ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

eidos30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
eidosΜέλος
16/10/2007, 14:53:27
συγγνωμη που επεμβαινω, αλα διαπιστωνω, οτι η αντιπαραθεση σας δεν εχει ουσιαστικο νοημα.

ετσι και αλλιως η Ορθοδοξια, ειναι η ευτακτη συνεχεια της θρησκειας των αρχαιων Ελληνων, Ρωμαιων, Αιγυπτιων, Βαβυλωνιων, και αλλων.
με τον Θεο της Βιβλου, τον Γιαχβε, ουδεμια σχεση εχει, με τον Ιησου δε, η παρανοηση εχει υπερβει τα εσκαμμενα.

παραδειγμα τα ειδωλα εγιναν εικονες, οι δωδεκα θεοι εγιναν τρεις, (εκει οι Ορθοδοξια δανειστηκε απο Αιγυπτο, και Βαβυλωνα μερια)
οι ημιθεοι εγιναν αγιοι, η μητερα-φυση εγινε παναγια, ο Πλατωνας βοηθησε για την αθανασια της ψυχης, τα Χριστουγενα ταιριαξαν απολυτα με την λατρεια του Μιθρα των Ρωμαιων, ο σταυρος και παλι απο την Αιγυπτο... θελετε και αλλα;

γιατι λοιπον αγχωνεστε;
δεν εχετε τιποτα στην ουσια να χωρισετε...
μονο τον κορμπανα...

16/10/2007, 15:30:34
quote:

συγγνωμη που επεμβαινω, αλα διαπιστωνω, οτι η αντιπαραθεση σας δεν εχει ουσιαστικο νοημα.

ετσι και αλλιως η Ορθοδοξια, ειναι η ευτακτη συνεχεια της θρησκειας των αρχαιων Ελληνων, Ρωμαιων, Αιγυπτιων, Βαβυλωνιων, και αλλων.
με τον Θεο της Βιβλου, τον Γιαχβε, ουδεμια σχεση εχει, με τον Ιησου δε, η παρανοηση εχει υπερβει τα εσκαμμενα.

παραδειγμα τα ειδωλα εγιναν εικονες, οι δωδεκα θεοι εγιναν τρεις, (εκει οι Ορθοδοξια δανειστηκε απο Αιγυπτο, και Βαβυλωνα μερια)
οι ημιθεοι εγιναν αγιοι, η μητερα-φυση εγινε παναγια, ο Πλατωνας βοηθησε για την αθανασια της ψυχης, τα Χριστουγενα ταιριαξαν απολυτα με την λατρεια του Μιθρα των Ρωμαιων, ο σταυρος και παλι απο την Αιγυπτο... θελετε και αλλα;

γιατι λοιπον αγχωνεστε;
δεν εχετε τιποτα στην ουσια να χωρισετε...
μονο τον κορμπανα...

Αν η Ορθοδοξία απέχει τόσο πολύ από το Θεό της Βίβλου, τότε όλες οι άλλες θρησκείες απέχουν έτη φωτός, εκτός κι αν κάνω λάθος;

17/10/2007, 08:29:46
quote:

Αγαπητέ Dying Incubus μου αρέσει η ΕΠΙΜΟΝΗ σου αλλά το ιστορικό γεγονός είναι είναι η ουσία και όχι η υπόθεση! Το ιστορικό γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε λατρεία χωρίς άγαλμα!!! Το άγαλμα ήταν η απεικόνιση του Θεού και χωρίς τον Θεό δεν υπήρχε λατρεία!!! Όλα τα αλλά όσο σημαντικά και να είναι παραμένουν υποθέσεις, επιθυμίες……..

Σαφώς και το άγαλμα ήταν απαραίτητο για την λατρεία!

Αγαπητέ el.elyon, δε μπορώ να πω τίποτα περισσότερο πέραν του ότι κατανοώ την ανάγκη σου να πιστεύεις σ' αυτή την υπόθεση και να δίνεις αυτή την ερμηνεία στην Ιστορία.
Προσωπικά διαφωνώ - έχω εξηγήσει ήδη επαρκώς τους λόγους - αλλά δεν πειράζει.

quote:
Εγώ μιλάω για την ιστορική Ελληνική Θρησκεία και όχι για την υποθετική ελληνική θρησκεία!

