- Όρος Πεντελικόν - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Αν θυμάμαι πρέπει να σου έχω απαντήσει σχετικά με προσωπικό e-mail.
Κρατώ πάντως το τηλέφωνό σου και θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σου
μια και ετοιμάζουμε ακόμη μία (πρωινή) επίσκεψη στο βουνό.
Φιλικώτατα
Πέτρος
barethikate?
brikate kati kalitero thema?
at the end of your life you will find the truth
"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"
Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω στις ερωτήσεις του GEOLYK.Πιθανότατα
στο εγγύς μέλλον να γραφούν κάποιες ανακοινώσεις.
Εκείνο όμως που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι δεν θα σας ξεχάσου-
με στην επόμενη μας εκδρομή στο Βουνό.Θα ειδοποιηθείτε εγκαίρως,ώστε
να μπορέσετε και εσείς να έρθετε μαζί μας και να γνωριστούμε.
Φιλικώτατα
Πέτρος
Α/ Δεν συμφωνώ με την ιδέα των συναντήσεων στην σπηλιά για γνωριμία.
(μια καφετερία είναι ένας υπέροχος τόπος για μια γνωριμία η οποία απαιτεί και τον χαβαλέ για να σπάσει ο πάγος και πολλά αλλα. Μετά από την πρώτη γνωριμία και συζήτηση και αφού δούμε ότι έχουμε κοινούς στόχους και προτεραιότητες (πολύ σημαντικό) αποφασίζουμε μια επίσκεψη στο βουνό.)
Β/ αφού λοιπόν έχουμε δει ότι έχουμε κοινές προτεραιότητες πάμε στο βουνό και φεύγοντας θέλω να ξέρω ότι τόσο εγώ όσο και οι σύντροφοι μου πήραν 1000 πράγματα αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε έστω και μισό.
Μπορεί να εμφανιστούν διάφοροι απίστευτοι και να μου πουν να πάω να μαζέψω τενεκεδάκια στην Ροδόπη κ.α αλλά δεν με ενδιαφέρει. Οι προτεραιότητες είναι προτεραιότητες.
Με όλα τα παρά πάνω ελπίζω να έγιναν σαφείς και κατανοητοί οι λόγοι που γράφω μόνο όταν χρειάζεται και δεν συμμετέχω στις εκδρομές σας ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΟΣΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Σίγουρα και εσείς έχετε τους λόγους σας και μάλιστα πολύ καλούς. Απλά εξέθεσα την άποψη μου και αιτιολόγησα την στάση μου η οποία νομίζω ότι εκφράζει και μερικούς ακόμα.

και ειδαμε τιν μικρη τρυπα που υπαρχει στο τελος της σπιλιας. δεν ξερω αν εχετε μπει εκει αλλα ηταν μια μικρη
τρυπα γυρο στο ενα μετρο διαμετρο, και 4 με 5 μετρα υψος. στον πατο της τρυπας και στα δεξια της ηταν ενα μικρο
ανοιγμα που εδειχνε να προχωραει μεσα στην σπιλια. Ειπαμε να βρεθουμε μια μερα και με μια σκαλιτσα να μπουμε
μεσα.
Αργοτερα εκανα μια βολτα γυρο απο την σπιλια και οταν γυρισα παλι συναντησα ενα κυριο επισης πολυ
συμπαθητικο, οχι ομως τον κυριο που συναντησε o ntavelhs666 γιατι μου ειπε πως ηταν απο τους αμπελοκηπους.
