- Παρερμηνείες ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησίας - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Η Αραμαική σαφώς και συγγενεύει με την αρχαία εβραική.
Αυτό που παίζει ρόλο στο συλλογισμό, είναι ότι τα Αραμαικά διατηρήθηκαν ως ζωντανή γλώσσα πολύ αργότερα από τα αρχαία εβραικά.
Γι ' αυτόν τον λόγο χρειάστηκε μετάφραση,επειδή την προηγούμενη γλώσσα δεν την καταλάβαινε σχεδόν κανείς πλέον.
Σε κάθε μια από τις τρεις φάσεις (Αρχαία Εβραικά>Αραμαικά>Ελληνικά) ,θα μπορούσαν να υπάρξουν αλλαγές.
Γράφεις:
quote:
Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι η σημερινή μορφή της Παλαιάς διαθήκης έχει πάρει μορφή πριν τον 4ο αιώνα π.χ. αφού δεν βασίζεται σε ύστερα Αραμαϊκά κείμενα αλλά στο αρχικό Εβραϊκό.
Το ότι η Παλαιά Διαθήκη βασίστηκε στο αρχαίο εβραικό κείμενο το είπα ήδη.
Θα πρέπει κι εσύ όμως να αρχίσεις σιγά σιγά να εκφράζεσαι σωστά,στα ελληνικά.Και εννοώ ότι άλλο "βασίζεται κάτι,σε κάτι άλλο" και άλλο "παίρνει μορφή".
Αυτό που είπα εγώ είναι, ότι η τελική μορφή της Π.Δ. ,θες δε θες,είναι η ελληνική εκδοχή της η οποία εξελίχθηκε από τον 4ο αιώνα π.χ. έως και 2ο π.χ. περίπου.
Από τη στιγμή που μετά, χάθηκαν τα παλαιότερα κείμενα, και δεν μπορούμε να παραβάλλουμε τίποτε άλλο,το μόνο σημείο αναφοράς μας πλέον, είναι η ελληνική εκδοχή των Εβδομήκοντα,η οποία διαμορφώθηκε ΜΕΤΑ τον 4ο αιώνα.Τι να κάνουμε τώρα ε?
Και που ' σαι Δασκάλα.. θα πάω να διαβάσω καλέ.Μη με μαλώνεις άλλο.![]()
ΥΣ:Καταλαβαίνεις πόσο ρόμπα γίνεσαι?
Μήπως τελικά να το ρίξεις στη φασίνα και στη λάτζα?
Ανεξάρτητα αν είσαι αγοράκι ή κοριτσάκι βρε παιδί μου..
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
quote:
ΑΜΕΙΝΙΑΣ
ΥΣ:Καταλαβαίνεις πόσο ρόμπα γίνεσαι?
Τυχερέ!
ο Αιθηρ έχει πάει για κυνήγι.Γλύτωσες!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Τα δικά μου δεν είναι σεξιστικά.Είναι προφανές.(δεν έκανα διάκριση μεταξύ των φύλων).
Βεβαίως,βεβαίως,είναι σαφώς υποτιμητικά.
Άμα είναι να πλερώσω,να πλερώσω ρε αδερφέ...
>Η εκτίμηση που έχω στον συντονιστή μας, είναι δεδομένη.
Οι προσπάθειες του να μαζεύει τα αμάζευτά μας,είναι γνωστή.
Το ζήτημα είναι ότι, ούτε ο Σολομώντας δεν θα μπορούσε να βγάλει άκρη με το Esoterica<
ΥΣ:Συγνώμη που δεν έχω πάει να διαβάσω τα μαθήματά μου ακόμη ε?
Πάω να αγοράσω κάνα ιστορικό βιβλίο τώρα.Τρέχω,τρέχω.Μόλις τα κάνω δέκα τα βιβλία,θα ξανακάνω προσπάθεια σχολιασμού.Αυτή τη φορά ελπίζω να βαθμολογηθεί καλύτερα από ΤΟ panpmam.![]()
Ρίχτην Γιάννη,και ο λογαριασμός σε μένα.