Ok, el.elyon!
Θα μπορούσες να μου αναφέρεις όμως μερικές ιστορικές πηγές που να αποδεικνύουν ότι τα όσα υποστηρίζεις εντάσσονται στα πλαίσια της ιστορικής ελληνικής θρησκείας κι όχι της υποθετικής που γνωρίζω εγώ?

quote:
Όσο για τα στοιχεία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας που πιστεύεις ότι έχουν περάσει στον Χριστιανισμό να τα δούμε…….

Φυσικά!
Αν κοιτάξεις λοιπόν και τις προηγούμενες σελίδες του παρόντος θέματος, θα διαβάσεις κάποια μηνύματα μου που αναφέρονται σ' αυτά.

Καλή σου μέρα!

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
17/10/2007, 10:05:04
quote:
Dying Incubus: quote:
Θα μπορούσες να μου αναφέρεις όμως μερικές ιστορικές πηγές που να αποδεικνύουν ότι τα όσα υποστηρίζεις εντάσσονται στα πλαίσια της ιστορικής ελληνικής θρησκείας κι όχι της υποθετικής που γνωρίζω εγώ?

Αγαπητέ Dying Incubus σαφώς και θα μπορούσα να αναφέρω μερικές ιστορικές πηγές αλλά αυτό δεν θα πρόσθεση τίποτα ουσιαστικό στο θέμα. Αγαπητέ ότι το άγαλμα ήταν απαραίτητη για την λατρεία πρώτα το υποστήριξε η αγαπητή keraynos.
Αγαπητέ μου νομίζω ότι εσύ θα πρέπει να αναφέρεις μερικά ιστορικά γεγονότα για την ιστορική περίοδο που συζητάμε για τους Αρχαίους Έλληνες αν λάτρευαν χωρίς το άγαλμα;
Γιατί φίλε μου το θέμα δεν έχει απολογητικό χαρακτήρα αλλά ερευνητικό!

Δεν έχω πει ούτε άφησα να εννοηθεί ότι γνωρίζεις μόνο την υποθετική θρησκεία. Είπα ότι σημαντικό για το θέμα είναι να δούμε ποια ήταν η Ελληνική Θρησκεία και όχι ποια θα μπορούσε να ήταν!

quote:

Αγαπητέ Dying Incubus μου αρέσει η ΕΠΙΜΟΝΗ σου αλλά το ιστορικό γεγονός είναι είναι η ουσία και όχι η υπόθεση! Το ιστορικό γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε λατρεία χωρίς άγαλμα!!! Το άγαλμα ήταν η απεικόνιση του Θεού και χωρίς τον Θεό δεν υπήρχε λατρεία!!! Όλα τα αλλά όσο σημαντικά και να είναι παραμένουν υποθέσεις, επιθυμίες……..
Σαφώς και το άγαλμα ήταν απαραίτητο για την λατρεία!

Υπερβάλεις λίγο αγαπητέ μου αλλά δεν πειράζει.
Σε ευχαριστώ για την κατανόηση σου αλλά δεν υπάρχει λόγος στην παρούσα φάση!

Αγαπητέ σε ένα αυτονόητο θέμα και με έναν συνομιλητή σαν και σένα θεωρώ σπατάλη το πολύτιμο χρόνο μου για να παρουσιάσω ιστορικές πηγές και να καταλήξει το θέμα σε μια κόντρα.

Όλοι ερμηνεύουν την Ιστορία, όλοι ερμηνεύουν τα Ιστορικά γεγονότα. Μετά από την δήλωση που έκανε η αγαπητή keraynos ότι το άγαλμα ήταν απαραίτητη για την λατρεία και αφού συμφωνούμε ότι το άγαλμα ήταν η απεικόνιση του Θεού άρα το συμπέρασμα μου από τη συζήτηση είναι λογικό!
Ποια είναι η δική σου ερμηνεία αγαπητέ?

quote:
Αν κοιτάξεις λοιπόν και τις προηγούμενες σελίδες του παρόντος θέματος, θα διαβάσεις κάποια μηνύματα μου που αναφέρονται σ' αυτά.

Ok!

Καλημέρα αγαπητέ μου!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

17/10/2007, 10:35:54
Αγαπητέ el.elyon, δεν είχα καμία πρόθεση να έρθω σε κόντρα μαζί σου γιατί δεν υπάρχει και κάποιος λόγος για κάτι τέτοιο.
Το να έχει ο καθένας μας τις δικές του απόψεις σε ένα ζήτημα κι αυτές να είναι αντίθετες, δεν είναι και κάτι το "κακό".

