ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σήκω πάνω Αχιλλέα! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Σήκω πάνω Αχιλλέα! - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

zip60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
22/04/2010, 02:08:16
Εαρινός

quote:
Εδώ δεν θα ξανα-συμβεί...

Νάσαι καλά φίλε εαρινέ, οι απόψεις και τα σχόλιά σου πλουτίζουν οποιοδήποτε θέμα.

Συμφωνούμε απόλυτα σε... πάρα πολλά...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

http://www.mindfloga.blogspot.com/

http://diakiros.blogspot.com/

22/04/2010, 09:40:26
Σε κάποια φάση, όμως, χρειάζεται και ..ψυχίατρος...Γιάπετ μου, βλέπεις, ότι σέβομαι το θέμα σου, βγάλε τα μαντρόσκυλα έξω να κάνουμε μια ωραια κουβεντούλα, που μπορούμε,....Κρίμα είναι....
Ειναι και θέμα δημοκρατίας που οι...χρυσαυγίτες,σαν τον φίλο μας δεν καταλαβαίνουν...
D.P.J. 10Μέλος
22/04/2010, 13:25:50
europaios 2
quote:

Θες να πεις ότι οι Έλληνες το 400 ή το 800 μ.Χ. για παράδειγμα μιλούσαν τη Νεοελληνική? και δεν καταλάβαιναν τι έλεγαν τα ιερά κείμενα και οι ψαλμοί της εκκλησίαςδεν τα δέχεται ο χριστιανισμός;;;;

Και έστω....ότι το 400 ή 800 δεν μιλούσαν τη Νεοελληνική και έστω ότι μιλούσαν την αττική διάλεκτο . Και τι μ΄ αυτό ;
Τότε πίστευαν και σε ιστορίες με δράκους (βλ. "Αγιο Γεώργιο") ....και φαλακρά φίδια . Τώρα φαντάζεσαι ότι υπάρχουν πολλοί που τα πιστεύουν ;;; Εσύ τα πιστεύεις ;
Θεωρείς π.χ. ότι .....o Chris Angel που αιωρείται στο κενό , περνάει μέσα από τοίχους κ.λ.π. και ζει σήμερα στην Αμερική είναι τσαρλατάνος , θεός , ή απλώς ταχυδακτυλουργός ;
Φίλε μου άν μεταφραστεί σωστά η Αγ. Γραφή, οι πέτρες και οι ντομάτες που θα πέσουν θα πάρουν πολλούς και όχι μόνο τον κλήρο....
Και το θέμα είναι για απόδοση Αγίας Γραφής και όχι καινής Διαθήκης και .......ολίγον (όπου είναι ανώδυνο δηλ.) Παλαιάς Διαθήκης. Πρόκειται για τον ίδιο θεό , και στις δύο , όσον και άν γίνεται προσπάθεια διαφοροποίησης αυτού, του τύπου "ήταν άλλες οι συνθήκες και οι άνθρωποι (πιο......σκληροί) τότε" και άλλα τέτοια απεγνωσμένα.

22/04/2010, 14:55:14
τρεχα.... παρακαλώ κι εσένα να κρατήσεις τις προσωπικές σου απόψεις και συμπεράσματα, για τους υπόλοιπους συνομιλητές, έξω απ' αυτό το θέμα.

Επαναλαμβάνω η πλάκα και τα καυστικά σχόλια, το χιούμορ δηλαδή, είναι ευχάριστα, δεν παρεξηγείτε κανείς και είναι επί το πλείστον αποδεκτά.

Οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και τα βρισίδια, προσωπικά με βρίσκουν αντίθετο και δεν τα θέλω στο θέμα μου, διότι καταντούν να μετατρέπονται σε ραντεβού για... καυγάδες όπως κάναμε στο νηπιαγωγείο, εξ' ου και το σχόλιο που σου έγραψα στο εν λόγω θέμα περί νηπιαγωγείου.

Επομένως, το σχόλιο για ψυχιάτρους και μαντρόσκυλα, ήταν εκ του περισσού και, ελπίζω να το καταλαβαίνεις αυτό.

Στο θέμα μας, τώρα.

quote:
...να κάνουμε μια ωραια κουβεντούλα, που μπορούμε,....

Ωραία κουβεντούλα μπορούμε να κάνουμε, όταν όλοι διατηρούμε μια ροή στο διάλογο, έχουν αλληλεπίδραση τα μηνύματά μας και κατανοεί ο ένας τι λέει ο άλλος.

