ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- To παράδοξο του Fermi (περί εξωγήινων πολιτισμών) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- To παράδοξο του Fermi (περί εξωγήινων πολιτισμών) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

kost79 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
thothΙδρυτικό Μέλος
07/04/2004, 00:33:22
Ναι ΤΑΟ.

Στην πραγματικότητα πιστεύω ότι τελικά είναι ζήτημα τοποθέτησης της συνείδησής μας. Βλέπουμε κάτι ως Ενότητα ή μη-Ενότητα ανάλογα με την θέση παρατήρησης που έχουμε λάβει. Ίσως αυτό που λέει η Μη-Δυιστική Βεδάντα και που μας το μεταφέρει και ο Βιβεκανάντα, ότι μόνο το ΕΝ υπάρχει πραγματικά αλλά εμείς αδυνατούμε να το δούμε γιατί κοιτάζουμε προς τα "έξω" να έχει πολλές αναλογίες με την νεοπλατωνική φιλοσοφία.

Λέει ο Πρόκλος:
"Κάθε μονάδα λοιπόν θα δώσει υπόσταση σε ένα πλήθος γεννώντας το κατώτερο από αυτήν και ως διαμοιραζόμενο τις δυνάμεις που υπάρχουν μέσα σε αυτήν. Γιατί όσα υπάρχουν ενιαία και συμπτυγμένα μέσα στην μονάδα, αυτά εμφανίζονται διαιρεμένα στα δημιουργήματα της μονάδας" (Πρόκλος, Πλατωνική θεολογία, γ΄ β, 8, 10-15, σελ. 169)

Όλα είναι ενωμένα εντός της μονάδας και αυτό που αναζητούμε είναι η ανύψωση της συνείδησης και η αντίληψη της ουσιαστικής ενότητας

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΤΑΟΜέλος
07/04/2004, 09:54:22
Μου φερνει στο νου το αιωνιο και "εν δυναμει" γιγνεσθαι ολων των πραγματων ,το Ενα,στο οποιο εν τελη επιστρεφουν ολα.
Η συνειρμικη σχεση που δημιουργειται αναμεσα στους Ηρακλειτο,Βιβεκαναντα ,Πλωτινο και Πλατωνα(και μεταξυ πολλων ακομα) ισως να επιβεβαιωνει την αθροιστικη αναγωγη ,των πολλων και ποικιλων σε αυτο το Ενα ...

ΦάνηςΜέλος
07/04/2004, 09:57:46
Φίλε Thoth,

σε ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές σου.

Άδραξα την ευκαιρία και αγόρασα ήδη κάποια βιβλία που πιστεύω

ότι ανταποκρίνονται στο θέμα αυτό και τα παραθέτω.

ΠΛωτίνου "Εννεάδες" Εκδ. Κάκτος

Ιάμβλιχος "Περί του Πυθαγορικού Βίου" Εκδ. Ζήτρος

Καλή πορεία σε όλους σ' αυτό το δρόμο της αναζήτησης.

thothΙδρυτικό Μέλος
07/04/2004, 14:58:04
quote:
Άδραξα την ευκαιρία και αγόρασα ήδη κάποια βιβλία που πιστεύω

ότι ανταποκρίνονται στο θέμα αυτό και τα παραθέτω.

ΠΛωτίνου "Εννεάδες" Εκδ. Κάκτος

Ιάμβλιχος "Περί του Πυθαγορικού Βίου" Εκδ. Ζήτρος

Καλή πορεία σε όλους σ' αυτό το δρόμο της αναζήτησης.

Μπράβο Φάνη.

Διαβάζοντας το βιβλίο του Ιάμβλιχου, σου προτείνω, εάν έχεις τον χρόνο και την δυνατότητα, να μας χαρίσεις μερικά αξιοσημείωτα αποσπάσματα, σε κάποιο topic.

Σου ζητώ πολλά;

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

ΦάνηςΜέλος
13/04/2004, 10:18:35
Καλημέρα και καλή επιστροφή!

Φίλε Thoth,

έλαβα το μήνυμα λίγο προτού φύγω από την πόλη.

Σ' ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεις

πιστεύοντας ότι κι εγώ με τη σειρά μου θα καταφέρω να

προσθέσω ένα λιθαράκι σ'αυτό το δρόμο.