Ούτως ή άλλως, δε μου αρέσουν οι κόντρες και προσωπικά σου έχω εκφράσει και την συμπάθεια μου προς το πρόσωπο σου.

Δε νομίζω ότι η keraynos ανέφερε ότι το άγαλμα ήταν τόσο απαραίτητο για τη λατρεία ώστε χωρίς αυτό δεν υφίστατο λατρεία.
Η αντίθεση μου βρίσκεται στο σημείο που έχω υπογραμμίσει.
Εν πάσει περιπτώσει, θα διαβάσω ξανά τα μηνύματα της μήπως μου έχει διαφύγει κάτι τέτοιο αλλά θα με βοηθούσε κι η ίδια αν ήθελε να πει κάτι.

Όσον αφορά την προτροπή μου να καταθέσεις κάποια στοιχεία, πιστεύω ότι θα συνέβαλαν ουσιαστικά στο θέμα.
Αν πάλι κρίνεις ότι δεν θα το έκαναν, ούτε τα δικά μου θα προσέθεταν κάτι το ιδιαίτερο.

17/10/2007, 15:36:14
quote:
el.elyon
Χωρίς το άγαλμα δεν θα υπήρχε η λατρεία, δεν θα υπήρχε ο Θεός. Το άγαλμα ήταν απαραίτητο, ουσιαστικό και το ποιο σημαντικό για την λατρεία του Θεού που απεικόνιζε.

quote:
Sesostris
Είδωλο φίλε el.elyon , δεν χαρακτηρίζεται μόνο η γλυπτή αναπαράσταση ενός αντικειμένου , αλλα και η ζωγραφική . Και ο ρόλος του αγάλματος ή της εικόνας , ήταν ακριβώς ο ίδιος που ισχύει και σήμερα .

quote:
el.elyon
Η εικόνα δεν είναι άγαλμα, γιατί αν ήταν άγαλμα δεν θα ήταν εικόνα! Θα δούμε στη συνέχεια γιατί η εικόνα δεν είναι άγαλμα……!

quote:
Sesostris
Εγώ δεν έγραψα ότι η εικόνα είναι άγαλμα , αλλά ότι είναι και αυτή είδωλο .
Και εάν ανοίξης ένα λεξικό θα διαβάσης μεταξύ άλλων :

είδωλο το = ομοίωμα , άγαλμα , εικόνα .

quote:
el.elyon
Διαβάζω παρα πολύ καλά και χαίρομαι που συμφωνείς ότι το άγαλμα δεν είναι εικόνα!

Με άλλα λόγια "Γειά σου γέρο ! Κουκιά σπέρνω !"
Διάλογος που θυμίζει την "Βαβυλωνία" του Ν.Βυζάντιου . Η βελόνα σου φίλε el.elyon , κόλλησε στά αγάλματα , λες και μόνο αυτά και όχι και οι εικόνες είναι είδωλα .
Θυμάσαι την κοσμοσυρροή που έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών , όταν κουβάλησαν εκεί το "'Αξιον Εστίν" ; Αυτή η εικόνα δεν αποτελούσε αντικείμενο λατρείας ::: Εν κατακλείδι δεν ήταν ειδωλολατρεία ;
Τι ήταν όλες αυτές οι γονυκλισίες και τα προσκυνήματα .
17/10/2007, 15:55:57
Αγαπητέ el elyon, στους ναούς ναι υπήρχε άγαλμα ομοίωμα του Θεού για τον οποίο προοριζόταν ο συγκεκριμένος ναός. Απαραίτητο όμως το άγαλμα στο λατρευτικό των Αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν. Στο σπίτι υπήρχε η εστία, ο βωμός όπου εκεί ξεκινούσαν την μέρα τους με προσευχή και θυσίες στους Θεούς οι Αρχαίοι,χωρίς να υπάρχει κάποιο άγαλμα,( το άγαλμα δεν είναι απαραίτητο παντού, ο βωμός είναι). Ακόμα αν σκεφτούμε ότι το θέατρο ξεκίνησε από τις λατρευτικές τελετές του Διονύσου, συναντάμε στο κέντρο της σκηνής τον βωμό πάλι( την θυμέλη, όχι άγαλμα).

Wolf
17/10/2007, 16:35:11
quote:
keraynos

Στο σπίτι υπήρχε η εστία, ο βωμός όπου εκεί ξεκινούσαν την μέρα τους με προσευχή και θυσίες στους Θεούς οι Αρχαίοι,χωρίς να υπάρχει κάποιο άγαλμα,( το άγαλμα δεν είναι απαραίτητο παντού, ο βωμός είναι).

