ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ: Τι γνώμη έχετε για τους ανθρώπους αυτούς; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ: Τι γνώμη έχετε για τους ανθρώπους αυτούς; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

zip30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
23/12/2008, 02:33:20
quote:
europaios2
Tι λες άνθρωπέ μου?
Διάβασε λίγο δεν είναι κακό........
"Η μεγάλη φιλoσoφική παράδoση της αρxαίας Ελλάδoς παρέμεvε πάvτα μια ζωvταvή δύvαμη στo Βυζάvτιo και σxεδόv όλα τα σημαvτικότερα φιλoσoφικά κείμεvα, όπως άλλωστε και η παραγωγή κάθε άλλoυ κλάδoυ τής ελληvικής φιλoλoγίας, έφθασαv ως εμάς σε xειρόγραφα τωv βυζαvτιvώv xρόvωv πoύ τα επιμελήθηκαv αvτιγραφείς, πoλλoί από τoυς oπoίoυς ήταv διακεκριμέvoι λόγιoι και ερμηvευτές."
Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', 'Βυζαvτιvός ελληvισμός - πρωτoβυζαvτιvoί xρόvoι 324-642 μ.Χ.', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 328

Και τα παλίμψηστα ποιοί τα έξυναν για να γράψουν επάνω στα επεξεργασμένα δέματα τροπάρια και προσευχές ;;; Μήπως οι ίδιοι οι Δωδεκαθεϊστές για να δυσφημήσουν τους Χριστιανούς ;;; Και να ήταν μόνο αυτό ; Πόσα έργα κάηκαν μαζί με τους συγγραφείς τους επειδή θεωρήθηκαν δαιμονικά . Αυτά που απομονώνετε europaioi 2 , τα λέτε στα κατηχήτικά . Γιατί στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών δεν αναφέρονται μόνο αυτά , και δεν έχω καμία αντίρρηση να αρχίσω και εγώ να μεταφέρω στο θέμα άλλα αποσπάσματα από το έργο αυτό .

Όσο για το βυζάντιο για το οποίο αρέσκονται οι Χριστιανοί να το παρουσιάζουν σαν συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και να το εξυμνούν γιατί παρείχε πλήρη ασυδοσία στην εκκλησία , δεν ήταν παρά η συνέχεια της παρηκμασμένης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , που αναγκάστηκε να δανειστή την Ελληνική γλώσσα , και την μόνη σχέση που είχε με τον Ελληνισμό ήταν οι υπόδουλοι Ελληνικοί πληθυσμοί της επικράτειάς του .
Για ρίξε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες και πες μου βλέπεις πουθενα γραμμένη τη λέξη Βυζάντιο ή Βυζαντινός ;

Ρωμαίους θεωρούσαν τους εαυτούς τους και τους υπηκόους οι αυτοκράτορες , και Ρωμαίοι αισθανόντουσαν . Από που και ως που Έλληνες ; Επειδή μιλούσαν Ελληνικά ; με την ίδια λογική οι κάτοικοι της Τζαμάικα είναι Άγγλοι ;
Έλληνες ήταν μόνο οι Ελληνικοί πληθυσμοί και όχι το σύνολο των λαών της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας .

*

23/12/2008, 10:04:47
Αγαπητέ μου sesostris, με απογοητεύεις..Να μην καταλάβεις εσύ
ότι η Ρωμαική αυτοκρατορία, περιελάμβανε μεγαλύτερη έκταση απο
το Βυζάντιο και ότι ο τίτλος πήγαινε στην αυτοκατορία; Δεν το πιστεύω...
Να ισχυρίζεσαι ότι το Βυζάντιο δεν ειχε Έλληνες αυτοκράτορες, Έλληνες πολίτες,
άσχετα απο το ότι υπήρχαν μέσα στην αυτοκρατορία και άλλοι λαοί;
Είναι σαν να λές ότι η λέξη Βυζάντιο, δεν είναι ελληνική, στην ουσία...
23/12/2008, 10:11:18
quote:
trexagireve
Να ισχυρίζεσαι ότι το Βυζάντιο δεν ειχε Έλληνες αυτοκράτορες

OYTE ENAN!

macedon

23/12/2008, 10:13:47
Ο όρος "Βυζαντινή Αυτοκρατορία" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά αρκετά χρόνια μετά από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.
Ως τότε, η αυτοκρατορία ήταν γνωστή ως "Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία".
Οι κάτοικοι αυτής της περιοχής θα κοιτούσαν κάποιον σαν χάνοι αν τους αποκαλούσε Βυζαντινούς.

