- Κέλσος: Αληθής Λόγος - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Λέω, ότι δεν πιστεύω πως ο ηλίθιος νικά τον έξυπνο,όπως λέει η ρήση της φίλης ari_a, απο αυτό δεν μπορώ να καταλάβω, όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πως σου ήρθε και τους έβαλες....
Σε μια κουβέντα, δεν μπορούμε να μεινουμε τέλος πάντων;!!!!!
Η αλήθεια νικάει στο τέλος κι όχι η μωρία, εννοώ, με την κατ ουσίαν έννοια της λέξης έξυπνος, αυτός που είναι ξύπνιος και βλέπει τι
γίνεται γύρω του....Βλέπει την αλήθεια και την υποστηρίζει σθεναρά,
έως ότου φτάσει στην δικαίωση της αλήθειας κι όχι της θέσης του....
Ρε παιδιά, που είστε; Καπου σας έχασα...Τι αναζητάμε; Ξέρουμε;
Δεν ψάχνουμε την αλήθεια, φίλε Αίολος,τη δική μας αλήθεια φτιάχνουμε...
Κι ο νοών, νοήτω...
quote:
Το κουράζεις πολύ φίλε Αίολος και είναι τόσο απλό...
Λέω, ότι δεν πιστεύω πως ο ηλίθιος νικά τον έξυπνο,όπως λέει η ρήση της φίλης ari_a, απο αυτό δεν μπορώ να καταλάβω, όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς, πως σου ήρθε και τους έβαλες....
Σε μια κουβέντα, δεν μπορούμε να μεινουμε τέλος πάντων;!!!!!
Η αλήθεια νικάει στο τέλος κι όχι η μωρία, εννοώ, με την κατ ουσίαν έννοια της λέξης έξυπνος, αυτός που είναι ξύπνιος και βλέπει τι
γίνεται γύρω του....Βλέπει την αλήθεια και την υποστηρίζει σθεναρά,
έως ότου φτάσει στην δικαίωση της αλήθειας κι όχι της θέσης του....
Ρε παιδιά, που είστε; Καπου σας έχασα...Τι αναζητάμε; Ξέρουμε;
Δεν ψάχνουμε την αλήθεια, φίλε Αίολος,τη δική μας αλήθεια φτιάχνουμε...
Κι ο νοών, νοήτω...
Εγώ προφανώς είμαι ηλίθιος...δεν νοώ!![]()
-Ποιά η διαφορά της αλήθειας και της θέσεως , πάλι αδυνατώ..!
-Ζητώ ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη..ή καλύτερα άστο ..θα πάρω το 50-50...ή καλύτερα την βοήθεια του κοινού???
-Ευάγγελε βοήθεια..!
soul
θέμα, που προφανώς δεν κατάλαβες..Με το ζόρι να τα ξαναπούμε απο την αρχή;
Διάβασε και λίγο πιο πριν....
Αν δεν μπορείς να καταλάβεις τη διαφόρα της αλήθειας, με τη θέση του
καθενός,έχεις παρα πολλά να μάθεις ακόμη....
Απ' ότι φαίνεται, μάλλον το δεύτερο ε;
Ετσι κι αλλοιώς, η λέξη "πιστεύω", που χρησιμοποίησες αντί τού "γνωρίζω", σημαίνει "δεν γνωρίζω".
Επομένως δεν έχει νόημα η θέση σου.
Αα!
Γι αυτό... είναι τόσο απλό!![]()
ότι γνωρίζω την αλήθεια, την αναζητώ και την ψάχνω ποικιλοτρόπως,
γι αυτό και πιαστεύω, αφού δεν την έχω αγκαζέ,αλλά εσείς οι άνετοι,πως τη βγάζετε;
Εκτός απο προσωπικές κρίσεις και χαρακτηρισμούς, εννοώ...
Καλά ρε φιλε, διαγωνισμό κάνεις και λές ποιος πέτυχε;
Τι κερδίζεις;
Άκου, ....έχασα!!!!!
Ναι, πιστεύω οτι ο έξυπνος θα κερδίσει, εσένα τι σε χαλάει;
quote:Τίποτα ρε μορτάκο!
Ναι, πιστεύω οτι ο έξυπνος θα κερδίσει, εσένα τι σε χαλάει;
Απλώς προσπαθώ να σε μάθω να γνωρίζεις, δηλαδή ν' αποδεικνύεις λογικά, αντί να πιστεύεις στα άλογα.
