- Ο Λάζαρος - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Σου απάντησα συγκεκριμένα μέσα από τον ίδιο τον Μάρκο......ο εθελοστραβισμός σου, δεν οφείλεται σε μένα......στο ξαναγράφω....
Η ανοησία είναι το χειρότερο μειονέκτημα, διότι σε κάνει να μ βλέπεις ούτε να διαβάσεις.
quote:
Στους στίχους 48 και 49 απευθυνόμενος στον όχλο λέει ο Ιησούς!
48) καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς, Ὡς ἐπὶ λῃστὴν ἐξήλθετε μετὰ μαχαιρῶν καὶ ξύλων συλλαβεῖν με Ποιοι είχαν γιαπετ, Χριστιανομάχε της συμφοράς τα μαχαίρια και τα ξύλα?.....για κοίτα στον στίχο 43.......Ο ΟΧΛΟΣ......
Πότε είπα εγώ το αντίθετο;;;
Είπα ποτέ ότι δεν γράφει ότι ο όχλος είχε μαχαίρια και ξύλα, φτωχέ ευρωπαίε αρ. 2;;;
quote:
49) καθ' ἡμέραν πρὸς ὑμᾶς ἤμην ἐν τῷ ἱερῷ διδάσκων, καὶ οὐκ ἐκρατήσατέ με. ἀλλ' ἵνα πληρωθῶσιν αἱ γραφαί."Aν μή τι άλλο το ἐκρατήσατέ με ταυτίζεται απόλυτα με το συλλαβεῖν με εκτός και εάν έχεις αντίρρηση γιαπετ...να το κουβεντιάσουμε?
Σου έχω γράψει τη θέση μου γι’ αυτό λίγο πριν.
Δεν φταίω εγώ που αδυνατείς να καταλάβεις ούτε είμαι υποχρεωμένος να γράφω πολλές φορές κάτι, με την ελπίδα ότι θα το αντιληφθείς…
quote:
Στο στίχο 50, έχουμε το δικό σου ξεβράκωμα: 50)καὶ ἀφέντες αὐτὸν ἔφυγον πάντες.
Έφυγαν όλοι οι υποστηρικτές του Ιησού!! Ηλίου φαεινότερο ότι οι νεανίσκοι ήσαν από τον όχλο μεριά.
Σου είπα ότι το «κατά Ματθαίον» αναφέρει συγκεκριμένα ότι φύγανε πάντες οι μαθητές, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει, όλοι οι μαθητές και όχι όλος ο κόσμος, όπως θέλεις να διαβάζεις εσύ και η ομάδα σου.
Το έχεις παραθέσει πιο κάτω αλλά χωρίς σχόλιο….
Οπότε ποιος ξεβρακώνεται φαίνεται και τότε και τώρα…
quote:
Ήδη όμως στον στοίχο 50 μας λέει ότι οι δικοί Του άνθρωποι, έφυγαν πάντες.................ποιοι είχαν μείνει? .........ο όχλος!!! που συνέλαβε τον Ιησού! αυτοί λοιπόν συνέλαβαν και τον νεαρό!
Θα παίξουμε όπως επιθυμείς. Πάμε λοιπόν:
Σου είπα ότι το «κατά Ματθαίον» αναφέρει συγκεκριμένα ότι φύγανε πάντες οι μαθητές, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει, όλοι οι μαθητές και όχι όλος ο κόσμος, όπως θέλεις να διαβάζεις εσύ και η ομάδα σου.
Το έχεις παραθέσει πιο κάτω αλλά χωρίς σχόλιο…
quote:
Ξέρεις εσύ κανέναν να συλλαμβάνουν με τη θέλησή του? δεν έχω ανάγκη από κανένα e-mail,........ίσως εάν ήμουν Χριστιανομάχος.
Δεν είπα πουθενά ότι τον είχαν συλλάβει, αυτές τις βλακείες τις λες εσύ.
