- Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:«Σύμβολο του εσταυρωμένου είναι ο σταυρός.»
Αναληθές. Δεν το επέλεξε ο Ιησούς, ούτε το κατονόμασε πουθενά, αλλά ούτε και νομιμοποιείται η χρήση του ως «σύμβολο» του Θεού της Πεντατεύχου, καθώς ΠΟΥΘΕΝΑ δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.
Απλά, και αιώνες αργότερα, οι δυτικοί εκχριστιανισμένοι επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους αυτό το ήδη υπάρχον σύμβολο.
Το σύμβολο δεν βγαίνει κάποιος να πει παιδιά από δω και στο εξής αυτό θα είναι σύμβολο.
Στην παλαιά διαθήκη ήταν σύμβολο κακό. Γιατί "επικατάρατος πας ο κρεμάνενος επί ξύλου".
Το ξύλο φυσικά δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό.
Η αγχόνη δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή, συμβολίζει όμως κάτι το κακό.
Τα εικονάκια στο φόρουμ συμβολίζουν κάτι και δεν είναι ανάγκη κάποιος να μας εξηγήσει τι.
Οι χριστιανοί επέλεξαν το σύμβολο του σταυρού από τα πρώτα χρόνια όπως φαίνεται στις κατακόμβες και αλλού σαν σύμβολο ιερό.
quote:
WWalker:
«Το υπόστρωμα όχι, το κατάστρωμα όμως ναι»Ρε μπαγάσα……ούτε χιούμορ δεν σου βγαίνει τρομάρα σου!!!!
Για προσπάθα και συ καθόλου ρε αστιάτορα.
quote:
WWalker:
«Και γιατί να εξηγήσω εγώ και όχι εσύ; Τι είσαι εσύ, πιο μάγκας είσαι για να γλιτώνεις την πολλύ δουλειά»Διότι, ΛΕΣ πως γνωρίζεις αυτό που….βιώνεις. Λοιπόν, για ρίξε μια περιγραφή ρε μεγάλε!!
Ψιλοβαριέμαι τώρα. Άλλη φορά θα στα πω με το ν και με το σίγμα.
quote:
WWalker:
«Σταμάτα πια με τις "αναπόδεικτες θεωρίες" δεν μιλάμε για φυσικές επιστήμες εδώ μέσα.»Όταν κομπάζεις ότι ασπάζεσαι ΤΗΝ αλήθεια, τότε σαφέστατα και ΟΦΕΙΛΕΙΣ να αποδείξεις αυτό για το οποίο δημιουργείς τόσο θόρυβο……
Λοιπόν, για να δούμε:
Χρωστάω 20 ευρώπουλα σε ένα φιλαράκι που του δανείστηκα προχθές.
Καμμιά 100 στον father.
Μπόλικα απ΄το δάνειο.
και ολίγα στην Κυρά Μαρία με το μπακάλικο.
Μπα, δεν οφείλω τίποτα άλλο. Λάθος κάνεις.
quote:
WWalker:
«ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ;»Τελικά, ούτε…..την διαφορά μεταξύ Μίθρα και Ιησού δεν μας απέδειξες…….
Όλα καλά!
Αυτό τώρα με τον Μίθρα που κολλάει;
Με το συμπάθειο κιόλας, αλλά εσύ αποδεικνύεις και... διαφορές;
«Για προσπάθα και συ καθόλου ρε αστιάτορα.»
Είπαμε: με το ζόρι τίποτα δεν γίνεται……![]()
WWalker:
«Ψιλοβαριέμαι τώρα. Άλλη φορά θα στα πω με το ν και με το σίγμα.»
Άντε να την δούμε επιτέλους αυτή την «άλλη φορά»!![]()
![]()
WWalker:
«Λοιπόν, για να δούμε:
Καμμιά 100 στον father.
Μπόλικα απ΄το δάνειο.
και ολίγα στην Κυρά Μαρία με το μπακάλικο.»
Ρε συ, μου θύμησες…….ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!!!!!!!![]()
![]()
WWalker:
«Αυτό τώρα με τον Μίθρα που κολλάει;»
Που κολλάει? ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΕΣ ΜΑΣ!
Τόσο ο ένας όσο και άλλος, ήταν «σωτήρες», «εσταυρωμένοι» και «Υιοι Θεού». Επίσης, και «θεάνθρωποι».