Αν και έγραψα αρκετές σελίδες κάνοντας μια συνοπτική περίληψη

από το βιβλίο του Ιάμβλιχου θα τις περάσω αποσπασματικά

για να έχει περισσότερο ενδιαφέρον. wink

ΙΑΜΒΛΙΧΟΣ - ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΟΥ ΒΙΟΥ

Συνοπτική περίληψη

Περισσότερα από οχτακόσια χρόνια χωρίζουν τον Ιάμβλιχο από τον Πυθαγόρα. Και αυτό βέβαια από μόνο του δημιουργεί ενδιαφέρον αλλά και δυσκολίες ως προς την ανέρευση και την αντικειμενικότητα των παραδόσεων για το μεγάλο αυτό Φιλόσοφο.

Λίγα λόγια για τη ζωή του….

Φημολογείται ότι ο πατέρας του Πυθαγόρα, Μνήμαρχος και η μητέρα του Πυθαϊδα, κατάγονταν από τον οίκο και τη γενιά που δημιουργήθηκε από τον Αγκαίο, τον ιδρυτή της αποικίας. Υπάρχουν αρκετοί θρύλοι για την ευγενική του καταγωγή (κάποιος Σάμιος ποιητής ισχυρίστηκε ότι είναι γιος του Απόλλωνα άλλοι λένε ότι την γέννησή του την ανήγγειλε η Πυθία γι’ αυτό και ο Μνήμαρχος μετονόμασε τη γυναίκα του από Παρθενίδα σε Πυθαϊδα για να τιμήσει και το παιδί και την προφήτισσα. (Το όνομα του Πυθαγόρα σημαίνει την αγόρευση της Πυθίας).

Όταν μεγάλωσε και εμφανιζόταν μεταξύ των ανθρώπων, φαινόταν σε όποιον τον αντίκριζε θαυμαστός, μια ακόμα επιβεβαίωση από πολλούς ότι είναι παιδί Θεού.

Ο ίδιος έδινε σημασία στο να αναδείξει άξιο τον εαυτό του δίνοντας έμφαση στα μαθήματά του στη διατροφή τη σωματική νηστεία και τον έλεγχο των συναισθημάτων του, χωρίς να κυριεύεται από γέλια, ούτε από ζήλια, ούτε από άλλη διαταραχή ζώντας στη Σάμο (όπως ανέφεραν οι συμπολίτες του) ως σαν κάποια αγαθή θεότητα.
Αν και έφηβος η φήμη του διαδόθηκε στις γειτονικές πόλεις που τον αποκαλούσαν «εν Σάμω κομήτην» εκθειάζοντάς τον, με αποτέλεσμα στα μετέπειτα χρόνια η προσωπικότητά του να γίνει πλέον θρυλική.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...

ΙχωρΜέλος
13/04/2004, 11:53:56
λιγο ασχετο αλλα θα το ρωτησω...

Υπαρχουν συγχρονοι φιλοσοφοι που αντιπροσωπευουν ή εστω να ειναι επηρεασμενοι απο τον Νεοπλατωνισμο?

ΤΑΟΜέλος
13/04/2004, 12:06:22
Διχως να διακοπτω τον ειρμο σου Φανη,μια επισης ενδιαφερουσα πηγη αποτελει και ο Πορφυριος ,ο οποιος εχει γραψει το "Πυθαγορου βιος" ,αρχικα μερους του 1ου βιβλιου της "Φιλοσοφου ιστοριας" που φτανει εως τον Πλατωνα.
Σε σχεση και με τον Πλωτινο επισης ,το "Περι Πλωτινου βιου και της ταξεως των βιβλιων αυτου"

Καλη συνεχεια.

ΦάνηςΜέλος
13/04/2004, 16:45:19
Φίλε Ιχώρ,

Δεν ξέρω αν είμαι ο πιο ειδικός να απαντήσω στην ερώτησή σου,

απ' όσα όμως έχω διαβάσει το ρεύμα του Νεοπλατωνισμού εξαπλώθηκε

περίπου κατά τον 15ο αιώνα με την επίσκεψη πολλών Βυζαντινών Λογίων

προς τη Δύση (Πλήθων Γεμιστός, Βησαρίων κλπ.) δίνοντας μια νέα ώθηση

στη Σχολή της Φλωρεντίας (βλ. π.χ Marsilio Ficino)ρίχνοντας ξανά το

φως προς το ρεύμα της αρχαίας ελληνικής Γραμματείας.

Σ' ευχαριστώ ΤΑΟ για την επισήμανσή σου.