Είπα ότι τον κράτησαν να μην ακολουθήσει τον συλληφθέντα Ιησού. Για το δικό του καλό δηλαδή, μην έμπαινε σε περιπέτειες…
Μήπως κατάλαβες τώρα;;;;;
quote:
Έγραψα και απέδειξα μέσα από τα ίδια τα κείμενα το ότι το κρατοῦσιν, ήταν η σύλληψης.
Αυτό που απέδειξες, για πολλοστή φορά, είναι η αδυναμία να αντιληφθείς τι λέει ο συνομιλητής σου.
quote:
Μία λέξη έχει πολλές ερμηνείες ανάλογα με το πως την χρησιμοποιείς κάθε φορά, όπως το μ.....ς, το κάγκελο, το τρώω και άλλες πολλές.....
Συμφωνούμε απόλυτα. Ειδικά το «μαλάκας» καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος εννοιών…
quote:
Οι μαθητές την κοπάνισαν λοιπόν, οι άλλοι γιατί να φύγουν, τι είχαν να φοβηθούν;;;
________________________________________Βάλτο λίγο να δουλέψει.......
Νάτο, αυτό που σου είπα πιο πάνω.
Το έβαλες κι εσύ, αλλά χωρίς σχόλιο.
Οι μαθητές πάντες (όλοι οι μαθητές) αφέντες αυτόν έφυγον (του την κοπάνησαν…).
quote:
Ποιοι υπόλοιπο?..........αυτοί που είχαν φύγει?.....και πως έφυγε η σινδόνι?........για να συμβεί αυτό απαιτείται βία......ζόρι!!!
Μισό λεπτό να κάνω αντιγραφή – επικόλληση.
"Σου είπα ότι το «κατά Ματθαίον» αναφέρει συγκεκριμένα ότι φύγανε πάντες οι μαθητές, που σε απλά Ελληνικά σημαίνει, όλοι οι μαθητές και όχι όλος ο κόσμος, όπως θέλεις να διαβάζεις εσύ και η ομάδα σου."
Εντάξει… συνέχισε.
quote:
Δε μας είπες από που συμπεραίνεις ότι ο όχλος αποτελούτω από γυναικόπαιδα και γέρους?
Το ξαναέγραψες αλλά επειδή δεν έχω πει κάτι τέτοιο νόμιζα ότι άλλο ήθελες να πεις και άλλο σου βγήκε.
Αφού το ξαναλές όμως, σημαίνει ότι πράγματι ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι το έχω γράψει κάπου.
Πού;;;;
quote:
Σωστά!!! μάθαμε ότι φορούσαν πουκάμισα και παντελόνια.....να δεις που ο Ιησούς όταν δίδασκε φορούσε και γραβάτα.....
Και όχι μόνο, μάθαμε ότι όταν ξυπνούσαν το πρωί, τυλίγονταν με το σεντόνι που κοιμόντουσαν και πήγαιναν στις δουλειές τους…
quote:
Καλημέρα Γιάννη (στην κυριολεξία) .........κουκιά σπέρνω.......
Καλημέρα, καλή σοδειά…
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
quote:
Δεν ξέρω πως το έπαθες, άθεε,αλλά περαστικά σου...
εγώ το έπαθα(άθεος)γιατί έβαλα το μυαλό μου σε λειτουργία
εσύ το έπαθες(χριστιανός)γιατί πότε δεν το λειτούργησες
quote:
Δεν ξέρω πως το έπαθες, άθεε,αλλά περαστικά σου....
Δεν έπαθε τίποτε ο άνθρωπος, γελάει μ' αυτά που διαβάζει...
Υ.Γ. Λάμπεις δια της απουσίας σου, γιατί;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Εχω απαντησει (και εγω αλλα και οι λοιποι φιλοι). Το οτι δεν δεχεστε την απαντηση δεν σημαινει οτι δεν δοθηκε.
