- Τεστ: Κ.Δ., θεόπνευστη ή ασυναρτησίες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Μην πάει τζάμπα τόσο ντύσιμο και μαλλί εποχής
Μάλλον αυτό εννοείς Levana ε?
H αλήθεια είναι ότι ο συχωρεμένος ο Μπρους είχε πολύ πιο κομψή και αέρινη κίνηση. Και μοιάζει και πιο καλογυμνασμένος...
-Σ'εκεινους που τα καταπηνουν αμασητα,τους θρησκοληπτους
και σ'εκεινους,τους "πραγματιστες" που τα απορηπτουν.
-Αυτο που επιδιωκουν τα ιερατεια,ειναι η αγνοια.
-Τοσο οι θρησκοληπτοι οσο και οι πραγματιστες εξυπηρετουν τελεια το
το σκοπο των ιερατειων.
-Υπαρχει και μια τριτη κατηγορια ανθρωπων που δεν μπορουν να τη κουμανταρουν τα ιερατεια.Ειναι αυτοι που μπενουν μεσα στη φωτια της ελευθερης αναζητησης γιατι ξερουνε οτι ειναι η φωτια που οχι μονο δεν θα τους καψει αλλα θα τους οδηγησει σ'αυτη την αληθεια που εχει αναγκη ο ανθρωπος και τοσο υπουλα του κρυβουν οι εξουσιαστες του.
-Η Καινη διαθηκη, αν μελετηθει χωρις το δογματισμο των θρησκοληπτων
και το δογματισμο των λεγομενων πραγματιστων,υλιστων κ.λ.π.φανερωνει αληθειες που ουτε καν μπορουμε να φανταστουμε.
quote:
Notirk δε μπορείς να φανταστείς πόσο συμφωνώ μαζί σου! Το ίδιο όμως λέω και για τα ιερά κείμενα άλλων θρησκειών. Το Κοράνι, η Τορά και το Ταλμούδ έχουν κι αυτά τις αλήθειες τους και τη σοφία τους αν τα εξετάσεις αποστασιοποιημένα. Νομίζω ότι άγγιξες τον πυρήνα του θέματος!
----------------------------------------------------------
-Levana,με συμπληρωσες τελεια!!!!Ολα μα ολα τα ιερα βιβλια στελνουν
αιωνες τωρα το ιδιο μηνυμα με διαφορετικο τροπο το καθενα.
-Και θα ηθελα να μου πεις αν συμφωνεις,οτι το μηνυμα ειναι καλυμενο
για να το αντιληφθουν μονο αυτοι που θα το ζητισουν.Και ο λογος
ειναι: "O,TI ΖΗΤΑΣ , ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΙΣ".Γιατι αυτοι που θα το
ζητισουν ,το εχουν αναγκη, για λογους που θα μου επιτρεψεις ταπεινα
να εκθεσω καποια αλλη στιγμη.
-Οποιος ζηταει κατι αλλο απο το μηνυμα των γραφων,ας το ψαξει αλλου.
-"Ο ΕΧΩΝ ΩΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΑΚΟΥΕΤΩ".
quote:
gianipseftis
Εγώ λέω μάλλον στον Τουλάτο.Μην πάει τζάμπα τόσο ντύσιμο και μαλλί εποχής
Eίχα γράψει φίλε gianipseftis προ ημερών , ότι όπως όλες οι θρησκείες έπαιρναν στοιχεία από άλλες παλαιότερες , έτσι και ο ιουδαϊσμός δημιουργήθηκε από στοιχεία παλαιοτέρων θρησκειών που προσάρμοσαν οι Εβραίοι στη δική τους . Ειδικά δε για τους πρωτόπλαστους υπάρχουν πολλές ομοιότητες πρώτα απ’ όλα με τη θρησκεία των βαβυλωνίων οι θεοί των οποίων «Μαρδούκ» και «Εά» ανακατεύοντας αίμα και πηλό δημιουργούν τον πρώτο άνθρωπο τον «Ανταμά» , όνομα που ταυτίζεται στις σημιτικές γλώσσες με την έννοια άτομο-άνθρωπος . Στην αιγυπτιακή θρησκεία πάλι ο θεός Χνουμ ή Κνουμ έπλασε από πηλό τους ανθρώπους , το ίδιο σύμφωνα με τον Ηρωδιανό έκανε και ο Προμηθέας με την Αθηνά , μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνος κατ’ εντολή του Διός πήραν πηλό και έφτιαξαν τους ανθρώπους . Όμως και ένα από τα πρόσωπα των «Καβειρίων Μυστηρίων» της Σαμοθράκης ο «Αδάμας» , είναι το πρότυπο δημιούργημα και ο πρώτος άνδρας .