Όσον αφορά την διάσωση των αρχαίων ελληνικών συγγραμάτων, δεν διαθέτουμε κανένα πρωτότυπο σε αντίθεση με συγγράματα ή γραπτές μαρτυρίες άλλων λαών όπως των Αιγυπτίων και των μεσοποτάμιων λαών (Βαβυλώνιοι κλπ).

Αυτό συνέβη επειδή:

Αφενός καταστράφηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας όπου διέθετε έναν τεράστιο πλούτο από ελληνικά συγγράματα.
Αφετέρου οι αντιγραφές που γίνονταν - τόσο από τους επιστήμονες & φιλοσόφους των ελληνιστικών κυρίως χρόνων αλλά και των μοναχών των χριστιανικών μοναστηριών - αφορούσαν μόνο συγγράματα που οι αντιγραφείς θεωρούσαν σπουδαία.
Τέλος, ένα σημαντικό μέρος των αντιγραφών συγγραμάτων που δεν διασώζονται από άλλες πηγές καταστράφηκαν από Χριστιανούς μοναχούς αφού επάνω στα συγγράματα έγραφαν εκκλησιαστικούς ύμνους κλπ (παλίμψηστα).

In anticipation of my resurrection...

23/12/2008, 10:20:45
Επειδή έχουν ξαναγραφεί ονόματα και ελληνικότητα των
βυζαντινών αυτοκρατόρων, φίλε Μακεδόν, ξαναδίαβασε τα..Εγώ προσωπικά
βαριέμαι να πρέπει να αποδεικνύουμε τα ίδια πράγματα, γιατί εσύ
τα αρνείσαι..Αρνείσαι την αλήθεια κι αυτό είναι δύσκολο για την φύση
του ανθρώπου...
Φίλε Dying Incubus,έχει γραφτεί και είναι γνωστό,ότι κι οι Ρωμαίοι ήταν
Έλληνες, αβοριγίνοι απο Αρκαδία και άλλοι, η Ιταλία ήταν γνωστή ως η
Μεγάλη Ελλάδα,κλπ...Την ιστορία, δεν την ερμηνεύει κανείς....
Πρωτότυπα διαθέτουμε αρκετά φίλε μου....
24/12/2008, 10:33:39
quote:
Sesostris:
Και τα παλίμψηστα ποιοί τα έξυναν για να γράψουν επάνω στα επεξεργασμένα δέματα τροπάρια και προσευχές ;;; Μήπως οι ίδιοι οι Δωδεκαθεϊστές για να δυσφημήσουν τους Χριστιανούς ;;; Και να ήταν μόνο αυτό ; Πόσα έργα κάηκαν μαζί με τους συγγραφείς τους επειδή θεωρήθηκαν δαιμονικά . Αυτά που απομονώνετε europaioi 2 , τα λέτε στα κατηχήτικά . Γιατί στην «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» της Εκδοτικής Αθηνών δεν αναφέρονται μόνο αυτά , και δεν έχω καμία αντίρρηση να αρχίσω και εγώ να μεταφέρω στο θέμα άλλα αποσπάσματα από το έργο αυτό .

Aγαπητέ Sesostris, να σε πληροφορήσω ότι τότε δεν υπήρχαν βιβλιοπωλεία για να μπορεί ο καθένας να αγοράζει τετράδια και να γράφει αυτά που ήθελε! Τα επεξεργασμένα λοιπόν δέρματα ήταν ο μόνο τρόπος! και δεδομένου ότι δεν υπήρχαν σε αφθονία τι ήθελες να έκαναν?

Διάβασε λίγο:
Η μεγάλη έλλειψη (λόγω της κατάκτησης της Αιγύπτου και των διαρκών εισβολών σε κάθε τμήμα της Ρωμανίας) παπύρων οδήγησε πολλές φορές στο φαινόμενο των λεγόμενων παλίμψηστων παπύρων: με ειδικό τρόπο ξυνόταν η μελάνη του κειμένου σε έναν πάπυρο και γραφόταν κάτι άλλο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή το ξύσιμο δεν ήταν τέλειο, μπορούν να διαβαστούν τα αρχικά κείμενα.

Πάντως, δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι καλόγεροι ούτε για την έλλειψη αντιγραφικών μέσων ούτε πως εσκεμμένα έσβηναν αρχαία συγγράμματα.

