ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μεγα ταγμα του Μελχισεδεκ και δοξασιες - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Μεγα ταγμα του Μελχισεδεκ και δοξασιες - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

VIKING166 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 7/9
16/11/2015, 17:35:41
Heretic,

quote:

OK, δεν θα διαφωνήσω. Αλλά εγω προτιμώ για το κάθε θέμα που δεν ξέρω να κρατώ μια κριτική στάση απέναντι σε γνώμες τρίτων, που μπορεί να έχουν αλλοιώσει την πληροφορία, εισάγοντας υποκειμενικές θέσεις. Προτιμώ να ψάχνω ή να τους ρωτάω για γνωστούς συγγραφείς και έργα του χώρου, να διαβάζω το σχετικό θέμα απο εκεί και μετά να μπαίνω στην όποια συζήτηση για αυτό. Άποψη μου φυσικά.

Ok φίλε.

quote:
Ας πάρουμε πάντως ενα παράδειγμα από την αστρολογία: Οι περισσότεροι αστρολόγοι που θα βρείς εκεί έξω αντιμετωπίζουν αυτό που ασχολούνται σαν επιστήμη. Και δικαίως η αστρολογία έχει πάρει τον χαρακτηρισμό της Νο 1 ψευδοεπιστήμης ανα τους αιώνες. Αν τους ρωτήσεις, θα πάρεις σαν απάντηση οτι υπάρχει ένας ουσιαστικός ντετερμινισμός στα πάντα και αυτό οφείλεται στα άστρα, άντε στον ουρανό κάτω απο τον οποίο γεννήθηκες ή βρίσκεσαι τώρα.

Ναι, γι' αυτό ρώτησα και τον kost κάτι ανάλογο. Και απ' ότι είδα μου απάντησε πως αυτός δεν αποδέχεται αυτόν τον ντετερμινισμό, πράγμα στο οποίο συμφωνώ κι εγώ.

quote:
Αλλοι συγγραφείς του εσωτερισμού, αντιμετωπίζουν το θέμα πιο κριτικά. Πχ η Ελενα Μπλαβάτσκι γράφει κάπου για την αστρολογία, οτι σε καμία περίπτωση οι θέσεις των πλανητών δεν επιδρούν στον άνθρωπο. Αλλά υπάρχει μια περιοδικότητα (κάπως έτσι το αναφέρει) στους χαρακτήρες που γεννιούνται τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και στα συγκεκριμένα μέρη του πλανήτη. Αυτό προέρχεται απο την παράδοση, απο αιώνες καταγραφής. Μέχρι εδω το πάει λογικά, αρκεί κάποιος να αποδείξει οτι ισχύει αυτό.

Κι αυτό το ρώτησα πάνω - κάτω. Σχετικά δηλ. με την περιοδικότητα ...

quote:
Αν προσπαθήσω να κάνω μια υπόθεση εργασίας, οτι αυτό δηλαδή ισχύει, τότε υποθέτουμε οτι η πραγματική αστρολογία χρησιμοποιεί τα άστρα ως ορόσημα και όχι σαν παράγοντες επίδρασης. Δηλαδή σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στο συγκεκριμένο σημείο του χώρου, ή του ηλιακού συστήματος, ενα παιδί που γεννιέται, δέχεται κάποιες επιδράσεις (άγνωστο ποιές και απο που) και αυτές διαμορφώνουν την προσωπικότητά του. Αυτό δημιουργεί φυσικά νεα ερωτήματα, όπως γιατί την στιγμή της γέννησης και όχι στην κύηση ή αρκετό διάστημα μετά.

Ναι, εντάξει, εγώ βέβαια δεν αναφερόμουν στην προσωπικότητα καθώς δεν θεωρώ πως οι επιδράσεις αυτές "στοχεύουν" σ' αυτήν. Εγώ θεωρώ πως οι οποίες επιδράσεις γίνονται, πάνε και "γράφονται" στην ουσία του ανθρώπου και καθορίζουν τον "τύπο" του. Συμφωνώ δηλ. περισσότερο με τον Γκουρτζίεφ σ' αυτό το θέμα.

"enlighted mind sees the endless emptiness"
16/11/2015, 18:06:01
Αν υπονοείς αστρολογική επίδραση σε κάποιο επίπεδο πέρα απο το φυσικό σώμα (κυριολεκτικά ή υποθετικά δεν έχει σημασία), τότε απ' όσα έχω διαβάσει, όλα τα γνωστά αποκρυφιστικά συστήματα διαφωνούν. Δηλαδή τα άλλα σώματα/επίπεδα παραμένουν απρόσβλητα απο τις επιδράσεις αυτές. Αυτό που νομίζω πως περιορίζουν, είναι πως η επίδραση των άστρων αφορά το παρόν κουστούμι που φοράμε. Συμπεριλαμβανομένου και του Γ.Γ, ο οποίος στην ουσία έλεγε (ή δίδασκε) πως δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τα υπόλοιπα που αναφέρομαι, αλλά μόνο οι αφυπνισμένοι.

