ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Μετανάστες τι πιστεύετε; Νο 2 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Μετανάστες τι πιστεύετε; Νο 2 - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Πύρινος91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 5/5
fokaiasΜέλος
20/11/2003, 17:37:57
quote:
Fokaia αν έψαχνες εσύ την επιβαιβέωση δεν πάει να πεί οτι όλοι αυτό ψάχνουν.
Μην γενικεύουμε τόσο πολύ...

ΑΙΟΝ εγώ αν κατάλαβες δεν έχω ανάγκη από γέροντες ή οτιδήποτε άλλο.
Κάποιοι άλλοι έχουν.

iasonasΜέλος
20/11/2003, 18:17:49
Κατ’ αρχήν να καλωσορίσω τον νέο φίλο poet και να τον ευχαριστήσω για την αναφορά του στον Γέροντα Παϊσιο και για την παραθέσει του προσωπικού του βιώματος με το Γέροντα.

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"

iasonasΜέλος
20/11/2003, 18:23:19
quote:

Το θεμα ξέφυγε παλι και αρχισανε οι κοντρες.
Την αποψη μου την έχω καταθέσει βέβαια και δεν εχω να συμπληρώσω τίποτα πάνω σε αυτά.
Ομως θα ήθελα μια τελευταία ερώτηση προς τον φίλο Iasona.
Φιλε μου γράφεις:
quote:
Όσο για τον διαλογισμό που λες ότι χρειάζεται να κάνει κάποιος για να απόκτηση χαρίσματα, και αυτό καταρρίπτεται διότι ο Γέροντας Πορφύριος έλαβε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος σε πολύ νεαρή ηλικία, ήταν μόλις 16 ετών!!!

]

Δηλαδη αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λόγος να προσεύχονται και να διαλογίζονται οι γέροντες γιατί το Α.Πνεύμα οπως λες έχει κάνει ηδη την προεπιλογή του?
Με ποιά κριτήρια ένα παιδί 16 ετών έλαβε αυτό το χάρισμα όπως λες εσύ απο το Α.Πνεύμα?

Φίλε Tyanea, σε καμία περίπτωση δεν είπα ότι οι Γέροντες δεν είχαν κανέναν λόγο να προσεύχονται, αντίθετα αυτό που έχω γράψει είναι ότι προσεύχονταν πολύ στον Θεό και πίστευαν αληθινά σε Αυτόν. Επίσης αυτό που είπα είναι ότι δεν έχουν καμία ανάγκη τον διαλογισμό. Σε καμία περίπτωση οι Γέροντες δεν έκαναν διαλογισμό. Απορώ που διάβασες στα γραφομενά μου ότι οι Γέροντες δεν προσεύχονταν ή δεν είχαν λόγο να προσευχηθούν;!

quote:
Αυτο σημαίνει οτι το Α.Πνεύμα έχει κανει ηδη την προεπιλογη του οποτε δεν υπαρχει και λογος να προσευχονται οι γεροντες στα μοναστηρια?
Με τι κριτηρια ενα παιδια 16 ετων παιρνει αυτο το χαρισμα οπως το ονομαζεις εσυ απο το Α.Πνευμα?

Δεν είπα ποτέ ότι το Άγιο Πνεύμα κάνει προεπιλογές, υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι απέκτησαν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, υπάρχουν κάποιοι που είχαν σε όλη τους την ζωή την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, υπάρχουν επίσης και κάποιοι που ενώ απέκτησαν την Χάρη αυτή στην πορεία της ζωή τους δεν φάνηκαν αντάξιοι αυτής της Χάριτος και την έχασαν. Η αναφορά μου στον Γέροντα Πορφύριο που έλαβε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος σε ηλικία 16 ετών είχε ως μόνο σκοπό της να δείξει ότι δεν υπάρχει διαλογισμός, υπάρχει μόνο η αληθινή προσευχή στον Θεό.

Σε προηγούμενη αναφορά μου έχω γράψει:

Οι Γέροντες λοιπόν προσεύχονταν στον Θεό με την προσευχή “Κύριε Ιησού Χριστέ ελεησόν με” και μόνο αυτή η απλή αλλά τόσο δυνατή προσευχή που έκαναν δείχνει ότι το μόνο που πίστευαν, το μόνο που τους βοήθαγε και τους έδινε δύναμη, το μόνο που τους έδινε την Χάρη και την Σοφία ήταν η πίστη τους στον Θεό των Χριστιανών, αυτή και τίποτε άλλο και για τους λάτρες της ιστορίας αυτό αποδεικνύεται και από γραπτά και ηχητικά ντοκουμέντα, στα οποία οι ίδιοι οι Γέροντες όταν ρωτώνται για τα χαρίσματά τους αναφέρουν ότι όλα αυτά πηγάζουν από τον Θεό.