Ωχ... Αυτό τι το ήθελες φίλη μου;

Ετοιμάσου τώρα, να απαντήσεις:

Τι ήταν ο βωμός;

Σε τι χρησίμευε ο βωμός;

Γιατί δεν ήταν απαραίτητο το άγαλμα και ήταν ο βωμός;

Από τι ήταν φτιαγμένος ο βωμός;

Ήταν ψηλός;

Ήταν κοντός;

Ήταν χοντρός;

Γιατί καθε ημέρα ξεκινουσαν από το βωμό οι αρχαίοι και όχι από κάπου αλλού;

Και πού πήγαιναν κάθε ημέρα οι Αρχαίοι;

Είχαν δουλειές;

ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ;;;;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

17/10/2007, 19:59:08
Αγαπητέ γιαπετ, με βλέπω λοιπόν να πέφτω "υπέρ βωμών και εστιών"

Wolf
17/10/2007, 20:10:36
quote:
keraynos

Αγαπητέ γιαπετ, με βλέπω λοιπόν να πέφτω "υπέρ βωμών και εστιών"

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

el.elyonΜέλος
18/10/2007, 13:26:28
quote:
keraynos: Αγαπητέ el elyon, στους ναούς ναι υπήρχε άγαλμα ομοίωμα του Θεού για τον οποίο προοριζόταν ο συγκεκριμένος ναός.

Άρα δεν υπήρχε ναός χωρίς Άγαλμα!
(Ας κρατήσουμε αυτή την διευκρίνηση για την συνέχεια του θέματος.)

quote:
keraynos: Απαραίτητο όμως το άγαλμα στο λατρευτικό των Αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν. Στο σπίτι υπήρχε η εστία, ο βωμός όπου εκεί ξεκινούσαν την μέρα τους με προσευχή και θυσίες στους Θεούς οι Αρχαίοι,χωρίς να υπάρχει κάποιο άγαλμα,( το άγαλμα δεν είναι απαραίτητο παντού, ο βωμός είναι).

Αγαπητή μου πολύ σωστά τα όσα λες. Έπρεπε να διευκρινίσω ότι ήθελα να δούμε την λατρεία στους Ναούς. Σαφώς και θα ήθελα να δούμε και τι ήταν η Ελληνική θρησκεία γενικός!

Αγαπητή μου ποιος ήταν ο λόγος που το άγαλμα δεν ήταν απαραίτητο ενώ ο βωμός ήταν παντού;

Μπορούσε οποιοσδήποτε να φτιάξει ένα άγαλμα?
Μπορούσε οποιοσδήποτε να αγοράζει ένα άγαλμα?
Υπήρχε κάποιος που δεν θα ήθελε να είχε το άγαλμα του Θεού που λάτρευε στο σπίτι του?
Απαγορευόταν να είχανε σε άλλους χώρους εκτος από το ναό, αγάλματα?
Τι ήταν ο Ναός?
Ο βωμός υπήρχε πριν από το ναό?

Θα μπορούσες αγαπητή μου keraynos να περιγράψεις ποια ήταν η Ελληνική Θρησκεία μέχρι και την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ( όχι δημοκρατία ) Και αφού η τέχνη προόδευε και είχε αποκτήσει την ελευθερία πως επηρέασε αυτό την Ελληνική θρησκεία?

Καλησπέρα!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
18/10/2007, 13:35:25
quote:
Sesostris: Με άλλα λόγια "Γειά σου γέρο ! Κουκιά σπέρνω !"

Ο ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ το είπε καλυτέρα από σένα!!!!!!!

quote:
Sesostris: Διάλογος που θυμίζει την "Βαβυλωνία" του Ν.Βυζάντιου . Η βελόνα σου φίλε el.elyon , κόλλησε στά αγάλματα , λες και μόνο αυτά και όχι και οι εικόνες είναι είδωλα .

Όχι αγαπητέ δεν έχει κολλήσει απλά δεν έχει το ρυθμό που θα ήθελες. Το καλό αργεί να γίνει!!!

quote:
Sesostris: Θυμάσαι την κοσμοσυρροή που έγινε στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών , όταν κουβάλησαν εκεί το "'Αξιον Εστίν" ; Αυτή η εικόνα δεν αποτελούσε αντικείμενο λατρείας ::: Εν κατακλείδι δεν ήταν ειδωλολατρεία ;
Τι ήταν όλες αυτές οι γονυκλισίες και τα προσκυνήματα .