16/11/2015, 18:25:34
Heretic,

Φυσικό σώμα ο Γκουρτζίεφ θεωρούσε το αστρικό, το 2ο. Σ' αυτό αναφέρομαι κι εγώ, στο φυσικό. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε άλλο, παρά μόνο στο αμέσως προηγούμενό του.

Εσύ προφανώς λέγοντας φυσικό εννοείς το 1ο, το σαρκικό, το υλικό κατά την θεοσοφική ορολογία. Αν οι επιδράσεις αυτές αφορούσαν αυτό το σώμα, τότε η Αστρολογία θα είχε και ντετερμινισμό.

quote:
Αυτό που νομίζω πως περιορίζουν, είναι πως η επίδραση των άστρων αφορά το παρόν κουστούμι που φοράμε.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη διατύπωση ...

quote:
Συμπεριλαμβανομένου και του Γ.Γ, ο οποίος στην ουσία έλεγε (ή δίδασκε) πως δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι τα υπόλοιπα που αναφέρομαι, αλλά μόνο οι αφυπνισμένοι.

Ναι, εντάξει, δεν το έλεγε ακριβώς έτσι.

Edited by - z_i_p on 16/11/2015 19:41:31

16/11/2015, 19:09:15
quote:

ΝΙΚΟΜΑΧΕ, είχες δεν είχες, με τρέλανες πάλι με την απάντησή σου ... [ φιλαράκι, την σημείωσα αυτήν την απάντηση, να ξε'ς ... ]

Απλή φυσική είναι.Θα υποστηρίξω αυτή την απάντησή μου, σε κάποιο άλλο θέμα, ευκαιρίας δοθείσης.

Να έχεις σαν Αρχή, σε όλες τις μετα-φυσικές σου αναζητήσεις, ότι πάντα το πνεύμα είναι ανώτερο της ύλης ( άσχετο αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ), και όχι το αντίθετο.Ετσι η ύλη ( άστρα-πλανήτες ) δεν μπορούν να επηρεάσουν σκέψεις, συμπεριφορές, γεννήσεις και λοιπές αστρολογικές μπαρούφες.

Με την σκέψη σου, μπορείς να πας στον Κρόνο.
Ο Κρόνος, όσο και να...σκεφθεί, δεν θα έρθει ποτέ σε σένα.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

16/11/2015, 19:12:26

Heretic, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι η Αστρολογία έτσι όπως πλασάρεται σαφώς και είναι ψευδοεπιστήμη...η συντριπτική πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν οι αστρολόγοι δεν μπορούν να σταθούν σε μία σοβαρή στατιστική μελέτη.

Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικές στατιστικές έρευνες ψυχολόγων (οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή θετική προδιάθεση υπέρ της αστρολογίας) και οι οποίοι βρήκαν κάποια στατιστικά σημαντικά ευρήματα. Η πρώτη περίπτωση είναι οι πολύκροτες έρευνες των Gauquelain γύρω από τη συσχέτιση πλανητών σε κομβικά σημεία του ωροσκοπίου και εξέχοντες επαγγελματίες (η πιο σημαντική συσχέτιση που βρήκε ήταν αυτή μεταξύ του πλανήτη Άρη και αθλητών, το περίφημο Mars effect). Η δεύτερη και ακόμα πιο σημαντική έρευνα είναι αυτή του Ομότιμου πλέον καθηγητή Arnold Muller ο οποίος παίρνοντας ένα μεγάλο δείγμα από τις δυναστείες της Γερμανικής αριστοκρατίας βρήκε εκπληκτικά υψηλή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θέσης του Κρόνου και της βρεφικής θνησιμότητας.

Iδού και τα λινκς
http://www.astrozero.co.uk/astroscience/suitbert_ertel_hopeful_findings.pdf
https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_effect

To αποτέλεσμα θλιβερό...στην πρώτη περίπτωση τρεις ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες σκεπτικιστών βάλθηκαν να εξετάσουν τα ευρήματα του Γκωγκλαίν. Η πρώτη ομάδα τον επαλήθευσε, ενώ οι άλλες δύο τον διέψευσαν χρησιμοποιώντας αντι-επιστημονικούς τρόπους για να τον απαξιώσουν. Παραβίασαν τα συμφωνηθέντα πρωτόκολλα και προέβησαν σε τραγελαφικές τακτικές με αποτέλεσμα να επισύρουν τη μήνη ακόμα και συναδέλφων τους.

