- ΘΡΗΣΚΕΙΑ : Αναγκαιότητα ή παγίδα ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
-ετσι για τη ροη-
φως εν σκοτει!
![]()

quote:
Το να καταλήγω σε μιά θρησκεία δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα εμπειριών , γνώσης και διαπιστώσεων;
Γιατί,...δηλαδή πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Η θρησκεία απαιτεί γνώση. Καρδιακή γνώση φίλε μου. Όχι κατ' ανάγκην μόρφωση αλλά αληθινή ΓΝΩΣΗ!
quote:
Σκοπός είναι η θρησκεία ή η Γνώση;
Για να έρθουμε στο "ζουμί". Σκοπός η θρησκεία;;; Ποτέ και για κανένα δεν ήταν σκοπός η θρησκεία. Η θρησκεία είναι ο δρόμος προς τον σκοπό!
Η γνώση σκοπός;;; Μα...και αυτό μέρους του δρόμου είναι.
Εδώ σε θέλω λοιπόν. Ποιός είναι ο σκοπός;;;
(...έτσι για να ξαναγυρίσουμε στον "απαγορευμένο καρπό"!)
Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι ακομα και αυτοι οι ανθρωποι εχουν να διατελεσουν ενα ρολο στην γηινη θεατρικη σκηνη.Το πιο σημαντικο ειναι να κοιταμε πως θα εξελιχθουμε πνευματικα περνοντας ολα τα θετικα στοιχεια και τις κρυφες αληθειες απο καθε θρησκεια η φιλοσοφικο ρευμα απο ολο τον κοσμο.
Ορθες σκεψεις,ορθος λογος,ορθες πραξεις.
quote:
Γιατί,...δηλαδή πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι; Η θρησκεία απαιτεί γνώση. Καρδιακή γνώση φίλε μου. Όχι κατ' ανάγκην μόρφωση αλλά αληθινή ΓΝΩΣΗ!
Φίλε hrismig, αν μπορείς να επεξηγήσεις μια σου φράση.
Τι εννοείς λέγοντας "καρδιακή γνώση";
Η γνώση είναι αποτέλεσμα της σκέψεως η οποία δε μπορεί να εισχωρήσει στα της καρδιάς.
Η καρδιά βιώνει δίχως να αφήνει κατάλοιπα, ενω η γνώση-σκέψη συνεχώς αναλύει και διυλίζει ό,τι έχει αποκομμίσει.
Η πραγματική θρησκεία είναι η αντίληψη της ανώτερης διάνοιας ή Μεγάλου Πνεύματος, ή δημιουργού ή Θεού και η προσπάθεια προσέγγισης αυτής της, συνεχώς μεταβατής πραγματικότητας*
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την καρδιά.
Η Γνώση είναι απαραίτητη μέχρις ενός σημείου...δεν είναι η πανάκεια.
Η γνώση είναι η βάρκα που θα σε περάσει απέναντι, αλλά αν δε κατεβείς απο τη βάρκα(γνώση) δε θα γνωρίσεις ποτέ το σκοπό του ταξιδιού με αυτή τη βάρκα.
*Ό,τι άλλο ονομάζεται θρησκεία στις μέρες μας και μαντροποιείται, κατ' εμέ, ουδεμία σχέση έχει με την έννοια της λέξεως "θρησκεία".
~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you
quote:
Φίλε hrismig, αν μπορείς να επεξηγήσεις μια σου φράση.
Τι εννοείς λέγοντας "καρδιακή γνώση";
Συ είπας...

Μην κάνεις μη σου κάνουνε
μην πεις να μην σου πούνε
μην κουρταλίσεις κούρταλα
να μην σου κουρταλούνε

quote:
Πρεπει να αποδεχώμαστε οτιδήποτε εξηγείτε επιστημονικα χωρις να αποδίδουμε οτι δεν εξηγειται στο Θεο..Ολα εξήγουνται, απλα μπορει να μην εχουμε καταφερει εως τωρα να το κάνουμε..
Ετσι απλα ειναιτα πραγματα φιλε Χρήστος Κ!
Σοφον το σαφες.
quote:
Ολα εξήγουνται, απλα μπορει να μην εχουμε καταφερει εως τωρα να το κάνουμε..