Το πόσο δύσκολη και αμφιλεγόμενη ήταν η μετάφραση των αρχαίων κειμένων εκείνη την εποχή είναι δεδομένη. Στοιχεία εκείνης της περιόδου ενισχύουν αυτήν την θέση.. Ακόμα και τότε λοιπόν οι εν λόγω μεταφράσεις ήταν υπό αμφισβήτηση, αυτό φαίνεται από τις διαμάχες των εκάστοτε εκκλησιών ως προς το περιεχόμενο τους αλλά κυρίως από την ύπαρξη πολλών εξ αυτών. Υπάρχουν πολλές μεταφράσεις γιατί καμία δεν ήταν κοινά αποδεκτή και γιατί ο καθένας ήθελε κάτι πιο γνήσιο από αυτό που ήδη υπήρχε. Έτσι καταλήξαμε να απαριθμούμε 4 περισσότερο διαδεδομένες μεταφράσεις, και ακόμα περισσότερες που θεωρήθηκαν εξ αρχής αποτυχημένες..
Γνωρίζουμε λοιπόν που στηρίχτηκε η Παλαιά Διαθήκη της Χριστιανικής Βίβλου; Που τα βιβλία της Ιουδαϊκής πίστης; Από την ίδια πηγή οι περισσότεροι έχουμε ακούσει.. Λάθος, η ιστορία μας το επιβεβαιώνει..
Ίσως έχουμε ακουστά και την μετάφραση των εβδομήκοντα, αλλά τι ήταν αυτή; Από ποιους έγινε;
Που στηρίζονται τα σημερινά θεόπνευστα βιβλία; Ποιες ήταν οι εκάστοτε μεταφράσεις που αποτέλεσαν πηγή για την Βίβλο και τις άλλες θρησκείες;
Κάτι επίσης άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι οι διαφορετικές “εκδόσεις” των βιβλικών κειμένων. Οι Χριστιανοί ως πρότυπο για την Βίβλο χρησιμοποίησαν την μετάφραση των Ο’ (το εβδομήντα στο αρχαίο ελληνικό αριθμητικό σύστημα, αν και οι μεταφραστές στην πραγματικότητα ήταν 72), η οποία χρησιμοποίησε με την σειρά της ως πρότυπο ένα αρχαϊκό κείμενο που χάθηκε για πάντα. Αντιθέτως ο Ιουδαϊσμός χρησιμοποίησε μια μετάφραση του Ακύλα η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν των Ο’. Εκτός από τις δύο προαναφερθέντες υπάρχει πλήθος ακόμα “εκδόσεων” της Βίβλου, και κατ’ επέκταση της Παλαιάς Διαθήκης, όπως η μετάφραση του Συμμάχου, του Θεοδόσιου κ.λ.π..
Όπως εύστοχα αναφέρει και ο ερευνητής κ.Μάριος Βερέττας στο βιβλίο του «Τα Χειρόγραφα της Νεκρής Θάλασσας», ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει στο περιεχόμενο των “εκδόσεων” αυτών, παρά μόνο στην ερμηνευτική τους προσέγγιση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση της μετάφρασης των Ο’ από τους Χριστιανούς για να αποδείξουν την θεϊκή προέλευση του Ιησού και για να στηρίξουν την έννοια της «προφητείας» με την οποία είναι εμποτισμένο το δόγμα τους. Από την άλλη ο Ιουδαϊσμός, οπουδήποτε οι Χριστιανοί έβλεπαν προφητείες, αυτός έβλεπε γεγονότα που είχαν ήδη γίνει.
Μάλιστα οι Χριστιανοί κατηγόρησαν τη μετάφραση του Ακύλα ότι έγινε ώστε να αποκλείσει τα ενδεχόμενα που άφηνε ανοικτά αυτή των Ο’. Απώτερος στόχος των Ιουδαίων, κατά τους Χριστιανούς, να αποκλείσουν και τις ερμηνείες που αυτοί έδιναν στο αρχαίο κείμενο και προωθούσε την ιδέα της «προφητείας»..
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Μετάφραση των Ο’ (εβδομήκοντα) ..
Κατ’ αρχήν η μετάφραση των Ο’ ονομάστηκε έτσι διότι έγινε από 72 Δάσκαλους του Νόμου. Τους είχε καλέσει ο Βασιλιάς Πτολεμαίος, ο Φιλάδελφος της Αιγύπτου, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να μεταφράσουν τα βιβλικά κείμενα. Η μετάφραση έγινε στα ελληνικά.