Όσο για τη δεύτερη περίπτωση ουδείς έχει ασχοληθεί παρότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Ουδείς ενδιαφέρθηκε να αναπαράγει την έρευνα, πιθανόν και επειδή δεν υπάρχει τρόπος να χειραγωγηθούν τα δεδομένα.

Και να'ναι καλά ο ψυχολόγος και στατιστικολόγος Suibert Ertel που γνωστοποίησε και τις δύο έρευνες, δικαιώνοντας μάλιστα και τον Γκωγκλέν.

16/11/2015, 19:13:32
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΕ

Να έχεις σαν Αρχή, σε όλες τις μετα-φυσικές σου αναζητήσεις, ότι πάντα το πνεύμα είναι ανώτερο της ύλης ( άσχετο αν δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι ), και όχι το αντίθετο.Ετσι η ύλη ( άστρα-πλανήτες ) δεν μπορούν να επηρεάσουν σκέψεις, συμπεριφορές, γεννήσεις και λοιπές αστρολογικές μπαρούφες.

Το έχω ρε φίλε, το έχω. Το θέμα είναι πως δεν διαθέτουν όλοι οι άνθρωποι πνεύμα ...

16/11/2015, 19:27:14
quote:
Να έχεις σαν Αρχή, σε όλες τις μετα-φυσικές σου αναζητήσεις, ότι πάντα το πνεύμα είναι ανώτερο της ύλης

Ο άλλος έχει χάσει τη μπάλα εντελώς...ό,τι λέμε παρά πέντε αυτός το λέει ακριβώς...πείτε στον από πάνω ότι ακριβώς γι'αυτό το λόγο οι πλατωνοαριστοτέληδες και μια σειρά από αρχαίους είχαν καταλήξει ότι οι πλανήτες είναι όντα έμψυχα και νοήμονα (ή έστω ότι εμψυχώνονται από κάποια άλλη ενέργεια)...είχε μαλλιάσει η γλώσσα αυτών των αρχαίων να λένε ότι φαίνεται να υπάρχουν νοητικές αρχές που εμψυχώνουν αυτά τα ουράνια σώματα...

Όσοι ασχολούνται σοβαρά με την αστρολογία (και όχι οι μυρωδιάδες που απλώς εμπορεύονται το αντικείμενο) αυτό είναι το νο1 που θα πουν: εάν υποθέσουμε ότι όντως υπάρχει σχέση αναλογίας (που σαφώς και υπάρχει) τότε οι πλανήτες (περιλαμβανομένης και της Γης) δεν είναι άψυχη ύλη αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο...

και ουδείς εκ των επαγγελματιών αστρολόγων θα σας πει αυτά που λέω εγώ εδώ, ανάθεμα δηάδή κι αν ξέρουν τις αρχαίες διδασκαλίες...γι'αυτό λέω ότι όποιος κρίνει την 'αστρολογία' από την εμπορική της βιτρίνα δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις σημαντικότερες προεκτάσεις της

κουράστηκα...

16/11/2015, 19:29:57
quote:
Ζιπ
Φυσικό σώμα ο Γκουρτζίεφ θεωρούσε το αστρικό, το 2ο. Σ' αυτό αναφέρομαι κι εγώ, στο φυσικό. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει σε άλλο, παρά μόνο στο αμέσως προηγούμενό του.

Και λίγο Γκουρτζίεφ τώρα.

Την εποχή του, ήταν ένας πρωτοπόρος στην εσωτερική αναζήτηση.Το κατάφερε αυτό καινοτομώντας στην διδασκαλία του.Πήρε στοιχεία από πολλές θρησκείες και κατά τόπους δοξασίες, ακόμη και από το σκληρό σουφικό Ισλάμ και δημιούργησε την δική του προσωπική οπτική.Πιασάρικη τότε, δεν λέω.Στον σύγχρονο κόσμο όμως, έπεσαν πολλές "μυστήριες" μάσκες του αποκρυφισμού, λόγω προόδου της επιστήμης.

Ετσι ο συμπαθής ομολογουμένως Γκουρτζίεφ ξεπεράσθηκε.
Π.χ. το φυσικό σώμα του ανθρώπου.

Φυσική είναι όχι μόνο για τον άνθρωπο, αλλά και για όλα τα βιολογικά όντα, η συνύπαρξη πολλών "σωμάτων".Αυτά που την εποχή του Γκουρτζίεφ ονομάζονταν φυσικό, αιθερικό, εκτόπλασμα.Μέσω των φωτογραφιών Κίρλιαν ανιχνεύθηκε το αιθερικό, το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η τάση των τελευταίων ηλεκτρονίων κάθε πυρήνα, να διαφεύγουν.Το ίδιο, αλλά σε ασθενέστερη μορφή, είναι το εκτόπλασμα.Τα δύο αυτά "σώματα", ήταν γνωστά στην Θιβετιανή εσωτερική αναζήτηση, χιλιάδες χρόνια πριν τα "ανακαλύψει" ο Γκουρτζίεφ για την Δύση.

