ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΟΙ 12 ΘΕΟΙ + ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΟΙ 12 ΘΕΟΙ + ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

kostakis30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
kostakisΜέλος
18/07/2008, 08:58:23
Καλημέρα σε όλους

Φίλε europaios2 (πλάκα-πλάκα μοιάζουμε σαν ένα τραπέζι με 2-3 πυρήνες που συζητούν άσχετα θέματα και το μόνο που ακούγεται είναι οχλαγωγία...χαχαχαχα)

quote:
Με τη λογική λοιπόν βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τα πάντα......... τη ζωή και δράση του Ιησού..................... με αυτές του Κρόνου................ ενδιαφέρον ακούγεται......... είναι όμως? είναι δηλαδή συγκρίσιμα μεγέθη? συγκρίνεται δηλαδή η νεκρανάσταση του Άδωνη με αυτήν του Ιησού????????

Με τη λογική βάζω στο ίδιο τσουβάλι αυτά που είναι για το ίδιο τσουβάλι. Δε μίλησα για τη ζωή και τη δράση του Ιησού για πολλούς λόγους, μίλησα για το συγκεκριμένο θέμα (του αν ο Δίας ή ο Ιησούς ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να είναι ίδια "συνομοταξία", μην το παρεξηγήσεις, ή όχι). Άλλωστε, ο παραλληλισμός αφορούσε τον Ιησού και το Δία για το συγκεκριμένο θέμα, όχι τον Κρόνο. Μη μου ζητήσεις φυσικά να παραλληλίσω τους βίους αυτών των δύο, γιατί ξέρεις ποια θα είναι η απάντηση.
Προφανώς λοιπόν δε συγκρίνω άσχετα. Για το λόγο αυτό και δεν "έθαψα" όλο το κείμενο του "Αγίου", αλλά συγκεκριμένα σημεία. Το να πω ότι έχει άδικο π.χ. που κρίνει την ασωτεία και τη λαγνεία που απέδιδαν οι αρχαίοι σε κάποιους από τους "Θεούς" τους, προσωπικά το βρίσκω περιττό. Μην ξεχνάς ότι έγραψα "η λατρεία προς το Θείο εκπορεύεται, εκ των πραγμάτων, από κάτω προς τα πάνω.". Γι' αυτό και επεσήμανα συγκεκριμένα σημεία.
Όσο για τη νεκρανάσταση του Άδωνι, νομίζω (επαναλαμβάνω, ΝΟΜΙΖΩ) ότι οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Άλλωστε, δε νομίζω ότι μιλάμε ακριβώς για "νεκρανάσταση" του Άδωνι, εκτός αν δεν τα θυμάμαι καλά.
Κάνε, σε παρακαλώ, μία προσπάθεια, τουλάχιστον στις μεταξύ μας διαφωνίες, να περιορίζεις τη διαλεκτική σου σε αυτό στο οποίο αναφέρομαι και να μην εξάγεις το "όλον από το μέρος", γιατί δεν είναι αυτή η τακτική μου (παρότι στατιστικολόγος). Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα σημεία του κειμένου του "Αγίου", επ' αυτών των αναφορών μου έχεις να διαφωνήσεις κάπου; δε θέλω να μπω σε διαδικασία παράθεσης αποσπασμάτων... και γιατί δε θέλω να τα ψάξω επί τούτου και γιατί θεωρώ ότι εδώ είναι χώρος προσωπικών τοποθετήσεων και όχι επιχειρηματολογίας τρίτων.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

18/07/2008, 10:10:06
quote:

Αγαπητέ Κεραυνός, η μητέρα γη ήρθε μετά ,πρώτα ήταν
η οφιλατρεία... Για την ακρίβεια, ο πολιτισμός των
αρχαίων πελασγων που πρώτοι ήταν στην γνωστή Ελλάδα
( Θεσσαλία) είχαν την οφιολατρεία εισηγμένη στα πλαίσια
του πρώτου θεού που εξέρχονταν απο τη γη...

