- ΘΑΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΩΡΑ? (Σχετικά με τον Βησσαρίωνα) - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Περιμένεις άδικα θετική ομολογία για τις καθημερινές ανθρωποθυσίες στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα όμως δεν θέλω να υποστηρίξω μια συγκεκριμένη χριστιανική λατρεία(ορθοδοξία, καθολικισμός, προτεσταντισμός κτλ) έναντι στις παγανιστικές θρησκείες του παρελθόντος.
Δεν βλέπω τις αρχαίες θυσίες πολύ αρνητικά. Δεν είμαι όμως αιμοχαρής όπως μπορεί να πει κάποιος αιμοχαρής υποκριτής, απλώς το ίδιο σκεπτικό μου φαίνεται να υπάρχει και στην Βίβλο. Και κυρίως στην θυσία του Ιησού.
Διαβάζουμε λοιπόν στον Ησαία 53
9 Και ο τάφος αυτού διωρίσθη μετά των κακούργων· πλην εις τον θάνατον αυτού εστάθη μετά του πλουσίου· διότι δεν έκαμεν ανομίαν ουδέ ευρέθη δόλος εν τω στόματι αυτού.
10 Αλλ' ο Κύριος ηθέλησε να βασανίση αυτόν· εταλαιπώρησεν αυτόν. Αφού όμως δώσης την ψυχήν αυτού προσφοράν περί αμαρτίας, θέλει ιδεί έκγονα, θέλει μακρύνει τας ημέρας αυτού, και το θέλημα του Κυρίου θέλει ευοδωθή εν τη χειρί αυτού.
11 Θέλει ιδεί τους καρπούς του πόνου της ψυχής αυτού και θέλει χορτασθή· ο δίκαιος δούλός μου θέλει δικαιώσει πολλούς διά της επιγνώσεως αυτού· διότι αυτός θέλει βαστάσει τας ανομίας αυτών.
12 Διά τούτο θέλω δώσει εις αυτόν μερίδα μετά των μεγάλων και τους ισχυρούς θέλει μοιρασθή λάφυρον, διότι παρέδωκε την ψυχήν αυτού εις θάνατον και μετά ανόμων ελογίσθη και αυτός εβάστασε τας αμαρτίας πολλών και θέλει μεσιτεύσει υπέρ των ανόμων.
Διαβάζουμε λοιπόν ότι ο Θεός θέλησε να βασανίσει και να ταλαιπωρήσει τον Ιησού. Ήθελε λοιπόν ο Θεός, όπως και στις άλλες παγανιστικές θρησκείες, να χυθεί θυσιαστικό αίμα για να συγχωρεθεί το προπατορικό αμάρτημα. Και μάλιστα το αίμα ενός αθώου.
Αυτά εκ πρώτης όψεως φαίνονται παράλογα. Δηλαδή στις θυσίες, θυσίαζαν συνήθως ζώα και ανθρώπους χωρίς ελαττώματα για να συγχωρεθούν οι αμαρτωλοί!
Υπάρχει εδώ κάποια διαφορά από τις παλαιότερες παγανιστικές αλλά και ιουδαικές θυσίες; Σάρκα και αίμα ζητούσαν οι θεοί του δωδεκαθέου, σάρκα και αίμα ο Θεός της Βίβλου. Δεν είναι συμβολικά αυτά έτσι; Γιατί πρόκειται για κυριολεκτική θυσία.
Και γιατί να την πληρώσουν αθώοι για τους ένοχους;;; Και πως συγχωρούνται οι αμαρτωλοί έτσι χωρίς να κάνουν τίποτα;
Μπορείς να βοηθήσεις σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα της Χριστιανοσύνης αλλά και της γενικότερης θυσιαστικής πρακτικής;
Ευχαριστώ.
α) Φέρε από το Μασοριτικό κείμενο που έχεις επιλέξει να χρησιμοποιήσεις τους στίχους 4 και 5.
β) Φέρε από το κείμενο των Ο τους στίχους 10 και 11.
Όταν τα παραθέσεις πες μου αν έχουν ακόμα νόημα οι απορίες που εξέφρασες.
Αν επιμείνεις στις εύλογες (αλλά απαντημένες εδώ και χιλιάδες χρόνια) απορίες σου πολύ ευχαρίστως να τοποθετηθώ για διευκρινήσεις.
