- Λελεγες - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Μας λεει ο καλος παπουλης σακελαριου στην ΙΕΕ(ιστορια του ελληνικου εθνους,που καποιοι τη θεωρουν και αξιοπιστη πηγη) για τους λελεγες.
Το εθνικο ονομα Λελεγες εχει ενικο αριθμο χωρις λε-: Λεξ.Το λε-που μπαινει στον πληθυντικο δεν ειναι παρα το προθεμα που διαφοροποιει αυτον τον αριθμο απο τον ενικο στην γλωσσα των Χαττι,λαου που κατοικησε την Μ.Ασια πριν απο τους Ινδοευρωπαιους.Αρα οι Λελεγες μιλουσαν
την ιδια γλωσσα με τους Χαττι» (σελ.356 τ.Α').
Ρωταω λοιπον εγω,εχει βρεθει σε αρχαιο ελληνικο κειμενο,ο λεξ,η και αυτο βγηκε απο τη φαντασια,να μη πω κατι αλλο,του παπουλη;
Εγω αυτα ξερω.
(Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
"ὡς δὲ αὐτοὶ Λακεδαιμόνιοι λέγουσι, Λέλεξ αὐτόχθων ὢν ἐβασίλευσε πρῶτος ἐν τῇ γῇ ταύτῃ καὶ ἀπὸ τούτου Λέλεγες ὧν ἦρχεν ὠνομάσθησαν"
↑ "ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ" Παυσανίας , Μεσσηνιακά
Που το βρηκαν το λεξ;Εγω ο λελεξ το βρισκω στα αρχαια κειμενα.Ενα ακομα παραδειγμα,σε τι μπουρδολογια οδηγησε καποιους δηθεν σοβαρους επιστημονες,το συνδρομο των δηθεν προελληνων.Μεχρι και κατα φαντασια ενικους ανακαλυπταν....![]()
.....Κατ’ άλλους δε , υιός τις του Φορωνέως Καρ ονομαζόμενος , εβασίλευσε πρώτος εκεί , και κατέστησεν Ιερά και τελετάς της Δήμητρος , και τότε ωνομάσθη η χώρα Μέγαρα . Δεν λέγουσιν όμως πόθεν ωνομάσθη . Μετά δώδεκα γενεάς , ήλθεν ο Λέλεξ εκεί , και ωνομάσθησαν οι εγχώριοι Λέλεγες . Ο δε Λέλεξ εγέννησε τον Κλήσονα και Βίαντα , και εβασίλευσε ο Κλήσων , όστις εγέννησε τον Πύλαν , ο δε Πύλας τον Σκίρωνα ......
Και πιο κάτω (τόμος 5ος σελ.1) κεφ. Α’ «Περί του Λέλεγος και των απογόνων αυτού» γράφει :
Ο Λέλεξ ήτον αυτόχθων της Λακεδαίμονος , και πρώτος βασιλεύς της Σπάρτης , και απ’ αυτού ωνομάσθη η χώρα Λελεγία , και οι εγχώριοι Λέλεγες . Εγέννησε δε έκτινος Νύμφης Κλεοχαρίας τον Μύλην και Βομολόχον , Πολυκάωνα , και την Θεράπνην . Εσώζετο και το Ηρώον αυτού πολύν καιρόν εν τη Σπάρτη . Ήτον όμως και άλλος Λέλεξ Αιγύπτιος , όστις ήλθεν εις τα Μέγαρα , ως είρηται , και απ’ αυτού ωνομάσθησαν και οι Μεγαρείς Λέλεγες . Ήτον όμως και άλλος Λοκρός , υιός τινος Νάρυκος , όστις ήλθεν εις την Θήραν του Καλυδωνίου Κάπρου . Το δε γένος των Λελέγων ευρέθη εν πολλά μέρη , πλην άδηλον από τίνος ωνομάσθησαν . Ήσαν και εν τη Μεσσηνία , οίτινες ήλθον εκ των Μεγάρων . Ομοίως ήσαν και μεταξύ Αιτωλίας και Φωκίδος , και εν τη Καρία της Μικράς Ασίας . Τίνες δε παράγουσιν αυτούς παρά το λέγω , το συνάγω , επειδή ήσαν πρότερον διεσπαρμένοι , και ύστερον συνηθροίσθησαν .