Οποιοσδήποτε ακτινολόγος MRI σήμερα, μπορεί να βεβαιώσει την αύρα των βιολογικών όντων.Την ανιχνεύει σαν αχλή στα μηχανήματά του.

Λάβε όμως υπ'όψιν, πως επειδή τα πάντα είναι κίνηση, ροή ηλεκτρονίων δηλαδή και όλα τα μη βιολογικά σώματα εκπέμπουν ηλεκτρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργούν και αυτά αιθερικά και εκτοπλάσματα.Λίγο ασθενέστερα βέβαια, αλλά ανιχνεύσιμα υπό κατάλληλες συνθήκες.

Πορευθείτε κύριοι προς την γνώση, ακολουθώντας την επιστημονική πρόοδο, έχοντας σαν καταλύτη των εισερχομένων πληροφοριών, το ένστικτό σας και την ικανότητά σας κριτικής αντίληψης.

Ο Ζιπ το έχει, ο Heretic το έχει, ο DSM το έχει, ο Πυθαγόρας το έχει, καθώς και ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών του φόρουμ, για να μην μακρυγορώ.Ευτυχώς δηλαδή...

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

16/11/2015, 19:33:58
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Απλή φυσική είναι.Θα υποστηρίξω αυτή την απάντησή μου, σε κάποιο άλλο θέμα, ευκαιρίας δοθείσης.

Εγώ πάντως, περιμένω αυτό το θέμα ... . Έχει να γίνει ... ω ρε μάνα μου ...

16/11/2015, 19:46:28
quote:
κοστ
Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικές στατιστικές έρευνες ψυχολόγων (οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή θετική προδιάθεση υπέρ της αστρολογίας) και οι οποίοι βρήκαν κάποια στατιστικά σημαντικά ευρήματα. Η πρώτη περίπτωση είναι οι πολύκροτες έρευνες των Gauquelain γύρω από τη συσχέτιση πλανητών σε κομβικά σημεία του ωροσκοπίου και εξέχοντες επαγγελματίες (η πιο σημαντική συσχέτιση που βρήκε ήταν αυτή μεταξύ του πλανήτη Άρη και αθλητών, το περίφημο Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικές στατιστικές έρευνες ψυχολόγων (οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή θετική προδιάθεση υπέρ της αστρολογίας) και οι οποίοι βρήκαν κάποια στατιστικά σημαντικά ευρήματα. Η πρώτη περίπτωση είναι οι πολύκροτες έρευνες των Gauquelain γύρω από τη συσχέτιση πλανητών σε κομβικά σημεία του ωροσκοπίου και εξέχοντες επαγγελματίες (η πιο σημαντική συσχέτιση που βρήκε ήταν αυτή μεταξύ του πλανήτη Άρη και αθλητών, το περίφημο Mars effect). Η δεύτερη και ακόμα πιο σημαντική έρευνα είναι αυτή του Ομότιμου πλέον καθηγητή Arnold Muller ο οποίος παίρνοντας ένα μεγάλο δείγμα από τις δυναστείες της Γερμανικής αριστοκρατίας βρήκε εκπληκτικά υψηλή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θέσης του Κρόνου και της βρεφικής θνησιμότητας.). Η δεύτερη και ακόμα πιο σημαντική έρευνα είναι αυτή του Ομότιμου πλέον καθηγητή Arnold Muller ο οποίος παίρνοντας ένα μεγάλο δείγμα από τις δυναστείες της Γερμανικής αριστοκρατίας βρήκε εκπληκτικά υψηλή στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θέσης του Κρόνου και της βρεφικής θνησιμότητας.

Ερευνες ψυχολόγων έ?

Μάλιστα.Οι πλανήτες και τα άστρα kost, είναι κατ' εξοχήν αντικείμενο αστροφυσικών, αστρονόμων, κοσμολόγων και σωματιδιακών φυσικών υψηλών ενεργειών.

Είδες κανέναν από τους ανωτέρω, να δημοσιεύει τέτοιες έρευνες, όπως οι ψυχολόγοι σου?
Εκτός κι αν κάποιος εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία αποπροσανατολισμού και χαϊβανοποίησης του πληθυσμού, ως μέσο ελέγχου και χειραγώγησης, εκεί που η θρησκεία έχει αποτύχει ή είναι αδύναμη.

Ακόμη και η επιστήμη της στατιστικής, δεν έχει σε τίποτα να κάνει με αστρονομικές παρατηρήσεις, σε σχέση με τα γήϊνα τεκταινόμενα.

