- "Είναι αλήθεια" (διαφημιστικό αρχικό μήνυμα για τσιγάρα) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
http://www.focusmag.gr/articles/view-article.rx?oid=80368
Να υποθέσω τώρα ότι το focus σας …αντέγραψε![]()
Και αν όντως συνέβη αυτό γιατί δεν παραθέτει εσάς ως πρωτότυπη πηγή του άρθρου
Το βρίσκω τουλάχιστον αντιδεοντολογικό.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο εάν και εφόσον γνωρίζεις:
Απο ποιες πρωτότυπες ιστορικές πηγές προκύπτει το παρακάτω συμπέρασμα που γράφετε στο άρθρο σας
:
"Οι δολοφόνοι της Υπατίας ήταν Παραβολικοί, φανατικοί μοναχοί της Εκκλησίας του Αγ. Κυρίλλου της Ιερουσαλήμ, πιθανώς υποβοηθούμενοι από Νιτριανούς μοναχούς."
.......
Eνδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης κάποια ...σχόλια που βρήκα γι'αυτό το άρθρο:
~Perastikos , 24-05-2004 20:29:
Αίσχος! Ανιστόρητο και απαράδεκτο κείμενο. Κρίμα που το Φόκουσμαγκ γίνεται υποχείριο ψευδοϊστορικών σκοπιμοτήτων! Η Υπατία ήταν Χριστιανή προσήλυτη, όπως η ίδια μαρτυράει στην αλληλογραφία της με τον Συνέσιο. Περισσότερα: http://www.focusmag.gr/fora/view-message.rx?oid=86115#msg_86115
~Perastikos , 24-05-2004 20:31:
Ο δε Άγιος Κύριλλος, δεν είχε την παραμικρή ανάμιξη στον ΠΟΛΙΤΙΚΟ αυτό φόνο, που έγινε από φανατικούς. Ο Άγιος Κύριλλος μάλιστα έλειπε όταν έγινε ο φόνος, και όταν γύρισε, ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι ειδωλολάτρες τού ζήτησαν να μένει εκεί για να νιώθουν ασφαλείς.
~Perastikos , 24-05-2004 20:37:
Το Φόκουσμαγκ, πρέπει να είναι προσεκτικό στα άρθρα που βάζει, γιατί γίνεται αιτία παραπληροφόρησης και φορέας ψευδών στοιχείων. Τα όσα έχουν γραφεί στο φόρουμ τού φόκους για το θέμα αυτό, θα έπρεπε να τα γνωρίζει αυτός που έβαλε αυτό το τερατούργημα

Ε.Ο. Ανδρομέδιος ]+[ http://andromedios.blogspot.com
Edited by - skeptic on 29/01/2006 21:27:08
Υπατία..Η μεγάλη επιστήμονας και φιλόσοφος!
Νομίζω πως είναι 2 πολύ καλά και διδακτικά topics... ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
ε') Στο Χρονικό, 84 του Ιωάννη Νικίου (5ος αι.) δίνεται μια ακόμη περιγραφή του θανάτου της: «Και μετά ένα πλήθος πιστών υπό την καθοδήγηση του Πέτρου του μάγιστου – αυτός ήταν τέλειος πιστός από κάθε άποψη στον Ιησού Χριστό – άρχισαν να ψάχνουν την ειδωλολάτρισσα (...). Και όταν έμαθαν το μέρος όπου ήταν, προχώρησαν προς αυτήν και την είδαν να κάθεται σε μια υπερυψωμένη καρέκλα. Αφού την κατέβασαν, την τράβηκαν μέχρι την μεγάλη εκκλησία που λέγεται Καισάρειον. Αυτό ήταν σε μέρες εορτής. Και της έσκισαν τα ρούχα και την έσυραν στους δρόμους ώσπου πέθανε»
Και η συνέχεια του κειμένου του Ιωάννη Νικίου λέει" και τότε όλοι αυτοί οι άνθρωποι περιτρυγιρίσανε τον Πατριάρχη Κύριλλο και τον προσφωνήσανε σαν "νέο Θεόφιλο" διότι κατέστρεψε και τα τελευτέα υπολείματα της ειδωλολατρείας στην πόλη τους"!
Παρεπιπτώντος ο Νικίου αναφέρει το μέρος που την κάψανε ως Κιννάριον.
Θεωρό ύποπτο γιατί δεν αναφέρει και αυτό η ιστοσελίδα που προσκόμισες!
Ούκ ήμην, εγέγονα, ούκ είμι ου μέλει μοι
Αντικειμενικότητα
To ότι τη σκότωσαν μέσα σε χριστιανικό ναό αποδικνύει με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έγκλημα ήταν κυρίως για θρησκευτικούς λόγους και ότι οι εγκληματίες ήταν χριστιανοί.
Εμένα πάντως με προβληματίζει και το παρακάτω χωρίο:
quote:
Και μετά ένα πλήθος πιστών υπό την καθοδήγηση του Πέτρου του μάγιστου – αυτός ήταν τέλειος πιστός από κάθε άποψη στον Ιησού Χριστό –
Δηλαδή ο τέλειος πιστός στον Ιησού Χριστό είναι παράλληλα και εγκληματικό κτήνος
Και κάτι άλλο...
Μήπως έχει κανείς σας πρόσβαση στην αλληλογραφία της Υπατίας με τον Συνέσιο![]()
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε που και πως ακριβώς αναφέρει ότι ήθελε να βαπτιστεί χριστιανή...
(Αν και η Υπατία ως φιλόσοφος ήταν ανοιχτό μυαλό πολύ αμφιβάλλω ότι θα ήθελε να αποχωριστεί τις νεοπλατωνικές ιδέες για να ασπαστεί ένα νέο τότε δόγμα, τον χριστιανισμό)