Από τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου επειδή με το όνομα Λέλεξ υπήρξαν περισσότεροι ήρωες του ενός , εξηγούνται και οι αντιφάσεις που υπάρχουν .
Στην αρχαία ελληνική γραμματεία αναφέρονται Λελέγεια τείχη , τύμβοι κλπ . Από πολλούς συγγραφείς θεωρούνται ως οι αρχαιότεροι κάτοικοι της Ελλάδος μαζί με τους Πελασγούς , ο δε Ηρόδοτος τους ταυτίζει με τους Κάρες , ενώ ο Φίλιππος εκ Συαγγέλων (1ος παχχ. αιώνας) , γράφει ότι οι Λέλεγες ήταν δούλοι των Καρών , κάτι αντίστοιχο με τους Είλωτες των Σπαρτιατών .
*
Edited by - Sesostris on 10/07/2011 13:02:52
quote:
skartados
Μεχρι και κατα φαντασια ενικους ανακαλυπταν....
Ασφαλώς. Κοίταξε ποιον συνειρμό αποφεύγεις έτσι: ο λέλεξ -> του λέλεκος -> το λελέκι.
Ενώ με το "λεξ" έχεις αυτόματα σχέση με τη "λέξη" και το "λόγο" και ανεβαίνεις μερικά σκαλοπάτια πνευματικότητας. ![]()
Ενδιαφέρουσα παρατήρηση πάντως. Είμαι περίεγος να διαβάσω τι γνωρίζουν όσοι έχουν μελετήσει το θέμα.
quote:
Ασφαλώς. Κοίταξε ποιον συνειρμό αποφεύγεις έτσι: ο λέλεξ -> του λέλεκος -> το λελέκι.
Δεν υπαρχει ο λελεξ του λελεκος,αλλα ο λελεξ του λελεγος.
Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ" Παυσανίας , Μεσσηνιακά
Απο τη γενικη φαινεται η ριζα.Για το τι σημαινει λελεγας ,αργοτερα.
quote:
skartados
Δεν υπαρχει ο λελεξ του λελεκος,αλλα ο λελεξ του λελεγος.Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
ἀποθανόντος Λέλεγος, ὃς ἐβασίλευεν ἐν τῇ νῦν Λακωνικῇ, τότε δὲ ἀπ' ἐκείνου Λελεγίᾳ καλουμένῃ" Παυσανίας , Μεσσηνιακά
Το γνωρίζω πολύ καλά και νόμιζα ότι η διάθεση αστεϊσμού εκ μέρους μου ήταν προφανής. Γι' αυτό και χρησιμοποίησα τα εικονίδια έκφρασης.
quote:quote:
skartados
Δεν υπαρχει ο λελεξ του λελεκος,αλλα ο λελεξ του λελεγος.Παυσανίας, Λακωνικά, Ι, 1 -2)
Το γνωρίζω πολύ καλά και νόμιζα ότι η διάθεση αστεϊσμού εκ μέρους μου ήταν προφανής. Γι' αυτό και χρησιμοποίησα τα εικονίδια έκφρασης.
Να με συμπαθας φιλε μου,αλλα ειμαι λιγο βλαχος και δεν στριβω ευκολα.
quote:
Λίγοοοο??? Μόνοοοοο???![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:quote:
Λίγοοοο??? Μόνοοοοο???ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Ζηλευεις την ομορφαδα μου,το ξερω,αλλα θαυματα της φυσης σαν και εμενα γινονται μια φορα στα 100000000 χρονια...
Λεξικο ησυχιου
<λέλεγα>· εἴρηκα ησυχιος
λάλαγες>· χλωροὶ βάτραχοι S περὶ τὰς λίμνας,
λαλαγή>, καὶ †<λαλαγῆς>· θόρυβος, κραυγή
<λάλαζε>· βόα (Anacr. fr. 90)
λέλακεν>· ἐβόησεν (Eur. Hec. 1110 ..) r. An (S)
Αρα οι λελεγες η,ονομαστηκαν ετσι λογω των θορυβοδων πολεμικων τους κραυγων,ειτε γιατι ζουσαν διπλα σε λιμνη και παρομοιαστηκαν με τους βατραχους περιξ αυτης ,οι οποιοι ονομαστηκαν ετσι ολογω των γνωστων κραυγων που κανουν.