Μάλιστα, ο μύθος λέει ότι ο βασιλιάς τους πλήρωσε αδρά ώστε να την ολοκληρώσουν μέσα σε 72 μέρες. Την πληροφορία αυτή την παίρνουμε από μία επιστολή ενός ανθρώπου με το όνομα Αρισταίος, που όμως στη συνέχεια αποδείχθηκε πλαστή. Συντάχθηκε την εποχή του Μεσαίωνα από έναν μοναχό.
Η μετάφραση των κειμένων στα ελληνικά ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια στα μέσα του 3ου π.α.Χ.χ αιώνα και τελείωσε το 134 π.α.Χ.χ επί εποχής Πτολεμαίου Φιλάδελφου. Μέχρι όμως και τον τέλος του 1ου π.α.Χ.χ αιώνα τα κείμενα αυτά κυκλοφορούσαν μεμονωμένα και μόλις τότε έγιναν ένα βιβλίο.. αυτό που σήμερα αποκαλούμαι Παλαιά Διαθήκη.
Το γεγονός ότι στηριζόταν σε ένα αρχαϊκό κείμενο που έχει όμως χαθεί, ωθεί πολλούς μελετητές να την θεωρούν γνησιότερη από τις υπόλοιπες μεταφράσεις που πλησιάζουν νοηματικά το κείμενο της Μασσόρας (αποτέλεσμα της καταγραφής που έγινε από τον 6ο μέχρι τον 8ο αιώνα μ.Χ. από τους Μασσορίτες). Σήμερα, τα αρχαιότερα αντίγραφα της μετάφρασης των Ο’ που σώζονται είναι δύο, γνωστά και ως ο Σιναϊτικός Κώδικας και ο Κώδικας του Βατικανού. Και τα δύο χρονολογούνται τον 4ο αιώνα μ.α.Χ.χ και βρίσκονται στην κατοχή του Βατικανού.
Μεταφράσεις που πλησιάζουν το κείμενο της Μασσόρας..
Οι κυριότερες και γνωστές μεταφράσεις που είναι κοντά στο κείμενο της Μασσόρας είναι τρεις. Η Μετάφραση του Ακύλα, του Θεοδόσιου και του Συμμάχου. Χρονολογείται ότι γράφτηκαν τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (4ο με 6ο αιώνα μ.α.Χ.χ). Έρχονται σε αντίθεση με την μετάφραση των Ο’ διότι στηρίζονται σε διαφορετικά κείμενα ως πηγές. Από την μια όπως προ-είπαμε αυτή των Ο’ στηρίζεται σε ένα αρχαϊκό κείμενο που σήμερα δεν σώζεται ενώ οι υπόλοιπες σε ένα εβραϊκό κείμενο. Προκαλεί μεγάλο σκεπτικισμό στους ερευνητές το γεγονός ότι οι μεταφράσεις αυτές μοιάζουν να προσπαθούν να συμβιβάσουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο αντίθετες ερμηνείες (την Χριστιανική και την Ιουδαϊκή). Και προκαλεί σκεπτικισμό για το τι συμβιβασμοί, ως προς την αλήθεια και τους συμβολισμούς, έγιναν ώστε να είναι εφικτή αυτή η προσέγγιση.
Πάντως γεγονός αποτελεί ότι η γνησιότητα των επιμέρους “εκδόσεων” είναι εξαιρετικά αμφίβολη. Κατ’ αρχήν γράφτηκαν από ανθρώπους που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικά πρότυπα, τρόπο ζωής, “πιστεύω”, διαφορετικές θρησκείες και διαφορετικά δόγματα, κ.λ.π.. Ο κάθε μεταφραστής διάλεγε αυθαίρετα οποιοδήποτε κείμενο ήθελε ή εξυπηρετούσε τα νοήματα που ήθελε να περάσει και προχωρούσε στην μετάφραση. Επίσης το ίδιο υποκειμενική και αυθαίρετη ήταν και η ερμηνεία των ήδη αμφισβητούμενων κειμένων. Το αποτέλεσμα; Ένα κείμενο, μια “έκδοση” της σημερινής Βίβλου, συμβιβασμένη και εμποτισμένη με την υποκειμενικότητα, με την κοινωνική ηθική και συμπεριφορά που επέβαλε η κάθε εποχή και τέλος με τη θρησκευτική πεποίθηση και εκκλησιαστικό δογματισμό των αρχικών συγγραφέων αλλά και των εκάστοτε μεταφραστών.
