- ΑΣΤΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ, 4ο μέρος, επίσημη έκδοση - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω διαδοχικά τα ερωτήματα σου.
quote:
όταν λες χαλαρώνεις τον νου τι εννοείς;
μήπως το φυσικό μέρος, δηλαδή τον εγκέφαλο;
μήπως την διανοητική λειτουργία; δηλαδή μειώνεις την συχνότητα εμφάνισης των σκέψεων; ή μήπως κάτι άλλο;
Αν θέλαμε να δώσουμε έναν ρεαλιστικό ορισμό για τον νου όπως τον αντιλαμβανόμαστε ως άνθρωποι, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας χώρος στον οποίο γίνεται με έναν ημί-αυτόματο τρόπο επεξεργασία οπτικο-ακουστικών δεδομένων (μνήμες, δεδομένα των αισθήσεων κτλ.).
Είναι φανερό και εύκολα αντιληπτό πως η παραπάνω διαδικασία η οποία διαμορφώνει τις σκέψεις επηρεάζει άμεσα το υπόλοιπο της ανθρώπινης ύπαρξης μας. Ναι, τα συναισθήματα και οι δράσεις του φυσικού μας σώματος είναι το άμεσο αποτέλεσμα των κυρίαρχων σκέψεων μας.
Το πρόβλημα είναι πως η διαδικασία του σκέπτεσται δεν γίνεται συνειδητά. Προσέξτε! Δεν αναφέρομαι στο περιέχομενο των σκέψεων, αλλά στην τρόπο που διαμορφώνονται οι σκέψεις. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε πως να σκεπτόμαστε, αλλά γνωρίζουμε μόνο τι να σκεπτόμαστε!
Οι επιθυμίες μας ή οι αντιδράσεις στο εξωτερικό περιβάλλον, απλά είναι άγκυρες που θέτουν μια γενική κατεύθυνση στην σκέψη (π.χ. θέλω παγωτό) και από πίσω το "Οικοδόμημα", ο προσωπικός μας Νους, ξεκινάει να τρέχει το πρόγραμμα διαμορφώνοντας χρήσιμες και άχρηστες σκέψεις, σχετικές ή και άσχετες με την γενική κατεύθυνση που δόθηκε ("Θα πάω στο περίπτερο", "Μην ξεχάσω το πορτοφόλι!", "Μήπως έχει κρύο για παγωγό;", "Θυμάμαι όταν η γιαγιά μου έπαιρνε παγωτό...", "Τί να κάνει η γιαγιά;", "Ας την πάρω τηλέφωνο")
Εύκολα καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα, και δίχως πολύ σκέψη (
) απλά δοκιμάζοντας, πως με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του Νου, παρόλο που μπορεί κάποιος να έχει την πεποίθηση πως δεν είναι και σπουδαίο πρόβλημα στην καθημερινή ζωή, είναι αδύνατο να επιτύχεις την λειτουργία της συγκέντρωσης, την τόσο απαραίτητη για κάθε εσωτερική έρευνα (π.χ. για μια πρακτική αστρικού διαχωρισμού).
Η χαλάρωση του Νου με μια αυθεντική έννοια του όρου, θα μπορούσε να υποδηλώνει την ικανότητα, την γνώση να θέτεις κάτω από τον έλεγχο της Αντίληψης την λειτουργία του μηχανισμού του Νου.
Αλλά καθώς κολύμπι μαθαίνεις πέφτωντας στο νερό.. έτσι η αρχή αυτής της μελέτης για την χαλάρωση του Νου εστιάζεται στον τρόπο που η ίδια η Αντίληψη συμπεριφέρεται μπροστά στην σκέψη.
Ταυτίζεται, και την τροφοδοτεί δίνοντας το απαραίτητο καύσιμο στο Νου για να συνεχίσει;
Ή αναγνωρίζει ακριβώς την πραγματικότητα της σκέψης και ισχυροποιεί την ίδια της την θέση ως Αντίληψη;
Χρήσιμα ερωτήματα για πειραματισμό.
quote:
και αν χρησιμοποιείς την προσοχή σαν εργαλείο χαλάρωσης του νου, που ακριβώς την τοποθετείς;
Τέλος τι γίνεται με αυτόν τον έμφυτο τρόπο λειτουργίας που έχουμε ως υπάρξεις δηλαδή να ξεχνάμε τον στόχο μας;
Μπορεί για παράδειγμα να αποφασίζω να χειριστώ την προσοχή για να χαλαρώσω όπως λες αλλά σε λίγο να βρίσκομαι να ασχολούμαι και να αναλύω τα προβληματα της δουλειάς μου, έχοντας τελείως ξεχάσει τους προηγούμενους στόχους μου.