Μα καλά τι κόλλημα έχεις φάει με τα 'φονικά μυστήρια'; και τι σχέση έχουν αυτά με τις ανθρωποθυσίες; ένα συμβολικό σύστημα ήταν η 'ταυροκτονία του Μίθρα', με πολλές αστρολογικές αναφορές. Σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως γινόντουσαν θυσίες ζώων, ακόμα και για έναν Ρωμαίο αυτοκράτορα υπάρχουν πηγές ότι είχε ασπαστεί το Μιθραϊσμό και είχε θυσιάσει ένα ζώο. Κατά τ'άλλα όμως ήταν εικονικός ο φόνος στα μυστήρια αυτά και όχι αληθινός. Εκτός κι αν πάμε πίσω στην Περσία, στην αρχική μορφή του Μιθραϊσμού όπου εκεί δεν αποκλείεται. Στον συγκριτικό όμως Μιθραϊσμό της ελληνορωμαϊκής εποχής δεν υπάρχει καμία αναφορά ή υπόνοια σε ανθρωποθυσίες (εάν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος). Επίσης πολλοί Χριστιανοί είχαν αναφέρει τις έντονες ομοιότητες Χριστιανισμού-Μιθραϊσμού (όπως και μεταξύ Ορφισμού-Μιθραϊσμού υπάρχουν αναλογίες), με τη διαφορά ότι ο δεύτερος ήταν πιο αντροκρατούμενος, μιλιταριστικός (ο μιθραϊσμός ήταν η θρησκεία των ρωμαϊκών λεγεώνων), και πιο μυητικός-μυστικιστικός.
Να και μία εμπεριστατωμένη μεταπτυχιακή εργασία για τον Μιθραϊσμό από την Ολυμπία Παναγιωτίδου (της Θεολογικής σχολής), "Η Θεώρηση του Κόσμου στη Λατρεία του Μίθρα"
http://ikee.lib.auth.gr/record/113939/files/mithras.pdf
quote:
Carmel
Sesostris, αν και ο Heretic δεν έφερε το κείμενο του Σωκράτη του Σχολαστικού για να επιβεβαιώσει τις κατεδαφίσεις ναών προσπάθησε ατέχνως και άτσαλα να εξομοιώσει θανατικές καταδίκες, θύματα πολέμου, θρησκευτικές δολοφονίες, προσωπικές βεντέτες με τις Ανθρωποθυσίες που "μπορεί να έκαναν και μερικές" (αποτυχημένο ξεκάρφωμα αλλά δεν πειράζει) οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Κατά πως φαίνεται Carmel ξύνεσαι σαν τη γίδα στη γκλίτσα του τσοπάνη. Αφού βρε απολογητάκο είσαι εντελώς ανιστόρητος, όχι μόνο σε ότι αφορά ιστορικά γεγονότα, αλλά και την ίδια την ιστορία της θρησκείας σου, προσπαθείς να πουλήσεις μούρη εκεί που δε σε παίρνει, θεωρώντας την σιωπή μου στις ανόητες αναρτήσεις και τις διαστρεβλώσεις του νοήματος αυτών που γράφω, σαν θρίαμβο. Γιατί αν εκτός από τις καλογερίστικες ιστοσελίδες, άνοιγες τρομάρα σου και κανένα βιβλίο της προκοπής, θα μπορούσες να κάνης έστω και κάποιο διάλογο δίχως να εκτίθεσαι. Μάθε λοιπόν ότι εκτός από την "Εκκλησιαστική Ιστορία" του Σωκράτους Σχολαστικού, υπάρχει και η "Εκκλησιαστική Ιστορία" του επισκόπου της Κύρρου Θεοδώρητου (423-457). Εκεί λοιπόν ο ιεράρχης αυτός σημειώνει με πολύ καμάρι μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα για τα ανδραγαθήματα του Ιωάννη του Χρυσόστομου:
Ὁ δὲ μέγας Ἰωάννης τοὺς τῆς ἐκκλησίας δεξάμενος οἴακας τάς τε παρά τινων γιγνομένας ἀδικίας σὺν παρρησίᾳ διήλεγχε, καὶ βασιλεῖ καὶ βασιλίδι παρῄνει τὰ πρόσφορα, καὶ τοὺς ἱερέας ἠξίου κατὰ τοὺς κειμένους πολιτεύεσθαι νόμους, τοὺς δὲ τούτους παραβαίνειν τολμῶντας ἐπιβαίνειν τῶν ἀνακτόρων ἐκώλυεν, οὐ χρῆναι λέγων τῆς μὲν τῶν ἱερέων ἀπολαύειν τιμῆς, τὴν δὲ τῶν ἀληθινῶν ἱερέων μὴ ζηλοῦν βιοτήν. καὶ ταύτην ἐποιεῖτο τὴν προμήθειαν οὐ μόνον ἐκείνης τῆς πόλεως, ἀλλὰ καὶ τῆς Θρᾴκης ἁπάσης (εἰς ἓξ δὲ αὕτη ἡγεμονίας διῄρηται) καὶ τῆς Ἀσίας ὅλης (ὑπὸ ἕνδεκα δὲ καὶ αὕτη ἀρχόντων ἰθύνεται). καὶ μέντοι καὶ τὴν Ποντικὴν τούτοις κατεκόσμει τοῖς νόμοις· ἰσαρίθμους δὲ καὶ αὕτη ἔχει τῇ Ἀσίᾳ τοὺς ἡγουμένους. Μαθὼν δὲ τὴν Φοινίκην ἔτι περὶ τὰς τῶν δαιμόνων τελετὰς 330 μεμηνέναι, ἀσκητὰς μὲν ζήλῳ θείῳ πυρπολουμένους συνέλεξε, νόμοις δὲ αὐτοὺς ὁπλίσας βασιλικοῖς κατὰ τῶν εἰδωλικῶν ἐξέπεμψε τεμενῶν. τὰ δὲ τοῖς καταλύουσι τεχνίταις καὶ τοῖς τούτων ὑπουργοῖς χορηγούμενα χρήματα οὐκ ἐκ ταμιείων βασιλικῶν λαμβάνων ἀνήλισκεν, ἀλλὰ τὰς πλούτῳ κομώσας καὶ πίστει λαμπρυνομένας γυναῖκας φιλοτίμως ταῦτα παρέχειν ἀνέπειθε, τὴν ἐκ τῆς χορηγίας φυομένην εὐ λογίαν ἐπιδεικνύς. τοὺς μὲν οὖν ὑπολειφθέντας τῶν δαιμόνων σηκοὺς τοῦτον τὸν τρόπον ἐκ βάθρων ἀνέσπασεν.(Θεοδώρητου "Εκκλησιαστική Ιστορία")
Το κατανοείς το κείμενο όπως είναι γραμμένο; Ή θέλεις και την απόδοσή του στα νέα ελληνικά, για να μην αρχίσης πάλι τις συνηθισμένες άρες μάρες κουκουνάρες.
Υ.Γ.
Έχω μια απορία. Στο (οι αρχαίοι ημών πρόγονοι), εκείνο το ημών τι το θέλεις, αφού οι δικοί σου προπάτορες είναι ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, και ο Ιακώβ. και μάλιστα άγιοι και ένδοξοι!
*
quote:
Προσωπικές θέσεις και προσωπικές απόψεις για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Επιστήμης και της Επιστημονικής μεθοδολογίας είναι ένα προνόμιο που το έχετε πάρει από μόνοι σας αλλά έχει το κόστος που θα πρέπει να καταβάλετε...
Όχι δεν πάει έτσι. Απλά νομίζεις ότι καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Αλλά όταν ο κύκλος που συναναστρέφεσαι θα είναι πολύ πιθανόν τίποτα χριστιανόπληκτοι, ποιος από αυτούς θα σου πει ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται; Υπάρχει λοιπόν αβεβαιότης στην επιστήμη για τα πάντα, αυτά λένε και τα quotes που κουβαλάς, θαρρείς και κάποιο quote αποτελεί επιστημονική ερμηνεία, οπότε η οποιαδήποτε αυθαίρετη εικασία, και ειδικά αυτές των οποίων οι πηγές είναι ξεκάθαρες, έχει την πιθανότητα να είναι αληθινή. Όπως για παράδειγμα αυτή του «Γιαχβέ», του θεού της Π.Δ, του "θεόπνευστου" συγγράμματος.
Αυτός που αφήνει αυτό το παραλήρημα δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι και να του εξηγήσουν. Το μίγμα αμάθειας ή ημιμάθειας, σε συνδυασμό με έλλειψη IQ και τη συστηματική πλύση εγκεφάλου από το περιβάλλον (γιατί σίγουρα θα βρίσκεται εντός κάποιου εκκλησιαστικού) αποτελεί τον παραμορφωτικό φακό για οτιδήποτε διαβάζει. Το ερμηνεύει σύμφωνα με την δικιά του οπτική γωνία.
