ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

el.elyon37 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
27/12/2007, 09:26:43
Φίλε/η sania καλώς ήρθες στο ESOTERICA και χρόνια πολλά .

Αν είναι εύκολο μην γράφεις με greeklist για να είναι ευκολοδιάβαστα αυτά που γράφεις…

Βλέπεις η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια, αλλά και δύσκολη που προσωπικά θεωρό τον εαυτό μου αγράμματο με τα νεοελληνικά που γνωρίζω …

el.elyonΜέλος
01/01/2008, 15:09:40
Καλημέρα και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!!!
Θα ήθελα έτσι απλά να κάνω μερικές σκέψεις.

quote:
Odysseus_nemo: Ποιό το νόημα ύπαρξης της Αλήθειας;

Νομίζω ότι εδώ ο φίλος Elo έχει δίκαιο που ζητά από τον φίλο Odysseus nemo να διατυπώσει καλύτερα την ερώτηση του. Γιατί νόημα και Αλήθεια είναι δυο ταυτόσημες έννοιες. Το να γνωρίζω το νόημα θα πει ότι γνωρίζω την αλήθεια!!!
Η ερώτηση του φίλου Odysseus nemo λέει το ίδιο με την απάντηση του Κρισναμoύρτι: Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα μoνoπάτι προς αυτήν, και δεν μπoρεί να πλησιαστεί μέσα από κανένα δρόμο, καμιά θρησκεία, καμιά oργάνωση...”

Η με την απάντηση που έδωσε ο Βούδας ότι όλα είναι μια ψευδαίσθηση……

Ούτε η ερώτηση αλλά ούτε και οι απαντήσεις μπορούν να σταθούν αλλά και δεν θέλουν να σταθούν. Εκφράζουν απλά την αποτυχία να βρουν την Αλήθεια, εκφράζουν την Άρνηση να βρουν την Αλήθεια. Απορρίπτουν την Αλήθεια λέγοντας ότι δεν υπάρχει Αλήθεια αλλά και αν υπάρχει είναι μακριά από μας και δεν μπορούμε να την βρούμε. Λες αυτός ο Κρισναμούρτι να είχε διαβάζει τον Γοργία η τον Πρωταγόρα;

Μπορεί και Ναι αλλά μπορεί και Όχι!!!!
Γιατί ο Σοφιστής είχε την δική του Αλήθεια κάτι που δεν κατάφεραν οι παραπάνω……

Τι να πει κάνεις; Όταν αυτός που τον προόριζαν για τον Μεσσία, για τον ερχομού του Χριστού, ο ίδιος ομολόγει ότι η Αλήθεια του είναι πολύ μακριά του και αυτός δεν γνωρίζει το μονοπάτι που οδηγεί στην Αλήθεια, τι μπορείς να πεις;
Πως μπορείς να ακούσεις και να ακολουθήσεις έναν τέτοιο Μεσσία, έναν τέτοιο Χριστό;
Πως μπορείς να ακούσεις και να υπακούσεις ακλουθώντας αυτήν και αυτούς, που προόριζαν αυτόν το Μεσσία, μετά από αυτήν τη μεγάλη αποτυχία;

Αγαπητοί μου φίλοι η απάντηση στην ερώτηση είναι στην καινή διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός είναι η Αλήθεια, η ζωή και η οδός. Εκείνος είναι το νόημα της ζωής!!! Μια Αλήθεια που την αποκτάς με Πίστη και τότε η ζωή σου αποκτά νόημα +Αλήθεια =Ιησούς Χριστός!

Εύχομαι στο Φόρουμ δημιουργικότερες και πλουσιότερες συζητήσεις και στον καθένα που αναζητά την Αλήθεια εύχομαι το 2008 να είναι η χρονιά της Αλήθειας!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

01/01/2008, 23:05:07
Φίλε el.elyon καλώς ήρθες και καλή χρόνια .

02/01/2008, 10:41:54
quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Odysseus_nemo: Ποιό το νόημα ύπαρξης της Αλήθειας;
--------------------------------------------------------------------------------

Νομίζω ότι εδώ ο φίλος Elo έχει δίκαιο που ζητά από τον φίλο Odysseus nemo να διατυπώσει καλύτερα την ερώτηση του. Γιατί νόημα και Αλήθεια είναι δυο ταυτόσημες έννοιες. Το να γνωρίζω το νόημα θα πει ότι γνωρίζω την αλήθεια!!!