Όπως βλέπουμε φίλε μου η υπόθεση έχει πολύ πηλό ούτε Αιγινήτες κανατάδες να ‘ταν οι θεοί . Μήπως τελικά ο Αδάμ θα έπρεπε να πιστεύη στο «Σωματείο Κεραμοποιών» ;

*
Ρε σύ Σωτήρη , μην τα λές έτσι χύμα αυτά σε παρακαλώ...με πόνεσε το στομάχι μου...
Μα "βαλτός" είσαι βραδιάτικα???![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Sesostris,μου άρεσε πολύ αυτό που είπες για το δανεισμό της μιας θρησκείας από την άλλη. Να μου επιτρέψεις να δώσω ένα παράδειγμα. Είναι μια ιστορία που, αν δεν κάνω λάθος, αναφέρεται μέσα στο Κοράνι και δεν είναι ευρέως γνωστή: Στην αρχή, ο Αλλάχ έδωσε εντολή πάνω σε ένα βουνό στο Μωάμεθ να προσεύχονται οι πιστοί του 50 φορές τη μέρα. Ο Μωάμεθ, καθώς περιπλανιόταν στην έρημο, συνάντησε το Μωυσή και κουβέντιασε μαζί του για το ζήτημα αυτό. Ο Μωυσής όμως είπε: "Είναι πολύ μεγάλο το βάρος για να το αντέξει ο λαός σου. Πήγαινε πίσω στο βουνό και παρακάλεσε το Θεό σου να σου μειώσει τις προσευχές". Ο Μωάμεθ έκανε ότι του είπε ο Μωυσής και πράγματι ο Αλλάχ τις μείωσε σε 40. Κατεβαίνοντας όμως, ο Μωάμεθ ξανασυνάντησε το Μωυσή ο οποίος πάλι του είπε ότι το βάρος ήταν πολύ μεγάλο. Έτσι, άρχισε ένα ατελείωτο πήγαιν-έλα στο βουνό ώσπου τελικά οι προσευχές μειώθηκαν στις 5. Και τότε ο Μωάμεθ κατέβηκε κάτω και είπε στο Μωυσή: "Ο Κύριος στάθηκε πολύ ανεκτικός μαζί μου και δεν θα του ζητήσω τίποτε άλλο. 5 προσευχές είναι βάρος που μπορεί να αντέξει κάθε πιστός". Και ο Μωυσής τον χαιρέτησε κι έφυγε.
Δεν είμαι σίγουρη αν στέκει, αλλά ως παραβολή είναι πολύ ωραία. Δε συμφωνείτε;
@ sesostris
“Όπως βλέπουμε φίλε μου η υπόθεση έχει πολύ πηλό ούτε Αιγινήτες κανατάδες να ‘ταν οι θεοί . Μήπως τελικά ο Αδάμ θα έπρεπε να πιστεύη στο «Σωματείο Κεραμοποιών» ;”
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Χα!χα!χα!
Ρίιιιι-γα-νη σταμνιά!!!!
quote:
Νομίζω όμως ότι το κύριο μηνύμα είναι εμφανές: Αγαπάτε αλλήλους!
Το "αγαπάτε αλλήλους" δεν αναφερόταν σε όλους τους ανθρώπους αλλά μόνο στους μαθητές του Μανώλη. Ήταν για εσωτερική και όχι για ευρεία κατανάλωση.
Το κύριο μήνυμα είναι το εξής: "Ο μη μεθ'εμού κατ'εμού εστι". Απλό και σαφές.

macedon
quote:
Δε θα ήταν πολύ στενόμυαλη μια τέτοια αντίληψη "Ο μη μεθ'εμού κατ'εμού εστι"?
Μόνο στενόμυαλο; Θα έθετε όλους τους ανθρώπους τον έναν απέναντι στον άλλο σαν εχθρό... πράγμα που έγινε άλλωστε από τους χριστιανούς. Αλλά, δυστυχώς, αυτό ακριβώς αναφέρει ο Μανώλης σαν βασική του αρχή, σύμφωνα με τους ανώνυμους ευαγγελιστές.
Πάντως, είναι η μόνη εντολή του που οι χριστιανοί διατήρησαν με θρησκευτική ευλάβεια. Όποιος δεν ήταν χριστιανός... αλλίμονό του.
quote:
Δεδομένου του ότι θεωρώ τις γραφές απλά φιλοσοφικά κείμενα
Εγώ πάλι τις θεωρώ ένα μάτσο παραμύθια και φαντασίες για αγράμματους χωρικούς. Δε βλέπω, για παράδειγμα τι φιλοσοφικό μπορεί να έχει ένας άγγελος που τάραζε τα νερά και έτρεχαν οι δύστυχοι να μπουν στην κολυμβήθρα για να κερδίσει ένας το τζακποτ της θεραπείας και οι υπόλοιποι να βγαίνουν μουσκεμένοι περιμένοντας την επόμενη ανατάραξη... ![]()
Οτιδήποτε έχει κάποιο νόημα εκεί μέσα, είναι αντιγραφές από άλλες, προγενέστερες θρησκείες και προϋπάρξαντες φιλοσόφους.
quote:
Σημασία έχει το πώς μπορούν αυτά τα κείμενα να βοηθήσουν τους ανθρώπους σήμερα μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις τους.
