ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Όρος Πεντελικόν - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Όρος Πεντελικόν - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

Πετρος30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
DAGONΜέλος
28/06/2003, 20:48:22
Η σπηλιά ήταν όντως ιερό του Πανός.Το ιερό των νυμφών είναι άλλη σπηλιά του Πεντελικού.Έχω ακούσει ότι το αρχαιολογικό μουσείο Αθήνας έχει μία αίθουσα με ευρήματα της σπηλιάς αλλά δεν το έχω εξακριβώσει.Επίσης,διάφορα αρχαία κολωνάκια που είχε μέσα η σπηλιά
είτε καταστράφηκαν είτε έγιναν ενθύμια διάφορων "ερευνητών".
Όσον αφορά τις στοές...Επειδή το έχω ψάξει το θέμα πιστεύω ότι είναι παραμύθι η θεωρία της υπόγειας Αθήνας και μάλιστα όχι καλοστημένο,αφού η διάφοροι προνομιούχοι που γνωρίζουν τις εισόδους τους δημοσιεύουν υποτιθέμενες φωτογραφίες τους παρμένες από αλλού.Την πιό σοβαρή έρευνα την έχει κάνει ο Πάνειος.Στοές υπήρχαν,όχι όμως δίκτυο στοών.
Στην περιοχή Σύνταγμα-Χίλτον υπήρχε βυζαντινή κατακόμβη που ενώνονταν με αρχαία στοά.Η αρχαιολογική υπηρεσία είχε μπει μέσα και είχε τραβήξει φωτογραφίες από τα ψηφιδωτά.Το ανθελληνικό κράτος μας όμως φρόντισε να την θάψει κάτω από τόνους μπετόν και να φτιάξει και το καταστροφικό μετρό.
Στην Ρώσικη Εκκλησία υπήρχε κατακόμβη που φυλάσονταν τα οστεοφυλάκια,που βρίσκονταν κάτω από το ιερό και όχι στο παρκάκι δίπλα από την Εκκλησία.Σε μία εκπομπή του mega για τις στοές,μπήκε ο δημοσιογράφος με την κάμερα στην στοά κάτω από το ιερό,η οποία σταμάταγε στα 10 μέτρα.
Όσον αφορά κάτι φήμες που θέλουν το κέντρο της Αθήνας να συνδέεται με Γαλάτσι,Λυκαβητό,Πεντέλη και Καισαριανή είναι μάλλον φούμαρα.Με απλή λογική μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η δημιουργία ενός τέτοιου έργου ήταν αδύνατη για την αρχαιότητα.Εκτός αν το έκαναν οι νάνοι και οι υποχθόνιοι οπότε αλλάζει το πράγμα.
Η φήμη για λαγούμι στην σπηλιά του Νταβέλη που οδηγούσε στο ανάκτορο της Πλακεντίας ενδέχεται να ισχύει.Το λαογραφικό βιβλίο "Αμαρούσιον,το αρχαίο Άθμονον" του Ανδρέα Ζαγκλή που κυκλοφόρησε το 1976 αναφέρει"...ένθα και η περίφημη "Σπηλιά του Νταβέλη" από την οποίαν,ως λέγεται,υπήρχε ένα λαγούμι το οποίον κατέληγε εις το θερινόν ανάκτορον της Δουκίσσης της Πλακεντίας,μετά της οποίας ούτος(ο Νταβέλης) διετήρει ερωτικόν δεσμόν".
Το πιο παράξενο με την σπηλιά δεν ήταν οι στοές ή τα φαινόμενα,αλλά τα έργα του 78.Ο Εχετλαίος,μετά την μάχη του Μαραθώνα,κατευθύνθηκε στην σπηλιά όπου χάθηκε.Μήπως κάποιοι(ΝΑΤΟ?) έψαχναν την περίοδο 78-81 για αρχαία τεχνολογία(το όπλο και η στολή του Εχετλαίου) υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης?Τα αρχαία που καταστράφηκαν αναπληρώνονται με συνθήκες?Η ιερότητα του χώρου που χάθηκε μπορεί να αντικατασταθεί?

κώσταςΜέλος
29/06/2003, 16:07:37
quote:
Σε μία εκπομπή του mega για τις στοές,μπήκε ο δημοσιογράφος με την κάμερα στην στοά κάτω από το ιερό,η οποία σταμάταγε στα 10 μέτρα.
Είναι ο ίδιος δημοσιογράφος που πήγε στην Κνωσό, δεν βρήκε το λαβύρινθο και περίτρανα "απέδειξε" ότι λαβύρινθος του Μίνωα δεν υπήρξε ποτέ;

Επειδή ο δημοσιογράφος είδε μόνο 10 μέτρα, αυτό δεν αποδεικνύει ότι οι στοές ήταν ανέκαθεν 10 μέτρα.

Υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ήταν εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέτρα. Σε ένα παλιό άρθρο της Ιστορίας εικονογραφημένης – Πάπυρος Πρες αναφέρει:

...κάτω από τη Pωσική Eκκλησία (Παναγία Σώτειρα του Λυκοδήμου, νυν Aγία Tριάδα) της οδού Φιλελλήνων δεν υπάρχουν κατακόμβες με την κλασική έννοια της λέξης αλλά κρύπτη με ένα οστεοφυλάκιο της παλαιάς ρωσικής παροικίας των Aθηνών. H κρύπτη αποτελείται κυρίως από στοές διαφορετικής κατεύθυνσης και ενώνεται με εγκαταστάσεις του υπόκαυστου των ρωμαϊκών λουτρών που υπήρχαν στην περιοχή. O χώρος επικοινωνεί επίσης με υδραυλικές εγκαταστάσεις διαμέσου σωλήνων, στοών και περασμάτων σκαλισμένων στον βράχο.

quote:
Όσον αφορά τις στοές...Επειδή το έχω ψάξει το θέμα πιστεύω ότι είναι παραμύθι η θεωρία της υπόγειας Αθήνας και μάλιστα όχι καλοστημένο

Από το παραπάνω άρθρο:
quote:
…αν μπορούσαμε να δούμε το υπέδαφος του λεκανοπεδίου, θα μας συγκλόνιζαν τα μεγάλα ανοίγματα και τα βάραθρα που έχουν σκαφτεί και διαμορφωθεί από παλαιές κοίτες υπόγειων ποταμών και ρυακιών. H αρχαία ελληνική μυθολογία αναφέρει ότι μια από τις εισόδους του Αδη βρισκόταν κάτω από τον λόφο του Ίππιου Kολωνού και ότι από εκεί κατέβηκε και ο ίδιος ο Oιδίπους. Ένα ιερό αφιερωμένο στις θεές του Kάτω Kόσμου στις Eρινύες-Eυμενίδες υπήρχε εκεί που οροθετούσε τον επίγειο κόσμο με το έρεβος του υπεδάφους. Στον Kολωνό υπάρχει όντως μια είσοδος σε κάποιο βαθύ χάσμα που έδωσε τη φήμη του στις λατρείες των αρχαίων. Σε αυτό αναφέρονται οι Γ. Kαστριώτης και I. Σβορώνος, ενώ ο A. Φιλαδελφεύς υποστήριζε ότι το άνοιγμά του βρισκόταν κάτω από κτίσμα της οδού Iωαννίνων στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Tα βαραθρώδη σπήλαια του Λυκαβηττού είναι ένα ακόμη δείγμα μεγάλων υπόγειων κοιλωμάτων. O ναός των Aγίων Iσιδώρων τα σηματοδοτεί και τα φράζει, ενώ παλιοί θρύλοι των Aθηνών τα συνδέουν με άλλα σπήλαιαα της περιοχής της Kυψέλης και του Γαλατσίου. Πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή μεγάλων καταφυγίων, αποθηκών του στρατού και πολυβολεία. Kαι άλλοι λόφοι της πόλης διαθέτουν φυσικά σπήλαια, όπως ο Aρδηττός, ο λόφος του Aγχέσμου, η Aκρόπολη, που οι λαϊκές παραδόσεις τα συνδέουν με περίεργα περάσματα και σήραγγες επικοινωνίας.

Δεν ισχυρίστηκα με βεβαιότητα ποτέ ότι υπήρξαν και υπάρχουν πολυδαίδαλες στοές κάτω απ όλο το λεκανοπέδιο. Αν πάντως υπάρχουν θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι κρύβουν.

gnothe seauton
DAGONΜέλος
29/06/2003, 17:33:03
Δες κι αυτά

www.tiflopontix.cjb.net

www.angelfire.com/space/erevos

SpiralΜέλος
30/06/2003, 15:23:51
Γεια σας φίλοι,
Σχετικά με τις υπόγειες στοές της Αθήνας έχουν γραφεί και άλλα σε άλλα topics. Ενδιαφέρον είναι το βιβλίο του Γιαννουλάκη.
Φαίνεται πως οι υπόγειες στοές ήταν μια διαδομένη πρακτική τα παλιά χρόνια. Υπόγειες στοές δεν υπήρχαν μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες ελληνικές πόλεις και φυσικά και στο εξωτερικό.
Στην Αθήνα υπάρχει –όπως λέγεται– ένα ευρύ πλέγμα υπόγειων στοών και μάλιστα το περιοδικό «Τρίτο Μάτι», αν δεν απατώμαι, είχε παρουσιάσει ένα αναλυτικό τους χάρτη.
Καθώς αλλάζουν οι εποχές, αλλάζουν οι συνήθειες και οι ανάγκες. Όσο και αν οι στοές συγκινούν το ρομαντισμό και τη φαντασία μας, δεν είναι απαραίτητο να τις συσχετίσουμε με «μυστηριώδεις καταστάσεις». Με μυστήρια ίσως, με πρακτικούς λόγους ναι…
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τι θα τις κάναμε τις στοές αν ήταν ανοιχτές και προσβάσιμες; Και δεν θα ήταν επικίνδυνο για όσους έχαναν το δρόμο στις διακλαδώσεις τους; Και ποιοι θα κατέβαιναν για να περιπλανηθούν εκεί;
Άρα, το κλείσιμό τους έχει μια λογική. Όσο για την καταστροφή τους, εδώ καταστρέφουμε τον Παρθενώνα… για τις στοές θα περισσέψει ευαισθησία;

