- Ομοφυλοφιλία και Χριστιανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΙΤΕ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΑΕΙ ΚΑΙ ΠΩΣ.
ΚΑΙ ΕΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ.
ΣΑΡΕΣΟΥΝ ΕΣΕΝΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΟΣΤΑ ΞΕΡΩ. ![]()
ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ Η ΨΥΧΗ- Ο ΝΟΥΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ
Περιμένω να γυρίσω Αθήνα μετά τις διακοπές και θα το δω με μετάφραση όπως πρέπει.
Αυτή τη δυνατότητα εδώ δεν έχω.
Να είσαι καλά, φίλε!
ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ Η ΨΥΧΗ- Ο ΝΟΥΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΖΑ ΤΟΣΟ ΧΑΧΑ
θα δεις ότι αυτα που αναφέρονται στο site(μολις τωρα μπηκα)είναι ταυτόσημα με αυτά που κι εσυ πιστεύεις για την Υπερτατη αγάπη.ΑΠΛΑ,θεωρω΄οτι ειναι ταξινομημένα και αναλυουν την έννοια ευρυτερα.Θα σας μεταφέρω την δκη μου εμπειρία.......δεν ειχα ιδεα ουτε απο ολα αυτά μέχρι που αντιμετώπισα προβλημα πομνοκεφαλων μ ετο μικρο μου.Αφου ετρεξα παντου βρεθηκαν ως εκ θαυματος στον δρόμο μου δυο ανθρωποι(ο ένας απο αυτο εδω το site)και μου αλλαξαν τον τροπο της σκέψης μου,της ζωής μου.Αρχισαν δε να έρχονται σημεια για παραπερα εξέλιξη χωρις να τα περιμένω λες και ανοιξαν οι ουρανοι.Ολοι με ρωταγαν αν κανω "αρμονική ζωή" αλλοι αν ειμαι σε καποιο μονοπατι....δεν καταλαβαινα ομολογω στην αρχη....εισεπραττα όμως πως κατι κανω ή καπως συμπεριφέρομαι που δημιυργουσε ερωτηματικά.Ναι άρχισα να νοιωθω ευτυχία,αρχισα να ζω με αρμονία άρχισα να εκτιμώ την καθημερινότητα μου ,άρχισα να ζω με Αγαπη.Φυσικά μεσα απο μια πορεια και παντα με την βοηθεια Υπεροχων ,Ανθρώπων που σαν μαγοι βρίσκονταν στο διαβα μου.Οι πονοκεφαλοι του μικρου δενυφίστανται εγω νοιωθω υπεροχα και .........θα σας εκμηστηρευτω κατι που θεωρω καθολου τυχαια δεν υπεστην πριν λιγο καιρο.Ξαφνικά δεν ξερω πως .......ενεπλάκην μ ετο "ΕΓΩ"μου ,ξαφνικά άρχισα να νοιώθω ελλιψει ,να εχω απαιτήσεςι ,να ανταγωνίζομαι ,να .να.......μ εοσα αρνητικ΄αμπορειτε να φανταστειτε.........το κλαμα η θλιψη η απογοητευση η αρνηση εγιναν γαι 15 ημερες συντροφοι μου....
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ τωρα που το σκεπτομαι.....αλλα να ειχα γινει ενα εγωπαθες πλασμα απαιτητικό, άδικο,υστερόβουλο.
Κατάφερα με την βοηθεια των ιδιων ανθρωπων και βγηκα απο αυτο το σκοταδι της ψυχης μου.
Αυτην την στιγμη που σας γραφω "ζω" τον ιδιο λογο που με εφερε σε αυτο το σημειο(Υφισταμαι την ιδια αιτία-γεγονός)εγω όμως εχω γιεμισει την καρδια μου με Αγαπη,εχω απαλλαγει απο τα οποια μου εγωιστικά συναισθηματα,εχω απενοχοποιηθει και απο τιςδικες μου ενοχες και ειμαι απολυτα εναρμονισμενη με την ΑΓΑΠΗ,όχι μόνο όμως για το συγκεκριμενο θεμα αλλα για ολα,αλλαξα σταση απεναντι σε ολα!
