ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- υπαρχει θεος αραγε? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- υπαρχει θεος αραγε? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

dreameater45 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
dreameaterΝέο Μέλος
17/08/2005, 23:16:38
αυτο ακριβως που λεω.
οποιος ξερει απαντα
οποιος δεν ξερει παλι απαντα
InvaderΜέλος
17/08/2005, 23:33:46
Υπάρχει και είναι ο άνθρωπος που γράφει το παρόν post και έχει IP στο Δαφνί.

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''

InvaderΜέλος
17/08/2005, 23:36:12
Εγώ είμαι ο Θεός, σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε απο την περίπλοκη διατύπωση. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι:Γιατί δεν με πιστεύει κανείς?

''μητρός τε και πατρός τε και των
άλλων προγόνων απάντων τιμιότερον εστι πατρίς και σεμνότερον και αγιότερον ...''

18/08/2005, 01:28:50
quote:

Εγώ είμαι ο Θεός, σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε απο την περίπλοκη διατύπωση. Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι:Γιατί δεν με πιστεύει κανείς?

Επειδή το διατυπώνεις περίπλοκα!

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

BizarreΜέλος
18/08/2005, 10:22:04
quote:

αυτο ακριβως που λεω.
οποιος ξερει απαντα
οποιος δεν ξερει παλι απαντα

Όταν λες «όποιος ξέρει»? Εννοείς να τον έχει δει, να του έχει μιλήσει, να είναι φίλος του κ.τ.λ.????
Μάλλον δεν θα βρεις κανέναν…
Θέλεις απλές απόψεις? Από ανθρώπους που απλά νομίζουν????????

arisseiriosΜέλος
18/08/2005, 12:24:28
quote:

Όταν λες «όποιος ξέρει»? Εννοείς να τον έχει δει, να του έχει μιλήσει, να είναι φίλος του κ.τ.λ.????
Μάλλον δεν θα βρεις κανέναν…
Θέλεις απλές απόψεις? Από ανθρώπους που απλά νομίζουν????????

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι τον έχουν συναντήσει και έπιασαν και ψιλοκουβέντα...overdose!
Σοβαρά τώρα: Δεν ξέρω αν υπάρχει θεός, αλλά σίγουρα υπάρχει θάνατος. Συνεπώς ο θεός είναι 'απαραίτητος' για να μπορέσει ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει την αγωνία του μηδενός.

BizarreΜέλος
18/08/2005, 12:36:40
Κι εγώ πιστεύω ότι Θεός υπάρχει. Δεν ξέρω με ποια μορφή όμως.

Μπορεί να είναι κάτι υπερφυσικό (π.χ. όπως ο Χριστιανικός Θεός ή ο Αλλάχ). Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι όλοι οι Θεοί, όλων των θρησκειών είναι ο ίδιος θεός.

Μπορεί να είναι ένας επιστήμονας κάποιου μακρινού πλανήτη που μας δημιούργησε και παίζει μαζί μας.

Πάντως, πιστεύω ότι υπάρχει κάτι πολύ ανώτερο από εμάς, ένας Θεός, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να στρέψει κάπου την προσοχή του και να βοηθήσει, να τιμωρήσει ή να επέμβει. Και τότε μιλάμε για θαύμα.

BizarreΜέλος
18/08/2005, 13:07:41
Τι σκέφτηκα τώρα…!
(Το ξέρω ότι σήμερα εκθέτω απόψεις περίεργες… είναι η μέρα φαίνεται!)

Σύμφωνα με μία θεωρία (που ανέφερα και πιο πάνω) ο Θεός είναι ένας επιστήμονας σε κάποιον πλανήτη (ένας εξωγήινος δηλαδή – ή και περισσότεροι) που μας δημιούργησαν και μας αφήνουν να εξελιχθούμε και όπου χρειάζονται και αν θέλουν επεμβαίνουν.