Πιστεύω ότι όσο πιο πολλά στοιχεία υπάρχουν για τον Πυθαγόρα

τόσο περισσότερο θα έχουμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πιο σφαιρικά

το μεγαλείο αυτής της προσωπικότητας.

ΚΑΙ συνεχίζω παραθέτοντας κάποια ακόμα στοιχεία από το έργο

του ΙΑΜΒΛΙΧΟΥ:

Αφού κάποια στιγμή συναντήθηκε με το Θαλή και άκουσε τις συμβουλές του ( για χάρη του Σοφού της Μιλήτου απαρνήθηκε την οινοποσία, την κρεοφαγία και την πολυφαγία, την ικανότητα να κοιμάται λίγο, έχοντας διαρκή σωματική και ψυχική υγεία) ξεκίνησε για τη Σιδόνα στη Φοινίκη. Εκεί μυήθηκε στις θείες τελετές της Βύβλου, της Τύρου δίπλα σε ιεροφάντες της Φοινίκης, σπουδάζοντας με επιθυμία και όρεξη και προσέχοντας μη του ξεφύγει κάτι από τα απόρρητα τελετών που συμμετείχε.
Μαθαίνοντας βέβαια ότι οι ρίζες των μυητικών αυτών τελετών βρίσκονται στην Αίγυπτο απέπλευσε γι’ αυτή δίχως πολλή σκέψη.
Η επίσκεψη αυτή έμελλε να κρατήσει 22 χρόνια πηγαίνοντας μέχρι τα βάθη της Αιγύπτου ασχολούμενος με την Αστρονομία, τη Γεωμετρία, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας όλες τις τελετές των θεών μέχρι την ημέρα που μεταφέρθηκε αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα από τους στρατιώτες του Καμβύση.
Βέβαια και εκεί σύντομα αναγνωρίστηκε το μεγαλείο του. Σε σύντομο διάστημα συναναστρεφόταν και εκπαιδευόταν από τους Μάγους που με τη βοήθειά τους έφθασε στο υψηλότερο σημείο γνώσης των αριθμών, της μουσικής καθώς και των άλλων επιστημών. Μένοντας εκεί άλλα 12 χρόνια σε ηλικία περίπου 56 ετών επέστρεψε στη Σάμο. Η αξία του ήταν ήδη αναγνωρισμένη στην πατρίδα του όπου η πολιτεία τον κάλεσε να μεταδίδει δημόσια όσα έμαθε.
Ο Πυθαγόρας προσπάθησε να κάνει με συμβολικό τρόπο τη διδασκαλία του όμως αυτό δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση από τους συμπολίτες του.
Σε σύντομο διάστημα απέπλευσε από τη Σάμο έχοντας μαζί του έναν μόνο Μαθητή που ήταν και συνονόματός του, θεωρώντας πατρίδα του τη χώρα που έχει τους περισσότερους και με καλή διάθεση για μάθηση κατοίκους. Έτσι φθάνοντας στην πόλη του Κρότωνα απέκτησε αρχικά γύρω στους εξακόσιους μαθητές καθιστώντας τη σχολή που δημιούργησε χώρο κοινόβιο.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....

thothΙδρυτικό Μέλος
13/04/2004, 19:17:14
Γεια σας.

Φάνη, είναι πολύ ευχάριστο ότι άρχισες να μας προσφέρεις την σύνοψη όλων αυτών που διάβασες στο βιβλίο του Ιάμβλιχου.

Έχω όμως να σου κάνω μια πρόταση. Θα είναι καλύτερα να ξεκινήσεις ένα ειδικό topic με τίτλο τον τίτλο του βιβλίου. Έτσι θα μπορέσουν κάποιοι να το δουν και να το παρακολουθήσουν, ξεχωριστά από αυτό το topic των Εννεάδων. Αξίζει τον κόπο πιστεύω να δημιουργηθεί ξεχωριστό topic και να δοθεί ευκαιρία να γίνει και συζήτηση πάνω στο βιβλίο και στις γνώσεις που μας παρέχει σχετικά με τους Πυθαγόρειους.

Μπορείς να ξεκινήσεις αντιγράφοντας αυτά που ήδη παρέθεσες εδώ.

Δεν ξέρω, τι λες;

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

29/01/2004, 18:48:33
hrismig

κόψε κάτι φίλτατε, κόψε κάτι!

Και ποιός σας είπε ότι έτσι παίχτηκε το έργο δηλαδή?

Οι γνωστοί....."Θεόπνευστοι"??

Για να σοβαρευτούμε λέω'γω, για να σοβαρευτούμε!

