ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΑ(Ν)ΤΡΙΞ: ΠΟΡΝΟΙ ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΜΑ(Ν)ΤΡΙΞ: ΠΟΡΝΟΙ ΜΕ ΒΟΥΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

trexagireve34 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
07/04/2008, 21:28:30
Φίλε Sesostris, σήμερα είναι η ονομαστική μου εορτή
με το παλιό ημερολόγιο ( Ευάγγελος, Ευαγγελισμός της
Θεοτόκου..) και ήμουνα ολο το πρωί στην εκκλησία,
αλλά και μετά έτρεχα για δουλείες κα γι’ αυτό δεν μπήκα
παρά ελάχιστα στο φόρουμ…
Γι’ αυτά που γράφεις σου δίνω χίλια δίκια κι ότι
έκανες θα έκανα και ίσως πιο έντονα …Αυτό που εγώ
έγραψα και παραποίησες, ήταν ότι δεν μπορεί κανείς
να βαπτίζει με την θρησκεία και να παντρεύεται με
πολιτικό γάμο, αλλά, δεν πειράζει… Η προσωπική σου
ιστορία, με βρίσκει σύμφωνο στις ενέργειες σου και
συμφωνώ ότι μέχρι και στα ΜΜΕ χρειάζεται να μπαίνουν
τέτοιες ιστορίες, μπας και συμμορφωθούν οι
καρεκλοκένταυροι, ακόμη και της εκκλησίας…
Αυτο όμως είναι άλλο.. Το πόσο δυναμικά το χειρίστηκες,
σου λέω και μπράβο, κι έπειτα; Αυτο σε έκανε και για
δυο ανθρώπους τα βάζεις με την εκκλησία;…
Κυνηγάμε πάλι ανεμόμυλους; Άλλο η εκκλησία κι άλλο η
πίστη, το δόγμα. Για τους ανθρώπους θα συμφωνήσω ότι
το μετατρέπουν σε δουλειά, αλλά η θρησκεία έχει την
ευκαμψία που χρειάζεται, λόγω του ενδιαφέροντος της
για τον άνθρωπο…
Όσο για τη βάπτιση, δεν πιστεύω ότι θα γίνει το ίδιο,
γιατί πρώτα παντρεύεσαι θρησκευτικά και μετά βαπτίζεις
τα παιδιά… Για να το πω αλλοιώς, δεν μπορείς να κάνεις
πρώτα το επόμενο, όταν δείχνεις ότι δεν σέβεσαι την
ίδια τη θρησκεία που λέει ότι προηγείται το άλλο… Για
τέτοιες βαπτίσεις ασχολήθηκαν τα ΜΜΕ και δεν έγινε
όπως νομίζεις…
07/04/2008, 22:55:20
quote:
macedon: Απάντηση: europaios2: <<(Τέτοια εγκύκλιος υπάρχει με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 1982)>>

-Σκανάρισέ τη! (χωρίς να κάνεις μαϊμουδιά!) ή δώσε μία διεύθυνση ή στοιχεία της ώστε να την αναζητήσω για να έχω πλήρη εικόνα και να τοποθετηθώ. Εγώ αλλά και άλλοι όπως ο Sesostris! την αγνωούμε.

quote:
sonofzeus:
Φαίνεται ότι δεν μιλάω καλά ελληνικά, δεν εξηγείται αλλιώς, με το "βάζει ταμπέλα" θέλω να πω ότι ή εκκλησία τα χαρακτηρίζει, τα χωρίζει σε κατηγορίες, και τα φακελώνει-όχι δεν θα δείτε παιδιά μέσα σε φακέλους- ελπίζω να έγινα κατανοητός. Δεν μπορώ να δεχτώ τις απαντήσεις ούτε σαν κακόγουστο χιούμορ. Νόμιζα ότι οι ταμπέλες παιδιά πόρνης,εξώγαμα, μπάσταρδα ανήκουν πια στο παρελθόν,λείπω καιρό από την Ελλάδα.

.....πολλοί "εγκαταλείπoυν τη ζωή της Εκκλησίας" αλλά η εκκλησία βαπτίζει τα παιδιά τους, π.χ. κανενός αμετανόητου εγκληματία ακόμα και βιαστού ή δολοφόνου δεν θα αρνηθούν να βαπτίσουν παιδί. Αν κάποιος πεθάνει ενώ διέπραττε μοιχεία -ωραίος θάνατος- σίγουρα η εκκλησία δεν θα έχει πρόβλημα για την κηδεία του. Είμαι σίγουρος αν ένα ζευγάρι μουσουλμάνων ή αλλόθρησκων γενικά θέλουν να βαπτίσουν το ανήλικο παιδί τους θα τρέξουν οι ιερείς και δεν θα τους πειράζει ο γάμος τους .
Οπως είπα είναι απλά ένας φτηνός εκβιασμος εκ μέρους λίγων ευτυχώς μητροπολιτών και ιερέων και βρώμικος αφού χρησιμοποιούν τα παιδιά , και γέρους γονείς σε περίπτωση κηδείας σαν μέσο εκβιασμού.
φιλικά Γιάννης

-Φίλε Γιάννη να ρωτήσω καταρχάς πως έμαθες <<Σύμφωνα με οδηγίες απο εταιρείες που ασχολούνται με βαπτίσια (δεξιώσεις κλπ) έμαθα>>
στ'.....
και μετά
ζ'......
να υποθέσω ότι στην Αυστραλία αντιστοιχίζεται τους αριθμούς με τα γράμματα όπως λάχει?

quote:
sonofzeus:
Το παράξενο είναι ότι ενώ αμφιβάλλετε για την εγκύκλιο περί βάπτισης και πολιτικού γάμου, άρα μάλλον δεν είναι απόφαση της ΔΙΣ αλλά του κάθε αρμόδιου μητροπολίτη,συμφωνείτε με την άρνηση του ιερέα.

-Πως το συμπέρανες αυτό? είναι παράξενο το συμπέρασμά σου!
quote:
sonofzeus:
στ) Ἀνάδοχος τοῦ παιδιοῦ δέν μπορεῖ νά γίνει ἀλλόδοξος ἤ ἀλλόθρησκος, ἀλλά καί Ὀρθόδοξος, ὁ ὁποῖος ἔχει τελέσει μόνο πολιτικό Γάμο.

ζ) Τέκνα προερχόμενα ἀπό γονεῖς πού ἔχουν τελέσει μόνο πολιτικό γάμο, βαπτίζονται ἐφόσον ὁ Ἀνάδοχος ἐγγυᾶται τήν κατήχηση τοῦ νεοφωτίστου.