Αυτό το Mars effect τελικά, είναι η πιό κραυγαλέα προσπάθεια αποσυντονισμού της ορθολογικής σκέψης.Στόχευε τα αδύναμα μυαλά, με αραιή πυκνότητα φαιάς και πέτυχε απόλυτα.κρίμα τα μυαλά σας, αν δέχεστε τέτοιου τύπου "επιστημονικές" έρευνες.
Και ειδικά από ψυχολόγους.Αυτοί δεν γνωρίζουν καν το αντικείμενο της επιστήμης τους.Την ψυχή και τις όποιες δυνατότητές της, θα μας πούν λοιπόν, ότι ο Αρης και ο Δίας επηρεάζουν γεννήσεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη?Ημαρτον γαμώ το!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

16/11/2015, 19:47:03
NIKOMAXE, να σε ρωτήσω κάτι :

Η ύλη [ όχι τα άστρα, όχι οι πλανήτες ] μπορεί, κατά την γνώμη σου, να επηρεάσει μια παρατήρηση ;

Edited by - z_i_p on 16/11/2015 19:47:45

16/11/2015, 19:50:35

quote:

ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ

Δεν γνωρίζουμε τι είναι,αλλά σίγουρα είναι ανώτερο

Βρε τα ίδια σκατά είναι,άκου και εμένα.

Εγώ δεν το έχω;😢😢

We seldom stop to think that we are
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.
16/11/2015, 19:52:52
quote:

Η ύλη [ όχι τα άστρα, όχι οι πλανήτες ] μπορεί, κατά την γνώμη σου, να επηρεάσει μια παρατήρηση ;

προσεχέ τον αυτόν Νικομάχε,θέλει το κακό σου!

We seldom stop to think that we are
still creatures of the sea, able to
leave it only because, from birth to
death, we wear the water-filled
space suits of our skins.

Edited by - Osmosis on 16/11/2015 19:54:23

16/11/2015, 19:53:48
quote:
Osmosis

Εγώ δεν το έχω;😢😢

Εσύ κατούρησες στο πηγάδι ...

Κλάψψψεεε ... κλάψψψεεε ...

16/11/2015, 19:54:13
quote:

χαχαχα

Αστείο Ζιπ.

Εσύ τι λες?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

seismicΜέλος
15/10/2015, 16:41:00
Σας παρουσιάζω τα νέα της ευρεσιτεχνίας μου.
paper Title The Ultimate Anti-Seismic System
http://www.scirp.org/Journal/PaperDownload.aspx?paperID=59888
http://file.scirp.org/Html/6-1880388_59888.htm
Ελληνικό περιοδικό http://metalkat.gr/images/M_images/liberis_web.pdf
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ https://www.youtube.com/user/TheLymperis2/videos

http://antiseismic-systems.com/

seismicΜέλος
26/10/2015, 17:19:19
Η ιδέα της εφεύρεσης.
Αν έχουμε ένα ξύλινο ασταθή τραπέζι. Επάνω του τοποθετούμε τρεις ξύλινες κολόνες. Την πρώτη απλά την ακουμπάμε πάνω στο τραπέζι. Την δεύτερη την καρφώνουμε με μία πρόκα κάτω από το τραπέζι, έτσι ώστε η μύτη της πρόκας να μπει στο κάτω μέρος της κολόνας.