Τι γίνεται εκεί;
πως συνεχίζει η χαλάρωση;
Κάθε άτομο που επιθυμεί την χαλάρωση θα βρεθεί να πειραματίζεται με τα εργαλεία που έχει στην διάθεση του για να την πετύχει. Έτσι, θα αρχίζει να βιώνει και να κάνει συγκεκριμένο το εργαλείο της Προσοχής, και ίσως να αναζητά από που απορρέει η Προσοχή... αν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή θα ανακαλύψει στον εαυτό του και για τον εαυτό του την θέση στην οποία βρίσκεται η ίδια η Αντίληψη, θα φτάσει σε αυτό που καλείται σε πολλές διδασκαλίες Ανάμνηση Εαυτού.
Το παραπάνω είναι μια σημαντική κατάκτηση και η οποία μας δίνει νέα δεδομένα για τον στόχο μας.
Αλλά καθώς βλέπω πως ήδη έχω γράψει πολλά και κάπως σύνθετα, θα μου επιτρέψεις να σταματήσω εδώ δίχως να σου απαντήσω τα τελευταία ερωτήματα σε αυτό το μήνυμα.
Είμαι στην διάθεση σου για οποιαδήποτε διευκρίνηση για την συνέχεια της συζήτησης.
Edited by - Chela on 30/03/2010 22:40:36
Edited by - Chela on 30/03/2010 23:59:17
αν θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα από ένα άνθρωπο να του αφαιρεθεί ο φυσικός εγκέφαλος ( εννοώ :) το όργανο αυτό που βρίσκεται μέσα στο κρανίο) αυτός ο άνθρωπος θα είχε αντίληψη; θα είχε σκέψεις;
Σημερα που το σκεφτομουν παλι πιστευω οτι μαλλον αθελα μου εκανα αστρικη προβολη,και για αυτο ρωταω και εσας που ξερετε καλυτερα να με κατατοπισετε.Αυτο το γεγονος με τρομοκρατησε και εχω καποιες φοβιες,ειναι επικινδυνη η αστρικη προβολη?σας παρακαλω βοηθηστε με!
Edited by - anastasios5 on 06/04/2010 22:44:53
Edited by - anastasios5 on 06/04/2010 22:53:28
κάθε βράδυ αφού το φυσικό σώμα μας κοιμάται η αντίληψη εξέρχεται από αυτό και εισέρχεται στον αστρικό κόσμο όμως περιτριγυρισμένη από τις μηχανικές προβολές του νου. Αυτή γοητευμένη από αυτές αντιλαμβάνεται μόνο αυτές αδυνατώντας να αντιληφθεί την πραγματικότητας, που είναι τα τοπία του αστρικού κόσμου.
Εν ολίγοις κάθε βράδυ με κοιμισμένη την αντίληψη περιφερόμαστε στον αστρικό κόσμο. Όμως ποτέ αν και κοιμισμένοι δεν έχουμε ποτέ πάθει τίποτα. Πως θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι αρνητικό αν κάποιος εισέλθει στον αστρικό κόσμο έχοντας την αντίληψη ενεργή και ξύπνια και έχοντας πλήρη αντίληψη το τι του συμβαίνει, το που είναι και τι κάνει;
Πότε κινδυνεύεις να σε πατήσει ένα αυτοκίνητο όταν περνάς ένα δρόμο μεθυσμένος χωρίς αντίληψη; ή όταν τον περνάς με πλήρη αντίληψη;
Προφανής η απάντηση.
Στην εμπειρία που μας παρέθεσες απλά υπήρξε για λόγους που αγνοώ αν θες μια σχετική αύξηση της αντιληπτικότητας σου και αυτό προκάλεσε κάποιες αντιλήψεις του αστρικού κόσμου και της εξόδου σου από το φυσικό σώμα. Όμως η έλλειψη εμπειρίας και επαρκούς ικανότητας χειρισμού αυτών των καταστάσεων προκάλεσαν αυτές τις δυσκολίες εισόδου και εξόδου από το φυσικό σώμα.
