- Πολιτεία Πλάτωνα - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Πόσο χρόνο νομίζεις θα χρειασθείς?![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Κι εγώ θα το συνιστούσα να διαβάσεις την Πολιτεία του Πλάτωνα.
Σίγουρα θα ανακαλύψεις πολύ μαγεία μέσα στα κείμενα που την απαρτίζουν! ![]()

Αν σε ενδιαφέρει,να κάτσεις να διαβάσεις.
Αλλοιώς στα καφενεία για κουβέντες!!
Σκληρή γλώσσα,αλλά πας γυρεύοντας!!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Φιλοι μου εχω την Πολιτεια του Πλατωνα αλλα δεν εχω χρονο δυστυχως για μελετη..!!
...μεχρι να καταφερω επιτελους να διαβασω το πανεμορφο βιβλιο του μεγαλου στοχαστη.!!
Προφανώς φίλε Xrs εχεις κάποιο βιβλίο (έργο άλλου)
όπου αναφέρετε στην Πολιτεία του Πλάτωνα
Η Πολιτεία του Πλάτωνα δεν ειναι ενα (1)
αλλα αποτελείτε απο δέκα (10) βιβλία
Αυτο δηλαδή που εχεις (και είναι μια καλή αρχή)
είναι σαν την ... περίληψη που βλέπεις στην τελευταία σελίδα καθε βιβλίου
Μην περιμένεις να βρεις κρυμμένα μυστικά , μαγεία , μελλοντολογία κ.α.
στους διαλόγους του Φιλόσοφου
Τα ίδια του τα λόγια ειναι η "μαγεία" οπως εύστοχα σου είπε και η amalia παραπάνω ![]()
Φαντάσου το σκηνικό ...
Περπατούν δυο φίλοι πριν 2400 χρόνια ... συζητούν ...
και προσπαθούν να δώσουν ΝΟΗΜΑ στη λέξη που (εσυ κι εγω σήμερα) κατανοούμε ως ... Δικαιοσύνη !
Αν αυτο δεν είναι μαγεία τότε τι είναι ?

Υπάρχει όντως πολύ μαγεία Xrs στο βιβλίο αυτό! Ίσως όχι με τον τρόπο που μπορεί να φαντάζεσαι αλλά πάντως "μαγεία" υπάρχει άφθονη! Δεν έχω καταφέρει ποτέ να τη διαβάσω ολόκληρη, από την αρχή έως το τέλος, αλλά στο σύνολό της είναι εκπληκτική. Στο τελείωμά της μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος παραδίδει τον μυσταγωγικό μύθο του Ηρός όπου περιγράφεται με αλληγορικό τρόπο η διαδικασία της μετενσάρκωσης των ψυχών!
Το πιο μαγικό πλέον στοιχείο της Πολιτείας είναι οπωσδήποτε "ο μυστικός κώδικας του Πλάτωνα" που ανακάλυψε ο ιστορικός της φιλοσοφίας και ερευνητής στη μουσική θεωρία και αρχαία στιχομετρία Dr. Kennedy!! Όπως σε αρκετούς διαλόγους του Πλάτωνα έτσι και η Πολιτεία είναι δομημένη μυστικά πάνω σε μουσικές κλίμακες (χωρίζεται σε δώδεκα μέρη όπου το κάθε κομμάτι αντιστοιχεί σε μία νότα δωδεκατονικής κλίμακας)!!! Η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη επιβεβαίωσε την άποψη ότι ο Πλάτωνας ήταν στην ουσία ένας φιλόσοφος της σχολής του μεγάλου Πυθαγόρα!
Επίσης η περιβόητη αναφορά της Πολιτείας στη Χρυσή Τομή (ο αριθμός φ= 1,618) ξεκινάει ακριβώς στο 61,8% του κειμένου, κάτι που παρατηρείται επίσης στον Παρμενίδη και σε άλλους διαλόγους του Πλάτωνα, και που οπωσδήποτε δεν είναι τυχαίο! Ειδικά στην Πολιτεία ο φιλόσοφος περιγράφει το μεγάλο μέρος της χρυσής τομής να αντιστοιχεί στο αισθητό κομμάτι του κόσμου και το μικρό μέρος στο νοητό, και γι'αυτό με το που μπαίνουμε στο "ανώτερο" κομμάτι του έργου (αμέσως μετά το 61,8%) ακολουθεί η Αλληγορία του Σπηλαίου που αναπαριστά τον άνθρωπο που σπάει τα δεσμά που τον εγκλωβίζουν στον κόσμο των αισθήσεων, ελευθερώνεται (πνευματικά) και ανεβαίνει προς το φωτεινό και πραγματικά αληθινό κομμάτι του κόσμου όπου κυβερνά ο (νοητός) Ήλιος του Αγαθού!