Πολλές φορές σβήνονταν και χριστιανικά συγγράμματα, π.χ. συγγράμματα του Άγιου Γρηγορίου του Θεολόγου σβήνονταν χάριν άλλων χριστιανών συγγραφέων (H. Hunger, Ο κόσμος του βυζαντινού βιβλίου, σ. 27).
Γνωστά παλίμψηστα επιβεβαιώνουν ότι αιτία για το σβήσιμο ενός κειμένου ήταν η έλλειψη χαρτιού, δηλαδή παπύρου ή περγαμηνής, και όχι το περιεχόμενο του αρχικού κειμένου.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1) Ένα γνωστό παλίμψηστο είναι ο Codex Ephraemi Rescriptus, πάπυρος του 5ου μ.Χ. αι., στον οποίο είχαν γραφεί η Π. και η Κ. Διαθήκη, ωστόσο τον 12ο αι. αυτά σβήστηκαν, ώστε να γραφούν κείμενα του αγίου Εφραίμ του Σύρου.

2) Το Σιναϊτικό παλίμψηστο είναι πάπυρος του 4ου μ.Χ. αι., στον οποίο ήταν γραμμένα τα τέσσερα Ευαγγέλια, τα οποία σβήστηκαν όμως, τον 8ο αι., για να γραφούν από πάνω βίοι αγίων.

3) Ο Codex Dublinensis Rescriptus είναι πάπυρος του 6ου μ.Χ. αι., στον οποίο είχαν γραφεί τμήματα του Κατά Ματθαίον, αλλά τον 10ο αι. μετατράπηκε σε παλίμψηστο που περιείχε έργα διάφορων Πατέρων.

4) Ένα άλλο παλίμψηστο είναι ο Codex Zacynthius, πάπυρος που πρωτογράφηκε τον 6ο μ.Χ. αι. και περιείχε όλο το Κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, αλλά τον 13ο αι. σβήστηκε και πάνω του γράφηκε το Ωρολόγιο.

Τώρα?...........αυτά τα γουρούνια φταίνε οι απολογητές.....χαλάνε την πιάτσα.....

Και μην ξεχνάμε ότι αρκετά αρχαία κτίσματα καταστράφηκαν από τους ίδιους τους Αρχαίους Έλληνες προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως υλικά για νέα κατασκευαστικά έργα! Τι λές? να τους επιρήψουμε ευθύνες?
Που να γνώριζαν αγαπητέ Sesostris την αξία που θα έπαιρναν και θα είχαν αργότερα?
Όταν κοιτάς ένα πράγμα να το κοιτάς απ' όλες τις πλευρές και όχι από μερικές.

quote:
Sesostris:
Όσο για το βυζάντιο για το οποίο αρέσκονται οι Χριστιανοί να το παρουσιάζουν σαν συνέχεια του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και να το εξυμνούν γιατί παρείχε πλήρη ασυδοσία στην εκκλησία , δεν ήταν παρά η συνέχεια της παρηκμασμένης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας , που αναγκάστηκε να δανειστή την Ελληνική γλώσσα , και την μόνη σχέση που είχε με τον Ελληνισμό ήταν οι υπόδουλοι Ελληνικοί πληθυσμοί της επικράτειάς του .
Για ρίξε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες και πες μου βλέπεις πουθενα γραμμένη τη λέξη Βυζάντιο ή Βυζαντινός ;

Ο όρος Βυζάντιο και Βυζαντινός ήρθαν πολλούς αιώνες αργότερα, προκειμένου να διαχωριστεί η ιστορία ανάμεσα στο Δυτικό και το Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος!
Είναι σαν να μου λες ότι η Ιταλία δεν είναι η ιστορική συνέχεια της Δυτικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας! .............ή ακόμη χειρότερα ότι το Βυζάντιο δεν ήταν παρά η κόρη της Ιταλίας που για κάποιο λόγο απαρνήθηκε τη γλώσσα και τη θρησκεία της μαμάς Ιταλίας!

Από κει και έπειτα σου γράφω μόνο αυτά!:
Ο Μιχαήλ Η' Παλαιολόγος
σε πανηγυρική ομιλία του υπογραμμίζει την «Δόξαν της Ελληνικής παραδόσεως» και υπερηφανεύεται (όπως άλλοτε ο Ισοκράτης για τους Αθηναίους), επειδή οι κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως: « Ου μιξοβάρβαρου λαού το φθέγμα φύρδην προϊεμένου.» Αλλά διατρανούν: «Την Ελλάδα γλώτταν την ορθορρήμονα».

