ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Κλασσική Μουσική - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

- Κλασσική Μουσική - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"

Savaoth31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
SavaothΜέλος
27/04/2006, 15:43:20
Ένα θέμα που θα φιλοξενήσει(ελπίζω) συζητήσεις για την κλασική μουσική,τους συνθέτες και την συμβολή της στην εξέλιξη της παγκόσμιας μουσικής.

Bleat the Christian lie,
only mortals die...

12/05/2006

27/04/2006, 17:37:47
Όταν ήμουν μικρός θυμάμαι πως όταν μας έβαζε η καθηγήτρια μουσικής στο γυμνάσιο κλασική μουσική από Βάγκνερ, Μπετόβεν, Μπαχ, Μότσαρτ και τα σχετικά έβγαζα σπυριά. Τώρα τα βλέπω κάπως πιο ψύχραιμα τα πράγματα και αν μου βάλλουν καμιά "Λίμνη των κύκνων" ή καμιά "9η Συμφωνία" δεν θα πω όχι. Η κλασική μουσική πράγματι σε χαλαρώνει. Σίγουρα όμως δεν την μπορώ για πολυ΄ώρα.

Εάν συνδυάζεται δε με επική ατμόσφαιρα τόσο το καλύτερο κατ'εμέ. Και σε αυτό το σημείο θα προτείνω στους φίλους της κλασικης μουσικής δύο cd τα οποία έχω στο σπίτι μου που κάνουν τον παραπάνω συνδυασμό. Πρόκειται για τα original soundtrack των ταινιών "Cοnan the Barbarian" και "Conan the destroyer", την μουσική των οποίων την έχει γράψει κάποιος που δεν ξέρω κατά πόσο είναι Ελληνας αλλα΄σίγουρα σχετίζεται με την Ελλάδα. Λέγεται Basil Poledouris. Ετσι γράφεται το όνομά του στα δύο αυτά πολυ΄ωραία CD.

Επίσης μου άρεσαν και κάποια κομμάτια του Υάννι που έχω ακούσει, ειδικά το εξαιρετικο "Nostalgia".
Να προσθέσω ακόμα και τα cd της Loreena McKenitt τα οποία "έκλεβα" από την δισκοθήκη των δικών μου όταν ήθελα να ακούσω κατι χαλαρωτικό. Μου άρεσαν και αυτά αρκετά.

Μη σκοτώνεις τα κουνούπια...άλλοι σου πίνουν το αίμα...

Edited by - Agnostic on 27/04/2006 17:41:51

fantomas3004Μέλος
27/04/2006, 20:11:15
Τα κλασσικά Μπετόβεν, Μπάχ, Μπράμς, Βάγκνερ.
Έχω και μιά αδυναμία στην 9η συμφωνία του Μπετόβεν που κάνει πάταγο, αλλά και στην Τρίτη του Μπράμς.
27/04/2006, 21:34:56
speaking of πολυδουρης, να αναφερουμε και το εξαισιο soundtrack για την ταινια starship troopers.
και φυσικα το vagelis παπαθανασιου... αν και η μουσικη του συχνα αμφισβητηται οτι ανηκει στο πλασιο της κλασικης...

και να τολμισω να προτεινω να ακουσετε haggart, πολυ καλο συνδυασμο κλασσικης και μεταλ μουσικης, με φοβερες διασκευες κλασσικων οπως παγκανινι...

SavaothΜέλος
27/04/2006, 22:53:33
A...crucifier είσαι ο άνθρωπός μου...Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι Haggard και ο Pagannini.Ιδιαίτερα τo Grand Sonata και La Campanela και τα 24 Καπρίτισια..

Bleat the Christian lie,
only mortals die...

matthias16Μέλος
28/04/2006, 16:20:07
ΕΛΑ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ!!! ΑΠΟ HAGGARD ΤΡΕΛΑ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AWAKING THE CENTURIES.AΠΟ PAGANINI ΤΑ 24 CAPRICES. ΕΠΙΣΗΣ ΣΕ ΣΤΥΛ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΠΑΙΖΕΙ Ο MALMSTEEN ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ SUITES ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΧΗΣΤΡΑ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΑΝΤΩΣ, Η ΚΙΘΑΡΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΒΙΟΛΙ! ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΕΙ ΧΑΝΟΥΝ Π.Χ. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ TRILOGY,ICARUS DREAM SUITE,ECLIPSE,ARPEGGIOS FROM HELL.....