Μπορώ να στο αναλύσω και περαιτέρω επικαλούμενος το παράδειγμά μου.
Ενδιαφέρεσαι, ή χαμένος κόπος;
quote:
Με το ζόρι να τα ξαναπούμε απο την αρχή;
Διάβασε και λίγο πιο πριν....
Ναι βρε εαρινέ, μην τον αναγκάζεις να γράφει συνέχεια.
Ξέρεις πώς το... βαριέται το γράψιμο;;;
Απίστευτα!!!![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
όταν κάτι έχει σκεπτικό, το τζάμπα κόπος με χαλάει κάπως..
Και δηλαδή, εσύ πιστεύεις ότι πιστεύω τυφλά, τώρα,ε;
Να σου πω...Τον Ζαρατούστρα τον ξέρεις;
Θυμάσαι που πρώτα ο άνθρωπος είναι παιδί, μετά καμήλα, μετά λιοντάρι και μετά πρέπει να γίνει πάλι παιδί;Να απεκδυθεί την εμπειρία και
να αποκτήσει κρίση;
Εκεί είναι όλο το νόημα...Το είπε κι ο Χριστός(!!!!!) "Πάτερ, έκρυψας την σοφία απο τους γνωστικούς και την έδωσες στα παιδιά.."
Σκέψου αυτή την έννοια παιδιά...Αυτά βλέπουν,δεν συμμετέχουν στην πράξη....Καταλαβαίνεις πως το θέτει;
quote:
Εαρινός
quote:
Με το ζόρι να τα ξαναπούμε απο την αρχή;
Διάβασε και λίγο πιο πριν....Ναι βρε εαρινέ, μην τον αναγκάζεις να γράφει συνέχεια.
Ξέρεις πώς το... βαριέται το γράψιμο;;;
Απίστευτα!!!![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Η αλήθεια είναι ότι είμαι πιεστικός.."εξαναγκαστικός" θά'λεγα ενίοτε...!
Είναι φίλος μου όμως και δεν φείδεται "γραψίματος"...αυτό σημαίνει ότι μ'αγαπάει..!![]()
soul
quote:Ναι, πιστεύω οτι ο έξυπνος θα κερδίσει, εσένα τι σε χαλάει;
Τώρα μπερδεύθηκα περισσότερο -ήμουν που ήμουν- αλλα ο χριστός δεν είπε : ...Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...κλπ...κλπ???
Δηλαδή , οι πτωχοί τω πνεύματι χάνουν τελικά και οι έξυπνοι κερδίζουν??
Μπερδεύθηκα...μπερδεύθηκα...βοήθεια χριστιανοί , κοντεύω να φλιπάρω..εγώ για κείνη χάνομαι και κείνη δε με θέλει...!
![]()
soul
TIΠΟΤΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
οι σπηλιες που υπηρχαν ψηλα στον λοφο (σπηλια της αλεπους για τους ντοπιους) εχουν καταστραφει απο την λατομευση και τα υπολειματα τους καταπλακωθηκαν απο τις επιχωματωσεις που εγιναν λογω Ολυμπιακων
στην κορυφη του λοφου υπηρχε ιερο του Διος με αγαλμα, βωμο και ενα πετρινο θρονο, τα οποια ειναι αγνωστο τι απεγιναν
σημερα απομενουν μονο τα θεμελια του ιερου
στα γειτονικα τουρκοβουνια υπαρχουν καποια βαραθρα που αποκαλυφθηκαν απο τις λατομευσεις
στην ομορφοκκλησια δεν υπαρχει ανοιγμα απο τοτε που ημουν παιδι (τωρα ειμαι 45)
η μανα μου μου ειπε πως οταν αυτη ηταν παιδι, υπηρχε και ενα ξεροπηγαδο αλλα μπαζωμενο απο τοτε
τωρα πως καποιοι βγηκαν απο εκει το αφηνω στην κριση σου...
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
quote:
στην ομορφοκκλησια δεν υπαρχει ανοιγμα απο τοτε που ημουν παιδι (τωρα ειμαι 45)
Xμ.. κοντά είμαστε.. γενικά ..![]()
quote:
Δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι οι Υξως ηταν οι εβραιοι.
Νομίζω κανείς δεν τους ταυτίζει με τους Εβραίους.
quote:
Το μπερδεμα ξεκιναει γιατι δεχομαστε οτι η Π. διαθηκη (κυριως η πεντατευχος) γραφτηκε γυρω στο 1400 π.χ.
