ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- περι θανατου - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- περι θανατου - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

el.elyon30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
el.elyonΜέλος
25/09/2007, 13:34:03
Ο φόβος του θανάτου.
Γιατί φοβόμαστε το θάνατο?
Τι είναι ο θάνατος?

Ο θάνατος σαν γεγονός είναι το τέλος της ζωής. Η ζωή μας αρχίζει με την γέννηση και τελειώνει με το θάνατο! Άρα γιατί να φοβόμαστε αυτό το γεγονός; Στην πραγματικότητα τι είναι αυτό που φοβόμαστε;

Αυτό που φοβόμαστε στην πραγματικότητα είναι το Άγνωστο. Και στο θέμα μας, το άγνωστο δεν είναι το γεγονός. Μας είναι “άγνωστο” το τι ακολουθεί μετά το γεγονός. Κι εδώ με άγνωστο εννοώ ότι δεν είναι αντικειμενικά γνωστό σε όλους μας το τι ακολουθεί μετά το γεγονός κι αν ακολουθεί!

Άρα ο φόβος του θανάτου είναι ο φόβος για το άγνωστο, είναι ο φόβος για το τι συμβαίνει μετά το θάνατο!

Θα πρέπει να δούμε και τι είναι η ζωή του ανθρώπου για να καταλάβουμε καλύτερα το θάνατο. Άρα τι είναι ο άνθρωπος?

Είναι ο άνθρωπος μόνο ύλη και η ζωή είναι μόνο βιολογική?
Είναι ο άνθρωπος και πνεύμα άρα έχει και πνευματική ζωή?

Τα γεγονότα υπάρχουν για όλους μας, η ζωή και ο θάνατος. Νομίζω ότι έτσι έχουμε φτάσει στο σταυροδρόμι της ερμηνείας των γεγονότων!
Εδώ υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορεί κανείς να ακολουθήσει.

Ο δρόμος της Επιστήμης = Εξέλιξης.
Ο δρόμος της Θεολογίας.
Ο δρόμος της Θρησκείας.
Ο δρόμος της Μυθολογίας.
Ο δρόμος της Φιλοσοφίας.
Ο δρόμος της Ιστορίας.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

26/09/2007, 08:33:28
Αγαπητέ el.elyon, θα συμφωνήσω με το μεγαλύτερο μέρος του μηνύματος σου.

Πιστεύω κι εγώ πως ο φόβος του θανάτου σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον φόβο του Αγνώστου διότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε τι θα συμβεί όταν αποχωρήσουμε από τον φυσικό κόσμο.
Όπως είχα αναφέρει και σε προηγούμενο μήνυμα μου, είναι πιθανόν να υπάρχει κι ένας φόβος για κάποια μετέπειτα "τιμωρία", αναλόγως με το θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο στο οποίο μεγαλώνει ένας άνθρωπος.

Η απάντηση για το τι είναι ο θάνατος έχει συνάφεια με την απάντηση που δίνουμε όταν αναρωτιόμαστε τι είναι η ζωή και τι είναι ο άνθρωπος ως οντότητα.
Αν τον άνθρωπο τον θεωρήσουμε ως ύλη μόνο, ο θάνατος θα είναι ο θάνατος κι η τελική φθορά της ύλης.
Αν θεωρήσουμε τον άνθρωπο ως ένα συνδυασμό πνεύματος κι ύλης, ο φυσικός θάνατος είναι η φθορά της ύλης κι η άνοδος του πνεύματος σε ένα άλλο επίπεδο.

Αναφέρεις ότι υπάρχουν διάφοροι δρόμοι που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει.
Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να επιλέξει έναν δρόμο μόνο, μπορεί να συνδυάσει περισσότερους από έναν δρόμους ή μπορεί να τους ακολουθήσει όλους ταυτόχρονα βρίσκοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τους για να το καταφέρει αυτό?