Ας κρινουν οσοι διαβαζουν.
Προς τον αγαπητο Zip.
Περιμενω επ ακριβως να μου δειξεις τι παραποιησα. Να μου δειξεις πως το λεει το κειμενο και πως το ειπα εγω. Ευχαριστω.
Υγ. Και η σιωπη για τις παραποιησεις στον Τακιτο και Σουετωνιο συνεχιζεται......
quote:
Αγαπητε Γιαπετ.
Εχω απαντησει (και εγω αλλα και οι λοιποι φιλοι). Το οτι δεν δεχεστε την απαντηση δεν σημαινει οτι δεν δοθηκε.
Ας κρινουν οσοι διαβαζουν.
Μπορείς να μου πείς... τι σε ρώτησα κι έχεις ήδη απαντήσει;;;
Το μήνυμα - σχόλιο που έκανα ήταν το εξής:
"Αγαπητέ Robben, δε νομίζω ότι σε κατηγόρησε κανείς ότι παραποιείς κατά την αντιγραφή, στην ερμηνεία και στην απόδοση νοήματος είναι το πρόβλημα.
Το γεγονός ότι υπάρχει στο pc σου το ίδιο ακριβώς κείμενο μα αυτό της ιστοσελίδας, μπορεί να σημαίνει ότι το έχεις περάσει μέσα, από εκεί.
Δεν αποδεικνύει κάτι αυτό.
Η εξαγωγή συμπερασμάτων η οποία γίνεται με βάση του τι κατανοεί ο καθένας απ' αυτά που διαβάζει, είναι που διαφοροποιεί τις θέσεις μεταξύ των ανθρώπων."
Ποιο σημείο χρήζει απάντησης, κατά τη γνώμη σου;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
ΜΑΡΚΟΣ ιδ’ 51,52
Πολύ μελάνι έχει χυθεί φίλοι μου γύρω από αυτό το απόσπασμα του κατά Μάρκον ευαγγελίου και οι διάφοροι ερευνητές , όσοι τουλάχιστον θεωρούν τον Ιησού ιστορικό πρόσωπο προσπάθησαν να αιτιολογήσουν ο καθένας από την σκοπιά του την παρουσία του μυστηριώδη αυτού νεανίσκου .
Έτσι ο Ι.Θ. Κολιτσάρας μας λέγει ότι οι άλλοι νέοι που έπιασαν τον νεανίσκο , ήταν μέρος του αποσπάσματος που πήγε να συλλάβη τον Χριστό , αλλά δεν λέγει τίποτε για τον ίδιο τον νεανίσκο .
Ο μ. Νικολαΐδης γράφει ότι ο νέος που το σπίτι του βρισκόταν εκεί κοντά άκουσε τον θόρυβο του όχλου και όπως κοιμόταν γυμνός , τυλίχθηκε πρόχειρα με το σεντόνι του και έτρεξε να δη τι συμβαίνει . Προσθέτει ότι γνώριζε τον Χριστό , και ότι είχε ακούσει την διδασκαλία του και τον τιμούσε . Φθάνει μάλιστα στο σημείο να τον περιγράφη προσθέτοντας ότι ήταν γερός και δυνατός .
Ο Ε. Ρενάν λέγει ότι ο νεανίσκος ήταν ο Μάρκος που μας διηγείται και το γεγονός .
Ο D. Straus μας μιλάει για έναν ανώνυμο απόστολο που είχε ένα μετάξένιο ύφασμα ριγμένο στο γυμνό σώμα του , και το πέταξε όταν προσπάθησαν να τον συλλάβουν .
Ο Γ. Κορδάτος γράφει ότι ο νεανίσκος ήταν ένας επαναστάτης και για να μην τον πιάσουν πέταξε όχι σεντόνι , αλλά το χιτώνα που φορούσε .