Κάποια στιγμή θα φτάσει η “βελόνα” μου εκεί που έχει κολλήσει η δική σου…….

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
18/10/2007, 13:38:07
quote:

Αγαπητέ el.elyon, δεν είχα καμία πρόθεση να έρθω σε κόντρα μαζί σου γιατί δεν υπάρχει και κάποιος λόγος για κάτι τέτοιο.
Το να έχει ο καθένας μας τις δικές του απόψεις σε ένα ζήτημα κι αυτές να είναι αντίθετες, δεν είναι και κάτι το "κακό".

Ούτως ή άλλως, δε μου αρέσουν οι κόντρες και προσωπικά σου έχω εκφράσει και την συμπάθεια μου προς το πρόσωπο σου.

Δε νομίζω ότι η keraynos ανέφερε ότι το άγαλμα ήταν τόσο απαραίτητο για τη λατρεία ώστε χωρίς αυτό δεν υφίστατο λατρεία.
Η αντίθεση μου βρίσκεται στο σημείο που έχω υπογραμμίσει.
Εν πάσει περιπτώσει, θα διαβάσω ξανά τα μηνύματα της μήπως μου έχει διαφύγει κάτι τέτοιο αλλά θα με βοηθούσε κι η ίδια αν ήθελε να πει κάτι.

Όσον αφορά την προτροπή μου να καταθέσεις κάποια στοιχεία, πιστεύω ότι θα συνέβαλαν ουσιαστικά στο θέμα.
Αν πάλι κρίνεις ότι δεν θα το έκαναν, ούτε τα δικά μου θα προσέθεταν κάτι το ιδιαίτερο.

Καλησπέρα αγαπητέ Dying Incubus!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

18/10/2007, 16:34:22
quote:
Αγαπητή μου ποιος ήταν ο λόγος που το άγαλμα δεν ήταν απαραίτητο ενώ ο βωμός ήταν παντού;

Υπήρχε κάποιος που δεν θα ήθελε να είχε το άγαλμα του Θεού που λάτρευε στο σπίτι του?
Τι ήταν ο Ναός?

Αγαπητέ el elyon, στον βωμό που βρισκόταν στην κατοικία μπορούσαν να κάνουν προσφορές προς τους Θεούς. Στη Μινωική Κρήτη ήταν αφιερωμένος ο βωμός στη Θεότητα που προστάτευε την οικογένεια. Στον βωμό που βρισκόταν σε ναό γινόταν προσφορά στον Θεό που ήταν αφιερωμένος ο ναός, σε κάποιες των περιπτώσεων συναντάμε κοντά σε βωμό ναού, αφιερωμένο σε συγκεκριμένη Θεότητα και άλλους βωμούς αφιερωμένους σε Θεούς, όπως στην Ακρόπολη μέσα στον ιερό περίβολο του Παρθενώνα υπάρχει βωμός αφιερωμένος στον Δία.

Αγαπητέ μου γλυπτά μόνο τεχνίτες λιθοξόοι ή γλύπτες μπορούν να κατασκευάσουν, όχι επειδή απαγορεύεται να κατασκευάσει οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί είναι απαραίτητη προυπόθεση να έχεις ταλέντο και φαντασία για να είσαι καλλιτέχνης. Όπως για να γίνεις ποιητής πρέπει να διαθέτεις φαντασία και να χειρίζεσαι ορθά τον λόγο.

Υπήρχε η δυνατότητα αγάλματα να κοσμούν κατοικίες.
Στις κατοικίες και στους ναούς οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με ζωγραφικά έργα, που είχαν διάφορες παραστάσεις.

Γλυπτά μπορούσαν να υπάρχουν παντού π.χ Ερμές κεφαλές (http://www.hellenicpantheon.gr/ermai.htm )

Η λέξη ναός προέρχεται από το ρήμα ναίω που σημαίνει κατοικώ. Σχεδόν όλες οι θρησκείες δέχονται ότι ο ναός είναι η κατοικία του θεού ή των θεών.

Οι βωμοί υπήρχαν πριν τους ναούς.