αλλά συγχρόνως ότι

Υπάρχουν ιερείς οι οποίοι δεν δέχονται να τελέσουν το μυστήριο της Βάπτισης αν οι γονείς δεν έχουν κάνει θρησκευτικό γάμο . Έτσι κι αλλιώς μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα θρησκευτικό γάμο και Βάπτιση.

Αυτό, και επίσης φρικιαστικό ότι μερικοί ιερείς αρνούνται ακόμη και την κηδεία ερχόμενοι σε σύγκρουση με τους συγγενείς από πείσμα και μόνο ενώ ο πεθαμένος είναι βαπτισμένος Χ.Ο. που δεν τον έχει αφορίσει η εκκλησία. Είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί εκβιασμό, που είναι ποινικό αδίκημα, αλλά ξέχασε ο θεός να συμπεριλάβει τον εκβιασμό στις αμαρτίες!

στ) <<Ανάδοχος τοῦ παιδιοῦ δέν μπορεῖ νά γίνει ἀλλόδοξος ἤ ἀλλόθρησκος, ἀλλά καί Ὀρθόδοξος, ὁ ὁποῖος ἔχει τελέσει μόνο πολιτικό Γάμο.>> Λογικό! γιατί όμως λογικό? Γιατί πολύ απλά ο νουνός παραλαμβάνει το παδί το βαπτισμένο με τον όρο να αναλάβει την κατήχησή του στο δρόμο του Θεού! μέχρι την ηλικία των 12. Για αυτό και στη βάπτιση λέει το Πιστεύω! ως επίτροπος-κηδεμόνας του παιδιού.
Για να πεις το σύμβολο της πίστεως θα πρέπει και να πιστεύεις!
-Δεν μπορείς να καταλάβεις! ότι η Βάπτιση για τους Χριστιανούς είναι μυστήριο!.
- Δε μαζέυονται απλά συγκενείς, βουτάνε το βρέφος σε νερό, λένε κάτι ψαλμούς, τρώνε το γλυκό και φεύγουν. Πως θα πει το Πιστεύω ο Καθολικός? Πως ο Μουσουλμάνος? τη στηγμή που δεν πιστεύουν στην Αγία Τριάδα? και όταν ο Ορθόδοξος έχει αρνηθεί να τελέσει γάμο Θρησκευτικό! (αφήνοντας στην άκρη έστω και προσωρινά! την ομπρέλα-οδηγίες του Θεού) πως θα βαπτίσει?
Ζ)Λογικό! αφού οι γονείς είναι φερόμενοι Χριστιανοί! μιλάμε για μυστήρια και για θρησκεία! δε θα ακολουθήσει η θρησκεία τα χούγια ή τις προτιμήσεις του ανθρώπου! το αντίθετο!

quote:
sonofzeus:
Αυτό, και επίσης φρικιαστικό ότι μερικοί ιερείς αρνούνται ακόμη και την κηδεία ερχόμενοι σε σύγκρουση με τους συγγενείς από πείσμα και μόνο ενώ ο πεθαμένος είναι βαπτισμένος Χ.Ο. που δεν τον έχει αφορίσει η εκκλησία. Είναι φανερό ότι αυτό αποτελεί εκβιασμό, που είναι ποινικό αδίκημα, αλλά ξέχασε ο θεός να συμπεριλάβει τον εκβιασμό στις αμαρτίες!

-Εδώ δεν καταλαβαίνω τι θες να πεις!

quote:
sonofzeus:
πολλοί "εγκαταλείπoυν τη ζωή της Εκκλησίας" αλλά η εκκλησία βαπτίζει τα παιδιά τους, π.χ. κανενός αμετανόητου εγκληματία ακόμα και βιαστού ή δολοφόνου δεν θα αρνηθούν να βαπτίσουν παιδί. Αν κάποιος πεθάνει ενώ διέπραττε μοιχεία -ωραίος θάνατος- σίγουρα η εκκλησία δεν θα έχει πρόβλημα για την κηδεία του. Είμαι σίγουρος αν ένα ζευγάρι μουσουλμάνων ή αλλόθρησκων γενικά θέλουν να βαπτίσουν το ανήλικο παιδί τους θα τρέξουν οι ιερείς και δεν θα τους πειράζει ο γάμος τους .
Οπως είπα είναι απλά ένας φτηνός εκβιασμος εκ μέρους λίγων ευτυχώς μητροπολιτών και ιερέων και βρώμικος αφού χρησιμοποιούν τα παιδιά , και γέρους γονείς σε περίπτωση κηδείας σαν μέσο εκβιασμού.

-Δηλαδή επειδή ο πατέρας παραστράτησε! θα τον κρίνει η εκκλησία? θα τον κρίνει η δικαιοσύνη και ο Θεός!
-Έχεις μπερδέψει πολύ τα πράγματα. Οι αλλόθρησκοι δηλώνουν ότι αρνούνται τη θρησκεία! λογικό είναι να μην τους δεχτούν για ανάδοχους!
-Οι κακοπιοί θα κριθούν από τη δικαιοσύνη και το Θεό! τα παιδιά όμως θα βαπτιστούν! ο γονιός μπορεί να έκανε κακές πράξεις αλλά δεν αρνήθηκε το δόγμα! οπότε θα κριθεί από τον Κύριο για τις πράξεις του και τα παιδιά του θα βαπτιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα αρκεί ο ανάοχος να είναι Χριστιανός.

Edited by - europaios2 on 07/04/2008 23:18:40

07/04/2008, 22:56:34
.

Edited by - europaios2 on 07/04/2008 23:23:27

08/04/2008, 01:12:32
quote:
macedon
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
europaios2
Απάντηση: Sesostris:<<(τέτοια εγκύκλιος δεν υπάρχει)>>

--------------------------------------------------------------------------------

Απάντηση: europaios2: <<(Τέτοια εγκύκλιος υπάρχει με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 1982)>>

Ειλικρινά δεν το γνώριζα φίλε macedon , νόμιζα ότι αυτά τα παρατράγουδα που διαβάζω στις εφημερίδες κατά καιρούς , γίνονται από υπερβολικό ζήλο ορισμένων παπάδων .

08/04/2008, 03:31:37
quote:
europaios2
-Σκανάρισέ τη! (χωρίς να κάνεις μαϊμουδιά!) ή δώσε μία διεύθυνση ή στοιχεία της ώστε να την αναζητήσω για να έχω πλήρη εικόνα και να τοποθετηθώ. Εγώ αλλά και άλλοι όπως ο Sesostris! την αγνωούμε.

