- Όρος Πεντελικόν - μέρος 2ο - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Επέτρεψέ μου να σε ευχαριστήσω για τα πάρα πολύ καλά σου λόγια και το επίπε-
δο της εκτίμησής σου τόσο για εμένα όσο και για την προσφιλεστάτη «συνοδοι-
πόρο» Ostria.
Μη θέλοντας να καταχραστώ τον φιλόξενο χώρο του forum και ειδικά του παρό-
ντος topic,θα σε παρακαλούσα αν έχεις την ευγενή καλωσύνη να ρίξεις μία ματιά
στην προσωπική μου σελίδα,την οποία μπορείς να βρείς στο profile μου.
Ίσως εκεί να βρεις πολλές απαντήσεις στις ερωτήσεις που μου θέτεις.Δεν είναι του χαρακτήρα μου να υποβάλω προσωπικές εκτιμήσεις σε μία «κοινότητα»
όπου είναι σαφές το ύφος και ο σκοπός της.
Απλά το ελαττωμά μου είναι ότι ενοχλούμαι αφάνταστα στην «αντιεπιστημονι-
κότητα» και την εμμονή σε θεωρητικές αίολες θέσεις.
Κάθε ένας έχει δικαίωμα έκφρασης γνώμης και «πιστεύω», φθάνει να μη παρεκ-
τρέπεται από πλευράς γνώσης και επιστημονικής δεοντολογίας.
Φιλικότα
Πέτρος
φιλε manatov,
το αγαπημενο μου περιοδικο ειναι το "ΠΕΡΙΣΚΟΠΕΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ" και δευτερο ερχεται το "σαϊεντιφικ αμερικαν"
δεν πιστευω σε κατι αν δεν το ερευνησω ο ιδιος, αλλα υπαρχουν και καταστασεις που δεν εμπιστευεσαι ουτε την ιδια σου την αντιληψη
αφου δηλωνεις προθυμος να βοηθησεις στην λυση ανεξηγητων φαινομενων, κανε αν θελεις τον κοπο να διαβασεις μια εμπειρια που εζησα στην Πεντελη και ακομα δεν εχω κατανοησει
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=3522
θα ηθελα τη γνωμη σου, στο βαθμο που δε με θεωρεις παραμυθα, επαγγελματια "ερευνητη", παλαβο, ή ψωνιο
οχι οτι δεν θα εισαι δικαιολογημενος αν με θεωρησεις κατι απο αυτα
και εγω θα δυσκολευομουν να αποδεχτω οτι οντως συνεβει η ιστορια αν μου την ελεγε αλλος, και μαλιστα αγνωστος
νασαι καλα
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν
Αγαπητή Zadok, συμφωνώ με την παραπάνω παρατήρηση. Αλλά καλό θα ήταν να υπάρχει κι ένα πλαίσιο "προστασίας", των πολύ νέων παιδιών που ξεκινούν με αγνό ενθουσιασμό να ερευνήσουν τα διάφορα "μυστήρια", των ανθρώπων που περνούν μιά δύσκολη προσωπική περίοδο και είναι ευάλωτοι κλπ.
Οσο γι αυτό που λες για το πρόσωπο που γνωρίζεις και την κριτική των τρίτων. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν κάποιον σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή χρεώνει ακριβά τις υπηρεσίες του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Οσοι κρίνουν με αυτόν τον τρόπο, απλώς είναι ηλίθιοι και ψωνισμένοι.
Εγώ βέβαια, για να διευκρινήσω την θέση μου, δεν λέω ότι δεν πρέπει να χρεώνεις κάποιον για τις υπηρεσίες σου. Εξαρτάται αν αυτό που κάνεις το κάνεις βιοποριστικά ή ερασιτεχνικά. Η κοροϊδία (να πουλάς φύκια για μεταξωτές κοδρέλες) και η υπερχρέωση με ενοχλεί.
Στο θέμα του ερμαφροδιτισμού. Λες:
"Ο ανδρόγυνος είναι περισσότερο το σύμβολο της Δύναμης, η οποία δεν έχει διχαστεί, η οποία δεν έχει χωριστεί από τον εαυτό της. Είναι η σύμφυση των αντιθέτων, τα οποία έχουν εναρμονιστεί, τα οποία έχουν συμφιλιωθεί μέσα σε μία οντότητα, η οποία τα περικλείει υπερβαίνοντάς τα.
Το δε Ζοχάρ είναι το βιβλίο το οποίο ερμηνεύει την Τορά (Παλαιά Διαθήκη) και αποτελεί σημείο αναφοράς και όχι κάποια τυχαία άποψη."
Θεωρείς ότι την εποχή που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι μύθοι από τους Εβραίους, υπήρχε στην κοινωνία τους το φιλοσοφικό υπόβαθρο για να αναπτυχθούν τέτοιες φιλοσοφικές έννοιες όπως τις καταγράφεις παραπάνω (περί ανδρογύνου);
Απ όσο γνωρίζουμε όχι μόνο στην κοινωνία τους δεν υπήρχε, αλλά και σε καμία άλλη. Ολο αυτό το φιλοσοφικό πλαίσιο, μπήκε πολύ αργότερα στην Ιστορία και είδε μεγάλη άνθιση κατά την εποχή των Νεο-Πλατωνικών και των Γνωστικών που αναφέρεις, πολύ αργότερα.
Το Ζοχάρ είναι κείμενο/α του 2ου μΧ αιώνα. Αυτή είναι η νεώτερη ημερομηνία που δεχόμαστε, εφ όσον στην πραγματικότητα βγήκε στην επιφάνεια κατά τον 13ο μΧ αιώνα. Η ερμηνεία του Τορά που έγινε εκείνη την εποχή, ακολούθησε το φιλοσοφικό πλαίσιο που ήδη υπήρχε εκείνη την εποχή και είχε διαμορφωθεί μερικούς αιώνες νωρίτερα. Αιώνες όμως, όχι χιλιετηρίδες. Αυτό λέω.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Στην ερώτηση σου τώρα.
Δεν έχω κάνει κανένα πείραμα κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, ακολουθώντας συγκεκριμένη διαδικασία, έτσι ώστε το αποτέλεσμα του να είναι όσο το δυνατόν πιό ασφαλές. Μόνο κάποια χαζο-πειραματάκια στο παρελθόν από περιέργεια και για την πλάκα και βέβαια δεν έβγαλα κανένα απολύτως συμπέρασμα.
Ετσι κι αλλιώς η θέση μου είναι ότι τέτοια πειράματα θα πρέπει να οργανώνονται και να εκτελούνται με μεγάλη σοβαρότητα και κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες (για να μην πω εργαστηριακές).