Απο οτι θυμάμαι είναι 19 τα γράμματα αυτά και τα έχω διαβάσει ολα πριν μερικά χρόνια.
Παραμύθι τον απολογητών είναι και του παπα Ρωμιού!
Με ενδιαφέρει αρκετά!

quote:
Φίλε Mετρον μήπως έχεις τη σχετική βιβλιογραφία που αναφέρει την πλήρη αλληλογραφία της με τον ΣυνέσιοΜε ενδιαφέρει αρκετά!
Και εμένα θα με ενδιέφερε η σχετική βιβλιογραφία.

quote:
Αυτό που είπε υποτίθεται η Υπατία ,δηλαδή το "θέλω γαρ Χριστιανή αποθάνειν " δεν υπάρχει πουθενά στα γράμματα που αλληλογραφεί με τον Συνέσιο!
Απο οτι θυμάμαι είναι 19 τα γράμματα αυτά και τα έχω διαβάσει ολα πριν μερικά χρόνια.
Παραμύθι τον απολογητών είναι και του παπα Ρωμιού!
Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβαίνει. Άλλωστε πουθενά δεν δίνουν το πλήρες απόσπασμα.
Επίσης είναι δυνατόν αν η Υπατία υπήρξε χριστινή προσύλητη (όπως ισχυρίζονται μόνο οι απολογητές και κανείς άλλος) να τη δολοφονούσαν οι ίδιοι οι φανατικοί χριστινοί και μοναχοί;;;
Αλλά φανατικοί χριστιανοί την δολοφόνησαν που την κατηγορούσαν προφανώς για παγανίστρια και μάγισσα(!) και δολοπλοκία με τον Ορέστη εναντίον του Κυρίλλου... Καθοδηγούμενοι ως όχλος ίσως από το ιερατείο και τον Κύριλλο που δεν πρέπει και να την πολυσυμπαθούσε...

Νομίζω ότι μόνο μια επιστολή σώζεται προς την Υπατία.
Αν ξέρει κάποιος κι άλλες ας τις υποδείξει.
Οι επόμενη παράγραφος του Σωκράτη αναφέρει ότι μετά ταύτα οι εβραίοι της πόλης σταύρωσαν ένα παιδί χριστιανό.
"παιδίο χριστιανόν συλλαβόμενοι σταυρον ποδήσαντες απεκρέμασαν"
Φυσικά οι ιουδαίοι δεν το έκαναν για εκδίκηση της Υπατίας,
αλλά γιατί τότε σε αυτή την πόλη γινότανε το μπάχαλο.
To Σουίδα διερωτάται αν ένοχος είναι ο Κύριλλος ή το έμφυτο θράσος και στασιώδες των αλεξανδρινών. Γιατί λέει, αυτό που έκαναν στην Υπατία τo έκαναν και σε πολλούς από τους επισκόπους τους όπως στον επίσκοπο Γεώργιο και Προτέριο.
Νομίζεις φίλτατε Dimitris!
Δες λίγο το TLG στο προς Υπατίαν και τή Φιλοσόφο και θα δείς οτι είναι πολύ περισσότερα!
Οσο για τους Ιουδαίους! Μήπως η "προβοκάτσια" ξεκίνησε απο τον ακόλουθο του Κύριλλου Αμώνιο?
Οντος της πόπης γινότανε αλλά έχει μεγάλη σημασία η αφετηρία!
Και τι σημαίνει το TLG![]()

