- ΟΙ ΝΕΟΙ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΕΔΩ!!! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
λες
quote:
Χρέος μας, κατά την άποψή μου, είναι να ξεκαθαρίσουμε την πραγματική δεισιδαιμονία και τα παραμύθια από την επιστήμη του αποκρυφισμού.
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η "επιστήμη του αποκρυφισμού" που αναφέρεις, είναι η σημερινή επιστήμη. Θα πιαστώ από την αλχημεία, όπου στην πράξη έβαλε τις βάσεις της χημείας και ιδιαίτερα της χρυσοχοϊας ή από τις αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές που έβαλαν τις βάσεις στην σημερινή ιατρική-βοτανολογία κλπ.
Δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί αυτό το γεγονός. Μέχρι την Αναγέννηση η επιστήμη και η δεισιδαιμονία πήγαιναν χέρι χέρι (και την εξετάζουμε ως σύνολο), από κει και πέρα έγινε έναν βίαιος διαχωρισμός που όμως δεν κατάφερε να διώξει τελείως την δεισιδαιμονία από την συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου (δες ας πούμε την πιό διαδεδομένη ανά τους αιώνες δεισιδαιμονία που κρατάει ακόμα και σήμερα, το "μάτι" και την πρακτική του θεραπεία "το ξεμάτιασμα").
Εβλεπα τις προάλλες την 'κυρά μας την μαμή', απολαυστική ταινία που θίγει με πολύ έξυπνο και αστείο τρόπο ακριβώς αυτή την διαμάχη που συζητάμε. ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Όσον αφορά τη συζήτηση περί αστερισμών, μυθολογίας και αστρονομίας/ αστρολογίας, είναι ένα θέμα που με απασχολεί πολλά χρόνια, μιας και αγαπώ εξίσου και τα 3. Σε ένα ξεχωριστό θέμα ίσως μπορούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα να πω είναι, ότι οι κοσμικοί κύκλοι και ο τρόπος που αυτοί επηρεάζουν τον άνθρωπο και τα ζώα δεν είναι καθόλου απλό θέμα.
Τα ζώδια είναι σύμβολα και σα σύμβολα περικλείουν αλήθειες ψυχολογικές, κοσμολογικές, μαθηματικές, γεωπολιτικές, θρησκευτικές κλπ. Το πως μπορούν να «ξεκλειδωθούν» τέτοιες αλήθειες εγώ προσωπικά το αγνοώ. Αν και ερευνώ προς το θέμα αυτό δεν έχω καταλήξει σε κάποιες βεβαιότητες. Προς το παρών το ψάχνω και αρκούμαι στο να απολαμβάνω με το τηλεσκόπιό μου τη μαγεία του έναστρου ουρανού, κάτι που μου προσφέρει στιγμές έκστασης.
Παρακάτω θα ήθελα να σχολιάσω μερικά αποσπάσματα:
Ostria
quote:
Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η "επιστήμη του αποκρυφισμού" που αναφέρεις, είναι η σημερινή επιστήμη.
Αγαπητή Ostria, η σημερινή επιστήμη σίγουρα «μοιάζει» με τον αποκρυφισμό. Εδώ δε διαφωνώ. Η μαγική σφαίρα που βλέπουμε στις ταινίες, που σου δείχνει τι συμβαίνει χιλιόμετρα μακριά, δεν διαφέρει και πολύ από την τηλεόραση. Όσον αφορά το παρακάτω
quote:
Θα πιαστώ από την αλχημεία, όπου στην πράξη έβαλε τις βάσεις της χημείας και ιδιαίτερα της χρυσοχοϊας ή από τις αρχαίες θεραπευτικές πρακτικές που έβαλαν τις βάσεις στην σημερινή ιατρική-βοτανολογία κλπ.
Δεν νομίζω ότι κανείς αμφισβητεί αυτό το γεγονός.
Εδώ επέτρεψέ μου να διαφωνήσω. Υπήρχαν εποχές που αυτοί που εξασκούσαν χημεία, ιατρική, αστρονομία/αστρολογία δεν αντιμετώπιζαν τα στοιχεία, τη γη, τον άνθρωπο, το σύμπαν σαν μηχανές. Οι επιστήμες αυτές κάποτε ήταν ιερές. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούσαν να αποκαλύψουν τις σχέσεις και αναλογίες μεταξύ φαινομενικά ανόμοιων πραγμάτων. Ήταν μέρος της Μίας Επιστήμης (το «ε» με κεφαλαίο) Σκοπός τους ήταν όχι π.χ. η μετατροπή του σιδήρου σε πλάκες χρυσού, σκοπός μπορεί να ήταν ο εξευγενισμός όχι τόσο των μετάλλων αλλά του ανθρώπου που εκτελούσε το πείραμα.