Τέλος ο Ρ. Αμπελαίν στο βιβλίο του «Το Θανάσιμο μυστικό των Ναϊτών» και στο κεφάλαιο «Ο Ιησούς και οι γυναίκες» αφού διαπιστώνει ότι οι μελετητές ασχολήθηκαν σπάνια με την σεξουαλική συμπεριφορά του Ιησού , σταματάει σε ένα απόσπασμα του κατά Ιωάννη ευαγγελίου :
ην δε ανακείμενος εις εκ των μαθητών αυτού εν τω κόλπω του Ιησού , ον ηγάπα ο Ιησούς .....
ΙΩΑΝΝΗΣ ιγ’ 23
Και σημειώνει ότι η περίεργη αυτή συμπεριφορά μένει ανεξήγητη , εκτός πια και αν αποδεχθούμε την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας .
Όλα τα παραπάνω κατά την γνώμη μου αν μη τι άλλο δείχνουν τη σύγχυση και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν περιπέσει οι οπαδοί της ιστορικότητας του Ιησού , στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τα κείμενα της Καινής Διαθήκης σαν ιστορικά γεγονότα .
*
Αλλο τούτο πάλι... ![]()

macedon
quote:
macedon:
Μεγάλο σχολείο το φόρουμ αυτό.
Μόλις μάθαμε ότι τα ρούχα που φορούσαν οι Ισραηλίτες ονομάζονταν (από τους ίδιους) σεντόνια!Αρα, σεντόνι φορούσε και ο Ιησούς. Το σεντόνι του παίξανε στα ζάρια οι στρατιώτες και όχι το χιτώνα του (όπως ψευδώς μας πληροφορεί ο Ιωάννης).
Ας απολαύσουμε τον κατά ευρωπαίον ευαγγέλιο ακόμη μία φορά (αγαπητή pyramid, όπως βλέπεις, άλλος ξεφτιλίζει το "ιερό βιβλίο")
To ποιος ξεφτιλίζει και τι το είδαμε......
quote:
macedon:
Αααα, μάλιστα. Τώρα που το είπες το κατάλαβα. Αλλά, γιατί δε βάζεις την ίδια απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και κάθεσαι και λες κάθε φορά και μια καινούρια ανοησία; Πες μόνο την παραπάνω και με μια ανοησία καθάρισες.
Αντί να λες ότι σου κατεβαίνει στο κεφάλι, θα ήταν καλύτερο να διάβαζες το τι απαντάει ο Ιησούς στους μαθητές Του όταν τον ρωτάνε το πως θα μεταδώσουν αυτοί το Λόγο του, τι στιγμή που δεν είχαν τα προσόντα που θα έπρεπε.
quote:
macedon:
Σαν ριχτά φουστάνια εγκυμοσύνης είναι. Αλλά αναφέρονται σαν ράσα. Οταν ο Μάρκος λέει "είχε ένα σεντόνι ριγμένο πάνω του" σημαίνει απλά: "είχε ριγμένο ένα σεντόνι πάνω του".
Το περιβάλλομαι σημαίνει ντύνομαι, σελ. 161 Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας της αττικής πεζογραφίας εκδόσεις Νικολάου & Σοφκοκλή Ι, Ρώσση Αθήνα 1981.
quote:
macedon:
Αυτό να το σχολιάσει ο zip. Εγώ με το ζόρι γράφω από τα γέλια...
Έχει άλλη δουλειά πρώτα......να απαντήσει σ’ αυτό που τον ρώτησα.
quote:
macedon:
Η λέξη "περιβεβλημένος" σημαίνει ότι το είχε τυλιγμένο γύρω του. ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΡΟΥΣΕ! Η λέξη σημαίνει "βρίσκομαι γύρω από", δε σημαίνει "φοράω".
Και, φυσικά δε σημαίνει ότι το είχε για ρούχο.