Προσπαθω,προσπαθω,ξερετε ποσε φορες την μερα ανυψωνω το βλεμμα;
Νοιωθω ότι ειμαι ενα καναλι που δινω και παιρνω,οπως πριν αλλα περισσοτερο συνηδειτοποιημενο,και πιστευω ότι αυτο ειναι το "κερδος" μου απο οτι περασα,η συνειδητότητα!!!
Σας ευχαριστω που διαβασατε τις σκεψεις μου και συγχωρατε με αν σε κατι δεν συμφωνειτε.Ειναι η δικη μου αληθεια.
Ό,τι και να πω γι' αυτό είναι λίγο, το μόνο σίγουρο είναι ότι επιτέλους μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στα αρνητικά μας συναισθήματα, κάτι που προσωπικά δεν κατάφερα να κάνω τόσο καλά εδώ και δέκα χρόνια που προσπαθώ με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο.
Μια σημείωση μόνο, για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό: είναι γενικά αλήθεια ότι με το EFT μπορεί κανείς να μειώσει ένα αρνητικό συναίσθημα μέσα σε ένα λεπτό και να το εξαλείψει τελείως σε τρία με πέντε λεπτά. Είναι όμως αλήθεια και ότι τα ποσοστά επιτυχίας δεν είναι τελικά τόσο υψηλά, όσο ισχυρίζεται ο δημιουργός του Gary Craig, όταν χρησιμοποιείται από μη ειδικούς (=επαγγελματίες της ψυχικής υγείας).
Είναι επίσης αλήθεια ότι όλη η βασική γνώση παρέχεται μεν δωρεάν, μέσω του αναλυτικού Εγχειριδίου που έγραψε ο Craig (και που είχα την τιμή να μεταφράσω με την άδειά του στην Ελληνική) και ότι με αυτή τη γνώση και μόνο μπορεί οποιοσδήποτε να αρχίσει να πειραματίζεται με τη μέθοδο και με πολύ καλά αποτελέσματα, ΟΜΩΣ για να έχει κανείς πραγματικά καλά αποτελέσματα και μεγάλα ποσοστά επιτυχίας, ιδίως σε σύνθετες περιπτώσεις, πρέπει αναγκαστικά να αγοράσει τα DVD του Craig ή να παρακολουθήσει σεμινάρια και να εμβαθύνει σε σημαντικές λεπτομέρειες (που ευτυχώς όμως δεν απαιτούν το μυαλό πυρηνικού φυσικού).
Τουλάχιστο, είναι μία από τις απλούστερες μεθόδους για συναισθηματική αποφόρτιση και άρση των αυτοπεριορισμών μας και γι' αυτό και μόνο αξίζει κανείς να πειραματιστεί, αφού άλλωστε αυτό δεν κοστίζει τίποτα για να ξεκινήσει κανείς. Κάποιοι (και ο ίδιος ο Craig) ισχυρίζονται επίσης ότι δεν έχει παρενέργειες και αυτό πράγματι ισχύει όταν αποτυγχάνει, όμως για τις περιπτώσεις όπου επιτυγχάνει (που είναι πάρα πολλές), έχω τη δική μου άποψη που αναπτύσσω παρακάτω.
Το EFT είναι ένα σύνολο τεχνικών και μόνο. Το πώς θα το χρησιμοποιήσει κανείς (και με ποιο σκοπό) για "παρέμβαση" στον εαυτό του και σε άλλους είναι ένα μεγάλο θέμα, καθότι μπορεί να κάνει πολύ μεγάλο καλό, αλλά δυστυχώς και πολύ μεγάλο κακό! Το δεύτερο χρειάζομαι πολλές σελίδες για να το αναλύσω, αλλά είναι προφανές για όποιον έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις ψυχολογίας (σχετίζεται με τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει μία θεραπευτική παρέμβαση, ακόμα και αν γίνεται με καλη πρόθεση, ακόμα και αν γίνεται με προσοχή...).