Τι στα κομμάτια άλλο θέλεις? Κάτι έβαλαν και οι άλλοι στο story, όπως «Ευαγγελιστές» και…κανάτια που γέμιζαν με κρασί……..![]()
Κατα πρωτον...ας παμε προς τα πισω..
Παγωνα τα λες σωστα ...αλλα απ’την αναποδη…!
«Με δύο λόγια, εάν δεν κάτσεις να δουλέψεις ΚΑΙ στο έξω (εκεί πάνε οι πρακτικές που ανέφερα), το έσω δεν κάνει τίποτα μόνο του! Γι'αυτό είμαστε εδώ άλλωστε, κι όχι για να ψέλνουμε προσευχές.»
Προφανως εννοεις ότι αν δεν δουλεψεις στο μεσα ,τοτε το εξω δεν κανει τιποτα!
Τι νοημα εχει δλδ να πηγαινω εκκλησια , να λεω το κυρ-ελεησον να κανω το σταυρο μου, να το παιζω σωστος χριστιανος, να υπεραμυνομαι(και να τσακώνομαι) για τη θρησκεια μου, όταν την ιδια στιγμη λουφαρω στη δουλεια (χωνοντας το συναδερφο μου) , απαταω τη γυναικα μου , αδιαφορω για τους ανθρωπους και μπλα μπλα μπλα ειμαι σε γενικες ενας παρτακιας??
Που θα βοηθησει και πως θα με κανει καλυτερο ως ανθρωπο το να τηρω τα εξω που απαιτει ο (σχολαστικος) χριστιανισμος…?
Δουλεψε λοιπον πρωτα από μεσα σου, βρεσ’τα με τον εαυτο σου, προσευχησου «στο πιο απομονωμένο και σκοτεινο δωματιο» όπως συμβουλευει ο Χριστος(!), και ασε τις εκκλησιες τα κερια και τους πολυελαιους για τους αλλους…
(εννοειται φυσικα ότι δεν αναφερομαι προσωπικα σε σενα)
Κατά δευτερον… Dimitris2 καπου αναφερεις ότι ο Χριστος αισθανονταν και ηταν αναμαρτητος (αν κανω λαθος διόρθωσε με)
Νομιζω ότι πρεπει να πουμε κατι γι’αυτό. Από τουλαχιστον 2 σημεια της Κ.Διαθηκης φαινεται το αντιθετο.
Το πρωτο είναι το γνωστο οπου ο Χριστος ‘βαζει χερι’ και επιπληττει τον πλουσιο που τον αποκαλεσε «παναγαθο» διαχωριζοντας ετσι και την θεση του απ’τον Θεο…
Το δευτερο είναι λιγοτερο γνωστο…
Προκειται για τη σκηνη με τη μοιχαλιδα οπου ολοι ετοιμαζονται να λιθοβολησουν…
Ο Χριστος βαζει το οργισμενο πληθος σε σκεψεις με το σοφο «…οποιος είναι αναμαρτητος ας ριξει πρωτος τη πετρα» ..ολοι τοτε αποχωρουν τουμπεκιασμενοι και με την ουρα στα σκελια…!
Τοτε ρωτα ο Ιησους τη γυναικα, (ταχα με εκπληξη)…
- «εφυγαν ολοι? δεν υπηρχε ουτε ενας (αναμαρτητος) να σε καταδικασει?
- «όχι…» αποκρινεται αυτή.
- «….τοτε μπορεις να φυγεις γιατι ουτε κι εγω σε καταδικαζω….»
..............![]()
…και αυτό ας το παρει ο καθενας όπως θελει…
Schwabe σχετικα με τις αποψεις σου για τον Απ.Παυλο πρεπει να’σαι τουλαχιστο επιφυλακτικος… υπαρχουν σοβαρες ιστορικες μελετες που δειχνουν ότι οι πιο πολλες επιστολες που του αποδιδονται είναι μαλλον …..χαλκευμενες!
και δεν ακουγεται καθολου παραλογο αφου διαβαζεις μια επιστολη του και καταλαβαινεις ακριβως τα αντιθετα από αυτά που διαβαζες στη προηγουμενη…
Η παραποιηση όπως καταλαβαινεις και το κοψε–ραψε των επιστολων του εγινε καθαρα για «οικιοποιηση» και εκμεταλλευση του προσωπου του (καθ’ότι «μετραγε» η γνωμη του) απ’τους σχολαστικους χριστιανους, τη περιοδο που προσπαθουσαν να καθιερωσουν το δικο τους τυπο χριστιανισμου.