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
26/09/2007, 10:26:32
quote:
Dying Incubus: Αναφέρεις ότι υπάρχουν διάφοροι δρόμοι που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει.
Πιστεύεις ότι ένας άνθρωπος θα πρέπει να επιλέξει έναν δρόμο μόνο, μπορεί να συνδυάσει περισσότερους από έναν δρόμους ή μπορεί να τους ακολουθήσει όλους ταυτόχρονα βρίσκοντας την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τους για να το καταφέρει αυτό?

Αγαπητέ μου Dying Incubus για να ακολουθήσει κάποιος θα πρέπει πρώτα να ορίσει εάν ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη ή είναι και πνεύμα. Από τον ορισμό το τι είναι ο άνθρωπος θα εξαρτηθεί και ο δρόμος – δρόμοι που θα ακολουθήσει κανείς.
Άρα εγώ συμπεράνω ότι κανένας δεν μπορεί να ακολουθήσει όλους τους δρόμους ταυτόχρονα και ο συνδυασμός όλων των δρόμων είναι πολύ δύσκολος μέχρι αδύνατον!

Σαφώς και το ποιο λογικό είναι κάποιος να ακολουθήσει μόνο έναν δρόμο και νομίζω ότι οι περισσότεροι ακολουθούν μόνο έναν!

Στην πραγματικότητα όλοι καταλήγουμε σε έναν δρόμο…….!

Καλημέρα.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

27/09/2007, 10:37:35
Αγαπητέ el.elyon, συμφωνώ ότι ο δρόμος στον οποίο καταλήγουμε είναι ένας.
Οι δρόμοι που ανέφερες λοιπόν προσωπικά μου φαντάζουν ως σοκάκια, τα οποία καταλήγουν στον τελικό δρόμο.

Παρόλα αυτά δεν βρίσκω τον συνδυασμό τους αδύνατο.
Είναι εξαιρετικά δύσκολος καθώς θα πρέπει ο νους μας να λειτουργήσει συνθετικά κι όχι χωριστικά.
Αυτό όμως δεν το βρίσκω ανέφικτο.

Οπότε πιο λογικό θεωρώ το να ακολουθήσει κάποιους περισσότερους από έναν δρόμους παρά ένα και μοναδικό.
Χάνει τα αξιοθέατα που μπορεί να δει από τα άλλα σοκάκια αν ακολουθήσει μόνο ένα...

el.elyonΜέλος
27/09/2007, 11:51:04
quote:
Dying Incubus: Οπότε πιο λογικό θεωρώ το να ακολουθήσει κάποιους περισσότερους από έναν δρόμους παρά ένα και μοναδικό.
Χάνει τα αξιοθέατα που μπορεί να δει από τα άλλα σοκάκια αν ακολουθήσει μόνο ένα...

Αγαπητέ el.elyon, συμφωνώ ότι ο δρόμος στον οποίο καταλήγουμε είναι ένας.
Οι δρόμοι που ανέφερες λοιπόν προσωπικά μου φαντάζουν ως σοκάκια, τα οποία καταλήγουν στον τελικό δρόμο.

Απλά να θυμίσω ότι εξαρτάτε από το τι είναι ο άνθρωπος. Μόνο ύλη ή και πνεύμα?

Γιατί αγαπητέ μου εάν κάποιος πιστεύει ότι άνθρωπος είναι μόνο ύλη τότε θα ακολουθήσει μόνο ένα δρόμο, της εξέλιξης!!!

Εάν πιστεύει ότι είναι και πνεύμα τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι το πνεύμα και ποια η σχέση της με το γεγονός?! Άρα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε?

Θα έλεγα ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Πρώτα η εξέλιξη. Θα προτιμούσα κάποιος που πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη να μας πει για το δρόμο που ακολουθεί!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 27/09/2007 12:05:22

γιωργοςΑΝέο Μέλος
28/09/2007, 12:40:14
Νομιζεται οτι για να γινουμε φιλοι με το θανατο χρειαζομαστε να ξερουμε τι θα συμβει μετα απο αυτον?

