- Εκλαΐκευση της εξέλιξης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
εκείνο που ήθελα να τονίσω είναι ότι ΟΛΟΙ ΜΑΣ κάνουμε το λάθος της επιλογής των στοιχείων που αποδεχόμαστε.
Ακριβώς για αυτό έχω γράψει στο εισαγωγικό σημείωμα για γνώση ως "δικαιολογημένα αληθή πίστη". Σε παραπέμπω εκεί και μετά ξανασυζητάμε.
quote:
Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν νομπελίστες (αν αυτό τονίζει την αξιοπιστία) που θα ισχυρίζονταν ότι η ζωή στον πλανήτη μας ήλθε απ' το διάστημα.
Στην επιστήμη δεν υπάρχουν αυθεντίες και αλάθητα. Υπάρχουν μεγάλοι επιστήμονες που θαυμάζουμε για τα επιτεύγματά τους αλλά αυτό δεν τους κάνει αλάθητους. Αυτό που μετράει είναι οι θεωρίες που στηρίζονται και ερμηνεύουν τα πειράματα και τις παρατηρήσεις.
Όσο για το αν προήλθε από το διάστημα, πάλι θα πω ότι ουσιαστικά ανάγεται ΠΑΛΙ στην αβιογέννηση, δηλαδή αυτές οι αντιδράσεις που έφτιαξαν τα μακρομόρια της ζωής να έγιναν στο ακραίο περιβάλλον ενός αστεροειδή ή μετεωρίτη ο οποίος κατέπεσε στη γη. Έχω δώσει πληροφορίες για τέτοια ευρήματα μετεωριτών στο άλλο θέμα
Ας δώσω λίγες και εδώ
http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2001/ast20dec_1/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8516319.stm
Η ΝΑΣΑ ανακαλύπτει σάκχαρα σε μετεωρίτη που έπεσε στην αυστραλία, νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα των πηγών, ΝΑΣΑ και BBC.
Όταν λέω για "φυσικά αίτια" συμπεριλαμβάνω και αίτια φυσικά ΕΞΩ από τον πλανήτη μας, τι σε κάνει να τα θεωρείς μη φυσικά; Εκτός αν θες να μου πεις ότι είμαστε το προϊόν του γενετικού πειράματος του ΕΤ και των φίλων του.
Για το πώς προέκυψαν τα συστατικά της ζωής στη γη υπάρχουν 2 αποδεκτές υποθέσεις. Αυτή της προβιοτικής σούπας και αυτή του μετεωρίτη. Συμφωνώ και με τις 2, ίσως κακώς δώσαμε περισσότερο βάρος στην προβιοτική σούπα
Όταν οι νομπελίστες λένε για ζωή από το διάστημα τι εννοούνε; Δώσε μου κάποιες πηγές ώστε να γνωρίζω.
quote:
Και δεν μου είπες την άποψή σου για τους κανόνες της φύσης.
Υπάρχουν ή όχι τέτοιοι;;;
Η φύση λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Έχει δηλαδή "νόμους". Τι περιμένεις να σου πω; Τα νέφη ρίχνουν τη βροχή όχι ο Θεός της βροχής. Τα φαινόμενα συνδέονται αιτιωδώς μέσω νόμων. Από το ότι υπάρχουν νόμοι, τι συμπέρασμα θες να βγάλεις;
Εαρινέ, λες για ευκαρυωτικό κύτταρο. Αυτοί δουλέψανε με ευκαρυωτικό κύτταρο, που είναι κατά ΠΟΛΥ απλούστερο. Σε παραπέμπω στις προηγούμενες σελίδες του θέματος για να δεις τι έχουν καταφέρει και τι όχι. Πώς από τα δομικά υλικά, θείο, άνθρακα, υδρογόνο κτλ φτιάχνονται τα μόρια, από τα μόρια τα μακρομόρια κτλ. Το πιθανότερο είναι μέσα στη 10ετία να έχουν καταφέρει να φτιάχνουν πλήρως συνθετικούς οργανισμούς. Έτσι έχουν δηλώσει...
Ά ρε Εαρινέ, έχετε φάση εσείς οι "παλιοί"
quote:
Στην επιστήμη δεν υπάρχουν αυθεντίες και αλάθητα. Υπάρχουν μεγάλοι επιστήμονες που θαυμάζουμε για τα επιτεύγματά τους αλλά αυτό δεν τους κάνει αλάθητους. Αυτό που μετράει είναι οι θεωρίες που στηρίζονται και ερμηνεύουν τα πειράματα και τις παρατηρήσεις.
Μου λές δηλαδή ότι, κατά τη γνώμη σου ή τη γνώμη αυτών που ασπάζεσαι, ο σερ Francis Crick, τιμημένος με Νόμπελ το 1963 επειδή ανακάλυψε το DNA, κάνει λάθος;;
ο σερ Fred Hoyle του πανεπιστημίου του Cambridge, κάνει λάθος;;;
quote:
Η ΝΑΣΑ ανακαλύπτει σάκχαρα σε μετεωρίτη που έπεσε στην αυστραλία, νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα των πηγών, ΝΑΣΑ και BBC.
Δεν γνωρίζω αν μπορεί να είναι υπεράνω πάσης υποψίας η ΝΑΣΑ, αντίθετα διατηρώ πολλές αμφιβολίες. Όσο για το BBC παίζει το ρόλο που παίζουν όλα τα ΜΜΕ, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά στον υπεθετικό βαθμό.
quote:
Όταν οι νομπελίστες λένε για ζωή από το διάστημα τι εννοούνε; Δώσε μου κάποιες πηγές ώστε να γνωρίζω.
Ανέφερα, πιο πάνω, δύο επιστήμονες καταξιωμένους μέσα στην επίσημη επιστημονική κοινότητα.
quote:
Η φύση λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Έχει δηλαδή "νόμους". Τι περιμένεις να σου πω; Τα νέφη ρίχνουν τη βροχή όχι ο Θεός της βροχής. Τα φαινόμενα συνδέονται αιτιωδώς μέσω νόμων. Από το ότι υπάρχουν νόμοι, τι συμπέρασμα θες να βγάλεις;
Ότι όπου υπάρχουν νόμοι και κανόνες, υπάρχει και νομοθέτης.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
γιαπετ :
quote:
ο σερ Fred Hoyle του πανεπιστημίου του Cambridge, κάνει λάθος;;;
Αυτος ειδικά έχει κάνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος .
quote:
Οι νόμοι της φύσης δημιουργούνται απο τις ιδιότητες των υποατομικών σωματιδίων , και αυτές απο τις αρχικές συνθήκες που υπήρχαν την εποχή του BIG BANG .
Δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχει κανένας νομοθέτης για κανένα φυσικό νόμο .
Εαρινός :
quote:
Όλα αυτά τα οργανίδια , μπορεί η επιστήμη να τα δημιουργήσει εκ του μηδενός..???
Και μετά να τα οργανώσει μεταξύ τους ως κυτταρο???Μπορεί να δημιουργήσει κυτταρόπλασμα??
Μπορεί να δημιουργήσει Κεντριόλια??
Μπορεί να δημιουργήσει Λείο ενδοπλασματικό δίκτυο??
====================================================================
....ως κύτταρο νοείται το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, που αποτελείται από μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων, που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους-Μπορεί η επιστήμη να δημιουργήσει -όχι να πάρει απ'οπουδήποτε αλλού και απ'οποινδήποτε άλλο οργανισμό..- ..να δημιουργήσει λέω , αυτά τα μόρια και μετά να συγκροτήσει μια συστηματικά οργανανωμένη ομάδα μορίων και μάλιστα σε τέτοια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους???
Τα ζωντανά κύτταρα αποτελούνται από περιορισμένο αριθμό χημικών στοιχείων. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο Άνθρακας (C), το Υδρογόνο (H), το Οξυγόνο (Ο), το Άζωτο, ο Φωσφόρος (Ρ) και το Θείο (S), που αποτελούν και το 99% περίπου του βάρους του. Τα χημικά συστατικά του είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε ανόργανα (Νερό (H2O) + μεταλλικά ιόντα) και οργανικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
Μπορεί η επιστήμη να πάρει.... άνθρακα..υδρογόνο...φώσφορο..θείο..κλπ..κλπ..στην σωστή αναλογία..στην ανάλογη θερμοκρασία..κλπ..κλπ..και να τα οργανώσει αυτά σε συνεργασία μεταξύ τους ..δημιουργώντας ένα κύτταρο???Θα είχε πλάκα πάντως πολύ , να μπορούσες να προστετέψεις το ίματζ μου..μικρέ..άπειρε..θα αισθανθείς πολύ αμήχανα σαν βρεθούμε...
Με όλα τα παραπάνω Εαρινέ τι υπονοείς ?
Α. Οτι η επιστήμη δεν μπορεί η δεν ΘΑ μπορέσει να συνθέσει κάποτε ένα ζωντανό κύτταρο ?
Β. Οτι είναι αδύνατο να συνθεθεί ένα ζωντανό κύτταρο στην φύση με τον τρόπο που ισχυρίζεται η Εξέλιξη ?
quote:
Εαρινέ, λες για ευκαρυωτικό κύτταρο. Αυτοί δουλέψανε με ευκαρυωτικό κύτταρο, που είναι κατά ΠΟΛΥ απλούστερο. Σε παραπέμπω στις προηγούμενες σελίδες του θέματος για να δεις τι έχουν καταφέρει και τι όχι. Πώς από τα δομικά υλικά, θείο, άνθρακα, υδρογόνο κτλ φτιάχνονται τα μόρια, από τα μόρια τα μακρομόρια κτλ. Το πιθανότερο είναι μέσα στη 10ετία να έχουν καταφέρει να φτιάχνουν πλήρως συνθετικούς οργανισμούς. Έτσι έχουν δηλώσει...
Ά ρε Εαρινέ, έχετε φάση εσείς οι "παλιοί"
Προσωπικά δεν το γνωρίζω αυτό , το ότι δηλαδή απο δομικά υλικά μπορούν να κατασκευάσουν μόρια κλπ...γνώριζα για την καλλιέργεια βλαστο-κυττάρων αλλα αυτό δεν έχει καμμιά σχέση με την κατασκευή κυττάρων απο δομικά υλικά και εκ του μηδενός...!
Επειδή προφανώς οι γνώσεις μου πάνω σ'αυτό το θέμα είναι πολύ περιορισμένες , θα φροντίσω -διότι μ'ενδιαφέρει και προσωπικά..- να ενημερωθώ περισσότερο και ελπίζω ότι θα έχω κάποια στοιχεία σύντομα για την επιβεβαίωση των όσων ισχυρίζεσαι και τα οποία δεν θέλω a-priori να αμφισβητήσω..ενδεχομένως έχεις δίκιο..σήμερα θα προσπαθήσω να μιλήσω με έναν φίλο μου Γενετιστή ο οποίος έχει έρθει απο Αμερική και ελπίζω να γνωρίζει σχετικά!
Ως τότε και με δεδομμένη την αγνοιά μου επί του θέματος , θεωρώ ότι όλα όσα ισχυρίζεσαι ισχύουν...!
Αν πράγματι πάντως όλα όσα αναφέρεις ισχύουν , τότε πραγματικά πρόκειται για ανατροπή πολλών πραγμάτων...επιφυλλάσομαι πάντως αν και δεν διαψεύδω τα όσα λές...!

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:Εαρινός :
quote:
Όλα αυτά τα οργανίδια , μπορεί η επιστήμη να τα δημιουργήσει εκ του μηδενός..???
Και μετά να τα οργανώσει μεταξύ τους ως κυτταρο???Μπορεί να δημιουργήσει κυτταρόπλασμα??
Μπορεί να δημιουργήσει Κεντριόλια??
Μπορεί να δημιουργήσει Λείο ενδοπλασματικό δίκτυο??
....ως κύτταρο νοείται το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, που αποτελείται από μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων, που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους-Μπορεί η επιστήμη να δημιουργήσει -όχι να πάρει απ'οπουδήποτε αλλού και απ'οποινδήποτε άλλο οργανισμό..- ..να δημιουργήσει λέω , αυτά τα μόρια και μετά να συγκροτήσει μια συστηματικά οργανανωμένη ομάδα μορίων και μάλιστα σε τέτοια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους???