Πάπας Παύλος 6ος:
quote:
One can find no period in history, no document of the Church, no theological school, scarcely one Catholic theologian, who ever denied that contraception was always seriously evil. The teaching of the Church in this matter is absolutely constant. Until the present century this teaching was peacefully possessed by all other Christians, whether Orthodox or Anglican or Protestant.
http://www.catholic.net/RCC/Periodicals/Faith/11-12-98/Morality2.html
Βεβαια, για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, οι ορθοδοξοι ειναι καπως πιο προσγειωμενοι απο τους καθολικους. Αυτο παντως δεν αναιρει το γεγονος οτι το μεγαλυτερο κομματι του χριστιανισμου θεωρει την αντισυλληψη εργο του Σατανα!
Απο οτι φαινεται Crowl δεν εχεις καταλαβει το ποσο σκοταδισμο κρυβει η θρησκεια που επελεξες. Ή μπορει και να γουσταρεις τον σκοταδισμο...
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
"ΕΩΣΦΟΡΟΣ
Ο Αγγελος της ελευθερίας γεννήθηκε πριν από την αυγή, και ο Θεός τον αποκάλεσε εωθινό αστέρι.
Δοξα σε σένα, ω Εωσφόρε, γιατί όντας η εξοχότερη των νοήσεων, μπόρεσες να πιστέψεις πως είσαι ίσος με τον Θεό.
Και έπεσες σαν τον κεραυνό από τον ουρανό όπου ο ήλιος σε έπνιγε με τη λάμψη του, για να διασχίσεις με τις δικές σου ακτίνες τον σκοτεινό και μυστηριώδη ουρανό της νύχατας. (Σημ.Εωσφόρος σημαίνει άγγελος του Φωτός, ή διαφορετικά, της επιστήμης. Χρειάστηκαν πολλοί αιώνες άγνοιας για να τον καταστήσουν ηγεμόνα των δαιμόνων).
Λάμπεις όταν ο ήλιος δύει, και το σπινθηροβόλο βλέμμα σου προηγείται της ανατολής της ημέρας.
Κι όταν η νύχτα θα έχει νικήσει τα σκότη, συ δεν θα σβήσεις, μοναχικό αστέρι, αλλά θα εξακοντιστείς με την φροντίδα του ήλιου, του οποίου οι ακτίνες δεν θα σβήσουν ποτέ πια την λάμψη σου. Θα επανέλθεις νικηφόρος και θα είσαι γύρω από τον Θεό ως διάδημα δόξας, θα λάμπεις πάνω στην καρδιά του σαν διαμάντι.
Ο Πατέρας θα σε οπλίσει με το κεραυνό του, ο υιός θα σου δώσει ένα σκήπτρο επιστεγασμένο με σταυρό, και το Πνεύμα με την μορφή νεαρής παρθένου με γλυκό χαμόγελο, θα θέσει στο σημαδεμένο πρόσωπό σου τον πρώτο ασπασμό της αγάπης του."
Συνεχίζει λίγο πιο κάτω..
"Οχι, δεν είσαι το πνεύμα του κακού,γενναιόδωρο πνεύμα της ανταρσίας και της ευγενικής υπερηφάνιας. Το κακό είναι το μηδέν, είναι η στέρηση του αγαθού, και το αγαθό είναι η ελευθερία.
Διότι η ελευθερία είναι κόρη της νοημοσύνης και μητέρα της αγάπης."
Και παρακάτω ακόμα...
"Δεν άκουσες γιατί κατάλαβες, καιδεν υπάκουσες γιατί αγάπησες.."
Τι θα μπορούσαμε να πούμε γι'αυτό το κείμενο μια και είναι μια άποψη της συζήτησης που κάνουμε.
Τι κρύβει αυτός ο ύμνος προς τον Εωσφόρο?
Ποιό βιβλίο και ποιός συγγραφές, όσοι δεν το έχουν ήδη διαβάσει, το λέμε παρακάτω. Ισως για όσους δεν το έχουν διαβάσει θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψή τους.