*
quote:
Είδες τι παθαίνει κανείς όταν πάει να επιχειρηματολογήσει με στοιχεία; Τον αρχίζουν στις σοφιστείες. Γι' αυτό και εγω χρησιμοποιώ την "θεωρία των 5 βοσκών" και έχω καταργήσει όλα τα υπόλοιπα.
θα μας την πεις αδελφέ?
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Αυτά που γράφεις δείχνουν κάποια προσπάθεια. Αλλά είναι φτωχή και βασίζεται σε ελλειπείς γνώσεις (στα οποία βασίζεις το συλλογισμό σου και είναι εντελώς λάθος) :
quote:
Τα Αραμαϊκά είναι σημιτική γλώσσα συγγενική με τα αρχαία Εβραϊκά. Άλλωστε οι Εβραίοι (ως λαός) είχαν Σύριο πρόγονο.
Αρα η διατύπωση πιο κάτω είναι λάθος:
"Έτσι φτάνουμε στην μετάφραση των Εβδομήκοντα. Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η μετάφραση έγινε από το σημιτικό κείμενο και όχι από το Αραμαικό."
Η μετάφραση έγινε από το αρχικό Εβραϊκό (που ήταν σημιτικό) και όχι από κάποιο Αραμαϊκό (που κι αυτό είναι σημιτικό) οπότε τίποτα απ οτι έγραψες πιο πάνω δεν "αξίζει να αναφερθεί."
quote:
Από τα παραπάνω δεδομένα φαίνεται ότι η σημερινή μορφή της Παλαιάς διαθήκης έχει πάρει μορφή πριν τον 4ο αιώνα π.χ. αφού δεν βασίζεται σε ύστερα Αραμαϊκά κείμενα αλλά στο αρχικό Εβραϊκό.
Όχι πολύ αντικειμενικός λοιπόν...
Και μετά σου λένε πως η Σαρία είναι λάθος!!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Η λέξη "άγγελος" στην Καινή Διαθήκη (αλλά και στην Παλαιά) έχει πολλαπλά νοήματα ανάλογα με τα συμφραζόμενα αλλά πάντα κατά το νόημα που έχει η λέξη: άγγελος=φέρων "αγγελία" (είδηση) άρα "αγγελιοφόρος.Σημαίνει απλά τον απεσταλμένο που μεταφέρει μήνυμα.
Άλλοτε άνθρωπο, άλλοτε ουράνιο λειτουργό, άλλοτε τον ίδιο το Θεό....ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
Edited by - panpam on 09/12/2015 15:10:17
Έψαξα δυο σελίδες για να βρω το όνομά σου, γιατί όπως είπα δεν διαβάζω άλλα μυνήματα.
Που αναφέρει η Γραφή τον άγγελο ως άνθρωπο εκτός από ουράνιο λειτουργό;
Λοιπόν, σχετικά με την άποψη ότι ο Χριστός είναι ο πρώτος άγγελος παραθέτω τα παρακάτω.
Ο Χριστός έστειλε άγγελο στον Ιωάννη.
Αποκάλυψη 1
1 Αποκάλυψις Ιησού Χριστού, την οποίαν έδωκεν εις αυτόν ο Θεός, διά να δείξη εις τους δούλους αυτού όσα πρέπει να γείνωσι ταχέως, και εφανέρωσεν αυτά αποστείλας διά του αγγέλου αυτού εις τον δούλον αυτού Ιωάννην,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εδάφια που δείχνουν ένα άγγελο με δόξα και μεγαλοπρέπεια αντάξια του Πατρός.
Αποκάλυψη 10
Και είδον άλλον άγγελον ισχυρόν καταβαίνοντα εκ του ουρανού, ενδεδυμένον νεφέλην, και ήτο ίρις επί της κεφαλής αυτού, και το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, και οι πόδες αυτού ως στύλοι πυρός,
Αποκάλυψη 18
1 Και μετά ταύτα είδον άγγελον καταβαίνοντα εκ του ουρανού, όστις είχεν εξουσίαν μεγάλην, και η γη εφωτίσθη εκ της δόξης αυτού,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Του έχει δοθεί εξουσία να κρίνει ζώντες και νεκρούς. Να δώσει και να πάρει ζωή.
Αποκάλυψη 1
18 και ο ζων, και έγεινα νεκρός, και ιδού, είμαι ζων εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν, και έχω τα κλειδία του άδου και του θανάτου.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Χριστός - Λόγος είναι το πρώτο "κτίσμα", ο πρώτος άγγελος-Αρχάγγελος. Εν αρχή ην ο Λόγος.