Ntavelis666Μέλος
01/07/2003, 00:25:00
Αγαπητοί Φίλοι,
με πολύ δισταγμό πήρα το θάρρος να ξαναγράψω εδώ. Ο λόγος ήταν το πάρτυ της Αμαλίας και της Λίλιθ, το οποίο κατά έναν περίεργο τρόπο, με "ανάγκασε" να ξανασκεφτώ ορισμένα πράγματα. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό, αλλά όσο βρισκόμουν εκεί, κάτι μέσα μου, μου έλεγε να αναθεωρήσω σχετικά με τον εαυτό μου και για την βλακώδη επιλογή μου να μην ξαναγράψω στο τόπικ αυτό. Έκατσα και σκέφτηκα καλύτερα και μετά λύπης μου, συνδειτοποίησα οτι τελικώς δεν είμαι παρά ένας αχάριστος κόπανος, που ενώ αρχικά εισήλθε στο Esoterica με την ελπίδα να μπορέσει να μιλήσει επιτέλους με κάποιους για ένα θέμα που τον απασχολούσε γιατί κανείς απο τους γύρω του δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά, όχι μόνο βρήκε ανταπόκριση, αλλά κάτι πολύ παραπάνω απο αυτό. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα βλέμματα των μελών του Esoterica που συνάντησα όλως τυχαίως ( ; ) εκείνη τη μέρα στη Σπηλιά. Άνθρωποι που δεν με γνώριζαν κάν ! Κι'όμως...ένιωσα αυτά τα βλέμματα να με αγκαλιάζουν και να μου μεταδίδουν ένα συναίσθημα, που δεν είχα βιώσει ποτέ μέχρι τότε. Η ανταπόκριση στο τόπικ, η ηθική υποστήριξη των μελών, τα πάντοτε ενθαρρυντικά τους λόγια, το ενδιαφέρον τους, πράγματα που τον τελευταίο καιρό αποτελούσαν κίνητρο να συνεχίσω αυτό που κάνω, πράγματα που τον τελευταίο καιρό στριφογυρνούν τόσο γλυκά στο μυαλό μου και μου δίνουν κουράγιο και δύναμη στις μοναχικές μου περιηγήσεις στο Βουνό....
...και το δικό μου "ευχαριστώ" για όλους αυτούς που είναι ;;; Αντιθέτως, αντί να τους ευχαριστήσω, τους γύρισα την πλάτη και αποχώρησα απο'δώ. Όπως πολύ σωστά είπε και η Avallon, τους κάλεσα όλους στο "σπίτι" μου και εγώ έφυγα αφήνοντας τους μέσα σε αυτό.
( Δεν σου κρύβω Αγαπητή, οτι τα λόγια σου αυτά με έκαναν να νιώσω πολύ άσχημα, όμως ήταν η αλήθεια. )
Δεν υπάρχει χειρότερο έγκλημα στον κόσμο απο την αχαριστία. Και εγώ, μόλις το διέπραξα για πρώτη φορά στη ζωή μου, εξ'αιτίας του αρρωστημένου πάθους μου για το Βουνό. Εντάξει, μπορεί κάποιες καταστάσεις που προκλήθηκαν απο αυτό το τόπικ να μην με βρήκαν σύμφωνο, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι έπρεπε να αντιδράσω τόσο γελοία και ανώριμα.
Θα ήθελα πολύ, να σας ζητήσω ολόψυχα μια τεράστια συγγνώμη, ( αν και απο τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο ) και πως θα ήθελα, αν έχω την ευκαιρία, να επανορθώσω. Ξέρω πως αυτό που θα πώ δεν με δικαιολογεί, απλά λόγω του οτι έχω δεθεί με τα ισχυρότερα δεσμά με αυτό το Βουνό, έχοντας φάει τη μισή μου ζωή εκεί πάνω, κάπου ένιωσα οτι ριμάζανε το ίδιο μου το σπίτι για αυτό και αντέδρασα έτσι. Ξέρω οτι ακούγεται πολύ εγωϊστικό αυτό, κάλλιστα θα μπορούσε κάποιος
να πει : " Και πως την έχεις δεί ρε μεγάλε, οτι η Πεντέλη είναι δικιά σου ; " Όχι δεν είναι έτσι, δεν ξέρω πως να περιγράψω με λόγια αυτά που νιώθω όταν βρίσκομαι εκεί και τα οποία όπως απεδείχθει τελικώς, με έκαναν για πρώτη φορά στη ζωή μου να πράξω με αυτό τον χυδαίο τρόπο. Ήταν λάθος μου και θα φροντίσω να το διορθώσω. Άλλωστε είμαι της γνώμης οτι απο τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να τον απασχολεί, είναι η συνεχής βελτίωση του εαυτού του μέχρι να πεθάνει. Αυτό προσπαθώ να κάνω και'γώ. Το θέμα δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά και να τα διορθώνουμε.
Ελπίζω να μην σας κούρασα. Θα προσπαθήσω να ξαναξεκινήσω αυτή την τόσο ωραία συζήτηση που είχα μαζί σας.
Σας χαιρετώ μέσα απο την καρδιά μου !