Η άποψή μου είναι ότι τα αρνητικά συναισθήματα γεννιούνται και υπάρχουν για κάποιο σοβαρό λόγο, που συνήθως είναι για να μας πιέσουν να κάνουμε κάτι ή να αποφύγουμε κάτι. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκδήλωση ενός συναισθήματος (ιδίως του φόβου) είναι πολύ ταχύτερη και προηγείται της λογικής σκέψης. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να κατευθύνεται από τα συναισθηματά του (από άποψη φυσιολογίας, άλλο ένα τεράστιο θέμα) και είχε αυτή τη δυνατότητα πολύ πριν αναπτύξει λογική σκέψη (κάτι που έγινε με την ανάπτυξη της γλώσσας). Προσωπικά, είμαι πάρα πολύ προσεκτικός στο να μειώσω ένα αρνητικό συναίσθημα με το EFT στον εαυτό μου ή στους άλλους και προσπαθώ όσο μπορώ να υπολογίσω τις αρνητικές παρενέργειες. Άλλωστε, ο ίδιος ο οργανισμός πάρα πολύ συχνά αντιστέκεται στη "θεραπεία" (στο EFT αυτό το λέμε "Ψυχολογική Αντιστροφή"), για να μας "προστατέψει" από καταστάσεις που "θεωρεί" επικίνδυνες (και αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση να ανάλυση).
Σίγουρα πάντως, το EFT είναι ένα μοναδικό εργαλείο για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να ζήσουμε πιο αρμονικά και πιστεύω ότι θα πρέπει στο μέλλον να διδάσκεται στα σχολεία! (αυτό είναι και το όνειρο του Gary)
Αναφέρεστε στα αρνητικά συναισθήματα. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφείς; Ποιά μπορεί να είναι αυτά;
Φθόνος;
Αντίδραση σε κάθε συμβουλή;
Ζήλεια;
Αδιαφορία για τον συνάνθρωπο;
Επιφανειακή σκιαγράφηση του χαρακτήρα κάποιου;
Απόσυρση από τα υλικά και βιοποριστικά θέματα;
Έλλειψη αυτοσεβασμού;
Έλλειψη αυτοπεποίθησης;
Κι εν τέλη, ποιές μπορεί να είναι οι συνέπειες του να μην ακολουθήσουμε την οδό που προτείνει το EFT;

Lux e tenebris
ΘΑ ΤΗΝ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΩ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΟΥ.
ΟΤΑΝ ΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ Ε.Φ.Τ. ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ?
ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ EMOFREE ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ,ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΙΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΛΑΨΕΙ,ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟ.
ΦΙΛΕ CHASTITY
ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Ε.Φ.Τ. ΚΑΙ ΟΙ 2 ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ,Η ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ.
ΤΟ Ε.Φ.Τ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΚΑΘΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ.
ΔΗΛΑΔΗ ΑΝ ΤΡΑΚΑΡΕΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ 1000 ΦΟΡΕΣ ΑΣΦΑΛΕΣΤΑΤΑ ΦΟΒΑΣΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ.
ΦΟΒΙΕΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ.
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ.
ΜΙΣΟΣ,ΘΥΜΟ,ΖΗΛΕΙΑ,ΝΤΡΟΠΗ,ΕΝΟΧΗ,ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ,ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΚΤΛ
ΠΟΝΟΙ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ,ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΠΟΝΑΣ.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟ Ε.Φ.Τ.
ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΣΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ,ΔΙΩΧΝΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΦΟΒΙΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΘΕΛΩ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ Ε.Φ.Τ.
ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΑ ΑΛΛΑ.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.
ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΠΟΛΛΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ.
ΣΥΝΗΘΙΖΩ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ Ε.Φ.Τ. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΘΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΑΨΩ ΓΙ ΑΥΤΟ.