Μου φαινεται σαν να πηγαινουμε σε ενα φιλο μας με καποιο σκοπο δηλαδη.Γεια σου δεν ξερω ποιος εισαι κ τι κανεις αλλα ηρθα με το σκοπο να σου φαω το φαγητο που μαγειρευεις,ξερω γω!?

el.elyonΜέλος
28/09/2007, 14:05:40
quote:
γιωργοςΑ: Νομιζεται οτι για να γινουμε φιλοι με το θανατο χρειαζομαστε να ξερουμε τι θα συμβει μετα απο αυτον?

Εάν ο θάνατος είναι Πρόσωπο μπορεί να υπάρχει φιλία, είναι όμως πρόσωπο?!

quote:
γιωργοςΑ: Μου φαινεται σαν να πηγαινουμε σε ενα φιλο μας με καποιο σκοπο δηλαδη.Γεια σου δεν ξερω ποιος εισαι κ τι κανεις αλλα ηρθα με το σκοπο να σου φαω το φαγητο που μαγειρευεις,ξερω γω!?

Άρα είναι φίλος σου ο θάνατος?

Θα ήθελα να μη με μπερδεύεις με τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε. Ο θάνατος για μένα δεν είναι πρόσωπο και έχω εξηγήσει τι είναι.

Εάν αυτό που ζητάς είναι η φιλία με το θάνατο και ο θάνατος είναι φίλος σου τότε εγώ είμαι εκτος θέματος και δεν θα συνεχίσω γιατί δεν θέλω να χαλάσω φιλίες!!!!!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

28/09/2007, 23:28:37
quote:
el.elyon - εάν κάποιος πιστεύει ότι άνθρωπος είναι μόνο ύλη τότε θα ακολουθήσει μόνο ένα δρόμο, της εξέλιξης!!!

Φίλε μου εδώ με μπέρδεψες .

Τι εννοείς λέγοντας εξέλιξη της ύλης;

Μιλάς για εξέλιξη ύλης μέσω της επιστήμης ή για πνευματική εξέλιξη που αλληλεπιδρά στην ίδια μας την ύλη ;

γιωργοςΑΝέο Μέλος
29/09/2007, 02:47:36

El.elyon ο θανατος σαφως και δεν ειναι προσωπο,
Βεβαια μου αρεσει και εμενα η τεχνη

Δεν εχω ξεπερασει το φοβο του θανατου ,κ δεν ξερω αν το εχουν καταφερει και πολλοι ετσι οπως ειναι η κοινωνια μας .

Στην αναλυση που εσυ ζητησες ,οι γνωσεις μου δεν ξερω αν επαρκουν...θα ειμαι τριγυρω και θα παρακολουθω με ενδιαφερον.

ευχαριστω

el.elyonΜέλος
29/09/2007, 10:02:56
quote:

El.elyon ο θανατος σαφως και δεν ειναι προσωπο,
Βεβαια μου αρεσει και εμενα η τεχνη

Δεν εχω ξεπερασει το φοβο του θανατου ,κ δεν ξερω αν το εχουν καταφερει και πολλοι ετσι οπως ειναι η κοινωνια μας .

Στην αναλυση που εσυ ζητησες ,οι γνωσεις μου δεν ξερω αν επαρκουν...θα ειμαι τριγυρω και θα παρακολουθω με ενδιαφερον.

ευχαριστω

Καλημέρα φίλε Γιώργο.

Αγαπητέ μου, το θέμα του θανάτου ήταν και είναι το ποιο σημαντικό για τον άνθρωπο γιατί υπάρχει ο φόβος για το άγνωστο. Και αυτό που υπάρχει μετά θάνατον για πολλούς, είναι δια πίστεως. Τα Μυστήρια έχουν να κάνουν με το θάνατο και την αιώνια ζωή. Αυτό που ήθελε και θέλει ο άνθρωπος είναι να ξεπεράσει το φόβο και όχι να αντιμετωπίζει το άγνωστο!!!

