- Bότανα - Διατροφή - Υγεία - fitness physical Νο1 - .-= Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ =-.
Δεν ρώτησα ακριβώς αυτό.. Βέβαια οτιδήποτε και αν αναλύσεις μας είναι χρήσιμο. Στη σελ. 1 γράφεις συγκεκριμένα:
"...Ας δούμε λοιπόν και ας αναλύσουμε πως μπορούμε να φάμε ενα κομμάτι κιμά απο κρέας....
Ενα κανονικό μπιφτέκι δηλαδή.
Αν το ψήσουμε στον ατμό ενα μεγαλούτσικο μπιφτέκι εχει 290 θερμίδες.
Το ιδιο μπιφτέκι αν το ψήσουμε στη σχάρα, ή στο μαντέμι αποκτά 350 θερμίδες".
Είναι ξεκάθαρο ότι αν αυτό το μπιφτέκι το τηγανίσουμε θα αποκτήσει πολύ περισσότερες θερμίδες. Παρόλα αυτά γιατί στη σχάρα θα αποκτήσει περισσότερες θερμίδες απ'ότι στον ατμό αφού σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν θα χρησιμοποιήσω λάδι για την παρασκευή του.
Συγγνώμη εαν επαναλαμβάνομαι απλά δεν ξεκαθάρισα αυτή την απορία.
Allzzaro, συμφωνώ οτι μεγάλες διακυμάνσεις βάρους είναι ό,τι χειρότερο για τον οργανισμό, όμως (απο περιέργεια τώρα), δεν είναι αλλης τάξης διακύμανση τα 10 κιλά για έναν άνθρωπο 1.60, κι άλλης για έναν ύψους 1.80 πχ??? Δηλαδή, προσωπικά, τα 10 κιλά δεν μου φαίνονταν και υπερβολικά. Για να είμαι ειλικρινής, πάντα άφηνα τουλάχιστον 5 κιλά πάνω απο το απόλυτα σωστό βάρος μου, γιατί μου 'πήγαινε', ενώ όταν ήμουν υποτίθεται στα σωστά κιλά, παρόλο που αισθανόμουν μία χαρά, έδειχνα κοκκαλιάρα!!!
...μην μου καταστρέψεις τις ελπίδες! :))))) Είμαι σε μία ηλικία που το ξέρω οτι δεν μπορώ και δεν πρέπει να κάνω άλματα στην ζυγαριά, γιατί όντως ο οργανισμός δεν θα ανταποκρίνεται, αλλά θέλω να ελπίζω οτι είναι ένα σόκ του οργανισμού απο την εγκυμοσύνη, και θα το ξεπεράσω...
Πάντως, θα αρχίσω να μετράω τις θερμίδες απο σήμερα (βρήκα τον θερμιδομετρητή της μάνας μου...το γνωστό κόκκινο βιβλιαράκι), και θα γίνω 'ο πιο καλός ο μαθητής'! :))))
Επίσης, πάω να εκτυπώσω όλο το τόπικ (θα με απολύσουν!!!), για να το μελετήσω ενδελεχώς!
Σ'ευχαριστώ γλυκύτατε και down to earth ξάδελφε... Η πρώτη μέρα της μάχης ενάντια στο -πολύ- περιττό βάρος, ξεκίνησε.
Πήρε η Γνώση αγκαζέ την Θέληση, κι αυτή την Υπομονή, κι έφτιαξαν έναν Άγγελο...
quote:
Είναι ξεκάθαρο ότι αν αυτό το μπιφτέκι το τηγανίσουμε θα αποκτήσει πολύ περισσότερες θερμίδες. Παρόλα αυτά γιατί στη σχάρα θα αποκτήσει περισσότερες θερμίδες απ'ότι στον ατμό αφού σε καμιά από τις δύο περιπτώσεις δεν θα χρησιμοποιήσω λάδι για την παρασκευή του.
Ετσι λοιπόν σε ενα οταν ενα μπιφτέκι το τηγανίσουμε.. θα αυξηθούν οι ποσότητες του σε λιπαρά.. και θα μειωθεί η αξία του σε πρωτείνες...
Είναι η απάντηση που σου έδωσα...