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Οι ιπτάμενοι δίσκοι χαλάνε λίγο την εικόνα της (κατα
τη γνώμη μου) αλλα το υλικο (που έιναι και η ουσία)
έχει ενδιαφέρον.
Θέλει θάρρος να παραδεχτείς οτι ψάχνεις κάτι 30 χρόνια
και δεν έχεις βρεί τιποτα. Θέλει επίσης μεγάλη δύναμη
χαρακτήρα για να μην εφευρίσκεις (υποσυνείδητα) ψέυτικες
"αποδείξεις" πάνω στην επιθυμία σου να βρείς κάτι.
Σέβομαι το γεγονός οτι κάποιες ενδείξεις που αναφέρεις
χαρακτηρίζονται "προσωπικές απόψεις" και έτσι δεν επιμένω
να μάθω περισότερα για τις "ενδείξεις".
Ostria, και εγώ όταν ήμουν μικρός έβαζα ξυραφάκια
μέσα σε χαρτινες πυραμιδες και περίμενα (ματαίως) να
ακονιστουν. Πάντως απο την εμπειρία έμαθα καλη
χαρτοκοπτική ![]()
Μερικοί εδώ ΕΙΝΑΙ σε θέση να οργανώσουν πειράματα
κατω απο αυστηρές εργαστηριακές συνθήκες (π.χ. ο Πέτρος).
Δεν χρειάζεται πάντα ακριβό εξοπλισμο, κυρίως χρειάζεται
ορθή στατιστική αντιμετώπιση των "αποτελεσμάτων" όπως ανέφερες
π.χ. για τα οροσκόπια. ή όπως ανέφερε ο manatov λιγες σελίδες
παραπάνω.
Το εμπόδιο είναι πως όλοι αυτοί που ισχυρίζονται "περιεργα φαινόμενα"
μόλις βρεθούν μπροστά στην αξιόπιστη δοκιμασία λακίζουν με ελαφρά
πηδηματάκια και φτηνές δικαιολογίες.
Προτείνω να κάνουμε μια ανοιχτή προσκληση σε όποιον πιστεύει πως
έχει κάτι να δείξει, να διεξάγουμε ένα σωστό πείραμα και να
ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα. Ενδιαφέρεται κανείς ?
Υ.Γ. Χρειαζόμαστε και κάποιον με γνώσεις ταχυδακτυλουργίας για
να ξεσκεπάζει τους απατεώνες.
Άγγελος.
σε γενικές γραμμές δεν βλέπω να διαφωνούμε σχετικά με το πλαίσιο που λες.
Αυτό που προσπάθησα να καταδείξω είναι ότι όσο επικρατεί αρνητισμός γύρω από αυτά τα θέματα και δεν ερευνώνται σύμφωνα με τις όποιες προδιαγραφές τους, τόσο η οριοθέτηση αυτού του πλαισίου μετατίθεται στις καλλένδες και επωφελούνται οι εκάστοτε τσαρλατάνοι.
Τώρα, σχετικά με το Ζοχάρ έχω την άποψη ότι η παράδοση υπήρχε ανέκαθεν προφορικά, φιλοσοφικό υπόβαθρο θεωρώ ότι υπήρχε κι ας μην το γνωρίζαμε, πιθανά να υπήρχαν και σχετικά παλαιότερα κείμενα, τα οποία όμως φαινομενικά δεν έχουν διασωθεί σε μας.
Από την άλλη μεριά, ειλικρινά προσωπικά δε θα τολμούσα να αμφισβητήσω ένα κείμενο το οποίο αν μη τι άλλο προέρχεται από μελετητές της ίδιας κουλτούρας με το υπό έρευνα βιβλίο (εν προκειμένω την Παλαιά Διαθήκη).
Έχω την αίσθηση ότι δεν εκτιμάς ιδιαίτερα τους Γνωστικούς και τους Νεο-Πλατωνικούς.
Αν είναι έτσι, είναι σεβαστή φυσικά ως άποψή σου.
Προσωπικά, θεωρώ ότι στις παραγνωνισμένες αναφορές τους κρύβονται πολλές αλήθειες του παρελθόντος, οι οποίες δεν μπορούσαν ν' αποκαλυφθούν παρά συγκαλυμένες λόγω των εκάστοτε κοινωνικών δεδομένων.

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Κατ'αρχήν θα συμφωνήσω μαζί σου για τα UFOs στην σελίδα μου,αλλά η
κατασκευή της ήταν ένα δώρο-έκπληξη από την σύνδεσμό μου στην θεσ/κη.
Οπότε θα ήταν αχαριστία εκ μέρους μου η όποια κριτική.
Όσο για τα ελεγχόμενα πειράματα που λες πάνω σε ποιό αντικείμενο θα
τα ήθελες??Διότι ΔΕΝ είναι δυνατόν να ξεκινήσει μία κατάσταση "χύμα".
Εξ άλλου ένα σοβαρό πρόβλημα είναι η απουσία κατάλληλου χώρου.
Πάντως σύμφωνα με την εμπειρία μου μόνο πειράματα Paranormal Activity
μπορούν να γίνουν,όπου οι συνθήκες μπορούν να είναι ελεγχόμενες.
Ή, η παρουσία ερευνητικής ομάδας,καταλλήλου εξοπλισμένης,σε χώρους και
μέρη όπου παρατηρούνται φαινόμενα.Διότι όπως είναι κατανοητό το ΟΥΦΟ
δεν πρόκειται να μας "περιμένει" για να το φωτογραφίσουμε ούτε το
"φαντασματάκι" της Σπηλιάς!!!!
Κατά το παρελθόν κάναμε πολλές προσπάθειες.....με γενικό αποτέλεσμα
ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.
Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσει κανείς ερευνητικό σώμα.
Είναι πολλοί παράγοντες που είναι ανασταλτικοί σε μια τέτοια προσπά-
θεια.
Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά μη παραβλέποντας συγ-
χρόνως και το ανάλογο ενδιαφέρον τόσο από πλευράς Κυβερνήσεων όσο και
Ερευνητικών Κέντρων.
Φιλικότατα
Πέτρος
Εγώ δεν λέω να πάμε να κυνηγήσουμε Εξωγήινους. Προσωπικά
θεωρώ οτι το να περιμένεις με τη φωτογραφική μηχανή
να έρθει το UFO να το φωτογραφίσεις, είναι χάσιμο χρόνου
και επιπλέον δεν αποδυκνύει και τίποτα.