Ηξερε πολλα για την σπιλια, ειχε διαβασει πολλα βιβλια, μου εδειξε την εισοδο του τριγονικου τουνελ
και μαλιστα μου ειπε πως ειχε μπει παλιοτερα εκει. Του εδειξα την παλαμη στον τοιχο που δεν την ηξερε οπως μου
ειπε αλλα δεν εδειξε να ξαφνιαζετε και πολυ, σαν να την ειχε ξαναδει. Μου ειπε και την ιστορια την κουκλας που
κρεμετε πανω απο την σπιλια, μια την βγαζουν και μια την ξαναβαζουν και πως κρεμετε ενα κλειδι απο τον λαιμο της
και γενικα ηξερε πολλα πραγματα για την ιστορια της σπιλιας. Ειχαμε μεινει οι τρεις μας,εγω, η κοπελια μου και
ο κυριος,μιλαγαμε για αρκετη ωρα και αρχισε να βραδιαζει. Ηταν γυρο στης 20:30 οταν ξαφνικα ακουσαμε μεσα απο
την σπιλια αυτον τον ηχο της γυναικας. Ενας ηχος σαν ουρλιαχτο, σαν μουγκριτο σαν κατι τετοιο. Αρχισε σιγα σιγα
και συνεχεια δυναμοναι σαν να ερχοταν ποιο κοντα μας. Και ο κυριος και εμεις ακουγαμε αυτον τον ηχο για πρωτη
φορα, ελπιζω οχι και τελτευταια. Μας εκανε τρομερη εντυπωση. Δεν ηταν ουτε ο αερας, δεν φυσουσε καθολου
εκεινη την ωρα, ουτε καποιο γνωστο πουλι η ζωο. Ηταν απλα ενας ηχος που εμιαζε με γυναικια φωνη και ερχοτανε
κατευθιαν μεσα απο την σπιλια. Σαν να ηταν σε μεγαλη αποσταση μεσα και να αντιλαλουσε στα τουνελ της. Και ολο
δυναμοναι.Ξαφνικα ειρθανε στην σπιλια δυο τυποι που εκαναν πολυ φασαρια. Στην αρχη δεν μας προσεξαν και
φωναζαν και γελαγαν. Δεν εκατσαν ουτε πεντε λεπτα αλλα ηταν αρκετο για να σταματησουν την φωνη που ακουγαμε.
Μολις εμφανηστηκαν σταματησε αυτοματα και ο ηχος.Οπως ειπε και ο κυριος που ειμουνα μαζι: Οτι και να ηταν αυτο
που τσιριζε, δεν του αρεσει η οχλαγογια.Οταν τελικα φυγανε οι δυο τυποι που μπικαν με φασαρια μεσα, ακουστικε παλι
απο πολυ μακρια ομως τωρα, η φωνη αυτη σαν να εφευγε και υστερα χαθηκε....
Το καλο με ολη αυτη την ιστορια ειναι οτι το εγραψα στην καμερα που ειχα μαζι μου και θα ηθελα πολυ να
βρεθω με οποιον εχει γραψει τον ηχο αυτο για να τους συγρινουμε. Επισης οποιος θελει μπορω να του στειλω τον ηχο με
e-mail.
Αυτα λοιπον εγινα σημερα στην σπιλια.
Γεια χαρα σε ολους.
RicoMadis
http://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI.htm
http://homepages.pathfinder.gr/paneios/
ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΙΩΣΕ ΓΥΡΩ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΥΡΩ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΟΗ......
ΚΟΙΤΑ ΓΥΡΩ ΝΙΩΣΕ ΓΥΡΩ ΤΡΟΜΑΞΕ ΓΥΡΩ ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΣ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΠΝΟΗ......
Ευχαριστούμε τον φίλο τον Rico για την κατάθεση της εμπειρίας του.
Ευχαριστούμε τον καλό φίλο BLIND για τα καλά του λόγια.Καλώς μας
ήλθες πάλι αγαπητέ φίλε.¨Οσο για εμάς εδώ ήμαστε.Απλά προσπαθούμε
μήπως και καταφέρουμε (?) και ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα προς
όφελος ΟΛΩΝ των φίλων που ενδιαφέρονται για την έρευνα.Καθ΄όσον
εκτός των ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΝ να ελεχθούν,διαφόρων εμπειριών φίλων,έχουν κατα-
τεθεί,χωρίς υστεροβουλία,φήμες και θεωρίες ανυπόστατες και αυτοκαταρι-
πτέες.Πιστεύουμε ότι κάθε φαινόμενο θα πρέπει να εξετάζεται από κάθε
"σκοπιά" ώστε και αναλόγως να κατατάσσεται στην αρμόζουσα κατηγορία.
Σας ευχαριστούμε και πάλι θερμά.Μη φεύγετε.Σας χρειαζόμαστε!!!