"the world is full of kings and queens,who blind your eyes and steal your dreams"

28/04/2006, 17:19:34
Α ρε παλιόπαιδα...Haggard, Malmsteen...σε λίγο θα αναφερθούν και τίποτα Therion,Cradle of Filth ή Epica!!! Κλασικη΄μουσική λέει το τόπικ και μέχρι στιγμής λοξοκοιτάζει την ροκ/metal...Τυχαίο? Τυχαίο που με΄χρι τώρα οι χρήστες που ποστάραμε βρισκόμαστε και στο τόπικ metal-gothic και άλλα? Μήπως τελικά η κλασική μουσική έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την σκληρή κιθαριστική μουσική??
Εφταιξα ίσως κι εγώ που μας αγριέψα με τα cd του Conan!!
Παρακαλούνται και οι αμιγείς λατρεις της κλασικής μουσικής να καταθέσουν απόψεις γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος να "μεταλοποιηθεί" το θέμα αρκετά.
Με εκτίμηση...

Μη σκοτώνεις τα κουνούπια...άλλοι σου πίνουν το αίμα...

starflowerΜέλος
28/04/2006, 20:31:15
quote:
Παρακαλούνται και οι αμιγείς λατρεις της κλασικής μουσικής να καταθέσουν απόψεις γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος να "μεταλοποιηθεί" το θέμα αρκετά.

κατι τετοιο θα γινει...
το μεταλ και το γκοθικ ειναι το μελλον της κλασικης μουσικης...
τι θα ελεγε ο Μοτσαρτ αν ακουγε Lacrimosa? (με κατακλεψανε! χε χε)
τι θα ελεγε ο Βαγκνερ για το theli απο Therion?
τι θα ελεγε ο Μπαχ αν ακουγε το King diamond να παιζει το come to the sabbath? ναι,εκεινο το υπερτατο σημειο με το εκκλησιαστικο...

τι να πει κανεις για την κλασικη...
εχουν περασει αιωνες και ακομα την ακουμε...
ακομα εκστασιαζομαστε μαζι της, ακομα μελαγχολουμε μαζι της...

να δουμε αν η μουσικη που ακουμε σημερα θα ακουγεται και στους επομενους αιωνες...

When the starflower bloom in the forest's arcane night
then you better turn away...
SavaothΜέλος
29/04/2006, 13:29:25
Πιστεύω πως η κλασική μουσική είναι κοινώς αποδεκτή και αναγνωρίσιμη.
ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να μην αρέσει σε κάποιον μια κλασική σονάτα του Μπαχ ή οι 4 εποχές του Βιβάλντι ή τα Βραδεμβούργεια...Ακόμα και κάποιος να αντιδρά αρνητικά στο άκουσμα της κλασικής μουσικής κατά βάθος του αρέσει ΣΙΓΟΥΡΑ.Eκτός και αν δεν έχει ουδεμία σχέση με τη μουσική.Όμως το να ακούσεις μια αποτυχημένη-κακογραμμένη φούγγα είναι το ίδιο με το να ακούσεις ένα ευτελές σκυλάδικο.Η ποιότητα στη μουσική δεν ξεχωρίζει είδη..

Bleat the Christian lie,
only mortals die...

29/04/2006, 23:03:51
Για να δούμε;
Θα καταφέρει αυτό το θέμα, να φτάσει τη δημοτικότητα του αντίστοιχου για τη metal, gothic και συναφή είδη;

Κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα - για αρχή.

Προτείνω ιδιαίτερα τη ραψωδία σε ένα θέμα του Paganini από τον Rachmaninoff και το κοντσέρτο του Chopin Opus 11 σε μι μινόρε.
Τα δύο αγαπημένα μου.

Όποιος τα έχει ακούσει, θα ήθελα να διαβάσω τη γνώμη του.
Αν και με τέτοια κομμάτια κλασικής μουσικής...τι να πεις. Δεν υπάρχει γνώμη. Απλά είναι τέλεια.