Αυτό είναι ίσως το μόνο με το οποίο διαφωνώ. ![]()
![]()
![]()
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Οταν ενα δογμα παει εναντια στο κατεστημενο, θα πολεμηθει απο αυτο. Αν χασει εξαφανιζεται. Αν κερδισει, γινεται με την σειρα του κατεστημενο.
Μην ξεγιελιεστε: Η θρησκεια, το μονο που εξυπηρετει ειναι το καθεστως. Αν ολοι οι αμοιροι του κοσμου, οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι, καταλαβαιναν οτι μονο ΑΥΤΗ η ζωη υπαρχει, θα διεκδικουσαν το μεριδιο τους. Καταλαβαινετε τι αποτελεσμα θα ειχε αυτο... καθε 5 λεπτα, θα ειχαμε επανασταση!
Συνεπως, η θρησκεια ειναι απαραιτητη, αλλα μονο για τους εχοντες και κατεχοντες- για να παραμεινουν κατεχοντες. Οι αλλοι ας βολευτουν με τις μεταφυσικες παρηγοριες! Και αμα κατι παει στραβα στη ζωη τους "εχει ο θεος..." Μιζερια!!!
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Αν ολοι οι αμοιροι του κοσμου, οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι, καταλαβαιναν οτι μονο ΑΥΤΗ η ζωη υπαρχει, θα διεκδικουσαν το μεριδιο τους.
Διαφωνώ.
Δεν εξάγεται από πουθενά το ασφαλές συμπέρασμα ότι υπάρχει μόνο αυτή η ζωή. Για την ακρίβεια ποτέ και κανένας δεν απέδειξε πως τα όρια της ζωής τελειώνουν με τον βιολογικό θάνατο του σώματος.
Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Το ότι δεν γνωρίζουμε κάτι επαρκώς δεν μας δίνει το δικαίωμα να διατυπώνουμε κρίσεις πάνω στην πραγματικότητα.
----------------------

quote:
Δεν εξάγεται από πουθενά το ασφαλές συμπέρασμα ότι υπάρχει μόνο αυτή η ζωή. Για την ακρίβεια ποτέ και κανένας δεν απέδειξε πως τα όρια της ζωής τελειώνουν με τον βιολογικό θάνατο του σώματος.
Για την ακρίβεια κανείς ποτέ δεν απέδειξε οτι κάποιο είδος "ζωής" υφίσταται και μετα
το βιολογικό θάνατο του σώματος.
Το τι απο τα δύο θέλει κανείς να δεχτεί είναι καθαρά ζήτημα γούστου.
Είναι σαφές όμως, οτι είναι πιο προσγειωμένο να περιμένω να αποδειχτεί η ύπαρξη πριν την αποδεχτώ παρά να περιμένω να αποδειχτεί η ανυπαρχία πριν απορίψω την
αβάσιμη πεποίθηση επι της ύπαρξης.
Απο την άλλη πλευρά...
Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Το ότι δεν γνωρίζουμε επαρκώς το πόσα φαντάσματα είναι κρυμένα σε ένα σπιρτόκουτο δεν μας δίνει το δικαίωμα να διατυπώνουμε
κρίσεις πάνω στην δυνατότητα αυτών των φαντασμάτων να χορεύουν τη λίμνη των κύκνων.
Walker Αν θέλεις να καθομολογήσεις την παράλογη πίστη σου είσαι ελεύθερος να
το κάνεις και είσαι και απόλυτα σεβαστός. ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ ΤΕΤΟΙΑ
ΛΟΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ !!!!
Τώρα γεια σας. Πάω να ταίσω τα φαντάσματακια του σπιρτόκουτου.
Αγγελος.
Σημασια εχει πως οι παπαδες, οι γκουρου,και ολοι αυτοι οι "ειδικοι" περι του θεου, δεν ειναι τιποτα αλλο απο πιονακια του συστηματος. Κοιμιζουν τους πιστους, για να μην ζητανε το παραπανω. Τωρα, αν καποιοι εχουν εθιστει στις μεταφυσικες παρηγοριες, αυτο ειναι προβλημα τους. Θεος, οπως τον αναφερει η βιβλος, ειναι σιγουρο οτι δεν υπαρχει. Αρα, αυτα που λενε οι ιερεις ειναι ψεματα, αυθαιρεσιες, και υποθεσεις.