Βρίσκεται στον Ε΄ τόμο του βιβλίου "Συνοδικαί Εγκύκλιοι", έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Ελλάδας. Πάνε σε ένα βιβλιοπωλείο και πάρτο.

Οσο για το σκανάρισμα που σχολιάζεις, εκτός από ανόητος, γίνεσαι και κουραστικός, προσπαθώντας να μεταθέσεις το πρόβλημα της άγνοιας και αμάθειάς σου σε "σκοτεινές" ενέργειες άλλων.

Το ποιος είναι ποιος εδώ μέσα, το γνωρίζουν όλοι, αγαπητέ αμαθή.

macedon

08/04/2008, 11:34:07
quote:
macedon:
Οσο για το σκανάρισμα που σχολιάζεις, εκτός από ανόητος, γίνεσαι και κουραστικός, προσπαθώντας να μεταθέσεις το πρόβλημα της άγνοιας και αμάθειάς σου σε "σκοτεινές" ενέργειες άλλων.

Το ποιος είναι ποιος εδώ μέσα, το γνωρίζουν όλοι, αγαπητέ αμαθή.

-Tι να κάνουμε! δεν έμαθα να κλείνω ισολογισμό σε βιβλία <<εσόδων εξόδων>> όπως εσύ!

-Όσο για το σκανάρισμα θα στο θυμίζω όποτε το ξεχνάς! γαιατί είσαι ξεχασιάρης!!! http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=8429&whichpage=17&ARCHIVE=

Ο ψεύτης κι ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται!

17/04/2008, 01:48:37
Από τα μαθητικά μου χρόνια φίλοι μου (δημοτικό) , στο μάθημα της «Ιεράς ιστορίας» όπως λέγανε τότε τα θρησκευτικά , θυμόμουν ότι ο δάσκαλος μας έλεγε ότι τα μυστήρια χωρίζονται στα υποχρεωτικά και τα προαιρετικά , και ότι στα προαιρετικά ήταν το ευχέλαιο και ο γάμος .
Επίσης από ότι θυμάμαι μας έλεγε ότι ο θρησκευτικός γάμος συμπεριελήφθη στα μυστήρια πολύ αργότερα .

Με αφορμή λοιπόν το παρόν θέμα αλά και το σάλο που δημιούργησαν οι ύβρεις των πατέρων της εκκλησίας για όσους τελέσουν πολιτικό γάμο ή συμβόλαιο συμβίωσης , χαρακτηρίζοντάς τους πόρνους και μοιχούς , το έψαξα το θέμα θέλοντας περισσότερο να φρεσκάρω την μνήμη μου , και ιδού τι βρήκα .

Γύρω στο 508 ο Ιουστινιανός με την Νεαρά οδ’ (74) μεταξύ άλλων καθόριζε τα του γάμου και του τρόπου νομιμοποίησης της συμβίωσης των πολιτών .
Στην Νεαρά αυτή λοιπόν αφού χώριζε τους πολίτες σε τρεις κατηγορίες , τους έκλαμπρους , τους μεσαίους , και τους ευτελείς , καθόρισε και για κάθε μία από τις κατηγορίες αυτές τον τρόπο νομιμοποίησης της συμβίωσής τους.

Στην πρώτη κατηγορία των εκλάμπρων η νομιμοποίηση γινόταν με συμβόλαιο .
Οι μεσαίοι πήγαιναν και με την μαρτυρία ενός ιερέα δήλωναν την συμβίωσή τους .
Όσο για τους ευτελείς , γι’ αυτούς δεν υπήρχε καμία απολύτως διαδικασία .

Το 893 ο αυτοκράτορας Λέων ο στ’ με την Νεαρά ωθ’ (89) καθιερώνει τον θρησκευτικό γάμο , όχι όμως σαν μυστήριο , και γύρω στο 1100 ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός καθόρισε το τυπικό της γαμήλιας ακολουθίας , αλλά και πάλι ο γάμος δεν ήταν μυστήριο .
Μόνο μετά το 1204 συμπεριελήφθη ο γάμος στα μυστήρια της εκκλησίας , όμως σαν προαιρετκός !!!!

Από πού κι ως που λοιπόν οι πατέρες της Ελληνικής Ορθοδόξου εκκλησίας αυθαίρετα και με το έτσι θέλω , δίχως να υπάρχη καμία απόφαση "Οικουμενικής Συνόδου" , μετέταξαν τον γάμο από τα προαιρετικά στα υποχρεωτικά μυστήρια , και βρίζουν όσους επιλέγουν τον πολιτικό γάμο και το συμβόλαιο ; Μήπως αναστρέφοντας το ρητό θα πρέπει να πούμε ότι :

«Την δόξαν πολλοί εμίσησαν αλλά το χρήμα ουδείς εξ’ αυτών» ;;;;;

Γιατι οι άλλοι δύο τρόποι γάμου πλην του θρησκευτικού τους μειώνουν τα έσοδα .

17/04/2008, 11:45:57
Φίλε Sesostris, άντε τώρα να ρίξουμε και το λάθος
στον δάσκαλο σου των μαθητικών χρόνων...(αστείο...)
Από ότι γνωρίζω, με κάτι παραδείγματα από την Καινή
Διαθήκη αλλά και τους αποστόλους ο γάμος ήταν σημαντικό
μυστήριο… Ο γάμος στην Κανά που ήταν κι η πρώτη
φορά που ο Χριστός, έκανε δημόσια θαύμα, με το νερό
που μετέτρεψε σε κρασί, αλλά και η αναφορά των
αποστολικών πράξεων στις περιπτώσεις των γυναικών
που μένανε χήρες και τις προέτρεπε να ξαναπαντρεύονται,
είναι λίγα δείγματα αναφοράς στο μυστήριο του γάμου, ως
σημαντικό… Ωστόσο μόνο και μονο που θεωρείται ένα από
τα 7 μυστήρια, λέει πιο πολλά για την σημαντικότητα του…

Όλα βέβαια είναι σημαντικά, αλλά δεν πάει να πει ότι
όλα θα τα ζήσουν ο άνθρωποι… απλά εξυπακούεται ότι
όταν κάποιος θέλει να παντρευτεί θα παντρευτεί με
θρησκευτικό γάμο, άλλως κάποια τελετή άλλη τι ρόλο
θα έπαιζε στον χριστιανισμό;
Πόσο μάλλον όταν η ένωση άνδρα- γυναίκας αποτελεί ένα
πολύ μεγάλο θαύμα, αφού, προσκολάται η γυναίκα στον άνδρα
και έσονται οι δύο εις σάρκαν μιαν...
Πιστεύω,ότι πλην της ευτέλειας της εποχής μας, μέχρι
πρότινος ο γάμος ήταν πιο σημαντική πράξη στη ζωή ενός
ανθρώπου, ας πούμε από την κατοχή του αυτοκινήτου...
Αλλά αυτό εννοούμε λέγοντας αλλάξαν τον άνθρωπο
και τον κάνανε νούμερο...
Μήπως ήταν εργένης ο άνθρωπος ( οδάσκαλος σου)και το
έλεγε έτσι ώστε να τον βολεύει; Λέω εγώ, τώρα, μήπως…