Εγώ λέω να ελέγξουμε πράγματα που ΕΠΙΔΕΧΟΝΤΑΙ πειραματικού
ελέγχου, π.χ. ισχυρισμούς ατόμων που διατείνονται
οτι έχουν "ιδιαιτερες ιδιότητες".
Το τι πειραματική διαδικασία θα χρησιμοποιήσει κανείς
έχει να κάνει με τον ισχυρισμό του φορέα της
"μεταφυσικής δύναμης".
Ενα πείραμα που μπορεί να γίνει χωρίς ειδικούς χώρους
(για παράδειγμα) είναι για να ελέγξουμε την δυνατότητα
που έχει κάποιος να κάνει αστρική προβόλη (π.χ.) η να
διαβάζει τη σκέψη.
Έστω π.χ. οτι ο Τάκης (τυχαίο ονομα) λέει οτι μπορεί να "προβάλλει"
το "πνευμα" του σε οποιοδήποτε χώρο και να "δει" αυτο το χώρο
έστω και αν το σώμα του δεν είναι εκεί.
Για να το τσεκάρουμε αυτό, τοποθετούμε σε 10 σημεία της
Ελλάδας (π.χ. σε ένα ράφι στο γραφείο μου, σε ένα ράφι στο
γραφείο σου, σε ένα ράφι στο γραφείο της Ostria κ.τ.λ.) Πέντε
προκαθορισμένα αντικείμενα. Μόνο που ο καθένας μας τα τοποθετεί
με διαφορετική σειρά. Ζητάμε απο τον Τάκη να
"αστρο-προβολο-κοιτάξει" τα δέκα αυτά ράφια
(η να διαβάσει τη σκέψη μας η ότι τεσπα θέλει),
και να μας πει σε ποιά σειρά είναι τοποθετημένα τα αντικείμενα.
(Το πρόβλημα εδώ είναι οτι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη απο
τον Τακη προς εμάς οτι θα του πούμε αλήθεια, και εμπιστοσύνη
μεταξύ μας οτι δεν θα σφυρίξει κάποιος στον Τακη τα αντικείμενα του.
Αλλα και αυτό μπορεί να λυθεί με μια φόρμουλα)
Επίσης ζητάμε απο 20 μη-αστροπροβολικά άτομα να μάντέψουν
στην τύχη. Η βάζουμε μια γεννητρια τυχαιων αριθμών να
κάνει το ιδιο.
Μετά συγγρίνουμε τα αποτελέσματα του Τάκη με τα
αποτελέσματα των μη-αστροπροβολικών και με τα αποτελέσματα
της γεννήτριας.
Νομίζω οτι τα αποτελέσματα θα είναι άκρως διδακτικα![]()
Άγγελος.
Ακριβώς κάτι τέτοιο υπονοούσα με τον όρο Paranormal Activity.
Ποιά όμως θα ήταν τα άτομα,που υσχυρίζονται ότι έχουν κάποιες δυνάμεις,να δεχθούν να υποστούν μία τέτοια δοκιμασία,η οποία
πιθανόν να καταλήξει σε γελοιποίησή τους???Μάλλον λίγα ή κανένα!!
Πάντως ασπάζομαι τις θέσεις σου διότι διακρίνονται από μία λογική
η οποία θα έπρεπε να διακρίνει κάθε ερευνητή.
Θα επικοινωνήσω μαζί σου προσωπικά μέσω του e-mail σου.
Φιλικότατα
Πέτρος
Διαβάζω εδώ και καιρό μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και σας δίνω συγχαρητήρια για το επίπεδο διαλόγου. Μακάρι να το είχαν και τα υπόλοιπα topics και μακάρι να το είχαμε όλοι μας όχι μόνο σε αυτή την συζήτηση αλλά σε κάθε συζήτηση.
Θα ήθελα να απευθυνθώ ιδιαίτερα στο μέλος Angelos. Έχεις πολύ μεγάλο δίκιο για τα περισσότερα από αυτά που λες. Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε μεσαιωνικές καταστάσεις και πρέπει να είμαστε πολύ γενναίοι, προσεκτικοί και φιλαλήθεις για να μην "βουτήξουμε" κι εμείς στις προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Ας είμαστε όμως πάντως προσεκτικοί γιατί σε αυτό το 1/1000 των αληθινών φαινομένων υπάρχει τόση ουσία και αλήθεια που αξίζει τον κόπο να "φάμε στα μούτρα" και όλα τα υπόλοιπα 999/1000 που είναι ψεύτικα.
Η θεωρία της παγκόσμιας έλξης του Newton ήταν για αιώνες σωστή και όλα τα εκατοντάδες πειραματικά δεδομένα και οι παρατηρήσεις την επιβεβαίωναν πανηγυρικά. Αυτή η απόλυτη σιγουριά είναι που έκανε τους επιστήμονες να προσπαθούν να επιτεθούν ή να αγνοούν την θεωρία της Σχετικότητας του Einstein για πάνω από 10 χρόνια ενώ η αλήθεια ήταν μπροστά τους αφού η θεωρία του Einstein είναι καθαρά μαθηματικά. Αυτή η σιγουριά και η νοητική προκατάληψη έχει καθυστερήσει σίγουρα πολύ την ανεύρεση της αλήθειας και την εξέλιξη της επιστήμης.
Επίσης, όταν υπάρχει έστω και ένας καλός επιστήμονας σε κάθε κλάδο, που επιμένει να αναζητά στον χώρο της μεταφυσικής, νόμους και κανόνες που ακόμα δεν έχει βρει η επιστήμη, τότε πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ επιφυλακτικοί στις κρίσεις μας. Κάποια παραδείγματα;
Ένας μεγάλος ψυχαναλυτής όπως ο C. Jung επέμενε να θεωρεί τις γενικές αρχές της αστρολογίας πολύ χρήσιμες για την θεραπεία των ασθενών του.
Ένας μεγάλος φυσικός όπως ο N. Bohr χρησιμοποίησε ως τιμητικό του έμβλημα το σύμβολο του Ταοϊσμού γιατί παρατηρεί ότι η μεταφυσική σκέψη της αρχαίας Κίνας είναι κοντά στο μοντέλο της κβαντικής φυσικής.
Ο βραβευμένος με Nobel, J. Eccles διατύπωσε τη θεωρία, ότι ο νους του ανθρώπου είναι μη-υλικός και έχει έδρα πέρα και πάνω από τον φυσικό του εγκέφαλο.
Ο φιλόσοφος και μαθηματικός David Bohm πίστευε ότι κάθε νοητικό ον είναι και υλικό και αντίστροφα αλλά ότι υπάρχουν άπειρα λεπτεπίλεπτα πεδία αυτής της αρχικής ουσίας τα οποία δεν τα γνωρίζουμε.