"Επιστολή" του Ιωάννη Γ' Δούκα Βατάτζη Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, στον Πάπα Γρηγόριο όταν αυτός του ζήτησε να μην ανακαταλάβει «το λατινικό βασίλειο της Κων/πολύς» μετά την άλωση του 1204
"Ιωάννης εν Χριστώ τω Θεώ πιστός βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων ο Δούκας , τω αγιωτάτω πάπα της πρεσβυτέρας Ρώμης Γρηγορίω σωτηρίας και ευχών αίτησιν" .
Οι γενάρχαι της βασιλείας μου, οι από του γένους των Δουκών και Κομνηνών, ίνα μη τους άλλους λέγω ,τους από γενών Ελληνικών άρξαντας επί πολλάς εκατοστύας ετών την αρχήν κατέσχον της Κωνσταντινουπόλεως , ούς και η της Ρώμης εκκλησία και οι ιεράρχαι προσηγόρευον Ρωμαίων αυτοκράτορας

Η πόλη τελικά κατακτήθηκε και πέρασε πάλι στα χέρια των Ελλήνων στις 25 Ιουλίου 1261.
Νομίζω λοιπόν ότι τόσο ο Παλαιολόγος όσο και ο Δούκας σου απαντάνε με τον πλέον αποστομωτικό τρόπο!

quote:
Sesostris:
Ρωμαίους θεωρούσαν τους εαυτούς τους και τους υπηκόους οι αυτοκράτορες , και Ρωμαίοι αισθανόντουσαν . Από που και ως που Έλληνες ; Επειδή μιλούσαν Ελληνικά ; με την ίδια λογική οι κάτοικοι της Τζαμάικα είναι Άγγλοι ;
Έλληνες ήταν μόνο οι Ελληνικοί πληθυσμοί και όχι το σύνολο των λαών της ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας .

Το έθνος δεν είναι μόνο η γλώσσα είναι και άλλα στοιχεία η ιστορία, η θρησκεία και ο πολιτισμός, αυτά διέφεραν από το Δυτικό Ρωμαϊκό ή Λατινικό κράτος.....διάβασε λίγο πάλι:
Eγκλοπαίδεια Παπυρος – λαρούς - BRITANNICA:
«Η ονομασία της αυτοκρατορίας συνδέεται κατά τη βυζαντινή περίοδο μόνο με την πρωτεύουσά της, που είχε ιδρυθεί στον χώρο της μικρής πόλης Βυζάντιο. Η αυτοκρατορία ονομαζόταν Ρωμαϊκή, οι πολίτες της Ρωμαίοι και ο αυτοκράτορας ήταν imperator Romanorum.
Η σύνδεση της ονομασίας Βυζάντιο με την αυτοκρατορία έγινε στους νεώτερους χρόνους, με την έκδοση από τον Ιερώνυμο Wolf έργων των Βυζαντινών ιστορικών (Corpus Byzantinae Historiae 1562), και καθιερώθηκε γενικά, αδιάφορα από τις μερικότερες κατά καιρούς επιλογές (Ελληνική Αυτοκρατορία ή Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος). (...)
Μερική επίσης ήταν η χρήση της ονομασίας Γραικού σ' όλη τη διάρκεια της ζωής της αυτοκρατορίας, παρά το γεγονός ότι από τον 9ο αιώνα στις λατινικές πηγές κυρίως του φραγκικού κράτους γίνεται συστηματική χρήση της για ολόκληρη την αυτοκρατορία, με σκοπό την εξουδετέρωση της ονομασίας Ρωμαίου και Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για το Βυζάντιο και την αποκλειστική οικειοποίησή τους για το φραγκικό κράτος.
Η συνέχεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και η νομιμότητα της συνέχειας αυτής συνδεόταν άρρηκτα με τις ονομασίες που θεμελίωναν τη νόμιμη χρήση του τίτλου αυτοκράτωρ Ρωμαίων (imperator Romanorum) και εξασφάλιζαν τη μοναδικότητα και την αποκλειστικότητα της νόμιμης αυτοκρατορίας στην Οικουμένη.» [Εγκυκλ. Britannica, «Βυζάντιο»]

Έτσι ονομαζόντουσαν λοιπόν από τον πρώτο σχεδόν αιώνα μ.Χ. πως ήθελες ξαφνικά να αλλάξουν όνομα?