ΜΕΤΑ ΟΤΑΝ ΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΝΙΩΘΕΙΣ ΣΑΝ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ.
ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΞΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΝ Ε.Φ.Τ. ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΝΝΟΥΣΑ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΜΑΣ.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΒΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΨΑΞΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΤΑ ΟΜΟΡΦΥΝΕΙ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ Ε.Φ.Τ.
ΕΝΑ ΜΕΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ.......
Πολλές φορές αναλόγου προφίλ άνθρωποι έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν κάποιο από τα προβλήματα που αναφέρεις, απλά και μόνον συζητώντας με το κατάλληλο άτομο, ή εβρισκόμενοι σε ένα νέο περιβάλλον (εργασίας, διαμονής κλπ). Αυτό δεν σημαίνει πως η περίπτωσή τους ήταν "ελαφριά", απλά χρειάστηκαν κάτι άλλο για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους.
Και πάλι επανέρχομαι στην αυτογνωσία και στο πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε με τον εαυτό μας. ΑΝ το κάνουμε συχνά, θα ανακαλύψουμε τα θετικά και τα αρνητικά μας χαρακτηριστικά. Έτσι, θα γνωρίζουμε και που πρέπει να αποτανθούμε τόσο για να αυξήσουμε ή να εμπλουτίσουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά, αλλά και για να εξαλείψουμε τα όποια αρνητικά μας χαρακτηριστικά.
Μέθοδοι και τεχνικές, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές. Όμως πιστεύω πως η καλύτερη είναι αυτή της ενδοσκόπησης. Αν μη τι άλλο απαιτεί ένα βαθμό απομόνωσης από πρόσωπα και καθημερινότητα και απόσυρσης σε ένα περιβάλλον κατάλληλο κι ευνοϊκό για κάτι τέτοιο. Εκεί, ανενόχλητος και βυθισμένος στις σκέψεις σου, ηρεμείς, μιλάς με τον εαυτό σου και τον ανακαλύπτεις (δεν τον διαμορφώνεις). Έπειτα καταγράφεις τα χαρακτηριστικά σου και πράττεις αναλόγως. Η τεχνική της ενδοσκόπησης πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στην ουσία πρόκειται για έναν απολογισμό των εσωτερικών κι εξωτερικών μας δραστηριοτήτων, μία ευκαιρία να στήσουμε τον εαυτό μας στον τοίχο και να τον περιγράψουμε, αποσκοπώντας στη βελτίωσή του. Αυτό λοιπόν το "είδωλο" πρέπει συνεχώς να το βλέπουμε σαν ένα ακατέργαστο κομμάτι πέτρας που πρέπει να διαμορφωθεί. Στα Τεκτονικά δρώμενα, η τεχνική αυτή ονομάζεται "λάξευση της εσωτερικής λίθου". Το όλο "concept" με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο ![]()
Υ.Γ. Μην γράφεις με κεφαλαία. Η χρήση τους στα fora σημαίνει ΦΩΝΑΖΩ!

Lux e tenebris
- Οι προσωπικές μας αναστολές (που συνήθως είναι απλώς παραλλαγές αυτού που λέμε "φόβος"), μας εμποδίζουν να κάνουμε πράγματα που μπορεί βλάψουν τον εαυτό μας και τους άλλους. Αφαιρώντας την αναστολή--κάτι που είναι πραγματικά δυνατό με το EFT σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ακόμα και κατά λάθος!--αφαιρείς το σημαντικότερο εμπόδιο προς την πιθανώς επιζήμια πράξη. Για παράδειγμα, η Dr Pat Carrington (από τους πρωτοπόρους και πιο έμπειρους του EFT διεθνώς), αναφέρει ένα εκπληκτικό περιστατικό όπου εφάρμοσε το EFT σε ένα άτομο που ήθελε να σκοτώσει κάποιον άλλο γιατί τον εκνεύριζε και, επειδή το εφάρμοσε λανθασμένα, κατάφερε να αφαιρέσει από το άτομο αυτό την αναστολή που είχε (αντί να αφαιρέσει τον εκνευρισμό, όπως σκόπευε) και να τον μετατρέψει σε μία παραγματική απειλή για τη ζωή του δεύτερου, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά!