http://www.geocities.com/athens/acropolis/5164/synesius.html
Για την αφετηρία δε νομίζω να τη βρήκε κανείς μέχρι σήμερα αφού ακόμη και το σουιδα διερωτάται για τα γεγονότα.
Η άποψη μου είναι οτι ο Θάνατος της είχε πολιτική σκοπιμότητα!
Στο επίπεδο που ήτανε και αυτή και ο Κύριλλος δεν υφίσταται Θρησκευτικός φανατισμος εκ μέρους του Κυρίλλου!
Δεν υπάρχει θέμα πίστης σε αυτό το σκαλοπάτι. Οπως είχε πει και ο Αριστοτέλης " ο άνθρωπος είναι πολιτικό ον"
Just politic`s!
Αυτό είναι όλο.
Μετα την νίκη της Αλεξανδρινής σχολής κατά των παλαι ποτέ κραταιών Αθηναίων δηλ. της πλατωνικής σχολής με αρχηγό την Υπατία , η επιροή της γυναίκας αυτής ηταν πολύ μεγάλη! Και οχι μόνο στον έπαρχο Ορέστη αλλα και σε πολύ υψηλότερα κλιμάκια που φτάνανε μέχρι την πρωτεύουσα!
Επρεπε να φύγει!
Πάση θυσία!
Ηταν σύμβολο και έπρεπε να χαθεί με συμβολικό τρόπο και ανεξίτηλο ώστε να δούνε κάποιοι την ματαιώτητα με το να τα βάζουνε με την Εκλησία!
Οι Αγγλοι θα το λέγανε "to make a statement".
Τοσο απλά!
Παρ`οτι το κάνανε φανατικοί Χριστιανοί , ακολουθούσανε πολιτικούς σκοπούς του Κύριλλου.
quote:
Παραβολικούς να υποθέσω ότι εννοείς...
παραβολάνος
και παραβαλᾱνος, ὁ, Α· (συν. στον πληθ.) οἱ παραβολᾱνοι και παραβαλᾱνοι· πρόσωπα ταγμένα στην υπηρεσία τής Εκκλησίας και επιφορτισμένα να θάβουν νους νεκρούς, ιδίως όσους είχαν πεθάνει από λοιμώδεις νόσους, κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο, τα οποία όμως με την πάροδο τού χρόνου αποτέλεσαν ιδιαίτερη τάξη και μεταβλήθηκαν σε ταραχοποιά στοιχεία.
Λεξικο ΠΑΠΥΡΟΣ
Φαίνεται ότι δεν τα πας καλά με τα ελληνικά.
Σε διευκόλυνα;

Δε βλέπεις ότι συμμετέχω και σε άλλα threads?
Τεσπα.
Το ειρωνικό σχολιάκι σου ισχύει και για το συγγραφέα αυτού του κειμένου?

Εγώ έχω τα καρύδια να ομολογήσω ότι είχα μείνει με την εντύπωση (λανθασμένα βεβαίως) ότι λέγονται μόνο "Παραβολικοί" ενώ και το δικό σου είναι ΟΛΟΣΩΣΤΟ (μη σου πω και σωστότερο).
Εσύ αποδίδεις το πικρόχολο σχολιάκι που έκανες για τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ μου ΚΑΙ στον ανωτέρω συγγραφέα???
Άντε να σε δω γενναίε μου που λάκισες από τα threads με α) τους Θεοδοσιανούς κώδικες και β) τις Ανθρωποθυσίες στην Αρχαία Ελλάδα και νομίζεις ότι θα κρυφτείς πίσω από την Υπατία...
Όσο και ν'αργήσεις εγώ θα σε περιμένω!
Υ.Γ Έχετε φάει τέτοια καρπαζιά ξεγυρισμένη (αλά Τζανετάκος μιλάμε) που ψάχνετε απεγνωσμένα να ψελλίσετε το οτιδήποτε εναντίον μου...
Ερευνάτε τας Γραφάς
Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με προβληματικούς.