Όμως αν αρχίσεις να εξασκείσαι πολύ σύντομα η συνειδητή αστρική έξοδος θα γίνει για σένα μια ικανότητα και σκέψου: ένας νέος θαυμαστός κόσμος ανοίγεται μπροστά σου για να τον εξερευνήσεις και μια νέα ζωή, μια εσωτερική ζωή, για να ζήσεις!!!
Κ α λ έ ς π τ ή σ ε ι ς ! ! !
και Όνειρα συνειδητά :)
Χαίρομαι που δείχνεις ειλικρινές ενδιαφέρον και ρωτάς. Είναι όμως γεγονός ότι στην παρούσα συζήτηση θα βρεις πολλές από τις απαντήσεις που ψάχνεις.
Επίσης στην διεύθυνση:
http://clubs.pathfinder.gr/LUCID_DREAMING
θα βρεις μια πιο επιστημονική προσέγγιση στο θέμα.
Αν παρόλα αυτά συνεχίζεις να έχεις κάποιες απορίες μπορείς να απευθυνθείς με email στους διαχειριστές του εν λόγω κλαμπ ή ακόμα πάντα υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουμε την κουβέντα μας στο παρόντα χώρο.
Πάμε τώρα στο σήμερα. Προσπαθώ να ακολουθήσω τα βήματα της χαλάρωσής του σώματος και στη συνέχεια να σκεφτώ μια από τις 3 τεχνικές με τις ακτίνες που φεύγουν από τα μάτια, η άλλη που φαντάζεσαι τον εαυτό σου όρθιο και η συγκέντρωση στο μέτωπο στο τρίτο μάτι, αλλά δεν έχω κανένα αποτέλεσμα. Την χαλάρωση και να μην σκέφτομαι τίποτα παρά μόνο να παρατηρώ το μαύρο που υπάρχει στα μάτια μου, το πετυχαίνω. Όταν πάω όμως να ξεκινήσω ειδικά την τρίτη τεχνική τότε από εκεί που είμαι χαλαρός και δεν αισθάνομαι το σώμα μου, ούτε καν το σεντόνι που με σκεπάζει νοιώθω ότι το σώμα μου όλο σα να σφίγγεται, σαν να κοκαλώνει. Αισθάνομαι και το μυρμήγκιασμα αλλά μάλλον είναι επειδή είμαι τόση ώρα ακίνητος. Επίσης μπορώ σε αυτή τη φάση να φανταστώ και να νοιώσω το σώμα μου και το περιβάλλον μου σαν να έχω αλλάξει προσανατολισμό. Μπορώ να το νοιώσω σε οποιαδήποτε γωνία θέλω μέσα στο δωμάτιο αλλά πάντα σε οριζόντιο επίπεδο, ποτέ σε κατακόρυφο. Αυτό το έχω καταφέρει από μικρός που πειραματιζόμουνα. Το αποτέλεσμα είναι ότι ενώ πιστεύω ότι έχει περάσει κανένα μισάωρο από όλη τη προσπάθεια τελικά έχει περάσει κανένα 2ωρο με αποτέλεσμα να το σταματάω και να με παίρνει ο ύπνος κάθε μέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.
Προσπαθώ να διαβάσω όλα τα μέρη του θέματος αλλά είναι πολλά. Σιγά σιγά θα τα εχω διαβάσει όλα. Ήθελα απλά να μου πείτε αν είναι ο σωστός τρόπος αυτός που κάνω και αξίζει να συνεχίσω ή πάω εντελώς λάθος. Συγνώμη για την έκταση.