-Οι τύψεις θεωρητικά είναι ένα από τα πιο άχρηστα συναισθήματα, ή τουλάχιστο αυτό αναφέρουν τα περισσότερα βιβλία "αυτο-βελτίωσης", αλλά και οι συντελεστές του EFT. Έλα όμως που μπορεί να έχουν και σημαντικές θετικές παρενέργειες, αφού ο φόβος (αρνητικό συναίσθημα) ότι θα νιώσεις τύψεις (αρνητικό συναίσθημα) μπορεί να σε εμποδίσει να κάνεις κακό σε κάποιον!
Τα πράγματα λοιπόν δεν είναι τόσο απλά όσο θα θέλαμε να είναι, κι αυτό διότι ο άνθρωπος λειτουργεί με βάση πληθώρα λογικών σκέψεων και συναισθημάτων, που περιπλέκονται μεταξύ τους με μοναδικό τρόπο, ανάλογα με τη χρονική στιγμή, τα εξωτερικά ερεθίσματα, τη νευροφυσιολογική κατάσταση του ατόμου, κ.ο.κ. Μέσα στο χάος αυτό, τα αρνητικά συναισθήματα έχουν πολύ καλό λόγο ύπαρξης (γενικά), που κάποιες φορές το λέμε και "δευτερεύοντα οφέλη" (αν θεωρήσουμε ότι το βασικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό), απλώς κάποιες φορές (ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ) αποτελούν "λανθασμένο συναγερμό" χωρίς πραγματικές θετικές συνέπειες και αξίζει να αφαιρεθούν, για να βελτιωθεί μία κατάσταση.
Έτσι, αδιαμφισβήτητα αξίζει να βοηθήσεις ένα παιδί να ξεπεράσει τον τραυλισμό του ή έναν ενήλικα τη δυσλεξία του (που οφείλονται κατά 90% σε τραυματικές εμπειρίες), αλλά ίσως είναι ακόμα και επικίνδυνο να "εξαφανίσεις" απερίσκεπτα έναν φόβο, ιδίως χρόνιο, χωρίς να συλλογιστείς τις πιθανές παρενέργειες.
Και κάτι άλλο που αξίζει να αναφέρω, είναι ότι τα αρνητικά συναισθήματα και τα ψυχοσωματικά προβλήματα που συχνά απορρέουν από αυτά (και που επίσης αντιμετωπίζονται εκπληκτικά με το EFT), ιδίως όταν είναι χρόνια, έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση μίας συγκεκριμένης κατάστασης στη ζωή του ατόμου και στις σχέσεις του με τους άλλους, μία "ισορροπία" που συνήθως δεν είναι καλό να διαταράξει κανείς απερίσκεπτα ή βιαστικά. Για παράδειγμα, μία κατάσταση χρόνιας ψυχογενούς ημικρανίας (και μιλάω για πελάτισά μου αυτή τη στιγμή, που είχε το πρόβλημα λόγω συσσωρευμένων τραυματικών εμπειριών) βοηθάει το άτομο να αποφεύγει πολλές φορές τις υποχρεώσεις του ή/και τις σκέψεις του για το μέλλον, να κερδίζει τη συμπάθεια και την εξυπηρέτηση των άλλων, κ.λπ. Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αν αυτό το άτομο απαλλαγεί από τις παρελθοντικές συναισθηματικές φορτίσεις (ενεργειακές διαταράξεις, στην ορολογία του EFT) και κατά συνέπεια από τις ημικρανίες; Είναι προετοιμασμένο για τις αλλαγές στη ζωή του;