Αυτά και πολλά άλλα "μαγικά" υπάρχουν στην Πολιτεία xrs! To πιο σημαντικό όμως τελικά απ'όλα είναι αυτό που λέει ο Αιθεροβάμμων, οι απόψεις του Πλάτωνα περί Δικαίου και Αρετής. Μπορεί τα γνωστά αυτά από το σχολείο διδάγματα του Σωκράτη να φαίνονται βαρετά σε ένα νέο άνθρωπο που ψάχνει για μαγείες, άλλους κόσμους και τα λοιπά όμως δεν παύουν να αποτελούν την σημαντικότερη πνευματική κληρονομιά των αρχαίων!
Δεν σου μένει λοιπόν παρά να την διαβάσεις![]()
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣΣου το λέμε ευγενικά,αλλά δεν παίρνεις "χαμπάρι"!!!
Αν σε ενδιαφέρει,να κάτσεις να διαβάσεις.
Αλλοιώς στα καφενεία για κουβέντες!!
Σκληρή γλώσσα,αλλά πας γυρεύοντας!!
ΝΙΚΟΜΑΧΕ μην τον αποπαίρνεις τον άνθρωπο!! Τι να κάνει δηλαδή; Να διαβάσει και τα 10 βιβλία της Πολιτείας και μετά να επιστρεψει εδώ να συζητήσουμε;
Μπορούμε να αρχίσουμε με κάποιο τμήμα από την Πολιτεία, π.χ. από τον Μύθο του Σπηλαίου που όπως γράφει έχει διαβάσει τμήμα του. Ή επίσης, Xrs, εφόσον την έχεις όπως λες την Πολιτεία, μπορείς να διαβάσεις στο 10ο βιβλίο της Πολιτείας τον Μύθο του Ηρός τον οποίο αναφέρει ο kost - και μετά συζητάμε για τις απόψεις του Πλάτωνα σχετικά με την μεταθανάτια ζωή.
quote:
AitheroVamon:Προφανώς φίλε Xrs εχεις κάποιο βιβλίο (έργο άλλου)
όπου αναφέρετε στην Πολιτεία του Πλάτωνα
Η Πολιτεία του Πλάτωνα δεν ειναι ενα (1)
αλλα αποτελείτε απο δέκα (10) βιβλία
Αυτο δηλαδή που εχεις (και είναι μια καλή αρχή)
είναι σαν την ... περίληψη που βλέπεις στην τελευταία σελίδα καθε βιβλίου
Δηλαδή;
Γιατί να μην το έχει ολόκληρο το βιβλίο; Ή καλύτερα, το "έργο" Πολιτεία που αποτελείται από 10 βιβλία (και κυκλοφορεί σε ξεχωριστούς τόμους ή σε έναν, ανάλογα με τον εκδότη).
Φίλε Xrs πιθανόν να βρεις ενδιαφέρον και το παρακάτω βιβλίο του καθηγητή Φιλοσοφίας Νικόλαου Παππά, που αποτελεί σχολιασμό και σύνοψη της Πολιτείας:
NICKOLAS PAPPAS
ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ - Ένας Οδηγός Ανάγνωσης
Αν και το να διαβάσεις απευθείας το έργο θα είναι -αν μη τι άλλο- τουλάχιστον πιο απολαυστικό!

Το σωστό είναι να περάσουν μέσα από τήν ΔΙΚΗ ΣΟΥ αντίληψη και συνείδηση και αφου έχεις ΣΤΟΧΑΣΤΕΙ πάνω σ'αυτά, να ΔΙΑΛΟΓΙΣΘΕΙΣ επί αυτών, ώστε να γίνουν ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ...(Σκοπός είναι να εισέλθει "φώς" στούς οφθαλμούς μας και όχι "μασημένο φαγητό" στο το στόμα μας, γιά να καταλήξουμε και εμείς ώς φώς στα "μάτια" του "Ανώτερου εαυτού μας", γιατί άν πέσουμε στο στόμα του θα μας ανακυκλώσει και θα μας ΑΠΟΒΑΛΕΙ ξανά εδώ...).
Ειπών!
quote:
Αυτά και πολλά άλλα "μαγικά" υπάρχουν στην Πολιτεία xrs! To πιο σημαντικό όμως τελικά απ'όλα είναι αυτό που λέει ο Αιθεροβάμμων, οι απόψεις του Πλάτωνα περί Δικαίου και Αρετής.
Α, γεια σου!
Αν καταφέρει και ορίσει κανείς αυτά τα δύο, ακόμα και τώρα (ενν. στην εποχή μας, στις μέρες μας) εγώ θα του βγάλω το καπέλο....
Για εισαγωγή στην Πολιτεία του Πλάτωνα και για "αρχή" εκτιμώ ότι είναι καλά τα εξής :
και
http://politeia-platonos.blogspot.com/
(δίνει και .pdf στο τέλος....)
για περαιτερω ερευνα (και επί του πρωτοτύπου), έχει και πιο βαριά χαρτιά για όποιον γουστάρει.

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Στην ουσία σε αυτή την αλληγορία ο Πλάτωνας προσπαθεί να εξηγήσει αυτό που ονόμαζε "ιδέες". Επίσης δικαιολογεί κάποια πράγματα για το πως πρέπει να είναι αυτή η ουτοπική πόλη η Καλλίπολη όπως πχ το ότι οι Φιλόσοφοι πρέπει να είναι οι "άρχοντες" αυτής της πόλης.