Edited by - mpampoulas on 25/05/2010 19:38:18
Edited by - mpampoulas on 25/05/2010 19:39:32
Η παραδοξότητα του ξύπνιου μέσα στον ύπνο
Γ. Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ | Κυριακή 25 Ιουνίου 2000
Είναι μια κοινή ανθρώπινη εμπειρία, την οποία μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετά στα σοβαρά ο άνθρωπος. Πρόκειται για τα λεγόμενα lucid dreams ή συνειδητά όνειρα. Και όταν μιλάμε για «ονειροναυτική», δεν κινούμαστε στον χώρο της παραψυχολογίας αλλά στον χώρο των επιστημονικών ερευνών για τη φύση του ύπνου
Ενας άνθρωπος ονειρεύεται ότι βρίσκεται στην κορυφή ενός ουρανοξύστη. Μέσα στο όνειρό του, κοιτάζοντας τους δρόμους από κάτω, νιώθει ίλιγγο και γραπώνεται γερά από το προστατευτικό κιγκλίδωμα, μην τυχόν παραπατήσει και πέσει στο κενό. Ως αυτή τη στιγμή βιώνει το όνειρό του σαν πραγματικότητα και συμπεριφέρεται αναλόγως.
Κάποια όμως, ασύμβατη με το σκηνικό, λεπτομέρεια, ίσως κάποια στιγμιαία έμπνευση, τον κάνει να συνειδητοποιήσει, μέσα στο ίδιο του το όνειρο, ότι ονειρεύεται και ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο στη φαντασία του. Με αυτή την επίγνωση τώρα ο ονειρευόμενος, απαλλαγμένος από τις φοβίες και τις ανησυχίες του, αναφωνεί:
¬ Μα είναι υπέροχο! Ονειρεύομαι! Δεν διατρέχω κανέναν κίνδυνο!
Χωρίς ενδοιασμούς πλέον, παίρνει την απόφαση να πηδήξει από τον ουρανοξύστη και να προσγειωθεί μαλακά στην άσφαλτο, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω. Κατά την ελεύθερη πτώση και την ομαλή προσεδάφιση, πάντοτε μέσα στο όνειρό του, νιώθει απερίγραπτη χαρά, ευφορία και ένα μοναδικό συναίσθημα απόλυτης ελευθερίας. Τα αισθήματα αυτά εξακολουθούν να τον πλημμυρίζουν όταν πραγματικά ξυπνάει λίγο αργότερα στο κρεβάτι του, έχοντας την επίγνωση ότι μόλις έζησε μια μοναδική εμπειρία, ένα όνειρο, κατά τη διάρκεια του οποίου ήξερε ότι ονειρευόταν!
Αυτό ήταν ένα πρώτο, απλό και σύντομο παράδειγμα ενός «lucid dream», ενός συνειδητού ονείρου. Τις τελευταίες δεκαετίες ένας ολόκληρος τομέας ερευνών έχει ανοίξει σχετικά με αυτό το είδος ονείρων. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει επικρατήσει ως όρος «lucid dreams». Στα ελληνικά, δεν γνωρίζω να υπάρχει ακόμη ικανοποιητική μετάφραση. Εχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί όροι όπως «συνειδητά», «διαυγή» ή «φωτεινά» όνειρα. Εμείς όμως, προς το παρόν, ας κρατήσουμε τον διεθνή όρο.
«Lucid dreams» λοιπόν λέγονται εκείνα τα όνειρα κατά τα οποία το υποκείμενο έχει πλήρη επίγνωση ότι ονειρεύεται.
Εχω και συνεχεια!
Παρακαλω ας προσεχουμε τις γατες , ειναι πολυ ευαισθητα ζωακια.
Φυσικά κάθε νύχτα ονειρευόμαστε. Κάθε νύχτα μάς κατακλύζουν δεκάδες απίστευτα και παράλογα πράγματα, χωρίς εμείς να δίνουμε μεγάλη σημασία. Δεχόμαστε την «ονειρική λογική», τις παραβιάσεις των φυσικών νόμων, τις «τρελές» ιστορίες, σαν να ήταν φυσιολογικά και καθημερινά συμβάντα. Κάθε νύχτα, όταν αρχίζουν τα όνειρα, σβήνει το φως της κρίσεως, που διαχωρίζει το φανταστικό από το πραγματικό. Ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε την παραδοσιακή τεχνική του τσιμπήματος στο μπράτσο, για να ελέγξουμε αν είναι όνειρο, δεν θα μας οδηγήσει στην αλήθεια. Απλώς θα πονέσουμε λίγο και θα συνεχίσουμε την ονειρική ζωή, τώρα πια εντελώς πεπεισμένοι ότι πρόκειται για την πραγματικότητα.