Ένας άλλος βιολόγος, ο Brian Goodwin, πιστεύει ότι κάποιος μη υλικός παράγοντας είναι ο ρυθμιστής και συντονιστής του γενετικού κώδικα.
Ο νομπελίστας Christian de Duve αμφισβητεί την θεωρία της φυσικής εξέλιξης μέχω των τυχαίων μεταλλάξεων και της επιβίωσης του ισχυροτέρου και θεωρεί ότι η εξέλιξη είναι μια νομοτελειακή διαδικασία μέσω συγκεκριμένων χημικών σταδίων τα οποία συμβαίνουν στις κατάλληλες συνθήκες.
Ο πολύ γνωστός φυσικό-μαθηματικός Paul Davies προχωράει λίγο περισσότερο και προσπαθεί να πείσει ότι πέρα από την τύχη και το φυσικό νόμο πρέπει να εισάγουμε και έναν τρίτο παράγοντα που είναι αναγκαίος για την εξέλιξη.
Ο Rupert Sheldrake ονομάζει αυτόν το παράγοντα μορφικό ή μορφογενετικό πεδίο και κάνει πειράματα σε όλον τον κόσμο για να δείξει ότι η επιστήμη έχει παρωπιδωθεί και ότι έχει προκαταλήψεις. Κυκλοφόρησε και ένα δικό του βιβλίο, στα ελληνικά, πρόσφατα.
Εμένα, προσωπικά, αυτές οι περιπτώσεις όπως και πολλές άλλες που δεν γράφω εδώ, με κάνουν να είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και σε νέους τρόπους να παρατηρώ τη ζωή, τον εαυτό μου και τον κόσμο. Αφού αυτοί οι παραπάνω έχουν δικαίωμα να το κάνουν, νομίζω ότι το έχω κι εγώ.
Για να έρθω σε κάτι πιο προσωπικό τώρα. Εάν θέλετε να το πιστέψετε έχει καλώς, εάν δεν θέλετε, είναι δικαίωμά σας, αλλά εγώ μετατράπηκα από αυστηρός ορθολογιστής σε φίλο των παραψυχολογικών φαινομένων από την... μητέρα μου!
Είναι η μόνη που με έπεισε ότι κάτι άλλο υπάρχει στον ορίζοντα που εγώ δεν μπορώ να δω. Η μητέρα μου πρέπει να είναι ένα είδος φυσικού μέντιουμ, όπως θα χαρακτηριζόταν στην σύγχρονη ορολογία. Από 15 ετών μέχρι και τώρα που είμαι 37 ετών με έχει καταπλήξει δεκάδες φορές με τα όνειρα που βλέπει.
Σε όλες τις σημαντικές στιγμές, τις δικές μου και των συγγενών μου, υπήρχε κάποιο προφητικό όνειρο από την πλευρά της που προηγούνταν. Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πώς κατάφερνε ειδικά όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μεταξύ μας, να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στην προσωπική μου ζωή μέσα από τα όνειρά της. Και δεν μιλάω για γενικές συμβουλές ή διαθέσεις. Έβλεπε, ονόματα, καταστάσεις, θανάτους, αποφάσεις, φυσικές αλλαγές κ.α. Σχέσεις που έκανα, ή διέλυα, θυμούς, ταξίδια, αλλαγές στην εμφάνισή μου, επιτυχίες, αποτυχίες, τα ονειρεύονταν τόσο καθαρά που έφτασα στο σημείο κάποια στιγμή, αφού μου διηγούνταν τα όνειρα να περιμένω πλέον να τα παρατηρήσω και πότε θα επιβεβαιώνονταν. Αφού πλέον πήρα την απόφαση ότι δεν μπορώ να της κρύψω τίποτε από αυτά που κάνω άρχισα να συνηθίζω στην κατάσταση. Όχι μόνο τη συνήθισα αλλά έκανα και διάφορα τεστς μαζι με παρατηρητές-κριτές τους φίλους μου, που όταν υπήρχε ένα όνειρο, τους το διηγούμουν και περιμέναμε να δούμε εάν θα επαληθευτεί. Με αυτόν τον τρόπο έβαλα σε σκέψεις και πολλούς άλλους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αποδεχτούν το γεγονός ότι κάτι περίεργο και ανεξήγητο συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση. Κατά κάποιον τρόπο δηλαδή έκανα ένα επαναλαμβανόμενο επιστημονικό πείραμα με... πειραματάνθρωπο την μητέρα μου και τους φίλους μου και γνωστούς μου ως παρατηρητές
Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για εμένα που αν δεν τη ζούσα δεν θα την πίστευα. Και καταλαβαίνω όλους όσοι δεν με πιστεύουν ή νομίζουν ότι υπερβάλλω. Ίσως στη θέση τους έκανα το ίδιο.
Ξέρω ότι υπάρχουν διάφορες επιστημονικές θεωρίες για αυτά τα φαινόμενα αλλά εμένα δεν με έπεισαν.
Αυτά λοιπόν για πρώτο μήνυμα. Εάν έχω χρόνο και δω ότι εξελίσσεται η συζήτηση, θα τα ξαναπούμε.

O thoth με πρόλαβε, γιατί για μια ακριβώς τέτοια εμπειρία θα μιλούσα κι εγώ. Βέβαια όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, αλλά παρόμοια. Πως θα μπορούσα να εξηγήσω για παράδειγμα το εξής περιστατικό? Διακοπές σε νησί, το πρώτο βράδυ πέφτω και σπάω το χέρι μου. Φυσικά δε λεω τίποτα στους δικούς μου. Το πρωί με παίρνει η πανικόβλητη μητέρα μου απαιτώντας να μάθει αν είμαι καλά, σίγουρη οτι κάτι έπαθα ή πρόκειται να πάθω.
Αυτά και άλλα πολλά! Θα ήθελα ΠΟΛΥ να βρω μια εξήγηση, κάτι λογικό και απτό.. όμως μέχρι τώρα δεν έχω καταλήξει κάπου ικανοποιητικά.
Βέβαια έχω δει και τους διάφορους απατεώνες. Στην προσπάθειά μου να επικοινωνήσω με αγαπημένο μου πρόσωπο που είχε πεθάνει, είχα κάνει κανονικό τουρνέ σε όλους αυτούς. Άκουσα τις μπούρδες της ζωής μου, έπαιξαν με τη θλίψη μου και ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ δεν με έπεισε για τις ικανότητές του.