Ομως δεν υπαρχει καμια ΑΠΟΛΥΤΩΣ καταγραφη των λαων της περιοχης που να αφορα στους εβραιους.
Η προσωπικη μου αποψη ειναι οτι η π.δ. γραφτηκε εξ ολοκληρου απο τον 4ο αιωνα π.χ μεχρι τον 2ο μ.χ.
Το πρόβλημα της χρονολόγησης είναι σημαντικό. Το αρχαιότερο Εβραϊκό (ή καλύτερα πρωτο-Εβραικό) κείμενο που έχουμε είναι το όστρακο Izbet Sartah που χρονολογείται ανάμεσα στο 1200 και στο 1000 πΧ και το αμέσως επόμενο του 950 περίπου (Gezer calendar). Το πρώτο έχει μόνο το αλφάβητο και το δεύτερο είναι ένα ημερολόγιο σχετικά με τις αγροτικές εργασίες που γινόντουσαν την κάθε εποχή.
Πιό ολοκληρωμένα κείμενα σε επιγραφές πάντα βρίσκουμε από τον 9ο αιώνα, όπως η επιγραφή της "Moabite" 34 σειρές.
Η ΠΔ κυκλοφορούσε σε διάφορες βερσιόν μέχρι τον 1ο πΧ αιώνα όπου οι Εβραίοι καθόρισαν το τελικό κείμενο και την σημερινή μορφή που έχουμε εμείς οι Χριστιανοί την πήρε γύρω στο 400 μΧ όταν έγινε η τελική διαλογή των βιβλίων που θα μπουν στην Χριστιανική Βίβλο.
Η αρχαιότερη αναφορά στο όνομα Ισραήλ (που αφορά τον λαό) από Αιγυπτιακές πηγές είναι περίπου του 1200 πΧ (Merneptah's Stele).
quote:
Η παρουσία των ΥΞΩΣ στην Αίγυπτο είναι καταγεγραμένη απο τον ΜΑΝΕΘΩΝΑ στα ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.
Μόνο που ο Μανέθωνας έζησε γύρω στο 250 πΧ. Οπότε δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις λεπτομέρειες που αναφέρει.
quote:
Μελετητές εκπλήσονται με την ευκολία που δέχτηκε ο Φαραώ τον ΙΩΣΗΦ και του έδωσε αμέσως τόσο μεγάλη εξουσία χρίζοντας τον ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΕΑ, και δίνοντας του σύζυγο την κόρη ανώτατου ιερέα. Αυτό εξηγείται μόνο με την κοινή φυλετική καταγωγή (Σημιτική) του Φαραώ - ΥΞΩΣ με τον Ιωσήφ. Οι Εβραίοι κάτω απο την εξουσία των ομόφυλων τους Φαραώ-Υξώς κατείχαν μεγάλες θέσεις στην Αίγυπτο ενώ όταν εκδιώχθηκαν άρχισαν γι'αυτούς τα δεινά που κατέληξαν στην ΕΞΟΔΟ. Ήταν αδύνατο ένας Φαραώ Αιγύπτιος να δεχτεί τον Ιωσήφ με τόση άνεση.
Κάποια Αιγυπτιακή πηγή για όλα αυτά;
quote:
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ : Στις επιστολές Amarna του 1600π.χ. αναφέρεται κάποιος Σημίτης Janchamu διοικητής της επαρχίας Jarimuta στο Δέλτα του Νείλου αντιβασιλιάς και υπεύθυνος για τον σιτοβολώνα. Προφανώς ταυτίζεται με τον Ιωσήφ.
Οι επιστολές της Amarna είναι του 14ου αιώνα. Βρήκα την αναφορά στην Jarimuta αλλά δεν βρήκα κάποια αναφορά στον Janchamu. Αλλά και να υπάρχει η ταύτηση του με τον Ιωσήφ είναι μάλλον αυθαίρετη.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Μόνο που ο Μανέθωνας έζησε γύρω στο 250 πΧ. Οπότε δεν γνωρίζουμε κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις λεπτομέρειες που αναφέρει.
Ίσως να έχεις δίκιο, αλλά ο Μανέθωνας θεωρείται ο κυριότερος Αιγύπτιος ιστορικός και οι πληροφορίες του είναι αναγνωρισμένα αξιόπιστες.
quote:
Αρχικά να σου αναφέρω τους λόγους που οι Εβραίοι δέν ταυτίζονται με τους Υξώς :
1) Παρέμειναν 400 και όχι 150-200 χρόνια στην Αίγυπτο.