Και δυο λόγια προς Chastity: Δεν τίθεται θέμα "χαλιναγώγησης των συναισθημάτων", είναι ότι χειρότερο μπορείς να κάνεις και είναι επίσης η αιτία που εκατομμύρια άνθρωποι στην ιστορία αυτού του πλανήτη αρρώστησαν (ή και πέθαναν από αυτό) ή έζησαν δυστυχισμένοι! Θεωρώ ανόητο να προσπαθείς να "επιβληθείς" σε κάποιο συναίσθημα (μακροπρόθεσμα εννοώ, όχι για τον άμεσο έλεγχο που συχνά είναι απαραίτητος και θεμιτός), καθότι ο ανθρώπινος οργανισμός είναι από τη φύση του φτιαγμένος (όσοι έχουν μελετήσει φυσιολογία και ψυχονευροανοσολογία το γνωρίζουν πολύ καλά) για να κινητοποιείται και να αυτο-περιορίζεται από τα συναισθήματα, δηλαδή έτσι είναι προορισμένος να λειτουργεί! Ποιοι είμαστε εμείς που θα πάμε κόντρα στη φύση μας; Δυστυχώς έπρεπε να περάσουν πολλές χιλιάδες χρόνια και να δυστυχήσουν πολλοί άνθρωποι για να καταλάβουμε την πραγματική φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, και παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συνεχίζουν να ζουν στο σκοτάδι και να έχουν τελείως λανθασμένες πεποιθήσεις για τον έλεγχο των συναισθημάτων (και συχνά, δυστυχώς, να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν εξαιτίας τους).
Για να τελειώσω: το EFT και οποιαδήποτε παρόμοια μέθοδος ενεργειακής ψυχολογίας (υπάρχουν σήμερα πάνω από 40 διεθνώς, που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, απλώς το EFT για κάποιους λόγους έχει διαδοθεί πολύ περισσότερο από τις άλλες διεθνώς) είναι εργαλείο και τίποτα άλλο. Μπορεί να γίνει ένα εργαλείο αυτοβελτίωσης στα χέρια οποιουδήποτε, δυστυχώς όμως (και επιμένω ξεκάθαρα σε αυτό), μπορεί να κάνει και ζημιά όπως οποιοδήποτε εργαλείο. Στα χέρια δε ενός επαγγελματία, είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να αλλάξει ζωές, να θεραπεύσει ανίατες ασθένειες (συναισθηματικής προέλευσης), αλλά και να προκαλέσει κάποιες φορές χειροτέρευση ή ακόμα και πολύ δυσάρεστες καταστάσεις (ευτυχώς όμως οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας υποτίθεται ότι το χρησιμοποιούν σε συγκεκριμένο πλαίσιο και ξέρουν περίπου τι κάνουν και που κατευθύνονται σε κάθε περιστατικό).
Όσον αφορά δε στο "target group" του EFT, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, από παιδιά τριών χρονών μέχρι όσο ζήσει κανείς...
φιλοσοφε σιγουρα αν ο τυπος χρησιμοποιουσε το ε.φ.τ. σε λιγο δεν θα ηθελε να βλαψει κανενα.
ασε που αν ηταν να τον σκοτωσει θα επινε 2 μπυρες και πανε οι αναστολες,οσοι πινουν σκοτωνουν κιολας????
δε νομιζω.
quote:
φιλοσοφε σιγουρα αν ο τυπος χρησιμοποιουσε το ε.φ.τ. σε λιγο δεν θα ηθελε να βλαψει κανενα.
Φίλε αναζητητή, μακάρι να ήταν έτσι απλά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε και πολλοί αξιόλογοι ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι διεθνώς (και μέσα σε αυτούς και κάποιοι που έχω εκπαιδεύσει ο ίδιος στην Ελλάδα και χρησιμοποιούν το EFT σε πελάτες τους με εξαιρετικά αποτελέσματα)...
quote:
ασε που αν ηταν να τον σκοτωσει θα επινε 2 μπυρες και πανε οι αναστολες,οσοι πινουν σκοτωνουν κιολας????