Edited by - Αίολος on 26/09/2012 16:57:43
quote:
Οταν κάποιος, κατά την διάρκεια της σύνταξης ενός Ελληνικού κειμένου, διακόπτει τα ελληνικά, αλλάζει το πληκτρολόγιο στην λεγομένη λατινική και αντί να γράψει "θέμα", γράφει σε μία ακατανόητη γλώσσα μια μπούρδα, και ξανααλλάζει το πληκτρολόγιο στα ελληνικά για να συνεχίσει, χωρίς ΟΥΔΕΝΑ λόγο, τότε αυτό είναι σοβαρή ένδειξη, αν όχι απόδειξη, ότι έχει σοβαρό πρόβλημα ανάμεσα στ' αυτιά του.Δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση με προβληματικούς.
μπορεί;
ΑΛΛΟ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ ΑΙΟΛΕ!!!!
ΤΟ ΠΙΚΡΟΧΟΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΟΣΤΑΡΑ???
ΝΑΙ Ή ΟΥ???
ΑΝΤΕ ΓΕΝΝΑΙΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.
ΕΧΩ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΑΠΟ ΔΑΥΤΕΣ ΑΛΛΑ ΟΣΟ ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ "ΤΑΛΑΙΠΩΡΩ" ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ...
Υ.Γ Εμένα θα με ένοιαζε περισσότερο αν κάποιος είχε να μου προσάψει έλλειψη επιχειρημάτων και αποφυγή ανταπάντησης σε όποια γλώσσα και να μου το έγραφε και από τη ντροπή μου δεν θα είχα ξαναμπει στο FORUM
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:Αν εννοείς το σχόλιό μου για τούς κρετίνους, δεν εννοούσα εσένα βρε, αλλά εκείνους που καταργούν διφθόγγους, φωνήεντα και σύμφωνα από την αρχαιότερη γραφή της Ευρώπης.
ΑΛΛΟ ΣΕ ΡΩΤΗΣΑ ΑΙΟΛΕ!!!!ΤΟ ΠΙΚΡΟΧΟΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΟΣΤΑΡΑ???

quote:Για τα ελληνικά σου το σχόλιό μου αφορούσε την λέξη "παραβολικοί" η οποία είναι γνωστή ελληνική - παραβολή κλπ - και σε καμμία περίπτωση δεν αποδίδει τις ιδιότητες εκείνων των ομάδων.
Εσύ αποδίδεις το πικρόχολο σχολιάκι που έκανες για τα ΕΛΛΗΝΙΚΆ μου ΚΑΙ στον ανωτέρω συγγραφέα???
Το ίδιο έπρεπε να σκεφτεί και ο συντάκτης του αποσπάσματος που μας παρέθεσες.
Σύμφωνα με το λεξικό ΠΑΠΥΡΟΣ η λέξη "παραβολάνος" είναι ελληνική αλλά εντελώς άγνωστη σε όλους μας.
[ΕΤΥΜΟΛ. < λατ. parabolani, παρεφθαρμένη μεταφορά στη Λατινική τού παραβαλανεύς «νοσοκόμος-μοναχός»].
παραβαλανεύς
-έως, ὁ, Μ· νοσοκόμος μοναχός.
[ΕΤΥΜΟΛ. < παρ(α)-* + βαλανεύς «υπηρέτης βαλανείου»].
βαλανείον
βαλανεῑον, το (AM) και βαλάνειον και -νιόν, το (Μ)· λουτρό.
[ΕΤΥΜΟΛ. Τα βαλανεύς, βαλανείον είναι λέξεις της αττικής κυρίως διαλέκτου που δεν απαντούν στον Όμηρο και δεν εμφανίζονται πριν από τον Αριστοφάνη και τον Πλάτωνα. Υποστηρίχθηκε ότι πρόκειται για δάνεια αιγαιακής προελεύσεως (πρβλ. ασάμινθος), όπου ήταν γνωστή η συνήθεια του μπάνιου με ζεστό νερό. Κατ' άλλους όμως οι λέξεις αυτές είναι δημιουργήματα της Ελληνικής και προέρχονται από *βάλανος «πώμα μπανιέρας» ή «βρέξιμο». Με τη δεύτερη σημασία η λ. *βάλανος σχετίζεται με το βάλλω «ρίχνω, καλύπτω κάτι ρίχνοντας νερό», καθώς και με το αρχ. ινδ. galana-»αυτός που στάζει», υπόθεση όχι και τόσο πειστική. Εξάλλου η μορφολογική σχέση με το βάλανος δεν δικαιολογείται σημασιολογικά. Μία τελευταία ερμηνεία ανάγεται σε υποθετικό τ. *βάλανα «φιάλη με νερό για τους λουομένους»].
Βαλάνο σήμερα ονομάζουμε το δέρμα που καλύπτει την κορυφή του ανδρικού μοριου.

Edited by - Αίολος on 26/09/2012 21:21:05