του όφι .. αντί να υπακούσει στην εντολή του θεού δημιουργού...
ποιά δύναμη βρίσκεται απο πίσω...? και γιατί πρὠτα ... στην γυναίκα και όχι στον άνδρα...
Γιώργος![]()
τελικά ..έχω αρχίσει και απολαμβάνω τον ρόλο του sugar-daddy ...(έλα.. να βλέπω τις "πινελιές ομορφίας" στην πίστα.. παρακαλώ..)![]()
![]()
Πάραυτα, σου απαντώ πως στην ουσία, η Εύα δεν ήξερε τι έκανε, δεν είχε συνείδηση της πράξης της γιατί αγνοούσε παντελώς την "υφή" και τον ορισμό των συνεπειών που θα αντιμετώπιζε. Με απλά λόγια "ξέχασε" να ρωτήσει τον δημιουργό της "τι εννοείς θα πεθάνουμε;". Έτσι λοιπόν ο όφις εκμεταλλεύτηκε την άγνια της Εύας και έκανε τα... "γνωστά".
Οκ, εξηγήσεις μπορούμε να βρούμε πολλές, ένα όμως είναι το σίγουρο: η υπόθεση του προπατορικού αμαρτήματος "μπάζει" πολύ ![]()
A - Lux e Tenebris - Ω
Καταρχάς ο όφις σε πολλούς μύθους διαφόρων λαών θεωρείται σύμβολο σοφίας και γνώσης.
Στην προκειμένη περίπτωση έγινε αιτία για να μεταδοθεί στον άνθρωπο η γνώση του Καλού και του Κακού, του έδωσε δηλαδή την ικανότητα να διακρίνει το Κακό και το Καλό κι ίσως τα δίπολα που αναφέρετε.
Πριν γίνει αυτό, ο άνθρωπος ήταν ευτυχισμένος αλλά είχε άγνοια.
Μήπως αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να εστιαστούμε;
Η γνώση προκαλεί πόνο επειδή η συνείδηση μας διευρύνεται κι αναγνωρίζει ολοένα και περισσότερες εμπειρίες ενώ η άγνοια μας κάνει μακάριους τους πτωχούς τω πνεύματι; ![]()
Το μήλο επίσης είναι - μεταξύ άλλων - και σύμβολο αθανασίας, στους πρωτόπλαστους όμως επέφερε σταδιακά τον θάνατο και τον φυσικό πόνο.
Σχετικά με το ρήμα "αμαρτάνω", ο Γιώργος έδωσε πράγματι έναν σωστό ορισμό.
Αμαρτάνω = χάνω τον στόχο μου.
Οι πρωτόπλαστοι αμάρτησαν, έχασαν τον στόχο τους.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι που μου γεννά λοιπόν μια απορία.
Ποιός ήταν ο στόχος εκείνος τον οποίο έχασαν; ![]()
quote:
ποιά δύναμη βρίσκεται απο πίσω...? και γιατί πρὠτα ... στην γυναίκα και όχι στον άνδρα...
Νομίζω πως η εβραϊκή κοινωνία - τουλάχιστον όπως περιγράφεται μέσα από τη μυθολογία τους - είχε την γυναίκα κάπως υποβιβασμένη.
Παρόλα αυτά, έτσι για να σας τσιγκλίσω λιγάκι, θυμηθείτε λίγο και τη Λίλιθ, την πρώτη γυναίκα του Αδάμ.
Κάποιες κακές γλώσσες πάλι λένε ότι δεν ήταν ο Σατανάς που μεταμορφωμένος σε φίδι εξαπάτησε την Εύα αλλά η Λίλιθ που ζήλεψε το ζευγάρι... ![]()
![]()

In anticipation of my resurrection...
Νομίζω πως κάθε απόπειρα επεξήγησης του γεγονότος της "πτώσης" οδηγεί σε εννοιολογικό αδιέξοδο. Πάραυτα, νομίζω πως στους χριστιανούς κάποιοι οφείλουν μία εξήγηση ή τουλάχιστον μία ομολογία του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούνται (εφόσον φυσικά "ψάξουν" το θέμα).
A - Lux e Tenebris - Ω
Edited by - Trithemius on 31/10/2007 16:24:20