Στην τρίτη κολόνα ανοίγουμε με ένα τρυπάνι μία κατακόρυφη οπή έτσι ώστε το τρυπάνι να διαπεράσει την κολόνα και το τραπέζι μαζί. Μετά περνάμε μέσα από την οπή μία βίδα και στο άνω και κάτω της μέρος τοποθετούμε και σφίγγουμε με δύο κοχλίες την κολόνα με το τραπέζι. Αν κουνήσουμε το τραπέζι η κολόνα που απλά ακουμπάει πάνω στο τραπέζι θα ανατραπεί.
Οι άλλες δύο κολόνες αντέχουν την ταλάντωση. Αυτήν την ένωση εδάφους κατασκευής εφαρμόζει σε όλα τα επιμήκη υποστυλώματα της οικοδομής η εφεύρεση για να αντέχουν στην πλάγια φόρτιση του σεισμού.
Ας εξετάσουμε τώρα τα άλλα δύο υποστυλώματα, το προτεταμένο μεταξύ του τραπεζιού και το καρφωμένο. Ποιο υποστύλωμα αντέχει πιο πολύ σε μία πλάγια εξωτερική φόρτιση? 1) Το καρφωμένο υποστύλωμα με το τραπέζι το οποίο συνδέεται με την πρόκα μέσο της συνάφειας δηλαδή μέσο τριβής. Ή 2) Η το προτεταμένο με το τραπέζι υποστύλωμα με τους κοχλίες πάνω και κάτω από το τραπέζι? Στο μεν πρώτο Το μήκος της πρόκας που ευρίσκεται καρφωμένο μέσα στο ξύλο καθορίζει και το μέγεθος της συνάφειας και αντοχής ως προς την πλάγια εξωτερική φόρτιση.
Δηλαδή η τριβή που ενώνει την πρόκα με το ξύλο είναι ανάλογη του εμβαδού της συνάφειας και την αντοχή στην τριβή του πιο ανίσχυρου υλικού που στην περίπτωσή μας είναι το ξύλο. Στο μεν δεύτερο ξύλινο υποστύλωμα που το διαπερνά η βίδα υφίσταται διαφορετικός μηχανισμός λειτουργίας ως προς την πλάγια εξωτερική φόρτιση. Λόγω του ότι διαπερνά ελεύθερο η βίδα, δεν υφίσταται ουδεμία συνάφεια.
Οι κοχλίες πάνω κάτω είναι που συνδέουν το τραπέζι και το ξύλινο υποστύλωμα. Αν εφαρμόσουμε σε αυτή την μέθοδο μία πλάγια φόρτιση το υποστύλωμα δέχεται μία ροπή ανατροπής με αποτέλεσμα να ανασηκώσει μονόπλευρα την μία πλευρά της βάσης και του δώματός της. Εκεί αντιδρά ο κοχλίας ως προς την άνοδο του δώματος της κολόνας. Η δύναμη που δημιουργείται μεταξύ κοχλία και δώματος ονομάζετε θλίψη.
Πια κολόνα εσείς λέτε ότι αντέχει στην πλάγια εξωτερική φόρτιση? Αυτή που δέχεται θλίψη ή αυτή που δουλεύει μέσο τριβής? Φυσικά το υποστύλωμα με την βίδα είναι αυτό που μπορεί να δεχθεί περισσότερα πλάγια φορτία.

Το ασύνδετο υποστύλωμα είναι αυτό που κατασκευάζουν σήμερα οι μηχανικοί. Οι άλλες δύο μέθοδοι υπάγονται στην ευρεσιτεχνία . Ναι αλλά τι οι μηχανικοί απλά ακουμπάνε τις κολόνες στο έδαφος όπως την ασύνδετη κολόνα του τραπεζιού? Όχι τις συνδέουν μεταξύ των με την δοκό και την πεδιλοδοκό. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν μία μεγάλη αντίδραση στην ροπή ανατροπής.. Είναι όμως μία άλλη αντίδραση προερχόμενη από διαφορετική πηγή.

Η ευρεσιτεχνία προσφέρει άλλες δύο πρόσθετες αντιδράσεις βοηθώντας την πεπατημένη τόσο ώστε να ενισχύσουμε σημαντικά την αντίδραση των δομών προς τον σεισμό. Με τον μηχανισμό της συνάφειας, ο κορμός των υποστυλωμάτων παρουσιάζει μεγαλύτερη κάμψη με αποτέλεσμα μετά από ορισμένες τιμές να εκκρίνεται το σκυρόδεμα επικάλυψης προκαλώντας απώλεια της συνάφειας μεταξύ σκυροδέματος και χάλυβα.

Αντίθετα ο τένοντας της ευρεσιτεχνίας δεν παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα διότι διαπερνά ελεύθερος μέσα από το υποστύλωμα παρεμποδίζοντας την κάμψη του υποστυλώματος διότι οι πλάγιες τάσεις που δέχεται από την κάμψη μετατρέπονται σε θλιπτικές τάσεις στο δώμα (που αντέχει το σκυρόδεμα) και όχι δε ακτινωτές διατμητικές τάσεις που παρουσιάζονται στην διεπιφάνεια σκυροδέματος χάλυβα με τον μηχανισμό της συνάφειας. Αυτή η πάκτωση του δώματος μιας κατασκευής με το έδαφος εφαρμόζεται πρώτη φορά παγκοσμίως και σταματά δυναμικά την παραμόρφωση των κατασκευών.
+ ότι έχουμε και ισχυρή θεμελίωση στα μαλακά εδάφη.

seismicΜέλος
04/11/2015, 16:21:21
Εγώ θα ήθελα να αναφερθώ, σε μία βασική παράμετρο, η οποία υπάρχει σε όλους τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, (και στους ελληνικούς) και ονομάζεται: συντελεστής "q" ή αλλιώς "συντελεστής συμπεριφοράς".
Συμφωνήσω ότι οι αντισεισμικοί κανονισμοί παρέχουν πλήρη αντισεισμική προστασία.Διότι αυτοί μας την παρέχουν επιστημονικά, οι μελετητές όμως καλούμαστε να συντάξουμε μελέτες με τα "εργαλεία" που μας δίνουν κι ένα από τα πιο σημαντικά αυτών είναι ο συντελεστής "q".