Αυτά βέβαια δεν είναι «lucid dreams», γιατί δεν έχουμε την επίγνωση ότι ονειρευόμαστε. Τη στιγμή όμως που θα τεθεί η... ερώτηση κρίσεως «Μήπως ονειρεύομαι;» και η απάντηση είναι καταφατική, τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Επειδή στον ονειρόκοσμο, όπως αναφέραμε, παύουν να ισχύουν οι φυσικοί νόμοι και η κοινή λογική, στα «lucid dreams» μπορούμε να ελέγξουμε και να κατευθύνουμε, κατά βούληση, το ονειρικό υλικό. Μπορούμε να πειραματιστούμε άφοβα και ελεύθερα με τις ονειρικές εικόνες, αφού γνωρίζουμε ότι, όποιες εκπλήξεις και αν μας επιφυλάσσουν, αυτές θα είναι πάντοτε προϊόντα της φαντασίας μας.
Σύγχρονοι ερευνητές, όπως η Patricia Garfield, ο Charles Τ. Tart, η Celia Green κ.ά., έχουν δημοσιεύσει πολλές αφηγήσεις συνειδητών ονείρων, όπου το υποκείμενο αρχίζει σιγά σιγά να αποκτά τον έλεγχο του ονειρικού βασιλείου του. Γίνεται, όπως λένε, ένας μάγος στο υποσυνείδητο, ένας άρχοντας του ονειρόκοσμου, ένας ονειροναύτης...
Υπάρχουν πλέον αμέτρητες μαρτυρίες όπου οι ονειρευόμενοι διηγούνται ότι μεταμορφώνονται κατά βούληση σε, π.χ., λυκάνθρωπους, παίζουν τζούντο με δαίμονες, γράφουν ποιήματα σε ξένες γλώσσες, γίνονται αόρατοι, περνάνε μέσα από τοίχους, εκτοξεύουν φωτιές με τα χέρια τους, τηλεμετακινούνται, υλοποιούν σκέψεις, ενσαρκώνουν χαρακτήρες, κουβεντιάζουν με πεθαμένους, ερωτοτροπούν με τοπ μόντελς, εξερευνούν άγνωστους πλανήτες, πλάθουν δικά τους ονειρικά τοπία... και όλα αυτά έχοντας πάντοτε την επίγνωση ότι στον πραγματικό, φυσικό κόσμο κοιμούνται ήσυχα και ανενόχλητα στο κρεβάτι τους.
Εδώ φαίνεται αμέσως και η ομοιότητα που έχουν τα lucid dreams με την εικονική πραγματικότητα (virtual reality). Μόνο που στον ονειρόκοσμο μπορεί κανείς να δημιουργήσει μια επιθυμητή πραγματικότητα χωρίς πολύπλοκα μηχανήματα και πανάκριβες συσκευές. Αρκεί μόνο να συνειδητοποιήσει ότι πραγματικά ονειρεύεται.
Μεγάλο βάρος δίνεται σήμερα στα λεγόμενα «εργαστήρια ονείρων» για την κατανόηση αυτής της παράδοξης εμπειρίας.
Οι πρώτες όμως αναφορές του ανθρώπου σε συνειδητά όνειρα χρονολογούνται στον 4ο π.Χ. αιώνα, στα κείμενα «περί Ονείρων» του Αριστοτέλη. Η ιδέα λοιπόν δεν ήταν ξένη στους φιλόσοφους εκείνης της εποχής.
Στα χριστιανικά χρόνια συναντάμε αναφορές για lucid dreams στην αλληλογραφία του Αγίου Αυγουστίνου (415 μ.Χ.) και σε κείμενα του Θωμά του Ακινάτη.
Κατά την άνθηση του αραβικού πολιτισμού, τον 12ο αιώνα, ο γνωστός διδάσκαλος Ibn-el-Arabi φαίνεται ότι μελέτησε σοβαρά το φαινόμενο και θεωρούσε πολύ σημαντική τη συνειδητότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Τον 19ο αιώνα αρχίζουν να δημοσιεύονται αρκετές μελέτες με αποκλειστικό θέμα τα lucid dreams, των Marquis d'Harvey Saint Denis, Φρειδερίκου Νίτσε κ.ά. Τα συνειδητά όνειρα εισχωρούν τώρα και στη λογοτεχνία, όπως σε έργα του Καρόλου Ντίκενς και αργότερα του Τόμας Μαν.
