ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εξομολόγηση και προσευχη στα σχολεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Εξομολόγηση και προσευχη στα σχολεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

VIKING31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
VIKINGΜέλος
06/09/2006, 11:17:30

Tο υπουργείο Παιδείας, όπως ήδη είναι γνωστό, προχώρησε στην απαγόρευση της εξομολόγησης διότι όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος «η εξομολόγηση δεν αποτελεί μέρος της γνωστικής διαδικασίας ούτε ξεχωριστή δραστηριότητα που υπάγεται στο μάθημα των θρησκευτικών...».

Aπό την πλευρά της η ΔIΣ, με τη χτεσινή της απόφαση, ασκεί σκληρή κριτική σε βάρος του υπουργείου Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάνοντας λόγο πως «αυτή η απόφαση στρέφεται εναντίον των ίδιων των παιδιών και έρχεται να τους στερήσει τη μοναδική δυνατότητα να ακουμπήσουν στον ιερέα τα πολύ δύσκολα και ενίοτε εκρηκτικά προβλήματά τους».

Eντεχνα όμως ο Aρχιεπίσκοπος και οι αρχιερείς στην ανακοίνωση της ΔIΣ αποφεύγουν να αναφερθούν στη δυνατότητα που δίνεται από το υπουργείο, σε όσους μαθητές φυσικά το επιθυμούν, να μπορούν να εξομολογηθούν στους ναούς της περιοχής τους.

Eπίσης οι συνοδικοί αρχιερείς, θέλοντας να στηρίξουν το αναχρονιστικό μέτρο της εξομολόγησης στους σχολικούς χώρους, επικαλούνται την παραβατικότητα των μαθητών, «φωτογραφίζοντας» την τραγική περίπτωση των μικρών παιδιών της Bέροιας στην υπόθεση του Aλεξ.

«Σε μια εποχή, τονίζεται στην ανακοίνωση, που η παραβατικότητα των μαθητών αυξάνεται εντυπωσιακά και εκρηκτικά και μάλιστα έφθασε στις πρόσφατες σκληρές συμπεριφορές των παιδιών, που προβληματίζουν τους γονείς και την κοινωνία, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα, η παρουσία του πνευματικού πατέρα στο σχολείο, η δυνατότητά του να συζητά με τα παιδιά, εφόσον αυτά το επιθυμούν, να ακούει τα ερωτήματά τους και να διεγείρει το ενδιαφέρον τους, εις τρόπον ώστε στο πρόσωπό του να ανακαλύπτουν έναν πνευματικό σύμβουλο και να τον αναζητούν και εκτός σχολείου, κρίνεται άκρως απαραίτητη».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Tύπου, η ΔIΣ με έγγραφό της προς την υπουργό Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «θα εκφράζει την ευχή να τεθεί το πραγματικό συμφέρον των παιδιών υπεράνω πάσης άλλης σκοπιμότητας».

Σκληρή γραμμή
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπέρ της σύγκρουσης με το υπουργείο για τη σχετική απόφαση και πιο σκληρής ανακοίνωσης τάχτηκαν οι μητροπολίτες Σταγών και Mετεώρων κ. Σεραφείμ και Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνας. Mάλιστα στην αρχική του τοποθέτηση σκληρός ήταν και ο κ. Xριστόδουλος, ο οποίος εξέφρασε πικρία για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως «επίθεση στην Eκκλησία».

Kατά της απόφασης του υπουργείου, με δηλώσεις τους στον ραδιοφωνικό σταθμό της Eκκλησίας, τάχτηκαν οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Aνθιμος, Σπάρτης κ. Eυστάθιος και ο πρωτοσύγκελος της Aρχιεπισκοπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός.

«Aδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχει τέτοια εγκύκλιος. Oι επιπτώσεις, εάν είναι πραγματικότητα, θα είναι τρομακτικές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Eυστάθιος.

Yπέρ της κατάργησης της εξομολόγησης στα σχολεία τάχτηκε ο μητροπολίτης Zακύνθου κ. Xρυσόστομος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash». «H εξομολόγηση είναι μυστήριο που γίνεται στους ναούς και όχι στα σχολεία» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Xρυσόστομος...

ΠΗΓΗ http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=61434

Αν ειναι δυνατον.Ελεος πια με το φανατισμο τους.!!!

Ορθη αποφαση και πιστευω οτι πρεπει και να απαγορευθει και η προσευχη στα σχολεια.Ποιο το νοημα να υπαρχουν στα σχολεια?

Εσεις τι πιστευετε?

Edited by - VIKING on 06/09/2006 11:23:46

Edited by - VIKING on 06/09/2006 11:26:51

maraTΜέλος
06/09/2006, 11:57:29
η εξομολόγηση στα σχολεία μου ακούγεται και μένα αδιανόητη, όσων αφορά όμως την προσευχή, μάλλον θα συμφωνήσω ότι πρέπει να υπάρχει.

όλοι γνωρίζουμε την δύναμη των επικλήσεων και το πόσο μπορούν να οφελήσουν. έτσι λέγοντας την προσευχή στο σχολείο είναι ένας τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά τη δύναμη αυτή.

σίγουρα, το να λέγονται χριστιανικές προσευχές σε ένα χώρο που πλέον υπάρχει μεγάλος αριθμός αλόθρησκων παιδιών, ίσως να δημιουργήσει κάποιες τριβές. καλό θα ήταν να γίνει μια ομηλία για την δύναμη της προσευχής αρχικά και μετά να πουν στα παιδιά ότι την ώρα της προσευχής, τα παιδιά με διαφορετικό θρήσκευμα να ΄λένε την δική τους προσευχή.

θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν προσευχόμαστε, ανεξάρτητα που, όλοι προσευχόμαστε για το καλό. άρα μια προσευχή δεν μπορεί να προσβάλει κανένα και δεν πιστεύω ότι τίθεται θέμα προσβολής άλλων θρησκειών, και ειδικά το Πάτερ Ημών που λέγεται στα σχολεία.