Μπορείς να με εκπλήξεις και να τηρήσεις τα παραπάνω;;

Να μη μου λες, για να δικαιολογήσεις τις προσθήκες των διαφόρων μεταφράσεων, ότι οι νεκροί, ας πούμε (του παραδείγματος) δεν έχουν ανάγκες (ποιός ισχυρίστηκε το αντίθετο;) και να μην ισχυρίζεσαι ότι καλά είπε ο χριστός (ή αυτός που έγραψε ότι το είπε ο χριστός).

Αν έχεις την άποψη ότι ΠΡΕΠΕΙ να υπάρχει, για διάφορους λόγους, μια τέτοιου είδους "μετάφραση", ευχαρίστως να ακούσω το σκεπτικό σου και να το συζητήσουμε, αν τα καταφέρουμε αυτήν τη φορά.

Όμως μην προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα πάντα, με χαζά και εκτός λογικής, επιχειρήματα διότι, νομίζω ότι δεν είναι κακό να δεχθείς ότι κάπου οι διαθήκες γράφουν και... υπερβολές, δεν θα σε διαγράψουν απ' την ενορία σου...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

22/04/2010, 15:02:48
D.P.J. 10

quote:
και .......ολίγον (όπου είναι ανώδυνο δηλ.) Παλαιάς Διαθήκης.

Υπάρχει κομμάτι της π. διαθήκης που είναι... ανώδυνο;;;

quote:
όσον και άν γίνεται προσπάθεια διαφοροποίησης αυτού, του τύπου "ήταν άλλες οι συνθήκες και οι άνθρωποι (πιο......σκληροί) τότε" και άλλα τέτοια απεγνωσμένα.

Οι άνθρωποι φίλε D.P.J. 10 ήταν, είναι κι θα είναι, σύμφωνα με τη χριστιανική λογική και... ενημέρωση, όπως τους έφτιαξε ο γιαχβέ.

Και διαβάζουμε ότι σκληροί, άγριοι, βίαιοι κλπ. παρ' όλο που ο ίδιος ήταν σε άμεση επαφή μαζί τους ή αργότερα ο γιόκας του.

Τώρα που δεν είναι μαζί μας κανείς απ' τους δύο, έχουμε, έστω και λίγο... "ημερέψει" και αυτό είναι μια ένδειξη ότι χωρίς αυτούς είναι καλλίτερα!!!

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

22/04/2010, 21:06:07
Καλά σου λέει ο Γιάπετ, think math, τι υπάρχει ανωδυνο στην Παλαιά;....Όλα πονάνε...Αλλά, πονάει κατι που γιατρεύεται, επίσης, εκτός απο τον απλό πόνο...Και πρέπει να θέλει να γιατρευτεί ο άνθρωπος, να θέλει να βλέπει την ασθένεια,για να την αποφεύγει...Γιατί, όσα γράφει η Παλαιά,αφορά σε έναν απείθαρχο λαό,που όσο κι αν ο Θεός του, τον βοηθούσε, αυτός ο λαός, προτιμούσε να είναι ειδωλολάτρης....Για λίγους ανθρώπους,διάλεξε τους εβραίους;Ναι,για να μας δειξει,πως ΔΕΝ πρέπει να είμαστε...
Γιάπετ μου, με ξέρεις, είμαι ευγενικός άνθρωπος....Δεν βρίζω, δίχως να προκληθώ και μόνο και μόνο για να μην νομίζει ο άλλος, ότι ανακάλυψε την Αμερική...
Και σε φίλους, που θέλουν να κάνουν κάτι καλό,δεν κάνω ζημιά, ποτέ..
22/04/2010, 22:11:36
τρεχα.....

quote:
Ναι,για να μας δειξει,πως ΔΕΝ πρέπει να είμαστε...

Αυτή (ότι διάλεξε τους εβραίους για τους λόγους που ισχυρίζεσαι) είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία, σαν αυτές που κάνουν οι επαγγελματίες "μεταφραστές" στα κείμενα που διαβάζεις.

Δεν προκύπτει από κάπου για να μπορέσουμε ν το πάρουμε στα σοβαρά.

quote:
Γιάπετ μου, με ξέρεις, είμαι ευγενικός άνθρωπος....Δεν βρίζω, δίχως να προκληθώ

Η αλήθεια είναι ότι μετά τη... "θεαματική", αρχική είσοδό σου στο φόρουμ και μετά την κίτρινη κάρτα που έφαγες, ψιλοδιορθώθηκες αν μπορούσες να βελτιώσεις και την επικοινωνία σου με τους άλλους, θα μιλάγαμε για θαύμα...