Βωμός:"Ύψωμα γης ή βάθρο, για να στέκεται κανείς ψηλότερα και ειδικότερα υψωμένο κτίσμα, για να γίνονται αιματηρές ή συμβολικές θυσίες. Η λέξη έχει και μεταφορική σημασία π.χ. ο βωμός της πατρίδας, βωμός της επιστήμης κλπ.

Η ύπαρξη του βωμού συνδέεται με τη γένεση του θρησκευτικού συναισθήματος και την ανάγκη για εξωτερική λατρεία. Βωμοί με υποτυπώδη μορφή εμφανίζονται από τη μεγαλιθική περίοδο της ανθρωπότητας με μορφή μαζεμένου χώματος ή μεγάλης πέτρας με μία μικρή κοιλότητα στο πάνω μέρος, όπου γίνονταν σπονδές στους νεκρούς.

Ανάλογοι είναι και οι βωμοί της χαλκής περιόδου που πολύτιμα δείγματά τους έχομε απ' τις ανασκαφές της Κρήτης. Στην προϊστορική ηπειρωτική Ελλάδα εμφανίζονται οι κυκλικοί βωμοί, όπως αυτός της εσωτερικής αυλής του ανακτόρου της Τίρυνθας.

Σαφείς πληροφορίες για τους βωμούς των ανατολικών λαών μας δίνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Ο Ηρόδοτος πιστεύει ότι πρώτοι κατασκεύασαν βωμούς οι Αιγύπτιοι. Ο ελληνικός βωμός, που κληρονόμησαν και τροποποίησαν οι Ρωμαίοι, είχε την πιο καλλιτεχνική εξέλιξη.(www.livepedia.gr)"

Όταν άρχισαν πλέον να κτίζονται ναοί,τον βωμό τον τοποθετούσαν εξω από την είσοδο του ναού, βωμό είχαν στα σπίτια αλλά και σε ορισμένους δημόσιους χώρους όπως πλατείες, γυμναστήρια, στάδια, ιερά άλση κλπ.Ο βωμός έδινε ασυλία σε όποιον τον άγγιζε, ήταν ένα ιερό και απαραβίαστο σημείο.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Wolf
18/10/2007, 17:13:25
quote:
keraynos

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Φίλη μου, πρέπει να είσαι φύσει αισιόδοξο άτομο...

Απ' την άλλη, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

18/10/2007, 19:25:36
quote:
el.elyon
Τι ήταν ο Ναός?

Φίλε el.elyon , ειναι μερικές ερωτήσεις που ή ξέχασες να τις κάνης στην φίλη keraynos , ή τις φυλάς για αργότερα , όπως :

Οι αγαλματοποιοί ήταν ελέυθερο επάγγελμα ή κλειστή συντεχνία ;

Τα αγάλματα ήταν κατόπιν παραγγελίας ή υπήρχε και πρετ α πορτέ αγαλμάτων ;

Η τιμή του αγάλματος αφαιρείτο από το φορολογητέο εισόδημα ;

Χορηγούσε αγάλματα το ΙΚΑ ;

Αν κάποιος ήθελε άλλο άγαλμα από αυτό που άρεσε της γυναίκας του , ήταν αυτό αιτία διαζυγίου ;

Είχαν W.C. οι ναοί , ή ήταν σαν τους σημερινούς , που αν σού' ρθει η ανάγκη τρέχεις να βρής , αν ήσουν τυχερός , εκεί κοντά καφενείο ;

Πως ήταν ο βωμός , έμοιαζε σαν το σημερινό μπάρμπεκιου ;

el.elyonΜέλος
20/10/2007, 10:34:12
quote:
keraynos: Η λέξη ναός προέρχεται από το ρήμα ναίω που σημαίνει κατοικώ. Σχεδόν όλες οι θρησκείες δέχονται ότι ο ναός είναι η κατοικία του θεού ή των θεών.
Οι βωμοί υπήρχαν πριν τους ναούς.

Άρα ο ναός είναι η κατοικία των Θεών.
Ποιος ήταν ο λειτουργικός ρόλος του ναού?

quote:
keraynos: Υπήρχε η δυνατότητα αγάλματα να κοσμούν κατοικίες.
Στις κατοικίες και στους ναούς οι τοίχοι ήταν διακοσμημένοι με ζωγραφικά έργα, που είχαν διάφορες παραστάσεις.

Γλυπτά μπορούσαν να υπάρχουν παντού π.χ Ερμές κεφαλές (http://www.hellenicpantheon.gr/ermai.htm )

Από πότε, αγαπητή μου, έχουμε ναούς με ζωγραφικά έργα?