Στην συγκεκριμένη ερώτηση του Odysseus nemo τη λέξη "νόημα" προσωπικά μπορώ να τη μεταφράσω κι ως ""αιτία, σκοπό".
Οπότε δε μπερδεύομαι από την ερώτηση.

quote:
Αγαπητοί μου φίλοι η απάντηση στην ερώτηση είναι στην καινή διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός είναι η Αλήθεια, η ζωή και η οδός. Εκείνος είναι το νόημα της ζωής!!! Μια Αλήθεια που την αποκτάς με Πίστη και τότε η ζωή σου αποκτά νόημα +Αλήθεια =Ιησούς Χριστός!

Η απάντηση πως η απάντηση στην ερώτηση βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη καλύπτει εσένα κι ένα - ομολογουμένως μεγάλο - ποσοστό συνανθρώπων μας.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι κι η απόλυτη και μία Αλήθεια γιατί για κάποια άλλα μεγάλα ποσοστά συνανθρώπων μας η απάντηση βρίσκεται αλλού.
Τα κριτήρια με τα οποία ορίζουμε την απάντηση είναι εντελώς υποκειμενικά κι ορίζονται με βάση την ανθρώπινη αντίληψη μας.
Δεν ξέρω αν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τα κριτήρια αυτά είναι σωστά κι αντικειμενικά γιατί για κάποιους συνανθρώπους μας δεν είναι τα ίδια.
Είναι κάποια άλλα τα οποία θα πρέπει να αποδεχθούμε ως εξίσου πιθανά αφού δυνητικά τους ωφελούν στο να ανακαλύψουν - τουλάχιστον σύμφωνα με την αντίληψη τους - την Αλήθεια στον βαθμό που μπορούν.
Αυτή είναι η δική μου άποψη.

In anticipation of my resurrection...

03/01/2008, 23:56:18
Φιλε Dying_Incubus,

Βασικα μπερδευτηκα στο «προυπαρχει». Αλλαζω το «προυπαρχει» με το «προηγειται». - Ψευδος είναι δυνατον να προηγειται του ορθου λογου - δηλωνει χρονικη ακολουθια, το μετα τουτο (post hoc). – Το ψευδος προυπαρχει της αληθειας -δηλωνει αιτιωδη σχεση, το δια τουτο (propter hoc). Αυτό το οποιον ορθως αμφισβητεις είναι η αιτιωδης σχεση, δηλ. δεν γινεται δεκτο ότι η αληθεια μπορει να προερχεται εκ της πλανης τιθεμενης ως ουσιαστικη αρχη και αιτια. Βεβαια μειζων λογος ο περι της υπαρκτικης αληθειας, η ζωη της ψυχης, και οχι η αληθεια ορθη γνωση του πραγματικου και φυσικου και μεταφορα της γνωσης. Το ψεμμα εχει πολλους οπαδους, η αληθεια μόνη. Ολοι πιστευουν το ψεμμα, ζητουν και θελουν. Την αληθεια δεν την θελει κανεις, πλην αδυνατον να ξεφυγει κανεις από αυτό που δεν θελει.

Ο Αριστοτελης στις κατηγοριες των οντων κατατασσει το λευκο (χρωμα), στα «εν υποκειμενω» (= μεσα σε κατι). «Υπαρχον αδυνατον χωρις είναι του εν ω εστιν», δηλ.εν υποκειμενω εννοει αυτο που ειναι αδυνατον να υπαρχει, χωρις να είναι μεσα σε εκεινο το οποιο βρισκεται. Ομοιως η θερμοτητα. "Τα εν υποκειμενω μεν εστι, καθ’ υποκειμενου δε ουδενος λεγεται", δηλ. το νερο (=υποκειμενο) είναι ζεστο-κρυο (=τα εν υποκειμενω). Η θερμοτητα δεν είναι κατηγορουμενο στο νερο, στο υποκειμενο. Ο Σωκρατης είναι ανθρωπος, το ανθρωπος είναι κατηγορουμενο στο υποκειμενο, είναι το καθ’ υποκειμενου. Θερμο-ψυχρο δεν είναι ουσια. Ουσια είναι το νερο. Η θερμοκρασια του νερου περιλαμβανει θερμο-ψυχρο, είναι κατασταση της ουσιας, ανηκει στα συμβεβηκοτα, τα συμπτωματικα. Μην σπαζοκεφαλιαζεις

Ολη τη μερα ψελνω,πανω στο δενδρο!