συμφωνώ ότι τα σχολεία δεν πρέπει να είναι χώρος προσυλητισμού για καμοία θρησκεία και πως στο μάθημα των θρησκευτικών, κηρίως στις μεγαλήτερες τάξεις, θα έπρεπε να περιλαμβάνει και γενικές αρχές των άλλων θρησκειών.

GWGWΜέλος
06/09/2006, 13:07:13
Διαφωνω καθετως
quote:

η εξομολόγηση στα σχολεία μου ακούγεται και μένα αδιανόητη, όσων αφορά όμως την προσευχή, μάλλον θα συμφωνήσω ότι πρέπει να υπάρχει.

σου ειναι αδιανοητη γιατι πολυ πιθανον οταν πηγαινες σχολειο να μη σου ειχε συμβει ποτε.
Αντιθετα με μενα που ο τοτε λυκειαρχης ειχε καλεσει εναν παπα και ειχε επιτρεψει σε οποιον το ηθελε να εξομολογηθει..

Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να σου επιβαλλει ποτε κανεις κατι τετοιο! ουτε να σε προσυλλητισει με το να σου δινει την ευκαιρια να εξομολογηθεις για τις μλκς που εχεις κανει και να νιωσεις ποιο καλα..

ΜΑΚΑΡΙ υπηρχε αυτο σε μονιμη βαση οταν πηγαινα σχολειο, και μακαρι να εφαρμοζοταν αυτο, ωστε τα παιδια να μη το νιωθουν ως κατι το φοβερο και τρομερο που θα πρεπει να πανε στην εκκλησια να το κανουν , αλλα ως κατι απολυτα φυσιολογικο, που δε θα επρεπε να φοβουνται οτι θα κατακριθουν αν το κανουν.

VIKINGΜέλος
06/09/2006, 13:22:34
quote:

Σε καμια περιπτωση δεν μπορει να σου επιβαλλει ποτε κανεις κατι τετοιο! ουτε να σε προσυλλητισει με το να σου δινει την ευκαιρια να εξομολογηθεις για τις μλκς που εχεις κανει και να νιωσεις ποιο καλα..

Το παπαδαριο δεν εχει καμια δουλεια στα σχολεια.Οποιος θελει να εξομολογηθει μπορει να παει στην Εκκλησια.

Αρθρο απο τα Νεα.

Ελευθερία

ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ και επιβεβλημένη ήταν η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να απαγορεύσει τις εξομολογήσεις μαθητών στον χώρο των σχολείων. Για πολλούς λόγους.

ΠΡΩΤΟΝ, γιατί μια τέτοια ομαδική διαδικασία εμπεριέχει, ηθελημένα ή όχι, στοιχεία ηθικού καταναγκασμού καθώς είναι δύσκολο για μαθητές, ιδίως των μικρότερων τάξεων, να αρνηθούν να συμμετάσχουν. Για τον λόγο αυτό άλλωστε είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες γονιών στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τους είχε δικαιώσει.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, γιατί αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων και των καθηγητών - οι οποίοι επίσης έχουν στείλει διαμαρτυρίες στον Συνήγορο του Πολίτη - καθώς βλέπουν να μετατρέπεται ο χώρος εργασίας τους σε εξομολογητήριο και χώρο άσκησης θρησκευτικών μυστηρίων χωρίς τη δική τους συναίνεση.

ΤΡΙΤΟΝ, γιατί το σημερινό σχολείο είναι και οφείλει να είναι χώρος μάθησης και μετάδοσης γνώσεων, όχι κατηχητικό. Τέτοιες διαδικασίες όμως καλλιεργούν σύγχυση και παραπέμπουν σε λογικές θρησκευτικής εκπαίδευσης που ανήκουν στο παρελθόν.

ΤΟ πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό στα σημερινά σχολεία όπου συνυπάρχουν μαθητές πολλών διαφορετικών θρησκευμάτων. Η παρέμβαση ιερωμένων απλώς έρχεται να υπογραμμίσει τις διαφορές και να δυσκολέψει την ενσωμάτωση των παιδιών των μεταναστών.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Ιερά Σύνοδος δείχνει να μη συμμερίζεται αυτή την επιχειρηματολογία και ζητά την άρση της απαγόρευσης. Πρόκειται για την ίδια λογική που υπαγόρευσε τη σύγκρουση με την Πολιτεία για το ζήτημα των ταυτοτήτων και η οποία πολεμά λυσσαλέα κάθε έννοια διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος.

ΜΙΑ λογική οπισθοδρομική που κάνει πριν απ' όλα κακό στην ίδια την Εκκλησία καθώς την αποστεώνει και τη μετατρέπει σε ημικρατική οργάνωση. Προφανώς αγνοούν - σκοπίμως - ότι η πραγματική θρησκευτική συνείδηση και η πίστη προϋποθέτουν την απόλυτη ελευθερία.

πηγη http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18632&m=N03&aa=3

06/09/2006, 13:56:04
Το σχολείο είναι χώρος παροχής της εκπαίδευσης και είναι υπό την εποπτεία του κράτους. Δεν είναι χώρος θρησκευτικού προσηλυτισμού και δεν νοείται σε ένα δημοκρατικό κράτος (λέμε τώρα) να ασκείται θρησκευτική ψυχολογική βία σ'ένα χώρο τέτοιον.

Το σχολείο έχει εθνική και κοινωνική σημασία. Δεν έχει θρησκευτική. Για τις θρησκευτικές ανάγκες των μαθητών, υπάρχουν κατάλληλοι χώροι με κατάλληλους επαγγελματίες οι οποίοι μπορούν να τους ικανοποιήσουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες.