Άρα κεφαλές των Θεών θα μπορούσαν να υπάρχουν παντού αλλά αγάλματα των Θεών μήπως δεν μπορούσαν να υπάρχουν παντού;

quote:
keraynos: Αγαπητέ μου γλυπτά μόνο τεχνίτες λιθοξόοι ή γλύπτες μπορούν να κατασκευάσουν, όχι επειδή απαγορεύεται να κατασκευάσει οποιοσδήποτε άλλος, αλλά γιατί είναι απαραίτητη προυπόθεση να έχεις ταλέντο και φαντασία για να είσαι καλλιτέχνης.

Αγαπητή μου, αν γνωρίζεις, τι χρόνο χρειαζόταν για την κατασκευή των αγαλμάτων των Θεών?

quote:
keraynos: Ελπίζω να σε κάλυψα.

Σε ευχαριστώ!

Καλημέρα.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

22/10/2007, 03:24:44
Φίλε el.elyon

θα προσπαθήσω να λύσω τις σημαντικές απορίες σου.

quote:

Όπως ίσως γνωρίζεις, η λειτουργικότητα ενός χώρου και δη κατοικίας, εξαρτάται απ' το μέγεθος (τετραγωνικά μέτρα) και την επίπλωση.

Τώρα φαντάσου τι θα έπρεπε να έχει μέσα η κατοικία ενός θεού.
Χλιδή... κατά συνέπεια, λειτουργικότατη.

quote:

Άρα κεφαλές των Θεών θα μπορούσαν να υπάρχουν παντού αλλά αγάλματα των Θεών μήπως δεν μπορούσαν να υπάρχουν παντού;

Για το πρώτο, αν σου πω χρονολογία, θα σε γελάσω, ίσως πέσω έξω μερικά χρόνια και δε θα το ήθελα.

Στο δεύτερο είναι σωστή η σκέψη σου.
Δε μπορεί να υπήρχαν παντού ολόκληρα αγάλματα.
Διότι η κεφαλή (άντε και η προτομή) χωρούσε παντού, ακόμη και σε ένα κομοδίνο.

Ολόκληρο άγαλμα όμως... σίγουρα οι γκαρσονιέρες θα είχαν προβλήματα.
Άρα αγάλματα υπήρχαν μόνο εκεί που χωρούσαν.

quote:
Αγαπητή μου, αν γνωρίζεις, τι χρόνο χρειαζόταν για την κατασκευή των αγαλμάτων των Θεών?

Ο χρόνος κατασκευής, είχε να κάνει με την υποδομή της βιοτεχνίας.
Αν υπήρχαν τα μέσα τα ξεπέταγαν κατά δεκάδες (αυτά ήταν τα φθηνά) αν όμως το μαγαζί ήταν μικρό και τα έφτιαχνε με το χέρι, αργούσε και ήταν πανάκριβα (χειροποίητα).

Ελπίζω να σε κάλυψα...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

el.elyonΜέλος
22/10/2007, 13:43:20
quote:
γιαπετ: Τώρα φαντάσου τι θα έπρεπε να έχει μέσα η κατοικία ενός θεού.
Χλιδή... κατά συνέπεια, λειτουργικότατη.

Φαντασία;
Ε, θα είχε ελληνική κουζίνα, θα είχε κρεβατοκάμαρες, πισίνα, γυμναστήριο, ……..
Και μάλλον το προσωπικό θα ήταν κυρίως γυναίκες ή καλύτερα “παρθένες” ……..

Για πες εσύ τι είχε μέσα;

quote:
γιαπετ: Στο δεύτερο είναι σωστή η σκέψη σου.
Δε μπορεί να υπήρχαν παντού ολόκληρα αγάλματα.
Διότι η κεφαλή (άντε και η προτομή) χωρούσε παντού, ακόμη και σε ένα κομοδίνο.
Ολόκληρο άγαλμα όμως... σίγουρα οι γκαρσονιέρες θα είχαν προβλήματα.
Άρα αγάλματα υπήρχαν μόνο εκεί που χωρούσαν.

Άρα στο Ναό!

quote:
γιαπετ: Ο χρόνος κατασκευής, είχε να κάνει με την υποδομή της βιοτεχνίας.
Αν υπήρχαν τα μέσα τα ξεπέταγαν κατά δεκάδες (αυτά ήταν τα φθηνά) αν όμως το μαγαζί ήταν μικρό και τα έφτιαχνε με το χέρι, αργούσε και ήταν πανάκριβα (χειροποίητα).