Να στο αναλύσω λοιπόν ώστε να το καταλάβεις καλύτερα.
Πρόσεξε..
Εχουμε ένα κομμάτι 100 γρ. κιμά από βοδινό κρέας.
Αποτελείται κυρίως από πρωτείνη, υδατάνθρακες, λίπος.΄
Τα ποσοστά αυτά ειναι ενδεικτικά γιατί εξαρτάται απο πιο μέρος του βοδιού θα είναι το κρέας.. πχ.. το μπούτι εχει περισσότερο πρωτείνη και λιγότερο λίπος απο τη λάπα.. οπου ισχύει το αντίθετο...
Τα ποσοστά του βοδινού αυτού στα 100 γρ..είναι:
14% πρωτείνη
20% υδατάνθρακες
8% λίπος.
Ένα γρ. πρωτείνης ισοδυναμεί με 4 θερμίδες.
Ένα γρ. υδατανθράκα ισοδυναμεί με 4 θερμίδες.
Ένα γρ. λίπους ισοδυναμεί με 9 θερμίδες.
Η ενέργεια που θα πάρουμε από το μπιφτέκι άψητο.. είναι:
14 χ 4 = 56 θερμίδες
20 χ 4 = 80 θερμίδες
8 χ 9 = 72 θερμίδες
Σύνολο 208 θερμίδες
Kατά τη διάρκεια του (ψησίματος) καψίματος τα αμινοξέα που αποτελούν τη δομή της πρωτείνης επιφανειακώς θα καούν.. με αποτέλεσμα να υποστούν οξείδωση και η θερμιδική τους αξία θα ανέλθει από 4 γρ.. σε 9..
Τώρα τα υγρά λίπη που περιέχουν μικρής αλυσίδας τριγλυκερίδια είναι ακόρεστα λίπη. Κατά τη διάρκεια του καψίματος τα υγρά αυτά τα λίπη θα μετατραπούν σε στερεά λίπη και από ακόρεστα θα μετατραπούν σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.
Eτσι λοιπόν η θερμιδική αξία του κιμά θα αλλάξει. Ανάλογα με το κάψιμο .. θα χαθεί μέρος της πρωτείνης η οποία θα μετατραπεί σε άχρηστη καμένη ύλη η θερμιδική αξία της οποίας θα είναι μεγαλύτερη του λίπους..
Οσο πιο μεγάλο μέρος καεί.. τόσο μεγαλύτερη θα είναι.
Η καλύτερη περίπτωση λοιπόν ώστε να μην καεί είναι ο ατμός ο οποίος εκτός του ότι δεν θα υπερθερμάνει το κρέας αντίθετα αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος της λιπώδους μάζας.. σε σχέση με το μαντέμι οπου το λίπος που τρέχει παραμένει στο μαντέμι και έτσι το κρέας τηγανίζεται…
Τώρα απο οτι αντιλαμβάνεσαι η αξία του κομματιού αυτού του κιμά.. δεν μπορεί να προσδιοριστεί.. και εάν τηγανιστεί.. ειδικά σε μικρά κομμάτια .. πχ κεφτεδάκια.. τότε το ποσοστό λίπους θα ανέλθει κατακόρυφα.
Περιττό ομως να πώ οτι ορισμένα μπιφτέκια..πχ.. φάστ φούντ.. περιέχουν τεράστιες ποσότητες λίπους.. και σαν να μην φτάνει αυτό.. ψήνονται κατευθείαν.. σε φλόγα υγραερίου...
Edited by - allzzaro on 20/01/2006 17:38:18
quote:
Βλέπω στην ένδειξη του διαδρόμου πως ξοδεύω περί τις 1400 θερμίδες κάθε φορά. Ερωτηση: είναι πραγματική αυτή η ένδειξη;
Απο οτι κατάλαβα.. επι τρείς ώρες ημερησίως .. ασκείσαι στο διάδρομο με ρυθμό 6 χλμ .. την ώρα ..
Συνεπώς σε τρείς ώρες θα πρέπει να εχεις κάνει 3 χ 6 =18 χλμ..