Η αποκαλυψιακή αλήθεια των Αβρααμικών θρησκειών, έχει γίνει ξεκάθαρο (από τον διαφωτισμό και μετά) ότι αφορά κάποιες ανθρώπινες ιστορίες θρησκευτικής έμπνευσης. Άρα, το «υπέρτατο Ον» που αναφέρουν, αποτελεί δημιούργημα των διαφόρων συγγραφέων που έχει συνεισφέρει στα κείμενα. Το αν υφίσταται "υπέρτατο ΟΝ" γενικά, αυτό είναι ένα καλό φιλοσοφικό ερώτημα, για την επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί ούτε ένα σοβαρό ίχνος αυτής της περίπτωσης. Όποιος επιστήμονας, κατά φαντασία ή μη, βγει και δηλώσει το αντίθετο, θα κάνει θρησκευτική δήλωση ή μάλλον ομολογία πίστης, και όχι επιστημονική. Θέλεις να το καταλάβεις αυτό; Μάλλον όχι. Κανένα πρόβλημα. Συνέχισε να χοροπηδάς και να μας διασκεδάζεις. Έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια το τσίρκο των περιφερόμενων κατηχητών διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι αστείρευτο. Και να φύγεις εσύ, υπάρχουν κι άλλοι και θα έρθουν και καινούργιοι. Μην το παίρνεις επάνω σου δηλαδή, και στην μια και στην άλλη περίπτωση.
Ξεχέστε τον καλύτερα.Μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Βέβαια οι θυσίες ταύρων δεν νομίζω να ενοχλούσαν ούτε το Σωκράτη το Σχολαστικό ούτε τους πρώτους Χριστιανούς που πριν μεταστραφούν στο Χριστιανισμό είναι πολύ πιθανό να μετείχαν σε τέτοιες αθώες και συμβολικές θυσίες.
Ας περιμένουμε να τοποθετηθεί και ο Sesostris που είναι αυτός που παρέθεσε το χωρίο και έχει εξαφανιστεί έκτοτε και θα αρχίσω να σας παραθέτω και εγώ τις δικές μου πηγές.
Ωραία φάση η συμμετοχή σου. Απαντάς μόνο σε όσα νομίζεις πως σε βολεύουν. Κι αυτές οι απαντήσεις σου βέβαια είναι φανερό πως απευθύνονται, όχι σε αυτούς που σε ρωτάνε, αλλά πιθανώς σε κάποιους που έχεις βάλει να διαβάζουν, οι οποίοι και δεν καταλαβαίνουν πόσο άσχετες και 'γυριστές' είναι.
Θα το τραβήξεις πολύ ακόμα αυτό το βιολάκι? Σε ρωτάω, γιατί κάνεις συνεχώς το ίδιο κόλπο: 'θα σας πήξω στη μαλακία, μέχρι που ή θα πνιγείτε στο σπέρμα, ή θα σιχαθείτε και θα την κάνετε.'
Κατανοείς πόσο αυτιστική είναι αυτή σου η συμπεριφορά? Και μην μου αρχίσεις πάλι την μανιέρα με τους τάχα μου εκνευρισμούς, κλπ. Άσε που χρωστάς και μια απάντηση στον Χρίστο Ελ. Τί θα γίνει? Θα πιαστείτε χεράκι-χεράκι, όπως σου πρότεινε?
There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.
quote:Ὁ δὲ μέγας Ἰωάννης τοὺς τῆς ἐκκλησίας δεξάμενος οἴακας τάς τε παρά τινων γιγνομένας ἀδικίας σὺν παρρησίᾳ διήλεγχε, καὶ βασιλεῖ καὶ βασιλίδι παρῄνει τὰ πρόσφορα, καὶ τοὺς ἱερέας ἠξίου κατὰ τοὺς κειμένους πολιτεύεσθαι νόμους, τοὺς δὲ τούτους παραβαίνειν τολμῶντας ἐπιβαίνειν τῶν ἀνακτόρων ἐκώλυεν, οὐ χρῆναι λέγων τῆς μὲν τῶν ἱερέων ἀπολαύειν τιμῆς, τὴν δὲ τῶν ἀληθινῶν ἱερέων μὴ ζηλοῦν βιοτήν. καὶ ταύτην ἐποιεῖτο τὴν προμήθειαν οὐ μόνον ἐκείνης τῆς πόλεως, ἀλλὰ καὶ τῆς Θρᾴκης ἁπάσης (εἰς ἓξ δὲ αὕτη ἡγεμονίας διῄρηται) καὶ τῆς Ἀσίας ὅλης (ὑπὸ ἕνδεκα δὲ καὶ αὕτη ἀρχόντων ἰθύνεται). καὶ μέντοι καὶ τὴν Ποντικὴν τούτοις κατεκόσμει τοῖς νόμοις· ἰσαρίθμους δὲ καὶ αὕτη ἔχει τῇ Ἀσίᾳ τοὺς ἡγουμένους. Μαθὼν δὲ τὴν Φοινίκην ἔτι περὶ τὰς τῶν δαιμόνων τελετὰς 330 μεμηνέναι, ἀσκητὰς μὲν ζήλῳ θείῳ πυρπολουμένους συνέλεξε, νόμοις δὲ αὐτοὺς ὁπλίσας βασιλικοῖς κατὰ τῶν εἰδωλικῶν ἐξέπεμψε τεμενῶν. τὰ δὲ τοῖς καταλύουσι τεχνίταις καὶ τοῖς τούτων ὑπουργοῖς χορηγούμενα χρήματα οὐκ ἐκ ταμιείων βασιλικῶν λαμβάνων ἀνήλισκεν, ἀλλὰ τὰς πλούτῳ κομώσας καὶ πίστει λαμπρυνομένας γυναῖκας φιλοτίμως ταῦτα παρέχειν ἀνέπειθε, τὴν ἐκ τῆς χορηγίας φυομένην εὐ λογίαν ἐπιδεικνύς. τοὺς μὲν οὖν ὑπολειφθέντας τῶν δαιμόνων σηκοὺς τοῦτον τὸν τρόπον ἐκ βάθρων ἀνέσπασεν.(Θεοδώρητου "Εκκλησιαστική Ιστορία")
Βρε ταλαίπωρε Sesostris και πάλι για ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ βλέπω!!!!!