Δες ποιο πάνω.
quote:
macedon:
Ο Ιησούς, την ίδια μέρα φορούσε έναν υφαντό χιτώνα. Οι χιτώνες ήταν είτε μάλλινοι είτε βαμβακεροί είτε λινοί. Ανάλογα με την εποχή και την οικονομική άνεση φορούσαν και τον ανάλογο χιτώνα. Αλλά πάντως χιτώνα, όχι σεντόνι.
χιτώνας: μακρύ, φαρδύ, συνήθως χωρίς μανίκια ένδυμα, το οποίο φορούσαν κατάσαρκα κυρ. οι άνδρες στερεωνοντάς το με πόρπες ή περόνες.....σελ.1952 Μπαμπινιώτης.
Αν μή τι άλλο ο καθένας έπαιρνε ένα σεντόνι το έκοβε στα μέτρα του και με 2-3 πόρπες το φορούσαν...... και ειδικά στην πάμπτωχη Ιουδαία, αυτό! (η ιδία πρόχειρη κατασκευή του συγκεκριμένου ενδύματος) θα ήταν σύνηθες φαινόμενο......εκτός εάν έτρεχαν στις βιτρίνες και στα εμπορικά κέντρα.........ή εάν είχαν τον προσωπικό τους ράπτη! όπως για παράδειγμα ο Καίσαρας!!
quote:
macedon:
Δεν ξέρω τι θα πει "έβγανα" αλλά ο νεανίσκος ήταν γυμνός κι έριξε πάνω του ένα σεντόνι. Αν φορούσε κανονικό ρούχο, ο μόνος τρόπος για να δει ο Μάρκος αν ήταν γυμνός από κάτω, έπρεπε να τον ψάξει. Αλλά προφανώς δεν είχε τέτοια ανάγκη, γιατί ο νεανίσκος είχε απλά ένα σεντόνι ριγμένο πάνω του και φαινόταν ότι ήταν γυμνός.
Ο Μάρκος τον είδε να επιστρέφει γυμνός και γι' αυτό ανέφερε και το περιστατικό. Αλλά για πές μου! πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι περιβεβλημένος με σεντόνι........και ταυτόχρονα να είναι και γυμνός?
Ένας Χριστιανομάχος σαφώς και δε θα σταθεί στο ότι ξέφυγε από αυτούς που τον κρατούσαν αφήνοντάς τους πίσω τη σινδόνa! στα χέρια τους.....: "ο δε καταληπών την σινδόνα γυμνός έφυγε από αυτών"
Εάν λοιπόν δεν είχε αφήσει τη σινδόνα δε θα ξέφευγε από αυτούς! και δε θα ξεγυμνωνόταν..... Λ+Ο=ΛΟ...Λ+Α=ΛΑ..... ΌΛΟ ΜΑΖΙ macedon?
quote:
macedon:
Ο νεανίσκος λοιπόν, ήταν γυμνός, φορώντας πάνω του ένα σεντόνι.
Εάν φορούσε σεντόνι δε θα ήταν γυμνός........απλή λογική Λ+Ο=ΛΟ...Λ+Α=ΛΑ..... όλο μαζί?
quote:
macedon:
Το σεντόνι (ακριβώς επειδή δεν το φορούσε, αλλά το είχε γύρω του, όπως λέει ο Μάρκος),
Δηλαδή το είχε ως ζώνη?..........τότε δε θα ήταν σίνδόνα αλλά ρετάλι...άντε σινδονάκι....
quote:
macedon:
έμεινε στα χέρια των άλλων νεανίσκων που τον κρατούσαν (λες να τον κρατούσαν για να του εξηγήσουν αργότερα τα μυστήρια της ... προσευχής, έτσι γυμνούλη που τον είδαν;)
Αυτόν έπιασαν αυτόν κράτησαν.....εξάλλου ο σκοπός τους δεν ήταν παρά ο Ιησούς.....δεν είχαν πάει με σκοπό να τους αιχμαλωτίσουν όλους. Ο Ιησούς ήταν ο στόχος τους, αυτός μπορεί να ήταν παράπλευρη απώλεια.......μπορεί να είχε προηγούμενα με κάποιον από τον όχλο.