Μπορείς να φέρεις στοιχεία γι' αυτό που λες;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

18/07/2008, 10:27:50
Αγαπητή μου Ostria υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και
θα στα γράψω σύντομα... Αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις
ότι ο πρωτάνθρωπος λάτρεψε πρώτα οτι φοβόταν γύρω το κι
έπειτα το δικό του θαύμα της γέννησης...
18/07/2008, 12:43:40
Αγαπητέ trexagireve, απ'όσα γνωρίζω στις Πελασγικές θεότητες συναντάμε την Διώνη(δωδωναία νύμφη,Τιτανίδα κόρη του Ωκεανού,που αντιπροσωπεύει τη γονιμοποιό δύναμη του υγρού στοιχείου)που εμφανίζεται ως σύζυγος του Δία, συναντάμε τον Πελασγικό Δία, συναντάμε τους Καβείρους(θρακοπελασγικής προέλευσης και θεωρούνται κατά μία εκδοχή παιδιά του Ηφαίστου και κατά δεύτερη του Δία ),οι Κάβειροι συνδέονται και με την λατρεία της Θεάς Δήμητρας,όπως επίσης συναντάμε στους Πελασγικούς Θεούς και άλλες θεότητες που αναφέρονται στο Δωδεκάθεο.Στους Προιστορικούς χρόνους ο άνθρωπος των σπηλαίων χάραζε μορφές μέσα στα σπήλαια,κάθε τι ήταν υπερφυσικό και προσπαθούσε να το εξευμενίσει,για να γιατρέψει, να φέρει βροχή, να έχει επιτυχία στο κυνήγι κλπ,εκεί συναντάμε μία μορφή σαμανισμού.

Το φίδι απ' όσο γνωρίζω στην Αρχαία Ελλάδα σαν θεότητα (οφιολατρεία)δεν το έχω δει.Η μορφή του φιδιού υπήρχε και το έχουμε συναντήσει σαν σύμβολο, όπως σου είπα και στο προηγούμενο μήνυμά μου στην Κρήτη ένα από τα σύμβολα της μητέρας-γης.Επίσης το συναντάμε σαν σύμβολο του Θεού Ασκληπιού(ένα σύμβολο θεότητας δεν σημαίνει ότι είναι και Θεός,αν ήταν και το σύμβολο θεός τότε θα είχε θεοποιηθεί για παράδειγμα και η κουκουβάγια που ήταν το σύμβολο της Θεάς Αθηνάς), ή σαν φύλακα δράκοντα(πύθωνας και χρυσόμαλλο δέρας), συναντάμε πάλι πύθωνα στούς Δελφούς όπου τον σκότωσε ο Απόλλωνας και ιδρύθηκε εκεί το αφιερωμένο στον Απόλλωνα μαντείο, ακόμα ένα άλλο μυθολογικό τέρας ήταν η Λερναία Ύδρα που την σκότωσε ο Ηρακλής.Δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν βρίσκομαι στην Αθήνα αλλά σε διακοπές και έτσι δεν μπορώ να βρω περισσότερες πληροφορίες.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο περί οφιολατρείας στην Αρχαία Ελλάδα, γιατί μου κίνησαν το ενδιαφέρον τα λεγόμενα σου,για οφιολατρεία και Αρχαία Ελλάδα δεν βρήκα τίποτα. Το μόνο που βρήκα ήταν ένα βιβλίο που έχει γράψει ένας θεολόγος ο Χρήστος Ντικμπασάνης, και μιλάει για μία λατρεία που χάνεται στα βάθη των θρύλων, συγκεκριμένα το ενημερωτικό σημείωμα για το βιβλίο του γράφει τα εξής:

"ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ Ο συγγραφέας και θεολόγος Χρήστος Ντικμπασάνης, ερευνητής της ιστορίας των θρησκειών και μελετητής παράξενων θρησκευτικών δοξασιών, με το νέο του βιβλίο ΟΦΙΟΛΑΤΡΕΙΑ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ, αναζητεί το μεταφυσικό υπόβαθρο της αρχαίας αυτής λατρείας που τα ίχνη της χάνονται στην ομίχλη των θρύλων. Η οφιολατρεία, μια από τις πιο παράξενες και μυστηριώδεις χθόνιες λατρείες που εμφανίστηκαν ποτέ στη γη, κρατάει την καταγωγή της από τα βάθη της προιστορίας και φθάνει σ' εμάς ως απόηχος της εποχής εκείνης που τα ερπετά κυριαρχούσαν στον πλανήτη μας. Το σύμβολο του φιδιού χρησιμοποιήθηκε σε αμέτρητες μυστικιστικές έννοιες και συνεχίζει να είναι για άλλους το σύμβολο της θεικής δύναμης και για άλλους εκπρόσωπος του Κακού. Στις διάφορες πρωτόγονες θρησκείες συναντάται ως η επικρατέστερη μορφή θεοποίησης. "

Δεν νομίζω πως αυτό είναι αρκετό για να με πείσει περί λατρείας του φιδιού στην Ελλάδα, εξάλλου στο εισαγωγικό σημείωμα δεν ξεχωρίσει που λατρευόταν το φίδι.