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

22/04/2010, 23:40:50
Γιάπετ, η σωστή θεολογικά απάντηση (του 98%) είναι ότι θα μπορούσε να είχε διαλέξει οποινδήποτε λαό. Όλοι οι λαοί και όλοι οι άνθρωποι έχουν παρόμοια ελαττώματα. Μη μου πεις ότι στο χωριό σου δεν έχεις ακούσει για παράδειγμα για καυγάδες μεταξύ αδελφών για περιουσιακά. Σε κανένα σημείο
(πέρα από τα ονόματα και τα έτη) δε διαφέρει η ιστορία αυτή από τη σύγκρουση Ιακώβ και Ησαύ.

Σχετικό με αυτό που λέω είναι το κομμάτι της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται στον προφήτη Ιωνα ο οποίος χαρακτηρίζεται άνετα "υπέρεθνικιστής". Αυτά που συμβαίνουν (το ότι δε θέλει να πάει εκεί που τον στέλνει ο Θεός γιατί δε τους θεωρεί περιούσιο λαό κτλ κτλ, μετά η κολοκυθιά που ξερένεται) δείχνουν ΗΔΗ από την Παλαιά Διαθήκη την παγκοσμιότητα του Θεού

quote:
Και σε φίλους, που θέλουν να κάνουν κάτι καλό,δεν κάνω ζημιά, ποτέ..

όπου καλό τι είναι τρέχα; να συμφωνούν με την αποψάρα σου;
23/04/2010, 00:52:21
Αυτό που δεν έχεις καταλάβει εδώ και καιρό,Βιομηχανικέ,είναι ότι δεν έχω άποψη, .....καλέ μου,....Μετράω μονάχα το σωστό και όταν αλλάζει το δέχομαι,εφόσον αποδειχτεί άξιο...
Φίλε μου Γιάπετ,ο Θεός δεν εννοείται εύκολα, απο τον άνθρωπο, λέμε, που ειναι μερικός...Εσύ πιστεύεις ότι τον κατανοείς, για να καταλάβεις και τι κάνει;
Όσο για επικοινωνία, φίλε μου,όποιος θέλει να επικοινωνήσει επικοινωνεί,οποιος δεν θέλει, όμως, δεν τα καταφέρνει ποτέ....
Και φυσικά,η λογική, με το πνεύμα, πρέπει να δειχνουν στον άνθρωπο τον δρόμο...
23/04/2010, 01:28:53
IndustrialAngel

quote:
Γιάπετ, η σωστή θεολογικά απάντηση (του 98%) είναι ότι θα μπορούσε να είχε διαλέξει οποινδήποτε λαό.

Τότε το ερώτημα που μπαίνει είναι το εξής:

Γιατί να διαλέξει έναν (οποιονδήποτε) λαό, να τον βάλει να σκοτώνει ό,τι περπατάει, να μακελέψει μια ολόκληρη περιοχή με θύματα άλλους λαούς, τους οποίους (κατά την άποψή σου) θα μπορούσε να είχε επιλέξει, να του τάζει λαγούς με πετραχήλια απαιτώντας αποκλειστικότητα στη λατρεία, κάτι που δείχνει μεγάλη ανάγκη, ασύμβατη με ένα θεό, να απειλεί, να τάζει, να ορκίζεται (!!!), γιατί να τα κάνει όλ' αυτά;;;

quote:
Σχετικό με αυτό που λέω είναι το κομμάτι της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται στον προφήτη Ιωνα ο οποίος χαρακτηρίζεται άνετα "υπέρεθνικιστής". Αυτά που συμβαίνουν (το ότι δε θέλει να πάει εκεί που τον στέλνει ο Θεός γιατί δε τους θεωρεί περιούσιο λαό κτλ κτλ, μετά η κολοκυθιά που ξερένεται) δείχνουν ΗΔΗ από την Παλαιά Διαθήκη την παγκοσμιότητα του Θεού

Δηλαδή, τα διαχρονικά ελαττώματα των ανθρώπων δείχνουν την παγκοσμιότητα του θεού;;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

23/04/2010, 01:33:59
τρεχα..... μπορεί ο θεός να είναι ακατάληπτος απ' τον άνθρωπο, μπορεί να μην καταλαβαίνουμε τι σχέδια έχει, αλλά μπορούμε να κρίνουμε τα επί μέρους αποτελέσματα του σχεδίου του, όταν αυτά γίνονται ορατά.

Και ό,τι έχει φανεί έως σήμερα, μόνο πάνσοφο, αγαθό, φιλεύσπλαχνο και ελεήμονα θεό δεν δείχνουν.