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει εκδόσει ήδη από το 2000 την απόφαση 77Α/2000 με την οποία καλείται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκεύματος να εκδόσει μια σειρά εγκυκλίων προς τα σχολεία τα οποία να άναθεωρούν τις ήδη υπάρχουσες ως προς το μάθημα των θρησκευτικών και τις θρησκευτικές δραστηριότητες του σχολείου. Φυσικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε, καθώς φαίνεται πως το ίδιο το κράτος παραβιάζει τους νόμους που το ίδιο θεσπίζει.

quote:
VIKING
Aπό την πλευρά της η ΔIΣ, με τη χτεσινή της απόφαση, ασκεί σκληρή κριτική σε βάρος του υπουργείου Eθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάνοντας λόγο πως «αυτή η απόφαση στρέφεται εναντίον των ίδιων των παιδιών και έρχεται να τους στερήσει τη μοναδική δυνατότητα να ακουμπήσουν στον ιερέα τα πολύ δύσκολα και ενίοτε εκρηκτικά προβλήματά τους».

Η ΔΙΣ καλά θα κάνει να αναθεωρήσει τις πρακτικές της και να βελτιώσει το προϊόν που πουλάει, αν θέλει να αποκτήσει περισσότερους πελάτες. Τα σχολεία δεν προσφέρονται για άγρα πελατών οποιουδήποτε θρησκευτικού δόγματος.

macedon

maraTΜέλος
06/09/2006, 14:20:50
φίλη gwgw το θέμα της εξομολόγησης δεν είναι τόσο απλό ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά.
πριν κληθεί ένα παιδί να εξομωλωγηθεί τις "αμαρτίες" του πρέπει πρώτα

α) να έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι είνα αμαρτία και τη σοβαρότητά της
β) να έχει προετοιμαστεί από άτομα τα οποία εμπιστεύεται (συνήθως τους γονείς) για το τι είναι εξομολόγηση και ποιος ο σκοπός της.
γ) πρέπει να προφυλαχτεί από την παρανόηση που μπορεί να του δημιουργηθεί λόγω ανωριμότητας ηλικίας, πως όταν κάνουμε κάτι κακό, μετανοούμε, συχγωρούμαστε και δεν τρέχει και τίποτα στην τελική γιατι θα ξαναεξομολωγηθούμε

γενικά τα παιδιά πρέπει να προφυλαχτούν από τυχόν ψυχολογικές πιέσεις που μπορεί να τους δημιουργηθούν από την ομολογία κακών πράξεων τους σε άτομο άγνωστα προς αυτά. μην ξεχνάμε πως, καλώς ή κακώς, ο ρόλος του παπά, ιερέα, πνευματικού είναι σχεδόν άγνωστος στη σύχρονη οικογένεια και τα παιδιά μεγαλώνουν, δυστηχώς σε ένα κλίμα να μην εμπιστεύονται ξένους.

στην δικιά μου εποχή φιλάγαμε το χέρι κάθε παπά που συναντάγαμε στο δρόμο. τώρα τα παιδιά περνάνε από δίπλα τους και το πολύ να τους κοιτάξουν με περιέργια.

η παιδική ψυχολογία είναι πολύ ευαίσθητη και τα άτομα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένα και να ξέρουν πως να τους συμπεριφερθούν.

δεν προλαβαίνω να πω άλλα. θα επιστρέψω αργότερα

06/09/2006, 14:35:00
quote:
GWGW
...αλλα ως κατι απολυτα φυσιολογικο, που δε θα επρεπε να φοβουνται οτι θα κατακριθουν αν το κανουν.

Στο σχολείο δεν κάνουμε ό,τι είναι φυσιολογικό, αλλά ό,τι έχει σχέση με τη γνωστική διαδικασία. Και το σεξ είναι φυσιολογικό, δεν το κάνουμε στο σχολείο.

macedon

06/09/2006, 14:44:27
quote:
GWGW

Συγνώμη ρε συ GWGW μιλάς σοβαρά τώρα

Δλδ αυτό που γίνεται στα σχολεία δεν είναι προσυλητισμός ;
Αν όχι πες μου σε παρακαλώ τι θα θεωρούσες, προσυλιτισμό στα σχολεία ;

Να εξομολογηθώ στο σχολείο για τις μαλακίες που έχω κάνει ;
Και τι μαλακίες, μπορεί να κάνει ένα παιδί στα σχολικά του χρόνια, που να χρειάζονται εξομολόγηση ;

Ήμαρτον !!!!!!!!!!

Να εφαρμόζονταν η εξομολόγηση σε μόνιμη βάση
«....ωστε τα παιδια να μη το νιωθουν ως κατι το φοβερο και τρομερο που θα πρεπει να πανε στην εκκλησια να το κανουν , αλλα ως κατι απολυτα φυσιολογικο, που δε θα επρεπε να φοβουνται οτι θα κατακριθουν αν το κανουν»

Τότε να κάναμε και κινητά συνεργεία, ξέρεις σαν αυτά για την αιμοδοσία, να διαμορφώναμε και ειδικούς χώρους στην εργασία μας, και γενικά όπου μαζεύεται κόσμος, στις παραλίες, στις καφετέριες, σε εμπορικά κέντρα κ.α. για να αισθάνεται ο πιστός πιο άνετα και να μην φοβάται μήπως κατακριθεί.

Γενικά η εξομολόγηση δεν έχει καμία δουλειά στα σχολεία, όπως και το μάθημα των θρησκευτικών, εκτός και αν διδάσκονται μαζί και άλλες θρησκείες, καθώς επίσης και πρωινή προσευχή.
(για να μην αναφέρω το βάπτισμα)

Τι φοβάται η εκκλησία και θέλει να επιβάλει με το ζόρι τα παραπάνω

Γιατί η λογική μου λέει ότι φοβάται…. Φοβάται μην χάσει τους πελάτες γι’ αυτό και κάνει αυτά τα καραγκιοζιλίκια.

”Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται”.