Παρακάτω λες
quote:
Μέχρι την Αναγέννηση η επιστήμη και η δεισιδαιμονία πήγαιναν χέρι χέρι (και την εξετάζουμε ως σύνολο), από κει και πέρα έγινε έναν βίαιος διαχωρισμός που όμως δεν κατάφερε να διώξει τελείως την δεισιδαιμονία από την συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου
Εδώ πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι εννοείς. Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς που ερευνούν για το πως δημιουργήθηκε η Αναγέννηση, έχουν βρει πολύ σημαντικές αποδείξεις ότι το κίνημα αυτό (τουλάχιστον στην Ιταλία) δέχτηκε μια τρομερή ώθηση όχι, τόσο από την επικράτηση του ορθού λόγου (σε βάρος της δεισιδαιμονίας) αλλά από την ξανα-ανακάλυψη (μετάφραση) των κειμένων αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και την «μαγεία» που «εκτόξευσε» ο Νεοπλατωνισμός/Ερμητισμός, με την μετάφραση του Corpus Hermeticum.
Marsilio Ficino, Pico de la Mirrandola, Πλήθων Γεμιστός, Giordano Bruno, κλπ ήταν επιστήμονες/ερμητιστές-αποκρυφιστές/φιλόσοφοι. Σήμερα αυτός ο συγκερασμός φαίνεται εξωπραγματικός. Πως είναι δυνατόν κάποιος να είναι επιστήμονας και αποκρυφιστής; ή ζωγράφος και επιστήμονας μαζί; πως γίνεται να είναι ταυτόχρονα αστρολόγος και αστρονόμος ή χημικός και αλχημιστής μαζί; Γίνεται; Έλα ντε! Εκεί είναι το ζητούμενο. Όχι η διάσπαση της γνώσης αλλά η επαν-ένωση. Αυτό είναι το πρότυπο του Αναγεννησιακού Ανθρώπου, που ενσάρκωσή του ήταν τότε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αντίθετα ο σημερινός άνθρωπος έχει μάθει να έχει σαν οδηγό του την ανάλυση και τον καταμερισμό (εστιασμός στις διαφορές, σε όλα τα επίπεδα) και όχι τη σύνθεση. Έτσι μιλάμε π.χ. σήμερα για την επιστήμη της ψυχ-ανάλυσης και όχι της ψυχο-σύνθεσης, κλπ.
Zadok
quote:
...Η τεράστια σύγχυση που επικρατεί στα θέματα εσωτερισμού, η οποία ξεκίνησε από την εποχή που κάποιοι πνευματικοί εξουσιαστές (βλ. ιερατεία) έκαιγαν κόσμο με την πρώτη ευκαιρία και οδήγησαν το πνεύμα εκεί που το ήθελαν, είναι πραγματικά το τίμημα το οποίο πληρώνουμε τώρα.
Αγαπητή Zadok, η άποψή μου είναι ότι η σύγχυση για τα θέματα αυτά δεν ξεκίνησε από την εποχή του Μεσαίωνα (νομίζω σε αυτή την εποχή αναφέρεσαι). Πάντα υπήρχαν οι σκοταδιστές (με μεγάλη ή μικρή δύναμη ανάλογα με τον τόπο και την εποχή) που δρουν από καθαρό ωφελιμισμό , οι αγνοί αναζητητές της αλήθειας που δρουν χωρίς εγωισμό (οι οποίοι ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ήταν υπό διωγμό) , και η μεγάλη πλειοψηφία της μάζας, που δέχεται σαν πρόβατο ότι κατά καιρούς της πασάρεται σαν καλό (ηθικό) ή κακό (αιρετικό). Στην εποχή μας οι σκοταδιστές έχουν τα ηνία και φυσικά ελέγχουν τις μάζες με αποτέλεσμα να έχουμε τα φαινόμενα «ιερών εξετάσεων» διωγμών και παρερμηνειών. Το πνεύμα, αγαπητή Zadok, δεν μπορεί να οδηγηθεί από κανέναν. Οι άνθρωποι (όπως και τα πρόβατα) είναι αυτοί που οδηγούνται ή όχι ανάλογα με το πόση ελεύθερη σκέψη και βούληση έχουν.
quote:
Χρέος μας, κατά την άποψή μου, είναι να ξεκαθαρίσουμε την πραγματική δεισιδαιμονία και τα παραμύθια από την επιστήμη του αποκρυφισμού
Σε αυτό συμφωνώ 100%. Ξέρεις, και στον προηγούμενο μεσαίωνα (ή και στην αυγή της Αναγέννησης), πλάι στον Παράκελσο, τον Giordano Bruno, τον Marsilio Ficino και τους Νεοπλατωνικούς της Φλωρεντίας, ανθούσαν οι «μάγοι», χαρτορίχτες, τσαρλατάνοι και κάθε λογής μαύροι έμποροι του υγιούς αποκρυφισμού.
Μην ξεχνάμε ότι ο Πυθαγόρας, ο Αναξαγόρας, ο Αριστοτέλης, Σωκράτης, ο Πλωτίνος, η Υπατία, κλπ διώχτηκαν ως «αιρετικοί» και «μάγοι» ή διεφθαρμένοι. Έτσι γίνεται και σήμερα, μόνο που η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη κατά την άποψή μου. Η Ιερά Εξέταση, έχει βγάλει τα ράσα και έχει φορέσει την πανεπιστημιακή τήβεννο. Η δύναμη έχει φύγει από την εκκλησία και έχει πάει στα πανεπιστήμια που είναι μαριονέτες των πολυεθνικών. Τα συμφέροντα και των δύο αυτών είναι ταυτόσημα. Αυτό ίσως είναι υπερβολικό, αλλά η εμπειρίες που έχω, αυτό μου δείχνουν. Σημειώνω ότι πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας νομίζω είναι αυτός.