Ως εδώ, δεν ήταν δική μου σκέψη.
Τώρα το επεκτείνω…

Ο Θεός (αυτός για τον οποίο μιλάμε), έχει τη δυνατότητα να είναι πανταχού παρόν, αλλά δεν μπορεί (γιατί ασχολείται και με άλλα πράγματα) να το κάνει. Αλλά έχει γενικά το νου του.
Μπορεί, τυχαία να ακούσει κάποιον να προσεύχεται ή να παρακολουθήσει κάποια εξέλιξη. Όμως, γενικά, μπορεί να παρακολουθεί περιορισμένα μέρη. Για αυτό είπε, ελάτε στους ναούς, τζαμιά, χώρους λατρείας, κ.τ.λ. Αυτά τα μέρη τα ξέρει και τα παρακολουθεί. Κάποια από αυτά, είναι χτισμένα και σε μέρη με ιδιαίτερα ενεργειακά πεδία, άρα τα σήματα είναι πιο ξεκάθαρα, και μας ακούει καλύτερα.
Επίσης, κάποια από τα μέρη αυτά, είναι πιο «in» και μαζεύουν πολύ κόσμο, οπότε τα παρακολουθεί περισσότερο και επεμβαίνει πιο συχνά και γι’ αυτό και λέμε π.χ. ότι κάποιες εκκλησίες (ή οι εικόνες σε αυτές) είναι θαυματουργές. Γιατί, ο Θεός προσπαθεί να παρακολουθεί κάποια μέρη, ακούσει και ανάλογα με την κρίση του επεμβαίνει.

Impious VarmintΜέλος
18/08/2005, 13:36:07
Καλημερα Φιλοι μου

Ωραιο θεμα το θεμα που ανοιξατε,σηκωνει πολλη και σοβαρη συζητηση,αλλα μετα απο καποιο σημειο θα χασει την ουσια του.Οι απαντησεις στην ερωτηση του Dreameater μπορει να ειναι χιλιες δυο αναλογα με το σε τι πιστευει ο καθενας ή αναλογα με το σε τι θα ηθελε να πιστευει.ο καθενας θα υποστηριζει πως η δικη αποψη ειναι ανδιαμφισβητητα η σωστη και δεν θα δειχνει διαλλακτηκοτητα να δεχτει και τις υπολοιπες αποψεις.Προκειται για πολυ λεπτο θεμα.Εγω παντως θα συμφωνησω με τον arisseiros καθως και η δικη μου αποψη ειναι πανω κατω η ιδια.Μπορει να υπαρχει Θεος,μπορει και οχι...Αλλα για τον ανθρωπο δεν παυει να ειναι μια εννοια που του δινει λογο υπαρξης.Ο Θεος ειναι το μεσο για να αντιμετωπισει ο ανθρωπος τον ιδιο του τον ευατο...Αποψη μου! Δεχομαι τυχον διαμαρτυριες...

Impious Varmint

18/08/2005, 14:01:03
Εμένα πάντως μόνο το ότι η φύση διέπεται από Νόμους, μου λέει πως κάποιο ανώτερο μυαλό τους συνέλαβε και τους πρόσεξε ώστε να βγάζουν νόημα.
arisseiriosΜέλος
18/08/2005, 14:16:37
quote:

Εμένα πάντως μόνο το ότι η φύση διέπεται από Νόμους, μου λέει πως κάποιο ανώτερο μυαλό τους συνέλαβε και τους πρόσεξε ώστε να βγάζουν νόημα.

Αυτή είναι μια πολύ σωστή παρατήρηση τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος. Πράγματι η τέλεια αρμονία στο σύμπαν το οποίο διέπεται ολόκληρο από νόμους διαχρονικούς δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι όλα τυχαία. Παρ'όλα αυτά δεν μπορώ να αποκλείσω κι αυτή την περίπτωση.
Όσο για αυτό που προτείνει η Bizarre η γνώμη μου είναι πως αν ο θεός υπάρχει δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ή έστω πνεύμα όπως τον εμφανίζει ο χριστιανισμός ή το Ισλάμ, αλλά μάλλον μια απρόσωπη κοσμική δύναμη που φυσικά σαν τέτοια δεν σκέπτεται, δεν αισθάνεται και σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για μας.

http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW344.jpg
Open mind for a different view

18/08/2005, 17:39:04
Μιάς και το θέμα ήταν λιτά δοσμένο και ο συντάκτης λακωνικότατος, θα απαντήσω ανάλογα....
Πιστεύω πως Θεός είναι ο καθένας μας.
Κύριος του εαυτού του και της ζωής του.

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

18/08/2005, 18:54:51
quote:
arisseirios
..... αν ο θεός υπάρχει δεν μπορεί να είναι ένα πρόσωπο ή έστω πνεύμα όπως τον εμφανίζει ο χριστιανισμός ή το Ισλάμ, αλλά μάλλον μια απρόσωπη κοσμική δύναμη που φυσικά σαν τέτοια δεν σκέπτεται, δεν αισθάνεται και σίγουρα δεν ενδιαφέρεται για μας.