Φιλικώτατα
Πέτρος
Η αλήθεια είναι εκεί έξω
Αλλά αυτό που μου εχει κάνει εντύπωση ....ειναι οτι κάθε φορά που πάω να δώ την παλάμη ...μου φαίνεται συνέχεια οτι ειναι και σε διαφορετικό σημείο .....βάζω σημάδια ...και ως διά μαγείας εξαφανίζονται ....εχω συνέχεια την αισθηση ..οτι εκείνο το κομάτι που ειναι επιχωματωμένο ...μία διευρύνεται ...και μία διαστέλλεται ...
τώρα ποιό ς ξέρει ποιός μου παίζει παιχνίδια ...ειδομεν !!!
"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"
Θελω να πω πως αυτο που ακουσα δεν λεω πως ηταν ενας ηχος γυναικας.
Τον χαρακτηρηζω ετσι γιατι ετσι τον ειπατε εσεις.
Ουτε λεω πως ειναι ενα πλασμα,ενα τερας εκει.Ουτε φαντασμα φυσικα.
Ηταν ενας ηχος που απο οτι ξερω και απο οτι μου εχουν πει κανονικα
δεν θα επρεπε να υπηρχε.Ενας ηχος απο το πουθενα.Αρχιζει οποτε θελει
και τελειωνει οποτε θελει. Μπορει να ειναι οτιδιποτε.Χθες ηταν
η βραδια μου και τον ακουσα.
Αποφασησα να μην στειλω αυτον τον ηχο σε κανενα.Καλο θα ηταν να βρεθουμε και να φερει ο καθενας τα δικα του. Ηχους, φωτο,βιντεο, οτι εχει.Να τους ακουσουμε,να του συγρινουμε και να το συζητησουμε.Μετα απο αυτο θα το στειλω σε οποιον το θελει. Αλλα καλυτερα να το ακουσουμε ολοι μαζι πρωτα.
Σας ευχαριστω πολλυ.
Φιλε Πετρο και εγω σας εχω αναγκη ολου σας.
RicoMadis
Τώρα αν αλαξείς γνώμη σε παρακαλώ στείλε μου τον ήχο.
Η αλήθεια είναι εκεί έξω
Μην ψάχνετε να βρείτε από πού η από τι προέρχονται, απλός δεχτείτε το γεγονός.
Πιστέψτε με, θα είναι καλό και για εσάς.
Το σπήλαιον αυτό, είναι αρκετά ταλαιπωρημένο, ας μην το ταλαιπωρήσουμε άλλο.
Εάν το αφήσετε να σας μιλήσει, θα σας πει πολλά. Αλά μόνον όταν ‘αυτό’ το επιθυμήσει.
ΥΓ.
Η Μητέρα μου, μου είπε μυστικά την ώρα που θήλαζα και βρισκόμουν στην αγκαλιά της. Καλή ημέρα Μητέρα.

Πριν από μερικά χρόνια άκουσα από αξιόπιστο άτομο που ασχολείται με την ιστορία και την αρχαιολογία ότι δίπλα στη Ρωσική εκκλησία στο Ζάππειο υπάρχει μια υπόγεια είσοδος που οδηγεί σε πανάρχαιες κατακόμβες.
Σύμφωνα με την περιγραφή που άκουσα, οι κατακόμβες έχουν μήκος δεκάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιομέτρων, δημιουργούν ένα τεράστιο δίκτυο που καλύπτει όλο το λεκανοπέδιο και ενώνονται με άλλες φυσικές σήραγγες και σπήλαια. Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα για αυτές τις κατακόμβες.
Μήπως κάποιος γνωρίζει αν
- Αυτές οι κατακόμβες έχουν πράγματι τέτοιο μήκος;
- Πότε κατασκευάστηκαν; (δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τις έφτιαξαν οι πρώτοι Χριστιανοί για να αποφύγουν διωγμούς)
- Υπάρχει περίπτωση να συγκοινωνούν με το σπήλαιο Νταβέλη;
- Υπάρχουν σχετικά links; (η "αναζήτηση" δεν μου έβγαλε κάτι σχετικό)
Θα ήθελα προτού σου απαντήσω σχετικά μήπως μπορούσες επωνύμως
να αναφέρεις το άτομο αυτό?
Τον μόνο άνθρωπο που γνωρίζω να έχει ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ με το σχετικό
θέμα είναι μόνο ο Πάνειος.