Μελετήστε κύριοι όλες τις θρησκείες το ίδιο και αντικειμενικά και αφού έχετε την ανάγκη να πιστέψετε κάπου, θα δείτε ότι το δόγμα μας καλύπτει όλες σας τις εσωτερικές ανησυχίες και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε και άλλα τέτοια…………ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ.

Αν η εκκλησιά ήταν εντάξει και δεν έψαχνε για πελάτες αυτό έπρεπε να κάνει κατά την γνώμη μου.

Και αυτός είναι πιστεύω ο λόγος που ο κόσμος απομακρύνεται σιγά σιγά από την εκκλησία.

Αυτά…

Να 'στε όλοι καλά...

Στράτος

06/09/2006, 15:38:32
quote:
Και τι μαλακίες, μπορεί να κάνει ένα παιδί στα σχολικά του χρόνια, που να χρειάζονται εξομολόγηση ;

Ρε παιδιά μιλήστε πιο κόσμια επιτέλους.

Τώρα ως προς την ερώτησή σου, την δίνεις μόνος σου την απάντηση.

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

06/09/2006, 16:05:21
quote:

quote:
quote:Να εξομολογηθώ στο σχολείο για τις μαλακίες που έχω κάνει ;

Ρε παιδιά μιλήστε πιο κόσμια επιτέλους.

Τώρα ως προς την ερώτησή σου, την δίνεις μόνος σου την απάντηση.

Δλδ το θέμα είναι οπτικό. ΟΚ, συγνώμη.

Δεν δίνω μόνος μου καμία απάντηση, γιατί δεν θεωρώ ότι το παιδί χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο. Άλλοι το νομίζουν.

Να εξομολογηθεί το παιδί γιατί πράγμα ;
Επειδή αντέγραψε στην ορθογραφία ;
Επειδή έκλεψε τη γόμα του συμμαθητή του ;
Επειδή είπε ψέματα στον καθηγητή του ;

Ποιος δεν τα έχει κάνει αυτά;
Ή μήπως επειδή σκότωσε το διευθυντή και μοίχευσε με την συμμαθήτρια του ;

Αν είναι έτσι, μόλις γεννιούνται τα παιδιά, τα στέλνουμε στο Άγιο Όρος για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ότι θα πάνε στον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.

Αλήθεια το δικό σου το παιδί θα το αναγκάζεις να εξομολογείται από αυτή την ηλικία ;
Γιατί δεν νομίζω κανένα παιδάκι να περιμένει να χτυπήσει το κουδούνι για να πάει να εξομολογηθεί.

Να 'στε όλοι καλά...

Στράτος

06/09/2006, 16:13:22
quote:

Ήμαρτον !!!!!!!!!!

ΕΛΑ ΝΤΕ

KAI AN ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ, ΠΑΠΑ ΘΕΛΕΙ Η ΨΥΧΙΑΤΡΟ;;;;

GWGWΜέλος
06/09/2006, 16:46:51
εγω δεν ειπα να γινεται εξομολογηση στο δημοτικο, εννοειται οτι ενα τοσο μικρο μωρο δε μπορει να καταλαβει το βαθυτερο νοημα.

στο λυκειο ομως πιστευω θα εκανε παρα πολυ καλο, γιατι υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που επειδη απλα δε γνωριζουν ή φοβουνται στερουνται αυτο το αγαθο ειτε γιατι δεν ειναι "ιν", ειτε γιατι θα τους χαρακτηριζαν φυτα ή οτιδηποτε αλλη κοροιδια, και γιατι θα ηταν πολυ καλο να ειναι εξικοιωμενα με την εξομολογηση και να μη το θεωρουν κατι το φοβερο, γιατι πολυ απλα δεν ειναι!

Ουτε ειπα να ειναι τιποτα υποχρεωτικο, να υπαρχει ομως η δυνατοτητα, να υπαρχει ενας παπας μια φορα την εβδομαδα, απλα να υπαρχει..
τοσο πολυ σας φοβησει ενας ρασοφορεμενος ανθρωπος?????

Με συγχωρειτε αν εχω διαφορετικη γνωμη απο εσας, αλλα τι να κανουμε..
αυτη εχω..
και αυτο θα ηθελα και για το παιδι μου, αν ειχα..

να του δινονται οι δυνατοτητες απλοχερα..και να μη ντρεπετε να μιλησει για εξομολογιση, οτι θα τον κατηγορησουν ως οπισθοδρομικο, ουτε να φοβαται να εκφρασει την οποιαδηποτε πιστη του

06/09/2006, 16:59:28
εγω δεν ειπα να γινεται εξομολογηση στο δημοτικο, εννοειται οτι ενα τοσο μικρο μωρο δε μπορει να καταλαβει το βαθυτερο νοημα.

τα παιδια στην βεροια που εφερε σαν παραδειγμα η εκλησια πηγεναν;;

στο λυκειο ομως πιστευω θα εκανε παρα πολυ καλο, γιατι υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που επειδη απλα δε γνωριζουν ή φοβουνται στερουνται αυτο το αγαθο ειτε γιατι δεν ειναι "ιν", ειτε γιατι θα τους χαρακτηριζαν φυτα ή οτιδηποτε αλλη κοροιδια, και γιατι θα ηταν πολυ καλο να ειναι εξικοιωμενα με την εξομολογηση και να μη το θεωρουν κατι το φοβερο, γιατι πολυ απλα δεν ειναι!

και πιστευεις οτι αν πηγενε ο παπας στο λυκειο το παιδι θα εκανε την εξομολογηση στον χωρο αυτον που θα το εβλεπαν οι αλλοι η θα προτιμουσε να παει στην εκλησια της ενοριας του που ειναι ανοιχτη και το απογευμα χωρις τα βλεματα τον συμαθητων του

Ουτε ειπα να ειναι τιποτα υποχρεωτικο, να υπαρχει ομως η δυνατοτητα, να υπαρχει ενας παπας μια φορα την εβδομαδα, απλα να υπαρχει..
τοσο πολυ σας φοβησει ενας ρασοφορεμενος ανθρωπος?????