Αυτό το δεύτερο σκέλος της απάντησής σου, δεν νομίζεις ότι έρχεται σε σύγκρουση με αυτό που λες πιο πάνω

quote:
Πράγματι η τέλεια αρμονία στο σύμπαν το οποίο διέπεται ολόκληρο από νόμους διαχρονικούς δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο να είναι όλα τυχαία

Που στηρίζεις την άποψή σου ότι ένα μη σκεπτόμενο και μη αισθανόμενο ΟΝ ή δύναμη (όπως θες πέστο) είναι ικανό να δώσει την τέλεια αρμονία στο σύμπαν (στην απειρότητα του σύμπαντος, έτσι), το οποίο διέπεται από νόμους διαχρονικούς έτσι ώστε να μην είναι όλα τυχαία;;

Συμπάθα με αλλά με μπέρδεψες πάρα πολύ!

Φιλικά όπως πάντα

Edited by - Ψηλός on 18/08/2005 18:57:16

Impious VarmintΜέλος
18/08/2005, 21:04:04
Θελω να πω δυο πραγματα:
Πρωτον,συμφωνω με τον Dying Incubus,καθως εδωσε την πιο πιστευη και πιο κατανοητη για τον ανθρωπινο νου,απαντηση...
Δευτερον,θα διαφωνησω ομως με τις αποψεις που υποστηριζουν πως το συμπαν δημιουργηθηκε απο καποιο ον ή δυμανη εστω και αν αυτη ειναι σκεπτομενη ή οχι...Ειναι δηλαδη πιο πιθανο ο κοσμος να δημιουργηθηκε απο μια φραση ("Γενηθητω φως"),ή απο το επιστημονικα τεκμηριωμενο γεγονος της Μεγαλης Εκρηξης?

Impious Varmint

18/08/2005, 22:00:49
φίλε Impious Varmit:

quote:
Θελω να πω δυο πραγματα:
Πρωτον,συμφωνω με τον Dying Incubus,καθως εδωσε την πιο πιστευη και πιο κατανοητη για τον ανθρωπινο νου,απαντηση...
Δευτερον,θα διαφωνησω ομως με τις αποψεις που υποστηριζουν πως το συμπαν δημιουργηθηκε απο καποιο ον ή δυμανη εστω και αν αυτη ειναι σκεπτομενη ή οχι...Ειναι δηλαδη πιο πιθανο ο κοσμος να δημιουργηθηκε απο μια φραση ("Γενηθητω φως"),ή απο το επιστημονικα τεκμηριωμενο γεγονος της Μεγαλης Εκρηξης?

Πρώτον, η μεγάλη έκρηξη δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά τα δεδομένα μας οδηγούν στο να πιστέψουμε πως κάτι τέτοιο συνέβη στο παρελθόν, επειδή οι γαλαξίες σήμερα απομακρύνονται διαρκώς ο ένας απ'τον άλλο και το σύμπαν διαστέλλεται (άρα κάπως άρχισε... πως; με μια έκρηξη). Οπότε ουσιαστικά η επιστήμη δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο, αλλά έχει αναπτύξει θεωρίες σχετικά με το πως το σύμπαν έγινε όπως έγινε, οι οποίες φαντάζουν λογικές για τα τωρινά μας δεδομένα. Άρα ουσιαστικά δεν δεσμευόμαστε από πλευράς επιστημών.
Δεύτερον, το κείμενο της γένεσης μπλέκεται σε χωράφια εκτός πεδίου της θρησκείας, αγγίζει ένα θέμα για το οποίο ο Θεός προνόησε με το να προικίσσει τον άνθρωπο με μυαλό και λογική για να το βάλει κάτω και να το λύσει μόνος του. Οπότε, εγώ τουλάχιστον κλείνω προς την άποψη ότι η Γένεσις είναι συμβολική, και τονίζει το ποιος έπλασε τον κόσμο και όχι το πως.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο λέω, ότι το σύμπαν διέπεται από νόμους οι οποίοι είναι όπως είναι επειδή κάποιο μυαλό βρίσκεται πίσω από αυτό, πιστεύω βρίσκει ανταπόκριση. Διαφωνείτε με αυτό; Αν διαφωνείτε μπορείτε να δώσετε μια λογική εξήγηση για το πως αναπτύχθηκαν οι συγκεκριμένοι νόμοι που διέπουν την φύση χωρίς κάποιο μυαλό να τους έβαλε σε τάξη;