Ο άνθρωπος με τα ποιήματα του, την τέχνη, και γενικότερα με το συναίσθημα προσπαθεί να διώξει το φόβο του θανάτου. Δημιούργησε μια ψευδαίσθηση, την ψευδαίσθηση του Αθάνατου !

Εκτιμώ την ειλικρινά σου φίλε μου, αλλά δεν θα ήθελα να δούμε ποιος έχει ξεπεράσει το θάνατο και πως, θα ήθελα να αντιμετωπίζουμε το άγνωστο! Για αυτό και νομίζω ότι πρέπει να δούμε όλους αυτούς τους δρόμους πως αντιμετωπίζουν το άγνωστο!!!

Αγαπητέ μου φίλε, είναι σημαντικό να αποκτήσεις την γνώση των σκέψεων των άλλων αλλά το ποιο σημαντικό είναι η γνώση από τις σκέψεις σου!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 29/09/2007 10:04:33

el.elyonΜέλος
29/09/2007, 10:20:15
quote:

quote:
el.elyon - εάν κάποιος πιστεύει ότι άνθρωπος είναι μόνο ύλη τότε θα ακολουθήσει μόνο ένα δρόμο, της εξέλιξης!!!

Φίλε μου εδώ με μπέρδεψες .

Τι εννοείς λέγοντας εξέλιξη της ύλης;

Μιλάς για εξέλιξη ύλης μέσω της επιστήμης ή για πνευματική εξέλιξη που αλληλεπιδρά στην ίδια μας την ύλη ;

Φίλε μου elo, ποιοι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη?

Αγαπητέ μου φίλε αυτοί που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη πιστεύουν ότι αυτό που πεθαίνει είναι η ύλη. Άρα δεν υπάρχει κάτι άγνωστο μετά θάνατον για αυτούς. Ο δρόμος της εξέλιξης είναι μόνο η εξέλιξη της ύλης και όχι του πνεύματος αφού για αυτούς δεν υπάρχει πνεύμα!

Καλημέρα!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

29/09/2007, 12:34:26
quote:
Απλά να θυμίσω ότι εξαρτάτε από το τι είναι ο άνθρωπος. Μόνο ύλη ή και πνεύμα?

Γιατί αγαπητέ μου εάν κάποιος πιστεύει ότι άνθρωπος είναι μόνο ύλη τότε θα ακολουθήσει μόνο ένα δρόμο, της εξέλιξης!!!

Εάν πιστεύει ότι είναι και πνεύμα τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι το πνεύμα και ποια η σχέση της με το γεγονός?! Άρα ποιο δρόμο θα ακολουθήσουμε?

Αγαπητέ el.elyon, ο θάνατος είναι αυτό που είναι ως κατάσταση κι αυτό δεν αλλάζει ούτε για τον άνθρωπο ο οποίος πιστεύει ότι είναι μόνο ύλη ούτε για αυτόν που πιστεύει ότι είναι ύλη και πνεύμα.
Από και και πέρα ο κάθε άνθρωπος τον αντιλαμβάνεται διαφορετικά οπότε τον ερμηνεύει και τον αποδέχεται και σε διαφορετικό βαθμό.
Προσωπικά δεν αποδέχομαι ότι είμαι μόνο ύλη, οπότε και δε μπορώ να σου πω ποιόν δρόμο ακολουθώ.
Θεωρώ άλλωστε ότι από τον μεταξύ μας διάλογο στο παρόν θέμα, κατάλαβες τι υποστηρίζω σχετικά με τους δρόμους...

quote:
Δημιούργησε μια ψευδαίσθηση, την ψευδαίσθηση του Αθάνατου !

Για ποιό Αθάνατο μιλάς?
Την πεποίθηση ότι ο άνθρωπος είναι αθάνατος ή ότι ο Θάνατος είναι αθάνατος?
Πραγματικά, με μπέρδεψες...

quote:
Νομιζεται οτι για να γινουμε φιλοι με το θανατο χρειαζομαστε να ξερουμε τι θα συμβει μετα απο αυτον?