Όσο για το αν οι άλλοι τρόποι κάνουν τη διαφορά
στα έξοδα, διαφωνώ ριζικά… Ο γάμος δεν είναι η εκκλησία…
Ρώτα για το νυφικό, τη δεξίωση, ακόμη και για τις φωτογραφίες,
θα καταλάβεις πόσο κοστίζει ο γάμος, από αυτά τα χαζά…
Η ευλογία της εκκλησίας είναι το πιο ακριβό έξοδο;…

17/04/2008, 23:43:37

quote:
trexagireve
στον δάσκαλο σου των μαθητικών χρόνων..

Φίλε trexagireve το ότι το Ευχέλαιο και ο Γάμος είναι προαιρετικά μυστήρια , δεν το έλεγε από μόνος του ο δάσκαλος αλλά το έγραφε και το βιβλίο του μαθήματος της «Ιεράς Ιστορίας» , όπως ονόμαζαν τότε το μάθημα των θρησκευτικών .

quote:
trexagireve
Από ότι γνωρίζω, με κάτι παραδείγματα από την Καινή
Διαθήκη αλλά και τους αποστόλους ο γάμος ήταν σημαντικό
μυστήριο… Ο γάμος στην Κανά που ήταν κι η πρώτη
φορά που ο Χριστός, έκανε δημόσια θαύμα, με το νερό
που μετέτρεψε σε κρασί, αλλά και η αναφορά των………..

Εγώ φίλε trexagireve , δεν σου ζήτησα να μου επαναλάβης την Καινή Διαθήκη .
Την τρίτομη «Αγία Γραφή» των εκδόσεων Αφοι Σπηλιόπουλοι & Σια , την έχω διαβάσει πάνω από δύο φορές ολόκληρη στο πρωτότυπο κείμενο , στην αριστερή στήλη της σελίδας και όχι στα μαγειρέματα της ερμηνείας δεξιά , και άπειρες φορές έχω ανατρέξει στις σελίδες της προκειμένου να δώσω απαντήσεις .

Όλα λοιπόν τα όσα μου αναφέρεις από την Καινή Διαθήκη μου είναι γνωστά . Τα υπόλοιπα που γράφεις απηχούν απόψεις δικές σου , τις οποίες έχεις κάθε δικαίωμα να τις εκφράζης , αλλά κανένα δικαίωμα να τις επιβάλλης .

Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό , και η απάντηση απλούστερη .

Και το ερώτημα είναι : Είναι ο Γάμος όπως και το Ευχέλαιο προαιρετικά μυστήρια , ναι ή όχι ; ; ; ;

Και αν μεν ο Γάμος είναι υποχρεωτικό μυστήριο , πότε και με ποια απόφαση Πανορθοδόξου Συνόδου έγινε η μετάταξή του από τα προαιρετικά στα υποχρεωτικά μυστήρια ; ; ; ;

Αν όμως ο Γάμος παραμένει προαιρετικό μυστήριο , με ποιο δικαίωμα αποκαλούν πόρνους τον κόσμο ορισμένοι συνοδικοί ιεράρχες ; ; ; ;

kostakisΜέλος
18/04/2008, 09:03:29
Καλημέρα σε όλους

Θα ήθελα να γενικεύσω κάπως την ερώτηση του φίλου Sesostris και να ρωτήσω το εξής :
βάσει της ορθόδοξης διδασκαλίας, τα μυστήρια (αν δεν κάνω λάθος) είναι 7. Η μη συμμετοχή του πιστού σε κάποιο/α από αυτά κατ' εξακολούθηση, τι ακριβώς σημαίνει και τι συνεπάγεται; Υπάρχει κάποια υποχρεωτική συμμετοχή σε όλα τα μυστήρια; σε συζητήσεις εδώ μέσα έχω διαπιστώσει ότι εκφέρεται η άποψη ότι π.χ. δεν μπορεί να είσαι παντρεμένος με πολιτικό γάμο και να βαφτίσεις το παιδί σου, γιατί αν δε συμμετέχεις σε ένα από τα μυστήρια της εκκλησίας, δε δικαιούσαι να συμμετάσχεις και στα άλλα (λογικό ακούγεται). Το θέμα είναι πόσοι από όσους δηλώνουν χριστιανοί μέσα στην ελληνική κοινωνία συμμετέχουν πλήρως στις υποχρεώσεις τους ως ορθόδοξοι; και για όσους συμμετέχουν κατ' επιλογήν, τι έχει να πει η επίσημη Εκκλησία;
Για να μη σπεύσει να μου πει κανείς ότι "κομίζω καινά δαιμόνια" είναι ένα θέμα στο οποίο είχα διαφωνήσει στο παρελθόν με πολύ κοντινό μου άνθρωπο και θα ήθελα να δω τι ακριβώς προβλέπεται από το επίσημο δόγμα.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

18/04/2008, 14:25:47
quote:
europaios2
Για να μη σπεύσει να μου πει κανείς ότι "κομίζω καινά δαιμόνια" είναι ένα θέμα στο οποίο είχα διαφωνήσει στο παρελθόν με πολύ κοντινό μου άνθρωπο και θα ήθελα να δω τι ακριβώς προβλέπεται από το επίσημο δόγμα.