18/08/2005, 22:28:21
Χμμμ!
Ας πώ ένα συλλογισμό που έκανα, διαβάζοντας το post του WWalker.
Αν δεχθούμε οτι η Γέννεση έχει συμβολικό χαρακτήρα, τότε η μεγάλη έκρηξη πως κολλάει σε αυτό....(αν την αποδεχτούμε)?
Μήπως ακόμα κι ο Χριστιανικός Θεός είναι συμβολικός και συμβολίζει αυτή τη μεγάλη έκρηξη (που ευθύνεται για τη δημιουργία του κόσμου)?

Impious VarmintΜέλος
18/08/2005, 23:16:49
Αγαπητε WWalker,

Δεχομαι την αποψη καθως στεκει τεκμηριωσης...Δεν θα μπορουσα να διαφωνησω με την αποψη σου πως καποιος βρισκεται πισω απο τις τελειους νομους του συμπαντος...Δεν θα μπορουσα ομως και να συμφωνησω καθως ενα ερωτημα μενει αναπαντητο για μενα...Αν ο Θεος δημιουργησε τον κοσμο,τοτε πως το εκανε?Γιατι συμφωνα με τις Γραφες,οπως ειπα και πιο πανω,ο κοσμος δημιουργηθηκε απο μια φραση...Και εστω οτι ισχυουν, τοτε γιατι κανενας προικισμενος ανθρωπος με λογικη και μυαλο δεν καταφερε ποτε να ερμηνευσει το κειμενο της Γενεσις?Γιατι ο Θεος δεν θελει να μαθουμε πως μας δημιουργησε???

Impious Varmint

18/08/2005, 23:30:07
Γιατί, φίλτατε, του αποδίδεται συμβολικός χαρακτήρας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μία και μόνη εξήγηση, κοινώς αποδεκτή.
Μήπως είναι "βολικό" αυτό?

Impious VarmintΜέλος
18/08/2005, 23:57:46
Συμφωνω απολυτα...Παντα οταν δεν μπορουμε να εξηγησουμε κατι του προσδιδουμε τον χαρακτηρισμο "συμβολικος"...Ετσι και οι μεν βγαινουν απο το κοπο να ζητησουν τις ερμηνιες αλλα και οι δε να δωσουν τους ορισμους...Αλλα ενα πραγμα δεν καταλαβαινω...Πως γινεται να πιστεψεις σε ενα κειμενο το οποιο δεν κατανοεις,οχι μονο εσυ ο ιδιος αλλα και ολοι οι υπολοιποι ανθρωποι παρα τις αμετρητες προσπαθειες?Ειναι αποριας αξιο πως υποστηριζεις κατι χωρις να ξερεις τι ειναι αυτο?

Impious Varmint

arisseiriosΜέλος
19/08/2005, 08:31:47
quote:

Που στηρίζεις την άποψή σου ότι ένα μη σκεπτόμενο και μη αισθανόμενο ΟΝ ή δύναμη (όπως θες πέστο) είναι ικανό να δώσει την τέλεια αρμονία στο σύμπαν (στην απειρότητα του σύμπαντος, έτσι), το οποίο διέπεται από νόμους διαχρονικούς έτσι ώστε να μην είναι όλα τυχαία;;

Φίλε ψηλέ, λυπάμαι αν σε μπέρδεψα, δεν ήταν πρόθεση μου. Αλλά γιατί προβληματίζεσαι τόσο. Μήπως οι νόμοι της χημείας που διέπουν και φροντίζουν τα πάντα, έμψυχα και άψυχα, σκέπτονται; Ο ηλεκτρισμός είναι ένα πνεύμα; Το DNA που καθορίζει τη ζωή μας αισθάνεται; Η βαρύτητα είναι νόμος της φυσικής και οι ιδιότητες της απόλυτες κανείς όμως δεν σκέφτηκε να την ονομάσει ενανθρωπήσαντα θεό που κατέβηκε στη γη για να λυτρώσει τους ανθρώπους από το πρπατορικό αμάρτημα. Στο σύμπαν υπάρχουν αμέτρητες δυνάμεις εξηγήσιμες και μη, που λειτουργούν νομοτελειακά κι όμως δεν τις ονομάζουμε πνεύματα που σκέφτονται.

http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW344.jpg
Open mind for a different view