Ποτέ κανένα παραμύθι δεν βοήθησε τους ανθρώπους ανά τους αιώνες. Όσο μπορεί να μας βοηθήσει ο "παπουτσωμένος γάτος" άλλο τόσο μπορούν να μας βοηθήσουν και τα ευαγγέλια...

macedon
Αν μη τι άλλο,επαληθεύεις το ρητό:
<<η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει>>.
Forcsa τα πανιά και χώσε κι άλλα γιατί αυτά δεν
φθάνουν.Εχω παρακολουθήσει τα περισότερα απο τα
ποσταρίσματά σου στο παρελθόν και είναι όλα καυστικά.
Εντός των ημερών θα προμηθευτώ και το βιβλίο σου.
Εχω βέβαια εξοικειωθεί με το περιεχόμενο,αλλά θα
αξίζει περισότερα να τα έχω όλα μαζεμένα,σε ενα τόμο.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Ιουλιανός (331-363 μ.Χ.)
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Η Αγια Γραφη δεν ειναι επιστημονικο βιβλιο με αναλυμενες θεωριες και συμπερασματα Ειναι βιβλιο πνευματικης οικοδομης και καθοδηγησης, βιβλιο πιστεως.
Τι εννοείς όταν λες "βιβλίο πίστεως"; Δηλαδή, αυτά που αναφέρονται εκεί μέσα δεν υποτίθεται ότι αποτελούν ιστορικά γεγονότα; Ότι, δηλαδή, έγιναν; Δεν αποτελεί για τους χριστιανούς ΚΑΙ ιστορικό βιβλίο;
Ας παραδεχτούμε έστω, ότι αποτελεί "βιβλίο πίστεως". Εγώ προσωπικά έχω κάθε διάθεση να πιστέψω ότι ο Ηρώδης βρήκε 14.000 αρσενικά παιδιά κάτω των 2 ετών σε ένα χωριό που στις δόξες του δεν είχε πάνω από 300 κατοίκους και στην εποχή του Ιησού ήταν ακατοίκητο, αλλά... δυσκολεύομαι. Φυσικά, άλλοι μπορούν να το πιστεύουν εύκολα... (Το γεγονός ότι 14.000 αρσενικά παιδιά κάτω των 2 ετών αντιστοιχούν σ' ένα πληθυσμό περίπου 1.000.000 ανθρώπων, διπλάσιο δηλαδή της Παλαιστίνης του πρώτου αιώνα και 12πλάσιο της Ιερουσαλήμ, μπορούμε να το θεωρήσουμε λεπτομέρεια)
Θέλω επίσης να πιστέψω πως ο Ηρώδης περίμενε 2 χρόνια τους μάγους για να κάνουν μια απόσταση ... 9 χιλιομέτρων μέχρι τη Βηθλεέμ (ώστε να γυρίσουν και να του πουν τη διεύθυνση που δεν μπορούσε να βρει μόνος του, σαν απλός βασιλιάς που ήταν...) αλλά πάλι ζορίζομαι.
Επίσης θέλω να πιστέψω ότι για να συλλάβουν τον Ιησού (έναν άστεγο, περιπλανώμενο ιεροκύρηκα) οι Εβραίοι έστειλαν όλη τη διαθέσιμη ρωμαϊκή στρατιωτική δύναμη της Ιερουσαλήμ (600 άντρες!), την λεβιτική αστυνομία και ένα σωρό πολίτες αλλά ... δύσκολο. Είναι σα να μου λες ότι μπορεί κανείς να πιστέψει πως αν η ιστορία συνέβαινε σήμερα, θα έστελναν ένα τάγμα πεζικού, μια ίλη αρμάτων, μια πυροβολαρχία, ένα λόχο διοίκησης, ένα λόχο διαβιβάσεων και ένα λόχο υγειονομικού (για υποστήριξη) για να συλλάβουν τον Ιησού (με επικεφαλής συνταγματάρχη).
Είσαι σίγουρος πως είναι "βιβλίο πίστεως"; Μήπως είναι "βιβλίο αποβλάκωσης";
ΥΓ: Αλήθεια, εσύ τι απ'όλα που γράφονται εκεί μέσα πιστεύεις; Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω...

macedon
Edited by - stiv on 13/04/2011 03:59:38