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!

29/04/2006, 23:16:20
Savaoth
quote:
Όμως το να ακούσεις μια αποτυχημένη-κακογραμμένη φούγγα είναι το ίδιο με το να ακούσεις ένα ευτελές σκυλάδικο.Η ποιότητα στη μουσική δεν ξεχωρίζει είδη.

Savaoth δεν κατάλαβα καλά τι εννοείς.
Τι σημαίνει "αποτυχημένη - κακογραμμένη φούγγα";
Αν εννοείς, πως ο συνθέτης της φούγγας, έχει τόση μικρή έμπνευση, που χρησιμοποιεί ως θέμα το μοτίβο "ταμ τιρί τυρόπιτα, ταμ τιρί ζεστή" - για παράδειγμα (δηλαδή κάτι που παραπέμπει σε γυφτοτσιφτετέλι), με εναλλαγή ας πούμε δύο μόνο νοτών,
ακόμα και αυτό να το μετέτρεπε σε φούγγα, το αποτέλεσμα, θα ήταν και πάλι καλό! Στη φόρμα της φούγγας, αυτό που μετράει είναι η αρμονία, οι συμμετρίες, γενικά τα εσωτερικά μαθηματικά της. Αλλιώς, δεν είναι φούγγα. Εάν δεν ακολουθεί κάποιους κανόνες, τότε πέφτει κανείς σε συνθετικά λάθη, που μπορεί να κυμαίνονται από απλές ασυμμετρίες και λάθη αρμονίας, μέχρι αυτό το οποίο γράφει ο συνθέτης, να υφίσταται ως φούγγα μόνο μέσα στη φαντασία του. Τότε όμως δεν λέγεται φούγγα, ή τουλάχιστον με την έννοια αυτή, θα μπορούσε να λέει και ο Τάκης Μπουγάς, "φούγγα στα μπούτια της μανδάμ" το σούπερ σουξέ του, χωρίς να τον πάρει κανένας σοβαρός άνθρωπος με τις λεμονόκουπες!
Γι' αυτό, εάν κατάλαβα καλά την παραπάνω φράση σου, δεν τίθεται σύγκριση.

Ψυχή μου,

ΒρίλΜέλος
29/04/2006, 23:45:18
quote:

τι θα ελεγε ο Μοτσαρτ αν ακουγε Lacrimosa? (με κατακλεψανε! χε χε)

Ακριβώς

Γιατί Lacrimosa θα συναντήσεις και στο Requiem του Μότσαρτ, το γνωστό τελευταίο (?) κόμάτι του (?) (*εδώ οι γνώμες διίστανται, και μην παίρνετε την κινηματογραφική μεταφορά για ιστορική ... αλήθεια).

Lacrimosa είναι όρος της λεγόμενης "εκκλησιαστικής μουσικής".

Αν και δεν είμαι Χεβυμεταλάς, αφήνομαι σε νέα ακούσματα.

Πρίν από κάποια ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ (παρακαλώ !!!) ανάβαση με τον γνωστό Τάσο (Νταβέλη) και που αλλού, γέμισε το αυτοκίνητό μου με ήχους πρωτόγνωρους για μένα...

Therion ?

Κάπως έτσι.

Καλό ήταν, δε λέω...

Πάντως μου έφτιαξε τη διάθεση.
Αν θυμάμαι καλά Τάσο, ήταν αυτή που ανεβήκαμε απ τη στροφή, κάθετα, και βουλιάξαμε μές το χιόνι...
(και άν δεν ήταν αυτή, θα ήταν κάποια άλλη, εξίσου ... μυητική )

Χαιρετώ.

Υ.Γ. Για να καταλάβει κάποιος το βιβλίο σου Τάσο, πρέπει να σε καταλάβει και εσένα. Όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να σε γνωρίσουν από το τόπικ, γιατι στην λεγόμενη "παρουσίαση" σε γνωστό βιβλιοπωλείο, δεν μίλαγες εσύ, αλλά ο "κύριος Καθηγητής", ας το επιχειρήσουν μέσα από αυτό.
Η παρουσίαση δεν έιχε καμία σχέση με το δικό σου έργο. Ας λεγόταν η ομιλία του κ.κ. Καθηγητή "όσα νόμισε ότι κατάλαβε από τον Τάσο"

another starΜέλος
29/04/2006, 23:52:19
Τώρα εγώ γιατί αισθάνομαι άσχημα ρε παιδιά που δεν ακούω κλασσική μουσική?
Γιατρέ μου.. είναι σοβαρό το πρόβλημά μου??