Απ’οτι λεγεται λοιπον, είναι πολύ πιθανο ο Παυλος να ανηκε στους γνωστικους…!
Edited by - rasputin on 14/09/2005 00:57:02
quote:
WWalker:
«Για προσπάθα και συ καθόλου ρε αστιάτορα.»Είπαμε: με το ζόρι τίποτα δεν γίνεται……
Έτσι σε θέλω.![]()
quote:
WWalker:
«Ψιλοβαριέμαι τώρα. Άλλη φορά θα στα πω με το ν και με το σίγμα.»Άντε να την δούμε επιτέλους αυτή την «άλλη φορά»!
Βασικά κάτσε να τελειώσει το ξαδελφάκι μου πρώτα το δημοτικό + να του κάνω και κανα ιδιαίτερο μπας και ξεστραβωθεί ποτέ να γίνει άνθρωπος το κ***παιδο που δεν λέει να στρώθεί να διαβάσει, και μετά στα αναλύω.
quote:
WWalker:
«Λοιπόν, για να δούμε:
Καμμιά 100 στον father.
Μπόλικα απ΄το δάνειο.
και ολίγα στην Κυρά Μαρία με το μπακάλικο.»Ρε συ, μου θύμησες…….ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ!!!!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Το ξέρω, κλεμμένο είναι.
quote:
WWalker:
«Αυτό τώρα με τον Μίθρα που κολλάει;»Που κολλάει? ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΠΕΣ ΜΑΣ!
Σαν τον Γερμανό ένα πράγμα;![]()
quote:
Κατά δευτερον� Dimitris2 καπου αναφερεις ότι ο Χριστος αισθανονταν και ηταν αναμαρτητος (αν κανω λαθος διόρθωσε με)Νομιζω ότι πρεπει να πουμε κατι γι�αυτό. Από τουλαχιστον 2 σημεια της Κ.Διαθηκης φαινεται το αντιθετο.
Το πρωτο είναι το γνωστο οπου ο Χριστος �βαζει χερι� και επιπληττει τον πλουσιο που τον αποκαλεσε «παναγαθο» διαχωριζοντας ετσι και την θεση του απ�τον Θεο�
Το πανάγαθος δεν το ξέρω, αν έχεις το σχετικό χωρίο παρέθεσέ το αν όχι δεν δεν είναι και απαραίτητο.
Νομίζω οτι ο Ιησούς είπε, ουδείς αναμάρτητος ει μη ο θεός.
Το είπε σαν άνθρωπος και όχι σαν θεός.
Ελαβε σάρκα εκ της Θεοτόκου και ίσως να κληρονόμησε και προπατορικό αμάρτημα των προγόνων της Θεοτόκου.
Ισως γι αυτό βαπτίστηκε.
quote:
Το δευτερο είναι λιγοτερο γνωστο�
Προκειται για τη σκηνη με τη μοιχαλιδα οπου ολοι ετοιμαζονται να λιθοβολησουν�
Ο Χριστος βαζει το οργισμενο πληθος σε σκεψεις με το σοφο «�οποιος είναι αναμαρτητος ας ριξει πρωτος τη πετρα» ..ολοι τοτε αποχωρουν τουμπεκιασμενοι και με την ουρα στα σκελια�!Τοτε ρωτα ο Ιησους τη γυναικα, (ταχα με εκπληξη)�
- «εφυγαν ολοι? δεν υπηρχε ουτε ενας (αναμαρτητος) να σε καταδικασει?
- «όχι�» αποκρινεται αυτή.
- «�.τοτε μπορεις να φυγεις γιατι ουτε κι εγω σε καταδικαζω�.»
Το να μη καταδικαστεί μια μηχαλίδα από το γένος των εβραίων ήταν όνειρο θερινής νυχτός.
Το έλεγε ο νόμος, και ο νόμος ήταν αμήλικτος.
Ομως λέει η παράδοση ότι ο Ιησούς έκατσε κάτω και έγραφε τα αμαρτήματα καθενός στο χώμα.
Δηλαδή Νίκος = Μαρία, έφευγε ο Νίκος μην τον πάρουν και χαμπάρι.
Ιερεμίας = Ρούθ.