Τώρα για να καταλάβεις τι εννοεί ο Πλάτωνας με την έννοια "ιδέες" (όπως το κατάλαβα εγώ τουλάχιστον..), για τον ίδιο λοιπόν ήταν κάτι το ανώτερο (κάτι σαν ανώτερες οντότητες ας το πούμε έτσι) και η κοινή μας αντίληψη του κόσμου γύρω μας (το τι βλέπουμε πχ) είναι απλά ένας αντικατοπτρισμός (παραμορφωμένος) αυτών. Δουλειά λοιπόν ενός φιλόσοφου είναι να "προσπεράσει" αυτή την παραμόρφωση και αυτές τις κοινές αντιλήψεις και να δει την ολοκληρωμένη πραγματικότητα. Είναι κατά μια έννοια αυτό που ο χριστιανισμός ονόμασε αργότερα υπό την δική του αντίληψη... Θεό :P
Τώρα για αυτά που λες περί μαγείας μέλλοντος κτλ.. έτσι όπως τα εννοείς όχι δεν περιέχει κάτι τέτοιο. Το μόνο που αφορά το μέλλον είναι πως για εμένα αυτή η όλη ιδέα αυτής της "ιδανικής" πόλης με την κοινοκτημοσύνη, τους φιλόσοφους για τις αποφάσεις, τον μη διαχωρισμό σε τάξεις κτλ κτλ στα οποία καταλήγουν σιγά σιγά οι διάλογοι, ταιριάζει, κατά την γνώμη μου πάντα, με ιδέες που ζυμώθηκαν τα τελευταία περί των ουτοπικών πόλεων που έχει προτείνει ο Τζακ Φρέσκο και έγιναν γνωστές από τα zeitgeist και πρόκειται για το γνωστό venus project. Εκεί βάλε στην θέση των φιλοσόφων απλά τους τεχνοκράτες.
Για εμένα δυστυχώς τώρα είναι πιο ουτοπική μια τέτοια πόλη απο τότε καθώς τότε έστω ότι μαζευόντουσαν μερικές 100δες φιλόσοφοι με τις οικογένειες τους και μερικές χιλιάδες εθελοντές.. το πρόβλημα που είχαν ήταν ότι αν πχ η Αθήνα ήταν σε ένα επίπεδο πχ 7/10 του ιδανικού και οι υπόλοιπες πόλεις/κράτη στο 4/10, ο υπόλοιπος κόσμος ήταν στο 1/10 με ελάχιστες εξαιρέσεις.. Οπότε μια τέτοια πόλη χωρίς στρατό, χρήματα κτλ δεν θα άντεχε. Αλλά ακόμα και να άντεχε απ τους εκτός δεν θα άντεχε απ τους εντός αφού και στην ίδια την Ελλάδα δεν επιβίωνες χωρίς συμμαχίες ή χωρίς στρατό και σύμμαχοι σήμαινε και εχθροί. Ίσως η ιδέα πέρα απ την πλάκα όμως παρόλα αυτά να ήταν τότε πιο κοντά απο ποτέ και να είχε μια βάση καθώς η φιλοσοφία κέρδιζε έδαφος σιγά σιγά την εποχή που ζυμώνονταν αυτές οι ιδέες ενώ και η υπόλοιπη Ελλάδα είχε αρχίσει να "μαλακώνει" και να την υποδέχεται.. δυστυχώς ας πούμε ότι και να υπήρχε μια περίπτωση δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί καθώς όλα τέλειωσαν μετά μερικές 10δες χρόνια και γυρίσαμε 100δες χρόνια πίσω σαν είδος... Τώρα μια τέτοια πόλη είναι 10φορές για μένα πιο ουτοπική καθώς έχει μπει μέσα η έννοια της τεχνολογίας, η φιλοσοφία έχει μικρότερο ρόλο και περισσότερο οι τέχνες και οι τεχνοκράτες πήραν την θέση των φιλοσόφων (τυχαίο που οι συνομιλητές στην πολιτεία του Πλάτωνα θεωρούσαν πως οι τέχνες δεν έπρεπε να έχουν θέση σε αυτή την ιδανική πόλη?). Υπάρχει η έννοια της ενέργειας και η εξάρτηση απ αυτήν και πλέον δεν υπάρχει η έννοια της ελεύθερης γης σε οποιοδήποτε σημείο αυτού του πλανήτη (οπότε μια τέτοια ιδανική πόλη θα γινόταν μόνο εκτός αυτού του πλανήτη πλέον η μετά από μια ολοκληρωτική καταστροφή).
Αυτά τα λίγα για αρχή γιατί ξεφύγαμε :) Οι περισσότεροι φυσικά και θα διαφωνούν με τα παραπάνω καθώς είναι προσωπικές απόψεις από πρόχειρες αναγνώσεις :) Σίγουρα άλλοι θα έχουν πιο εμπεριστατωμένες απόψεις.