quote:
macedon:
Ποιά κελεμπία; Σεντόνι δεν είπαμε ότι λέγεται;
Δε διαφέρει σε κάτι.
quote:
macedon:
Απλά, σκέφτομαι τον Lloyd Douglas που έγραψε το έργο "Ο ΧΙΤΩΝ" (γυρίστηκε και ταινία) πόσο βλάκας ήταν. Εκανε λάθος στον τίτλο. Επρεπε να το ονομάσει "Η ΣΙΝΔΩΝ" και άμα το ήθελε και πιο "γεμάτο", να το έλεγε "Η Σινδών και ένα σετ μαξιλαροθήκες"
Να τον ενημερώσεις για την επόμενη ταινία του....
quote:
macedon:
Βεβαίως. Αν μου αφαιρέσει τα ρούχα μου, θα είμαι γυμνός. Αν φοράω ένα σεντόνι και μου το αφαιρέσουν πάλι γυμνός θα είμαι. Το θέμα είναι γιατί να είμαι έξω μ'ένα σεντόνι τυλιγμένο γύρω μου, όπως ο εν λόγω νεανίσκος;
Γιατί έτσι ντύνονταν τότε.....δεν έτρεχαν στο Κολωνάκι....ένα σεντόνι έκοβαν στα μέτρα τους 2-3 πόρπες και έτοιμο.
quote:
macedon:Οχι, αλλά μπορώ να σου φέρω την πηγή που λέει όχι μόνο τι φορούσαν, αλλά από τί ύφασμα τα έφτιαχναν, πώς τα στόλιζαν και πώς λέγονταν.
Και εκεί μέσα θα δεις πως δεν φορούσαν ούτε σεντόνια ούτε μαξιλαροθήκες ούτε κιλίμια ούτε πατάκια.
Για φέρε να δούμε τι ακριβώς έγραφαν....από τι ύφασμα ήσαν φτιαγμένοι οι χιτώνες της Ιουδαίας εκείνης της εποχής και πως! Και φυσικά το αντίστοιχο για τα σεντόνια που χρησιμοποιούσαν ως σκέπασμα.
quote:
macedon:Η "σινδόνι" ήταν το προϊόν, όχι το υλικό.
Η "σινδόνι" δεν ήταν ύφασμα λινό, με το οποίο έφτιαχναν στρωσίδια και ρούχα, αλλά ήταν το προϊόν του λινού υφάσματος που χρησιμοποιούνταν για ύπνο, όπως προϊόν του ίδιου υφάσματος ήταν και και χιτώνες που τους φορούσαν.Με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε σόλες από λάστιχο και όχι λάστιχο από σόλες.
Το ίδιο αυτό προϊόν με 2-3 πόρπες γινόταν από στρωσίδι και χιτώνας για κάποιον φτωχό Ιουδαίο.
Εδώ ακόμη και σήμερα, στην τηλεόραση αρκετές φορές έχουμε δει σε ρεπορτάζ που αφορούν τη φτώχεια στην Μαύρη Ήπειρο, να έχουν για ρούχα ώστε να κρύψουν τη γύμνια τους ακόμη και πλαστικές σακούλες.......πόσο μάλλον ένα απλό σεντόνι! θα ήταν σκέτη πολυτέλεια.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).
quote:
Αν μή τι άλλο ο καθένας έπαιρνε ένα σεντόνι το έκοβε στα μέτρα του και με 2-3 πόρπες το φορούσαν...... και ειδικά στην πάμπτωχη Ιουδαία, αυτό! (η ιδία πρόχειρη κατασκευή του συγκεκριμένου ενδύματος) θα ήταν σύνηθες φαινόμενο.