Εσύ είσαι ευχαριστημένος από τη ζωή του ανθρώπου επί γης, σήμερα;;;

Πού είναι ο θεός σαν πανταχού παρών, στην κοινωνία που έχει φτιάξει το... δημιούργημά του;;

Τον βλέπεις κάπου;;;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

D.P.J. 10Μέλος
23/04/2010, 10:50:54
trexagigeve
quote:

Καλά σου λέει ο Γιάπετ, think math, τι υπάρχει ανωδυνο στην Παλαιά;....Όλα πονάνε...

Συ είπας.........
και δεν είμαι ο μαθηματικά σκεπτόμενος !
Να είσαι σίγουρος όμως , ότι άν μεταφρασθεί η Π. Διαθήκη το χριστεπώνυμο "πλήθος" θα μειώνεται με γεωμετρική πρόοδο !
Ακόμα και η μάνα μου θα καταλάβει το άσχημο παιχνίδι που έπαιζε το ιερατείο και οι συν αυτώ , τόσα χρόνια.
Εκτός και άν εσείς...οι σκληροπυρηνικοί τους πείσετε ότι η μετάφραση είναι λάθος......
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις από τώρα. Μπορεί το .......ΔΝΤ να απαιτήσει μια τέτοια μετάφραση....

23/04/2010, 12:01:13
γιάπετ δεν είμαι θεολόγος και αυτά που θα σου πω στο εξής είναι δικιά μου άποψη. Αυτό που είπα στην αρχή είναι κοινός τόπος. Θα μπορούσε να είχε διαλέξει οποιοδήποτε λαό και να αναγκαζόταν να κάνει αντίστοιχες πράξεις για τον βοηθήσει.

Τώρα στο σκέλος της βίας αυτά που θα διαβάσεις είναι δικιά μου άποψη όχι γενική

Το γιατί η Παλαιά Διαθήκη είναι πλημμυρισμένη με σφαγές (πχ ο Ιησούς του Ναυί είναι μακελάρης ολκής) εγώ το αποδίδω στο ότι την Παλαιά Διαθήκη την είχαν οι ίδιοι οι Ισραηλίτες για πολλά χρόνια και της προσέθεταν στοιχεία "εθνο-πατριωτικά" κατά περιόδους. Με την ίδια λογική που οι Έλληνες χρησιμοποίησαν τη θρησκεία τους για να επιζήσουν τα 400 χρόνια της σκλαβιάς (δεν μπορείς το αρνηθείς αυτό, πχ μέχρι και στο "Καλή Ανάσταση" είχαν δώσει 2 σημασίες) οι Εβραίοι χρησιμοποίησαν το ιερό τους βιβλίο για να καλλιεργήσουν την εθνική τους ιδέα, ας πάρουμε για παράδειγμα το ακόλουθο χωρίο της γένεσις .

κεφάλαιο θ'
Καὶ ἤρξατο Νῶε ἄνθρωπος γεωργὸς γῆς καὶ ἐφύτευσεν ἀμπελῶνα. κα' καὶ ἔπιεν ἐκ τοῦ οἴνου καὶ ἐμεθύσθη καὶ ἐγυμνώθη ἐν τῷ οἴκῳ αὐτοῦ. κβ' καὶ εἶδε Χὰμ ὁ πατὴρ Χαναὰν τὴν γύμνωσιν τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ ἐξελθὼν ἀνήγγειλε τοῖς δυσὶν ἀδελφοῖς αὐτοῦ ἔξω. κγ' καὶ λαβόντες Σὴμ καὶ Ἰάφεθ τὸ ἱμάτιον ἐπέθεντο ἐπὶ τὰ δύο νῶτα αὐτῶν καὶ ἐπορεύθησαν ὀπισθοφανῶς καὶ συνεκάλυψαν τὴν γύμνωσιν τοῦ πατρὸς αὐτῶν, καὶ τὸ πρόσωπον αὐτῶν ὀπισθοφανῶς, καὶ τὴν γύμνωσιν τοῦ πατρὸς αὐτῶν οὐκ εἶδον. κδ' ἐξένηψε δὲ Νῶε ἀπὸ τοῦ οἴνου καὶ ἔγνω ὅσα ἐποίησεν αὐτῷ ὁ υἱὸς αὐτοῦ ὁ νεώτερος, κε' καὶ εἶπεν· ἐπικατάρατος Χαναάν· παῖς οἰκέτης ἔσται τοῖς ἀδελφοῖς αὐτοῦ. κϛ' καὶ εἶπεν· εὐλογητὸς Κύριος ὁ Θεὸς τοῦ Σήμ, καὶ ἔσται Χαναὰν παῖς οἰκέτης αὐτοῦ. κζ' πλατύναι ὁ Θεὸς τῷ Ἰάφεθ, καὶ κατοικησάτω ἐν τοῖς οἴκοις τοῦ Σὴμ καὶ γενηθήτω Χαναὰν παῖς αὐτοῦ.