Μια και πολλοί φίλοι έχουν αρκετά ξεκαθαρισμένες για να μην πω κάθετες και απόλυτες απόψεις σε θέματα θρησκείας. Εγώ ομολογώ ότι δεν έχω.. Αν και μελετάω περί θρησκειών πολλά χρόνια. Και ομολογώ ότι με εντυπωσιάζει η σιγουριά τους ακόμη και αγνοώντας βασικές διδασκαλίες των ποικίλλων "ρευμάτων" που ακολουθούν...

"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Καταρχην, ειμαι υπερβολικος και όχι υπερβολικη. Αλλα βασικα ΔΕΝ ειμαι :-)
@ velial
Sorry,
Αν και ομολογώ ότι με μπέρδεψε η απάντησή σου ( ![]()
) θέλω να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν υπήρχε ουδεμία σκόπιμη πρόθεση να σε θίξω!!!!!!!![]()
![]()
![]()
Φιλικά.-
ICXC
Λιτή και σωστή η απάντησή σου. Και είναι όντως έτσι. Εβαλα αυτό το απόσπασμα για ένα συγκεκριμένο λογο. Γιατί κατά τη γνώμη μου είναι θαυμάσιο.
Η μελέτη της ιστορίας των θρησκειών, κατά τη άποψή μου πάντα, δεν πρέπει να είναι κάτι προκατειλημμένο, ούτε περιοριστικό. Είναι μια μεγάλη έρευνα για το "πνευματικό κομμάτι" του ανθρώπου.
Μακριά από δόγματα και ερμηνείες, ο άνθρωπος από πάντα μέχρι και σήμερα είναι γεμάτος από τα ίδια αιώνια ερωτήματα. Το σώμα, η ψυχή, γιατί είμαι εδώ, τι σκοπό έχει η ύπαρξή μου.
Ανάμεσα λοιπόν στα τυφλά δόγματα, στους φανατισμούς, στην εκμετάλλευση, μπορεί κάποιος να προχωρήσει πέρα από όλα αυτά και ανατρέξει στο πλούτο γνώσης που έχουν καταθέσει σπουδαία πνεύματα, σπουδαίοι επιστήμονες, σπουδαίοι άνθρωποι.
Κι ακόμα πιο πολύ να εξετάσει τα αποτελέσματα πάνω στους διάφορους πολιτισμούς ,να βρει τα κοινά σημεία και αντιθέσεις, να εξετάσει με τη λογική και το συναίσθημα γιατί και τα δύο είναι "ο άνρωπος" και να φθασει στην πραγματική ουσία της αναζήτησης.
Ερευνόντας μοναχικά πάρα πολλά χρόνια βρέθηκα αντιμέτωπη με κάθε είδους τυφλό φανατισμό.
Εμαθα να επιλέγω αυτό που πραγματικά μου φαινόταν όμορφο, ουσιώδες, και σεβαστό χωρίς καμμία ταμπέλα.
Παράθεσα ένα απόσπασμα από έναν μεγάλο πραγματικά μύστη, όπως σε κάποια άλλη στιγμή θα παραθέσω ένα απόσπασμα από ένα σπουδαίο αρχαίο έλληνα φιλόσοφο, ή έναν ινδουιστή ή ότι άλλο έχει αγγίξει τη ψυχή μου και με έχει διδάξει κάτι καλύτερο για τα μεγάλα μυστήρια της ύπαρξής μας.
Λυπάμαι ειλικρινά που βλέπω συνεχώς την αντίληψη "αν δεν είσαι μ'εμάς θα είσαι με τους άλλους".
Αν παρατηρήσουμε τις συζητήσεις περι διαφόρων θρησκευτικών ζητημάτων ακόμα και μέσα στα φόρουμ βλέπουμε τους περισσότερους χωρισμένους "σε αυστηρές κατηγορίες".
Το ένα αποκλείει το άλλο αυτόματα.
Είναι όμως έτσι?
Αν θεωρήσουμε ότι ο άνθρωπος όντως είναι ένα διττό ον (σώμα και ψυχή) πρέπει να συνεργαστούμε με τη θεολογία και να προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στο άυλο κομμάτι και με την επιστήμη για να ερμηνεύσουμε τη φυσιολογική ανάπτυξη της ανθρώπινης ύπαρξης.
Η πίστη και η επιστήμη.
Είναι άραγε αντίπαλοι?