Αγαπητέ γιωργοςΑ, νομίζω πως δε μπορεί να υπάρξει "φιλία με τον θάνατο" αλλά αποδοχή της κατάστασης του κι ερμηνεία της.

30/09/2007, 00:59:39
quote:
el.elyon - Αγαπητέ μου φίλε αυτοί που πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη πιστεύουν ότι αυτό που πεθαίνει είναι η ύλη. Άρα δεν υπάρχει κάτι άγνωστο μετά θάνατον για αυτούς. Ο δρόμος της εξέλιξης είναι μόνο η εξέλιξη της ύλης και όχι του πνεύματος αφού για αυτούς δεν υπάρχει πνεύμα!

el.elyon αυτοί που πιστεύουν πραγματικά ότι είναι μόνο ύλη (σάρκα ) δεν τους ενδιαφέρει η εξέλιξη της ύλης, παρά μόνο η εξέλιξη της τσέπης τους…… και μέσω αυτής της εξέλιξης να ικανοποιήσουν την ύλη τους, την υλίκη ευχαρίστηση .

Βλέπεις φίλε μου η ύλη δεν μπορεί να έχει εξέλιξη, παρά μόνο την ομορφιά της φθοράς, τον απόλυτο φυσιολογικό ανθρώπινο κύκλο .

Μήπως λέμε τα ίδια, αλλά με διαφορετικά λόγια ή όχι …..

ellas7228Νέο Μέλος
07/10/2007, 21:54:58
Γεια σας παρακολουθώ την κουβεντούλα σας από την αρχή της και δεν κρύβω ότι κάποιες από της απόψεις σας με έχουν συναρπάσει, θα ήθελα να καταθέσω και εγω τη γνώμη μου γύρω από το θέμα του θανάτου
Υπάρχουν δυο κατηγόριες ανθρώπων, αυτοί που πιστεύουν στην ύλη και αυτοί
Που πιστεύουν στην ύλη +πνεύμα όπως πολύ σωστά λέει ο Dying Incubus
Ο μόνος δρόμος για να μην παγιδευτής είναι να τον αγνόησης μέχρι που να κάνη την εμφάνιση του ως απειλή μέσα από κάποιο γεγονός δυστυχώς
Πιστεύω ότι είναι ένα θέμα που εκτός από της πεποιθήσεις μας γύρω από αυτών, σημαντικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη ψυχολογία που μεταβάλλεται
Ανάλογα με τα μηνύματα που παίρνουμε από την κοινωνία και το περιβάλλων που ζούμε, βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που έχει ξεφύγει από το φόβο του θανάτου για τον απλό λόγο
Ότι κάθε κύτταρο τους πιστεύει στον άνθρωπο (υλη+πνευμα)………
Σημείωση:πιστεύει όχι αναφέρει
08/10/2007, 08:57:49
Αγαπητέ/ή ellas7228, καλώς ήλθες στις Συζητήσεις του Esoterica!

Πιστεύω κι εγώ ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να εμμένουμε πάρα πολύ στον θάνατο.
Η υπερβολική καταβολή ενέργειας εκ μέρους μας για να σκεφθούμε και να κατανοήσουμε κάτι μπορεί από τη μία να μας οδηγήσει σε μια κατανοήση κι από την άλλη σε μια εμμονή.

Η γέννηση είναι η αρχή ενός κύκλου που διαγράφεται όσο διαρκεί η ζωή μας κι ο θάνατος είναι το τέλος αυτού του κύκλου κι ενδεχομένως η αρχή ενός άλλου κύκλου σε ένα άλλο επίπεδο άγνωστο σ' εμάς.
Μπορεί να είναι το τέλος κάθε δραστηριότητας, μπορεί να είναι η απαρχή πλήθος δραστηριοτήτων ακατάληπτων στον μέσο ανθρώπινο νου κλπ.

Μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε διάφορες εξηγήσεις στην φάση του θανάτου, αναλόγως με το ποιά μας βοηθά να εξελιχθούμε και να συνεχίσουμε στην πορεία μας.
Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος λόγος να σπαταλάμε αρκετό χρόνο για να ανακαλύψουμε τι μπορεί να είναι αυτός γιατί θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε ένα μέρος του κύκλου/ζωής χωρίς να αποκομίσουμε τα όσα έχει να μας προσφέρει.
Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή όλοι μας θα καταλάβουμε τι είναι ο θάνατος πραγματικά...

Η αντίληψη του βέβαια που μπορεί να έχει ένα άτομο είναι κι αποτέλεσμα των διαφόρων επιρροών από το περιβάλλον μας.
Κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν την σκέψη μας και την αντίληψη μας γύρω από το κάθετί.

Θα ήθελα όμως να σταθώ σε κάτι που αναφέρεις:

quote:
βέβαια πιστεύω ότι υπάρχει και μια κατηγορία ανθρώπων που έχει ξεφύγει από το φόβο του θανάτου για τον απλό λόγο
Ότι κάθε κύτταρο τους πιστεύει στον άνθρωπο (υλη+πνευμα)………

Η κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι μόνο ύλη δε μπορεί να απελευθερωθεί από τον φόβο του θανάτου?

08/10/2007, 10:46:13
quote:
ellas7228, - Ο μόνος δρόμος για να μην παγιδευτής είναι να τον αγνόησης μέχρι που να κάνη την εμφάνιση του ως απειλή μέσα από κάποιο γεγονός δυστυχώς

Από την στιγμή που τον βλέπεις σαν απειλή φίλε μου/η δεν παύει να εγκλωβίζεσαι μέσα σε έναν φόβο .

Κοίτα αυτό που γράφει ο Dying_Incubus «Η γέννηση είναι η αρχή ενός κύκλου που διαγράφεται όσο διαρκεί η ζωή μας κι ο θάνατος είναι το τέλος αυτού του κύκλου κι ενδεχομένως η αρχή ενός άλλου κύκλου σε ένα άλλο επίπεδο άγνωστο σ' εμάς.»

Βλέπεις για πολλούς η γέννηση είναι θάνατος και ο θάνατος γέννηση, μια κατάσταση που υπάρχει παντού μέσα στην φύση και στον σύμπαν, οπότε ποιος ο λόγος στο να υπάρχει φόβος ;
Μήπως το άγνωστο ;
Μα και στην ζωή δεν υπάρχει το άγνωστο, την φοβόμαστε όμως ή προσπαθούμε να ζήσουμε την κάθε στιγμή της;
Για σκέψου το .

el.elyonΜέλος
09/10/2007, 11:48:28
quote:

Πιστεύω κι εγώ ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος να εμμένουμε πάρα πολύ στον θάνατο.
Η υπερβολική καταβολή ενέργειας εκ μέρους μας για να σκεφθούμε και να κατανοήσουμε κάτι μπορεί από τη μία να μας οδηγήσει σε μια κατανοήση κι από την άλλη σε μια εμμονή.

Η γέννηση είναι η αρχή ενός κύκλου που διαγράφεται όσο διαρκεί η ζωή μας κι ο θάνατος είναι το τέλος αυτού του κύκλου κι ενδεχομένως η αρχή ενός άλλου κύκλου σε ένα άλλο επίπεδο άγνωστο σ' εμάς.
Μπορεί να είναι το τέλος κάθε δραστηριότητας, μπορεί να είναι η απαρχή πλήθος δραστηριοτήτων ακατάληπτων στον μέσο ανθρώπινο νου κλπ.

Μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε διάφορες εξηγήσεις στην φάση του θανάτου, αναλόγως με το ποιά μας βοηθά να εξελιχθούμε και να συνεχίσουμε στην πορεία μας.
Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος λόγος να σπαταλάμε αρκετό χρόνο για να ανακαλύψουμε τι μπορεί να είναι αυτός γιατί θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε ένα μέρος του κύκλου/ζωής χωρίς να αποκομίσουμε τα όσα έχει να μας προσφέρει.
Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή όλοι μας θα καταλάβουμε τι είναι ο θάνατος πραγματικά...

Η αντίληψη του βέβαια που μπορεί να έχει ένα άτομο είναι κι αποτέλεσμα των διαφόρων επιρροών από το περιβάλλον μας.
Κοινωνικές, πολιτισμικές, θρησκευτικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν την σκέψη μας και την αντίληψη μας γύρω από το κάθετί.

Σωστά, έτσι κι αλλιώς αυτό το γεγονός θα είναι μια εμπειρία για όλους μας αλλά μήπως τότε θα είναι αργά; Και με το φόβο τι θα κάνουν όσοι τους κατέχει ο φόβος;

Αγαπητέ μου Dying Incubus ο δρόμος που παρουσιάζεις είναι ένας δρόμος βασισμένος στη πίστη και όχι σε κάποια γεγονότα! Εκτος εάν γνωρίζεις ότι όσοι έχουνε πεθάνει, το γεγονός αυτό, ήταν η αρχή μιας άλλης νέας ζωής……

Άρα δεν γεννιόμαστε μια φόρα και ούτε πεθαίνουμε μια φόρα?

Κάτι σαν Νιρβάνα μου θυμίζει η σκέψη σου……

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 09/10/2007 12:10:32

el.elyonΜέλος
09/10/2007, 12:56:12
quote:
elo: Βλέπεις για πολλούς η γέννηση είναι θάνατος και ο θάνατος γέννηση, μια κατάσταση που υπάρχει παντού μέσα στην φύση και στον σύμπαν, οπότε ποιος ο λόγος στο να υπάρχει φόβος ;
Μήπως το άγνωστο ;

Φίλε μου elo είναι καλό που επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα. Ο φόβος του θανάτου είναι γεγονός για όλους τους ανθρώπους. Όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή για κάποιο χρονικό διάστημα γευτήκαν το φόβο! Και σαφώς η αιτία είναι το άγνωστο αλλά εδώ το παράλογο είναι για αυτούς που δεν πιστεύουν ότι μετά το θάνατο υπάρχει συνέχεια. Άρα για αυτούς δεν υπάρχει το άγνωστο, τότε γιατί υπάρχει ο φόβος;

quote:
elo: Μα και στην ζωή δεν υπάρχει το άγνωστο, την φοβόμαστε όμως ή προσπαθούμε να ζήσουμε την κάθε στιγμή της;
Για σκέψου το .

Στην αρχή όλα είναι άγνωστα για αυτό και υπάρχει ο φόβος! Το άγνωστο πάντα προκαλεί φόβο. Το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να γνωρίζομε και το άγνωστο να μην είναι άγνωστο και ο φόβος να μην υπάρχει……..

Ποιος είναι ο δρόμος για το άγνωστο;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

10/10/2007, 01:18:08
quote:
el.elyon - Φίλε μου elo είναι καλό που επαναλαμβάνουμε κάποια πράγματα. Ο φόβος του θανάτου είναι γεγονός για όλους τους ανθρώπους……..Άρα για αυτούς δεν υπάρχει το άγνωστο, τότε γιατί υπάρχει ο φόβος;

el.elyon συμφωνώ ότι ο φόβος του θανάτου είναι ένα αίσθημα που όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτου πιστεύω έχουμε νοιώσει ή θα νοιώσουμε .
Και για να μιλήσω προσωπικά και εγώ που πιστεύω για κάτι παραπέρα από την ύλη και μιλάω για έναν φυσιολογικό κύκλο της ανθρώπινης ύπαρξης, μιλάω εκ του ασφαλές γιατί τον θάνατο τον νοιώθω ακόμα μακριά από εμένα …..όταν έρθει η στιγμή να τον αντιμετωπίσω δεν ξέρω πως θα αντιδράσω .