Αντι να ασχολείστε με Εσσαϊκά παραμύθια και εβραϊκές αηδίες δέν λέτε και καμιά αλήθεια λέω'γω στον κοσμάκη?

Αϊντε να λογικευόμαστε σιγά σιγά

29/01/2004, 19:08:28
quote:
Με την ίδια ιδιότητα που θα με πέταγες εσύ έξω από το σπίτι σου αν μιλούσα άσχημα για κάποιο αγαπητό σου πρόσωπο! Μα καλά...γιατί τόση αντίδραση; Εσύ ειδικά δεν θα έπρεπε...

Δε μου λες, αγαπητέ: Ποιός ανέθεσε σε ποιόν να φυλάττει το σπίτι κάποιου άλλου;;;

Μήπως τώρα καταλαβαίνεις τί εννοώ;;;

Ο οίκος του Θεού δεν είναι οίκος των παπάδων. Το σπίτι μου είναι σπίτι μου.

Αν εσύ βρισκόσουν στο σπίτι μου και εν τη απουσία μου εξεδίωκες όποιον εμφανιζόταν και κατά την κρίση σου βεβήλωνε την οικία, πώς θα το αποκαλούσες;;;

Αν η εκκλησία είναι Οίκος των λειτουργών της, τότε δεν είναι απαραίτητο να είναι και του Θεού!!! Απλή λογική, πού την βλέπεις την αντίδραση;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

MANAGΜέλος
29/01/2004, 19:31:17
Το πάτερ ημών το ξέρεις?

29/01/2004, 19:57:17
MANAG

το "Σοφία πάντων και θαυμαστών Επιστήμη" το ξέρεις?

Μάθε και τίποτα ΕΛΛΗΝΙΚΟ, μάθε και τίποτα ΕΛΛΗΝΙΚΟ.....

IzauraΜέλος
29/01/2004, 20:48:34
"Το πάτερ ημών το ξέρεις?"

"Πάτερ ημών ο ΕΝ ΤΗΣ ΟΥΡΑΝΟΙΣ"
Δηλαδή αυτός που ήρθε από τους ουρανούς...
Γιατί ο Χριστός δεν είπε:
Αφού ήταν ο ίδιος ο θεός(=Αγία Τριάδα),
Πάτερ ημών άπειρε ή
Πάτερ ημών δηλαδή εγώ

Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι η αρχαία εβραική λέξη "ελοχείμ",
Μεταφράστηκε σε θεός...αλλά στα αρχαία εβραικά είναι πληθυντικός
και σημαίνει ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ...όχι θεός.
Η Βίβλος ήταν γραμμένη στα αραμαικά και μετά στα ελληνικά,γαλλικά...

Επίσης ο Βούδας,είπε ότι δεν υπάρχει θεός και ο Μωάμεθ ότι
το όνομα του θεού είναι ΑΛΛΑΧ=ΕΛΟΧ=ΕΛΟΗΙΜ=Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Χριστού.

"Ο αναμάρτητος, πρώτος το λίθο βαλέτω"

TyaneasΜέλος
29/01/2004, 22:31:18
quote:
Αν εσύ πας σε μια εκκλησία και βρίζεις το Χριστό και τη Μητέρα Του, τί νομίζεις? Θα σε αφήσουν οι παπάδες να κάθεσαι μέσα? Θα σε διώξουν και μάλιστα σηκωτό.

Και στο ΙΚΑ πανε και βριζουνε τους υπαλληλους αμα καθονται και δεν εξυπηρετουν τον κοσμο αλλα δεν πεταει κανεις εξω τον κοσμο.

Σε δημοσιο κτιριο(Εκκλησια) θα με πεταξει εξω ο δημοσιος υπαλληλος(Παππας)?

Οσο για το ¨Πατερ ημων" νομιζω οτι ο Schwabe εχει την απαντηση αλλα σιγουρα και αυτος εχει βαρεθει να γραφει συνεχεια τα ιδια και παλι να επανερχεστε μετα απο καιρο με ιδιες ερωτησεις.

Μαθε πρωτα τους "Ορφικους υμνους" και μετα ασχολησου με Εβραικους υμνους.

«όταν μας είπαν πως θα εχουμε ενάντιους τους ανέμους εμείς μάθαμε να ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς»Φ.Νιτσε

30/01/2004, 00:19:54
quote:

Το πάτερ ημών το ξέρεις?