Ο κάθε διάδρομος διαθέτει ειδικές λαβές.. οπου μπορούν και μετρούν τους ΚΣ καρδιακούς σφυγμούς.
Σύμφωνα λοιπόν με τους καρδιακούς σφυγμούς.. τα χιλιόμετρα και το βάρος που του δίνουμε .. βγάζει τις θερμίδες που καίμε...
Οταν ενας ασκούμενος φτάνει τους 140 ΜΚΣ εχει ήδη ενεργοποιηθεί ο αερόβιος μηχανισμός και θα έλεγα οτι βρίσκεται στο κατώφλι του εναερόβιου. Οι θερμίδες ανα ώρα σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι 450 ανα ώρα... κατα προσέγγιση.
Για να κάνεις 3 χιλμ ανα ώρα οντως χάνεις τόσα..
quote:
Ακόμα, σε πόσον καιρό θα χάσω 20 κιλά, αν συνεχίσω με τον ίδιο ρυθμό , 3 ώρες την ημέρα;
3.000 θερμίδες μείον ισοδυναμούν με μισό κιλό σωματικού βάρους περίπου.
Εαν οι θερμίδες αυτές είναι μείον απο το ημερήσιο θερμιδικό σου ισοζύγιο τότε ουσιαστικά τις καταναλώνεις, αρα χάνεις περίπου 200 γρ.. ημερησίως.. 200 χ 7 = χονδρικώς 1,5 κιλό την εβδομάδα.
quote:
Ακόμα, δυσκολεύομαι (αντικειμενικά) να ακολουθήσω κάποιο πρόγραμμα μείωσης της πρόσληψης τροφής.
Αυτό εξυπακούεται... αλλά και τόσα πολλά χιλιόμετρα ημερησίως..είναι πολύ επικίνδυνο να σου δημιουργήσουν τραυματισμούς και κακώσεις.. και θα πρέπει να ξέρεις οτι μία απλή κάκωση τένοντα απο υπέρχρηση.. θα σε αφήσει τουλάχιστον 2 χρόνια χωρίς άσκηση.
Edited by - allzzaro on 20/01/2006 17:29:51
quote:
Για να είμαι ειλικρινής, πάντα άφηνα τουλάχιστον 5 κιλά πάνω απο το απόλυτα σωστό βάρος μου, γιατί μου 'πήγαινε', ενώ όταν ήμουν υποτίθεται στα σωστά κιλά, παρόλο που αισθανόμουν μία χαρά, έδειχνα κοκκαλιάρα!!!
Eτσι ε..
quote:
Είμαι σε μία ηλικία που το ξέρω οτι δεν μπορώ και δεν πρέπει να κάνω άλματα στην ζυγαριά, γιατί όντως ο οργανισμός δεν θα ανταποκρίνεται, αλλά θέλω να ελπίζω οτι είναι ένα σόκ του οργανισμού απο την εγκυμοσύνη, και θα το ξεπεράσω...
Αυτό αφορά ολες τις ηλικίες.. εγώ θέλω να σου πω να μην απελπίζεσαι.. γιατί είσαι παιδί ακόμα...
Είσαι πολύ νέα.. και μπορείς να κάνεις πολλά. Τόσα πολλά που δεν φαντάζεσαι πόσα... το μέλος osev αν και αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.. κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρει τον οργανισμό του εκεί που πρέπει. Φαντάσου τη τρομακτική θέληση αυτού του ανθρώπου ωστε να διανύει καθημερινώς .. 20 χλμ ημερησίως... και με τόσο πολύ περιορισμένη διατροφή..
Ο κάθε διάδρομος διαθέτει ειδικές λαβές.. οπου μπορούν και μετρούν τους ΚΣ καρδιακούς σφυγμούς.
Σύμφωνα λοιπόν με τους καρδιακούς σφυγμούς.. τα χιλιόμετρα και το βάρος που του δίνουμε .. βγάζει τις θερμίδες που καίμε...