Και η πίστη δεν μπορεί να αντικατοπτρίζεται από τα στείρα ιερατεία.
Και η επιστήμη δεν μπορεί να αντιπροσωπεύεται από τη συνεχή άρνηση.
Και ένας άνθρωπος που θέλει να φθάσει στην άκρη στο μονοπάτι του
δεν μπορεί να παρά να έχει πρώτ'από όλα ελεύθερο πνεύμα να δεχτεί και να απορρίψει τα πάντα.
Θέτοντας ερωτήματα του είδους χριστιανοί ή άθεοι, σατανιστές ή ορθόδοξοι, συνεχίζουμε να χωρίζουμε τους ανθρώπους όπως τους έχουν χωρίσει οι επίσημες εκκλήσίες.
Παρακάτω σε ένα άλλο κεφάλαιο ο μέγας μύστης λέει
"Κοιτάξτε τους περισσότερους ιερείς και κρίνετε. Τι λένε στη καρδιά σας αυτοί οι χονδροί άνδρες, με το απλανές βλέμμα, με τα σφιχτά ή χαίνοντα χείλη. Τους ακούτε να μιλούν? Τι σας μαθαίνει αυτός ο δυσάρεστος και μονότονος θόρυβος. Προσεύχονται όπως κοιμουνται και θυσιάζουν όπως τρώνε. Είναι μηχανές για ψωμί, για κρέας, για κρασί και για λόγια στερούμενα έννοιας."
Συγνώμη αν σας κούρασα κι αν βγήκα λιγάκι εκτός θέματος.
Γερνάω μαθαίνοντας.

Ειναι αυτο που λενε, αν κανεις κατι καντο καλα. Και αφου σε ενθουσιαζει τοσο η "κρυμμενη γνωση" των θρησκειων, γιατι δεν πας σε κανα μοναστηρι? Ειμαι βεβαιος πως συντομα θα διαπιστωσεις οτι η περιφημη "γνωση" δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα... rave party!! (Με την ΚΑΚΗ εννοια!!!)
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Αυτος ο συγκριτισμος, και η θεοσοφικη αναζητηση, ειναι για μενα οτι ποιο αστειο υπαρχει. Αν θελεις να μπλεξεις με τις ατελεσφορες οδους του θρησκευτικου σκοταδισμου, τουλαχιστον καντο σωστα: ΝΙΩΣΕ την θρησκεια και ΒΙΩΣΕ ΤΗ ΜΕΣΑ ΣΟΥ. Μην το παιζεις ουδετερος παρατηρητης, υπερανω οποιοασδηποτε θρησκειας, τσαλαβουτωντας απο τη μια κοσμοθεωρια στην αλλη.
Είναι η απόψή σου και πολυ καλά κάνεις και την εκφράζεις. Να διορθώσω όμως ότι δεν είμαι ουδέτερος παρατηρητής. Νοιώθωντας έχω ανάγκη να μάθω και όχι να "μπλέξω". Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχω κατασταλάξει ήδη (σε μεγάλο βαθμό) στην δική μου αλήθεια.
quote:
μοναστηρι?
Δεν νομίζω ότι είχα σχέση ποτέ με κάτι τέτοιο. Ισως θα απογοητεύσω τους φίλους χριστιανούς αλλά δεν θυμάμαι να έχω πάει γενικώτερα ούτε καν σε εκκλησία.
Είναι ακριβώς αυτό που είπα παραπάνω. Εχουμε μάθει να βγάζουμε συμπεράσματα για όλα με συγκεκριμένους κωδικούς. Η αναφορά σε ένα βιβλίο και η επιλογή να σου αρέσει ή όχι, η επιλογή να μάθεις ή όχι έγκειται στην απόλυτη ελευθερία μας χωρίς να έχει σημασία αν σε απορρίψουν οι σε αποδεχτουν οι άλλοι.
Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου οι οι βιβλιοθήκες ήταν γεμάτες από αρχαιοελληνική γραμματεία από δύο γονείς "άθεους" όπως θα τους ονόμαζε γενικώτερα ο κόσμος αλλά δύο "ελεύθερα πνεύματα" που λίγα τέτοια έχω συναντήσει είναι λογικό, ότι έμαθα να σκέφτομαι και να επιλέγω με ένα διαφορετικό τρόπο από ότι συνήθως γίνεται.