Τα ζωντανά κύτταρα αποτελούνται από περιορισμένο αριθμό χημικών στοιχείων. Ιδιαίτερο ρόλο παίζει ο Άνθρακας (C), το Υδρογόνο (H), το Οξυγόνο (Ο), το Άζωτο, ο Φωσφόρος (Ρ) και το Θείο (S), που αποτελούν και το 99% περίπου του βάρους του. Τα χημικά συστατικά του είναι δυνατόν να ταξινομηθούν σε ανόργανα (Νερό (H2O) + μεταλλικά ιόντα) και οργανικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και νουκλεϊκά οξέα.
Μπορεί η επιστήμη να πάρει.... άνθρακα..υδρογόνο...φώσφορο..θείο..κλπ..κλπ..στην σωστή αναλογία..στην ανάλογη θερμοκρασία..κλπ..κλπ..και να τα οργανώσει αυτά σε συνεργασία μεταξύ τους ..δημιουργώντας ένα κύτταρο???Θα είχε πλάκα πάντως πολύ , να μπορούσες να προστετέψεις το ίματζ μου..μικρέ..άπειρε..θα αισθανθείς πολύ αμήχανα σαν βρεθούμε...
Με όλα τα παραπάνω Εαρινέ τι υπονοείς ?
Α. Οτι η επιστήμη δεν μπορεί η δεν ΘΑ μπορέσει να συνθέσει κάποτε ένα ζωντανό κύτταρο ?
Β. Οτι είναι αδύνατο να συνθεθεί ένα ζωντανό κύτταρο στην φύση με τον τρόπο που ισχυρίζεται η Εξέλιξη ?
Δεν υπονοώ τίποτα , απλά μου φαινόταν αδύνατον να συνθεθεί ένα ζωντανό κύτταρο -απόδωσέ το σε έλλειψη γνώσης...- και πραγματικά για μένα -τουλάχιστον- είναι πολύ σημαντική η πληροφόρηση..γι'αυτό και δεν επιμένω και κατ'αρχάς δέχομαι ως αληθή τα όσα ισχυρίσθηκε ο φίλος μας ο Γιώργος...σοκαρίστηκα απλά αλλα παράλληλα χάρηκα για τις προόδους στον σχετικό τομέα και που -κακώς- είχα ελλειπή γνώση-πληροφόρηση..!
Θα φροντίσω πάντως και θα έχω την σχετική πληροφόρηση , προκειμένου να είμαι δίκαιος και να συντονίσω την σκέψη μου και την επιχειρηματολογία μου περιλαμβάνοντας στην σκέψη μου και αυτά τα νέα στοιχεία...
Ειλικρινά δεν είχα κανένα λόγο να απορρίψω τίποτα και κανέναν..απλά μου φαινόταν αδύνατον να γίνει αυτό και προφανώς υπήρχε μια προκατάλλειψη εντός μου...ακόμα και τώρα που το σκέπτομαι ανθίσταμαι στο να το δεχθώ...
....λάθος μου???..μάλλον!!!

quote:
Μου λές δηλαδή ότι, κατά τη γνώμη σου ή τη γνώμη αυτών που ασπάζεσαι, ο σερ Francis Crick, τιμημένος με Νόμπελ το 1963 επειδή ανακάλυψε το DNA, κάνει λάθος;;ο σερ Fred Hoyle του πανεπιστημίου του Cambridge, κάνει λάθος;;;
Αφού λέω ότι δεν υπάρχουν αλάθητα, πώς είναι δυνατόν να ασπάζομαι απόψεις ανθρώπων; Όταν λέμε δεν υπάρχουν αλάθητα, δεν υπάρχουν για κανέναν. Τα πράγματα είναι απλά. Όποιος θέλει να φτιάξει μια θεωρία που να ερμηνεύει τον κόσμο, είναι ελεύθερος να το κάνει αλλά πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που να τη στηρίζουν.
http://www.astrobio.net/index.php?option=com_retrospection&task=detail&id=1107
Αυτή είναι η δήλωση τους από την εργασία.
"It now seems unlikely that extraterrestrial living organisms could have reached the earth either as spores driven by the radiation pressure from another star or as living organisms imbedded in a meteorite. As an alternative to these nineteenth-century mechanisms, we have considered Directed Panspermia, the theory that organisms were deliberately transmitted to the earth by intelligent beings on another planet. We conclude that it is possible that life reached the earth in this way, but that the scientific evidence is inadequate at the present time to say anything about the probability. We draw attention to the kinds of evidence that might throw additional light on the topic."
Άλλο τι πιστεύω, άλλο τι μπορώ να ισχυριστώ με αποδείξεις. Ψάχνουν για αποδείξεις, καλά κάνουν...
Αλλά ξαναλέω το πρόβλημα δε λύνεται 100%, απλώς μετατίθεται αλλού και μάλιστα κάπου δυσκολότερα να βρούμε απαντήσεις. Πρέπει να απαντήσουμε την ερώτηση, "ποιος σχεδίασε το σχεδιαστή". Πώς ξεκίνησε η άλλη ζωή. Γιατί ουσιαστικά μπορεί να αναγόμαστε στο ίδιο πράγμα, δηλαδή η ζωή να ξεκίνησε αβιοτικά σε ένα άλλο πλανήτη και να ήρθε εδώ, οπότε έχουμε και οι 2 δίκιο.
quote:
Δεν γνωρίζω αν μπορεί να είναι υπεράνω πάσης υποψίας η ΝΑΣΑ, αντίθετα διατηρώ πολλές αμφιβολίες. Όσο για το BBC παίζει το ρόλο που παίζουν όλα τα ΜΜΕ, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά στον υπεθετικό βαθμό.
Έλα ρε γιάπετ τώρα... Η ΝΑΣΑ αναξιόπιστη; σοβαρά; Ποιος είναι αξιόπιστος τότε; Η Πράβδα που παίρνει συνεντεύξεις από αρειανούς; Πάντως αν διάβαζες προσεκτικά το άρθρο θα έβλεπες ότι τον μετεωρίτη τον έχουν εξετάσει πολλοί διαφορετικοί επιστήμονες πριν τη ΝΑΣΑ
quote:
Ποιος το λέει αυτό; Μπορείς να το αποδείξεις;
Εαρινέ
Ρώτα το φίλο σου και πες μας τι σου είπε. Θα εντυπωσιαστείς πραγματικά προβλέπω...