Και σε "στοιχειωμένα" σπίτια έχω παει, και δεν είδα απολύτως τίποτα που να μην μπορεί να εξηγηθεί λογικά (τριξίματα από τα ποντίκια, περίεργοι ήχοι από τους παλιούς σωλήνες κλπ).
Έτσι πιστεύω σε κάτι μόνο αν το βιώσω εγώ η ίδια. Ναι ξέρω με έχουν χαρακτηρίσει απλοϊκή γι'αυτό, αλλά δεν μου ταιριάζει κάτι άλλο for the time being..
~Lost In A Riddle~
Χαιρομαι που σου αρέσει η κουβέντα.
Δεν νομίζω οτι απο πρακτικής άποψης διαφωνούμε σε κάτι.
Μόνο μια διευκρίνηση πάνω σε κάτι που ανέφερες
quote:
Επίσης, όταν υπάρχει έστω και ένας καλός επιστήμονας σε κάθε κλάδο,
που επιμένει να αναζητά στον χώρο της μεταφυσικής, νόμους και κανόνες
που ακόμα δεν έχει βρει η επιστήμη, τότε πρέπει να είμαστε όλοι μας
πολύ επιφυλακτικοί στις κρίσεις μας. Κάποια παραδείγματα;
θέλω να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό.
Οι επιστήμονες δεν είναι τιποτα περίεργα όντα με γρανάζια αντί για μυαλό.
Προφανώς πολλοί αξιόλογοι επιστήμονες (όπως όλοι οι άνθρωποι)
έχουν μεταφυσικές και θρησκευτικές ανυσηχίες (απόλυτα σεβαστές)
και αυτό δεν τους κάνει λιγότερο καλούς επιστήμονες.
Άλλοι πάλι δεν έχουν μεταφυσικές ανυσηχίες και αυτό επίσης δε τους
κάνει καλύτερους ή χειρότερους επιστήμονες.
Όμως κανένας επιστήμονας δεν πήγε να δημοσιεύσει τις θρησκευτικές
του απόψεις με τη μορφή επιστημονικής μελέτης.
Και αυτό, διοτι κάθε λογικός άνθρωπος
(και ακόμα παραπάνω ένας επιστήμονας) ξέρει να ξεχωρίζει αυτά που
εντάσονται στο χώρο της επιστήμης απο αυτά που εντάσονται στο χώρο της
προσωπικής μεταφυσικής ανυσηχίας.
Για να το πάω ένα βήμα παρακάτω δεν υπάρχει "σωστό" η "λάθος" στο θέμα
της μεταφυσικής άποψης, όπως δεν υπάρχουν "σωστές" και "λάθος" θρησκείες.
Απο την άλλη πλευρά, στο χώρο της επιστήμης υπάρχει "σωστό" και υπάρχει
"λάθος" και αυτό καθορίζεται απο την πειραματική μεθοδολογία.
Το "λάθος" που καταλογίζω εγώ στην κακώς εννούμενη "μεταφυσική" ειναι
όταν προσπαθεί να υποκαταστήσει την επιστήμη και κυρίως όταν το κάνει
με δόλο.
Νομίζω οτι μετά απο αυτή την τοποθέτηση, συμφωνούμε ![]()
Angelos
Αλλά ο επιστήμονας δεν πρέπει να κλείνει την πόρτα στο "μετά..." και να μη το φοβάται. Η ανθρώπινη ψυχολογία έχει διάφορους νόμους και ένας από αυτούς είναι ότι όταν κρατάς συνέχεια ένα σφυρί καταντάς να βλέπεις τα πάντα σαν "αυτά που καρφώνονται" και σαν "αυτά που δεν καρφώνονται", για να το πω έτσι κάπως χιουμοριστικά.
Ένας πραγματικά μεγάλος επιστήμονας είναι αυτός που έχει μέσα στην ψυχή του σπόρους μεταφυσικών (όχι απαραίτητα θρησκευτικών) ανησυχιών και μπορεί να δει πέρα από εκεί που βλέπουν οι υπόλοιποι επιστήμονες
Θα δώσω ένα παράδειγμα: Ο Paul Dirac πέτυχε να διατυπώσει μαθηματικά την κβαντική θεωρία, έτσι ώστε να υπακούει στις αρχές της σχετικότητας, κυρίως όσον αφορά στη σχέση μάζας και ενέργειας. Τούτο όμως φαινόταν να απαιτεί μια απαραίτητη προϋπόθεση: ότι εκτός από το ηλεκτρόνιο έπρεπε να υπάρχει ένα άλλο σωματίδιο με την ίδια ακριβώς μάζα - αλλά με αντίθετο φορτίο!
Η θεωρητική δικαιολόγηση για την ύπαρξη του υποθετικού αυτού σωματιδίου ελάχιστους έπεισε. Εντούτοις, λίγα χρόνια μετά την πρόβλεψη του Ντιράκ, στις κοσμικές ακτίνες που βομβαρδίζουν τη Γη μας από το διάστημα ανιχνεύτηκε ένα καινούργιο σωματίδιο. Είχε την ίδια μάζα με το ηλεκτρόνιο, αλλά αναπάντεχα θετικό φορτίο. Ήταν το αντιηλεκτρόνιο, το πρώτο δηλαδή σωματίδιο αντιύλης. Εξαιτίας ακριβώς του θετικού του φορτίου ονομάστηκε ποζιτρόνιο. Η τολμηρή πρόβλεψη του Ντιράκ, είχε επαληθευτεί.
Όταν ρώτησαν τον Dirac γιατί επέμενε στη θεωρία του ενώ οι υπόλοιποι φυσικοί δεν πείθονταν είπε:
«Μια θεωρία με μαθηματική ομορφιά είναι πιο πιθανό να είναι ορθή από μία άσχημη η οποία στηρίζει κάποια μαθηματικά δεδομένα. Ο Θεός είναι ένας μαθηματικός πολύ υψηλής τάξης και χρησιμοποίησε πολύ προχωρημένα μαθηματικά στην δόμηση του σύμπαντος.» P. Dirac, Scientific American, 1963
Κι ένα κουίζ, έτσι για να δώσουμε μια νότα παιχνιδιού σε αυτήν την πολύ καλή συζήτηση. Ποιος είπε τις παρακάτω φράσεις:
«Τα καθαρά μαθηματικά είναι, με τον τρόπο τους, η ποίηση των λογικών ιδεών»
«Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους είναι ένας πιστός υπηρέτης. Εμείς δημιουργήσαμε μία κοινωνία που τιμάει τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο»
Ελπίζω να μην ενοχλεί το κουίζ μου... ![]()

η άποψη μου είναι ότι όσο πιό πίσω πάμε, για τον γνωστό χρόνο τουλάχιστον, τόσο πιό απλοϊκή ήταν η φιλοσοφική σκέψη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις (πόσο μάλλον αποδείξεις) για το αντίθετο.