Δεν κατάλαβα τί σόι ερώτηση είναι αυτή!!! Αφορά στο θέμα συζήτησης;;;

Γνωρίζω και αυτό και πολλά άλλα, που προφανώς εσένα σου διαφεύγουν, λέει κάτι αυτό;;;

Θα ήθελες ν' απαντήσεις τώρα σ' αυτό που σε ρώτησα;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

30/01/2004, 03:50:28
Χμ...
...
Είναι φανερό πως και η μια πλευρά και η άλλη διατηρείτε την διπολικότητα...
Δεν έχει νόημα τελικά να παρακολουθεί κανείς τέτοιου είδους θέματα...
...όταν κανείς δεν "διαβάζει" τον άλλον, παρά προσπαθείτε να περάσετε τις θέσεις σας...
...
Καλή συνέχεια...

Υ.Γ. Ποτέ δε θα το καταφέρετε...(να πείσετε ο ένας τον άλλον). Ούτε αυτούς που σας παρακολουθούν...

Ω Μητέρα! Ο αέρας είν'εκείνο το ανάλαφρο πράγμα..
που γυρίζει μέσα στο κεφάλι σου και γίνεται πιο καθαρό όταν γελάς!

Edited by - reptilesalonica on 30/01/2004 03:51:37

MANAGΜέλος
30/01/2004, 09:49:32
Ο νοών νοείτω, λοιπόν

hrismigΜέλος
30/01/2004, 10:17:09
quote:

Δε μου λες, αγαπητέ: Ποιός ανέθεσε σε ποιόν να φυλάττει το σπίτι κάποιου άλλου;;;

Μήπως τώρα καταλαβαίνεις τί εννοώ;;;

Δεν κατάλαβα; Δηλαδή το σπίτι σου σου ανοίκει; Με αυτή τη "λογική" ΔΕΝ σου ανοίκει! Με απλά λόγια μπαίνω μέσα, προσβάλω όποιον θέλω, καταστρέφω ό,τι θέλω και αποχωρώ!

Μήπως εσύ κατάλαβες τώρα τι λέω;

Αυτοί οι άνθρωποι - τους οποίους δεν σέβεσαι - είσαι εσύ...και εγώ είμαι αυτός που δεν σέβομαι τον δικό σου χώρο και τα άτομα που ζουν μέσα σε αυτόν! Αυτό καρίτσι μου είναι ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ!

Μη βγάζεις το μίσος σου για την εκκλησία α λα Σβάμπε. Μην παρασύρεσαι.

Όποιοι και να είναι αυτοί που συντηρούν τον ναό, με την λειτουργία, την καθαριότητα, με ό,τι τέλος πάντων εσύ δεν εγκρίνεις, κάνουν μία προσπάθεια (τη δική τους προσπάθεια) να βρεθούνε κοντά στο Θεό.

Δεν σου απαγορεύει ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ να παρευρεθείς στην εν λόγω προσπάθεια και να κάνεις την ΔΙΚΗ ΣΟΥ προσευχή. Βεβαίως όμως - και καλά θα κάνουν - θα σε πετάξουν έξω από τον ναό όταν παραβιάσεις την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που έχουν να προσεύχοντε εκείνοι!

Μη ξεχνάς επίσης ότι όταν αναφέρεσαι στην εκκλησία (με την έννοια των ιερέων της) η όποια παραβίαση αναφέρεται ΣΑΦΩΣ και στον κόσμο που λειτουργήτε σε αυτόν τον ναό! Ούτε αυτούς δεν θα σεβαστείς προς χάρην του μίσους σου;

Κρίμα...και ψάχνουμε τον "ουρανό" του Πάτερ ημών στο φεγγάρι...τι να πω! Βρε μέσα μας είναι ο ουρανός και εάν δεν ανοίξει αυτός...περίμενε εσύ να πας στον Άρη να βρείς τον Θεό!

30/01/2004, 10:24:25
hrismig,

πάλι έγραψες, πάλι έγραψες μπαγάσα!!!

Είμαι σίγουρος ότι με τις...."εγκυρότατες" σου γνώσεις (!) περι του Ναού, σε άλλες εποχές, μέχρι και οι κλειδοκράτορες του Ναού θα σου έστρωναν το χαλί!

Που'σται Φαρισαίοι, Σαδουκαίοι και κάθε λογής ιερατείο (εβραϊκό..) να ΜΑΘΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΟΥΜΑΝΙΣΤΕΣ του 20ου αιώνα!!!!!

Αϊντε ρε καημένη Ελλάδα......