Θα διαβάσεις επιτέλους τις πηγές που μας φέρνεις?
Συνεπώς εκτός των ΦΟΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ έχεις και τις ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ να διευκρινήσεις!!!!!
Πόσο ακόμα χειρότερο μπορείς να το κάνεις για τον εαυτό σου?
Μετά από πόσες εβδομάδες βρίσκεις το κουράγιο να τοποθετηθείς επί των πηγών που εσύ φέρεις σ'αυτά που σε ρωτάνε???
Και μην νομίζεις ότι ξέχασα και την πρώτη μου ερώτηση.
Ως άθεος και άθρησκος που είσαι με τόσες χιλιάδες μηνύματα θα ήθελα να μου δείξεις ένα, επαναλαμβάνω, μόνο ένα ποστ σου που να γράφεις υπέρ του Χριστιανισμού.
Ενναλακτικά δείξε μου ένα, επαναλμβάνω, μόνο ένα κατά της....πατρώας θρησκείας.
Σε αναμένω Sesostris.
quote:quote:
Προσωπικές θέσεις και προσωπικές απόψεις για θέματα που άπτονται της λειτουργίας της Επιστήμης και της Επιστημονικής μεθοδολογίας είναι ένα προνόμιο που το έχετε πάρει από μόνοι σας αλλά έχει το κόστος που θα πρέπει να καταβάλετε...
Όχι δεν πάει έτσι. Απλά νομίζεις ότι καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις. Αλλά όταν ο κύκλος που συναναστρέφεσαι θα είναι πολύ πιθανόν τίποτα χριστιανόπληκτοι, ποιος από αυτούς θα σου πει ότι δεν ξέρεις τι σου γίνεται;
Ακατάσχετο ad hominem καθώς εγώ σας παραθέτω μόνο αμετάφραστα και ασχολίστα quotes και εσείς είστε αυτοί που μπαίνετε στη διαδικασία του σχολιασμού.
Ο λόγος είναι προφανής.
Τα quotes που σας φέρω ακυρώνουν τις καταγεγραμμένες θέσεις σας και μέχρι εκεί είσαστε εις θέσιν να το καταλάβετε και μόνοι σας.
quote:
Υπάρχει λοιπόν αβεβαιότης στην επιστήμη για τα πάντα, αυτά λένε και τα quotes που κουβαλάς,
Αυτό να το συνειδητοποιήσετε μεταξύ σας όταν ζητάτε επιστημονικές αποδείξεις σε θέματα του μη-επιστητού ως εξασφάλιση της Αλήθειας που αποτελεί (τάχα μου) απαραίτητη προυπόθεση αποδοχής εκ μέρους σας
quote:
θαρρείς και κάποιο quote αποτελεί επιστημονική ερμηνεία, οπότε η οποιαδήποτε αυθαίρετη εικασία, και ειδικά αυτές των οποίων οι πηγές είναι ξεκάθαρες, έχει την πιθανότητα να είναι αληθινή.
Δε θέλω να σας πληγώσω αλλά τον Feynman τον εμπιστεύομαι περισσότερο από εσάς σε τέτοια θέματα.
quote:
Όπως για παράδειγμα αυτή του «Γιαχβέ», του θεού της Π.Δ, του "θεόπνευστου" συγγράμματος.