Αποκάλυψη 3
14 Και προς τον άγγελον της εκκλησίας των Λαοδικέων γράψον· Ταύτα λέγει ο Αμήν, ο μάρτυς ο πιστός και αληθινός, η αρχή της κτίσεως του Θεού.
Επίσης μπορώ να σου αποδείξω με μια και μόνο πρόταση(!) ότι το Τριαδικό δόγμα δεν ισχύει.
quote:Τα ανέφερα πιο πριν:quote:
Η λέξη "άγγελος" στην Καινή Διαθήκη (αλλά και στην Παλαιά) έχει πολλαπλά νοήματα ανάλογα με τα συμφραζόμενα αλλά πάντα κατά το νόημα που έχει η λέξη: άγγελος=φέρων "αγγελία" (είδηση) άρα "αγγελιοφόρος.Σημαίνει απλά τον απεσταλμένο που μεταφέρει μήνυμα.
Άλλοτε άνθρωπο, άλλοτε ουράνιο λειτουργό, άλλοτε τον ίδιο το Θεό....ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
Έψαξα δυο σελίδες για να βρω το όνομά σου, γιατί όπως είπα δεν διαβάζω άλλα μυνήματα.
Που αναφέρει η Γραφή τον άγγελο ως άνθρωπο εκτός από ουράνιο λειτουργό;
Λοιπόν, σχετικά με την άποψη ότι ο Χριστός είναι ο πρώτος άγγελος παραθέτω τα παρακάτω.
Ο Χριστός έστειλε άγγελο στον Ιωάννη.Αποκάλυψη 1
1 Αποκάλυψις Ιησού Χριστού, την οποίαν έδωκεν εις αυτόν ο Θεός, διά να δείξη εις τους δούλους αυτού όσα πρέπει να γείνωσι ταχέως, και εφανέρωσεν αυτά αποστείλας διά του αγγέλου αυτού εις τον δούλον αυτού Ιωάννην,~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εδάφια που δείχνουν ένα άγγελο με δόξα και μεγαλοπρέπεια αντάξια του Πατρός.
Αποκάλυψη 10
Και είδον άλλον άγγελον ισχυρόν καταβαίνοντα εκ του ουρανού, ενδεδυμένον νεφέλην, και ήτο ίρις επί της κεφαλής αυτού, και το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, και οι πόδες αυτού ως στύλοι πυρός,Αποκάλυψη 18
1 Και μετά ταύτα είδον άγγελον καταβαίνοντα εκ του ουρανού, όστις είχεν εξουσίαν μεγάλην, και η γη εφωτίσθη εκ της δόξης αυτού,~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Του έχει δοθεί εξουσία να κρίνει ζώντες και νεκρούς. Να δώσει και να πάρει ζωή.
Αποκάλυψη 1
18 και ο ζων, και έγεινα νεκρός, και ιδού, είμαι ζων εις τους αιώνας των αιώνων, αμήν, και έχω τα κλειδία του άδου και του θανάτου.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ο Χριστός - Λόγος είναι το πρώτο "κτίσμα", ο πρώτος άγγελος-Αρχάγγελος. Εν αρχή ην ο Λόγος.
Αποκάλυψη 3
14 Και προς τον άγγελον της εκκλησίας των Λαοδικέων γράψον· Ταύτα λέγει ο Αμήν, ο μάρτυς ο πιστός και αληθινός, η αρχή της κτίσεως του Θεού.Επίσης μπορώ να σου αποδείξω με μια και μόνο πρόταση(!) ότι το Τριαδικό δόγμα δεν ισχύει.
Στο κατά Μάρκο είναι κεφ 1:2 (όχι στο κατά Λουκά που έγραψα εκ παραδρομής) αλλά λέει «άγγελο» αλλά εννοεί τον Ιωάννη όπως το ανέφερα:
1:2 και εξής "Καθώς είναι γραμμένο στον Ησαΐα τον προφήτη: Ιδού, αποστέλλω τον αγγελιοφόρο μου πριν από το πρόσωπό σου ο οποίος θα παρασκευάσει την οδό σου. 3 Φωνή ενός που φωνάζει δυνατά στην έρημο: «Ετοιμάστε την οδό του Κυρίου, ίσια κάνετε τα μονοπάτια του», 4 παρουσιάστηκε ο Ιωάννης που βάφτιζε στην έρημο και κήρυττε βάφτισμα μετάνοιας σε άφεση αμαρτιών."