04/01/2008, 02:16:09
Τι…….!!!!

04/01/2008, 06:02:25
Α. Ορισμενες σκεψεις, γυρω απο την αληθεια…

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΕΙΠΕ,
η γη είναι το κεντρο του κοσμου.

Ορισμενοι ανθρωποι (ακολουθοι/πλανεμενοι), πρωτα του απεδωσαν το αλαθητο, μαλιστα για εκατονταετιες ελεγαν... ΤΟ ΕΙΠΕ…(εννοωντας τον Αριστοτελη).

Ερωτησεις.

Ο Αριστοτελης είναι η Αληθεια?

Η Αληθεια προερχεται από τον Αριοστοτελη?

Β. Ορισμενες διασαφηνησεις, γυρω από την Αληθεια.

Ο Κρισναμουρτι, δεν λεει πως δεν υπαρχει Αληθεια.

Λεει πως δεν υπαρχει δρομος η μονοπατι να οδηγει εκει, (οποιοδηποτε διλαδη επινοηση του ΝΟΥ). Τα ιδια λεει και ο Βουδας, εννοωντας πως αυτά που βρικατε, είναι σκαρφητισματα του ΝΟΥ σας, επομενως ψευδαισθησεις. Δεν είναι επουδενος (και ο πρωτος και ο δευτερος) σε αντιθεση με ότι μιλησε ο Χριστος, (αγαπα τον πλησιον σου... / ο εχων καθαρη καρδια...)*.

*(Αμφιβαλλω ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ πως ειπε μονο μεσα απο μενα, η οδος προς τον ΘΕΟ)

ΑΝ ΤΟ ΕΙΠΕ, ΠΛΑΝΕΜΕΝΟΣ και στην ΑΚΡΗ και ο ΧΡΙΣΤΟΣ.

Μα δεν το ειπε, γιατι θα ηταν σε μεγαλη συγκρουση με τοσα αλλα που ειπε..)

ΑΓΑΠΗ (όχι με σοφισματα του ΝΟΥ, ουτε μεσα από βιβλια...) τοτε μονο, και αν εισαστε και τυχεροι, ερχετε. (αληθεια).

Ποτε δεν πατε εσεις!

Γιατι?

Ο περιορισμενος νους, (που ειναι περιορισμενες σκεψεις), δεν φτανει!

Αν ποτε καταφερετε να φτασετε (στην αληθεια), τοτε, να εισαστε απολυτα σιγουροι, πως δεν ξεφυγατε ποτε από την Πλανη σας.

Αυτά πανω κατω λενε ο Κρισναμουρτι ο Βουδας και ορισμενοι Σοφοι

Για την Αληθεια,

Πλατωνας

Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 04/01/2008 06:08:29

04/01/2008, 11:19:18
quote:
ΠΛΑΤΩΝΑΣ - Ο περιορισμενος νους, (που ειναι περιορισμενες σκεψεις), δεν φτανει!

Βλέπεις Πλάτωνα ακόμα και να δεχτούμε ότι «κάποιοι» φτάσανε σε μια Ανώτερη πνευματική εξέλιξη και μπορέσανε και βιώσανε, αντιληφθήκανε με το νου τους (πνεύμα) την Μια αλήθεια ..δεν υπάρχει περίπτωση να την περιγράψουνε σε όλο το μεγαλείο της, γιατί λέξεις δεν υπάρχουν…

Odysseus_nemoΜέλος
05/01/2008, 03:58:48
Τελικά η Αλήθεια είναι θέμα νοητικό (νόηση, κατανόηση), αντίληψης ή βιώματος (εμπειρικό);

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

05/01/2008, 10:24:51
Η «αλήθεια» είναι όλα, αλλά και τίποτα, είναι κάθε τι που αγγίζω και βλέπω αλλά που χάνεται καθώς προσπαθώ να τα κατανοήσω, είναι κάθε τι που δημιουργώ με την φαντασία μου (Νου) έχοντας ανοιχτά τα εσωτερικά μου μάτια, αλλά που χάνεται όταν τα αντικρίζω με τα εξωτερικά μου μάτια .

Η «αλήθεια» είναι όλα όσα πιστεύω εγώ, αλλά και όσα πιστεύουν οι άλλοι …

10/03/2004, 03:12:13
Απλά μία καταπληκτική μελέτη....Απολαύστε την.

http://www.freechristians.com/FC_Greece/god_beyond_theism_a.htm

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

thothΙδρυτικό Μέλος
10/03/2004, 09:50:04
Όντως εκπληκτική μελέτη.