Φυσικά υπάρχουν διάφορες φήμες περί στοών κλπ.Το θέμα όμως ΔΕΝ
είναι πλήρως ξεκαθαρισμένο.Μάλιστα δε σήμερα και μετά την κατασκευ-
ή του metro ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΩ άν θα έχει "ξεμείνει" κάτι από αυτές τις
στοές.Ιστορικώς και κατεγεγραμμένο δεν υπάρχει τίποτε.Συνιστώ συνε-
πώς προσοχή στο σύτημα "φημολογία-φερεφωνία" όχι τίποτε άλλο αλλά
μην εμπλακείς και εσύ σε άσκοπη κατανάλωση χρόνου,όπως κάποιοι άλλοι
φίλοι.Σου στέλνω την διεύθυνση του Πάνειου σε περίπτωση που δεν την
έχεις: http://homepages.pathfinder.gr/paneios
Πάντοτε στην διάθεσή σου.
Φιλικώτατα
Πέτρος

Δεν το άκουσα απ τον Πάνειο και ούτε θυμάμαι το όνομά του.
Ενδιαφέρουσα η διεύθυνση του Πάνειου. Ομολογώ δεν την ήξερα.
Οτι υπάρχουν κατακόμβες είναι σχετικά γνωστό. Αγνωστη είναι η έκτασή τους.
Πριν από λίγους μήνες είπαν στις ειδήσεις οτι κοντά στο Σταυρό Αττικής έγινε καθίζηση του εδάφους και ένα αυτοκίνητο έπεσε σε τρύπα βάθους 18 περ. μέτρων. Αυτή η καθίζηση αποδόθηκε σε αρχαίες υπόγειες σήραγγες, και αυτό ενισχύει την παραπάνω θεωρία.
Αγαπητή Avallon
Η Ρώσικη εκκλησία βρίσκεται στη Φιλελλήνων κοντά στο Σύνταγμα και στο Ζάππειο

H είσοδος προς τις κατακόμβες βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας και έχει κλειστεί με κάγκελλα.
Πιθανώς να μην διευκρίνησα τι ακριβώς εννοούσα.Φυσικά κατακόμβες
υπάρχουν και μάλιστα πολύ σωστά όπως άναφέρεις μια σημαντική περιο-
χή με είσοδο από την Ρώσσική εκκλησία,όντως υπάρχει.
Δεν γνωρίζω ΕΠΙΣΗΜΩΣ για το πολυδαίδαλο του υπεδάφους της Αττικής.
Αποχρώσες ενδείξεις υπάρχουν.Φήμες κυκλοφορούν.Αλλά τίποτε συγκεκρι-
μένο.
Πάντως γενικά το υπέδαφος της Αττικής και λόγω δομής του αλλά και
σεισμικής συμπεριφοράς εμφανίζει αρκετά φυσικά σπηλαιώματα.Εξ άλλου
από πλευράς γεωλογικής ιστορίας γενικώς η περιοχή μας ανήκει στους
"νεαρούς εδάφιους σχηματισμούς".
Φιλικώτατα
Πέτρος
Διάβασα ΟΛΕΣ τις προηγούμενες σελίδες
Η δική μου επίσκεψη στην σπηλιά της Πεντέλης δεν είχε κανένα θεαματικό αποτέλεσμα. Εγινε αν θυμάμαι καλά το 1978 ή το 79 μετά από μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία είχε μιλήσει ο Μπαλάνος και είχε αναφέρει το μέρος ως "ενδιαφέρον". (πριν εκδόσει το σχετικό βιβλίο)
Την κοπανήσαμε λοιπόν, την επομένη πρωί-πρωί, μαζί με μία φίλη από το σχολείο
και ανεβήκαμε το βουνό.
Συνοπτικά:
1) Στον δρόμο συναντήσαμε τυχαία (?!) δύο παιδιά που είχαν έρθει με τον ίδιο σκοπό αφού είχαν δει την εκπομπή και μάλιστα ήταν οργανωμένοι, φακοί, σχοινιά κλπ. Το περίεργο: τα παιδιά ήταν παλιοί γνωστοί μου (καλοκαιρινοί) με τους οποίους όμως δεν είχαμε ποτέ συζητήσει τα "ιδιαίτερα" ενδιαφέροντά μας. (πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό;
)
2) Ως ήταν φυσικό, χαθήκαμε και καταλήξαμε στα λατομεία πάνω από την σπηλιά όπου οι εργάτες μας φίλεψαν φαγητό και νερό και μετά μας έδειξαν τον δρόμο για την σπηλιά.