Πάντως κι εσύ είσαι ελεύθερος φυσικά να έχεις τη γνώμη σου για ότι νομίζεις σωστό.

Πιστευω παντως oti η θρησκεια ειναι το κατεξοχην βιωματικο γεγονος. Δεν νομιζω δηλαδη οτι εχεις να κερδισεις καποιες γνωσεις απο εκει. Ακομα και τα θρησκευτικα κειμενα, στοχο έχουν την ανάταση ή τον εσωτερικο προβληματισμο. Ειδικα τα εξ ανατολης, ουσιαστικα προσπαθουν να σε βγαλουν απο το λογικο τροπο σκεψης.
Ειναι παντως ενα ωραιο θεμα, η σχεση γνωσης, λογικης και πιστης. Ισως του αξιζει ενα δικο του thread, και οχι να θαφτει αναμεσα στους Σατανισμους.
Ή μηπως τελικα ειναι σχετικο με αυτα? Μην ξεχναμε οτι ο απαγορευμενος καρπος ηρθε απο το δεντρο της γνωσης ![]()
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Γραφεις αρκετα ηρεμα, αυτο ειναι μια ευχαριστη αλλαγη για το forum
Προσπαθώ όσο είναι δυνατόν, και δεν σου κρύβω ότι σαν νέο μέλος, φοβάμαι ότι αν μπλεχτώ σε καμμιά από τις συζητήσεις που έχει τρομάξει το μάτι μου, δεν θα τα καταφέρω να ανταπεξέλθω γιατί δεν έχω την κατάλληλη επιθετικότητα ![]()
quote:
Ειναι παντως ενα ωραιο θεμα, η σχεση γνωσης, λογικης και πιστης. Ισως του αξιζει ενα δικο του thread, και οχι να θαφτει αναμεσα στους Σατανισμους.
Εχεις δίκιο. Και αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει σε αυτά τα θέματα είναι αυτός ο συνδυασμός. Πιστέυω, από μια εσωτερικη ώθηση σε κάποια πράγματα, προσπαθώ να έχω κάποιες γνώσεις και όχι να πιστεύω σε παραμύθια και ο δρόμος για να το πετύχω είναι να συνδυάζω το συναίσθημα με τη λογική γιατί και τα δύο για κάποιο λόγο υπάρχουν μέσα μας (έστω και αν βρίσκονται σε συχνό τσακωμό).
quote:
Ή μηπως τελικα ειναι σχετικο με αυτα? Μην ξεχναμε οτι ο απαγορευμενος καρπος ηρθε απο το δεντρο της γνωσης
Η γνώση ήταν πάντα το κόκκινο πανί για κάθε είδους σκοταδιστές.
Οσο για το Σατανά ή όποιο άλλο όνομα του έχει δοθεί κατά καιρούς για να χαμογελάσουμε λιγάκι θυμάμαι μια ατάκα του Αλ Πατσίνο από το δικηγόρο του διαβόλου :
"Ολοι τα έχουν βάλει μαζί μου. Γιατί? Στο κάτω κάτω εγώ βγάζω μόνιμα τη λάτζα σ'αυτό το κόσμο. Ο επάνω είναι πάντα απών"
Οσο για μένα σίγουρα δεν πιστεύω , ακόμα κι έτσι είναι, σε ένα Θεό που έχει βάλει τον άνθρωπο μόνιμα σε τιμωρία, ούτε σε ένα Θεό ρατσιστή που επιλέγει λαούς για εκλεκτούς και τους υπόλοιπους τους στέλνει στη κόλαση, ούτε σε ένα Θεό που χρειάζεται εκατό φορές την ημέρα μετάνοιες και παρακάλια.
Πιστεύω ότι όποιος θεός μας δημιούργησε (όποια αρχή) δεν μας έκανε κατά τύχη να στεκόμαστε στα δυό πόδια όρθιοι και να μπορούμε να κοιτάζουμε το σύμπαν χωρίς να χάνουμε την ισσοροπία μας.
Αλήθεια ποιο είδος πατέρα θάθελε τα παιδιά του δούλους ταπεινωμένους και όχι περήφανους οραματιστές?
Πάλι ξέφυγα από το θέμα ![]()