Μπράβο "Πλωτίνε"

Όσοι αντέχετε διαβάστε την όλη. Αλλά και τις πρώτες σελίδες να διαβάσετε ήδη θα πάρετε γεύση από έναν άλλο χριστιανισμό.

Μερικά αποσπάσματα για να σας πείσω...

quote:
Η απάντηση στο απεγνωσμένο ξέσπασμα του αθεϊστή ότι «δεν υπάρχει Θεός εκεί ψηλά. Οι απαντήσεις υπάρχουν μονάχα μέσα μας», είναι ότι όντως δεν υπάρχει Θεός εκεί επάνω και ότι όντως οι απαντήσεις υπάρχουν μέσα μας. Ο Θεός εργάζεται ( ενεργεί ) στο σύμπαν Του όχι απο τα έξω προς τα μέσα ( λες και απουσιάζει απο το σύμπαν ), ούτε απο τα επάνω προς τα κάτω, αλλά απο τα μέσα προς τα έξω, όπως αργά-αργά αναγνωρίζει και η κβαντική επιστήμη. Δεν επεμβαίνει κάθετα, αλλά εμπνέει με οριζόντιο τρόπο. Αντί να είναι ξεκομμένος απο το σύμπαν «μακρυά στον ουρανό», ο Θεός βρίσκεται παντού ως η πηγή της κάθε ύπαρξης καθοδηγώντας αθόρυβα και αβίαστα την αναδύουσα ζωή στην πνευματική της ωρίμανση.

(...)

Όπως έγραφε τον 9ο αιώνα και ο μεγάλος Ορθόδοξος θεολόγος John Scotus Erigena, ο Θεός συμμμετέχει σε ολόκληρη τη δημιουργία του: «Δεν πρέπει να εννοούμε τον Θεό και το κτίσμα ως δύο ξεχωριστές πραγματικότητες αλλά ως μία εννιαία πραγματικότητα. Το κτίσμα υπάρχει ‘εν Θεώ’ και ο Θεός αποκαλύπτοντας τον εαυτόν Του με έναν θαυμάσιο και άρρητο τρόπο ... γίνεται ‘τα πάντα εν πάσι’» και προσθέτει ότι ακόμα και τώρα «ο Θεός είναι ‘τα πάντα εν πάσι’ παρόλο που το αναγνωρίζουν μονάχα λίγοι»

(...)

Όπως εξηγεί ο Spong «οι μύστες της κάθε θρησκευτικής παράδοσης ανέκαθεν προειδοποιούν ενάντια στην κάθε προσπάθεια ορισμού της θεότητας. Η μυστική αντίληψη της θεότητας ξεκινούσε απο την καλλιέργεια της φαντασίας και γρήγορα εξελισσόταν σε κάποια άρρητη εμπειρία. Είχε να κάνει με ένα εσωτερικό ταξίδι και όχι με κάποιο εξωτερικό ‘εκεί επάνω’ ή ‘εκεί έξω’. Αυτή η εσωτερική έρευνα κατέληγε σε μία μεταμορφωμένη/εξυψωμένη ανθρωπότητα. Έδινε έτσι την ευκαιρία στον μύστη να δραπετεύσει απο τα ανθρώπινα όρια χωρίς να παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την ίδια στιγμή, αυτή η θαυμάσια, μυστική εμπειρία της θεότητας δεν καταντούσε τους ανθρώπους αδύναμα και εξαρτώμενα νήπια, στο έρμαιο κάποιου επιτακτικού εξωτερικού θεού. Αντίθετα, καλούσε την ανθρώπινη ζωή πέρα απο κάθε σύνορο μέχρι που η ίδια αυτή ζωή να εκφρασθεί ως η αποκάλυψη της θεότητας που ξεπροβάλλει μέσα απο τα βάθη της ζωής. Η μυστική παράδοση θεωρεί ότι όλη η κτίση είναι τελικά ικανή να αποκαλύψει την θεότητα μέσα απο τα βάθη της υπαρξής της. Οπότε για τον μύστη, ο Θεός τους ενός ανθρώπου δεν είναι ποτέ ίδιος με τον Θεό του άλλου. Έτσι αποσωβείται και η ειδωλολατρεία.Στην μυστική παράδοση κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι η εμπειρία του ή η κοσμοθεωρία του είναι αντκειμενική. Ο κάθε άνθρωπος καλείται να ταξιδεύσει μέσα στο μυστήριο της θεότητας μέσα απο την πορεία της αναδυόμενης προσωπικοτητάς του. Ο κάθε άνθρωπος λοιπόν θεωρείται ικανός,να αποτελέσει μία θεοφάνεια, ένα σημείο της θεϊκής παρουσίας, αλλά κανένα πρόσωπο, θεσμός ή τρόπος ζωής δεν μπορεί να αναλώσει αυτήν την αποκάλυψη»