Αφού ξύπνησε από το μεθύσι ο Νώε(hangover από τότε) καταράστηκε τον Χαμ και ευλόγησε το Σήμ. Ο Σημ είναι όμως πρόγονος του Έβερ που είναι πρόγονος του Αβραάμ εθνάρχη των εβραίων. Το σόι αναλυτικά περιγράφεται στο κεφάλαιο ΙΑ'. Χρησιμοποίησαν λοιπόν οι ραβίνοι αυτό το χωρίο για να αποδείξουν ότι από τους 3 προγόνους των λαών ο δικός τους ήταν ο ευλογημένος από το Νώε άρα αυτοί είναι ανώτεροι... Αυτό είναι ένα ξεκάθαρα εθνικιστικό στοιχείο που στα μάτια μου ΔΕΝ εκφράζει την αληθινή βούληση του Θεού

Για το δεύτερο που με ρωτάς, δεν έχεις καταλάβει ποια είναι η θέση μου. (Ξανα)Διάβασε το κεφάλαιο του Ιωνά και θα δεις ότι ο Θεός ήδη από την ΠΔ έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του να είναι παγκόσμιος και να μην έχει περιούσιο λαό. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελαττώματα που ανέφερα.

Edited by - IndustrialAngel on 23/04/2010 12:03:27

Edited by - IndustrialAngel on 23/04/2010 12:04:33

23/04/2010, 14:52:18
IndustrialAngel

quote:
Για το δεύτερο που με ρωτάς, δεν έχεις καταλάβει ποια είναι η θέση μου. (Ξανα)Διάβασε το κεφάλαιο του Ιωνά και θα δεις ότι ο Θεός ήδη από την ΠΔ έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του να είναι παγκόσμιος και να μην έχει περιούσιο λαό. Δεν έχει καμία σχέση με τα ελαττώματα που ανέφερα.

Γνωρίζω το παραμυθάκι με τον Ιωνά, φίλε μου.
Ειλικρινά απορώ που, παρ' όλη την πασιφανή επιδίωξή του, μου το φέρνεις ως παράδειγμα των προθέσεων του θεού.

Και αφού είσαι διατεθειμένος να εκθέσεις προσωπική άποψη, κάτι που το θέλω πολύ και το θεωρώ πιο σωστό από την αναπαραγωγή ξένων απόψεων σε ένα διάλογο, θα ήθελα, πριν τοποθετηθώ, να αναλύσεις το σκεπτικό με το οποίο βγάζεις απ' το συγκεκριμένο "περιστατικό" ένα τέτοιο συμπέρασμα.

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

23/04/2010, 14:56:23
Επίσης δεν καταλαβαίνω φίλε IndustrialAngel, με βάση το παρακάτω που έγραψες

quote:
Αυτό που είπα στην αρχή είναι κοινός τόπος. Θα μπορούσε να είχε διαλέξει οποιοδήποτε λαό και να αναγκαζόταν να κάνει αντίστοιχες πράξεις για τον βοηθήσει.

τι είναι αυτό που αναγκάζει το θεό να κάνει κάτι, γενικά...

Αυτό που λες το "θα αναγκαζόταν" δεν δείχνει να περιορίζεται ο θεός;;

Αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι, όταν δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις ή όχι;;;

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

23/04/2010, 15:11:08
Ξαναλέω δεν είμαι θεολόγος αλλά μπορώ να κάνω κάποιους συνειρμούς και να παραθέσω κάποια στοιχεία