δε νομιζω.
Το περιστατικό περιγράφεται από την Dr Patricia Carrington, κλινική ψυχολόγο με μεγάλη πείρα τόσο στην ψυχοθεραπεία, όσο και στο EFT (τη θεωρώ προσωπικά την Νο2 μετά τον ίδιο τον Gary). Ότι ανέφερα για το περιστατικό, είναι από το βιβλίο της.
Δυστυχώς, κάποιοι (και στην Ελλάδα) έχουν πάρει το EFT και το δίνουν στον κόσμο ως μία απλή μέθοδο χωρίς παρενέργειες και αυτό είναι ΛΑΘΟΣ ή ακόμα και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ. Δεν υπερβάλλω και δεν αφορά μόνο το EFT , ισχύει για οποιαδήποτε παρέμβαση στα συναισθήματα του ανθρώπου.
Για τον ίδιο λόγο π.χ. είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό αλλά και ταυτόχρονα τρομερά επικίνδυνο το NLP (νευρογλωσσικός προγραμματισμός), με το οποίο μπορείς να "παίξεις" πανεύκολα με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου. Στο NLP μάλιστα όλοι οι "γκουρού" συνιστούν να γίνεται πρώτα "ecology check", δηλαδή έλεγχος των δυνητικών συνεπειών της αλλαγής, πριν επιχειρηθεί η αλλαγή. Αυτό βέβαια είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στο NLP, αλλά σε οποιαδήποτε παρεμβατική μέθοδο.
Το EFT, ακριβώς επειδή είναι απίστευτα εύκολο και συχνά δωρεάν (ως γνώση, σε ένα μέρος του), έχει διαδοθεί τρομακτικά και (δυστυχώς) έχει γίνει παιχνίδι στα χέρια πολλών. Ευτυχώς βέβαια, ο κάθε αρχάριος πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει σημαντικές αλλαγές με το EFT (διότι υπάρχουν πολλές σημαντικές λεπτομέρειες που δεν διατίθενται δωρεάν), οπότε και δεν μπορεί πρακτικά να θέσει τον εαυτό του ή τους άλλους σε κίνδυνο.
Ο οργανισμός μας επιπλέον έχει μία εξαιρετική ικανότητα αντίστασης στις αλλαγές, για λόγους αυτοπροστασίας ή για να διατηρήσει τα δευτερεύοντα οφέλη, γι' αυτό και ακόμα και αν μία ψυχολογική/συναισθηματική αλλαγή φαίνεται αρχικά να έχει πετύχει, πολύ συχνά ακυρώνεται και το άτομο επιστρέφει στην παλαιά κατάσταση ("ψυχολογική αντιστροφή" στο EFT). Αυτό φαινομενικά είναι πολύ δυσάρεστο, στην πράξη όμως πάρα πολλές φορές λειτουργεί θετικά (στο σύνολο)!
Τέλος πάντων, δεν σκοπεύω να συνεχίσω να προσπαθώ να πείσω κανέναν για το ότι υπάρχουν δύο όψεις στο EFT (και σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ), όσοι πήραν το μήνυμα το πήραν και ελπίζω α) να το μάθει όλος ο κόσμος για τον βασικό αυτο-έλεγχο των αρνητικών συναισθημάτων, β) να το κάνουν βασικό εργαλείο δουλειάς οι επαγγελματίες και γ) για σοβαρά/σύνθετα ζητήματα, να εφαρμόζεται ΜΟΝΟ με την καθοδήγηση έμπειρου επαγγελματία.
Κατ' αρχήν πουθενά δεν αναφέρθηκα σε "χαλιναγώγηση των συναισθημάτων", αλλά σε μεθόδους αξιολόγησής τους. Μου παραμένει η εντύπωση πως η επιτυχία του EFT έγκειται στο ότι απευθύνεται σε άτομα που είναι δεκτικά προς έναν συνειρμό σκέψεων και ίσως λογοπαίγνιων που θα τα οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ σκέψης.