Ελπίζω να κατάλαβες την διαφοροποίηση αυτήν που κάνω όσο αφορά την πίστη και την προσευχή σε σχέση με τον διαλογισμό.

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"

iasonasΜέλος
20/11/2003, 18:24:19
Φίλε Fokaia, έχω την αίσθηση ότι δεν έχεις διαβάσει όλες τις αναφορέας σε αυτό το topic. Σε παρακαλώ διάβασε ακόμα μια φορά τις αναφορές που έχουν γραφτεί εδώ για τους Γέροντες και πες μου ειλικρινά έχεις συναντήσει στην καθημερινή σου ζωή τέτοιους ανθρώπους;

"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα"

fokaiasΜέλος
20/11/2003, 19:46:43
iasonas
Τι πιστεύεις ότι θα αισθανθείς αν σου πω ότι δεν έχω δει άλλους τέτοιους ανθρώπους;

Ωραία λοιπόν το παραδέχομαι , δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν ταγμένος στο Χριστό να μιλάει για καλοσύνη, για αγάπη για δίκαιο
δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν ταγμένος στο Χριστό να μιλάει με λόγια γεμάτα ζεστασιά και κατανόηση ,
δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν ταγμένος στο Χριστό να συγχωρεί , και να εκπέμπει την αύρα που αναφέρει ο ΑΙΟΝ ,
δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν ταγμένος στο Χριστό να σηκώνεται από την αναπηρική καρέκλα και να περπατάει γιατί απλά το πίστευε ο ίδιος …….
δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο ο οποίος δεν ήταν ταγμένος στο Χριστό να είναι γεμάτος χάρη και σοφία

Μπορώ να πω ότι η απάντηση μου θα πρέπει να σε ικανοποίησε.

poetΜέλος
20/11/2003, 19:54:14
Φίλε schwabe
νομίζω πως κλείνεις τα μάτια σε μιά πολλή σκληρή πραγματικότητα. Ότι ο Ελληνικός πολιτισμός, εκφραζόμενος κυρίως στις τέχνες, τα γράμματα, στην Φιλοσοφία, αλλά και στην θρησκεία και στην δημόσια ζωή είχε κλείσει τον κύκλο του αρκετά πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού. Ο ρωμαϊκός πολιτισμός έγινε κατ'εξοχήν Ελληνικός στις τέχνες, τις επιστήμες και στην θρησκεία, αποδυναμώθηκε όμως στη Φιλοσοφία και στη δημόσια ζωή. Δεν ξέρω ποίοί ήταν οι λόγοι που συνέβαλλαν σε αυτό, για τη δημόσια ζωή πιθανότατα η καλύτερη οργάνωση του κράτους, η λεπτομερέστερη κωδικοποίηση των νόμων, η δυνατότητα να γίνεται κάποιος Ρωμαίος πολίτης και να παύει να είναι δούλος, δύσκολα μεν, εφικτό δε. Ήταν επόμενο λοιπόν να έχουμε ένα νέο κυρίως Ελληνικό μόρφωμα που ήταν η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία.
Αντίστοιχα με την εξάπλωση και καθιέρωση του Χριστιανισμού τω δωδεκάθεο παρέδωσε τη σκυτάλη κλείνοντας το δικό του κύκλο.
Όπως λοιπόν δεν εγείρονται κατηγορίες για τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία επειδή αποδειναμώθηκε η Ελληνική Φιλοσοφία και η δομή του δημόσιου βίου, έτσι είναι άδικο να εγείρονται κατηγορίες κατά του Βυζαντίου για την καθιέρωση του Χριστιανισμού. Η εξάλειψη του δωδεκάθεου ήταν απλά αποτέλεσμα της αδυναμίας του να συγκριθεί με τον πλούτο, την ανωτερότητα και την εσωτερικότητα του Χριστιανισμού, ήταν φυσική εξέλιξη.
Περι του Αγ.Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον οποίο αναφέρεσαι, επειδή πολλοί κατα καιρούς επικαλούνται λόγους Αγίων, να σου πώ ότι επειδή είναι Άγιος δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος. Μάλιστα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν μαλωμένος, δεν μιλούνταν με τον Άγιο Κύριλλο (αν θυμάμαι σωστά), Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος και αυτός αγίασε. Διότι άλλο πράγμα φίλε μου η αγιότητα, η ταπείνωση, η προσέλκυση της χάρης του Θεού και άλλο πράγμα η απολυτότητα του λόγου, του νού και των πράξεων. Ευτυχώς τέτοιες αυθεντίες δεν έχουμε στην εκκλησία μας, παρά του ότι πολλοί πιστοί κάνουν αυτό τό λάθος, να αναφέρονται ότι ο τάδε Άγιος είπε αυτό, και θεωρούν ότι αυτό είναι a priori σωστό επειδή το είπε ο Άγιος. Η εκκλησία του Χριστού ακολουθώντας τις διδαχές Του και το παράδειγμα Του, δίδαξε (και αυτό το δίδασκε και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αγιάσει, μας αγιάζει μόνο η αυθεντία του απόλυτου και του άπειρου που είναι ο Θεός.
Πάντως να συμφωνήσω με τον iasonas διότι είμαστε εκτός θέματος, θα ήταν πολύ πολύ ενδιαφέρον να άνοιγες αν ήθελες ένα τέτοιο θέμα. Θα είχαμε πολλά να πούμε και πολλά να μάθουμε χωρίς να ενοχλούμε αυτούς που δεν θέλουν να το παρακολουθήσουν.
Η πρόσκληση για επίσκεψη στο όρος δεν ήταν ρητορική, ισχύει, για να μορφώσεις προσωπική γνώμη. Έγώ διατίθεμαι για 2-3 μερούλες.
Πίστεψε με, αξίζει.