μημπως με την επισκεψη τα παιδια θα χωριζονταν σε δυο κατηγοριες;;
το λεω αυτο γιατι στο γυμνασιο ο διευτηντης ηταν ο θεαολογς και πριν την εναρξη της πρωτης ωρας εκανε κατηχητικο
οσα παιδια παρακολουθουσαν το κατηχητικο ειχαν καλυτερη αντιμετωπιση απο τα αλλα

Με συγχωρειτε αν εχω διαφορετικη γνωμη απο εσας, αλλα τι να κανουμε..
αυτη εχω..
και αυτο θα ηθελα και για το παιδι μου, αν ειχα..

να του δινονται οι δυνατοτητες απλοχερα..και να μη ντρεπετε να μιλησει για εξομολογιση, οτι θα τον κατηγορησουν ως οπισθοδρομικο, ουτε να φοβαται να εκφρασει την οποιαδηποτε πιστη του

μπορει ελευθερα οταν με το καλο ερθει το παιδι σου να πηγενει στην ενορια του και να εξομολογητε
δεν νομιζω οτι δεν θα βρησκει χρονο για μια 15λεπτη επισκεψη

Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του

CROWL26Μέλος
06/09/2006, 18:20:27
Αγαπητέ μου φίλε VIKING όταν εγώ πήγαινα στο σχολείο δεν είχαμε εξομολογητές στα σχολεία.Όπως διάβασα στην σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση του Έθνους αυτό εφαρμόζεται από ορισμένα σχολεία: "H πρακτική της εξομολόγησης των μαθητών στα σχολεία που είχαν εφαρμόσει ορισμένα σχολεία δημιούργησε πολλά προβλήματα¨"

Η άποψη μου στο εν λόγω θέμα είναι η εξής.Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφής ηθικού καταναγκασμού εφ'όσον αυτός γίνεται και από οποιονδήποτε!Η μαζική και υποχρεωτική εξομολόγηση, εφ'όσον γίνεται,μαθητών σε σχολεία είναι κάτι το εντελώς απαράδεκτο.

Θα δεκτώ την διδασκαλία περί του μυστηρίου της εξομολογήσεως από τον καθηγητή των θρησκευτικών για την πληρέστερη κατανόηση του μυστηρίου από τους μαθητές, αλλά είμαι αντίθετος με την υποχρεωτική τους εξομολόγηση.Αν θέλουν οι μαθητές να εξομολογηθούν, ας εξομολογηθούν στην Εκκλησία της ενορίας τους μαζί με τους γονείς τους και όχι στα σχολεία.Αν έχουν και εκφράζουν απορροίες στον καθηγητή των θρησκευτικών τους περί του μυστηρίου αυτού, ο καθηγητής οφείλει να τους το εξηγήσει.Για το αν θα πάνε όμως, είναι υπόθεση άκρως προσωπική του καθενός και δεν πρέπει να επιβάλλεται από κανέναν.

Άλλωστε για το τι είναι αμαρτία και τι όχι και για το αν πρέπει να εξομολογηθούν ή όχι πολλά παιδιά λαμβάνουν γνώση και από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση για εξομολόγηση είναι άκρως προσωπική και πρέπει να λαμβάνεται εφ'όσον επιθυμεί το παιδί ΕΛΕΥΘΕΡΑ.

Σχετικά με την κατάργηση της προσευχής στα σχολεία(διαρκεί πέντε λεπτά) είμαι εντελώς αντίθετος. Κατά τη διάρκεια της προσευχής το πρωί, κανένας δεν ασχολείται με το αν το παιδί κάνει το σταυρό του ή λέει την προσευχή που εκφωνείται.Επομένως αν κάποιο παιδί είναι άντιθετης θρησκευτικής αντίληψης μπορεί χωρίς συνέπειες να μην κάνει το σταυρό του.Δεν μπορεί όμως να απαγορευτεί η προσευχή συλλήβδην όταν το 90% των μαθητών είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.Θυμάμαι όταν πήγαινα σχολείο μία μαθήτρια στην τάξη μας(περίπου 35-40 μαθητές) ήταν μάρτυρας του Ιαχωβά.Όταν κάναμε το μάθημα των Θρησκευτικών αυτή απουσίαζε από την τάξη κατόπιν συννενοήσεως με τον Διευθυντή του Σχολείου και τους καθηγητές χωρίς να χρεώνετε απουσίες.Επισής στο μάθημα έπαιρνε πάντα προβιβάσιμο βαθμό κατόπιν εξέτασης στο μάθημα εξαιρουμένης της ορθόδοξης χριστιανική διδασκαλίας(μόνο για αυτή δεν ήθελε να ακούει!Εξεταζόταν στις άλλες διδασκαλίες-εκεί δεν είχε πρόβλημα). Στην πρωϊνή προσευχή ποτέ δεν έκανε σταυρό, ούτε και συμμετείχε στην εκφώνηση της.

Όλα αυτά χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε με τους συμμαθητές της αλλά ούτε και με τους καθηγητές της.ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ!Ήταν αναφαίρετο δικαίωμα της να μην συμμετέχει στο μάθημα των θρησκευτικών αφού θιγόταν, αλλά και να μην κάνει τον σταυρό της όύτε να εκφωνεί την προσευχή. Αλλά από αυτό έως να καταργήσουμε εντελώς την προσευχή ή το μάθημα των Θρησκευτικών μήπως και θιχτούν ορισμένοι μαθητές απέχει πολύ και γίνεται εκ του πονηρού.-

Φιλικά.-
E.X.O

kkamouΝέο Μέλος
06/09/2006, 18:38:55
Προσωπικα το έμαθα μόλις χτες οτι υπηρχε εξομολόγηση στα σχολεια.Δεν μπορουσα να φανταστω οτι είμαι τοσο πίσω απο τον άλλο κόσμο. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό, η εξομολόγηση είναι η σταγόνα στον ωκεανό της εκκλησίας στην ελληνική παιδεία.Θα έπρεπε να αλλάξουν πιο πολλά πράγματα όπωσ το μάθημα των θρησκευτικών θα μπορούσε να γίνει επιλογής

kkamou

EPAITHSΜέλος
06/09/2006, 18:43:45
Η απάντηση του ΔΙΣ πραγματικά μας αποστομώνει
quote:
«αυτή η απόφαση στρέφεται εναντίον των ίδιων των παιδιών και έρχεται να τους στερήσει τη μοναδική δυνατότητα να ακουμπήσουν στον ιερέα τα πολύ δύσκολα και ενίοτε εκρηκτικά προβλήματά τους».