Αυτή την εμμονή σου να την κοιτάξεις πάντως. Αν πάτε ομαδικά ίσως και να σας έρθει φθηνότερα η σχετική ιατρική υποστήριξη και παρακολούθηση.
quote:
Αυτός που αφήνει αυτό το παραλήρημα δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι και να του εξηγήσουν. Το μίγμα αμάθειας ή ημιμάθειας, σε συνδυασμό με έλλειψη IQ και τη συστηματική πλύση εγκεφάλου από το περιβάλλον (γιατί σίγουρα θα βρίσκεται εντός κάποιου εκκλησιαστικού) αποτελεί τον παραμορφωτικό φακό για οτιδήποτε διαβάζει. Το ερμηνεύει σύμφωνα με την δικιά του οπτική γωνία.Η αποκαλυψιακή αλήθεια των Αβρααμικών θρησκειών, έχει γίνει ξεκάθαρο (από τον διαφωτισμό και μετά) ότι αφορά κάποιες ανθρώπινες ιστορίες θρησκευτικής έμπνευσης. Άρα, το «υπέρτατο Ον» που αναφέρουν, αποτελεί δημιούργημα των διαφόρων συγγραφέων που έχει συνεισφέρει στα κείμενα. Το αν υφίσταται "υπέρτατο ΟΝ" γενικά, αυτό είναι ένα καλό φιλοσοφικό ερώτημα, για την επιστήμη μέχρι σήμερα δεν έχει φανεί ούτε ένα σοβαρό ίχνος αυτής της περίπτωσης. Όποιος επιστήμονας, κατά φαντασία ή μη, βγει και δηλώσει το αντίθετο, θα κάνει θρησκευτική δήλωση ή μάλλον ομολογία πίστης, και όχι επιστημονική. Θέλεις να το καταλάβεις αυτό; Μάλλον όχι. Κανένα πρόβλημα. Συνέχισε να χοροπηδάς και να μας διασκεδάζεις. Έτσι κι αλλιώς, εδώ και χρόνια το τσίρκο των περιφερόμενων κατηχητών διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι αστείρευτο. Και να φύγεις εσύ, υπάρχουν κι άλλοι και θα έρθουν και καινούργιοι. Μην το παίρνεις επάνω σου δηλαδή, και στην μια και στην άλλη περίπτωση.
Αν ήταν θέμα απλής μετάφρασης αυτών που λένε στα quotes τους οι Feynman και Jastrow θα παρακαλούσα κάποιο μέλος που εμπιστεύεστε να την κάνει για εσάς ώστε να σας απαλλάξει από τη μιζέρια που εμφανίζουν οι απόψεις σας και τα γραπτά σας κείμενα αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.
Πρόκειται για τη σχετική μαθησιακή δεξιότητα που θα έπρεπε να είχατε αποκτήσει από το Δημοτικό κιόλας.
Αυτό μαζί με την ημιμάθεια και την εμμονή δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον απο επιστημονικής άποψης μίγμα που δεν με αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορο.
Edited by - Carmel on 14/01/2016 23:54:45
Συνεχίζεις, βλέπω, το ίδιο παραμυθάκι. Προφανώς, ό,τι και να σου δείξουν, όπως και να στο δείξουν, εσύ θα επανέρχεσαι με τον ίδιο πάντα ατάραχα μονότονο τρόπο. Θα επιμένεις σε μια δικής σου έμπνευσης ερμηνεία των πραγμάτων, χωρίς ωστόσο να μας λες και ποιά είναι αυτή. Αφήνεις υπόνοιες, παραθέτεις quotes τρίτων, αμφισβητείς ερμηνείες, κάνεις διαρκώς τάχα μου ψαγμένες ερωτήσεις, αγνοείς τις αιτιάσεις των άλλων, δείχνεις να έχεις έναν στόχο, τον οποίο όμως αφήνεις φλου, κλπ. Στο ξαναείπα. Αυτά είναι λούγκρικα πράγματα. Πιθανώς αυτή η τακτική να έχει κάποια αποτελέσματα στο κατηχητικό, ή σε κάποιο άλλο άσυλο. Εδώ, τί ακριβώς προσπαθείς να αποδείξεις?
Και πρόσεξε, οι διαλεκτικοί τσαρλατανισμοί έχουν πλάκα, αλλά πρέπει να είσαι και λίγο μάστορας για να φτουρίσουν. Είσαι? Δεν νομίζω. Και θα σου πω γιατί.
Τόσο από μεριάς της ταλιμπανικής κοινότητας, όσο και από μεριάς του όποιου επιστήμονα, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τουλάχιστον μια απλή συνεπαγωγή. Όταν κάποιος ισχυρίζεται την ύπαρξη θεού ή θεών, αναστάσεων και θαυμάτων, προφητειών και αγιοτήτων, φέρει ακέραια την ευθύνη και υποχρέωση απόδειξης των ισχυρισμών του. Το αντίστροφο, δεν είναι απαραίτητο. Δεν υπάρχει ισοδυναμία σε αυτό το εγχείρημα.