Οταν ενας ασκούμενος φτάνει τους 140 ΜΚΣ εχει ήδη ενεργοποιηθεί ο αερόβιος μηχανισμός και θα έλεγα οτι βρίσκεται στο κατώφλι του εναερόβιου. Οι θερμίδες ανα ώρα σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση είναι 450 ανα ώρα... κατα προσέγγιση.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ:
Διάβασα σχεδόν όλο το topic και σχημάτισα την εντύπωση πως αδυνατίζεις όταν οι παλμοί σου φτάνουν τους 120 και πάνω...
ο δικός μου διάδρομος δείχνει πως οι παλμοί μου είναι μεταξύ 72 και 88
σπάνιες ως ελάχιστες φορές ανεβαίνει πάνω από 120...
ο ιδρώτας όμως είναι ποτάμι... (όπως και η απώλεια βάρους στη ζυγαριά στο 20ήμερο...)
οπότε... μάλλον ή δεν είναι ακριβής η ένδειξη των καρδιακών παλμών στο διάδρομό μου ... ή κάτι άλλο συμβαίνει...
quote:
δικός μου διάδρομος δείχνει πως οι παλμοί μου είναι μεταξύ 72 και 88
Kάτι δεν πάει καλά... αλλά μην παιδεύεσαι...
75 σφυγμούς εχουμε σε πλήρη ηρεμία..
85 σε ενα περίπατο..
95 σε ενα βάδην..
105-120 σε γρήγορο βάδην...
Απο 95 και πάνω αρχίζει η αναπνοή να γίνεται έντονη...
Στους 120 με δυσκολία μιλάς....
Κρίνοντας στο οτι σε μία ώρα κάνεις 3 χλμ.. η μέτρηση αυτή του μηχανήματος είναι σωστή... αποκλείεται να κάνει λάθος..(εννοώ τη μέτρηση των χλμ) κρίνοντας λοιπόν απο αυτή την ένδειξη βαδίζεις γύρω στους 90-100 ΚΣ.
Είναι αδύνατον το μηχανημα να μετρήσει τους ΚΣ αφού απο δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο πέφτουν ή ανεβαίνουν.
Edited by - allzzaro on 20/01/2006 18:51:03
Τον καρδιακό παλμό τον μετράμε :
α) από την κερκιδική αρτηρία, τοποθετώντας τα δύο πρώτα δάκτυλα κάτω από τη βάση του αντίχειρα στη μέσα πλευρά του καρπού,
β) από την καρωτιδική αρτηρία τοποθετώντας τα δύο πρώτα δάκτυλα στη πλευρά του λαιμού, δίπλα από το "μήλο του Αδάμ" στο αυλάκι που σχηματίζεται στο πλάι του λαιμού.
Όταν θέλουμε να δούμε εάν ένα άτομο προπονείται σε ένα αποτελεσματικό επίπεδο έντασης πρέπει να παίρνουμε τον καρδιακό παλμό κατά την προπόνηση.
Όταν το άτομο βρίσκεται σε σταθερή προπονητική ένταση, διακόπτουμε για λίγο και μετράμε τον καρδιακό παλμό από τον καρπό ή τον λαιμό για 10 δευτερόλεπτα.
Μόλις διακόψετε την προπόνηση μετρήστε αμέσως ....τον καρδιακό παλμό, γιατί ο καρδιακός παλμός αλλάζει πολύ γρήγορα.
Το μέτρημα στα 10 δευτερόλεπτα είναι περισσότερο ακριβές από ότι το μέτρημα στα 15 δευτερόλεπτα.
Όταν μετρήσετε τον καρδιακό παλμό στα 10 δευτερόλεπτα, πολλαπλασιάστε επί 6 και θα βρείτε τον καρδιακό παλμό ανά λεπτό.
Αν ο καρδιακός παλμός είναι χαμηλότερος από αυτόν που θέλετε, αυξήστε την ένταση στη προπόνηση και εάν είναι υψηλότερος μειώστε την ένταση της προπόνησης.![]()
MKΣ
Μέγιστος Καρδιακός Σφυγμός.
Ο ΜΚΣ εχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί ο κάθε αθλούμενος να αναπτύξει τους ΚΣ ανάλογα με την ηλικία του...
Κατ αρχήν η ένταση πρέπει να είναι τέτοιας μορφής έτσι ώστε ο ασκούμενος να μπορεί να ασκηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.