Αναγκάζεται γιατί δε θέλει (έτσι έχει συμφωνήσει με τον εαυτό του τέλος πάντων) να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Έτσι αν κάποιος άνθρωπος ή λαός επιλέξει να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό τότε αυτός "αναγκάζεται" να παρέμβει. Ας μην αρχίσουμε να στεκόμαστε σε λέξεις και σε απορίες τύπου " η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα". Γιατί ήδη φαντάζομαι την επόμενη ερώτηση σου. " Και η παρέμβαση του αυτή τελικά δεν είναι παραβίαση της ελεύθερης βούλησης;". Θα σου πω ΟΧΙ, έτσι πιστεύουμε εμείς τουλάχιστον. Ο πυρήνας της σκέψης μου είναι ο εξής: Αν είχε διαλέξει τους Γερμανούς ή τους Κινέζους θα ξανακάναμε την ίδια ακριβώς συζήτηση αλλάζοντας μόνο της λέξη Εβραίοι. Γιατί να διαλέξει τους Γερμανούς, οι Γάλλοι δεν του αρέσανε κτλ κτλ; Η ουσία είναι ότι ΗΘΕΛΕ ο Θεός να διαλέξει στην αρχή ΕΝΑ λαό και ΜΕΤΑ να απευθυνθεί στην ανθρωπότητα συνολικά. Έτυχε ο κλήρος στους Εβραίους. Είναι τόσο προβληματικό αυτό το σημείο; Σου είπα ότι τα υπόλοιπα τα παρατραβηγμένα περί ανώτερου εκλεκτού λαού που τους σφάζει όλους ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι εθνοπατριωτικές κορώνες των συγγραφέων της ΠΔ. Και λογικά ο μέσος Χριστιανός του σήμερα που ΔΕΝ είναι Ισραηλίτης δεν μπορεί να τα παίρνει και τόσο σοβαρά

Ο Ιωνάς ΔΕΝ ήθελε να πάει στη Νινευί για να τους κυρήξει και να σωθούν ενώ ο Θεός ήθελε. Ο Ιωνάς δε γούσταρε τους ξένους , ο Θεός είχε άλλη γνώμη και "αναγκαζόταν" να κάνει θαύματα (το τέρας που τον κατάπιε κτλ κτλ) για να τον πείσει. Δεν παρενέβη στην ψυχή του να τον "υπνωτίσει" τρόπον τινά να κάνει αυτό που θέλει.

23/04/2010, 15:54:58
quote:
Η ουσία είναι ότι ΗΘΕΛΕ ο Θεός να διαλέξει στην αρχή ΕΝΑ λαό και ΜΕΤΑ να απευθυνθεί στην ανθρωπότητα συνολικά. Έτυχε ο κλήρος στους Εβραίους. Είναι τόσο προβληματικό αυτό το σημείο;

φυσικά και είναι,γιατί ένας θεός παντοδύναμος πολύ άπλα θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί σε όλους τους ανθρώπους που δημιούργησαν θρησκείες και θα τους έδειχνε την αλήθεια έτσι αυτοί θα έλεγαν την αλήθεια στον λαό και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα

«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι

ακόμα της μόδας.»

—Ethan Allen

23/04/2010, 16:01:19
Αν εμφανιζόταν ο Θεός δε θα ήταν πίστη πλέον, θα ήταν φόβος και εξαναγκασμός. Άμα σου πει ένας δίμετρος ντουλάπας πορτιέρης "δεν περνάς" τον υπακούς όχι επειδή πιστεύεις αλλά επειδή τον φοβάσαι και επειδή μπορεί να σε δέσει κόμπο και να σε πετάξει έξω. Φαντάσου αν έβλεπες έναν ολόκληρο Θεό πόσο θα φοβόσουν και πόσο θα εξαναγκαζόσουν

Έτσι ήθελε ο Θεός να ξεκινήσει από ένα λαό. Έτσι θεώρησε ότι ήταν σωστό. Αυτό πιστεύουμε. Δε σε υποχρεώνει κανείς να συμφωνήσεις. Δεν υπάρχει λογική και πείραμα εδώ. Αν δεν το πιστεύεις έχει καλώς.

23/04/2010, 16:01:28
IndustrialAngel

quote:
Ξαναλέω δεν είμαι θεολόγος αλλά μπορώ να κάνω κάποιους συνειρμούς και να παραθέσω κάποια στοιχεία

Σου είπα ότι αυτό εμένα με κάνει να νοιώθω ότι συζητάω με τον συνομιλητή μου και όχι μ’ ένα παπαγαλάκι, επομένως αυτό μου αρέσει.

Μην έχεις πρόβλημα, μπορώ να «ακούσω» τα πάντα και να τα συζητήσω, αρκεί να γνωρίζω ότι και ο άλλος θα κάνει το ίδιο μ’ εμένα.

Θεωρώ ότι έτσι προάγεται και είναι ουσιαστικός ο διάλογος, άλλωστε πιο πολλά μπορείς να πεις με κάποιον που διαφωνείς παρά με κάποιον που ταυτίζονται πλήρως οι απόψεις σου.

Θα σου εκφράσω , πιο κάτω και με βάση το μήνυμά σου, τις όποιες ενστάσεις μου και, αν θέλεις, τις συζητάμε…

quote:
Αναγκάζεται γιατί δε θέλει (έτσι έχει συμφωνήσει με τον εαυτό του τέλος πάντων) να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου.