2) Δεν έγιναν Φαραώ οι ίδιοι, αλλά απλώς υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι των Φαραώ.
3) Ήταν δούλοι των Αιγυπτίων επί αρκετό, καθώς φαίνεται, διάστημα,
αντίθετα με τους Υξώς, οι οποίοι ύστερα από επανάσταση των Αιγυπτίων εξεδιώχτηκαν κι έχασαν την εξουσία.
4)Ήταν πρωτόγονος λαός˙ συνεπώς δεν είχαν την προηγμένη τεχνολογία (άρματα, τόξα κ.ά.) που είχαν οι Υξώς.
5) Τη στιγμή της εκδίωξής τους, οι Εβραίοι, υπάκουαν σε Αιγύπτιο Φαραώ, ενώ οι Υξώς θα είχαν έναν άλλον Φαραώ, μέλος της φυλής τους.
Συνεπώς η ταύτιση των δύο λαών είναι μάλλον λανθασμένη. Άρα, όταν οι πολεμοχαρείς Υξώς διώχτηκαν δια της βίας, οι Εβραίοι παρέμειναν ως δούλοι και καταπιέστηκαν επειδή ήταν φυλετικά συγγενείς των Υξώς (Σημίτες), αλλά και ευνοοούμενοί τους.
Η παρουσία των Εβραίων στην Αίγυπτο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις να θεωρηθεί πραγματικότητα. Το βιβλίο της ΕΞΟΔΟΥ και γενικά όλα τα βιβλία που γράφτηκαν από τον Μωϋσή (Πεντάτευχος) περιέχουν πολλές
σημαντικές και λεπτομερείς πληροφορίες για τον αιγυπτιακό πολιτισμό και το εθιμοτυπικό της αυλής των Φαραώ, τα οποία θα ήταν αδύνατον να συλλεχθούν από το εβραϊκό ιερατείο στα κατοπινά χρόνια του Δαβίδ ή στα χρόνια της αιχμαλωσίας στην Βαβυλώνα. Οι τίτλοι «Αρχιοινοχόος»
και «Αρχισιτοποποιός» (Γέν. Μ’, 2) είναι τίτλοι που πράγματι είχαν κάποιοι Αιγύπτιοι αυλικοί. Το αξίωμα που έδωσε ο Πετεφρής στον Ιωσήφ (Γέν. ΛΘ’ 4) είναι τίτλος που όντως δινόταν εκείνη την εποχή στα σπίτα των Αιγύπτιων ευγενών. Η περιγραφή της προαγωγής του Ιωσήφ σε πρωθυπουργό του Φαραώ, όπου ο Φαραώ, αφού έβγαλε το δακτυλίδι με την προσωπκή του σφραγίδα από το χέρι του, το φόρεσε στον Ιωσήφ, κι ύστερα τον έντυσε με βύσσινη στολή και του κρέμασε στο λαιμό χρυσή ασπίδα κ.λπ. (Γέν. ΜΑ’ 42-43) δεν θα μπορούσαν να είναι φαντασία. Θα έπρεπε κάποιος που ζούσε από κοντά αυτές τις τελετές να υπάρχει, ώστε να τις καταγράψει.
Η πληροφορία της Γραφής, ότι ο Ιωσήφ ανέβηκε στην «δεύτερη άμαξα», την δεύτερη μετά αυτή του Φαραώ, φανερώνει ότι ο Φαραώ ήταν των Υξώς, αφού αυτοί έφεραν τα γρήγορα πολεμικά άρματα στη χώρα. Ενώ πριν από αυτούς δεν υπήρχε τέτοια συνήθεια στις τελετές αυτές (J.A. Thompson, The Bible and Archaeology, The Paternoster Press Ltd, 1973, σ.45).
Υπάρχουν και ονόματα πολλών άλλων ξένων (Σημιτών) που έχει βρεθεί πως κατέλαβαν υψηλές θέσεις σε αιγυπτιακές κυβερνήσεις της εποχής εκείνης. Οι αιγυπτιακές λέξεις και ονόματα (Πετεφρής, Ασενίθ) στα βιβλία της Γένεσης και της Εξόδου, οι οποίες δεν συναντώνται σε άλλα βιβλία, επιβεβαιώνουν ότι αυτός που τις κατέγραψε, τις γνώριζε καλά, δηλαδή έζησε εκεί. Κανένας γραμματέας που να έζησε στη Βαβυλώνα ή στην Ιουδαία δε θα μπορούσε να καταγράψει με τόση λεπτομέρεια όλα αυτά και όλα όσα αναφέρονται για την Αίγυπτο και τους Φαραώ.