Γράφει ο ιστορικός F. Gregorovius, για την μεταφορά της Ρώμης: .
«δια της κτίσεως της Κωνσταντινουπόλεως διεσώθη η περαιτέρω ύπαρξις του ελληνικού έθνους. Πράγματι, άνευ της Κωνσταντινουπόλεως η Ελλάς και η Πελοπόννησος ήθελον κατακτηθή και οικισθή υπό ξένων βαρβάρων εθνών.» [Πηγή: «Ιστορία των Αθηνών», Gregorovius, τ. 1, σ. 89] .
Ο μεγάλος βυζαντινολόγος του 20ού αιώνα, ο Sir Steven Ranciman, απαντώντας στην άποψη ότι οι Βυζαντινοί δεν ήταν Έλληνες, είπε:
«Δε νομίζω ότι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι περισσότερο Έλληνες από τους βυζαντινούς.»

quote:
Dying_Incubus:
Όσον αφορά την διάσωση των αρχαίων ελληνικών συγγραμάτων, δεν διαθέτουμε κανένα πρωτότυπο σε αντίθεση με συγγράματα ή γραπτές μαρτυρίες άλλων λαών όπως των Αιγυπτίων και των μεσοποτάμιων λαών (Βαβυλώνιοι κλπ).

Αυτό συνέβη επειδή:

Αφενός καταστράφηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας όπου διέθετε έναν τεράστιο πλούτο από ελληνικά συγγράματα.
Αφετέρου οι αντιγραφές που γίνονταν - τόσο από τους επιστήμονες & φιλοσόφους των ελληνιστικών κυρίως χρόνων αλλά και των μοναχών των χριστιανικών μοναστηριών - αφορούσαν μόνο συγγράματα που οι αντιγραφείς θεωρούσαν σπουδαία.
Τέλος, ένα σημαντικό μέρος των αντιγραφών συγγραμάτων που δεν διασώζονται από άλλες πηγές καταστράφηκαν από Χριστιανούς μοναχούς αφού επάνω στα συγγράματα έγραφαν εκκλησιαστικούς ύμνους κλπ (παλίμψηστα).

Aυτό συνέβη αγαπητέ Dying_Incubus, γιατί τόσο με την Δ' σταυροφορία όσο και με την πτώση της Πόλης καταστράφηκαν και λεηλατήθηκαν όλες οι βιβλιοθήκες!

"η μεγάλη φιλoσoφική παράδoση της αρxαίας Ελλάδoς παρέμεvε πάvτα μια ζωvταvή δύvαμη στo Βυζάvτιo και σxεδόv όλα τα σημαvτικότερα φιλoσoφικά κείμεvα, όπως άλλωστε και η παραγωγή κάθε άλλoυ κλάδoυ τής ελληvικής φιλoλoγίας, έφθασαv ως εμάς σε xειρόγραφα τωv βυζαvτιvώv xρόvωv πoύ τα επιμελήθηκαv αvτιγραφείς, πoλλoί από τoυς oπoίoυς ήταv διακεκριμέvoι λόγιoι και ερμηvευτές."
Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς, τόμ. Ζ', 'Βυζαvτιvός ελληvισμός - πρωτoβυζαvτιvoί xρόvoι 324-642 μ.Χ.', Εκδoτική Αθηvώv Α.Ε., σελ. 328
Δεν το γράφω εγώ αγαπητέ μου! η Ιστoρία τoυ Ελληvικoύ Έθvoυς το γράφει!

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

Edited by - europaios2 on 24/12/2008 10:41:48

25/12/2008, 13:29:09
ευρωπαίοι, εσείς αυτοπροσδιορίζεστε ως Έλληνες, ως Ρωμηοί ή είναι το ίδιο;;;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/
25/12/2008, 14:48:18
quote:
γιαπετ:
ευρωπαίοι, εσείς αυτοπροσδιορίζεστε ως Έλληνες, ως Ρωμηοί ή είναι το ίδιο;;;