Τον 20ό αιώνα, ακόμη και ο πατέρας της ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ θα αναφερθεί σε αυτά, από τη δεύτερη έκδοση και μετά της Ερμηνευτικής των ονείρων.
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΒΗΜΑ .
Παρακαλω ας προσεχουμε τις γατες , ειναι πολυ ευαισθητα ζωακια.
Μου έχουν κοστίσει ενα σωρό κίτρινες!!![]()
![]()
![]()
quote:
ζιπ
quote:gianipseftisΗ κβαντομηχανική θεωρεί πως δεν υπάρχει απόλυτα “κενό” αλλά “ψευδοκενο” πλημμυρισμένο από ψευδοσωματίδια.
Στην κβαντομηχανική δεν υπάρχουν ούτε "ψευδοκενά", ούτε "ψευδοσωματίδια". Αυτά είναι δικοί σου όροι, έτσι όπως εσύ την καταλαβαίνεις [ που μεταξύ μας κιόλας, δεν νομίζω να την καταλαβαίνεις ]
Να ήταν μόνο αυτο!!
Αντιγράφουν και κάτι ιστοσελίδες τύπου home university και τα παρουσιάζουν,χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα!
Οταν μια επιστήμη προσβάλλεται βάναυσα,πρέπει ο κατέχων αυτήν να την υπερασπίζεται.Προχώρα!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Γιάννης
Από το τίποτα δεν μπορεί να προκύψει το κάτι.
Βρε κομπογιαννίτη της φιλοσοφίας![]()
,σκέψου αυτό:
Ακόμη και το τίποτα,δεν είναι κάτι ?
Με καθαρά φιλοσοφικούς όρους μιλώ,γιατι με επιστημονικούς δεν υπάρχει το "τίποτα".
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Εεε;; Πες Γιάννη;;; Δεν είναι;;; Ε;;; Δεν είναι κάτι το τίποτα;;; ε;;; Πες μου, όχι πες μου!!!!!
quote:
zipΑν νομίζεις πως το παραπάνω είναι εναρμονισμένο με την φιλοσοφική προσέγγιση που έγραψες πιο πάνω [ σχετικά με αυτό το "κάτι" που αναφέρεις ] ... απλά σου λέω πως νομίζεις λάθος. Παίρνεις μαθηματικές θεωρίες, τις τσαλακώνεις σαν χαρτί και τις εξωμοιώνεις με μία δική σου ίδεα - σκέψη - άποψη που την ονομάζεις "το κάτι". Αυτό είναι πέρα ως πέρα αυθαίρετο, ανακριβές και παιδιάστικο.
Οι περισσότερες, , για να μην πω όλες , μοντέρνες επιστημονικές θεωρητικές προσεγγίσεις του κόσμου μας, απορρίπτουν την ιδέα του “τίποτα”.
Αν αυτές οι προσέγγισεις δεν είναι εναρμονισμένες με την δική μου φιλοσοφική θεώρηση, - αυτή που ήδη ανέφερα - τότε προφανώς κουβεντιάζουμε για διαφορετικά πράγματα.
ΔΕΝ μιλάμε για το “κενό” ούτε για “συστήματα που “προσεγγίζουν” (θεωριτικά) το απόλυτο κενό”, αλλά για το “τίποτα”.
Το “τίποτα”, το μή υπαρκτό δηλαδή, ΔΕΝ μπορείς καν να το προσεγγίσεις και να το σκεφτείς,
Η ίδια η σκέψη που θα το επιχειρήσει, είναι το “κάτι” και όχι “τίποτα”
ΔΕΝ στηρίχθηκα σε καμία μαθηματική θεωρία, - δεν ήταν απαραίτητο κατι τέτοιο για την προσέγκισή του “κάτι”, και του “τίποτα.”
Αν έχεις διαφορετική άποψη, εδώ είμαι να την ακούσω ..... δεν είμαι παιδί.
quote:
Και από που αντλείς αυτή την σιγουριά ότι υπάρχεις;

πετάω άρα υπάρχω
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 31/01/2012 15:06:04
quote:
Επιτέλους Ζιπ,βάλε μερικούς στην θέση τους!!Μου έχουν κοστίσει ενα σωρό κίτρινες!!
quote:
ζιπ
quote:gianipseftisΗ κβαντομηχανική θεωρεί πως δεν υπάρχει απόλυτα “κενό” αλλά “ψευδοκενο” πλημμυρισμένο από ψευδοσωματίδια.