Το επίσημο δόγμα, ενδεικτικά αναφέρει πως όποιος δεν πάει τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία, αφορίζεται.

macedon

18/04/2008, 19:30:05
Αγαπητέ μου Sesostris, ποτέ μου δεν αμφισβήτησα ότι
έχεις γνώσεις και πνεύμα, απλά τώρα τελευταία σε βλέπω
να γράφεις νουβέλες ιστορικού περιεχομένου, που δεν είναι
απαραίτητο να απηχούν και της αλήθειας…
Το αν τα μυστήρια του ευχελαίου και του γάμου είναι
προαιρετικά , δεν το αμφισβήτησα, αυτό που είπα είναι
ότι δεν δέχεται η εκκλησία άλλο είδους συμβόλαιο ή άλλο
συμφωνητικό γάμου κι αυτό δεν το συζητώ, άσχετα από το
πόσο δημοκρατικό το θεωρείς, γιατί δεν μπορεί να είναι
όλα τα άλλα χριστιανικά κι ο γάμος δαιμονικός ή κοινωνικός,
είναι θέμα απλής λογικής…Προαιρετικό πονηρέ μου φίλε είναι
με την έννοια ότι δεν είναι υποχρεωτικό να παντρευτείς,
όχι με την έννοια του ότι παντρεύεσαι με όποιο τρόπο θέλεις…

Φιλε Κοστάκις ή είσαι χριστιανός ή δεν είσαι, χριστιανός
με ολίγη, δεν υπάρχει…
Τώρα αυτό που όλοι εσκεμμένα αγνοείτε είναι ότι ο Θεός
της αγάπης συγχωρεί και διακρίνει, αλλά πρέπει να υπάρχουν
και όρια, αλλοιώς θα μετατοπίζονταν συνέχεια, εως της
ολικής εκτροπής… Αυτό φυσικά ισχύει και για σένα ,
φίλε Μακεδόν ( το τμήμα με το εσκεμμένα αγνοείτε,
εννοώ…)

kostakisΜέλος
18/04/2008, 21:42:16
Καλησπέρα σε όλους

Φίλοι trexagireve και macedon, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Ήταν ακριβώς αυτό το οποίο υπέθετα. Μου δίνεται λοιπόν η δυνατότητα να προχωρήσω το συλλογισμό μου κάποια βήματα περαιτέρω :
Δεχόμαστε λοιπόν εξαρχής ότι ο macedon, ο sesostris, ο γιάπετ, ο dying, ο υποφαινόμενος και κάποιοι εκτός esoterica δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, κατά δήλωσή τους.
Πάμε τώρα σε όσους είναι ή δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι. Η συντριπτική πλειοψηφία ασφαλώς, είτε δε συμμετέχει σε όλα τα μυστήρια της εκκλησίας, είτε, έτι περαιτέρω, δε γνωρίζει καν ποια είναι αυτά στο σύνολό τους. Συνεπώς αυτή η πλειοψηφία δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, αλλά συμμετέχουν ατελώς, άρα από κάποιο σημείο και μετά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χριστιανοί ορθόδοξοι, παρά τη δήλωση που κάνουν.
Οι ελάχιστοι που απομένουν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μία μικρή μερίδα εξ' αυτών έχει / είχε προγαμιαίες σχέσεις. Μία άλλη μικρή μερίδα ψεύδεται ή υβρίζει ή ανταγωνίζεται. Σίγουρα όμως μία πάρα πολύ μικρή μερίδα από τους ΟΝΤΕΣ χριστιανούς τηρεί τις βασικές χριστιανικές διδαχές του "αγαπάτε αλλήλους" ή του "ο έχων δύο χιτώνες δώση τον ένα" ή και τη συγχώρεση.
Άρα λοιπόν, και εδώ τίθεται το θέμα των ορίων που θέτει ο Θεός και μας ανέφερε ο trexagireve, είναι σχετικά ασαφές το τι ακριβώς κάνει κάποιον συνεπή Χριστιανό (με τις κατά το δυνατό λιγότερες "απώλειες" λόγω του ατελούς της ανθρώπινης φύσης και των έξωθεν πειρασμών) : πιο συνεπής Χριστιανός θεωρείται
1) αυτός που συμμετέχει στα μυστήρια, ακόμα και συνειδητά κι όχι πλασματικά, αλλά διεκδικεί π.χ. την επαγγελματική ανέλιξη, με ότι αυτή συνεπάγεται (χρήμα, εξουσία σε συνανθρώπους, ίσως και ραδιουργία)
2) ο κοινωνός στα βασικά μυστήρια της εκκλησίας, που όμως διάγει βίον λιτόν και απέριττον, πλην όμως υποπίπτει κάποτε στα πάθη του λόγω αδυναμίας;
3) ο πλούσιος, που βρίσκεται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, κάνει αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες, αλλά δεν παραχωρεί στους πένητες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για να ζήσει με τα βασικά;
4) ο διάγων βίο σχετικώς ελαστικό ως προς τα ήθη, που όμως αγαπάει και προσφέρει στους γύρω του από το υστέρημά του και μετανοεί για τις αμαρτίες του στο τέλος της ζωής του (καθοδηγούμενος ίσως και από μία λαθεμένη εκδοχή της "Παραβολής του Ασώτου");
5) αυτός που ανήκει στους κόλπους της Εκκλησίας, συμμετέχει ασφαλώς στα μυστήρια της, αλλά διεκδικεί υψηλά αξιώματα στους κόλπους της και κηρύττει το "ή μεθ' ημών ή κατ' ημάς", αγνοώντας πως ο τελικός κριτής του ανθρώπου, σύμφωνα με το δόγμα που υπηρετεί δεν είναι επί της γης;
6) ο εκτός τυπικού δόγματος Ορθοδοξίας, που όμως τηρεί τις βασικές ηθικές αρχές (του Χριστιανισμού και όχι μόνον), που διατηρεί σε επαρκή - έστω όχι απόλυτο - βαθμό την απλότητα και τη σεμνότητά του και ας μην τις διακηρύττει;
Επειδή το να είσαι Χριστιανός a la carte δεν προβλέπεται, πράγμα απολύτως λογικό και σύμφωνο με όσα ανέφερες φίλε trexagireve, θα ήθελα τη γνώμη τη δική σου, αλλά και οποιουδήποτε άλλου Χριστιανού Ορθόδοξου επί του ερωτήματός μου. Γιατί για μένα προσωπικά, παρότι δεν υιοθετώ το ορθόδοξο δόγμα ως οδηγό για τη ζωή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διακριθεί η τυπικότητα στη λατρεία από την ουσία της διδασκαλίας. Γιατί εντέλει, το παρόν θέμα συζήτησης αποτελεί μία μορφή σύγκρουσης μεταξύ των δύο αυτών στοιχείων, τουλάχιστον κατά τη δική μου γνώμη.

Φιλικά
Κωστάκης

Υ.Γ. Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι οι λεγόμενες σοσιαλιστικές-κομμουνιστικές (εν γένει "αριστερές") ιδεολογίες τείνουν ως θεωρητικό υπόβαθρο περισσότερο στο χριστιανισμό των πρώτων χρόνων (κοινοκτημοσύνη στα υλικά αγαθά, βίος λιτός κλπ.) παρά η φιλελεύθερη προσέγγιση της οικονομίας των αγορών. Κι όμως... ποιοι "ποινικοποιούνται" συλλήβδην ως εχθροί της Ορθοδοξίας και ποιοι φαίνονται να είναι οι θερμότεροι υποστηρικτές της...!!!!