Στο σύνολό του το μήνυμά σου, για μένα, είναι ακατανόητο.
Δεν θέλω επεξηγήσεις .
Απλώς ηρέμησε.
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
Προσθέτω 2 ερωτήματα προς το γιάπετ
Αν μου πεις χωρίς αποδείξεις ότι ο Θεός έφτιαξε τους εξωγήινους και αυτοί εμάς ξέρεις τι θα κάνω εγώ με το ξυράφι του Ώκαμ; Θα κόψω τουλάχιστον τους εξωγήινους
Ξέρεις ότι οι κύκλοι στον κορμό του δέντρου δείχνουν την ηλικία του. Πχ αν έχω ένα τεράστιο δέντρο στον κήπο μου που μεγάλωνε 30 χρόνια θα έχει τον ανάλογο κορμό. Αν έρθει ο Θεός και κάνει ένα θαύμα και φτιάξει δίπλα ένα άλλο δέντρο ΟΛΟΪΔΙΟ πώς μπορώ να σε πείσω ότι το ένα δέντρο είναι 30 χρονών και το άλλο μόλις 5 λεπτών;
Edited by - IndustrialAngel on 18/06/2010 15:08:51
quote:
Έλα ρε γιάπετ τώρα... Η ΝΑΣΑ αναξιόπιστη; σοβαρά;
Δεν εννοώ ότι λέει μπούρδες, αλλά ότι επιλέγει και φιλτράρει τις ανακοινώσεις της.
Απλά, δεν γνωρίζω, τα κίνητρα, και τους σκοπούς για τους οποίους το κάνει, κάτι που πολύ θα ήθελα να μάθω...
Εσύ θεωρείς ότι μας τα "λέει" όλα;;;
quote:
Προσθέτω 2 ερωτήματα προς το γιάπετΑν μου πεις χωρίς αποδείξεις ότι ο Θεός έφτιαξε τους εξωγήινους και αυτοί εμάς ξέρεις τι θα κάνω εγώ με το ξυράφι του Ώκαμ; Θα κόψω τουλάχιστον τους εξωγήινους
Το πρώτο απ' τα ερωτήματα, δν είναι... ερώτημα, επομένως δεν ξέρω πάνω σε τι καλούμε να απαντήσω!!
Το τι θα κάνεις εσύ φίλε μου, με το ξυράφι του Όκαμ, είναι δική σου δουλειά, όποιος έχει το ξυράφι κόβει ό,τι θέλει.
Εγώ μπορεί να έκοβα το θεό...
quote:
Ξέρεις ότι οι κύκλοι στον κορμό του δέντρου δείχνουν την ηλικία του. Πχ αν έχω ένα τεράστιο δέντρο στον κήπο μου που μεγάλωνε 30 χρόνια θα έχει τον ανάλογο κορμό. Αν έρθει ο Θεός και κάνει ένα θαύμα και φτιάξει δίπλα ένα άλλο δέντρο ΟΛΟΪΔΙΟ πώς μπορώ να σε πείσω ότι το ένα δέντρο είναι 30 χρονών και το άλλο μόλις 5 λεπτών;
ΑΝ ερχόταν ο θεός και ΑΝ έκανε κάτι τέτοιο, τα δύο δέντρα θα ήταν πανομοιότυπα, οπότε δεν θα μπορούσες να με πείσεις.
Για συνέχισε...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Το τι θα κάνεις εσύ φίλε μου, με το ξυράφι του Όκαμ, είναι δική σου δουλειά, όποιος έχει το ξυράφι κόβει ό,τι θέλει.Εγώ μπορεί να έκοβα το θεό..
Είπα τουλάχιστον... Το ξυράφι αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς κόβει και τους 2.
Όμως αν έκοβες μόνο το Θεό, πρέπει να μου πεις ΠΩΣ φτιάχτηκαν οι εξωγήινοι...
quote:
Δεν εννοώ ότι λέει μπούρδες, αλλά ότι επιλέγει και φιλτράρει τις ανακοινώσεις της.
Απλά, δεν γνωρίζω, τα κίνητρα, και τους σκοπούς για τους οποίους το κάνει, κάτι που πολύ θα ήθελα να μάθω...Εσύ θεωρείς ότι μας τα "λέει" όλα;;;
Δεν έχω κανένα λόγο να πιστέψω ούτε ότι μας τα λέει όλα ούτε ότι κρύβει κάτι. ΞΕΡΩ όμως ότι όταν κάνει μια ανακοίνωση, έχει διαθέσιμα τα αποτελέσματα και τα δείγματά της στον ΚΑΘΕ επιστήμονα για να επαληθεύσει. Αν βγουν και πουν κάτι λάθος, θα τους ξεσκίσουν. Πίστεψε με, ο κάθε νέος επιστήμονας θα ήθελε να έχει στο βιογραφικό του μια διάψευση της ΝΑΣΑ επειδή πρόσεξε ή μέτρησε κάτι που οι επιστήμονες της (γιατί η ΝΑΣΑ δεν είναι άνθρωπος, έχει προσωπικό, τους καλύτερους στον κόσμο για την ακρίβεια...) δεν το έκαναν. Είναι απλό. Τα πειράματα και τις μετρήσεις που έκανε η ΝΑΣΑ, δεν τις κάνει μόνη της κρυφά, υπάρχει διασταύρωση και ενημέρωση. Οπότε θεωρώ αληθείς τις ανακοινώσεις της. Και οι ανακοινώσεις της μας οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα. Βλακείες έχουν κάνει μπόλικες...Τηλεσκόπιο χωρίς φακό έχουν στείλει στο διάστημα για παράδειγμα. Και τις έχουν παραδεχτεί... Άρα γιατί να μην "εμπιστευτούμε";
quote:
ΑΝ ερχόταν ο θεός και ΑΝ έκανε κάτι τέτοιο, τα δύο δέντρα θα ήταν πανομοιότυπα, οπότε δεν θα μπορούσες να με πείσεις.Για συνέχισε...