Επίσης κάθε τεχνική που παρουσιάζεται ως νέα αλλά δεν δικαιολογεί την επανάσταση που φέρνει με βάζει σε σκέψεις... Για να εξηγηθώ, αναφέρω πως θα δικαιολογούσα μια "νεωτεριστικότητα" στις τεχνικές του EFT αν αυτές ήταν άμεσα συνδεδεμένες με την τεχνολογία, πχ με τη χρήση εγκεφαλικών κυμάτων, κάτι που σε παλαιότερα χρόνια ήταν ανέφικτο.
Κατά καιρούς, από τα προχριστιανικά χρόνια, έως σήμερα έχουν εμφανιστεί πολλές ανάλογες τεχνικές από διάφορα θρησκευτικά και φιλοσοφικά ρεύματα.
Να με συγχωρέσετε αλλά το φαινόμενο του να εμφανίζονται μυριάδες "νεοψυχίατροι" και να αξιώνουν επαναστατικές τεχνικές που μόνον αυτοί (οι μοναδικοί) έχουν σκεφτεί, με κάνει να σκέφτομαι διάφορα. Δεν απορρίπτω το ότι υπάρχει θετικό αποτέλεσμα σε κάποιους ανθρώπους, αλλά φράσεις του αναζητητή του τύπου
ΤΟ ΕΦΤ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
ΤΣΑΜΠΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΓΙΝΕΤΕ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ?ΣΕ 1 ΓΥΡΩ ΤΟΥ ΕΝΑΜΙΣΗ ΛΕΠΤΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΦΟΒΟΙ ΜΑΣ
Λοιπόν! Πείτε με οπισθοδρομικό, πείτε με καχύποπτο ή όπως αλλιώς θέλετε, όμως το EFT δεν είναι για μένα, πολύ απλά γιατί δεν διακατέχομαι από τέτοιες φοβίες. Τη φράση "try it on anything" δείχνει καθαρά εμπορικό τρικ και ξαναλέω: Απευθύνεται σε άτομα που ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ πως δεν μπορούνε να λύσουνε μόνοι τους τα προβλήματά τους.
Και κάτι ακόμα. Ο (ανήσυχος
) φίλος αναζητητής αναφέρει:
ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ?
0,ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Το σχετικό site (αφού δώσουμε το e-mail μας, άραγε τι το θέλουν;), μας δίνει ένα έντυπο 87 σελίδων, εκ των οποίων ΜΟΝΟΝ ΟΙ 8 αναφέρονται στην επί τη πράξει τεχνική του EFT. Είναι ένα έντυπο γνωριμίας με το EFT που συνεχώς μας παραπέμπει στα DVD που πρέπει να πληρώσεις για να τα πάρεις. Όποιος θέλει να ακολουθήσει τα κανονικά μαθήματα, πρέπει να πληρώσει κάπου $60 κατ' ελάχιστον για την αγορά ενός σετ από DVD.
Φίλε μου το τζάμπα πέθανε. Μέχρι στιγμής το μόνο πράγμα που δίνεται δωρεάν είναι ο αέρας που αναπνέεις (τουλάχιστον μέχρι τώρα) και η αγάπη της μάνας σου.
Όσο για το πως προέκυψε η τεχνική:
Out of curiosity, he
had been studying the body's energy system and
decided to tap with his fingertips under her eyes (an end
point of the stomach meridian). This was prompted by
her complaint of some stomach discomfort.
To his astonishment, she announced immediately
that her phobia was gone and she raced down to a
nearby swimming pool and began throwing water in her
face. No fear. No headaches. It all went
away....including the nightmares. And it has never
returned. She is totally free of her water phobia.
Results like that are rare in the field of
psychotherapy...but commonplace with EFT.
Ανακαλύφθηκε by lucky guess? Παιδιά ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω ![]()

Lux e tenebris