Ξέρετε πολλά παιδιά να έχουν λύσει τα εκρηκτικά τους προβλήματα με την βοήθεια του εξομολόγου ιερέα;; Η προπαγάνδα του κου. Παρασκευαίδη και της παρέας του δέν έχει κανένα όριο. Έτσι λοιπόν λύνονται τα προβλήματα των παιδιών απο το αυτί και στον παπά και άν έκανες το παραμικρό σφάλμα ας πούμε γλυκοκοίταξες μιά κοπέλλα κάηκες θα σε στείλει ο θεός στην κόλαση.
Ευτυχώς που άρχισε να ξυπνάει ο κόσμος και δέν παίρνει στα σοβαρά κάτι τέτοιους αλήτες, και σάν απόδειξη αυτής της ανταπόκρισης η πολύ σωστή απόφαση του υπουργείου παιδείας να καταργήσει την υποχρεωτική εξομολόγηση. Όποιος γονιός θέλει να εξομολογείται τακτικά το παιδί του υπάρχουν και τα κατηχιτικά, μακριά ή με το ζόρι προπαγάνδα των ιερέων απο τα σχολεία. Το παιδί όταν ωριμάσει θα είναι απο μόνο του άξιο να κρίνει κατα πόσο έχουν ισχύ οι αλήθειες των συγκεκριμένων ανθρώπων.
Ο ιερέας τις περισσότερες φορές με την τακτική που ακολουθεί περισσότερο ικανός είναι να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα των παιδιών παρά να τα λύσει.
06/09/2006, 18:49:18
quote:
VIKING
Το παπαδαριο δεν εχει καμια δουλεια στα σχολεια.Οποιος θελει να εξομολογηθει μπορει να παει στην Εκκλησια.

VIKING, μερικές φορές για την τσογλαναρία είναι χρήσιμο να υπάρχει και από κανένας παπάς στα σχολεία.

-------------
Η εξομολόγηση, γενικότερα, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για αυτόν που εξομολογείται.

Όταν μερικές φορές έχουμε κάτι που μας απασχολεί και μας αγχώνει ψάχνουμε να βρούμε ένα άτομο, έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης, κάποιον που ξέρουμε ότι θα προσπαθήσει να μας καταλάβει και δεν θα μας "κράξει" με την πρώτη, για να του πούμε το πρόβλημά μας, τον καημό μας και έτσι να ξαλαφρώσουμε και, ενδεχομένως, να ζητήσουμε και τη γνώμη του.
Δεν είναι ένα είδος εξομολόγησης και αυτό;;

Πότε όμως καταφεύγουμε στην εξομολόγηση; Όταν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι μέσα μας που μας μαυρίζει την ψυχή. Και μπορούν να είναι χίλια δυο τα πράγματα που μπορούν να μας δημιουργήσουν μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το κατά πόσο είμαστε ικανοί (μικροί και μεγάλοι) να διακρίνουμε ή όχι αυτά που φθείρουν την ψυχή μας, είναι ένα άλλο πολύ μεγάλο κεφάλαιο που θέλει πολύ συζήτηση.

Το σχολείο, με τη μορφή που παρουσιάζει σήμερα, πιστεύω πως στοχεύει περισσότερο στη θεωρητική εκπαίδευση, στην επιστημονική κατάρτιση των νέων και όχι στη διαπαιδαγώγησή τους υπό τη μορφή της φροντίδας και επιτήρησης της πνευματικής και της ψυχικής τους ανάπτυξης.
Σε ένα τέτοιο σχολείο, δυστυχώς, δεν έχει θέση, σήμερα, ένας εξομολόγος, ένας πνευματικός άνθρωπος. Είναι αχρείαστος!!

Πιστεύω πως, στη βάση τους, οι απόψεις της Γωγώς και του maraT δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Συμφωνώ με τον maraT όσον αφορά την "προετοιμασία" που πρέπει να προϋπάρξει της εξομολόγησης ενός παιδιού. Συμφωνώ και σέβομαι την επιθυμία της Γωγώς που βρίσκει χρήσιμη την ύπαρξη ενός ΣΩΣΤΟΥ εξομολόγου στα σχολεία.

Το σχολείο δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εκπαίδευση του νέου, αλλά πρέπει να ενδιαφέρεται, περισσότερο θα έλεγα, και για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του. Σε ένα τέτοιο σχολείο, σε ένα κράτος όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του είναι Χριστιανοί, υπάρχει ανάγκη και είναι επιβεβλημένη η παρουσία ενός εξομολόγου!!

CROWL26Μέλος
06/09/2006, 19:07:56
quote:
Σε ένα τέτοιο σχολείο, σε ένα κράτος όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών του είναι Χριστιανοί, υπάρχει ανάγκη και είναι επιβεβλημένη η παρουσία ενός εξομολόγου!!