Στην κβαντομηχανική δεν υπάρχουν ούτε "ψευδοκενά", ούτε "ψευδοσωματίδια". Αυτά είναι δικοί σου όροι, έτσι όπως εσύ την καταλαβαίνεις [ που μεταξύ μας κιόλας, δεν νομίζω να την καταλαβαίνεις ]
Να ήταν μόνο αυτο!!
Αντιγράφουν και κάτι ιστοσελίδες τύπου home university και τα παρουσιάζουν,χωρίς να καταλαβαίνουν τίποτα!Οταν μια επιστήμη προσβάλλεται βάναυσα,πρέπει ο κατέχων αυτήν να την υπερασπίζεται.Προχώρα!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Βρε καλώς τον αστρολόγο μας.
Για πες βρε συ, τι λένε τα άστρα για το 2012?
Έρχεται κανένας νέος κομήτης να μας κατακάψει?
Τίποτε εξωγήινοι?
Καμιά σπηλιά βρήκες να κρυφτούμε?
Ο γαρ καιρός εγγύς
quote:quote:
Γιάννης
Από το τίποτα δεν μπορεί να προκύψει το κάτι.Βρε κομπογιαννίτη της φιλοσοφίας
,σκέψου αυτό:
Με καθαρά φιλοσοφικούς όρους μιλώ,γιατι με επιστημονικούς δεν υπάρχει το "τίποτα".
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Αν με το “τίποτα” αναφέρεσαι στον εαυτό σου, ναι συμφωνώ μαζί σου.
Αν όχι, ακόμη και ο ντόκτορ κατάλαβε τη μ@λ@κιά που είπες και έχει πέσει ξερός στα γέλια..
quote: quote:
Και από που αντλείς αυτή την σιγουριά ότι υπάρχεις;
πετάω άρα υπάρχωEdited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 31/01/2012 15:06:04
Όπως βλέπεις φίλε zip ακόμη και η μύγα του ντοκτορ είναι σίγουρη πως υπάρχει.
Και μην μου πεις πως η σκατόμυγα που έχει τρελάνει τον ντοκτορ, είναι μετενσάρκωση του Καρτέσιου!!!
quote:
Οι επιστημονικές προσεγγίσεις που λες δεν περιγράφουν το “τίποτα” αλά προσπαθούν να περιγράψουν το “κάτι”,
Δεν προσπαθούν να περιγράψουν ούτε το "κάτι", ούτε το "τίποτε". Είναι θεωρητικές προσεγγίσεις της επιστήμης για συγκεκριμένα φαινόμενα, προσεγγίσεις και ερμηνείες που βασίζονται σε παρατηρήσεις και πειράματα. Η επιστήμη πάντα προσπαθεί να ερμηνεύσει [ έστω και κατά προσέγγιση ] τα φαινόμενα.
quote:
και η ορθότητά τους είναι σχετική.
Για την επιστήμη, το "ορθό" [ το οποίο προκύπτει όπως σου είπα από μετρήσεις, παρατηρήσεις, πειράματα, λογικές αποδείξεις κτλ. δηλ. από το σύνολο της αποδεικτικής διαδικασίας ] δεν είναι σχετικό, είναι απόλυτο. Αν σου αποδείξω ότι το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογώνιου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο κάθετων πλευρών του, αυτό που θα σου αποδείξω δεν είναι σχετικό. Ισχύει απόλυτα και καθολικά σε όλα τα ορθογώνια τρίγωνα και είναι το ίδιο σε όλη την Γεωμετρία, σε όλον τον πλανήτη Γη. Γι' αυτόν που ζει στο Άλφα του Κενταύρου δεν ξέρω, μπορεί να είναι και σχετικό, αλλά για όλη την ανθρωπότητα στη Γη είναι απόλυτο.
quote:
Το “τίποτα”, το μή υπαρκτό δηλαδή, ΔΕΝ μπορείς καν να το προσεγγίσεις και να το σκεφτείς,
Ε, τότε, από την στιγμή που δεν μπορείς ούτε καν να το σκεφτείς, ποιος ο λόγος να μιλάς γι' αυτό και να φτιάχνεις "φιλοσοφικές" θεωρήσεις ρε gianipseftis ;