Στην αρχή ενός αθλητικού προγράμματος θα πρέπει να ξεκινάμε με το 40-50% της ΜΚΣ.
Η ΜΚΣ θεωρητικά, μπορεί να βρεθεί από τον παρακάτω τύπο. ΜΚΣ (σφυγμούς ανά λεπτό)=220-ηλικία (έτη). Δηλαδή για ένα άτομο που είναι 40 ετών, χρησιμοποιώντας τον τύπο, βρίσκουμε ότι η ΜΚΣ είναι 180 σφυγμοί ανά λεπτό (ΜΚΣ=220-40=180 σφυγμοί ανά λεπτό).
Εννοείτε πως δεν πρέπει ποτέ να φτάνουμε τους ΜΚΣ κατά τη διάρκεια μιας άσκησης. Αν και οι ΜΚΣ αντιπροσωπεύουν το Μέγιστο... υπάρχουν πολλοί αλλοι παράγοντες που ίσως να μην το επιτρέπουν .. ετσι λοιπόν θα πρέπει να κινούμαστε γύρω απο το 75%.
Ο βασικός στόχος της έναρξης του προγράμματος με χαμηλής έντασης άσκηση είναι να μην αποκαρδιώσει το συμμετέχοντα από την υπερβολική κούραση και τον καθυστερημένο μυϊκό πόνο που συνοδεύουν την υψηλής έντασης άσκηση.
Edited by - allzzaro on 20/01/2006 18:44:54
Πάντως το ταμαριντ βρέθηκε.

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
τι γίνεται αν τα ξεπεράσεις;
ή για πόση ώρα μπορείς να τα ξεπεράσεις;
ακόμα...
βοηθά σε κάτι η ζώνη εφίδρωσης;
btw σήμερα αγόρασα και ποδήλατο (πόλης)....
να τολμήσω να βγω στο δρόμο ή θα με φάνε λάχανο;
----
σχετικά με τα ατυχήματα στο διάδρομο...
τη δεύτερη μέρα με πονούσε στο βάδισμα το αριστερό πόδι, κάπου πρέπει να παραπάτησα... αλλά με το ζέσταμα το ξεχνούσα..
στη βδομάδα πάνω έβγαλα από 2 κάλλους στις πατούσες... έκανα χωρίς παπούτσια!
πάντως σε 1 μήνα περίπου έχω κατέβει περί τα 6 κιλά... και η πτώση έγινε ορατή μετά το 15ήμερο/20ήμερο!
quote:
[quote] δικός μου διάδρομος δείχνει πως οι παλμοί μου είναι μεταξύ 72 και 88
Kάτι δεν πάει καλά... αλλά μην παιδεύεσαι...
75 σφυγμούς εχουμε σε πλήρη ηρεμία..
85 σε ενα περίπατο..
95 σε ενα βάδην..
105-120 σε γρήγορο βάδην...
Απο 95 και πάνω αρχίζει η αναπνοή να γίνεται έντονη...
Στους 120 με δυσκολία μιλάς....
Never give up without a fight.
Αφού συμπληρώσεις τις κατάλληλες λέξεις - κλειδιά για το θέμα που σε ενδιαφέρει, μπορείς να βρεις όλες τις παλιότερες σχετικές συζητήσεις.
Εάν υπάρχει κάποια ενεργή, μπορείς να συνεχίσεις εκεί ώστε να αποφύγουμε τα διπλά θέματα αλλά και για να έχουμε όλες τις παρεμφερείς απόψεις συγκεντρωμένες.
Σχετικά με την αστρική προβολή, μπορείς να θέσεις τα ερωτήματα σου ή να καταθέσεις τις απόψεις σου στο σχετικό θέμα (κλίκαρε στον παρακάτω τίτλο για να μπεις κατευθείαν):
ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, 5ο μέρος, επίσημη έκδοση
Το θέμα λοιπόν απενεργοποιείται εφόσον υπάρχει ήδη σχετικό.
Επίσης, θα μεταφερθεί σύντομα από την Κατηγορία .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-. όπου ανοίχθηκε αρχικά, στην Κατηγορία .-= Η ΨΥΧΗ =-..

In anticipation of my resurrection...