Δεν βρίσκεις, σ’ αυτό μια ερμηνευτική αυθαιρεσία;
Από πού προκύπτει το αληθές αυτού που λες;;

quote:
Έτσι αν κάποιος άνθρωπος ή λαός επιλέξει να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό τότε αυτός "αναγκάζεται" να παρέμβει. Ας μην αρχίσουμε να στεκόμαστε σε λέξεις και σε απορίες τύπου " η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα".

Μα μιλάμε για μια θρησκεία που καθορίζει ή έτσι θέλει τουλάχιστον, συμπεριφορές ανθρώπων, που υποτίθεται ότι εφαρμόζει τη θεϊκή βούληση επί γης, που υποτίθεται ότι έχει γνωρίσει τον ίδιο το θεό, πώς είναι δυνατόν να μου λες να μη στεκόμαστε και να μην αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, αυτά που «πρεσβεύει»;;

Και πόσο θεϊκό μπορεί να είναι κάτι που επιδέχεται αμφισβήτησης;; Διότι αυτό που λες, λογικά δεν στέκει επειδή ακριβώς του έδωσε ελεύθερη βούληση.
Θα μπορούσα να σου πω, εδώ, ότι αφού του την έδωσε, ας την κάνει ότι θέλει ή του έδωσε, μαζί με την ελεύθερη βούληση, τα στοιχεία που χρειάζονται για να τη διαχειριστεί;;;

Και αν, ναι, γιατί παρεμβαίνει και αφού παρεμβαίνει, γιατί δεν το κάνει ο ίδιος και χρησιμοποιεί αντιπροσώπους, απεσταλμένους κλπ…;

Αν δεν θεωρείς εύλογες αυτές τις απορίες, μην απαντήσεις.

quote:
Γιατί ήδη φαντάζομαι την επόμενη ερώτηση σου. " Και η παρέμβαση του αυτή τελικά δεν είναι παραβίαση της ελεύθερης βούλησης;". Θα σου πω ΟΧΙ, έτσι πιστεύουμε εμείς τουλάχιστον.

Βλέπεις; Μου τονίζεις το όχι, επειδή έτσι πιστεύετε εσείς, όπως μου λες.
Γιατί το πιστεύετε όμως;; Πού βασίζεστε;;

quote:
Ο πυρήνας της σκέψης μου είναι ο εξής: Αν είχε διαλέξει τους Γερμανούς ή τους Κινέζους θα ξανακάναμε την ίδια ακριβώς συζήτηση αλλάζοντας μόνο της λέξη Εβραίοι. Γιατί να διαλέξει τους Γερμανούς, οι Γάλλοι δεν του αρέσανε κτλ κτλ;

Συμφωνούμε, διότι οι παρεμβάσεις, για τις οποίες κι εσύ μίλησες, θα είχαν γίνει απ’ αυτούς.
Παρεμβάσεις που ενώ αμφισβητείς αφήνεις να διαμορφώνουν το γενικό σου «πιστεύω», αφού ο ρόλος τους είναι ενισχυτικός και πολλές φορές, καθοριστικός στο ρόλο που παίζουν τα κείμενα, στα οποία εμπεριέχονται.

quote:
Η ουσία είναι ότι ΗΘΕΛΕ ο Θεός να διαλέξει στην αρχή ΕΝΑ λαό και ΜΕΤΑ να απευθυνθεί στην ανθρωπότητα συνολικά.

Το «θέλημα θεού» είναι ιστορικά ενοχοποιημένο και δεν αφήνει περιθώρια τυφλής αποδοχής, πλέον.

Η εξέλιξη, της οποίας υπερμάχεσαι, έφθασε τον άνθρωπο σε σημείο να χρειάζεται λογικές εξηγήσεις και το «θέλημα θεού» θεωρείται υπεκφυγή πλέον ή διασκέδαση άγνοιας.

quote:
Έτυχε ο κλήρος στους Εβραίους. Είναι τόσο προβληματικό αυτό το σημείο; Σου είπα ότι τα υπόλοιπα τα παρατραβηγμένα περί ανώτερου εκλεκτού λαού που τους σφάζει όλους ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι εθνοπατριωτικές κορώνες των συγγραφέων της ΠΔ. Και λογικά ο μέσος Χριστιανός του σήμερα που ΔΕΝ είναι Ισραηλίτης δεν μπορεί να τα παίρνει και τόσο σοβαρά

Και όμως φίλε μου, τα περισσότερα θεωρούνται θαύματα και θεϊκές παρεμβάσεις ή εμφανίσεις.
Πόσο κόσμο δεν έχει πείσει η «αγ. γραφή» ότι ο θεός όλα τα μπορεί, στηριζόμενη σ’ αυτό που εσύ χαρακτηρίζεις εθνικοπατριωτικές κορώνες των εβραίων;;;