Μα φυσικά ήταν σύνηθες φαινόμενο να κάνουν ρούχα από σεντόνια (τα χειμωνιάτικα τα κάνανε από χαλιά). Εδώ ήταν σύνηθες φαινόμενο ο ίδιος άνθρωπος να γεννιέται σε 2 μέρη ταυτόχρονα, να πεθαίνει στο σταυρό 2 φορές, μία στις 12 το μεσημέρι και μία στις τρεις το απόγευμα, να είναι το σκοτάδι και ο ήλιος το ίδιο πράγμα και δεν θα ήταν συνηθισμένο να κάνουν ρούχα από σεντόνια;
quote:
Αλλά για πές μου! πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι περιβεβλημένος με σεντόνι........και ταυτόχρονα να είναι και γυμνός?
Αν εσύ σηκωθείς από το κρεβάτι ξεβράκωτος και ρίξεις το σεντόνι πάνω σου είσαι ντυμένος; Μη μου πεις ότι πας έτσι στη δουλειά το καλοκαίρι...
quote:
Εάν φορούσε σεντόνι δε θα ήταν γυμνός
Αν "φορούσε", όχι! (αλήθεια, πώς τα φοράν τα σεντόνια φέτος; Κοντά ή μακριά με πιέτες;)
Αν το είχε ριγμένο πάνω του, όπως μας λέει ο Μάρκος, τότε ήταν γυμνός.
quote:
Δηλαδή το είχε ως ζώνη?
Αν θέλεις να δεις πώς "φορούνται" τα σεντόνια, δες την ταινία με τον Κωνσταντάρα που σε παρέπεμψα.
quote:
Γιατί έτσι ντύνονταν τότε.....δεν έτρεχαν στο Κολωνάκι....ένα σεντόνι έκοβαν στα μέτρα τους 2-3 πόρπες και έτοιμο.

quote:
Για φέρε να δούμε τι ακριβώς έγραφαν....από τι ύφασμα ήσαν φτιαγμένοι οι χιτώνες της Ιουδαίας εκείνης της εποχής και πως
Είναι όλα μέσα στην Παλαιά Διαθήκη.
quote:
Και φυσικά το αντίστοιχο για τα σεντόνια που χρησιμοποιούσαν ως σκέπασμα
Μα, το ίδιο ήταν, στο εξήγησε ο γιαπετ. Σηκωνόταν το πρωί, τυλιγόταν με το σεντόνι που κοιμόταν το βράδυ, και πήγαιναν στη δουλειά.
quote:
Το ίδιο αυτό προϊόν με 2-3 πόρπες γινόταν από στρωσίδι και χιτώνας για κάποιον φτωχό Ιουδαίο.
Δηλαδή να υποθέσουμε ότι τα χαλιά τα κάνανε πανωφόρια;
Και όταν το σεντόνι το έκαναν χιτώνα, πάλι σεντόνι το ονομάζανε; Τότε γιατί οι ευαγγελιστές δεν το ονομάζουν και στα υπόλοιπα σημεία ως "σεντόνι" και το ονομάζουν "χιτώνα";
quote:
Εδώ ακόμη και σήμερα, στην τηλεόραση αρκετές φορές έχουμε δει σε ρεπορτάζ που αφορούν τη φτώχεια στην Μαύρη Ήπειρο, να έχουν για ρούχα ώστε να κρύψουν τη γύμνια τους ακόμη και πλαστικές σακούλες.......πόσο μάλλον ένα απλό σεντόνι! θα ήταν σκέτη πολυτέλεια.
Και άντε, αυτά τα είδες σε ρεπορτάζ.
ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΒΡΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ;
ΥΓ: Εδειξα τα κείμενά σου σ' έναν ιερέα που είναι και δάσκαλος. Μου είπε ότι αν δεν είσαι "πειραγμένος", πρέπει να είσαι βαλτός. Θα του λύσεις την απορία;

macedon