Οντως, καλά κατάλαβες, ότι δεν εκτιμώ ιδιαίτερα την φιλοσοφία που αναπτύχτηκε από τον 1ο μΧ και μετά (ίσως και έναν-δύο αιώνες νωρίτερα). Κι αυτό γιατί, κατά την γνώμη μου πάντα, αναμείχθηκε με αόριστες δοξασίες και απομακρύνθηκε από την υποτυπώδη έστω επιστημονική προσέγγιση των προηγούμενων αιώνων.
Φίλε Αγγελε λες,
"Ενα πείραμα που μπορεί να γίνει χωρίς ειδικούς χώρους
(για παράδειγμα) είναι για να ελέγξουμε την δυνατότητα
που έχει κάποιος να κάνει αστρική προβόλη (π.χ.) η να
διαβάζει τη σκέψη."
Εχω την εντύπωση ότι πολύ λίγοι μπορούν να κάνουν ελεγχόμενη αστρική προβολή. Οπότε το πείραμα που περιγράφεις μου φαίνεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ασε που είτε πετύχει είτε αποτύχει, δεν μπορείς να το χρησιμοποίησης ως απόδειξη αποτελέσματος, επειδή επαφίεται στην
"καλή πίστη" όλων. Οπότε μπορεί πολύ εύκολα να αμφισβητηθεί.
Το λογικότερο θα ήταν να γίνει ένα πείραμα που μπορεί να καταγραφεί σε video, όπως η τηλεκίνηση ή η μεταβίβαση σκέψεως, ή ακόμα και η έρευνα για τις προηγούμενες ζωές.
Πάντως γενικά μιλώντας, περιπτώσεις σαν του jonnie (που είναι διαφορετική αλλά πολύ ενδιαφέρουσα κατά την γνώμη μου), τoυ thoth και της MaryJane, είναι από αυτές που με έκαναν σε πρώτη φάση να αρχίσω να το "ψάχνω" μήπως όντως συμβαίνει κάτι.
Πιστεύω (αλλά βέβαια δεν είμαι σίγουρη) ότι αν συμβαίνουν, πρέπει να έχουν σχέση με φυσικά φαινόμενα που ακόμα δεν τα έχουμε μελετήσει επιστημονικά, ή τουλάχιστον δεν έχουν ανακοινωθεί τα σχετικά αποτελέσματα. (Επειδή πολλά λέγονται για μυστικά πειράματα που έχουν γίνει και στις ΗΠΑ και στην Ρωσσία και αλλού).
Από την άλλη, δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι όσα λέγονται, δεν υπόκεινται στον νόμο των πιθανοτήτων.
Ειδικά για τα προφητικά όνειρα ή την διαίσθηση, πιστεύω ότι δεν έχει γίνει σοβαρή έρευνα. Πχ, δεν γνωρίζουμε το ποσοστό της επιτυχίας των προφητικών ονείρων της μητέρας του thoth, επειδή θα πρέπει να έχουμε καταγράψει όλα τα όνειρα της που σχετίζονται με μία προειδοποίηση, είτε αυτά βγήκαν αληθινά είτε όχι.
Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ασχολούμαστε με τον αριθμό των επιτυχιών και όχι των αποτυχιών. Οπότε και 20 επιτυχίες να έχει καταγεγραμμένες δεν ξέρουμε ποιό είναι το πραγματικό ποσοστό των επιτυχιών σε σχέση με το σύνολο των προειδοποιητικών ονείρων.
Αγαπητέ thoth περιμένω την απάντηση στο κουίζ. ![]()
-Arthur C. Clarke-
Θα σχολιάσω τα quotes, όχι για να μειώσω τις απόψεις σου,
αλλα για να δείς λίγο τον τρόπο που σκέφτομαι.
quote:
«Ένα ανθρώπινο ον είναι μέρος του όλου, που καλείται από εμάς «σύμπαν», ένα μέρος περιορισμένο στον χώρο και στον χρόνο. Αυτό συλλαμβάνει τον εαυτό του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του ξεχωριστά από το υπόλοιπο… ένα είδος οπτικής ψευδαίσθησης της συνείδησής του. Αυτή η ψευδαίσθηση είναι ένα είδος φυλακής για εμάς, που μας περιορίζει στις προσωπικές μας επιθυμίες και στην έλξη μόνο λίγων ανθρώπων που είναι κοντά μας. Η αποστολή μας πρέπει να είναι να απελευθερώσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν την φυλακή διευρύνοντας τον κύκλο της συμπόνιας μας για να αγκαλιάσουμε όλα τα ζωντανά πλάσματα και ολόκληρη την φύση μέσα στην ομορφιά της»«Τα καθαρά μαθηματικά είναι, με τον τρόπο τους, η ποίηση των λογικών ιδεών»
«Ο διαισθητικός νους είναι ένα ιερό δώρο και ο λογικός νους είναι ένας πιστός υπηρέτης. Εμείς δημιουργήσαμε μία κοινωνία που τιμάει τον υπηρέτη και έχει ξεχάσει το δώρο»
Απο το θείο Αλβέρτο (που μπορεί και να τα έκλεψε απο τον Καραθοδωρη της ομάδας Ε ![]()
1)Μας διδάσκει (ετσι τουλάχιστω το αποσυμβολίζω εγώ) να μελετάμε το σύμπαν για να
γνωρίσουμε τον εαυτό μας.
2)Μας επισημαίνει την ομορφιά τον μαθηματικών.
3)Μας διδάσκει να χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας.
quote:
«Μια θεωρία με μαθηματική ομορφιά είναι πιο πιθανό να είναι ορθή από μία άσχημη η οποία στηρίζει κάποια μαθηματικά δεδομένα. Ο Θεός είναι ένας μαθηματικός πολύ υψηλής τάξης και χρησιμοποίησε πολύ προχωρημένα μαθηματικά στην δόμηση του σύμπαντος.» P. Dirac, Scientific American, 1963
Προσωπικά βρήκα πολύ διδακτικό το "Principles of quantum mechanics". Αναρωτιέμαι,
αν όλοι αυτοί οι "μεταφυσικοί ερευνητές" που επικαλούνται την κβαντομηχανική και
την καταταλαιπωρημένη "αρχή της αβεβαιότητας" για να υποστηρίξουν τις κοτσάνες τους
είναι σε θέση να λύσουν έστω το πιο απλό πρόβλημα κβαντομηχανικής.
quote:
Η θεωρητική δικαιολόγηση για την ύπαρξη του υποθετικού αυτού σωματιδίου ελάχιστους έπεισε. Εντούτοις, λίγα χρόνια μετά την πρόβλεψη του Ντιράκ, στις κοσμικές ακτίνες που βομβαρδίζουν τη Γη μας από το διάστημα ανιχνεύτηκε ένα καινούργιο σωματίδιο. Είχε την ίδια μάζα με το ηλεκτρόνιο, αλλά αναπάντεχα θετικό φορτίο. Ήταν το αντιηλεκτρόνιο, το πρώτο δηλαδή σωματίδιο αντιύλης. Εξαιτίας ακριβώς του θετικού του φορτίου ονομάστηκε ποζιτρόνιο. Η τολμηρή πρόβλεψη του Ντιράκ, είχε επαληθευτεί.