Κι αν το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι, έχει κάποιες 'ειδικές δεξιότητες', έχει καλώς. Ανταλλάξτε τηλέφωνα, και τελείωσε το θέμα. Όσο όμως σας ακούν/διαβάζουν και τρίτοι, θα πέφτουν γέλιο και σφαλιάρες. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Είναι αυτοσεβασμού.
Δεν πας να βρείς κανένα σκύλο να κάνεις παιχνίδια?
Και κοίτα να είναι κοπρίτης, όχι σαλονιού και πάθει τίποτα το σκυλάκι.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
θα παρακαλούσα κάποιο μέλος που εμπιστεύεστε να το κάνει για εσάς ώστε να σας απαλλάξει από τη μιζέρια που εμφανίζουν οι απόψεις σας και τα γραπτά σας κείμενα αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.Πρόκειται για τη σχετική μαθησιακή δεξιότητα που θα έπρεπε να είχατε αποκτήσει από το Δημοτικό κιόλας.
Σου δείχνουν πόσο καραγκιόζης είσαι, αλλά επιμένεις.
Προς θεού, ποτέ δεν έκανες ad hominem επίθεση. Μοιάζει να κάνεις διαρκώς κάτι τέτοιο, αλλά δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Αϊντά...
quote:
Carmel
Βρε ταλαίπωρε Sesostris και πάλι για ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ βλέπω!!!!!
Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς! 'Αρες μάρες κουκουνάρες ως συνήθως, και γαργάρα οι κατεδαφίσεις ναών, και μάλιστα νόμιμα με νόμους βασιλικούς, από τον (προστάτη) των ελληνικών γραμμάτων.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Απολογητάκο! Βρες κάτι καλύτερο να γράψης. Η τσίχλα με τις δαιμονικές τελετές και τις ανθρωποθυσίες, πάλιωσε εδώ μέσα κι έχασε τη γεύση της. Άμα ψάξεις μέσα στο esoterica, ξέρεις πόσα τέτοια θα βρης? Ψάξε εκεί για να πάρης και τις απαντήσεις. Εγώ σε ανόητες και ανιστόρητες ερωτήσεις δεν πρόκειται να απαντήσω.
*
Να δείτε που σε λίγο καιρό θα βγείτε όλοι σοφότεροι ασχέτως αν τώρα βρίσκεστε σε αχαρτογράφητα νερά και έχετε ένα δικαιολογημένο αλλά μη-ελεγχόμενο συναίσθημα άγχους και πανικού που βγαίνει άτσαλα προς τα έξω και αμαυρώνει την επιστημονικοφανή εικόνα σας.
Εγώ από την πλευρά μου δεν θέλω κανένα ευχαριστώ καθώς ότι κάνω το κάνω από ανιδιοτελή Χριστιανική αγάπη για τον χρήζοντα βοήθεια συνάνθρωπό μου!
quote:
Όταν κάποιος ισχυρίζεται την ύπαρξη θεού ή θεών, αναστάσεων και θαυμάτων, προφητειών και αγιοτήτων, φέρει ακέραια την ευθύνη και υποχρέωση απόδειξης των ισχυρισμών του. Το αντίστροφο, δεν είναι απαραίτητο. Δεν υπάρχει ισοδυναμία σε αυτό το εγχείρημα.
Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως, σε θέματα τέτοιας αβεβαιότητας. Κάποιος που θα πει "δεν υπάρχει κανένας θεός" δεν μπορεί να το αποδείξει, άρα ούτε και η δική του γνώμη έχει κάποια βαρύτητα, έτσι δεν είναι;
Εγώ πάντως συμφωνώ με αυτό που λέει αυτός ο Feynman, "That is, if we investigate further, we find that the statements of science are not of what is true and what is not true, but statements of what is known to different degrees of certainty".
Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί μάχιμοι υποστηρικτές θρησκειών χρησιμοποιούν τέτοιες ατάκες για να πουν ουσιαστικά ότι η επιστήμη δεν ξέρει την τύφλα της, και μόνο η θρησκεία ξέρει (η δική μας θρησκεία για την ακρίβεια).
quote:
Τον αράπη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς! 'Αρες μάρες κουκουνάρες ως συνήθως, και γαργάρα οι κατεδαφίσεις ναών, και μάλιστα νόμιμα με νόμους βασιλικούς, από τον (προστάτη) των ελληνικών γραμμάτων.
Θα μας φέρεις δηλαδή και τους Κώδικες?