Κι αφού όλοι την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια γιατί όλοι ήσαν εκτός νόμου, τότε ο Ιησούς είπε στην κοπέλα ότι δεν την καταδικάζει ούτε αυτός γιατί ήταν αδύνατο να την καταδικάσει επειδή έβγαλε σπυράκια με όλους αυτούς του ήλίθιους και επειδή ήλθε να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο στη θέση της μηχαλίδας και όχι να τον καταδικάσει.
�και αυτό ας το παρει ο καθενας όπως θελει�
Schwabe σχετικα με τις αποψεις σου για τον Απ.Παυλο πρεπει να�σαι τουλαχιστο επιφυλακτικος� υπαρχουν σοβαρες ιστορικες μελετες που δειχνουν ότι οι πιο πολλες επιστολες που του αποδιδονται είναι μαλλον �..χαλκευμενες!
και δεν ακουγεται καθολου παραλογο αφου διαβαζεις μια επιστολη του και καταλαβαινεις ακριβως τα αντιθετα από αυτά που διαβαζες στη προηγουμενη�
Η παραποιηση όπως καταλαβαινεις και το κοψε�ραψε των επιστολων του εγινε καθαρα για «οικιοποιηση» και εκμεταλλευση του προσωπου του (καθ�ότι «μετραγε» η γνωμη του) απ�τους σχολαστικους χριστιανους, τη περιοδο που προσπαθουσαν να καθιερωσουν το δικο τους τυπο χριστιανισμου.
Απ�οτι λεγεται λοιπον, είναι πολύ πιθανο ο Παυλος να ανηκε στους γνωστικους�!
Edited by - rasputin on 14/09/2005 00:57:02
[/quote]
«Βασικά κάτσε να τελειώσει το ξαδελφάκι μου πρώτα το δημοτικό + να του κάνω και κανα ιδιαίτερο μπας και ξεστραβωθεί ποτέ να γίνει άνθρωπος το κ***παιδο που δεν λέει να στρώθεί να διαβάσει, και μετά στα αναλύω.»
Ωχ, ωχ!!!!![]()
![]()
![]()
Καλά……..ΕΣΥ θα του κάνεις ιδιαίτερα του παιδιού???![]()
Βρε το καημένο…..![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
quote:
Walker:
«Βασικά κάτσε να τελειώσει το ξαδελφάκι μου πρώτα το δημοτικό + να του κάνω και κανα ιδιαίτερο μπας και ξεστραβωθεί ποτέ να γίνει άνθρωπος το κ***παιδο που δεν λέει να στρώθεί να διαβάσει, και μετά στα αναλύω.»Ωχ, ωχ!!!!
Καλά……..ΕΣΥ θα του κάνεις ιδιαίτερα του παιδιού???
Βρε το καημένο…..
Όχι ρε θα στο φέρω εσένα να το κάνεις Αλογοσκούφη το παιδί, να μας τα κάνει μετά μαντάρα στην Οικονομία.
Edited by - WWalker on 15/09/2005 15:29:09
«No more heroes any more
No more heroes any more"»
Εάν έχεις φίλτατε και στην προσωπική σου ζωή τόσο…………«χιούμορ», ΚΛΑΥΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![]()
![]()
![]()
![]()
quote:
WWalker:
«No more heroes any more
No more heroes any more"»Εάν έχεις φίλτατε και στην προσωπική σου ζωή τόσο…………«χιούμορ», ΚΛΑΥΤΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Έτσι σε θέλω!!! Να έχεις επαφή με την πραγματικότητα!
Κατά τα άλλα πως τα βλέπεις ρε Νικολή, η Οικονομία θα φτιάξει ποτέ;
«Έτσι σε θέλω!!! Να έχεις επαφή με την πραγματικότητα!»
Με την «πραγματικότητα»????
Εννοείς σαν και την «εξωκόσμια» που διαρκώς μας «αναλύεις» μετά……………………«βεβαιότητας»?????![]()
![]()
![]()
WWalker:
«Κατά τα άλλα πως τα βλέπεις ρε Νικολή, η Οικονομία θα φτιάξει ποτέ;»
Η οικονομία????
Και…ΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΒΡΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?????![]()
![]()
Φράγκα είναι η δουλειά μου βρε να βγάζω, και όχι να το παίζω χαρτορίχτρα!!!!![]()
![]()
![]()
quote:
WWalker:
«Έτσι σε θέλω!!! Να έχεις επαφή με την πραγματικότητα!»Με την «πραγματικότητα»????