Φίλε μου Ψηλέ αρκεί η εξομολόγηση να μην είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για τα παιδιά γιατί τότε είναι άνευ ουσίας, όταν δεν αποτελεί προϊον ελευθέρας βουλήσεως.Και βεβαίως ποτέ στον χώρο του σχολείου αλλά στην Εκκλησία της ενορίας τους πρέπει να γίνεται η εξομολόγηση από όσους ελευθέρως επιθυμούν.Ο πνευματικός στο σχολείο θα πρέπει να παρέχει-στα πλαίσια του μαθήματος των θρησκευτικών-τις απαραίτητες διευκρινήσεις περί του μυστηρίου της εξομολογήσεως αλλά η τέλεση αυτού καθώς επίσης και για το ποιό παιδί επιθυμεί να εξομολογηθεί αυτό δεν έχει καμμιά θέση στο σχολείο.Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.Αν έχεις πάρει Χριστιανικές αρχές από την οικογένεια σου δεν χρειάζεσαι το σχολέιο για το πότε ή αν θα εξομολογηθείς?

Φιλικά.-
E.X.O

samuel1974Μέλος
06/09/2006, 19:09:49
@ maraT

Γράφεις:
"πριν κληθεί ένα παιδί να εξομωλωγηθεί τις "αμαρτίες" του πρέπει πρώτα
α) να έχει ξεκαθαρίσει μέσα του τι είνα αμαρτία και τη σοβαρότητά της"

Ένα μικρό παιδί, ακόμα και ένα τετράχρονο, έχει συναίσθηση του τι είναι λάθος και του τι είναι σωστό.

Παραδείγματα: Ένα μικρό παιδί δε ντρέπεται και δεν αισθάνεται τύψεις όταν λέει ψέματα στους γονείς του;
Ένα μικρό παιδί μήπως δεν αισθάνεται τύψεις όταν ξυλοκοπήσει ένα συμμαθητή του;;
Ένα μικρό παιδί δεν αισθάνεται μήπως τύψεις όταν κλέψει, έστω και έναν μαρκαδόρο απο έναν συμμαθητή του, έστω και αν πηγαίνει ακόμα προνήπιο;;

Το να του πει έστω και ένας παπάς ότι αυτά, που ανέφερα παραπάνω, δεν πρέπει να τα κάνει, δε νομίζω ότι είναι λάθος.
Είναι και αυτό μέρος της παιδείας, το να μην μαθαίνει δηλαδή το παιδί να εφαρμόζει τέτοιες τακτικές για να πετυχαίνει τους σκοπούς του, γιατί αν το παιδί κλέβει έναν μαρκαδόρο, όταν μεγαλώσει χωρίς να του έχει πει κάποιος ότι αυτό είναι λάθος, τότε σαν ενήλικας θα κλέψει κάτι άλλο, που δε θα είναι μαρκαδόρος...
Αν ξυλοκοπεί συμμαθητές του, αργότερα θα ξυλοκοπεί συμπολίτες του. Αν λέει ψέμματα στους γονείς του, αργότερα θα λέει ψέματα στην οικογένεια, της οποίας ο ίδιος ή η ίδια θα είναι ιδρυτής...

Γράφεις:
"β) να έχει προετοιμαστεί από άτομα τα οποία εμπιστεύεται (συνήθως τους γονείς) για το τι είναι εξομολόγηση και ποιος ο σκοπός της."
και
"γενικά τα παιδιά πρέπει να προφυλαχτούν από τυχόν ψυχολογικές πιέσεις που μπορεί να τους δημιουργηθούν από την ομολογία κακών πράξεων τους σε άτομο άγνωστα προς αυτά. μην ξεχνάμε πως, καλώς ή κακώς, ο ρόλος του παπά, ιερέα, πνευματικού είναι σχεδόν άγνωστος στη σύχρονη οικογένεια και τα παιδιά μεγαλώνουν, δυστηχώς σε ένα κλίμα να μην εμπιστεύονται ξένους."

Δηλαδή το να πάει κάποιος το παιδί του στον ψυχολόγο είναι θεμιτό; Αν γίνουμε (και θα γίνουμε έτσι όπως πάνε τα πράματα) σαν την Αμερική, όπυ η κάθε οικογένεια έχει τον οικογενειακό της ψυχολόγο, τότε θα μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον ψυχολόγο; Αν δώσουμε δηλαδή 50 ευρώ για μια επίσκεψη σε ψυχολόγο για να του πει το παιδί αυτά που δεν μπορεί να βγάλει στους γονείς του, είτε γιατί τους ντρέπεται είτε γιατί τους φοβάται, αυτό θεωρείται πιο σωστό;

@ all

Αντί να αντιπροτείνουνε κάτι εδω μέσα όσοι έστω και αυτοί που δεν πιστεύουνε στον Χριστιανισμό, βλέπω μία οξύθημη αντίδραση και μία κάθετη εναντίωση.
Αντί δηλαδή να αντιπροτείνετε, να φέρνει η πολιτεία ψυχολόγους στα σχολεία π.χ. ή να απαιτήσεται ο παπάς που θα έρθει στο σχολείο, να έχει πτυχίο ψυχολογίας, εσείς μιλάτε για ψυχολογική βία και προσυλητισμό. Αυτός είναι ο ορισμός της ΣΤΕΙΡΑΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ αγαπητοί μου συνομιλητές.

@ maraT

Γράφεις:
"γ) πρέπει να προφυλαχτεί από την παρανόηση που μπορεί να του δημιουργηθεί λόγω ανωριμότητας ηλικίας, πως όταν κάνουμε κάτι κακό, μετανοούμε, συχγωρούμαστε και δεν τρέχει και τίποτα στην τελική γιατι θα ξαναεξομολωγηθούμε."