Wolf
18/07/2008, 14:33:47
Αγαπητέ μου Keraynos, μιλάω για πριν τον μινωικό πολιτισμό..
Μιλάω για την Πελασγία, που πρώτη έχει την αρχή της ελληνικής
φυλής στον χώρο της σημερινής Θεσσαλίας...
Ο κύκλος του φιδιού που δαγκώνει την ουρά του, είναι κάτι
που έχει μείνει από τότε... Ελπίζω να ξαναβρώ το αρχείο
με το θέμα αυτό σύντομα... Βλέπεις η δουλειά μου με τρώει
τόσο χρόνο που μόνο να γράφω μπορώ τώρα... Σύντομα θα το
βρώ και θα το βάλω...
18/07/2008, 16:52:26
quote:
trexagireve:Μιλάω για την Πελασγία, που πρώτη έχει την αρχή της ελληνικής
φυλής στον χώρο της σημερινής Θεσσαλίας...

Γνωρίζω αγαπητέ, και ονομάστηκε Πελασγία από το όνομα του γενάρχη των Πελασγών, τον Πελασγό που ήταν γιος του Δία και της Νιόβης.

Όσο γι'αυτό που αναφέρεις περί ουροβόρου όφεως, έχω να πω τα εξής, ο ουροβόρος όφις συμβόλιζε τον κύκλο,η ενότητα και το άπειρο, και μέσα σε αυτόν τον κύκλο που δημιουργούσε το σώμα του φιδιού οι Έλληνες έγραφαν το ρητό "εν το παν". Το φίδι που δαγκώνει την ουρά του,είναι σύμβολο θανάτου και αναγέννησης, καταστροφής και δημιουργίας.Ο ουροβόρος σαν σύμβολο θα μπορούσε να συγκριθει με το γιν-γιαν, η ισορροπία των αντιθέτων.Τον Ουροβόρο τον συναντάμε στην Αλχημεία, στους Γνωστικούς, στην Ερμητική φιλοσοφία, αλλά και στις θρησκείες και στη φιλοσοφία σε όλο τον κόσμο με διάφορες παραλλαγές.Στους Ορφικούς περιβάλλει το κοσμικό αυγό.Το συναντάμε σαν απεικόνιση στην Αίγυπτο, από εκεί το πήραν οι Φοίνικες, και από τους Φοίνικες οι Έλληνες.Όπως βλέπεις αγαπητέ ο συμβολισμός του φιδιού, έχει σχέση με την φιλοσοφία, και όχι με τους πρωτόγονους πρωτανθρώπους.
Η τελευταία αυτή φράση μου αναφέρεται στο σχόλιο που έκανες στην ostria:

quote:
trexagireve:Αγαπητή μου Ostria υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και
θα στα γράψω σύντομα... Αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις
ότι ο πρωτάνθρωπος λάτρεψε πρώτα οτι φοβόταν γύρω το κι
έπειτα το δικό του θαύμα της γέννησης...

Wolf

Edited by - keraynos on 18/07/2008 16:59:43

18/07/2008, 19:03:25
Αγαπητέ Κεραυνέ,δεν είπα τι σημαίνει ο ουροβόρος
όφις, αλλά από που προέρχεται και πόσο παλιό είναι....
Αλλά πριν τον Δία είχαμε τον Κρόνο και πριν από
αυτόν τον Ουρανό... Η γυναίκα εδώ που είναι;
18/07/2008, 19:35:54
quote:
Αγαπητέ Κεραυνέ,δεν είπα τι σημαίνει ο ουροβόρος
όφις, αλλά από που προέρχεται και πόσο παλιό είναι....
Αλλά πριν τον Δία είχαμε τον Κρόνο και πριν από
αυτόν τον Ουρανό... Η γυναίκα εδώ που είναι;

Ουρανός---------> Γαία
Κρόνος ---------> Ρέα

Η θηλυκή Θεότητα υπάρχει.