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
quote:quote:
:
Αρχικά να σου αναφέρω τους λόγους που οι Εβραίοι δέν ταυτίζονται με τους Υξώς :
1) Παρέμειναν 400 και όχι 150-200 χρόνια στην Αίγυπτο.
2) Δεν έγιναν Φαραώ οι ίδιοι, αλλά απλώς υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι των Φαραώ.
3) Ήταν δούλοι των Αιγυπτίων επί αρκετό, καθώς φαίνεται, διάστημα,
αντίθετα με τους Υξώς, οι οποίοι ύστερα από επανάσταση των Αιγυπτίων εξεδιώχτηκαν κι έχασαν την εξουσία.
4)Ήταν πρωτόγονος λαός˙ συνεπώς δεν είχαν την προηγμένη τεχνολογία (άρματα, τόξα κ.ά.) που είχαν οι Υξώς.
5) Τη στιγμή της εκδίωξής τους, οι Εβραίοι, υπάκουαν σε Αιγύπτιο Φαραώ, ενώ οι Υξώς θα είχαν έναν άλλον Φαραώ, μέλος της φυλής τους.
Γειά σου Krisnna.
Συμφωνώ ότι δεν μπορούμε να ταυτίσουμε τους Εβραίους με τους Υξώς. Από κει και πέρα, τα αιγυπτιακά αρχεία αναφέρουν διάφορες σημιτικές φυλές και άλλους ξένους που ζούσαν στην περιοχή τους ("habiru," είναι η λέξη που σημαίνει "ξένοι" και μοιάζει με το "hebrew") και τους έδιωξαν, καμία αναφορά όμως δεν ταυτίζεται με τους Εβραίους.
Επίσης τα αιγυπτιακά αρχεία δεν αναφέρουν τον Ιωσήφ ως πρωθυπουργό ή έστω σύμβουλο (ας μην ξεχνάμε ότι υποτίθεται ότι πήρε αυτή την θέση επειδή έσωσε την αίγυπτο με τις προφητείες του γεγονός που θα έπρεπε να έχει καταγραφεί) αλλά και γενικά οι ιστορικοί λένε ότι δεν συνηθιζόταν να παίρνουν ξένοι υψηλά αξιώματα στην Αίγυπτο.
Και ποιός ήταν αυτός ο Φαραώ που τον τίμησε; Γιατί δεν έχει διασωθεί το όνομά του; Ο Πετεφρής (Potiphar) ήταν απλώς ένας πλούσιος αιγύπτιος αξιωματούχος.
Τέλος πάντων, πιθανόν να υπήρχαν εβραίοι ή απλώς κάποιοι σκόρπιοι σημίτες στην Αίγυπτο, που αναγκάστηκαν να φύγουν και έτσι έχουμε την ιστορία της Εξόδου με τον Μωυσή. Πότε έγινε όμως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να έγινε γύρω στο 1250-1200.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 13/07/2005 00:22:55
Ποιά στοιχεία δείχνουν την Φοινικική προέλευση των γραμμάτων;
Πέρα από τα λεγόμενα του Ηρόδοτου, που μπορεί κάποιος να τα δεχτεί ή όχι, υπάρχουν και πρακτικά στοιχεία.
Τα ονόματα των γραμμάτων (άλφα, βήτα, γάμμα κλπ) δεν ετυμολογούνται στην Ελληνική γλώσσα, ενώ ετυμολογούνται άνετα στην Φοινικική (αλεφ-βόδι, μπετ-σπίτι, γκιμέλ-καμήλα, ντάλεθ-θύρα κλπ).
Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε νομίζω.
Αρα είναι λογικό να δεχτούμε ότι όταν οι Ελληνες ήρθαν σε επαφή με τους Φοίνικες εμπόρους, δανείστηκαν την γραφή τους (και πρόσθεσαν τα φωνήεντα που δεν υπήρχαν σε κανένα σημιτικό σύστημα γραφής), μάλλον επειδή τα σημεία της Φοινικικής γραφής ήταν πιό εύχρηστα από τα σημεία της Γραμμικής Β, που ήταν συλλαβογραφή άρα και πιό δύσχρηστη και ανεπαρκής. Ετσι έφτιαξαν την πρώτη αλφαβητική γραφή.