Πρέπει να συννενοηθώ πρώτα με τους άλλους!
Την Κυριακή είναι το μνημόσυνο της γιαγιάς της γυναίκας μου.
Έκπληκτος άκουσα τον πεθερό μου να λέει ότι ο παπάς (στην εκκλησία του Χριστού στο Γεροβουνό-Καματερό) του ζήτησε 100 ευρώ! για την τέλεση του μυστηρίου.
Δυστυχώς παρ΄ όλη την προσπάθειά μου να τον πείσω να χειριστώ το θέμα δε με άφησε. Επικαλέστηκε τα αδέρφια του αλλά και το "να μη γίνει θέμα"
Τέτοιες ενέργειες θα πρέπει εμείς οι χριστιανοί όχι απλά να τις
καταδικάζουμε αλλά να τις καταγγέλλουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή για τον όποιον επίορκο ιερέα.
Δυστυχώς δεσμεύτηκα να μην κάνω καμία απολύτως ενέργεια. Κρίμα θα ήταν μια ευκαιρία νομίζω για την καθαίρεση ενός κοπρίτη.......αφού θα τον παγίδευα και θα τον έκανα βούκινο.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

25/12/2008, 15:58:57
quote:
europaioi2
η μεγάλη φιλoσoφική παράδoση της αρxαίας Ελλάδoς παρέμεvε πάvτα μια ζωvταvή δύvαμη στo Βυζάvτιo και σxεδόv όλα τα σημαvτικότερα φιλoσoφικά κείμεvα, όπως άλλωστε και η παραγωγή κάθε άλλoυ κλάδoυ τής ελληvικής φιλoλoγίας, έφθασαv ως εμάς σε xειρόγραφα τωv βυζαvτιvώv xρόvωv

Καλή η προσπάθεια του Παπαρρηγόπουλου αλλά λίγη. Ας δούμε τι έλεγαν οι νόμοι της χριστιανικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας για τη "διατήρηση" της εληνικής φιλοσοφίας:

CJ 1.1.3-1
"Αποφασίζουμε όλα τα κείμενα που έγραψε ο Πορφύριος (σημ. ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος) από την τρέλα του εναντίον της λατρείας του Θεού να παραδοθούν στη φωτιά. Δεν επιθυμούμε γραπτά που δεν συμφωνούν με τη λατρεία μας να γίνονται γνωστά στους ανθρώπους." (Θεοδόσιος Β΄, 448).

Νεαρά XLII
Τα βέβηλα βιβλία και ξένα προς την καθολική εκκλησία να καίγονται στην πυρά απ'αυτούς που τα έχουν... αυτός που τα έγραψε να του κόβεται το χέρι"

("βέβηλα κι αλλότρια της καθολικής εκκλησίας, πυρί τε φλεγέσθω παρά των κεκτημένων...ειδότος ως αποκοπή χειρός έσται τοις τα εκείνου γράφουσιν η ποινή")

Και βέβαια έχουμε και αντίστοιχες ιστορικές αναφορές για το κάψιμο των ελληνικών βιβλίων, σύμφωνα με τις παραπάνω νομοθετημένες οδηγίες για την καταστροφή ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

"Μηνί Ιουνίω, ινδικτιώνι τη αυτή, συσχεσθέντες Έλληνες περιεβωμίσθησαν και τα βιβλία αυτών κατεκαύθη εν τω Κυνηγίω και εικόνες των μυσερών θεών αυτών και αγάλματα" (Μαλάλας, "Χρονογραφία", 491.18)

Φυσικά, η καταστροφή των ελληνικών κειμένων ήταν πλήρως δικαιολογημένη. Ολα αυτά που για τον πολιτισμένο κόσμο αποτελούν στολίδι του πνεύματος, για τους χριστιανούς αποτελούσαν "κοπριά".

"της ατιμίας των παθών και της κοπρίας των ελληνικών μυσαγμάτων" (Ευσέβιος, "Σχολιασμός στον Ψαλμό" CXII, 7-9)

macedon

25/12/2008, 16:28:19
ευρωπαίοι

quote:
Πρέπει να συννενοηθώ πρώτα με τους άλλους!

Οκ. Θα περιμένω...

quote:
Έκπληκτος άκουσα τον πεθερό μου να λέει ότι ο παπάς (στην εκκλησία του Χριστού στο Γεροβουνό-Καματερό) του ζήτησε 100 ευρώ! για την τέλεση του μυστηρίου.

Οποία έκπληξις!!!!

Το μόνο που μπορεί να αποτελεί έκπληξη σ' αυτό, είναι το... ποσό!

Εμένα, σε αντίστοιχη περίπτωση, μου είχε πει (διά της πλαγίας), άλλος δίνει 300, άλλος παραπάνω και όταν του έδωσα (μετά από μια κουβεντούλα) 50, μόνο που δεν με καταράστηκε (φωναχτά).

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/