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

18/04/2008, 22:57:44
quote:

europaios2

macedon:
Το επίσημο δόγμα, ενδεικτικά αναφέρει πως όποιος δεν πάει τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία, αφορίζεται.

Mόνο που το έγραψε ο kostakis......macedon! με βλέπεις και στον ύπνο σου?

quote:
kostakis:
σε συζητήσεις εδώ μέσα έχω διαπιστώσει ότι εκφέρεται η άποψη ότι π.χ. δεν μπορεί να είσαι παντρεμένος με πολιτικό γάμο και να βαφτίσεις το παιδί σου, γιατί αν δε συμμετέχεις σε ένα από τα μυστήρια της εκκλησίας, δε δικαιούσαι να συμμετάσχεις και στα άλλα (λογικό ακούγεται)

-Διευκρινίστηκε. Μπορείς αρκεί ο νουνός να είναι ορθόδοξος.

-Αγαπητέ kostakis, το ποιος προσεγγίζει περισσότερο ή λιγότερο το Χριστιανισμό πρέπει να συγκριθεί με βάση το Λόγο του Ιησού.
Από κει και έπειτα ο καθένας πράττει όπως και ότι μπορεί.

--Γράφεις για παράδειγμα..........:<<ο πλούσιος, που βρίσκεται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, κάνει αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες, αλλά δεν παραχωρεί στους πένητες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για να ζήσει με τα βασικά;>>

Ας κάνει ο πλούσιος τις αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες και ας μην παραχωρεί στους πένητες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του
-Το τι μέλει γενέσθαι θα το διαπιστώσει ο καθένας μας μετά θάνατον.

Όλες οι ερωτήσεις σου έχουν απαντηθεί κατά καιρούς.

-Απλά θα συνοψίσω λέγοντας ότι ο καθένας πρέπει να είναι ενάρετος και ας πιστεύει ότι θέλει δικά του τα γένια (δεν εννοώ τους ιερωμένους), δικά του και τα χτένια! Όταν είσαι ενάρετος θες δε θες είσαι Χριστιανός αλλά και όποια άλλη θρησκεία μιλάει για τις αρετές και τη δικαιοσύνη.
-Από κει και έπειτα όταν είσαι φίλος μιας συγκεκριμένης θρησκείας-δόγματος έχεις και τους λόγους σου. Για παράδειγμα τα θαύματα που εσύ σε άλλο θέματα τα <<ειρωνεύτηκες>> κάποιος τα έχει ζήσει. Τι θα του πεις? Έλα να σου κάνω τον ιεροκήρυκα?
-Η εκκλησία καταδίκασε το συμβόλαιο μετά από ψηφοφορία και ομόφωνα έκφρασε την άποψη της πλειοψηφίας, διευκρινίζοντας ότι έτσι θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.............και πριν ο λέκτωρ λαλήσει 3 φορές βγήκαν οι <<αδελφούλες>> να ζητήσουν την επέκταση του συμβολαίου και στα χωράφια τους.
-Επειδή ακριβώς περί χωραφιού επρόκειτο όταν μιλάμε για συμβόλαια για αυτό και η εκκλησία τα καταδίκασε. Σίγουρα ξεπέρασε με τη λέξη <<πόρνους>> τα όριά της αλλά μην κάνουμε τις γκαμήλες..........

19/04/2008, 00:11:55
Φίλε Κωστάκη θίγεις μερικά βασικά θέματα που όμως πιστεύω ότι είναι ίσως ιδωμένα από λάθος σκοπιά. Για παράδειγμα λες:

quote:
Οι ελάχιστοι που απομένουν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Μία μικρή μερίδα εξ' αυτών έχει / είχε προγαμιαίες σχέσεις.

Αν έχουν προγαμιαίες σχέσεις, τότε σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας δεν είναι ορθόδοξοι, καθώς οι προγαμιαίες σχέσεις απαγορεύονται ρητά από τους κανόνες της εκκλησίας.

Το (κάθε) δόγμα έχει συγκεκριμένες αρχές. Συγκεκριμένους κανόνες. Ή το ακολουθείς στο σύνολό του είτε δεν το ακολουθείς. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες, σε καθιστά απλά αιρετικό.

Δυστυχώς για το συγκεκριμένο δόγμα, η πλειοψηφία των οπαδών του ανήκει στην κατηγορία που βλέπεις καθημερινά εδώ μέσα και οι οποίοι αποτελούν τυπικό δείγμα του μέσου Ελλαδίτη χριστιανού.

Οσο για την κατηγοριοποίηση που κάνεις, επέτρεψέ μου να σχολιάσω, από την πλευρά της εκκλησίας πάντα, τι σόι χριστιανός είναι ο καθένας.

quote:
1) αυτός που συμμετέχει στα μυστήρια, ακόμα και συνειδητά κι όχι πλασματικά, αλλά διεκδικεί π.χ. την επαγγελματική ανέλιξη, με ότι αυτή συνεπάγεται (χρήμα, εξουσία σε συνανθρώπους, ίσως και ραδιουργία)

Αυτός δεν είναι χριστιανός γιατί παραβαίνει ευθέως το λόγο του Ιησού που είπε ότι "Ουδείς δούλος δύναται να δουλεύη δύο κυρίους διότι ή τον ένα θέλει μισήσει και τον άλλον θέλει αγαπήσει· ή εις τον ένα θέλει προσκολληθή και τον άλλον θέλει καταφρονήσει. Δεν δύνασθε να δουλεύητε Θεόν και μαμωνά." (Λουκ. 16, 13)

quote:
2) ο κοινωνός στα βασικά μυστήρια της εκκλησίας, που όμως διάγει βίον λιτόν και απέριττον, πλην όμως υποπίπτει κάποτε στα πάθη του λόγω αδυναμίας;

Αυτός δεν είναι χριστιανός καθώς, ανάλογα με τα πάθη και τις αδυναμίες, υπόκειται σε αφορισμό, σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας.

quote:
3) ο πλούσιος, που βρίσκεται κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, κάνει αγαθοεργίες και φιλανθρωπίες, αλλά δεν παραχωρεί στους πένητες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για να ζήσει με τα βασικά;

Αυτός δεν είναι χριστιανός γιατί δεν ακολουθεί τη βασική διδασκαλία του Ιησού.

quote:
4) ο διάγων βίο σχετικώς ελαστικό ως προς τα ήθη, που όμως αγαπάει και προσφέρει στους γύρω του από το υστέρημά του και μετανοεί για τις αμαρτίες του στο τέλος της ζωής του (καθοδηγούμενος ίσως και από μία λαθεμένη εκδοχή της "Παραβολής του Ασώτου");