Και βεβαια, το οτι δεν υπαρχει θεος της βιβλου, ειναι αποδεδειγμενο. Αρκει να διαβασει κανεις την βιβλο, να την αντιπαραθεσει με τις επιστημονικές ανακαλυψεις, για να βγαλει αβιαστα το συμπερασμα, πως προκειται για mumbo jumbo της ερημου. Μην ξεχνατε... στην ερημο ο ηλιος βαραει ![]()
![]()
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Για την ακρίβεια κανείς ποτέ δεν απέδειξε οτι κάποιο είδος "ζωής" υφίσταται και μετα
το βιολογικό θάνατο του σώματος.Το τι απο τα δύο θέλει κανείς να δεχτεί είναι καθαρά ζήτημα γούστου.
Είναι σαφές όμως, οτι είναι πιο προσγειωμένο να περιμένω να αποδειχτεί η ύπαρξη πριν την αποδεχτώ παρά να περιμένω να αποδειχτεί η ανυπαρχία πριν απορίψω την
αβάσιμη πεποίθηση επι της ύπαρξης.Απο την άλλη πλευρά...
Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Το ότι δεν γνωρίζουμε επαρκώς το πόσα φαντάσματα είναι κρυμένα σε ένα σπιρτόκουτο δεν μας δίνει το δικαίωμα να διατυπώνουμε
κρίσεις πάνω στην δυνατότητα αυτών των φαντασμάτων να χορεύουν τη λίμνη των κύκνων.Walker Αν θέλεις να καθομολογήσεις την παράλογη πίστη σου είσαι ελεύθερος να
ΛΟΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ !!!!
Θέλω να πιστεύω πως δεν τα λέω κινέζικα.
Δεν βγήκα εγώ να δηλώσω πως "κοιτάξτε μάγκες, δεν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο και είναι σίγουρο", άλλος βγήκε. Αυτό που λέω δεν είναι: "κοίτα μάγκα, το ότι δεν έχει αποδειχθεί τίποτα μου δίνει το δικαίωμα να βγάλω τα δικά μου συμπεράσματα", αυτό που λέω είναι: "χωρίς ασφαλή συμπέρασματα δεν είναι σωστό να διατυπώνουμε κρίσεις".
Δεν διατύπωσα κρίση πάνω σε κάτι για το οποίο δεν έχω δεδομένα. Κάτι ισχύει ή δεν ισχύει ανεξάρτητα από το τι θεωρώ εγώ, τώρα το αν εγώ έχω βάλει το δικό μου το εγώ μπροστά και με θρασύτητα λέω στην φύση: "είσαι αυτό που σε θεωρώ ότι είσαι", αυτό είναι εντελώς άλλο θέμα.
quote:
Walker Αν θέλεις να καθομολογήσεις την παράλογη πίστη σου είσαι ελεύθερος να
ΛΟΓΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ !!!!Τώρα γεια σας. Πάω να ταίσω τα φαντάσματακια του σπιρτόκουτου.
Δεν είναι θέμα καθομολόγησης της "παράλογης πίστης μου" (πίστη γαρ), είναι θέμα νοοτροπίας. Γενικότερα την νοοτροπία "απέδειξέ μου ότι ισχύει αλλιώς λέω ότι μου κάτσει" την απεχθάνομαι, δεν την χωνεύω με τίποτα. Αν είναι κάτι να γίνει σεβαστό και να έχω την απαίτηση από τον άλλο να το αποδεχθεί, θέλω αυτό να είναι προιόν απόδειξης και όχι θεώρησης απουσίας δεδομένων. Εξάλλου ουδέποτε προσπάθησα να δικαιολογήσω την "παράλογη πίστη μου" ή να βρω την οποιαδήποτε "λογική βάση" από την στιγμη που η πίστη είναι προσωπικό ζήτημα. Και sorry κιόλας, αλλά αλλουνού είναι το λογικό σφάλμα και το άλμα προς τα αβίαστα συμπεράσματα.
Με τέτοια θέματα πάντως δεν ξεμπλέκουμε, είναι καθαρά θέματα αντιμετώπισης. Το πολύ πολύ να γυρίσουμε πίσω στο 30-40 και να λέμε στους άλλους "κύριοι, οι άλλοι έχουν καβαλήσει το καλάμι. Πάρτε τα μαθηματικά που σας χρειάζονται από εμάς." όπως τον παλιό καλό καιρό που δεν χώνευαν τα άντερά τους φυσικοί και μαθηματικοί.