Το χρέος μας είναι, νομίζω, να καθαρίσουμε το άγαλμα του εσωτερισμού (δηλαδή της εσωτερικής αλήθειας) από τις λάσπες που έχει δεχτεί (που κάποιες φορές την ρίχνουν με τα ίδια τους τα χέρια οι ίδιοι οι «εσωτεριστές», «αποκρυφιστές» ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους). Αυτό το χρέος δεν είναι εύκολο, ούτε θα γίνει κάνοντας ένα φσσσσσσσσς με το νέο ΑΖΑΧ (ψεκάστε-σκουπίστε- τελειώσατε) . Απαιτεί τον προσωπικό αγώνα του καθενός. Αν εσύ ο ίδιος δεν είσαι «καθαρός» ή δεν προσπαθείς κάθε μέρα να είσαι όλο και πιο αγνός σε προθέσεις και πράξεις , το «άγαλμα» δεν θα καθαριστεί ποτέ. Ακόμα και αν όλα τα ιερατεία και οι καφετζούδες εξαφανιστούν μεμιάς από προσώπου γης. Όταν εσύ ο ίδιος γίνεσαι πιο φωτεινός, η λάμψη εκπέμπεται και επηρεάζει και τους γύρω σου.
Το σκοτάδι αντιμετωπίζεται μόνο με φως.
Φιλικά
calessin
quote:
Αγαπητή Ostria, η σημερινή επιστήμη σίγουρα «μοιάζει» με τον αποκρυφισμό. Εδώ δε διαφωνώ. Η μαγική σφαίρα που βλέπουμε στις ταινίες, που σου δείχνει τι συμβαίνει χιλιόμετρα μακριά, δεν διαφέρει και πολύ από την τηλεόραση.
Δεν εννοούσα αυτό. Η "επιστήμη του αποκρυφισμού" είναι πχ η ανάπτυξη και η χρήση των μαθηματικών, η παρατήρηση της φύσης και η διεξαγωγή συμπερασμάτων, ο συσχετισμός αιτίας και αποτελέσματος. Ετσι γεννήθηκε η Επιστήμη.
quote:
Υπήρχαν εποχές που αυτοί που εξασκούσαν χημεία, ιατρική, αστρονομία/αστρολογία δεν αντιμετώπιζαν τα στοιχεία, τη γη, τον άνθρωπο, το σύμπαν σαν μηχανές. Οι επιστήμες αυτές κάποτε ήταν ιερές. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούσαν να αποκαλύψουν τις σχέσεις και αναλογίες μεταξύ φαινομενικά ανόμοιων πραγμάτων. Ήταν μέρος της Μίας Επιστήμης (το «ε» με κεφαλαίο) Σκοπός τους ήταν όχι π.χ. η μετατροπή του σιδήρου σε πλάκες χρυσού, σκοπός μπορεί να ήταν ο εξευγενισμός όχι τόσο των μετάλλων αλλά του ανθρώπου που εκτελούσε το πείραμα.
Οι επιστήμες ήταν "ιερές" επειδή οι βασικοί φορείς της επιστημονικής έρευνας και γνώσης ήταν οι δύο κεντρικές εξουσίες, τα ιερατεία και το παλάτι (και ο βασιλίας είχε θεϊκή καταγωγή συνήθως).
Και είχαν έναν κοινό παράγοντα, την θέληση του θεού. Ο θεός/θεοί έφτιαξε/αν τα πάντα οπότε είναι λογικό να υπήρχε μία "παν-επιστημονική" αντιμετώπιση.
Οσο για τους σκοπούς της ανάπτυξης των επιστημών επέτρεψέ μου να έχω κάποιες αμφιβολίες, αν και κατά πόσο διαφέρανε πολύ από τους σημερινούς. Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι τότε σκεφτόντουσαν πολύ διαφορετικά από σήμερα. Υπήρχαν και υπάρχουν ιδεαλιστές επιστήμονες, αλλά η εξουσία χρειαζόταν και χρειάζεται πάντα ένα χέρι βοηθείας για να διατηρηθεί, να επεκταθεί και να ισχυροποιηθεί.
quote:
Σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς που ερευνούν για το πως δημιουργήθηκε η Αναγέννηση, έχουν βρει πολύ σημαντικές αποδείξεις ότι το κίνημα αυτό (τουλάχιστον στην Ιταλία) δέχτηκε μια τρομερή ώθηση όχι, τόσο από την επικράτηση του ορθού λόγου (σε βάρος της δεισιδαιμονίας) αλλά από την ξανα-ανακάλυψη (μετάφραση) των κειμένων αρχαίων ελλήνων φιλοσόφων και την «μαγεία» που «εκτόξευσε» ο Νεοπλατωνισμός/Ερμητισμός, με την μετάφραση του Corpus Hermeticum.
Marsilio Ficino, Pico de la Mirrandola, Πλήθων Γεμιστός, Giordano Bruno, κλπ ήταν επιστήμονες/ερμητιστές-αποκρυφιστές/φιλόσοφοι. Σήμερα αυτός ο συγκερασμός φαίνεται εξωπραγματικός.
Μα είναι φυσικό. Η ζωή πάει μπροστά και αποβάλλει όσα δεν ταιριάζουν με τις γνώσεις και τις πρακτικές της κάθε εποχής.