Πόσο περισσότερο μπλέκεσαι σε κάθε σου ποστ?
quote:
Απολογητάκο! Βρες κάτι καλύτερο να γράψης. Η τσίχλα με τις δαιμονικές τελετές και τις ανθρωποθυσίες, πάλιωσε εδώ μέσα κι έχασε τη γεύση της. Άμα ψάξεις μέσα στο esoterica, ξέρεις πόσα τέτοια θα βρης? Ψάξε εκεί για να πάρης και τις απαντήσεις. Εγώ σε ανόητες και ανιστόρητες ερωτήσεις δεν πρόκειται να απαντήσω.
Αυτό σημαίνει ότι ουδέποτε απάντησες και δε σε τιμά ιδιαίτερα. Για να δούμε λοιπόν αν έχω δίκιο.
Ξεκινάμε από Πλάτωνα.
«Επεί αυτίκα ημίν μεν ου νόμος εστίν ανθρώπους θύειν αλλ΄ ανόσιον, Καρχηδόνιοι δε θύουσιν ως όσιον ον και νόμιμον αυτοίς, και ταύτα ένιοι αυτών και τους αυτών υείς τω Κρόνω, ως ίσως και συ ακήκοας. Και μη ότι βάρβαροι άνθρωποι ημών άλλοις νόμοις χρώνται, αλλά και οι εν τη Λυκαία ούτοι και οι του Αθάμαντος έκγονοι οίας θυσίας θύουσιν Έλληνες όντες.» (Πλάτων, Μίνως 315 b-c)
Τι λέει ο Πλάτωνας Sesostris και kost?
Edited by - Carmel on 15/01/2016 01:25:05
quote:
Εγώ από την πλευρά μου δεν θέλω κανένα ευχαριστώ καθώς ότι κάνω το κάνω από ανιδιοτελή Χριστιανική αγάπη για τον χρήζοντα βοήθεια συνάνθρωπό μου!
Έλα τώρα...

In anticipation of my resurrection...
quote:Αυτό να το συνειδητοποιήσετε μεταξύ σας όταν ζητάτε επιστημονικές αποδείξεις σε θέματα του μη-επιστητού ως εξασφάλιση της Αλήθειας που αποτελεί (τάχα μου) απαραίτητη προυπόθεση αποδοχής εκ μέρους σας
Απο πότε η παραεκκλησιαστική προπαγάνδα, ο προσηλυτισμός και η νεο-απολογητική δράση χαρακτηρίζονται "θέματα του μη-επιστητού"; Εσεις πάντως έχετε απαντήσεις επί παντός επιστητού. Ωρολόγιον το Μέγα, Βίβλος, συναξάρια κτλ εκεί μέσα βρισκονται τα πάντα τεκμηριωμένα.
quote:Δε θέλω να σας πληγώσω αλλά τον Feynman τον εμπιστεύομαι περισσότερο από εσάς σε τέτοια θέματα.
Ελα μωρε, τον συνάδελφο σου να μην εμπιστευτείς; Πως πάει το ανέκδοτο:
-Που 'σαι ρε Μήτσο, τι κάνεις;
-Ασε... με το πολυτεχνείο τρέχω...
-Ελα ρε θηρίο, πότε μπήκες στο πολυτεχνείο;
-Πριν κανα μήνα. Ενα χέρι βάψιμο μένει ακόμα και τελειώνω.
quote:Αν ήταν θέμα απλής μετάφρασης αυτών που λένε στα quotes τους οι Feynman και Jastrow θα παρακαλούσα κάποιο μέλος που εμπιστεύεστε να την κάνει για εσάς ώστε να σας απαλλάξει από τη μιζέρια που εμφανίζουν οι απόψεις σας και τα γραπτά σας κείμενα αλλά δυστυχώς δεν αρκεί.
Πρόκειται για τη σχετική μαθησιακή δεξιότητα που θα έπρεπε να είχατε αποκτήσει από το Δημοτικό κιόλας.
Αυτό μαζί με την ημιμάθεια και την εμμονή δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον απο επιστημονικής άποψης μίγμα που δεν με αφήνει σε καμία περίπτωση αδιάφορο.
Τι έγινε ρε μάστορα; Ισα κι όμοια ο Feynman με τον Jastrow, έτσι; Το είχε πει κι ο φίλος σας ο Πύραυλος. Επαγωγική λογική 101. Οι F & J είναι φυσικοί. Ο J είναι θρήσκος όπως κι εγώ, αρα κι εγώ είμαι φυσικός και ο F θρήσκος. Καλά τα λέω; Αν δεν το κατάλαβες, ρώτα τον Βασίλη, θα στα εξηγήσει καλά, όπως μας απέδειξε τότε με τον μέθοδο της "απαγωγής του άτοπου". Το πήρε κι έφυγε, κι απο τότε το ψάχνουμε.
Τα υπόλοιπα σχόλια θα γίνουν σε newspeak αύριο.