Πριν λίγο μίλησες για θαύμα που ο Ιωνάς στρογγυλοκάθισε μέσα στην κοιλιά ενός κήτους. Αγνοείς ότι αυτό έπαιξε το ρόλο του, όχι στον Ιωνά αλλά σ’ αυτούς που θα διάβαζαν για τον Ιωνά;;;

Η δική μου άποψη λοιπόν, είναι ότι πρέπει να ερευνούμε, να αναλύουμε και μετά να δεχόμαστε…

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ

23/04/2010, 16:04:27
quote:

Αναγκάζεται γιατί δε θέλει (έτσι έχει συμφωνήσει με τον εαυτό του τέλος πάντων) να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Έτσι αν κάποιος άνθρωπος ή λαός επιλέξει να κάνει κάτι που δεν είναι σωστό τότε αυτός "αναγκάζεται" να παρέμβει. Ας μην αρχίσουμε να στεκόμαστε σε λέξεις και σε απορίες τύπου " η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα". Γιατί ήδη φαντάζομαι την επόμενη ερώτηση σου. " Και η παρέμβαση του αυτή τελικά δεν είναι παραβίαση της ελεύθερης βούλησης;". Θα σου πω ΟΧΙ, έτσι πιστεύουμε εμείς τουλάχιστον. Ο πυρήνας της σκέψης μου είναι ο εξής: Αν είχε διαλέξει τους Γερμανούς ή τους Κινέζους θα ξανακάναμε την ίδια ακριβώς συζήτηση αλλάζοντας μόνο της λέξη Εβραίοι. Γιατί να διαλέξει τους Γερμανούς, οι Γάλλοι δεν του αρέσανε κτλ κτλ; Η ουσία είναι ότι ΗΘΕΛΕ ο Θεός να διαλέξει στην αρχή ΕΝΑ λαό και ΜΕΤΑ να απευθυνθεί στην ανθρωπότητα συνολικά. Έτυχε ο κλήρος στους Εβραίους. Είναι τόσο προβληματικό αυτό το σημείο; Σου είπα ότι τα υπόλοιπα τα παρατραβηγμένα περί ανώτερου εκλεκτού λαού που τους σφάζει όλους ΓΙΑ ΜΕΝΑ είναι εθνοπατριωτικές κορώνες των συγγραφέων της ΠΔ. Και λογικά ο μέσος Χριστιανός του σήμερα που ΔΕΝ είναι Ισραηλίτης δεν μπορεί να τα παίρνει και τόσο σοβαρά

Ο Ιωνάς ΔΕΝ ήθελε να πάει στη Νινευί για να τους κυρήξει και να σωθούν ενώ ο Θεός ήθελε. Ο Ιωνάς δε γούσταρε τους ξένους , ο Θεός είχε άλλη γνώμη και "αναγκαζόταν" να κάνει θαύματα (το τέρας που τον κατάπιε κτλ κτλ) για να τον πείσει. Δεν παρενέβη στην ψυχή του να τον "υπνωτίσει" τρόπον τινά να κάνει αυτό που θέλει.

Και πως νο-είται "ελεύθερη βούληση" , όταν δυνητικά αυτή και εξ'ορισμού μπορεί να "διεμβολισθεί" ή να επηρεασθεί έξωθεν???

Και απο που συνάγεται το αληθές της ελεύθερης βουλήσεως του ανθρώπου αλλα και απο που συνάγεται η μια και ακέραια οντότητα του...ως "ένα ενικό"???

Και που δηλώνεται για να μπορούμε να μιλάμε για "ελεύθερη βούληση"...στο συνειδητό μέρος του ανθρώπου και το οποίο καθοδηγείται αλλα και χειραγωγείται απο το α-συνειδητό του..?

Επί ποιας πλευράς του ανθρώπου , υποκειμενικοποιούμαστε και αναφερόμαστε κάθε φορά , όταν λέμε:"Ελεύθερη βούληση"???

Αλλα και ποιός κάθε φορά εκφέρει και ποιός ομιλεί???

Το υποκείμενο συνειδητό ή το υποκείμενο ασυνείδητο???

Και ποιός είναι αυτός -μη εξαιρουμένου και εμού του ιδίου- που μπορεί να πεί"Μιλάω εγώ.." και δεν θα μπορούσε -και δικαίως- αυτομάτως να διατυπωθεί το ερώτημα:"Εσύ ... ο ποιός???"

Ελπίζω να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου , που κατα βάσην εκφράζουν μόνο απορίες...

soul