Η επανάκτηση των αρχαίων γνώσεων της Ελληνικής και Ρωμαικής Εποχής, έδωσε το έναυσμα για επανεξέταση των μέχρι τότε γνώσεων και πρακτικών. Αυτή η διαδικασία είναι επίπονη και παίρνει χρόνο.
Και χρειάζεται όλο και πιό καθαρό και κριτικό βλέμμα (δες Francis Bacon and Isaac Newton, που έψαχναν να βρουν τους νόμους της φύσης-θεού, υπάρχει σταδιακή αποδέσμεση της επιστήμης από τα θρησκευτικά δόγματα και τις αποκρυφιστικές δοξασίες)
Σαν παράδειγμα σου φέρνω τον Παράκελσο ο οποίος ασχολήθηκε με την αλχημεία, απορρίπτοντας πολλές περίεργες δοξασίες και εισάγοντας την παρατήρηση και το πείραμα και με τον τρόπο του οδήγησε στην εμφάνιση του Robert Boyle, που έβαλε πρακτικά την βάση στην σύγχρονη Χημεία (και ακολούθησαν αργότερα ο Lavoisier και ο John Dalton)
Δεν είναι λοιπόν, τυχαίο ότι η Επιστημονική "έκρηξη" έγινε μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα, ενώ η Αναγέννηση στις Τέχνες και την Φιλοσοφία (με τον ουμανισμό που τίμησε τον άνθρωπο ως μονάδα) ξεκίνησε 2 αιώνες νωρίτερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εποχή έχουμε ανάπτυξη στα μαθηματικά και την αστρονομία, την ανατομία και φυσιολογία, την γεωγραφία και την εξευρεύνηση. (Η ανακάλυψη της τυπογραφίας ήταν ένα μεγάλο βήμα στην διάδοση της γνώσης)
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 17/03/2005 19:57:08
Και έχω και μια πρόταση...
Αφού θεωρείτε ότι τα πανεπιστήμια είναι φερέφωνα και ότι κάνουν το κάνουν για τα λεφτά, γιατί δεν χρησιμοποιείτε αυτό προς όφελός σας χορηγόντας ένα διδακτορίκο με ένα θέμα σχετικό με τον εσωτερισμό ή δίνοντας υποτροφία για σπουδές σε ένα καλό πανεπιστήμιο σε όποιον επιλέξει διπλωματική εργασία σχετική με εσωτερικά θέματα ή ακομά γιατί δεν χορηγείτε ένα ολόκληρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδων με αντικείμενο μελετής εσωτερικά θέματα, δεν νομιζω το πανεπιστήμιο να αρνηθεί τα χρήματα.....
Και μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν χρήματα... νομίζω ότι πολλοί από όσους γράφουν μόνιμα έδω είναι τουλάχιστον ευκατάστατοι.....
Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος...
πριν ασχοληθούμε με την πρότασή σου, θα ήθελες να κάνεις τον κόπο να μας γράψεις τις ανακρίβειες και να μας υποδείξεις τις ορθές πληροφορίες;
Θα εκτιμούσα δε ιδιαιτέρως, αν μας γνωστοποιούσες και με ποιό κριτήριο έβγαλες αυτά τα συμπεράσματα.
Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων.
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Τέλοσπαντων, το πρώτο κριτήριο μου είναι η μη αναφορά των πήγων στις οποίες στηρίζεται το άρθρο οι οποίες δεν αναφέρονται. Αντιθετα αν ψάξεις κάποιο αντίστοιχο άρθρο στο διαδίκτυο θα δεις ότι πηγές αναφέρονται κατι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά οταν υπάρχουν αναφορές σε βιογραφικά στοιχεία αλλα και έργα του Παράκελσου (ή οποιουδήποτε άλλου φυσικά.
Διαβάζοντας κάποιο από αυτά τα άρθρα θα διαπιστώσεις και μόνη σου...
Αλλά νομίζω δεν έχει νόημα να συζητάμε για την εγκυρότητα ή όχι κάποιων στοιχείων τι στιγμη που μπορεί οποιοσδήποτε να βρει πληροφορίες για το ίδιο θέμα με οποιοδήποτε τρόπο...
Και εν τέλει αυτό που ήθελες να πεις το είπες....
Εν πάσει περιπτώσει, θα κάνεις τον κόπο να μας υποδείξεις τις ορθές πληροφορίες ή να μην το περιμένουμε;
Είναι νομίζω, πολύ απλό αυτό το οποίο σου ζητώ, αφού έχεις ήδη κάνει τον κόπο να κάνεις τις συγκρίσεις.
Εγώ παραθέτω και ένα ακόμη άρθρο, το οποίο αυτή τη φορά προέρχεται από το ίδιο το esoterica, δημιουργός του είναι ο αγαπητός φίλος, αξιόλογος μελετητής και παλιό μέλος - συντονιστής Kelsos: ESOTERICA.gr - -= Απόκρυφες Επιστήμες =- - ΜΑΓΕΙΑ. Η Αληθινή Επιστήμη του Θεού και αναφέρεται επίσης στον Παράκελσο.
.
.