----------------------

Edited by - WWalker on 19/02/2006 13:56:32
quote:
OK. OK. Ας το διατυπωσω αλλιως: Αν ολοι οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι του κοσμου ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ οτι μονο αυτη η ζωη υπαρχει, θα διεκδικουσαν το μεριδιο τους.
Μόλις ανακάλυψες τις βάσεις του ζητήματος.
----------------------

Σου τα εχωσα διοτι με εχεις συνηθισει σε ορθολογικες φιλοσοφικες τοποθετησεις
και οχι σε σοφιστικές ακροβασίες.
Κατι ακόμα επι του θέματος. ΑΛΛΟ ΠΙΣΤΗ ΑΛΛΟ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Το θεμα το εθεσε ο steelspring
"Πόσο αναγκαία είναι η Θρησκεία; Δεν αρκεί η γνώση για το θείο;"
Πανω σε αυτό θέλω να δώ τι λένε οι πιστοί.
Διοτί την Πίστη σου τη σέβομαι. Αλλα τη θρησκεια σου, σαν οικονομικό-κοινωνικό
κατεστημένο εχω κάθε δικαιωμα να την κρινω δημόσια.
Αγγελος
quote:
OK. OK. Ας το διατυπωσω αλλιως: Αν ολοι οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι του κοσμου ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ οτι μονο αυτη η ζωη υπαρχει, θα διεκδικουσαν το μεριδιο τους.Μόλις ανακάλυψες τις βάσεις του ζητήματος.
Δηλαδη, συμφωνεις? Αν συμφωνεις, γιατι υπερασπιζεσαι το ψεμα?
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Δηλαδη, συμφωνεις? Αν συμφωνεις, γιατι υπερασπιζεσαι το ψεμα?
Διαφωνώ ως προς την θεώρηση του θέματος "...αν θεωρούσαν...". Στηρίζεις το όλο οικοδόμημα σε ένα τεράστιο IF, το οποίο ομολογώ πως δεν βλέπω που το στηρίζεις.
Θα συμφωνούσα μαζί σου υπό μια προυπόθεση: αυτή την απλή θεώρηση που έκανες
quote:
Αν ολοι οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι του κοσμου ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ οτι μονο αυτη η ζωη υπαρχει
δεν την στήριζες στο ΑΝ, αλλά σε σίγουρα πράγματα. Αλλιώς το μόνο που κάνεις είναι να δημιουργείς και εσύ την δικιά σου πίστη, βασισμένη σε μια υπόθεση την οποία ένας Θεός (
) ξέρει πως την έχεις ανάγει σε βεβαιότητα.
quote:
"Πόσο αναγκαία είναι η Θρησκεία; Δεν αρκεί η γνώση για το θείο;"Πανω σε αυτό θέλω να δώ τι λένε οι πιστοί.
Διοτί την Πίστη σου τη σέβομαι. Αλλα τη θρησκεια σου, σαν οικονομικό-κοινωνικό
κατεστημένο εχω κάθε δικαιωμα να την κρινω δημόσια.
Την θρησκεία μου σαν οικονομικό-κοινωνικό κατεστημένο την κρίνω και εγώ δημόσια, δεν είναι θέμα πίστης.
Ως προς το ερώτημα τώρα:
Η γνώση από μόνη της είναι άχρηστη. Τι να το κάνω αν ξέρω πως ο Θεός που δημιούργησε τον κόσμο με έχει παρατήσει να σαπίσω πάνω στην Γη, να ξεπατωθώ στην δουλειά μια ζωή μόνο και μόνο για να τρώω και να κοιμάμαι την ώρα που δεν θα είμαι σε θέση να κάνω τίποτα άλλο; Άχρηστη γνώση είναι αυτή. Αντίθετα, η γνώση όπως παρουσιάζεται μέσα από τον Χριστιανισμό, την σωτηρία και την λύτρωση και την συνέχιση της ζωής πέρα από τα όρια του βιολογικού θανάτου προυποθέτει την πρακτική εφαρμογή αυτής για την απόκτηση ακόμη περισσότερης γνώσης σχετικά με το πως μπορούν να επιτευχθούν οι σκοποί της θρησκείας.
Η θρησκεία είναι το καράβι, και εσύ τραβάς κουπί σε αυτό μέχρι να φτάσεις στην αμουδιά. Το να ξέρεις να κάνεις κουπί και να κάθεσαι να το κοιτάς έχει το ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα με το να μην ξέρεις να τραβάς κουπί.