Επίσης δεν είμαι "αγαπητός keraynos"
και πίσω από το nick keraynos γυναίκα είναι

Wolf
19/07/2008, 00:20:00
Η πρώτη θεότητα που λάτρεψε ο άνθρωπος ήτανε η Γαία η Μητέρα γη που βρισκόταν δίπλα του, παθητική και η ίδια δέκτης της ουράνιας βουλήσεως και δυνάμεως .

Η γαία για τον άνθρωπο είχε ψυχή και μάλιστα ανωτέρας μορφής αφού ήταν σε θέση να γεννά από τα σπλάχνα της εκατομμύρια έμψυχα όντα, αλλά και να τα σκεπάζει με στοργή όταν πέθαιναν .

Σε αυτήν ρωτούσαν να του καθοδηγήσει σε όλες τις δυσκολίες του βίου τους ο άνθρωπος, αφού αυτή ήξερε τα πάντα, παρελθόντα και μελλούμενα σαν γνήσια μανά θα τους συμπονούσε και θα τους παραστεκόταν .

Για αυτό και τα αρχαιότερα ιερά (μαντεία) ήταν βαθιά μέσα στους κόλπους της γης ή επάνω σε ρωγμές του εδάφους .

Όσο για το φίδι θεωρείτε από την αρχαιότητα ως ιερό «ζώο» της γης καθώς μπαινόβγαινε αθόρυβα μέσα στις γήινες ρωγμές .

Μάλιστα οι ιερείς, ιέρειες ήταν ξυπόλυτοι, γυμνόποδες (ανιπτόποδες) για να ναι σε άμεση επαφή με το χώμα, και ξάπλωναν πάνω στην γη (χαμαιεύναι) .
Υπάρχει μάλιστα και ο «μύθος» για τον αρχαιότατο μάντη τον Μελάμπους με τα μαυρισμένα πόδια από την γύμνια, που απέκτησε τις μαντικές του ικανότητες χάρις σε δυο φίδια, που του «καθάρισαν» τα αυτιά για να ακούει όσα οι άλλοι αδυνατούν να ακούσουν .

Αλλά ακόμα και το γνωστό φίδι του Ασκληπιού …

19/07/2008, 00:39:37
Φίλε elo, είναι γνωστοί οι συμβολισμοί του φιδιού και πιστεύω πως όχι τυχαία ο χριστιανισμός τοποθέτησε πάνω του την αιτία της "διαχρονικής αμαρτίας" της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα στους αδαείς, να έχει συνυφανθεί με τον σατανά.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

19/07/2008, 01:16:15
Α, ρε ζημία που μας έκανε το φιδάκι….

19/07/2008, 01:24:46

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

19/07/2008, 08:42:53
Πολύ σωστά γι' αυτό κι ο χριστιανισμός
λέει ότι το φίδι, πριν το προπατορικό αμάρτημα
'ήταν το πιο συνετό ζώο του παραδείσου, όπως και λέει
ακόμη, "συνετοί ως όφεις"... Άλλο το ένα κι άλλο το άλλο...
Πάλι εθελομπερδευτήκαν μερικοί;
Η οφιολατρεία, πάντως προηγήθηκε της λατρείας των επί γης, και των
ουρανίων... Θα βρω το κείμενο...
19/07/2008, 10:29:53
Αν το βρεις θα είχε ενδιαφέρον να το δούμε. Βασικά συμφωνώ με τις επισημάνσεις της κεραυνού και του elo. Ας μην ξεχνάμε ότι το φίδι είναι και φαλλικό σύμβολο. Η λατρεία της θεάς στα σπήλαια και το φίδι που φυλάει την είσοδο πιθανόν να έχει και τέτοιο συμβολισμό. Δεν το έχω ψάξει και γω ιδιαίτερα οπότε δεν μπορώ να πω περισσότερα.
Θα επανέλθω σε μια βδομάδα μιας και φεύγω για σύντομες διακοπές αύριο. Ελπίζω όταν γυρίσω να έχουμε περισσότερες πληροφορίες γι αυτό το ενδιαφέρον θέμα.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

19/07/2008, 13:50:58
Το φίδι σε πολλές αρχαίες θρησκείες συμβόλιζε την γνώση, την σοφία και την γονιμότητα.

Στη μινωική Κρήτη η Μεγάλη Μητέρα κρατούσε τα δύο φίδια ως σύμβολα της γονιμότητας, αυτό δεν δείχνει καμία ένδειξη οφιολατρείας.
Πολύ σωστά αναφέρει ο elo το παράδειγμα του γιατρού Μελάμποδα που τα φίδια του καθάρισαν τα αυτιά κι έτσι μπορούσε να ακούει τις ομιλίες των ζώων και το γεγονός ότι το φίδι ήταν το σύμβολο του Ασκληπιού.

Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που το φίδι - κι ό,τι συμβόλιζε αυτό - δαιμονοποιήθηκε και κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην αρχαία Ελλάδα...

In anticipation of my resurrection...

19/07/2008, 18:00:27
Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε οφιολατρεία; Το
κείμενο που είχα, έλεγε για την πρώτη θρησκεια των πελασγών,
εδώ Θεσσαλία και μάλιστα ντόπια θρησκεία, αφού οι
12 και λοιποί, ήρθαν απο την Αίγυπτο και άλλες
βορειοαφρικανικές και μεσανατολικές περιοχές...
Ήταν η πιο πλιά θρησκεία στην Ελλάδα. Απλά με τις
επελάσεις των άλλων φύλων ήρθαν οι κατοπινοί θεοί...
Υπάρχει πολύ ιστορία με την πρώτη θρησκεία...
Ότι έχει και τη θετική του πλευρά το φίδι, το λέει κι ο
χριστιανισμός.......
19/07/2008, 19:18:03
quote:
Μήπως αυτό σημαίνει ότι υπήρχε οφιολατρεία; Το
κείμενο που είχα, έλεγε για την πρώτη θρησκεια των πελασγών,
εδώ Θεσσαλία και μάλιστα ντόπια θρησκεία, αφού οι
12 και λοιποί, ήρθαν απο την Αίγυπτο και άλλες
βορειοαφρικανικές και μεσανατολικές περιοχές...
Ήταν η πιο πλιά θρησκεία στην Ελλάδα. Απλά με τις
επελάσεις των άλλων φύλων ήρθαν οι κατοπινοί θεοί...
Υπάρχει πολύ ιστορία με την πρώτη θρησκεία...
Ότι έχει και τη θετική του πλευρά το φίδι, το λέει κι ο
χριστιανισμός.......

Αγαπητέ trexagireve στα προηγούμενα μηνύματά μου σου εξήγησα ότι στην Μινωική Κρήτη το φίδι είναι ένα από τα σύμβολα της Θεάς μητέρας γης, δεν έχει σχέση με οφιολατρεία.
Και στους Πελασγούς σου επανέλαβα πολλές φορές ότι είχαν θεούς που υπάρχουν και στο Δωδεκάθεο, πως γίνεται να μιλάμε για οφιολατρεία ως πρώτη θρησκεία των Πελασγών όταν ο ίδιος ο Γενάρχης των Πελασγών που ονομαζόταν Πελασγός θεωρήτω γιος του Δία και της Νιόβης

Wolf
19/07/2008, 19:46:03
Αγαπητή μου Κεραυνός, στην αρχαία Ελλάδα, οι
νέοι θεοί,πάντα παίρνανε τις θέσεις των παλιών και
άλλαζε η μυθολογία, ανάλογα... ΄Ετσι όταν υπήρχε ο Ουρανός
άλλοι θεοί παίζαν το ρόλο του πολυθεισμού που μετά με τον
Κρόνο ήταν άλλοι και με τον Δία άλλοι. Ακόμη και με τον Δία,
θεοί που πρώτα ήταν ασήμαντοι, όπως ο Διόνυσος, γίναν
μετά την εισαγωγή στοιχειων από την Αίγυπτο ποιό σημαντικοί
απ΄ότι ήταν πρώτα....
Όσο για την οφιολατρεία, επιμένω και μόλις βρω θα παραθέσω το σχετικό κείμενο. Η οφιολατρεία, δεν ήταν άσχετη με την επόμενη θρησκεία του 12θέου, απλά υποσκελίστηκε, λόγω νεωτερισμού...
19/07/2008, 20:56:50
Σε αναμονή λοιπόν αγαπητέ trexagireve, των στοιχείων που θα μας παρουσιάσεις

Wolf
19/07/2008, 21:38:50
...Από ότι θυμάμαι μάλιστα, η φιδοκτονία του
Ηρακλή, συμβολίζει τον θάνατο της παλιάς θρησκείας
και τον ερχομό των αιγυπτιακών και ασσυριακών θεοτητων
στην Ελλάδα, όπως και αντίστοιχα του Δία απέναντι στον
πατέρα του Κρόνου, ξένοι κι αυτοί, αφού δεν "γεννήθηκαν"
εδώ...