Edited by - Zadok on 18/03/2005 03:15:16
quote:
Γιατί δεν χορηγείτε ένα ολόκληρο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδων με αντικείμενο μελετής εσωτερικά θέματα, δεν νομιζω το πανεπιστήμιο να αρνηθεί τα χρήματα.....
Αυτή είναι καταπληκτική ιδέα ! Ετσι λύνεται το οικονομικό προβλημα που αντιμετωπίουν τα πανεπιστήμια και ταυτόχρονα αποκτούν οι απόφοιτοι πτυχία χρήσιμα κια με αντίκρυσμα. Αλλό να λες "Μεντιουμ Σούλα, Ιδιέταιρα Χαρισματική, διαβάζω και Ταρώ, σας λύνω ολα τα προβλήματα" και άλλο να λές "Δρ. Αναστασια Ματέρα, Εγγυημένα επιστημονικό ωροσκόπιο, σας λύνω όλα τα προβλήματα".
Ετσι θα ξέρουμε και εμεις οι ανίδεοι ποιοί είναι οι κομπογιαννίτες που πάνε να μας τα πάρουνε χοντρά και ποιοι είναι οι πραγματικοί επισημονες αστρολόγοι, ρει-κι μαστερς κ.τ.λ. που θα μας συμβουλεσουν έγγυρα, υπεύθυνα και επιστημονικά.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα σε ολα τα Πανεπιστήμια. Μάλλον θα φταίνε οι Ιεροεξεταστές που κρατούν το λαό στην αμάθεια και δεν τον αφήνουν να μάθει την πραγματική αλήθεια και τον παραμυθιάζουν με "Σκεπτικισμό" "Ορθολογισμο" και άλλα άθλια ψέματα.
Άγγελος.
Χαίρομαι που βρήκες την πρόταση του Buffer έξυπνη, διότι δεν είναι καθόλου δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Αλήθεια, λύσε μου μία απορία:
Δεν υπάρχουν ήδη πτυχιούχοι κομπογιαννίτες και επίορκοι ![]()
.
.

quote:
Το πιό σπουδαίο όνομα αυτή την περίοδο είναι ο Philippus Aureolus Paracelsus, (Theophrastus Bombastus von Hohenheim, 1493–1541) ο οποίος έδωσε μία νέα μορφή στην αλχημεία, απορρίπτοντας μερικά από τα αποκρυφιστικά στοιχεία που είχαν συσσωρευτεί τα προηγούμενα χρόνια και προωθώντας την χρήση της παρατήρησης και των πειραμάτων στην μελέτη του ανθρωπίνου σώματος.
Απόρριψε την Γνωστική παράδοση, αλλά κράτησε αρκετά στοιχεία από την Ερμητική, νεο-Πλατωνική και την Πυθαγόρια φιλοσοφία. Παρόλα αυτά η Ερμητική επιστήμη εμπεριέχει τόση Αριστοτελική θεωρία που πρακτικά η απόρριψη του Γνωστικισμού ήταν σχεδόν χωρίς νόημα. Ειδικά, ο Παράκελσος απόρριψε τις μαγικές θεωρίες του Αγρίππα και του Φλαμελ. Δεν θεωρούσε τον εαυτό του μάγο και περιφρονούσε αυτούς που το πίστευαν (Williams Wilson, Colin (1971). The Occult: A History. New York: Random House. p.239-45)
Ας μας πει κάποιος που γνωρίζει περισσότερα ποιά στοιχεία αποκρυφισμού απέρριψε. Ποιές "μαγικές θεωρίες" του Αγρίππα και του Φλάμελ;
Πάντως ψάχνοντας βρήκα το "THE COELUM PHILOSOPHORUM" του Παράκελσου.
Το βιβλίο είναι σύντομο και αρκετά ενδιαφέρον για όποιον θέλει να το διαβάσει... εδώ
http://home.wlu.edu/~lubint/msr/MSR-Coelum.doc
-Arthur C. Clarke-
Μοιάζεις να σε πείραξε κάτι, αλλα μπορεί και να είναι η ιδέα μου.
Λοιπόν, πτυχιούχοι υπάρχουν.
Κομπογιαννίτες επίσης υπάρχουν
Επίορκοι τέλος, πάλι υπάρχουν.
Απο στατιστικής άποψης αναμένεται οτι θα υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποι μας που έχουν και τις τρείς παραπάνω ιδιότητες. Που θέλεις να καταλήξεις ?
Άγγελος.
Απλά μόλις μας απέδειξες ότι η πρόταση του Buffer ήταν μία σοφιστεία αισχίστου είδους αφού αδυνατώ να πιστέψω ότι το ζήτημά σου είναι πότε η καφετζού της γωνίας θα πάρει πτυχίο, αντί να διευρύνεις το πνεύμα σου και να αντιληφθείς τί γίνεται γύρω σου ![]()
Όσον αφορά στο τί νομίζεις ότι με πείραξε, το αφήνω στη διακριτική σου ευχέρεια να αντιληφθείς, πότε μία συζήτηση ευτελίζεται.
Επί του θέματος τώρα:
Καλό θα ήταν, αγαπητή Ostria, εφόσον αμφισβητούνται κάποια στοιχεία (αν και ειλικρινά δεν κατανοώ το γιατί, αφού το άρθρο του φίλτατου Κέλσου βασίστηκε σε Κείμενα του Θεόφραστου Παράκελσου), να μελετήσουμε τον ίδιο τον Παράκελσο:
Κυκλοφορούν βιβλία του και στην ελληνική αγορα.