Εννοείς σαν και την «εξωκόσμια» που διαρκώς μας «αναλύεις» μετά……………………«βεβαιότητας»?????
Εγώ τα παράτησα. Δεν αναλύω τίποτα. Το 'χω πάρει απόφαση ότι δεν ακούει κανείς εδώ μέσα τι λέει ο άλλος, μέσα και όλοι εμείς, και το μόνο που γίνεται είναι να τσακώνονται Χριστιανοί - αντίθρησκοι (ξέρω γω πως σκατά να σας πω).
quote:
WWalker:
«Κατά τα άλλα πως τα βλέπεις ρε Νικολή, η Οικονομία θα φτιάξει ποτέ;»Η οικονομία????
Και…ΤΙ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΒΡΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ?????
Φράγκα είναι η δουλειά μου βρε να βγάζω, και όχι να το παίζω χαρτορίχτρα!!!!
Άντε ρε λιακόπουλε από κει.
«Εγώ τα παράτησα. Δεν αναλύω τίποτα. Το 'χω πάρει απόφαση ότι δεν ακούει κανείς εδώ μέσα τι λέει ο άλλος, μέσα και όλοι εμείς, και το μόνο που γίνεται είναι να τσακώνονται Χριστιανοί - αντίθρησκοι (ξέρω γω πως σκατά να σας πω).»
Μην μου χαλιέσαι μεγάλε μονάχα, μην μου χαλιέσαι!!![]()
![]()
![]()
«Ακούνε» οι άλλοι, όταν, μετά από ένα Α χρονικό διάστημα, παρέχονται ΙΚΑΝΑ επιχειρήματα………….
WWalker:
«Άντε ρε λιακόπουλε από κει.»
Και άλλη ΠΑΤΑΤΑ μεγάλε????
Μετά από……Αντβεντιστή (δηλαδή……Χριστιανό Χιλιαστή!!!!!) με έκανες και……..οπαδό της «Ελληνορθοδοξίας»????![]()
![]()
![]()
![]()
Προτείνω……πενθήμερη ΑΠΟΧΗ από συζητήσεις!!![]()
![]()
![]()
quote:
Προτείνω……πενθήμερη ΑΠΟΧΗ από συζητήσεις!!
Να απέχεις παιδί μου, να απέχεις.
«Να απέχεις παιδί μου, να απέχεις.»
Α ρε μπαγάσα, σαν μεγαλώσεις….θα γίνεις μεγάλη μάρκα!!!![]()
![]()
![]()
![]()
ο θεός και η ανθρωπότητα είναι τόσο πολύ χωρισμένοι που (είναι όντως αδιανόητη μια αμαρτία εναντίον της ανθρω-ΙπόΓητας: κάθε πράξη πρέπει να εξετάζεται μόνο σε σ χ έ-Ιο η με τις υπερφυσικές συνέπειες της κι Ιόχι οε σχέση με τις φυσικές συνέπειες της' αυτό απαιτεί το [ιουδαϊκό συναίσθημα, γιατί ό,τι είναι φυσικό θεωρείται χα-Ιμερπές. Αντίθετα οι Έλληνες ήταν κοντύτερα στην άποψη Ιότι και η ιεροσυλία μπορούσε να'χει κάποια ευγένεια — ακό-Ιμη και η κλεψιά, όπως στην περίπτωση του Προμηθέα·α-Ικόμη και η σφαγή ζώων ως έκφραση ενός παρανοϊκού φθό-Ινου, όπως στην περίπτωση του Αίαντα — και στην ανάγκη Ι τους να επινοήσουν μια αξία για την ιεροσυλία και να ειοά-|γουν σ'αυτήν την ευγένεια, επινόησαν την τραγωδία μια μορφή τέχνης και μια ευχαρίστηση που περέμειναν Ικατ'ουσία ξένες στον Εβραίο, παρά τα ποιητικά χαρίσματα κ(π την αίσθηση του υπέροχου που διέθετε.
,
**** off
,.