**Είναι η καρδιά φωτιά και χιόνι, γυρίζει μόνη, να βρει Θεό**
29/04/2006, 23:58:12
quote:
Η ποιότητα στη μουσική δεν ξεχωρίζει είδη..

Ναι μεν, αλλά...
Ο όρος "κλασική μουσική", δεν προσδιορίζει κάτι που είναι κλασικό;
Και ο όρος "κλασικό", μπορεί να περιέχει κάτι μη ποιοτικό;

Αν και κλασική μουσική, την οποία άκουγα παλιά, δεν μπορώ να πω
ότι ακούω συχνά τελευταία, περισσότερο λόγω συνήθειας και όχι λόγω
επιλογής, ομολογώ ότι μπορεί να φτάσει σε επίπεδα αριστουργήματος.

Υπάρχουν πολλά κλασικά έργα, που στο άκουσμά τους ανατριχιάζω από
συγκίνηση, όπως το adagio του Albinioni, ή η Παθητική Σονάτα
του Μπετόβεν.

ΒρίλΜέλος
30/04/2006, 00:06:05
Ούπς....

Τώρα είδα ότι ξέφυγα από το θέμα...

(Ήμουν βυθισμένος στις σκέψεις μου)

Σόρρρρυ...

SavaothΜέλος
30/04/2006, 00:09:50
Φίλη Amalia μάλλον δεν διατύπωσα τόσο καθαρά αυτό που ήθελα να πω.Έφερα απλά ως παράδειγμα τη φούγγα για να πω πως ένα κομμάτι που είναι κακό συνθετικά μπορεί να είναι οτιδήποτε.Είτε Τοκάτα,είτε ποπ,είτε ροκ...

Bleat the Christian lie,
only mortals die...

30/04/2006, 00:15:27
Σ΄ευχαριστώ Savaoth, κατάλαβα τι θες να πεις.
Θα συμφωνήσω όμως με τη λίλιθ, σχετικά με τον όρο "κλασική μουσική".
Βέβαια, στις μέρες μας έχει διαμορφωθεί και ο όρος "κλασική μα.@.ία", οπότε, ως κλασικό το σκυλάδικο, συχνότατα εμπίπτει σ' αυτό το είδος!

Ψυχή μου,

30/04/2006, 01:00:02
Φίλοι μου γεια σας, μετά από αρκετό καιρό

Μια σύντομη διόρθωση θα 'θελα να κάνω σε κάτι που διάβασα πιο πάνω, ελπίζοντας να μην διακόψω την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα...

quote:
Τάκης Μπουγάς

Αμαλία, είναι ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ!!!

Χαιρετώ και...τα λέμε σύντομα...

30/04/2006, 04:17:41
quote:
Αμαλία, είναι ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ!!!

Τι λες βρε παιδί μου!
Έκανα τέτοιο λάθος;
Κι εγώ που αναρρωτιώμουνα εάν ήταν
Τάκης Μπουγάς, ή Τάκης Μπουγάδας,
αλλού τελικά ήταν το λάθος!!!

Αίσχος

Ψυχή μου,

30/04/2006, 15:15:27

Εκπληκτικό έργο είναι και το "Εικόνες σε Έκθεση" του Mussorgski.Τον προηγούμενο μήνα το άκουγα συνεχώς.
To είχαν διασκευάσει οι ELP στα 70ς καθώς και ένα progressive metal συγκρότημα,οι Mekong Delta.

Είναι πάντως άδικο να μην υπάρχει ολόκληρη καηγορία αφιερωμένη αποκλειστικά στη Μουσική.Θα είχαμε πολλά να πούμε.

Γιατί δηλαδή ο Κινηματογράφος να έχει ολόκληρο κομμάτι δικό του και η Μουσική να μην έχει?