Αυτός μπορεί ουσιαστικά να είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος, που επικεντρώνει στην ουσία και όχι στους τύπους, αλλά επίσης δεν είναι χριστιανός, γιατί η ορθοδοξία δε δέχεται "βίο σχετικώς ελαστικό". Τα δόγματα είναι απόλυτα.

quote:
5) αυτός που ανήκει στους κόλπους της Εκκλησίας, συμμετέχει ασφαλώς στα μυστήρια της, αλλά διεκδικεί υψηλά αξιώματα στους κόλπους της και κηρύττει το "ή μεθ' ημών ή κατ' ημάς", αγνοώντας πως ο τελικός κριτής του ανθρώπου, σύμφωνα με το δόγμα που υπηρετεί δεν είναι επί της γης;

Αυτός δεν είναι χριστιανός, είναι ιερωμένος.

quote:
6) ο εκτός τυπικού δόγματος Ορθοδοξίας, που όμως τηρεί τις βασικές ηθικές αρχές (του Χριστιανισμού και όχι μόνον), που διατηρεί σε επαρκή - έστω όχι απόλυτο - βαθμό την απλότητα και τη σεμνότητά του και ας μην τις διακηρύττει;

Πρόκειται για έναν πολύ καλό άνθρωπο αλλά γιατί ντε και καλά χριστιανό; Οι ιδέες αυτές είναι πανανθρώπινες και κοινές ανάμεσα στις θρησκείες, από το ισλάμ μέχρι το βουδισμό. Ταυτόχρονα οι ηθικές αξίες που σημειώνεις, έχουν αποτελέσει κώδικα (ή δέοντα κώδικα) της ανθρώπινης συμπεριφοράς από τον καιρό του Χαμουραμπί ακόμα.

Εν ολίγοις, φίλε Κωστάκη, επανέρχομαι στην αρχική μου τοποθέτηση ότι ο μέσος χριστιανός είναι αυτός που βλέπεις καθημερινά και εν πολλοίς εδώ μέσα. Κατ' ουσίαν έχει όλα όσα είχε καταδικάσει ο Ιησούς στο κύρηγμά του, αλλά προσφέρει στο δόγμα του το φανατισμό του μουτζαχεντίν και αυτό είναι που χρειάζονται οι θρησκείες αυτού του τύπου. Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε, πως τα δόγματα απαιτούν μη σκεπτόμενα άτομα με τον ίδιο τρόπο που τα πολιτικά κόμματα απαιτούν τυφλούς ή "παραδοσιακούς" ψηφοφόρους. Οι σκεπτόμενοι άνθρωποι κάνουν κακό και στα δύο. Στους πρώτους αφορίζονται, στους δεύτερους είτε "κατεβαίνουν από το τρένο" είτε "μένουν έξω από το μαντρί και τους τρώει ο λύκος".

Την καλημέρα μου

macedon

19/04/2008, 00:25:25
-Γεια σου macedon! <<μουτζαχεντίν>> αλλά και <<καλοθελητή>>

20/04/2008, 00:31:11
Φίλε μου Μακεδόν ο Χριστός ήρθε για να σώσει τον
αμαρτωλό, οπότε οι χριστιανοί μπορούν να είναι
και αμαρτωλοί, έτσι δεν είναι;
Άλλο τελειος κι άλλο χριστιανός...
Όσο για τις προγαμιαίες σχέσεις, σήμερα στον Απόστολο
του Λαζάρου, στην Πρός Εβραίους επιστολή,
ό Απόστολος Παύλος λέει:
"Ο γάμος τίμιος και η κοίτη αμίαντος, τους πόρνους
και τους μοιχούς κρίνει ο Θεός..." Αυτό για να δούμε
πόσο παλιά ασχολήθηκε η θρησκεία του χριστιανισμού
με τον γάμο...
21/04/2008, 02:44:26
quote:
trexagireve
Αγαπητέ μου Sesostris, ποτέ μου δεν αμφισβήτησα ότι
έχεις γνώσεις και πνεύμα, απλά τώρα τελευταία σε βλέπω
να γράφεις νουβέλες ιστορικού περιεχομένου, που δεν είναι
απαραίτητο να απηχούν και της αλήθειας…

Φίλε trexagireve , τις όποιες "νουβέλες" δεν τις έγραψα εγώ αλλά οι Χριστιανοί ιστορικοί του Βυζαντίου . Εγώ απλά τις αναζήτησα στην βιβλιοθήκη μου και τις αντέγραψα .
quote:
trexagireve
Το αν τα μυστήρια του ευχελαίου και του γάμου είναι
προαιρετικά , δεν το αμφισβήτησα, αυτό που είπα είναι
ότι δεν δέχεται η εκκλησία άλλο είδους συμβόλαιο ή άλλο
είναι θέμα απλής λογικής…

Και όμως φίλτατε το αμφισβήτησες έμμεσα αποσιωπόντας το ότι είναι προαιρετικό μυστήριο και απαντώντας λίγο πιο πάνω :
quote:
trexagireve 17/4/2008
στον δάσκαλο σου των μαθητικών χρόνων...(αστείο...)
.....Μήπως ήταν εργένης ο άνθρωπος ( οδάσκαλος σου)και το
έλεγε έτσι ώστε να τον βολεύει; Λέω εγώ, τώρα, μήπως…

.............
quote:
trexagireve
....δεν δέχεται η εκκλησία άλλο είδους συμβόλαιο ή άλλο
είναι θέμα απλής λογικής…

Φίλε trexagireve , δεν τρέφω ψευδαισθήσεις . Γνωρίζω καλά ότι στις θρησκείες δεν υπάρχει δημοκρατία , αλλά δόγμα .
Το να θεωρούμε όμως ότι ο μόνος επιτρεπτός γάμος είναι ο θρησκευτικός , και όλοι οι άλλοι είναι δαιμονικοί και πορνεία , τότε βρίζουμε όχι μόνο τους σημερινούς , και τους μελλοντικούς Έλληνες σαν πόρνους ή παράνομα γεννήματα πορνείας , αλλά και όλους τους Χριστιανούς από την απαρχή της θρησκείας αυτής και μέχρι το 1204 περίπου .