----------------------

Γνώση άχρηστη, δεν υπάρχει. Γνώση που ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΟΞΑΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ, όντως υπάρχει. Και αυτό το βλέπουμε στην σύγκρουση θρησκείας/δογματισμού και φιλοσοφίας/επιστήμης, αν και δεν ισχύει θα λέγαμε καθολικά.
Οι εκάστοτε θρησκείες, συχνά οικειοποιούνται έννοιες, όπως η Γνώση, για να προσδώσουν ωστόσο με περισσότερη αληθοφάνεια το δογματικό/εσχατολογικό τους περιεχόμενο, καθώς πολύ καλά γνωρίζουνε ότι ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΙΣΧΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝΕ.
Και μιλάμε για ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ, καθώς όλα τα δόγματα και οι κοσμοθεάσεις μιλάνε για κάποια «αλήθεια», δίχως όμως να είναι σε θέση είτε να τις υποστηρίξουνε με ΛΟΓΙΚΑ παραδείγματα είτε να ερμηνεύσουνε διάφορα αδυσώπητα ερωτήματα ΟΤΑΝ έρθουνε με αυτά αντιμέτωποι.
Με άλλα λόγια, μιλάνε για ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ την αλήθεια, για την ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ την Γνώση.
Έτσι, εύκολα ξεγλιστράει κανείς από την ΑΙΘΡΙΑ ΣΤΑΣΗ απέναντι στην Γνώση, απέναντι στην απόδειξη και την επανάληψη, και πέφτει στην «Γνώση» περί της (υποθετικής..) συνέχισης της ζωής ΜΕΤΑ θάνατον, περί της Σωτηρίας της Ψυχής (μια φαντασιακή προβολή νοητικών διεργασιών..), και άλλα πολλά.
Πίστη που γίνει Γνώση, παύει να είναι πίστη. Γίνεται ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, γίνεται Γνώση και όχι υπόθεση.
Αυτές τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές ας μην τις λησμονούμε….
quote:
Γνώση άχρηστη, δεν υπάρχει. Γνώση που ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΝΑΓΝΩΣΗ» ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΔΟΞΑΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ, όντως υπάρχει. Και αυτό το βλέπουμε στην σύγκρουση θρησκείας/δογματισμού και φιλοσοφίας/επιστήμης, αν και δεν ισχύει θα λέγαμε καθολικά.Οι εκάστοτε θρησκείες, συχνά οικειοποιούνται έννοιες, όπως η Γνώση, για να προσδώσουν ωστόσο με περισσότερη αληθοφάνεια το δογματικό/εσχατολογικό τους περιεχόμενο, καθώς πολύ καλά γνωρίζουνε ότι ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΙΣΧΥ ΤΟΝΙΖΟΥΝΕ.
Και μιλάμε για ΑΛΗΘΟΦΑΝΕΙΑ, καθώς όλα τα δόγματα και οι κοσμοθεάσεις μιλάνε για κάποια «αλήθεια», δίχως όμως να είναι σε θέση είτε να τις υποστηρίξουνε με ΛΟΓΙΚΑ παραδείγματα είτε να ερμηνεύσουνε διάφορα αδυσώπητα ερωτήματα ΟΤΑΝ έρθουνε με αυτά αντιμέτωποι.
Με άλλα λόγια, μιλάνε για ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ την αλήθεια, για την ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣ την Γνώση.
Έτσι, εύκολα ξεγλιστράει κανείς από την ΑΙΘΡΙΑ ΣΤΑΣΗ απέναντι στην Γνώση, απέναντι στην απόδειξη και την επανάληψη, και πέφτει στην «Γνώση» περί της (υποθετικής..) συνέχισης της ζωής ΜΕΤΑ θάνατον, περί της Σωτηρίας της Ψυχής (μια φαντασιακή προβολή νοητικών διεργασιών..), και άλλα πολλά.
Πίστη που γίνει Γνώση, παύει να είναι πίστη. Γίνεται ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ, γίνεται Γνώση και όχι υπόθεση.
Αυτές τις λεπτές διαχωριστικές γραμμές ας μην τις λησμονούμε….
Μπουρδολογείς ασύστολα. Τουλάχιστον δεν χρειαζόταν να με κάνεις quote ώστε να υποχρεωθώ να διαβάσω αν αυτό που έγραψες έχει σχέση με αυτό που κάνεις quote (που δεν έχει).
----------------------