3) Στην σπηλιά γινόντουσαν έργα. Η πινακίδα έγραφε "Εργα ΕΥΔΑΠ, απαγορεύεται η είσοδος". Εργα ΕΥΔΑΠ σε μία σπηλιά? Εντελώς κουφό!
4) Στον εξωτερικό χώρο υπήρχε μόνο μια μικρή παράγκα (απέναντι), και ένα μεγάλο φορτηγό σταματημένο στην είσοδο της σπηλιάς. Δεν φαινόταν να είναι κανείς γύρω οπότε αρχίσαμε να μπαίνουμε μέσα στην σπηλιά,
όταν μας σταμάτησε ο φύλακας, ο οποίος βγήκε από την παράγκα φωνάζοντας αγριεμένος! ![]()
Εδώ έληξε άδοξα η επίσκεψη μας...
Η συνέχεια
5) Ενημέρωσα τηλεφωνικά τον Μπαλάνο για τα "έργα ΕΥΔΑΠ" και φάνηκε έκπληκτος μιας και είχε επισκεφτεί το μέρος πριν λίγες μέρες και δεν γινόντουσαν έργα...
6) Ο αδερφός μιας άλλης φίλης ακούγοντας για την άδοξη επίσκεψη μας στην σπηλιά πήγε με τους φίλους του μετά από δύο μέρες, δεν υπήρχε κανείς ούτε πινακίδες, ούτε φορτηγά (η παράγκα μόνο αλλά άδεια), μπήκαν άνετα μέσα, δεν έγινε τίποτα το περίεργο μέσα, αλλά και δεν τους ενόχλησε κανείς...
Απ ότι μας είπε μετά, μέσα ισοπεδώνανε τον "δρόμο" (της εισόδου) -αυτό το είδαμε και εμείς στο λίγο που καταφέραμε να μπούμε- και τα περισσότερα τούνελ ήταν ανοιχτά...
Αυτά από το 1978-79!!
Τώρα, ψάχνοντας λίγο την παλιά μου εγκυκλοπαίδεια βρήκα μια σύντομη περιγραφή του σπηλαίου (περιγραφή του 1930).
Τα λατομεία του Πεντελικού όρους είναι αφ ενός μεν υπέρ τον Διόνυσον, αφ ετέρου 15' προς Β της μονής Πεντέλης, σημείου αφ ού άρχονται παρατηρούμενα πολλά ίχνη της αρχαίας εκμεταλλεύσεως. 15' βορειότερον, είναι τα κύρια λατομεία.
Παρά τα λατομεία ταύτα υπάρχει άντρον σταλαχτιτών (10-15 μ ύψους και 20-30 μ. βάθους) κατά την είσοδον του οποίου υπάρχει παρεκκλήσιον.
Προσέξτε τα μεγέθη που περιγράφονται και συγκρίνετέ τα με αυτά της αναφοράς που υπάρχει στο site του iranon και είναι του 1963.
Το σπήλαιον έχει πλάτος μέγιστον 45 μ. και βάθος 62 μ. περίπου. Εκ της πλήρους σταλακτιτών οροφής αυτού πίπτουν αενάως σταγόνες ψυχρού ποσίμου ύδατος εις φυσικά και τινά τεχνικά μικρά βαθύσματα.
Σήμερα υπάρχουν σταλακτίτες;
Τελικά πόσο έχει αλλάξει η σπηλιά τα τελευταία χρόνια; ![]()
Και κάτι ακόμα, αν η σπηλιά ήταν ιερό του Πανός (και των Νυμφών)
1)Τί έχει μείνει άραγε πού να θυμίζει εκείνη την εποχή; Ούτε ένας βωμός ούτε ένας λαξεμένος βράχος στο εσωτερικό;
Τίποτα απ ότι καταλαβα.
2)Βρήκα ότι "εις τα ιερά του ο Παν δεχόταν τρις του έτους πανδήμους προσφοράς". Αν γνωρίζαμε τις ημερομηνίες των "ιεροτελεστιών" μήπως τα "φαινόμενα" είναι πιο έντονα τότε; Μήπως θα άξιζε μία οργανωμένη επίσκεψη με πολύ σεβασμό, σε κάποια από τις sos ημερομηνίες; ![]()
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-