Φιλικά, poet

poetΜέλος
20/11/2003, 20:03:07
Ρε παιδία, είναι τόσα πολλά τα θέματα στο esoterica που τρελλαίνεσαι.
Εδώ δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω, όχι να απαντήσω. Ακόμα και στα μηνύματα του topic δεν έχω ώρα να ποστάρω απάντηση.
Πάντως κάτι γρήγορο περι της ετυμολογίας της λέξης ΣΤΑΡΕΤΣ.

ΣΤΑΡΕΤΣ είναι το αντίθετο του ΚΡΙΘΑΡΕΤΣ

poet

CyLightΜέλος
20/11/2003, 20:25:13
quote:

αυτο παλι τι ειναι???

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.

poetΜέλος
21/11/2003, 00:01:58
quote:

quote:

αυτο παλι τι ειναι???

Είναι της ΝΗΣΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ κατ'αντιστοιχία με τη ΜΥΣΤΙΚΗ

χούμορ φίλε χούμορ, χρειάζεται καμμιά φορά

CyLightΜέλος
21/11/2003, 12:00:10
quote:

quote:

quote:

αυτο παλι τι ειναι???

Είναι της ΝΗΣΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ κατ'αντιστοιχία με τη ΜΥΣΤΙΚΗ

χούμορ φίλε χούμορ, χρειάζεται καμμιά φορά

δε νομιζω οτι μου λειπει το χιουμορ :) απλα δεν το "επιασα" με την πρωτη!!!

Δεν πειράζει άγνωστε φίλε, τι και αν έχουμε το ίδιο ονοματεπώνυμο και σε παρεξήγησαν όπως λες?
Το e-mail μου το άλλαξα, έβαλα και υπογραφή να το βλέπουν. Το όνομα μου δυστυχώς(!!!) δεν γίνετε να το αλλάξω.

21/11/2003, 14:16:07
Poet λές:

"Περι του Αγ.Ιωάννη του Χρυσοστόμου στον οποίο αναφέρεσαι, επειδή πολλοί κατα καιρούς επικαλούνται λόγους Αγίων, να σου πώ ότι επειδή είναι Άγιος δεν σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος." Τότε για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ να προβάλετε ως υπποδειγμα? Ιδιαίτερα δε ως...........ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΑΣ!! Μήπως επειδή αρκούνε οι "θεάρεστες υπηρεσίες" εις το δόγμα???

"..Μάλιστα ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ήταν μαλωμένος, δεν μιλούνταν με τον Άγιο Κύριλλο (αν θυμάμαι σωστά), Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος και αυτός αγίασε." Και αυτό δηλαδή ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΑ?????

"Διότι άλλο πράγμα φίλε μου η αγιότητα, η ταπείνωση, η προσέλκυση της χάρης του Θεού και άλλο πράγμα η απολυτότητα του λόγου, του νού και των πράξεων. Ευτυχώς τέτοιες αυθεντίες δεν έχουμε στην εκκλησία μας, παρά του ότι πολλοί πιστοί κάνουν αυτό τό λάθος, να αναφέρονται ότι ο τάδε Άγιος είπε αυτό, και θεωρούν ότι αυτό είναι a priori σωστό επειδή το είπε ο Άγιος." Ομολογώ ότι.....δέν βγαίνει και μεγάλο "διδακτικό" νόημα απο αυτά που προσπαθείς να πείς.....