Τίποτα δεν έχω να προσθέσω... Το είπες μόνος σου. Αν παραδεχτούμε έναν παντοδύναμο θεό, ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι σίγουρο, ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι σωστό.
Ομοίως βέβαια,
Αν αντικταστήσω τη λέξη Θεός, με τη φράση εξωγήινο διαστημόπλοιο, δηλαδή το εξωγήινο διαστημόπλοιο έριξε τη μαγική ακτίνα και έκανε το δεύτερο δέντρο να γίνει σαν 30 χρονών μέσα σε 5 λεπτά, πάλι δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση...
Παρόλα αυτά ο κόσμος, λέει και έχει δίκιο, ότι οι κύκλοι στο δέντρο δείχνουν την ηλικία του...
Καταλαβαίνεις πιστεύω πού το πάω. Βάλε στη θέση του δέντρου τον κόσμο ή τη ζωή στη γη. Όπως εγώ δεν μπορώ να σε πείσω ότι το δέντρο είναι 5 λεπτών έτσι και εσύ δεν μπορείς να με πείσεις ότι η ζωή στη γη φτιάχτηκε από εξωγήινους ή από το Θεό... Άσε που είναι και αυτό το ρημάδι το ξυράφι και τους πετσοκόβει.
Το συμπέρασμα ξαναλέω είναι ότι ισχυριζόμαστε ΜΟΝΟ αυτά που μπορούμε να υποστηρίξουμε με στοιχεία, αλλιώς ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι σωστό, τίποτα από ότι ξέρουμε δε δουλεύει, τα αεροπλάνα δεν πετάνε, τα αυτοκίνητα δεν τρέχουν, οι υπολογιστές δεν υπολογίζουν...
quote:
Όμως αν έκοβες μόνο το Θεό, πρέπει να μου πεις ΠΩΣ φτιάχτηκαν οι εξωγήινοι...
Φίλε μου, θεωρώ ότι υπάρχει μια σειρά στα πράγματα. Δεν αρχίζω από μακρυά αλλά από κοντά μου. Έτσι, νομίζω ότι αν ΓΝΩΡΙΣΩ πώς και πού φτιάχτηκα εγώ, θα έχω αρκετά στοιχεία και για το πώς φτιάχτηκαν εκείνοι.
quote:
ΞΕΡΩ όμως ότι όταν κάνει μια ανακοίνωση, έχει διαθέσιμα τα αποτελέσματα και τα δείγματά της στον ΚΑΘΕ επιστήμονα για να επαληθεύσει.
Ίσως δεν διευκρίνισα αρκετά την άποψή μου.
Σού έγραψα ήδη:
"Δεν εννοώ ότι λέει μπούρδες, αλλά ότι επιλέγει και φιλτράρει τις ανακοινώσεις της."
Επομένως δεν διαφωνούμε σ' αυτό που λες. Είναι σίγουρο ότι όταν βγάζει μια ανακοίνωση, είναι εμπεριστατωμένη.
Άλλο είπα εγώ, όμως...
quote:
Και οι ανακοινώσεις της μας οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.
Ακριβώς...![]()
quote:
Το συμπέρασμα ξαναλέω είναι ότι ισχυριζόμαστε ΜΟΝΟ αυτά που μπορούμε να υποστηρίξουμε με στοιχεία,
Να συμπληρώσω μόνο " με στοιχεία που έχουμε μέχρι εδώ "
Και σ' αυτό συμφωνώ. Λέω όμως ότι επειδή, ακόμη, είμαστε σε νηπιακό στάδιο, δεν είναι σωστό ή αληθές αν θέλεις, εξ' αιτίας μιας ανακάλυψης ή τεκμηρίωσης, να κλείνουμε τα μάτια και το νου μας, προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, ειδικά στο θέμα της προέλευσης του ανθρώπου ή του κόσμου, γενικότερα.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Να συμπληρώσω μόνο " με στοιχεία που έχουμε μέχρι εδώ "Και σ' αυτό συμφωνώ. Λέω όμως ότι επειδή, ακόμη, είμαστε σε νηπιακό στάδιο, δεν είναι σωστό ή αληθές αν θέλεις, εξ' αιτίας μιας ανακάλυψης ή τεκμηρίωσης, να κλείνουμε τα μάτια και το νου μας, προς οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση, ειδικά στο θέμα της προέλευσης του ανθρώπου ή του κόσμου, γενικότερα.
Εξαρτάταια από τα στοιχεία. Αν είναι συντριπτικά τότε σχηματίζουμε μια άποψη αλλά και τότε είμαστε ανοιχτοί σε άλλα στοιχεία ΑΚΟΜΑ πιο συντριπτικά που μπορούν να ανατρέψουν την παρούσα άποψη.
Στην αρχή έχουμε υποθέσεις... Μετά θεωρίες...Μετά βελτιωμένες θεωρίες κτλ. Δε είναι λογικό να αφήσουμε τη θεωρία που στηρίζεται από στοιχεία για να υιοθετήσουμε μια άποψη που ΙΣΩΣ να υποστηριχθεί από στοιχεία.
Δεν κλείνουμε τα μάτια σε καινούριες θεωρίες υποστηριγμένες με στοιχεία αλλά δεν παρατάμε μια θεωρεία με στοιχεία για μια υπόθεση χωρίς στοιχεία...
Γιάπετ, η ΝΑΣΑ είναι έγκυρη πηγή, δεν πρόκειται να το παζαρέψω αυτό...
quote:
Εξαρτάταια από τα στοιχεία. Αν είναι συντριπτικά τότε σχηματίζουμε μια άποψη αλλά και τότε είμαστε ανοιχτοί σε άλλα στοιχεία ΑΚΟΜΑ πιο συντριπτικά που μπορούν να ανατρέψουν την παρούσα άποψη....... Δε είναι λογικό να αφήσουμε τη θεωρία που στηρίζεται από στοιχεία για να υιοθετήσουμε μια άποψη που ΙΣΩΣ να υποστηριχθεί από στοιχεία.
...Δεν κλείνουμε τα μάτια σε καινούριες θεωρίες υποστηριγμένες με στοιχεία αλλά δεν παρατάμε μια θεωρεία με στοιχεία για μια υπόθεση χωρίς στοιχεία...