Στο κείμενο λέει "άγγελος"
Επίσης στο κατά Λουκά λέει πάλι "άγγελος" για ανθρώπους (9:51)
...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ
quote:Νομίζω πως τις ρόμπες τις επικαλείται εκείνος που θέλει να κάνει θόρυβο για να καλύψει την ανεπάρκειά του.
...ΥΣ:Καταλαβαίνεις πόσο ρόμπα γίνεσαι?
....
Δεν εμπιστεύομαι ξανά τον λόγο σου.
Σου απέδειξε μόλις, τις πηγές της για όλα.Τα Θεόπνευστα Ευαγγέλια.
Αντε κοπλίτη σχολείο να τα μάθεις από την αρχή.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:quote:
Είδες τι παθαίνει κανείς όταν πάει να επιχειρηματολογήσει με στοιχεία; Τον αρχίζουν στις σοφιστείες. Γι' αυτό και εγω χρησιμοποιώ την "θεωρία των 5 βοσκών" και έχω καταργήσει όλα τα υπόλοιπα.θα μας την πεις αδελφέ?
Ναι, αν και την έχω ξαναδιατυπώσει. Οι "πέντε βοσκοί" είναι οι θεόπνευστοι συγγραφείς της Π.Δ, όπου χάρις στις συγκυρίες πέρασαν στον χώρο της μυθοπλασίας. Όπως έγιναν οι 12 πίθηκοι στην ομώνυμη ταινία. Εμείς καθόμαστε και αναλώνουμε την ώρα μας και την υπομονή μας, μαζί με το εύρος και την χωρητικότητα του σέρβερ, άλλος παραθέτοντας τα γνωστά επιστημονικά συμπεράσματα, που όσο και να θέλεις δεν αλλάζουν, και άλλος γεμίζοντας σοφιστείες μαζί με λεζάντες και ρητά, κλεμμένα από τη "Φωνή του Κυρίου".
Και λέγοντας βοσκός, δεν θέλω να υπαινιχθώ με κανένα υποτιμητικό τρόπο ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα, αυτό του επαγγελματία κτηνοτρόφου, ακομα και του 600 π.Χ. Αυτό που δεν είναι αξιοσέβαστο, είναι να παίρνεις κομμάτια της Σουμεριακής και Βαβυλωνιακής μυθολογίας, πιθανόν και της Ελληνικής, να βγάζεις τον εαυτό σού και τους συναδέλφους σου (βοσκούς) πρωταγωνιστές (βλ. … με επισκέφτηκε άγγελος Κυρίου) και μετά να αφήνεις τη αγραμματοσύνη και την ξετσιπωσιά να σε κάνουν προφήτη. Την ίδια εποχή στην Ελλάδα (εποχή Πυθαγόρα), άμα έβγαινες να τα πεις αυτά δημόσια, είχες εξασφαλισμένη κλωτσοπατινάδα, στην καλύτερη τύπου Αριστοφάνη. Εκεί στα άγια χώματα, κατέβαζαν το χρυσό μοσχάρι από το βάθρο, και ανέβαζαν εσένα.
Οπότε... τι να συζητάμε;
Είμαι ανεπαρκής και αμόρφωτος.Το καταλαβαίνω τώρα πια.
Προσπαθώ όμως.Προσπαθώ.
Ευτυχώς που υπάρχει και η Δασκάλα? να μας βάζει στη θέση μας...
ΥΣ:και μετά μου λέει ο άλλος να λυπηθώ τη θήκη..![]()
quote:Πλάκα έχετε! Βάζετε "τα δυνατά σας" - λες και αυτό θα κάνει σωστες τι ανοησίες
Το ξέρω ρε Μάριε.
Είμαι ανεπαρκής και αμόρφωτος.Το καταλαβαίνω τώρα πια.
Προσπαθώ όμως.Προσπαθώ.
Ευτυχώς που υπάρχει και η Δασκάλα? να μας βάζει στη θέση μας...ΥΣ:και μετά μου λέει ο άλλος να λυπηθώ τη θήκη..
Το καταλαβαίνω πια Δασκάλα.
Θα μεταννοήσω.
Στο βιβλιοπωλείο με πέτυχες τώρα δα.
Αγοράζω με περηφάνεια το τέταρτο βιβλίο μου.