Ίσως και εκεί να βρίσκεται η απάντηση σε αυτό που ρωτάς «Άρα για αυτούς δεν υπάρχει το άγνωστο, τότε γιατί υπάρχει ο φόβος;» .
Μήπως αυτό δεν είναι παρά ένα κάλυμμα μια ασπίδα για να κρύψουνε τους φόβους τους και τις ανασφάλειες τους από τον ίδιο τον εαυτό τους .
Ειλικρινά δεν ξέρω, απλά υποθέτω .

quote:
el.elyon -Το ζητούμενο είναι πως μπορούμε να γνωρίζομε και το άγνωστο να μην είναι άγνωστο και ο φόβος να μην υπάρχει……..
Ποιος είναι ο δρόμος για το άγνωστο;

Ίσως φίλε μου ο μόνος δρόμος είναι η γνώση, όχι για να κάνουμε το άγνωστο απόλυτα γνωστό, αλλά για να μετριάσουμε κάθε προκατάληψη και φόβο .
Βλέπεις αν ήμασταν γνώστες του κάθε άγνωστου που υπάρχει, δεν θα ήμασταν ανθρώπινη ύπαρξη πλέον .

10/10/2007, 10:04:52
Αγαπητέ el.elyon, έχω ήδη απαντήσει για τον φόβο που προκαλεί ο θάνατος οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω τα όσα έχω ήδη πει.

quote:
Αγαπητέ μου Dying Incubus ο δρόμος που παρουσιάζεις είναι ένας δρόμος βασισμένος στη πίστη και όχι σε κάποια γεγονότα! Εκτος εάν γνωρίζεις ότι όσοι έχουνε πεθάνει, το γεγονός αυτό, ήταν η αρχή μιας άλλης νέας ζωής……

Δε μπορώ να εκθέσω κάποια γεγονότα σε ένα θέμα το οποίο δεν έχω βιώσει.
Δεν έχω γνωρίσει ακόμη τον φυσικό θάνατο οπότε δε μπορώ και να εκθέσω τα γεγονότα που σχετίζονται μ' αυτόν.
Εάν αυτό είχε συμβεί, θα ήμουν φάντασμα!
Πιστεύω ότι κάθε φορά που προσεγγίζεται το θέμα του θανάτου, εκφράζεται κάποια πίστη ή κάποιες υποθέσεις παρά γεγονότα.
Αυτό εκτείνεται σε όλο εκείνο το φάσμα μεταξύ των θρησκειών μέχρι τις απόψεις διαφόρων ανθρώπων.
Το μόνο γεγονός είναι η παύση κάθε ζωτικής λειτουργίας του φυσικού μας σώματος κι η σταδιακή αποσύνθεση του.
Εάν αυτό είναι το μοναδικό γεγονός ή είναι ένα στάδιο σε μια αλυσίδα γεγονότων, δεν είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται απτά.
Είναι θέμα πεποιθήσεων και πιστεύω τα οποία είναι υποκειμενικά κάθε φορά και μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο δυνατά που το άτομο να μην έχει ανάγκη κάποιες αντικειμενικές αποδείξεις για να συνεχίσει να έχει τις συγκεκριμένες πεποιθήσεις.

quote:
Άρα δεν γεννιόμαστε μια φόρα και ούτε πεθαίνουμε μια φόρα?

Μου κάνει εντύπωση το ότι εστιάζεσαι στη μετενσάρκωση.
Επειδή πιστεύω ότι μάλλον δεν κοίταξες προσεκτικά αυτά που ανέφερα, τα επαναλαμβάνω:

quote:

Μιας που αναφέρθηκες όμως στη Νιρβάνα, θα σε παρακαλούσα να μου πεις πως αντιλαμβάνεσαι εσύ τη Νιρβάνα...