Μα... αυτό λέω κι εγώ. Βάζω όμως την προϋπόθεση να μην υπάρχει έπαρση, εγωισμός, ίντριγκες, κατεστημένο, προσωπικές κόντρες και όλα αυτά που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την επιστημονική υποχρέωση.
Δυστυχώς όμως υπάρχουν όλα αυτά και σε μεγάλο βαθμό και αυτό είναι δείγμα ανωριμότητας.
quote:
Γιάπετ, η ΝΑΣΑ είναι έγκυρη πηγή, δεν πρόκειται να το παζαρέψω αυτό...
Εντάξει βρε, ότι πεις, συζήτηση κάνουμε, δεν καθορίζουμε τις τύχες του κόσμου...![]()
![]()
![]()
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Βάζω όμως την προϋπόθεση να μην υπάρχει έπαρση, εγωισμός, ίντριγκες, κατεστημένο, προσωπικές κόντρες και όλα αυτά που αφήνουν σε δεύτερη μοίρα την επιστημονική υποχρέωση.
Φίλε μου αυτά μόνο στην Έλλαδα τα βλέπεις. Γενικώς το σύστημα δουλεύει ανώνυμα. Έχω περιγράψει τη διαδικασία "peer review". Όσο και να πολεμήσουν μια θεωρία, αυτή αν έχει ισχυρή πειραματική βάση δε θα βγάλουν τίποτα
Ο Αϊνστάιν καταφερόταν εναντίον της κβαντομηχανικής και δεν κατάφερε τίποτα.
150 χρόνια πολεμάνε την εξέλιξη
κτλ κτλ
Αυτή η ωραιοποιημένη και υπεραπλουστευτική περιγραφή παραβλέπει, ωστόσο, ότι τα κύτταρα δεν αποτελούνται μόνο από γονίδια, δηλαδή από μακριές αλυσίδες DNA που περιέχουν γενετικές πληροφορίες, αλλά και από ιδιαίτερα σύνθετα οργανίδια (π.χ. κυτταρικές μεμβράνες, μιτοχόνδρια κ.ο.κ.). Επομένως, θα πρέπει να είναι είτε υπερβολικά αισιόδοξος είτε υπερβολικά «γονιδοκεντριστής» όποιος πιστεύει ότι μπορεί να δημιουργήσει «εκ του μηδενός» το σύνολο των κυτταρικών δομών ενός μικροοργανισμού επειδή κατάφερε απλώς να ανασυνθέσει τεχνητά τα γονίδιά του!
Η σύνθεση στο εργαστήριο μονοκύτταρων «τεχνημάτων» δεν αποτελεί καθόλου δημιουργία κυττάρων εκ του μηδενός.
Στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται αποκλειστικά για συνθετικά γονιδιώματα που ενσωματώνονται σε ήδη υπαρκτά βιολογικά κύτταρα.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια υπερβολικά απλή μορφή ζωής: το συνθετικό DNA του βακτηριδίου αποτελείται από ένα εκατομμύριο γράμματα (νουκλεοτίδια), ενώ το αντίστοιχο ανθρώπινο DNA αποτελείται από 3,2 δισεκατομμύρια γράμματα! Παρ’ όλα αυτά, ο Craig Venter και οι συνεργάτες του οραματίζονται ήδη την εκμετάλλευση των «συνθετικών» κυττάρων -ανασχεδιασμένων κατάλληλα με τις μεθόδους της συνθετικής βιολογίας- για την αντιμετώπιση πολλών δυσεπίλυτων προβλημάτων μας (όπως π.χ. η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι οικολογικές καταστροφές και οι διάφορες ανίατες ασθένειες).
Οπως δήλωσε πρόσφατα ο Venter: «Το συνθετικό κύτταρο είναι ένα πραγματικά πανίσχυρο εργαλείο για τον σχεδιασμό όλων όσα επιθυμούμε να κάνουν αυτοί οι τεχνητοί μονοκύτταροι οργανισμοί. Και ήδη σκεφτόμαστε έναν τεράστιο αριθμό δυνατών εφαρμογών». Ανάμεσα στις διάφορες φουτουριστικές «εφαρμογές» αυτής της σχεδόν μαγικής τεχνολογίας είναι η γενετική τροποποίηση των μονοκύτταρων οργανισμών, ώστε να αποκτούν εντελώς νέες ιδιότητες, όπως να παράγουν πολύτιμες και δυσεύρετες σήμερα θεραπευτικές ουσίες ή να αφομοιώνουν επικίνδυνες πετρελαϊκές κηλίδες, να καταβροχθίζουν σκουπίδια ή διάφορα απόβλητα ιδιαίτερα βλαπτικά για το περιβάλλον, κ.ο.κ.
Η λίστα των θαυματουργών εφαρμογών της συνθετικής βιολογίας στο μέλλον φαίνεται να είναι κυριολεκτικά ατελείωτη. Μάλιστα, το περιοδικό «Economist» υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη που προϋποθέτει «μια γνώση της φύσης ανώτερη από την επινόηση της ατομικής βόμβας».
Ολα αυτά ισχύουν ώς ένα βαθμό, αρκεί βέβαια να παραβλέψει κανείς μια μικρή λεπτομέρεια: ότι πρόκειται για καθαρή προπαγάνδα ή, καλύτερα, για ευχολογικές εικασίες που σε καμιά περίπτωση δεν επιβεβαιώνονται από τα διαθέσιμα σήμερα δεδομένα των βιοεπιστημών. Πράγματι, τα σημερινά «συνθετικά» κύτταρα είναι αξιοθαύμαστοι τεχνητοί μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται όμως κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κατάφερναν να επιβιώσουν, πόσω δε μάλλον να αναπαραχθούν, στο εξωτερικό περιβάλλον: είναι πολύ πιθανό ότι στις εξαιρετικά αντίξοες εξωτερικές συνθήκες αυτά τα «τεχνητά βακτηριδιακά κύτταρα» θα πέθαιναν αμέσως! Κοντολογίς, για να δούμε τα πρώτα πρακτικά αποτελέσματα και τις εφαρμογές αυτών των πρωτοποριακών ερευνών θα πρέπει πιθανά να περιμένουμε κάποιες δεκαετίες.