Ο συντελεστής συμπεριφοράς είναι μία παράμετρος που επιλέγει ο μελετητής και αφορά τα σεισμικά φορτία που θα καταπονήσουν το κτίριο όταν έρθει ο σεισμός σχεδιασμού (κούφια η ώρα, αλλά πρέπει να προφυλαχθούμε αν έρθει), όπου για συνήθη κτίρια μπορεί να είναι από 1 εώς 3,5. Ο συντελεστής αυτός βρίσκεται στον παρανομαστή του κλάσματος που ορίζει το μέγεθος των σεισμικών φορτίων, άρα όσο πιο κοντά στο 3,5 είναι, τόσο μικρότερη είναι η φόρτιση που θεωρούμε ότι θα δεχτεί η κατασκευή κατά το σεισμό σχεδιασμού,άρα η κατασκευή θα διαστασιολογηθεί για μικρότερα σεισμικά φορτία. Αυτή η ευελιξία που παρέχουν οι κανονισμοί, οφείλεται στην θεμελιώδη παραδοχή ότι λόγω της πλαστιμότητας των κατασκευών, η οποία εξασφαλίζεται από τον ικανοτικό σχεδιασμό (αν εφαρμοστεί σωστά, που στην πράξη λίγοι επιβλέποντες ελέγχουν την ορθή εφαρμογή του), ένα μέρος της σεισμικής ενέργειας μετατρέπεται σε μόνιμη παραμόρφωση, άρα μειώνεται το φορτίο σχεδιασμού.
Όταν λοιπόν ο μελετητής επιλέγει q=3,5 αποφασίζει ότι η κατασκευή κατά το σεισμό σχεδιασμού θα αποκτήσει μόνιμες πλάστιμες παραμορφώσεις όμως δε θα καταρρεύσει. Να διευκρινίσω ότι πλάστιμη συμπεριφορά έχει ένα κουτάλι όταν πάμε να το λυγίσουμε, ενώ ψαθυρή συμπεριφορά έχει ένα μπισκότο, το οποίο δε λυγίζει καθόλου, αλλά αμέσως σπάει. Η πλαστιμότητα του κτιρίου όμως εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, οι οποίες δεν είναι και τόσο εύκολο να διασφαλιστούν 100%.Έστω και ένα κομμάτι της κατασκευής να συμπεριφερθεί ψαθυρά, γίνεται ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας που ονομάζουμε πλαστιμότητα.
Αν ο μελετητής επιλέξει q=1-1,75 τότε αποφασίζει ότι θα σχεδιάσει μια κατασκευή η οποία θα συμπεριφερθεί ελαστικά στο σεισμό σχεδιασμού, δε θα λάβει δηλαδή υπ'όψιν την πλαστιμότητα, δε σημαίνει όμως ότι το κτίριο δε θα είναι πλάστιμο. Απλά σε περίπτωση υπέρβασης της σεισμικής απόκρισης σχεδιασμού, τότε θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός άμυνας που λέγεται πλαστιμότητα.
Φυσικά το κόστος της πλήρους αντισεισμικής προστασίας αυξάνει το κόστος κατασκευής.Σύμφωνα με έρευνα, για τα συνήθη κτίρια του ελληνικού χώρου η αύξηση κυμαίνεται από 3 εώς 10% επί του τελικού κόστους της κατασκευής.
Αν το κόστος αυτό αξίζει...δε θα το απαντήσει ο μηχανικός...αλλά ο εργοδότης!
Θα έπρεπε λοιπόν ο μηχανικός να ενημερώνει για τη δυνατότητα επιλογής της συμπεριφοράς της κατασκευής του, με τις ανάλογες συνέπειες,στα αρχιτεκτονικά (μεγαλύτερες κολώνες και δοκάρια), στο κόστος αλλά και στην ασφάλεια την κρίσιμη στιγμή.Στην Ελλάδα αυτό που γίνεται κατά συντριπτική πλειοψηφία, είναι ο μηχανικός να επιλέγει από μόνος του q=3,5 χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης με τον ιδιοκτήτη.Ίσως γιατί..."έτσι γινόταν πάντα".

Ο κανονισμός λοιπόν μας δίνει τη δυνατότητα για πλήρη αντισεισμική προστασία, οι μελετητές με τους ιδιοκτήτες επιλέγουμε αν θα την αξιοποιήσουμε...

