ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ66 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/4
snoopyΜέλος
18/03/2007, 17:43:52
quote:
elo: snoopy , δεν πιστεύω ότι υπάρχει σκεφτόμενος λογικός άνθρωπος που θα πει ότι είναι Θεός , εν αντιθέσει θα ακούσεις πολλούς να μιλάνε για μια πνευματική ανάγκη για να γνωρίσουνε και να κατανοήσουνε τι εστί θεός .
Το σώμα ( ύλη ) που αναφέρεις , πράγματι δεν είναι τίποτε άλλο παρά το όχημα μιας κοσμικής ακτίνας –φως –πνεύμα (θεός) , που υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους βαθιά κρυμμένη σε μια άβυσσο που λέγεται ψυχή .

Κάποιοι οπαδοί της θεωρίας της μετεμψύχωσης δέν λένε οτι μετά απο μερικά ταξίδια της ψυχής απο το ένα σώμα στο άλλο ο άνθρωπος γίνεται Θεός ... υπονοώντας οτι οι ίδιοι είναι οι πλέον φωτισμένοι φτάνοντας λίγα βήματα πρίν την κορυφή?
Την πνευματική ανάγκη να γνωρίσουμε τί εστί Θεός την έχουμε όλοι μας, στο κατα πόσο θα τα καταφέρουμε εξαρτάται εκτός απο την δική μας καλή πρόθεση απο πολλούς άλλους παράγοντες που θα συναντήσουμε στην καθημερινή μας ζωή (τί θα πετύχουμε μπροστά μας, τί θα μάθουμε, με τί ανθρώπους θα συναναστραφούμε και πολλά άλλα).

18/03/2007, 17:59:13
quote:
Λοιπόν πρώτα δημιουργήθηκε το συμπάν ή η ανάγκη για το συμπάν;

Καλησπέρα el.elyon

Η διαφορά που έχουμε στην αντίληψη θεός , δηλαδή στο πως τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και πως εγώ , πιστεύω είναι εντελώς διαφορετική .

Αυτό είναι και ο λόγος που έχουμε αυτές τις διαφωνίες πάνω σε διάφορα θέματα που έχουμε κατά καιρό συνομιλήσει .
Εσύ αντιλαμβάνεσαι τον θεό ως μια ξεχωριστή « ΔΥΝΑΜΗ » μέσα στο σύμπαν , και εγώ σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Όλου = Σύμπαν .

Αν κάνω λάθος φίλε μου διόρθωσε με .

snoopyΜέλος
18/03/2007, 17:59:48
quote:
elo: Ποιος είναι ο λόγος που βλέπουμε τον Χριστό , να δοκιμάζεται μέσα από πειρασμούς και αδυναμίες που έχει το ανθρώπινο σώμα του ;
Πως είναι δυνατόν κάποιος σαν Τον Υιό του Θεού , να χρειαστεί να περάσει όλες αυτές τις δοκιμασίες ( πειρασμούς ) από τον διάβολο ( σάρκα ) .
Γιατί ο Θεός φύσηξε μέσα στον άνθρωπο ένα κομμάτι από το ίδιο του το θεϊκό πνεύμα ;
Ποιο είναι το βαθύτερο νόημα που υπάρχει μέσα από όλα αυτά ;

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ... άν και υιός Θεού ... ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ.
ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.
Αυτόν δέν τον άγγιξαν, τον καθημερινό άνθρωπο τον αγγίζουν απο λίγο μέχρι πάρα πολύ. Αυτός μπορεί να μας βοηθήσει άν εμείς το θέλουμε να ξεπερνάμε τους κακούς πειρασμούς όσο γίνεται πιό ανώδυνα να μας υποδείξει τον τρόπο να τους ξεπερνάμε χωρίς να μας πάρει η κατρακύλα.
Το διάβασμα των λόγων του απο τα κείμενα του Ευαγγελίου είναι ο καλύτερος τρόπος. Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που στάθηκε πάνω απο οποιαδήποτε κακή πρόκληση.

19/03/2007, 00:42:07
quote:
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ... άν και υιός Θεού ... ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΜΑΣ.
ΑΦΟΥ ΕΓΙΝΕ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΤΟΥ ΖΩΗ.
Αυτόν δέν τον άγγιξαν, τον καθημερινό άνθρωπο τον αγγίζουν απο λίγο μέχρι πάρα πολύ. Αυτός μπορεί να μας βοηθήσει άν εμείς το θέλουμε να ξεπερνάμε τους κακούς πειρασμούς όσο γίνεται πιό ανώδυνα να μας υποδείξει τον τρόπο να τους ξεπερνάμε χωρίς να μας πάρει η κατρακύλα.
Το διάβασμα των λόγων του απο τα κείμενα του Ευαγγελίου είναι ο καλύτερος τρόπος. Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που στάθηκε πάνω απο οποιαδήποτε κακή πρόκληση.

snoopy άδικη σύγκριση .