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

thothΙδρυτικό Μέλος
10/03/2004, 10:12:29
Μόλις είδα ότι ο αρθρογράφος Νικήτας Μπάλλας έχει και το Esoterica.gr στα προτεινόμενα sites στην κεντρική ιστοσελίδα του

http://www.freechristians.com/FC_Greece/greece.htm

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

10/03/2004, 15:53:15
Όντως πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα, αγαπητέ ΠΛΩΤΙΝΟΣ.

Βέβαια με προβληματίζει λίγο ο όρος "ελεύθερος Χριστιανός".

Μάλλον είναι ο αδογμάτιστος Χριστιανός, ο οποίος για τα περισσότερα δόγματα είναι αιρετικός.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

10/03/2004, 20:14:46
Δεν επιθυμώ να ευλογήσω τα γένια μου, αλλά μετά από επαφές που είχα με τον Νικήτα, αφενός μου έδωσε την άδεια να χρησιμοποιήσω αποσπάσματα που με ενδιαφέρουν, και αφετέρου ενδιαφέρεται για συνεργασία με το εσωτερικά, για τον λόγο αυτό και Παρέπεμψε σε Link το εσωτερικά όπως διαπίστωσες φίλε μου Θωτ.
Χαίρομαι που το άρθρο που πρότεινα το βρίσκεται αξιόλογο. Αγαπητή Ζάντοκ, η σελίδα με όλα τα άρθρα είναι η ακόλουθη

http://www.freechristians.com/FC_Greece/greece.htm

Δυστυχώς δεν έχω προλάβει να διαβάσω άλλα άρθα αγαπητή Ζάντοκ για να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη, μίας και σήμερα ενημερώθηκα για το σύνολο των Ελληνικών άρθρων .
Όπως και να έχει προσωπικά εφαρμόζω αυτό που είπε ο Ισοκράτης

«Όπως ακριβώς βλέπουμε τη μέλισσα να κάθεται σε όλα τα φυτά και να παίρνει απ' το καθένα ό,τι καλύτερο υπάρχει, έτσι πρέπει και αυτοί που επιθυμούν να μορφωθούν, να μην αφήνουν τίποτε χωρίς να το γνωρίσουν, από παντού όμως να επιλέγουν τα ωφέλιμα.»

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

11/03/2004, 01:10:15
Συμφωνώ κι εγώ με τον Ισοκράτη, αγαπητέ ΠΛΩΤΙΝΟΣ.

Να 'σαι καλά που μας έδωσες αυτή την ευκαιρία...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

11/03/2004, 04:11:42
χμμμ....
ευχαριστω!
λεω να αρχισω απο ΕΔΩ:
Jurassic Park (O κήπος των ερπετών)
"το ερπετο μεσα μας"...
"Ποιές άλλες παθολογίες πηγάζουν απο τον ερπετώδη εγκέφαλο "
"Ένα παράδειγμα θεσμοποιημένης επιβολής της ψυχοπάθειας του ερπετώδους εγκεφάλου"
"Η απάντηση του Ιησού στη φωνή του Ερπετού"

COOOOOOOL!!!!!

Δεν διαβασα -ακομη-τις προτασεις το Τρισμεγιστου
-επειδη σκεφτηκα προτειστως να επιλεξω κατα βουλησιν...
οπως μου εμαθε...-
...Απο τη αρχικη σελιδα ...
+να που επεσα "η δολια η ιερεια"

υπαρχει τελικα ολακερη θεωρια γι'αυτην την μεταφυσικη εμπειρια....που "εζησα"!!!!!
εχμ.....ειμαι ακομη μονη μου εδω;
-....dontthinksodear...-
τζιζζζζζ....

Edited by - ΑΤΜΑ on 11/03/2004 04:16:05