26/04/2008, 12:06:37
Φίλε μου Sesostris, με συγχωρείς για την καθυστέρηση στο να απαντήσω, αλλά, δεν έγινε επί σκοπού..
Η ιστορία φίλε μου έχιε γραφτεί και ματαιοπονείς κι εσύ κι ο Μακεδόν, θα το καταλάβετε κάποια στιγμή και πιστεύω θα
μπορούσατε να κάνετε κάτι πιο εποικοδομητικό από το να γράφετε αντίστροφα την ιστορία…Το ότι δεν υποχρεωτικό σημαίνει δεν
είναι με το ζόρι, όχι δεν είναι μυστήριο το ίδιο σοβαρό και απόκρυφο όπως τα άλλα, αν καταλαβαίνεις την έννοια απόκρυφο,
που πιστεύω καταλαβαίνεις…
Το να κάνει κανείς την επανάσταση του μέσα στον χριστιανισμό, σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο αξιόλογο, αλλά εδώ λέμε το σκληρόν λακτίζειν προς κέντραν και ότι κρίμα να πολεμά κανείς τον άνεμο…
Φίλε μου πιστεύω ότι έχεις έντονο θρησκευτικό συναίσθημα μέσα
σου( όσο ακαθόριστο κι αν είναι) από τον τρόπο που γράφεις…
Εσύ μόνο θα βρείς την αλήθεια μέσα σου και πιστεύω αν δεις
τον χριστιανισμό με τα δικά σου μάτια και διαβάσεις συγκεκριμένα εδάφια και τμήματα της Αγίας Γραφής θα φτάσεις το λιγότερο όπου έφτασα εγώ που ήμουνα πολύ χειρότερος από ότι θέλεις να πιστεύεις για σένα… Καλό Πάσχα…
29/04/2008, 13:06:21
Αλήθεια, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΕ ΩΣ «ΠΟΙΜΝΙΟ» ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ?

ΕΙΝΑΙ ΜΗΠΩΣ ΤΥΧΑΙΑ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΤΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ? ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΡΙΒΕΣΤΕΡΗ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΠΕΙΘΗΝΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΠΕΙΘΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

ΗΔΗ Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΧΟΡΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΚΛΕΟΝΑ ΟΤΙ ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΟΛΟΙ ΣΑΝ ΑΜΝΟΙ: «ΚΑΙ ΣΚΟΠΕΙΣ ΓΕ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΟΣΤΙΣ ΕΣΤΙΝ ΑΜΝΟΚΩΝ...» (ΙΠΠΗΣ 264).

Όμως, ας πάμε παραπέρα.

ΑΦ΄ΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ Ο ΝΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ, ΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΙ (ιερωμένοι..) ΕΥΚΟΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΠΟΙΚΙΛΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ ΕΝΟΣ. Σε απλά λόγια, τα διάφορα δόγματα απλά κρατούνε τις ισορροπίες στα πλαίσια της λογικής του μαντρώματος.

Η ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΟΜΟΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ. Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΔΙΗΝΕΚΩΣ ΤΟ "ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ". ΕΤΣΙ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΕΛΙΑΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΩΣ "ΘΕΣΗ-ΑΝΤΙΘΕΣΗ-ΣΥΝΘΕΣΗ", ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΘΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΣ ΣΠΕΥΔΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ "ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΙΣΤΙΚΗ" ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ, ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ "ΟRDO AB CHAO", ΗΤΟΙ ΤΗΝ (ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ) ΤΑΞΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ.

Τυχαίο νομίζετε?

ΟΣΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ. ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΝΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΕΣ, «ΨΥΧΟ-ΣΩΤΗΡΕΣ» ΚΑΙ «ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ», ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΟΠΑΔΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΝΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ... ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (τι ωραία που είναι η ζωή!!).

ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ, Ο ΑΜΝΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΟ "ΙΕΡΕΙΟΝ" ΚΑΤ΄ ΕΞΟΧΗΝ. ΜΗΠΩΣ ΚΙ Ο ΑΜΝΟΣ -ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ- ΔΕΝ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘ΄ ΟΛΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΕΝΟΣ ΑΦΑΝΟΥΣ ΓΙ΄ ΑΥΤΟΝ... "ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥ"?
Λέμε τώρα....

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ Ή ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΩΣ ΣΩΣΤΟ?

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ?

ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΓΕΝΕΙΣ (ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ) Η "ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩ ΑΛΗΘΕΙΑ" ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΗΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΙΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΡΑΦΕΙ ΩΣ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΟΥ!!

ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΧΕΙ Ο ΠΟΙΜΕΝΑΣ: «...ΕΓΩ [Ο ΙΗΣΟΥΣ-ΓΙΑΧΒΕ] ΕΙΜΙ Η ΘΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ... ΔΙ΄ ΕΜΟΥ ΕΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΕΛΘΗ, ΣΩΘΗΣΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΕΙΣΕΛΕΥΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΕΛΕΥΣΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΝΟΜΗΝ ΕΥΡΗΣΕΙ.» (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 10:8, 9).

ΟΠΟΙΑ ΤΥΧΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ Ή ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ, ΘΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, Η ΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΣΚΟΠΟ ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΑΝΤΡΙΞ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΕΡΙΘΑΛΠΕΙ: «...ΚΑΙ ΓΕΝΗΣΕΤΑΙ ΜΙΑ ΠΟΙΜΝΗ, ΕΙΣ ΠΟΙΜΗΝ.» (ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ 10:16). Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ΑΛΛΩΣΤΕ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ "ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΣ ΚΗΠΟΣ"?

«ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΙΘΑΝΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΑΠΟΞΕΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΥΠΟΚΥΠΤΕΙ ΣΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΧΑΝΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ...»
C. G. JUNG – "Ο ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟΣ ΕΑΥΤΟΣ", Εκδ. ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ, ΑΘΗΝΑ 1988, σελ. 24.

ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ ΣΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Σ΄ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ Η ΦΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝΤΡΙΟΥ. ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΙΑ. ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΠΙΣΤΙΑ ΑΝΕΥ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΘ΄ ΟΛΑ ΤΕΧΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ. ΤΟ ΜΑΝΤΡΙ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΡΕΦΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΤΟΣΟ, ΟΣΟ ΠΑΡΑΠΕΙΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΝΤΡΩΣΕΙ, ΓΑΛΟΥΧΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΚΘΡΕΨΕΙ ΩΣ ΑΜΝΟΝ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ.

«ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ [ΤΟΥ "ΕΝΣΤΙΚΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ"] ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Ο ΕΠΩΝΥΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ν΄ ΑΝΤΙΚΡΥΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ, ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟΝ ΑΘΛΟ ΟΜΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ: ΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ...»
ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, σελ. 45-46.

Είπαμε, είναι δύσκολη υπόθεση ο θρησκευτικός αποχρωματισμός....