Φαίνεται οτι έπεισε αρκετούς ωστέ να πειραματιστούν.
Οι τολμηρές θεωρητικές προβλέψεις διατυπώνονται για να οδηγούν τους πειραματιστές
στην επιβεβαίωση ή στην διάψευση. Ξέρεις πόσες υπέροχες θεωρητικές προβλέψεις
έχει ανελέητα καταρρίψει η ετυμηγορία του πειράματος ? Εγώ ξέρω, και γι'αυτό
δεν δέχομαι τίποτα πριν επαληθευτεί πειραματικά (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι
αρνούμαι να πειραματιστώ και να αλλάξω γνώμη).
(Ενα quote εδω για τη συλλογή σου)
"The true method of knowledge is experiment."
William Blake (1757-1827)
English poet, painter, engraver & mystic
from All Religions are One (1788)
quote:
Αλλά ο επιστήμονας δεν πρέπει να κλείνει την πόρτα στο "μετά..." και να μη το φοβάται. Η ανθρώπινη ψυχολογία έχει διάφορους νόμους και ένας από αυτούς είναι ότι όταν κρατάς συνέχεια ένα σφυρί καταντάς να βλέπεις τα πάντα σαν "αυτά που καρφώνονται" και σαν "αυτά που δεν καρφώνονται", για να το πω έτσι κάπως χιουμοριστικά.
Κανένας επιστήμονας δεν κλείνει την πόρτα στο "μετά." Κάθε επιστήμονας είναι πρόθυμος
να του δείξουν. Απλά δυσκολεύεται να δεχτεί κάτι αν δεν του το δείχνουν. Όπως πολύ
σωστά είπες και εσύ , ελάχιστοι πίστεψαν στο ποζιτρόνιο του Dirac όμως όλοι το
παραδέχτηκαν μόλις τους το έδειξαν. Αντίθετα, ο πιστός (με την έννοια αυτού
που δέχεται κάτι χωρίς αποδείξεις και χωρίς να ψάχνει για αποδείξεις) συνέχίζει
να παραμένει πιστός ακόμα και οταν η απόδειξη του έρθει στο πιάτο (δες π.χ.
αυτούς που πιστεύουν στην κούφια Γη)
Οο για το σφυρί...
Το σφυρί μου είναι o "Λόγος" (με την αρχαιοελληνική έννοια). Αν αυτό αποτελεί
ελλάτωμα είμαι διατεθειμένος να ζήσω με αυτό.
Και να πετάξω μερικά quotes πάνω σε αυτό πριν κλείσω (παντα με καλή διάθεση και
επειδή τα βρήκα ψάχνοντας για τον Αλβέρτο)
"Let reason govern desire."
Cicero (106-43 BC)
Roman orator, statesman, philosopher & writer
"He that will not reason is a bigot; he that cannot reason is a fool; and he that dares not reason is a slave."
William Henry Drummond (1854-1907)
Canadian poet, b. Ireland, medical doctor
"It is the heart which perceives God and not the reason."
Blaise Pascal (1623-1662)
French scientist, mathematician, physicist, philosopher, moralist & writer
from Pensées. 1670
(αυτό για τους ανεγκέφαλους φανατικούς που φοβόναι οτι η φυσική και η βιολογία
θα καταρίψει την καταφανώς σαθρή τους πίστη στο θέο τους)
"All our knowledge begins with the senses, proceeds then to the understanding, and ends with reason. There is nothing higher than reason."
Immanuel Kant (1724-1804)
German metaphysician & transcendental philosopher
from Critique of Pure Reason, 1781
"Reason is God's crowning gift to man."
Sophocles (496-406 BC)
Greek tragic playwright
from Antigone, ca. 442 B.C.
"Reason is the slow and tortuous method by which these who do not know the truth discover it. The heart has its own reason which reason does not know."
Blaise Pascal (1623-1662)
French scientist, mathematician, physicist, philosopher, moralist & writer
from Pensées. 1670.
(απο τον Pascal θα βρείς και άλλα που θα σου αρέσουν αν ψάξεις
)
"Faith must be enforced by reason. When faith becomes blind it dies."
Gandhi (1869-1948)
Indian spiritual and political leader, called Mahatma "great soul"
(και τέλος, κάτι που τα αναιρεί όλα
, για να φανεί οτι τα
quotes έχουν πλάκα, αλλα δεν έχουν ιδιέταιρη αποδεικτική ισχύ
οταν βρίσκοναι έξω απο το πλαίσιο στο οποίο ειπώθηκαν)
"The madman is not the man who has lost his reason. The madman is the man who has lost everything except his reason."
Gilbert Chesterton (1874-1936)
English writer
Σε διαβεβαιώ Οstria ότι την μητέρα μου την "βασάνισα" αρκετά έτσι ώστε να με ενημερώνει για τα όνειρά της μόνο όταν υπάρχει πραγματικά κάτι που την κάνει να ανησυχεί. Δεν είναι όμως θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας ή καν πιθανοτήτων. Το να "βλέπει" ονόματα, περιστατικά, γεγονότα που δεν είναι συνηθισμένα και που μου έχουν συμβεί ελάχιστες ή μία φορά μόνο στη ζωή μου είναι αυτό που με κλόνισε.
Να σας πω την αλήθεια δεν "σκίζομαι" εξάλλου να αποδείξω την ύπαρξη τέτοιων εμπειριών γιατί δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Το θέμα της "μεταφυσικής" είναι για μένα πολύ πιο σπουδαίο και αφορά ελάχιστα ή και καθόλου αυτού του είδους τις εμπειρίες. Για μένα μεταφυσική είναι η εσωτερική φιλοσοφία πρώτα από όλα και μετά όλα τα άλλα. Εκεί ρίχνω το ενδιαφέρον μου. Τα άλλα απλώς μου κινούν την περιέργεια ως πολύ ενδιαφέρουσες υποθέσεις εργασίας, αλλά προτιμώ να είναι η επιστήμη που θα φτάσει στην μεταφυσική και για αυτό δεν βιάζομαι να εκβιάσω αποδείξεις...