666

01/07/2003, 02:40:53
Φίλε Νταβέλη,
προσωπικά αν και δεν σε γνωρίζω -ούτε καν έχουμε ανταλλάξει μηνύματα εδώ μέσα-, χαίρομαι που αποφάσισες να επιστρέψεις!

Για τις στοές...
Στην ίδια εκπομπή αν θυμάμαι καλά, ο δημοσιογράφος πήγε στο μοναστήρι της Πεντέλης και ο μοναχός του έδειξε την είσοδο μιάς τέτοιας στοάς, η οποία όπως είπε επικοινωνούσε με κάποιο κτίριο της εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είπε ότι ήταν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (στην Πλάκα) αλλά δεν είμαι σίγουρη.

Δεν το έχω ακούσει ξανά, ότι μπορεί να υπάρχουν ευρήματα του σπηλαίου στο μουσείο -να εκτίθενται σε κάποια αίθουσα εννοείται γιατί στα υπόγεια υπάρχουν πολλά έτσι κι αλλιώς -, μπορεί κάποιος να το επιβεβαιώσει;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

fearΜέλος
01/07/2003, 03:12:23
Καλώς ήλθες και πάλι Ntaveli666 επιτέλους αυτό το topic θα ξανά πάρει ζωή. Ελπίζω τώρα να επιστρέψουν και τα άλλα παιδιά που ειχαν πει οτι δεν θα ξάνα γράξουν σε αυτό το topic

Η αλήθεια είναι εκεί έξω

satyrosΜέλος
01/07/2003, 11:55:58
Νταβελη εχεις την μοναδικη ικανοτητα να με συγκινεις οτιδηποτε και να κανεις - ακομα και μονο με την παρουσια σου. Ομολογω οτι διαβαζοντας το μυνημα της επιστροφης σου παραλιγο να βαλω τα κλαμματα. Δηλωνω λοιπον περηφανα, πως ειμαι κι εγω εδω, ειμαι πισω στο φορουμ και με πολλη ορεξη για συζήτηση - δειχνοντας φυσικα σεβασμο στο βουνο της Πεντελης.

ΥΓ. Λεγεται οτι η μονη Πεντελης επικοινωνει με το εκκλησακι της Αγιας Δυναμης στη Μητροπολεως και οχι την Αρχιεπισκοπη

ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ

01/07/2003, 12:43:15
quote:

ΥΓ. Λεγεται οτι η μονη Πεντελης επικοινωνει με το εκκλησακι της Αγιας Δυναμης στη Μητροπολεως και οχι την Αρχιεπισκοπη

Πολύ σωστά Σάτυρε!
Και μαντέψτε πως λένε το δρόμο που είναι το εκκλησάκι: “ΟΔΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ” !

"Τάδε έφη Avallon"
catΜέλος
01/07/2003, 22:01:56
Απο το στόμα μου το πήρες Avalon

Φίλε μου Τάσο ...πολύ το χάρηκα που το ξανασκέφτηκες και επέστρεψες ....τώρα το αγαπητό μας θέμα..θα αποκτήση πάλι την προηγούμενη δύναμη του ...και με τα γραφωμενα μας το βουνό θα αγαπηθεί και από αλλα μέλη.....Αλλωστε από την στιγμή που αποχώρησες ...σιωπήσαμε ολοι ..σαν να ειχε φύγει η ψυχή του πάρτι !!!!! (μεταφορικά το λέω ...μην με παρεξηγήση κανείς)

Αλλωστε υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να πούμε ...

Καλως μας βρήκαμε !!!!!!

"ΚΑΙ μη ΧΕΙΡOΤΕΡΑ να ΛΕΜΕ"