ΤΑ ΕΠΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΤΑΤΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Bιβλίο Πρώτο
Aν ποτέ αυτά τα γραπτά μας δουν το φως της δημοσιότητας, είμαι πεπεισμένος πως
η πλειοψηφία των αναγνωστών μου θα μείνει έκπληκτη από τις λαμπρές δυνάμεις που
διατηρούνται σε λανθάνουσα κατάσταση στα μέταλλα που κατασκευάζονται με
συγκεκριμένες τεχνικές.
Mερικοί θα τις θεωρήσουν μαγικές δεισιδαιμονίες, δυνάμεις υπερφυσικές, άλλοι θα
τις κατατάξουν στις αισχρές ειδωλολατρικές πρακτικές που συνοδεύονται από
διαβολικούς εξορκισμούς και θα σκεφτούν: Πώς είναι ποτέ δυνατόν, μέταλλα πάνω
στα οποία χαράζονται χαρακτήρες, γράμματα και σημεία ενός συγκεκριμένου είδους,
να μπορούν να κατέχουν ορισμένες δυνάμεις, αν μια διαβολική δύναμη δεν
εμπλέκεται στην κατασκευή τους; Eγώ θα απαντήσω: Mα είναι ποτέ δυνατόν να
πιστέψουμε ότι τέτοια πράγματα διαθέτουν πολυάριθμες δυνάμεις και την ικανότητα
δράσης επειδή φτάνουν σε πέρας με την συνεργασία του διαβόλου; Δεν θεωρείτε,
λοιπόν, τον Δημιουργό της Φύσης, τον Θεό που κατοικεί στους ουρανούς, ικανό να
προσδίδει αρετές και ικανότητες στο επεξεργασμένο μέταλλο, στις ρίζες, στα
βότανα, στις πέτρες και σ’ άλλα παρόμοια πράγματα; Θα έλεγε κανείς πως θεωρείτε
τον διάβολο πιο ισχυρό, πιο ικανό, παντοδύναμο, πιο άξιο από τον Ένα και
μοναδικό, αιώνιο και φιλεύσπλαχνο Θεό που, για την ευημερία και άνεση του
ανθρώπου, δημιούργησε τα μέταλλα, τις πέτρες, τα βοτάνια, τις ρίζες κι όλα αυτά
που ζουν και αναπτύσσονται στη γη, στο νερό και στον αέρα. Eίναι βέβαιο,
επίσης, και η εμπειρία το αποδεικνύει, ότι η εναλλαγή του χρόνου προκαλεί
δυνάμεις κι ενέργειες διαφορετικές, κυρίως όταν κάποια μέταλλα αναμιγνύονται
μεταξύ τους κι υφίστανται επεξεργασία σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου.Kάτι
τέτοιο επαληθεύεται και παρουσιάζεται πειραματικά με πολλούς τρόπους. Kανείς
δεν θα μπορούσε ν’ αποδείξει ότι τα μέταλλα είναι αδρανή και στερούνται ζωής.
Πράγματι τα έλαια, τα άλατα, το θειάφι και οι πεμπτουσίες που αποτελούν την πιο
αγνή τους σύσταση, διαθέτουν την απόλυτη αρετή του να ενεργοποιούν την
ανθρώπινη ζωή, ανώτερη αρετή από εκείνη όλων των απλών σωμάτων, πράγμα που
αποδεικνύεται από τα φαρμακευτικά μας είδη. Aν αυτά τα σώματα ήσαν άψυχα, κατά
ποιόν τρόπο θα ήταν σε θέση να προκαλέσουν την ανάσταση και την
επανενεργοποίηση μιας δύναμης νέας και ζωτικής μέσα σε άρρωστα και σχεδόν
θνήσκοντα ανθρώπινα σώματα; Tέτοια σώματα είναι εκείνα που έχουν υποστεί
λιποθυμία, κρίση, σύφιλη, υδρωπικία, επιληψία, μανία, ποδάγρα, και όλα τα άλλα
κακά που θα παραλείψω χάριν συντομίας. Kι εγώ πιστεύω σθεναρά ότι τα μέταλλα,
οι πέτρες, οι ρίζες, τα βοτάνια κι όλα τα φρούτα έχουν μια δική τους ζωή με τη
μόνη διαφορά ότι, στην προετοιμασία και στην επεξεργασία των μετάλλων, έχει
μεγάλη σημασία ο αστρολογικός χρόνος. O χρόνος διαθέτει πράγματι μια δύναμη και
μια εμφανή αποτελεσματικότητα. Πολυάριθμες περιπτώσεις το αποδεικνύουν και η
κοινή λογική μας επιτρέπει να τις περάσουμε σιωπηρά έχοντας αποφασίσει να
εκθέσω εδώ όχι ό,τι είναι ξεπερασμένο και γνωστό, αλλά μόνον ότι είναι ελάχιστα
γνωστό, ακατανόητο, μέχρι και αντίθετο από την κοινή λογική.
-------------------------
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ
.
.