Σε μερικά χρόνια θα επαναδιατυπώσω άποψη και τότε ελπίζω να την εγκρίνεις.
Αλήθεια τώρα Δασκάλα.Τα πιστεύεις αυτά που λες?
Περί ανεπάρκειας κλπ ?
Διότι αν τα πιστεύεις θα πρέπει να τα αγοράζω δυο-δυο τα βιβλία..να προλάβω την επαναξιολόγηση...
quote:Εσύ έγραψες ότι ότι η ΠΔ μεταφράστηκε από την αρχική σημιτική στα Αραμαϊκά (λες και τ α αραμαϊκά δεν είναι σημιτική γλώσσα!)
Ναι,ναι.. ανοησίες.
....
Εσύ ανακάτεψες (αναίτια) Σουμέριους (που δεν ήταν καν σημίτες
Λογάριασε με το νου σου...
Οι σημιτικές γλώσσες είναι οικογένεια γλωσσών.
Προφανώς και χρειάζεται μετάφραση από την μια στην άλλη.
Να βρε το λέει κι εδώ που σου αρέσει(Βικιπαίδεια):
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82
Αντιλάμβάνεσαι ότι εκτίθεσαι όλο και περισσότρεο ε?
Σου θυμίζω τι έγραψες τώρα μόλις:
quote:
Εσύ έγραψες ότι ότι η ΠΔ μεταφράστηκε από την αρχική σημιτική στα Αραμαϊκά (λες και τ α αραμαϊκά δεν είναι σημιτική γλώσσα!)
Κατάλαβες τώρα Δασκάλα?
Ακόμη? Τίποτα ε?
Στη θέση σου θα ντρεπόμουνα αυτούς που μας διαβάζουν...
quote:
Δασκάλα,
Οι σημιτικές γλώσσες είναι οικογένεια γλωσσών.
Προφανώς και χρειάζεται μετάφραση από την μια στην άλλη.Να βρε το λέει κι εδώ που σου αρέσει(Βικιπαίδεια):
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%B3%CE%BB%CF%8E%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%82Αντιλάμβάνεσαι ότι εκτίθεσαι όλο και περισσότρεο ε?
Σου θυμίζω τι έγραψες τώρα μόλις:
quote:
Εσύ έγραψες ότι ότι η ΠΔ μεταφράστηκε από την αρχική σημιτική στα Αραμαϊκά (λες και τ α αραμαϊκά δεν είναι σημιτική γλώσσα!)Κατάλαβες τώρα Δασκάλα?
Ακόμη? Τίποτα ε?Στη θέση σου θα ντρεπόμουνα αυτούς που μας διαβάζουν...
Αυτό δεν αναιρεί εκείνο που είπα αρχικά και το χάνεις φαίνεται:
Τα Εβραϊκά κείμενα του 8ου - 6ου αιώνα δεν μπορεί να δανίστηκαν κάτι από το αττικό δράμα του 5ου.
Δοκίμασε κάτι σαν αυτό αντί για το μπλε χάπι σήμερα
http://users.auth.gr/~mkon/PDF/Biblical%20Hebrew%20II.pdf
http://users.auth.gr/~mkon/PDF/OLD%20TESTAMENT_CHURCH.pdf
http://users.auth.gr/~mkon/Scolarship.html
Edited by - panpam on 10/12/2015 17:07:19
quote:
Αυτό δεν αναιρεί εκείνο που είπα αρχικά και το χάνεις φαίνεται:
Τα Εβραϊκά κείμενα του 8ου - 6ου αιώνα δεν μπορεί να δανίστηκαν κάτι από το αττικό δράμα του 5ου.
Δεν τα έχουμε βρε Δασκάλα μου,αυτά τα κείμενα που λες...
Δεν το καταλαβαίνει το κεφαλάκι σου?
Χειροτερεύεις τη θέση σου.Πράγμα που μόνο εσύ θα μπορούσες να καταφέρεις.Δεν υπάρχει πάτος,λέμε...
Αλήθεια κατάλαβες την προηγούμενη παπάτζα που είπες?
Ότι δηλαδή τα αρχαία Εβραικά δεν χρειαζόντουσαν μετάφραση προς τα Αραμαικά,επειδή κι οι δυο γλώσσες ήταν σημιτικές?
Τι νόμιζες βρε Δασκάλα? Ότι η σημιτική ήταν η Ντεσπεράντο της εποχής?![]()