Αυτό που από εδώ και πέρα οι μελλοντικές έρευνες του Craig Venter οφείλουν να αποδείξουν είναι η πρακτική, και όχι μόνο η επιστημονική, χρησιμότητα αυτών των όντως εντυπωσιακών εργαστηριακών «θαυμάτων». Μόνο τότε θα έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για την είσοδο της ανθρωπότητας στη μετα-γονιδιωματική εποχή.
Read more: http://www.chemist.gr/2010/06/3552/#ixzz0rIjLt93N
==================================================================
-Η σύνθεση στο εργαστήριο -όπως αναφέρεται παραπάνω- μονο-κύτταρων ΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ..δεν αποτελεί δημιουργία -καθόλου- δημιουργία κυττάρων εκ του μηδενός..
Όπως ακριβώς , είχα αναφέρει φίλε Γιώργο..!
Έσο εγκρατής λοιπόν και μην σε συνεπαίρνει η έπαρση και ο ενθουσιασμός..!

quote:
Η σύνθεση στο εργαστήριο -όπως αναφέρεται παραπάνω- μονο-κύτταρων ΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ..δεν αποτελεί δημιουργία -καθόλου- δημιουργία κυττάρων εκ του μηδενός..Όπως ακριβώς , είχα αναφέρει φίλε Γιώργο..!
Έσο εγκρατής λοιπόν και μην σε συνεπαίρνει η έπαρση και ο ενθουσιασμός
Εγώ είπα για σύνθεση τεχνητών οργανισμών εντός της δεκαετίας. Ήδη το πρώτο βήμα ΕΓΙΝΕ.
Εκ του μηδενός, χωρίς ύλη δε γίνεται τίποτα. Ξεκινάμε έχοντας ύλη ...
Μπορούμε από άτομα να φτιάξουμε οργανικά μόρια. Ψάξτο όπου θες και θα δεις ότι γίνεται
Μπορούμε από οργανικά μόρια να φτιάξουμε μακρομόρια. Επίσης γίνεται. Αυτό που ψάχνουν είναι ΑΝ μπορούν να συντεθούν αυθόρμητα (self assembling molecules). Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ΚΑΙ αυτό γίνεται. Ψάξε προς τα πίσω το θέμα και θα δεις...
Μπορούμε να βάλουμε τεχνητό DNA(δηλαδή ένα εκ των μακρομορίων) σε απλούστατο οργανισμό και να του ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ.
Σου είπα εαρινέ, ότι τα τροπάρια θα αλλάξουν. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε να δώσουμε ζωή ούτε στο απλούστατο μόριο. Κάποια στιγμή φτιάξανε ιούς στο εργαστήριο. "Οι ιοί δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί". Τώρα φτιάξανε απλούστατα κύτταρα. "Τα απλούστατα κύτταρα είναι τεχνήματα όχι οργανισμοί" κτλ. Σε 10 χρόνια από τώρα θα έχουμε ακόμα περιπλοκότερα κύτταρα "Είναι απλώς κύτταρα, εμείς θέλουμες πολυκύτταρο οργανισμό"
quote:
Μάλιστα, το περιοδικό «Economist» υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια σημαντική επιστημονική εξέλιξη που προϋποθέτει «μια γνώση της φύσης ανώτερη από την επινόηση της ατομικής βόμβας».
Αυτή τη φράση την πήρα από το ίδιο το κείμενο που παράθεσες... Το συγκρίνουν με την πυρηνική ενέργεια...
Τέλος πάντων... Η εξέλιξη έτσι και αλλιώς δεν ασχολείται με τη δημιουργία της ζωής αλλά με την πορεία της. Ακόμα και για τη δημιουργία της ζωής, η επιστήμη, η αστροβιολογία, προσπαθεί να δώσει "νατουραλιστικές εξηγήσεις" και φαίνεται να πετυχαίνει. Αυτό δεν μπορούμε να το αρνηθούμε... Δεν έχει βρει ΟΛΕΣ τις απαντήσεις μέχρι τώρα αλλά προχωράει καλά. Εξάλλου, είπαμε ότι τα απλούστερα εξελίσσονται...
Τελικά, οπώς ο think math ρώτησε, η θέση σου ποια είναι; Ότι η ζωή φτιάχτηκε θαυματουργά; Ότι ο άνθρωπος δε θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει ζωή;
quote:Δεν έχει βρει ΟΛΕΣ τις απαντήσεις μέχρι τώρα αλλά προχωράει καλά. Εξάλλου, είπαμε ότι τα απλούστερα εξελίσσονται...
Τελικά, οπώς ο think math ρώτησε, η θέση σου ποια είναι; Ότι η ζωή φτιάχτηκε θαυματουργά; Ότι ο άνθρωπος δε θα μπορέσει ποτέ να φτιάξει ζωή;
Γιώργο μόλις επεστρεψα απο ένα υπέροχο μπανάκι , παρέα με ένα υπέροχο βιβλίο και φραππεδάκι...![]()
![]()
Προσωπικά φίλε μου και αν έχεις προσέξει τις μέχρι τούδε και απανταχού θέσεις μου , διατυπωνω τον λόγο μου με προσοχή και ποτέ δεν είμαι απόλυτος για τίποτα..!
Το οτιδήποτε ποτέ δεν το απέδωσα σε κανέναν Θεό και ειδικότερα σε κανέναν Θεό...απο αυτούς που κάποιοι συνάνθρωποί μας , θεωρούν ως θεούς...!
Πιστεύω στην επιστήμη και στις δυνατότητές της και το έχω δηλώσει πάμπολες φορές , μα δεν είμαι θιασιώτης των υπερβολών..αλλα και των εικασιών οι οποίες εδράζονται σε προσωπικές πίστεις του καθενός , ασχέτως ακόμα και αν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πάνω στις οποίες εδράζεται αυτή η πίστη...!
Και το "προχωράει καλά" ως εκεί με βρίσκει σύμφωνο ως προς την διατύπωση...αλλα μέχρι εκεί..τα υπόλοιπα "μέλλεται" να αποδειχθούν , ως τότε όμως έσο εγκρατής...!