Τώρα αν ψάξουμε να βρούμε αν οι Φοίνικες είχαν επινοήσει αυτή την γραφή ή την είχαν πάρει από αλλού, όπως λέει ο Διόδωρος ο Σικελιώτης (Ιστορ. Ε' 74) "φασί τους Φοίνικας ουκ εξ αρχής ευρείν (τα γράμματα) αλλά τους τύπους των γραμμάτων μετατεθείναι μόνον.." θα πρέπει να ψάξουμε για έναν λαό με τον οποίο ήταν σε επαφή, και ο οποίος έγραφε από παλιά. Η γνώμη του Εβανς επί τούτου ήταν ότι οι Φοίνικες έμαθαν την γραφή από τους Κρήτες, που αποίκησαν κατά τον 13ο αιώνα τις ακτές της Παλαιστίνης (Φιλισταίοι).
Κατά την γνώμη μου μερικά στοιχεία των γραμμικών Α και Β καθώς και στοιχεία της Αρκαδοκυπριακής γραμμικής γραφής μοιάζουν αρκετά με τα αλφαβητικά.
Και βέβαια ας μην ξεχνάμε και τις πινακίδες με τις γραφές που μοιάζουν με την αλφαβητική και έχουν βρεθεί και στην Ελλάδα και στην Νότια Βαλκανική και χρονολογούνται από πολύ νωρίτερα. Παρόλο που η ύπαρξή τους ως γραφές αμφισβητείται, δεν νομίζω ότι μπορούμε να τις αγνοήσουμε (έστω ας τις αναφέρουμε με την σχετική επιφύλαξη).
-Arthur C. Clarke-
quote:
Τέλος πάντων, πιθανόν να υπήρχαν εβραίοι ή απλώς κάποιοι σκόρπιοι σημίτες στην Αίγυπτο, που αναγκάστηκαν να φύγουν και έτσι έχουμε την ιστορία της Εξόδου με τον Μωυσή. Πότε έγινε όμως, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι πρέπει να έγινε γύρω στο 1250-1200.
Φίλη Ostria όλα αυτά είναι μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις.
Εγώ δέν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ την Βίβλο αλλά σίγουρα περιέχει πολλά αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία. Η δική μου γνώμη ειναι οτι η έξοδος πρέπει να συνέβη τον 14ο αιώνα όχι πολύ χρόνο μετά την εκδίωξη των Υξώς.
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
quote:
Φίλη Ostria όλα αυτά είναι μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις.
Εγώ δέν έχω κανένα λόγο να υπερασπιστώ την Βίβλο αλλά σίγουρα περιέχει πολλά αξιόπιστα ιστορικά στοιχεία. Η δική μου γνώμη ειναι οτι η έξοδος πρέπει να συνέβη τον 14ο αιώνα όχι πολύ χρόνο μετά την εκδίωξη των Υξώς.
Αγαπητέ Krisnna όντως όλα αυτά είναι ενδείξεις.
Πάντως αν η έξοδος συνέβει τον 16ο αιώνα και όχι τον 14ο (γύρω στο 1550 πΧ χρονολογείται ο διωγμός των Υξώς) τότε τα γεγονότα που προηγούνται της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο δεν συμπίπτουν με αυτή την χρονολογία.
πχ. στην Εξοδο Κεφ 1:11 λέει
"11 και επεστησεν αυτοις επιστατας των εργων ινα κακωσωσιν αυτους εν τοις εργοις και ωκοδομησαν πολεις οχυρας τω Φαραω την τε Πιθωμ και Ραμεσση και Ων η εστιν Ηλιου πολις"
Οσο οι Εβραίοι ήσαν εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι τους είχαν ως εργάτες στην οικοδόμηση των πόλεων Πιθώμ, Ραμσίς και Ων.
Η Πιθώμ και η Ραμσίς, λένε οι ιστορικοί μελετώντας τις Αιγυπτιακές πηγές αλλά και λαμβάνοντας υπ όψιν τους τις αρχαιολογικές ανασκαφές, χτίστηκαν από τον Ραμσή τον 2ου, o οποίος βασίλεψε από το 1279 μέχρι το 1213 πΧ.
Τέλος πάντων ξεφύγαμε από το αρχικό θέμα...![]()
-Arthur C. Clarke-