"Η εκκλησία του Χριστού ακολουθώντας τις διδαχές Του και το παράδειγμα Του, δίδαξε (και αυτό το δίδασκε και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος) ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αγιάσει, μας αγιάζει μόνο η αυθεντία του απόλυτου και του άπειρου που είναι ο Θεός." Και αυτή η "αυθεντία" ΠΩΣ αποδεικνύεται ότι έλαβε χώρα? ΠΩΣ αποδεικνύεται η "αυθεντία" του Μ.Κωνσταντίνου π.χ.?? Και ΠΩΩΩΩΩΩΣ αποφασίζουνε ΜΗ ΑΓΙΟΙ για το ποιός θα αγιάσει???? Αυτοί έχουνε λάβει άλλης μορφής "αυθεντία"? (!)

Εγώ λέω (ας μιλήσουμε σοβαρά) ότι το θέμα των Αγίων το έχουνε κάνει ΜΠΑΧΑΛΟ! Γνωρίζεις να μου πείς τίποτα για "Άγιους" που.......δέν υπήρξανε ποτέ με την δραστηριότητα που τους αποδίδουνε? Γνωρίζεις τίποτα για ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟΝ 6ο ΑΙΩΝΑ? Οι "Αγιοι" φίλτατε προέκυψαν.......ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ!

Ας δούμε ενα μικρό παράδειγμα του κατασκευάσματος των αγιοποιήσεων (με πηγή το βιβλίο του Βασιλείου Διαμαντή, ιερέως θεολόγου, «Θέλεις να μάθεις πότε εορτάζεις;», Αθήναι 1991). Τους Εθνικούς Θεούς των ΕΛΛΗΝΩΝ (!) τους μετέτρεψαν σε… «οσιομάρτυρες» (!!)και τα λοιπά ανάλογα οι χριστιανοί για να ξεγελούν το έθνος και να διαιωνίζουν τη βασισμένη στο ψέμα και την πλαστογράφηση κυριαρχία τους.

Πώς άλλωστε θα έστεκαν, αν ξέροντας εμείς ότι οι πρόγονοί μας δεν λέγονταν Μιχαήλ, Γαβριήλ, Ηλίας (Ελάγια, δηλ. «Θεός μου ο Ιαχωβά») και όλα τα σχετικά, νιώθαμε κάποια στιγμή την ασφυξία από την εβραιήλα πάνω από τα κεφάλια μας και μέσα στα ονόματά μας και αντιδρούσαμε αναλόγως;

30 Ιανουαρίου: Ερμής μάρτυς, Αύρα μάρτυς, Ολύμπιος μάρτυς

1 Φεβρουαρίου: Σάτυρος μάρτυς

22 Φεβρουαρίου: Τελεσφόρος άγιος

27 Φεβρουαρίου: Ασκληπιός όσιος

10 Απριλίου: Ηρακλής μάρτυς, Όμηρος μάρτυς, Προμηθεύς μάρτυς

5 Ιουνίου: Απόλλων μάρτυς, Σεληνίας μάρτυς

25 Ιουνίου: Έρως μάρτυς

24 Ιουλίου: Υμέναιος μάρτυς

10 Αυγούστου: Ιππόλυτος μάρτυς

1 Σεπτεμβρίου: Αθηνά μάρτυς, Αφροδίτη μάρτυς, Διώνη μάρτυς, Δωδώνη μάρτυς, Ερατώ μάρτυς, Ευτέρπη μάρτυς, Χαρίκλεια μάρτυς, Θάλεια μάρτυς, Κλειώ μάρτυς, Ουρανία μάρτυς, Πανδώρα μάρτυς, Σαπφώ μάρτυς, Τερψιχόρη μάρτυς

4 Σεπτεμβρίου: Ωκεανός μάρτυς

18 Σεπτεμβρίου: Αριάδνη μάρτυς

7 Οκτωβρίου: Βάκχος μεγαλομάρτυς

5 Νοεμβρίου: Κάστωρ ιερομάρτυς, Σιλβανός μάρτυς

Εδώ με ποιά "αυθεντία" του απολυτου και απειρου έχουμε να κάνουμε φίλτατε? Μήπως με την αυθεντία...........των πλαστογράφων? Λέω......

Sorry που ξέφυγα του θέματος αλλά......παραπάει το θέατρο με τους "Αγιους".