Και όσο για την σύνθεση που αναφέρεις , σου υπενθυμίζω και μπορείς να ανατρέξεις στην μεταξύ μας ανταλλαγή απόψεων...ότι προσωπικά σε είχα ρωτήσει για δημιουργία εκ του μηδενός και απάντησες:"NAI..."
Τώρα ως προς την ερώτησή σου , αν ο άνθρωπος θα μπορέσει να φτιάξει ζωή...ειλικρινά δεν το γνωρίζω..οπότε και δεν μπορώ να πάρω θέση..!
Σε θεωρητικό επίπεδο , ενδεχομένως να μπορέσει αλλα για τι είδους ζωή μιλάς ... να φτιάξει π.χ έναν άνθρωπο εκ του μηδενός???
Προσωπικά δεν το πιστεύω...όχι..!
Εσύ το ξέρεις δηλαδή???![]()
Όσο για τα τροπάρια -αλήθεια ποιά είναι αυτά τα τροπάρια-??
...ότι θ'αλλάξουν , τι το λές δηλαδή ...για να με φοβίσεις...και ότι θα τ'αλλάξεις εσύ???
Χαλάρωσε...

Edited by - Εαρινός on 19/06/2010 20:36:58![]()
Edited by - Εαρινός on 19/06/2010 20:43:22
Η παραγωγή ενός βιολογικού μορίου όπως η αιμοσφαιρίνη (η κόκκινη χρωστική του αίματος) με απλό κοσκίνισμα , θα ισοδυναμούσε με το να πάρουμε όλα τα αμινοξέα που αποτελούν τους δομικούς λίθους της αιμοσφαιρίνης και να τα ανακατέψουμε στην τύχη , ελπίζοντας ότι το μόριο της αιμοσφαιρίνης θα σχηματιστεί εκ νέου εντελώς τυχαία . Η ποσότητα τύχης που θα χρειαζόταν για ένα τέτοιο κατόρθωμα είναι αδιανόητη και έχει χρησιμοποιηθεί από τον Isaac Asimov και άλλους σαν ένα αξιοπερίεργο και εντυπωσιακό στοιχείο .
Το μόριο της αιμοσφαιρίνης αποτελείται από τέσσερις αλυσίδες αμινοξέων πλεγμένες μεταξύ τους . Ας δούμε τη μια μόνο από αυτές τις τέσσερις αλυσίδες , Αποτελείται από 146 αμινοξέα . Στα έμβια αντικείμενα υπάρχουν 20 διαφορετικά είδη αμινοξέων . Ο αριθμός των δυνατών διατάξεων 20 διαφορετικών πραγμάτων σε αλυσίδες με 146 “κρίκους” είναι ασύλληπτα μεγάλος , και ο Assimov τον ονομάζει “αριθμό της αιμοσφαιρίνης”.
Είναι εύκολο να υπολογίσουμε την τιμή του , αλλά αδύνατο να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθός του . Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας των 146 θέσεων μπορεί να είναι οποιοδήποτε από τα 20 δυνατά αμινοξέα . Ο δεύτερος κρίκος μπορεί και πάλι να είναι οποιοδήποτε από τα 20 αμινοξέα , επομένως ο αριθμός των δυνατών αλυσίδων με 2 κρίκους είναι 20 x 20 , δηλαδή 400 . Ο αριθμός των δυνατών αλυσίδων με 3 κρίκους είναι 20 x 20 x 20 , δηλαδή 8.000 . Ο αριθμός των δυνατών αλυσίδων με 146 κρίκους είναι το 20 πολλαπλασιασμένο επί τον εαυτό του 146 φορές .
Ο αριθμός αυτός είναι ασύλληπτα μεγάλος . Ο αριθμός που αναζητούμε , ο “αριθμός της αιμοσφαιρίνης”, είναι κατά προσέγγιση “ίσος με τη μονάδα ακολουθούμενη από 190 μηδενικά !" To αντίστροφο αυτού του αριθμού εκφράζει "την πιθανότητα να σχηματιστεί το μόριο της αιμοσφαιρίνης κατά τύχη” .
Φιλικά
Κηφεύς
Το κοσκίνισμα είναι ένα ουσιώδες συστατικό για την παραγωγή της έμβιας τάξης , αλλά απέχει πολύ από το να μπορεί να την εξηγήσει εξ ολοκλήρου . Χρειάζεται και κάτι άλλο .
Για να το εξηγήσω αυτό , θα πρέπει να κάνω μια διάκριση ανάμεσα στην επιλογή "ενός βήματος” και στη “συσσωρευτική” επιλογή .
Τα απλά κόσκινα που εξετάσαμε ως τώρα , παραπάνω , είναι όλα παραδείγματα επιλογής απλού βήματος . Η έμβια οργάνωση είναι προϊόν της συσσωρευτικής επιλογής .
Η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στην επιλογή ενός βήματος και στη συσσωρευτική επιλογή είναι η εξής :
Στην επιλογή ενός βήματος , η διαλογή ή η επιλογή των αντικειμένων – είτε είναι βότσαλα είτε οτιδήποτε άλλο – γίνεται μόνο μία φορά .
Από την άλλη πλευρά , στη συσσωρευτική επιλογή τα αντικείμενα “αναπαράγονται” , ή υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος με τον οποίο τα αποτελέσματα του ενός κοσκινίσματος μεταβιβάζονται σε ένα επόμενο κοσκίνισμα , τα αποτελέσματα του οποίου μεταβιβάζονται και πάλι σε ένα επόμενο κοσκίνισμα , και ούτω καθεξής . Τα αντικείμενα υποβάλλονται σε επιλογή διαλογής για πολλές διαδοχικές “γενιές” .
Το τελικό προϊόν μιας γενιάς επιλογής είναι η αφετηρία για την επόμενη γενιά επιλογής , και ούτω καθεξής . Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται για πολλές γενιές .
Είναι φυσικό να δανειζόμαστε λέξεις όπως “αναπαράγονται” και “γενιά” , οι οποίες μας θυμίζουν τα έμβια αντικείμενα , γιατί αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αντικειμένων που συμμετέχουν σε μια διαδικασία συσσωρευτικής επιλογής .
Φιλικά
Κηφεύς