Η μεγαλύτερη ωφέλεια του πολυθεϊσμού
Το να φτιάχνει ένα άτομο το δικό του ιδεώδες και να αντλεί απ'αυτό τον δικό του νόμο, τις δικές του χαρές και τα δικά του δικαιώματα είναι κάτι που θεωρούνταν μέχρι τώρα η πιο ανήκουστη ανθρώπινη παρεκτροπή και η καθαυτό ειδωλολατρεία. Οι λίγοι που τολμούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο ένιωθαν πάντα την ανάγκη να απολογηθούν, λέγοντας συνήθως: "Δεν ήμουν εγώ! Δεν ήμουν εγώ! Αλλά ένας θεός μέσα μου!" Η θαυμαστή τέχνη και ικανότητα για δημιουργία θεών — ο πολυθεϊσμός— ήταν αυτό μέσω του οποίου μπορούσε να εκφορτιστεί, να εξαγνισθεί, να τελειοποιηθεί και να εξευγενισθεί αυτή η παρόρμηση' γιατί αρχικά ή-
,τον μια πολύ κοινή παρόρμηση που συνδεόταν με την ισχυ-ρογνωμοσύνη, την ανυπακοή και το φθόνο. Η εχθρότη-Τ α απέναντι στην παρόρμηση να'χεις ένα δικό σου ιδεώδες ήταν στο παρελθόν ο βασικός νόμος κάθε ηθικού συστήματος. Υπήρχε μόνο μια νόρμα, ο άνθρωπος" και κάθε λαός πίστευε πως είχε αυτήν την πρώτη και έσχατη νόρμα. Αλλά πάνω και έξω, σε κάποιο απομακρυσμένο πάνω κόσμο, μπορούσε κανείς να βλέπει ένα πλήθος από νόρμες" Ο ένας θεός δεν ήταν άρνηση ενός άλλου θεού ή βλασφημία (νυντίον του! Εδώ άρχισαν να γίνονται ανεκτά τα άτομα, εδώ άρχιοε να τιμάται το δίκαιο των ατόμων. Η επινόηση θεών, ηρώων, και κάθε λογής υπεράνθρωπων, όπως και "παρά - ανθρώπων" ή υπεράνθρωπων (28), νάνων, ξωτικών, κενταύρων, σατύρων, δαιμόνων, και διαβόλων, ήταν η ανεκτίμητη Προπαρασκευαστική άσκηση για τη δικαιολόγηση του εγωισμού και της κυριαρχίας του ατόμου: την ελευθερία που παραχωρούσε κανείς σ'έναν θεό σε σχέση με τους άλλους θεούς — την παραχωρούσε τελικά και στον εαυτό του σε σχέση με τους νόμους, τα ήθη και τους γείτονες του.
Από την άλλη μεριά, ο μονοθεϊσμός, αυτή η αυστηρή ρυνεπεια της θεωρίας του ενός φυσιολογικού ανθρώπινου Ι υπ ου — η πίστη σ έναν φυσιολογικό θεό δίπλα στον οποίο υπάρχουν μόνο ψευτοθεοί — ήταν ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπισε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα. Την απείλησε με εκείνο το πρόωρο σταμάτημα που, απ'όσο μπορούμε να δούμε, έθιξε εδώ και πολύ καιρό ήδη τα περισσό-»ι:ρα άλλα ζωικά είδη" γιατί όλα πιστεύουν σ'έναν φυσιολογικό τύπο και ιδεώδες για το είδος τους, κι έχουν κάνει οριστικά σάρκα και αίμα τους την ηθικότητα των ηθών. Στον πολυθεϊσμό προεικονίζεται η ελευθερία και η πολλαπλότητα ίου πνεύματος του ανθρώπου: η δύναμη να δημιουργηθούμε για τους εαυτούς μας δικό μας καινούρια μάτια — συ-"ΐχώς όλο και πιο καινούρια, όλο και πιο δικά μας: γι'αυτό
λόγο, ανάμεσα σ'όλα τα ζώα μόνο ο άνθρωπος δεν έχει
aiώ ν ι ο υ ς ορίζοντες και προοπτικές.
.
**** off
«Την θαυμαστήν οδόν την άγουσαν εις τας πανηγύρεις των Υπερβορείων ούτε πεζός, ούτε δια πλοίων ερχόμενος θα δυνηθείς να εύρεις...»
**** off
**** off
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΝΟΗΣΕΙ ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ Η ΠΙΣΤΗ ΣΩΖΕΙ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ Ν’ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ «ΑΛΗΘΕΙΑ», ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Η «ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ. ΜΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΜΕ;;;
**** off