Η απάντηση στο Κουίζ καλή μου Ostria είναι ότι αυτές οι φράσεις είναι του A. Einstein και βρίσκοντι στο «Quoted in H Eves Mathematical Circles Adieu (Boston 1977)

quote:
Για μένα μεταφυσική είναι η εσωτερική φιλοσοφία πρώτα από όλα
Να που συμφωνούμε 100%
Σίγουρα μεταφυσική ΔΕΝ είναι να κυνηγάς το φάντασμα του Νταβελη
(άλλωστε, έστω οτι υπάρχει, τι σου φταίει το καψερο να το βγάλεις
στην Caputsino αγγαλια με το φάντασμα της Δούκισας ?)
Σε αυτού του είδους την "μεταφυσική" αντιτίθεται η επιστήμη όχι
στην εσωτερική αναζήτηση του καθενος !
Αγγελος.
Μάλλον γράφαμε μαζί και δεν πρόλαβα το μήνυμά σου.
Τα quotes που παραθέτεις τα έχω ήδη στη συλλογή μου κι έχεις δίκιο ότι του Pascal είναι από τα αγαπημένα μου.
Τα quotes είναι σαν τις παροιμίες. Μπορούν να σε οδηγήσουν σε αντικρουόμενα συμπεράσματα. Προσωπικά τα θεωρώ ως ένα είδος τέχνης του λόγου, κι επειδή αυτή η τέχνη είναι ένα είδος "μαγείας", έλκει την καλή κρυμμένη μυστικιστική μου πλευρά. Τίποτε παραπάνω, τίποτε παρακάτω.
Δεν νομίζω πάντως να διαφωνούμε πουθενά.
Εξάλλου την λογική μας επικαλούμαστε για να συζητήσουμε εδώ. Και αφού την επικαλούμαστε οφείλουμε να την εκτιμούμε και να την σεβόμαστε. Αλλά η καρδιά όπως μας λέει ο Pascal διψά να δεχτεί τον Θεό και αντιδρά επαναστατημένη (θα έλεγα κι εγώ) όταν η λογική πάει να μπει στα "χωράφια" της.
Εκεί είναι και η μεγάλη τέχνη της ισορροπημένης ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Πώς να κάνει την λογική να βάζει "πέρας" στην αναζήτηση του απείρου και πώς να "τείνει στο άπειρο" τα όρια της "πεπερασμένης" του θέασης του κόσμου. (μάλλον πρέπει να κόψω το διάβασμα του Πλατωνικού "Φίληβου" το βράδυ, γιατί με δυσκολεύει στην πρωινή... προσγείωση
)
Και κάτι ωραίο από τον Goedel, που θυμήθηκα λέγοντας για τον Πλάτωνα, και που το αναφέρει ο Rudy Rucker στο βιβλίο του "Το Άπειρο και ο Νους" (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης)
«Τον ρώτησα (τον Γκέντελ) ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να συλλάβει κανείς τη γνήσια αφηρημένη δυνατότητα. Είπε τρία πράγματα:
1) Πρώτα, πρέπει να απομονώσει τις άλλες του αισθήσεις, ξαπλώνοντας σε ένα ήσυχο μέρος. Δεν αρκεί, όμως, να εκτελέσει αυτή την περιοριστική πράξη, πρέπει και να αναζητήσει ενεργά με το νου του.
2) Είναι λάθος να επιτρέψει στην καθημερινή πραγματικότητα να καθορίσει τη δυνατότητα και να φανταστεί μόνο συνδυασμούς και μεταθέσεις υλικών αντικειμένων – ο νους μπορεί να συλλαμβάνει και άπειρα σύνολα.
3) Ο τελικός στόχος μιας τέτοιας νοητικής δραστηριότητας, αλλά και όλης της φιλοσοφίας, είναι η σύλληψη του Απόλυτου. Ο Γκέντελ ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις του με ένα σχόλιό του για τον Πλάτωνα: «Όταν ο Πλάτωνας μπόρεσε να συλλάβει πλήρως το Καλό, η φιλοσοφία του ολοκληρώθηκε»», σελ. 185-186

Οσο για την ειδική περίπτωση των ανθρώπων που "βλέπουν" γεγονότα που αφορούν κυρίως την οικογένεια τους (ειδικά σε σχέση μαμάδων και παιδιών) η λέξη κλειδί είναι "η ανησυχία". Ισως η ειδική σχέση που έχουν αναπτύξει οι συγγενείς μεταξύ τους και ειδικά η μητέρα με τα παιδιά της, να είναι και το κλειδί σε τέτοιου είδους "φαινόμενα". Ισως να πρέπει οι ψυχολόγοι ή οι βιολόγοι να ασχοληθούν μαζί τους παρά οι φυσικοί.
Ενας φίλος ψυχολόγος είπε κάποτε ότι η διαίσθηση δεν είναι τίποτε άλλο από την ταχύτατη επεξεργασία των προσλαμβανόμενων πληροφοριών. Τόσο γρήγορη που μας δίνει την εντύπωση ότι δεν συμβαίνει καμιά επεξεργασία, παρόλο που συμβαίνει και συνήθως είναι πολύ πιό ακριβής από την επεξεργασία που κάνουμε αργότερα (η δεύτερη σκέψη που λέμε).
"Να σας πω την αλήθεια δεν "σκίζομαι" εξάλλου να αποδείξω την ύπαρξη τέτοιων εμπειριών γιατί δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Το θέμα της "μεταφυσικής" είναι για μένα πολύ πιο σπουδαίο και αφορά ελάχιστα ή και καθόλου αυτού του είδους τις εμπειρίες. "
Το καταλαβαίνω αυτό αλλά η γνώμη μου είναι ότι η "μεταφυσική" και ο "εσωτερισμός" λειτουργούν μέσα από τέτοια "φαινόμενα". Αστρικές προβολές και πεδία, χρήση ονείρων και μεταβίβαση γνώσεων, η σχέση μεταξύ Δασκάλων και μαθητών περνάει από τέτοιες εμπειρίες, και οι ίδιοι οι Δάσκαλοι θεωρούνται πιό σημαντικοί αν έχουν τέτοιου είδους
"ικανότητες".
Οπότε νομίζω ότι όλα δένουν μεταξύ τους.
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 17/06/2004 14:48:19