Δεν υποστηρίζω ότι οι κατασκευές που μελετήθηκαν με q=3,5 (το 90% στην Ελλάδα κατά δική μου εκτίμηση) είναι επικίνδυνο να καταρρεύσουν. Εφόσον είναι εντός του επιτρεπόμενου εύρους (1-3,5) τότε είναι ασφαλείς. Όμως σε περίπτωση που έρθει σεισμός μεγαλύτερος από το μέγιστο για τον οποίον σχεδιάστηκαν, τότε θα έχουν σπαταλήσει το "μαξιλαράκι ασφαλείας" που λέγεται πλαστιμότητα ή ανελαστική συμπεριφορα.
Συμπέρασμα
Όλα είναι συνάρτηση κόστους απόδοσης. Ο αντισεισμικός σχεδιασμός είναι μία μέθοδος που ακολουθούν παγκοσμίως
γύρω από τον συντελεστή συμπεριφοράς q. Είναι όμως μία μέθοδος όπου στο μέλλον μπορεί να αλλάξει και να βρεθεί μία άλλη μέθοδος σχεδιασμού.
Αυτήν την μέθοδο την βρήκα.
Αν με ακούσετε θα κατασκευάζετε δομικά έργα που το κόστος κατασκευής θα πέσει στο ήμισυ, και ο συντελεστής συμπεριφοράς θα διπλασιαστεί.
Πλήρη αντισεισμική προστασία υπάρχει.... απόλυτη και φθηνότερη μόνο η μέθοδος που αναφέρομαι την προσφέρει.
Σε αυτό το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=l-X4tF9C7SE που αντιπροσωπεύει το σύγχρονο αντισεισμικό σχεδιασμό κατά την διάρκεια του πειράματος παρατήρησα το εξής.
1) Οι κόμβοι μεταξύ των επιμήκους υποστυλωμάτων και των δοκών στο δώμα ήταν υπέρμετρα πολύ ισχυροί.
Αυτή η μεγάλη αντοχή των κόμβων ( κατά την ροπή ανατροπής του δοκιμίου που δημιούργησε η αδράνεια με το λίκνισμα του ) αρχικώς άντεξε χωρίς η ροπή να σπάσει την δοκό. Για τον λόγο αυτόν αρχικώς τα πίσω υποστυλώματα σήκωναν μέσο της δοκού τα μπροστινά και αυτό γινόταν εναλλάξ.
2) Την ώρα που ανασηκωνόταν μονόπλευρα το δοκίμιο του πειράματος τα κάθετα στατικά φορτία του ενός υποστυλώματος ήταν αστήρικτα λόγο του ότι έχαναν την επαφή τους με το έδαφος. Κατά την στιγμή αυτήν η δοκός δουλεύει σαν ένας μοχλός που έχει το υπομόχλιο στον απέναντι κόμβο, και τα κάθετα αστήρικτα στατικά φορτία του φέροντα είναι η δύναμη που δημιουργεί την ροπή σε αυτόν τον κόμβο.
Η ροπή αυτή άρχισε να καταπονεί τον κόμβο με αποτέλεσμα αρχικός να αρχίσει να αποκόπτεται η δοκός από το υποστύλωμα.
Αργότερα όταν μεγάλωσε η καταπόνηση έσπασε η δοκός πάνω στο υπομόχλιο που δεχόταν τις δύο αντίρροπες ροπές, δηλαδή εκεί όπου από την μία μεριά η δοκός ανέβαινε λόγο της ανύψωσης του δώματος του υποστυλώματος, και από την άλλη κατέβαινε λόγο των στατικών αστήρικτων φορτίων.
Σταματώντας την άνοδο του δώματος του υποστυλώματος με τον μηχανισμό της ευρεσιτεχνίας σταματάνε και οι ροπές στους κόμβους.
Για τον λόγο αυτόν στο άλλο πείραμα που έκανα https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q με το ίδιο δοκίμιο και με τον μηχανισμό της ευρεσιτεχνίας επάνω του δεν έπαθε τίποτα, αν και δοκιμάστηκε με μεγαλύτερη επιτάχυνση και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με και χωρίς την ευρεσιτεχνία δίπλα δίπλα για πιο εύκολα συμπεράσματα. https://www.youtube.com/watch?v=zhkUlxC6IK4
ΥΓ.
Γιατί δεν μπορεί ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός με τον μεγαλύτερο συντελεστή q να κατασκευάσει τον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό και σταματά στον πλήρη?
Διότι κανένας κόμβος στον κόσμο δεν μπορεί να αντέξει τόσο ώστε το ένα υποστύλωμα να ανασηκώνει μέσο της δοκού κατά τον σεισμό το άλλο απέναντι υποστύλωμα.
Δηλαδή...Κανένας κόμβος δεν μπορεί να αντέξει τα αστήρικτα στατικά φορτία όλου του κτηρίου....( που δημιουργούνται κατά την ταλάντωση ) όσο οπλισμό και αν βάλουμε, και ότι διαστασιολόγιση και αν κάνουμε στα στοιχεία του φέροντα.

seismicΜέλος
16/08/2017, 10:41:34
Η πατέντα δημοσιεύθηκε στο Efevresi.gr http://www.efevresi.gr/%ce%b1%cf%80%cf% ... %bc%ce%b1/
και στο facebook https://www.facebook.com/Efevresigr-304412226638339/ if you like κάνε like!