Ποιος πλήρωνε το “μάρμαρο” ;

quote:
γιαπετ: Ελπίζω να σε κάλυψα...

Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

22/10/2007, 18:09:25
quote:

Αγαπητέ el elyon. Ο ναός εκτός από κατοικία του Θεού είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου ο πιστός ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

Εκτός όμως από αυτόν τον ρόλο ένας ναός έχει και τον ρόλο του ασύλου, όταν ο πιστός πάει σαν ικέτης σε αυτόν.Εδώ έχουμε και το παράδειγμα του Παυσανία, που οι διώκτες του επειδή δεν μπορούσαν να μπούν να τον σκοτώσουν μέσα στον ναό, έκτισαν τις πύλες του ναού και τον εγλώβισαν μέσα.

quote:

Η ζωγραφική συνυπάρχει με την γλυπτική, ζωγραφική(τοιχογραφίες) συναντάμε και στην Σαντορίνη και στην Μινωική Κρήτη, η ζωγραφική υπήρχε και σε ναούς και σε παλάτια και σε σπίτια, ζωγραφικά έργα έχουν βρέθεί ακόμα και σε τάφους(Βεργίνα).

Ακόμα και τα γλυπτά είχαν χρώμα( πεπλοφόρος-μουσείο Ακρόπολης), η ζωοφόρος του Παρθενώνα είχε χρώμα, ήταν επιζωγραφισμένα τα ανάγλυφα, οι περισσότεροι ναοί είναι κατεστραμένοι(μόνο κολώνες έχουν μείνει), οπότε δεν έχουμε πολλά στοιχεία για την ζωγραφική. Αλλά γνωρίζουμε πολλούς ζωγράφους της Αρχαίας Ελλάδας και άντρες και γυναίκες.

Ένας από τους σημαντικότερους Αρχαίους Έλληνες ζωγράφους ήταν ο Απελλής. Μία πολύ σημαντική γυναίκα ζωγράφος ήταν η Τιμαρέτη, κόρη του περίφημου ζωγράφου Μίκωνος, η οποία ζωγράφισε στο Ναό της Εφέσου την "Αρτεμη" (3ος π.Χ. αι.). Στον "χρυσό αιώνα" του Περικλή η ζωγραφική όπως και όλες οι τέχνες φτάνει στο απόγειό της.

Θρησκευτική τελετή αναπαράσταση.

Πεπλοφόρος- Αρχαικό άγαλμα κόρης- Μουσείο Ακρόπολης

Πεπλοφόρος-λεπτομέρεια

Θήρα(Σαντορίνη)τοιχογραφία από το Ακρωτήρι

Ταυροκαθάψια-Κνωσσός

Η Αρπαγή της Περσεφόνης-Βασιλικοί τάφοι-Βεργίνα.

quote:

Νομίζω ότι στην προηγούμενη απάντηση που είχα δώσει είχα πει ότι γλυπτά μπορούσαν να υπάρχουν παντού. Απλώς είχα φέρει σαν παράδειγμα τις Ερμές κεφαλές. Δεν είπα ότι αποκλείονταν τα ολόσωμα αγάλματα. Εξ άλλου ένα άγαλμα δεν είναι πάντα απαραίτητο να είναι σε φυσικό μεγέθος.

quote:

Η τέχνη δεν είναι φασόν. Ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει χρειάζεται έμπνευση.

Μπορεί ένα ζωγραφικό η γλυπτικό έργο σε κάποιες περιπτώσεις να βγεί πολύ εύκολα, αλλά ακόμα και στον ίδιο καλλιτέχνη κάποιο άλλο έργο να τον βασανίζει ολόκληρη ζωή και να το αφήσει και ανολοκλήρωτο.

Αν τα γλυπτά έβγαιναν από τα εργαστήρια των καλλιτεχνών σαν φασόν, δεν 8α μιλάγαμε για Αφροδίτη της Μήλου, για Ερμή του Πραξιτέλη, για Νίκη της Σαμοθράκης, για Έφηβο των Αντικυθήρων και τόσα άλλα αριστουργήματα, αλλά για κόπιες επαναλαμβανόμενες.Η αξία του έργου τέχνης είναι η μοναδικότητα.

Ο χρόνος δημιουργίας ένος έργου τέχνης είναι σχετικός.

Wolf