Edited by - Zadok on 18/03/2005 16:00:17
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω τι σε πείραξε. Ο Buffer είπε μια ιδέα και
εγώ κατέθεσα την αποψή μου για αυτή την Ιδέα.
.
.

Καταφανώς ο συγγραφέας εδώ χρησιμοποιεί τον όρο "Ιερά εξέταση" μεταφορικά,
για να χαρακτηρίσει κάποιους επιστήμονες που φέρονται αρνητικά ενάντια σε κάποιες αντιλήψεις και πρακτικές που δεν χαρακτηρίζονται για την επιστημονικότητά τους.
Η προσωπική μου γνώμη είναι οτι ο καθένας μπορεί να έχει οτι ιδέες και απόψεις θέλει και να τις διακινεί και ελεύθερα έχει αρκεί να τηρεί τους νόμους.
Φυσικά όποιος προβάλλει δημόσια την ιδέα του οφείλει να δεχτεί στωικά και την κριτική απο τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Συνεπώς βρίσκω τον χαρακτηρισμό του calessin "Ιεροεξεταστές" υπερβολικό. Η "Νέα εποχή" προβάλλει κάποιες ιδέες και αρκετοί τις κατακρίνουν (υπερβολικά ή με λανθασμένο τρόπο). Μετά κάποιοι κατακρίνουν την κατάκριση και ούτω καθ'εξής. Νομίζω οτι αυτή η διαδικασία λέγεται διάλογος και όχι "Ιερά εξέταση".
Αυτά.
Αγγελος.
quote:
Νομίζετε ότι η κοινωνία μας σήμερα πρέπει να στηρίζετε στην ανοχή του διαφορετικού ή στις μεσαιωνικές πρακτικές των Ιεροεξεταστών;
Φίλε/η Netfinity, θα συμφωνήσω με τον Αγγελο. Θα έλεγα ότι υπάρχει μία έντονη αντιπαράθεση και τίποτα παραπάνω (καλά θα ήταν να γινόταν και με σοβαρά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές).
Από κει και πέρα το "διαφορετικό" σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Νομίζεις ότι μία κοινωνία πρέπει να ανέχεται το "διαφορετικό" ό,τι κι αν αντιπροσωπεύει αυτό; Δεν πρέπει να βάζει πλαίσια "ανοχής";
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ιερά εξέταση σημαίνει οτι αν αμφισβητείς δημόσια το δόγμα της καθολικής Εκκλησίας, αντιμετωπίζεις την ποινή του θανάτου.
Καταφανώς ο συγγραφέας εδώ χρησιμοποιεί τον όρο "Ιερά εξέταση" μεταφορικά,
για να χαρακτηρίσει κάποιους επιστήμονες που φέρονται αρνητικά ενάντια σε κάποιες αντιλήψεις και πρακτικές που δεν χαρακτηρίζονται για την επιστημονικότητά τους.
Όντως τον όρο ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ τον χρησιμοποιώ μεταφορικά. Η σύγχρονη Ιερά Εξέταση, δε σε στέλνει στην πυρά, όπως στο Μεσαίωνα... όμως αυτό που με παραξενεύει μερικές φορές είναι ότι ενώ οι πρακτικές έχουν εκλείψει, τουλάχιστον στον «πολιτισμένο» κόσμο, η νοοτροπία της ιεράς εξέτασης παραμένει καλά σφηνωμένη στα κεφάλια πολλών.
Η νοοτροπία αυτή συμβαδίζει με μια γενική απαγόρευση του να παίρνουμε στα σοβαρά τα «ψυχικά» ή «παραψυχολογικά» φαινόμενα. Αν πράγματι τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν, θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μηχανιστική κοσμοθεωρία, που εξακολουθεί να είναι το επίσημο «δόγμα», η ορθοδοξία της επιστήμης των πανεπιστημίων. Συνεπώς τέτοιες απόψεις συνήθως αγνοούνται ή απορρίπτονται δημόσια, χωρίς τον διάλογο που αναφέρεις
quote:
Η "Νέα εποχή" προβάλλει κάποιες ιδέες και αρκετοί τις κατακρίνουν (υπερβολικά ή με λανθασμένο τρόπο). Μετά κάποιοι κατακρίνουν την κατάκριση και ούτω καθ'εξής. Νομίζω οτι αυτή η διαδικασία λέγεται διάλογος και όχι "Ιερά εξέταση".
Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις (όπως στο άρθρο του πανεπιστημιακού που παρέθεσα, και στο δήλωση των νομπελιστών κατά της αστρολογίας) δεν υπάρχει διάλογος αλλά a priori δημόσια απόρριψη των θέσεων.
Η απαγόρευση αυτή, το ταμπού αυτό, όπως το ονομάζει ο Rubert Sheldrake, στηρίζεται ενεργά από τους Σκεπτικιστές.