Και απο που προέρχεται αυτή η παρανόηση; Το λέει πουθενά η Εκκλησία; Είπε ποτέ κανένας παπάς: "Αμάρτησε και μετανόησε και μετά ξαναμάρτησε";
Αυτό όμως που λες είναι μία διαδεδομένη αντίληψη για το τι νόημα έχει η μετάνοια στην Εκκλησία. έχει παρεξηγηθεί δηλαδή η μετάνοια με τη λέξη αμνηστεία. Το ότι η Εκκλησία συγχωρεί δε σημαίνει ότι αμνηστεύει, και ούτε σημαίνει ότι λέει: "Κάνε ότι θες, έτσι και αλλιώς θα σε συγχωρέσει ο Θεός"
Η επίσημη θέση της Εκκλησίας είναι εκφρασμένη μέσω του Αποστόλου Παύλου. Ο Απ. Παύλος λέει ότι (σε πολύ ελεύθερη μετάφραση):
"Όταν ο άνθρωπος αμαρτάνει, και καθώς αμαρτάνει έχει το σκεπτικό ότι θα τον συγχωρέσει ο Θεός, τότε αυτό θεωρείται ΒΛΑΣΦΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ. Είναι σαν να ξανασταυρώνει ο ίδιος τον Χριστό, για να λυτρωθεί με το αίμα του."

Ο Χριστός είχε πει ότι: "Όποιος βλασφημήσει τον Υιό ή τον Πατέρα θα συγχωρεθεί, ΟΠΟΙΟΣ όμως ΒΛΑΣΦΗΜΗΣΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ, αυτός ΔΕ ΘΑ ΣΥΓΧΩΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ."

Αυτά λέει η Εκκλησία σε αυτό το ζήτημα, που το αποκαλείς σωστά "παρανόηση". Είναι παρανόηση, η οποία προέρχεται απο άγνοια των γραφών. Και επειδή συνάντησα πολλά μέλη σε αυτό το φόρουμ, αλλά και αλλού, όπου κατηγορούνε την Χριστιανική Εκκλησία, για αυτό ακριβώς το ζήτημα, ότι δηλαδή με την συγχώρεση ουσιαστικά αμνηστευει τάχατες την αμαρτία, θέλω να πω ότι η Εκκλησία το έχει ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα εδώ και 2 χιλιάδες χρόνια. Όσοι την κατηγορούνε για αυτό ή δεν γνωρίζουνε τις γραφές ή τις γνωρίζουνε και γίνονται εθελοντές ψευδοκατήγοροι.

@ gigenis

Γράφεις:
"μημπως με την επισκεψη τα παιδια θα χωριζονταν σε δυο κατηγοριες;;
το λεω αυτο γιατι στο γυμνασιο ο διευτηντης ηταν ο θεαολογς και πριν την εναρξη της πρωτης ωρας εκανε κατηχητικο
οσα παιδια παρακολουθουσαν το κατηχητικο ειχαν καλυτερη αντιμετωπιση απο τα αλλα"

Ωραία η μέθοδος! Απο προσωπικές εμπειρίες βγάζουμε γενικά συμπεράσματα.
Εγώ ποτέ δεν πήγα σε κατηχητικό (πήγα μόνο μια φορά στο τέλος του μαθήματος, έφυγα και δεν ξαναπάτησα) και ο διευθυντής μας στο δημοτικό ήτανε ψάλτης και ήξερε καλά τον παπά που έκανε το κατηχητικό. Αλλά επειδή ήμουνα καλός μαθητής "οι δάσκαλοι με είχανε μη βρέξει και μη στάξει".
Δηλαδή τι πάει να πει αυτό;;;
Οι μεσαίοι μαθητές που κοιτούσανε να τα έχουνε καλά με τους δασκάλους (οι γλύφτες) για να πάρουνε κανένα καλό βαθμό, αυτοί ήτανε που αγχωνότανε με τέτοια πράγματα...

@ Ευστράτιος

Γράφεις:
"Μελετήστε κύριοι όλες τις θρησκείες το ίδιο και αντικειμενικά και αφού έχετε την ανάγκη να πιστέψετε κάπου, θα δείτε ότι το δόγμα μας καλύπτει όλες σας τις εσωτερικές ανησυχίες και θα βρείτε αυτό που ψάχνετε και άλλα τέτοια…………ΟΣΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΠΡΟΣΕΛΘΕΤΕ. "

Υπάρχουνε κάτι θρησκείες, όπως κάποια ινδουϊστική αίρεση, που τα μέλη της κάνουνε όργια... Υπάρχουνε και θρησκείες που κάνουνε ανθρωποθυσίες...
Εσύ θα μιλούσες στο νήπιο παιδί σου για αυτές τις θρησκείες, τελείως αντικειμενικά και αμερόληπτα, έτσι ώστε να αφήνεις ανοιχτές ΚΑΙ αυτές τις επιλογές θρησκείας στο παιδί σου;; Ή μήπως θα προσπαθούσες να το αποτρέψεις απο τέτοιες επιλογές;;
Με ποια κριτήρια θα επιλέξεις τις θρησκείες, για τις οποίες θα μιλούσες στο παιδί σου;;

06/09/2006, 19:49:15
quote:
Δλδ το θέμα είναι οπτικό. ΟΚ, συγνώμη.

Καθόλου οπτικό δεν είναι το θέμα. Πρώτα τον εαυτό σου σέβεσαι αν δεν εκφράζεσαι έτσι.

quote:
Αλήθεια το δικό σου το παιδί θα το αναγκάζεις να εξομολογείται από αυτή την ηλικία ;
Γιατί δεν νομίζω κανένα παιδάκι να περιμένει να χτυπήσει το κουδούνι για να πάει να εξομολογηθεί.

Να σου πω.
Όσο είναι μικρό και δεν έχει ακόμη τόσο την ικανότητα όσο και την πρόσβαση στις απαραίτητες γνώσεις για να αποφασίσει αν θέλει να είναι χριστιανός ή όχι, θα το πηγαίνω για να μάθει να εξομολογείται.

Βλέπεις υπάρχουν πολλοί που δεν εξομολογούνται επειδή δεν έχουν τα κότσια. Δεν θέλω το παιδί μου να απέχει από την εξομολόγηση για αυτό τον λόγο. Γενικότερα, αν είναι να μην θέλει να κάνει κάτι ας είναι επειδή αποφάσισε ότι δεν θέλει και όχι επειδή δεν μπορεί.

----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.