Στο σημείο αυτό θα παραθέσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Rubert Sheldrake «ΕΠΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» Εκδ. ΕΣΟΠΤΡΟΝ., που σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο τους Νέους Ιεροεξεταστές:
«Εδώ δεν αναφέρομαι στον φυσιολογικό, υγιή σκεπτικισμό που είναι συστατικό της κοινής λογικής, αλλά στους αυτοανακηρυχθέντες Σκεπτικιστές (Sceptics), που σχηματίζουν οργανωμένες ομάδες και λειτουργούν ως διανοητικές μηχανές επαγρύπνησης έτοιμοι και πρόθυμοι να αμφισβητήσουν κάθε δημόσιο ισχυρισμό σχετικά με το παραφυσικό. Οι αφοσιωμένοι Σκεπτικιστές έχουν την τάση να εξισώνουν τη μηχανιστική κοσμοθεωρία με την ίδια τη λογική και την υπερασπίζονται με πάθος. Είναι επιστημονικοί φονταμεταλιστές. Φοβούνται ότι αν επιτραπεί στους ισχυρισμούς για το παραφυσικό να κερδίσουν έδαφος, ο επιστημονικός πολιτισμός θα κατακλυστεί από μια πλημμύρα προλήψεων και θρησκείας. Η αγαπημένη τους προσέγγιση να απορρίπτουν τα «παραφυσικά» φαινόμενα ως παράλογα και να αντιμετωπίζουν την πίστη σε αυτά ως παρεκτροπή που προέρχεται από άγνοια ή ευσεβείς πόθους ή, σε περίπτωση ανθρώπων που έχουν κάποιες γνώσεις, ως σύμπτωμα διανοητικής εξασθένισης.
Σε κύκλους μορφωμένων ανθρώπων, το ενδιαφέρον για το «παραφυσικό» αντιμετωπίζεται ως ένα είδος διανοητικής πορνογραφίας. Ανθεί κατ’ ιδίαν και στους λιγότερο σεβαστούς κύκλους των ΜΜΕ, αλλά είναι λίγο ως πολύ αποκλεισμένο από το εκπαιδευτικό σύστημα, από τα επιστημονικά και ιατρικά ιδρύματα και από τη σοβαρή δημόσια συζήτηση.
Δυστυχώς πολλοί αφοσιωμένοι Σκεπτικιστές συγχέουν την υπεράσπιση της επιστήμης με την υπεράσπιση της συγκεκριμένης θεωρίας.»
Είναι σημαντική η διάκριση του υγιούς σκεπτικιστή που ερευνά και δοκιμάζει τις θεωρίες του αν επαληθεύονται ή όχι και του Σκεπτικιστή που οτιδήποτε "μοιρίζει" παραφυσικό απορρίπτεται, χωρίς να δίνεται ούτε μια ευκαιρία. Παραδείγματα τέτοιων διανοητικών μηχανών επαγρύπνησης μπορείτε να δείτε στα links
http://www.skepdic.gr/
http://www.skeptic.com/
Φίλε/η Netfinity στην ερώτησή σου:
quote:
Νομίζετε ότι η κοινωνία μας σήμερα πρέπει να στηρίζετε στην ανοχή του διαφορετικού ή στις μεσαιωνικές πρακτικές των Ιεροεξεταστών;
Στην απάντηση της ερώτησής σου νομίζω είναι σημαντικό το τι σημαίνει ανοχή. Σε αυτό θα συμφωνήσω με την φίλη Ostria ότι χρειάζεται να οριστούν τα πλαίσια ανοχής στο διαφορετικό. Η ανεκτικότητα είναι κάτι που λείπει σήμερα από τις κοινωνίες, αλλά προσοχή, άλλο ανεκτικότητα και άλλο αποδέχομαι-παραδίδομαι σε κάθε τι διαφορετικό, για να το «παίξω» προοδευτικός.
Αυτά προς το παρόν.
Φιλικά
calessin
Η ανάλυση που μας παρέθεσες, χάνει την ταμπακιέρα. Και η ταμπακιέρα είναι
το κατα πόσον αυτά που ισχυρίζονται οι υποστηρικτές των μεταφυσικών έιναι ελεγχμένα ή όχι.
Οταν το 99.9% των περιπτόσεων είναι αποδεδειγμένα
α) Απάτες
β) Πειραματικά σφάλματα
γ) Ευσεβείς πόθοι
δ) Ψυχοπαθολογικές καταστάσεις
τότε αυτός που γενικεύει απλά κάνει το 99.9% 100%. Αυτό εγώ θα το έλεγα δικαιολογημένο σκεπτικισμό, ειδικά όταν διαχειρίζεται πανεπιστήμια, σχολεία, μέσα μαζικης ενημέρωσης και αλλα υποτίθεται υπέυθυνα μέσα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης
Αντιλαμβάνομαι οτι αυτός ο 0.01% που δεν είναι απατεώνας, παραπλανημένος ή τρελός και ΙΣΩΣ να έχει κάποιο δίκιο σε αυτά που λέει, νίωθει πικραμένος που δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Ομως αν η αλήθεια είναι με το μέρος του, υπάρχουν τρόποι να την κάνει να λάμψει. Η Ιστορία είναι γεμάτη απο παραδείγματα επιστημόνων που χρειάστηκε να δώσουν μάχη για να αποδείξουν την αλήθεια της ιδέας τους. Μάλιστα αυτή η μάχη ανέπτυξε την ιδέα και την έκανε πιο δυνατή και πιο τεκμηριωμένη.
Συνεπώς πιστεύω οτι η γκρίνια για Ιεροεξεταστές είναι εκ του πονηρού και σκοπό εχει να καλύψει την κενότητα των ισχυρισμών κάτω απο ένα συναισθηματικό παραπέτασμα.
Αγγελος