Ο Χριστός όπως γνωρίζουμε από τις γραφές είναι η τέλεια ενσάρκωση του Θεού ( Υιός του Θεού ) οπότε είναι απόλυτα λογικό να μην τον αγγίζει καμία αδυναμία , ο άνθρωπος όμως είναι ένα πλάσμα καταδικασμένο για πάντα , να ζει και να παλεύει με τους κάθε λογής πειρασμούς , και αμαρτίες .
Βλέπεις αυτά μας λένε οι γραφές .
Εκτός και αν μέσα σε όλα αυτά , υπάρχει κάποιο βαθύτερο νόημα ;

Βέβαια εδώ υπάρχει και ένα άλλο ακόμα μεγάλο ερώτημα .
Πως είναι δυνατόν κάτι το θεϊκό ( Χριστός ) , να υπόκειται σε ανθρώπινες ιδιότητες ( σάρκα ). Βέβαια την απάντηση την δίνεις μόνος σου «. Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που στάθηκε πάνω απο οποιαδήποτε κακή πρόκληση. »

Οπότε αναρωτιέμαι , τελικά μήπως το Θεϊκό είναι αυτό που υπάρχει μέσα του ( πνεύμα ), ένα πνεύμα που θυμάται και γνωρίζει την προέλευση του , γνωρίζει το χαμένο του , κενό + κέντρο = Θεός , εν αντίθεση με τον άνθρωπο που από την στιγμή που γεννιέται και αρχίζει και συνειδητοποιεί , ότι μέσα σε αυτό το ανθρώπινο όχημα υπάρχει κάτι ανώτερο , μην μπορώντας όμως να κατανοήσει τι είναι αυτό ( ΛΗΘΗ ) .

Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένα ατελείωτο πνευματικό ταξίδι , ώστε να καταφέρει ο άνθρωπος να βρει και να πιει , από το νερό της μνημοσύνης .

ΛΗΘΗ – Α-ΛΗΘΕΙΑ (ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ )

Σου θυμίζει κάτι αυτό το πανάρχαιο ιερό τελετουργικό φίλε μου snoopy ;

el.elyonΜέλος
19/03/2007, 11:44:55
quote:
elo: Καλησπέρα el.elyon
Η διαφορά που έχουμε στην αντίληψη θεός , δηλαδή στο πως τον αντιλαμβάνεσαι εσύ και πως εγώ , πιστεύω είναι εντελώς διαφορετική .
Αυτό είναι και ο λόγος που έχουμε αυτές τις διαφωνίες πάνω σε διάφορα θέματα που έχουμε κατά καιρό συνομιλήσει .
Εσύ αντιλαμβάνεσαι τον θεό ως μια ξεχωριστή « ΔΥΝΑΜΗ » μέσα στο σύμπαν , και εγώ σαν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Όλου = Σύμπαν .
Αν κάνω λάθος φίλε μου διόρθωσε με .

Αγαπητέ elo καλημέρα σου. Ο Θεός για μένα δεν είναι δύναμη μέσα στο συμπάν αλλά είναι ο παντοδύναμος που δημιούργησε το συμπάν! Ο Θεός είναι πρόσωπο και όχι κατάσταση!
Αγαπητέ elo από την αρχή είχα καταλάβει το πώς αντιλαμβάνεσαι τον Θεό. για αυτό και ρώτησα : quote:

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

snoopyΜέλος
19/03/2007, 17:23:45
quote:
elo:
Οπότε αναρωτιέμαι , τελικά μήπως το Θεϊκό είναι αυτό που υπάρχει μέσα του ( πνεύμα ), ένα πνεύμα που θυμάται και γνωρίζει την προέλευση του , γνωρίζει το χαμένο του , κενό + κέντρο = Θεός , εν αντίθεση με τον άνθρωπο που από την στιγμή που γεννιέται και αρχίζει και συνειδητοποιεί , ότι μέσα σε αυτό το ανθρώπινο όχημα υπάρχει κάτι ανώτερο , μην μπορώντας όμως να κατανοήσει τι είναι αυτό ( ΛΗΘΗ ) .

To Θεικό το έχασε ο άνθρωπος απο την πρώτη ώρα που υπέπεσε στην αμαρτία, αλλά και πάλι στην προηγούμενη κατάσταση δέν ήταν ο ίδιος Θεός ... ήταν απλά σε άμεση επαφή με τον Θεό. Διατηρείται χαμένη η επαφή με τον Θεό όσο εξακολουθεί επίμονα να ζεί στην αμαρτία, όσο αρνείται να ακολουθήσει τον Λόγο του Θεού, όσο θεωρεί τον εαυτό του το κέντρο του κόσμου υποτιμώντας τον συνάνθρωπο του σάν ξένο εχθρό.
ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΛΙΓΟ ΜΕΧΡΙ ΠΟΛΥ ΥΠΕΚΥΨΕ.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΡΑ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ ... δεύτερος δέν βρέθηκε σε τόσα τρισεκατομμύρια ανθρώπων που πέρασαν στην γή ίσως κάποιοι λίγοι αλλά στον βαθμό του Ιησού όχι.
Ολοκληρωμένοι άνθρωποι δέν έχουν περάσει, μερικοί ήρθαν πραγματικά πιό κοντά στον θείο λόγο, αλλά με αυτόν δέν ταυτίσθηκε κανένας ούτε κάν οι Άγιοι.
Το αίνιγμα μας λοιπόν σάν άνθρωποι είναι όχι να ταυτιστούμε με τον Θεό, αλλά με τις πράξεις μας να έρθουμε όσο γίνεται περισσότερο κοντά του.

19/03/2007, 22:16:37
quote:
Αγαπητέ elo καλημέρα σου. Ο Θεός για μένα δεν είναι δύναμη μέσα στο συμπάν αλλά είναι ο παντοδύναμος που δημιούργησε το συμπάν! Ο Θεός είναι πρόσωπο και όχι κατάσταση!
Αγαπητέ elo από την αρχή είχα καταλάβει το πώς αντιλαμβάνεσαι τον Θεό. για αυτό και ρώτησα : quote:

el.elyon πιστεύω ότι καταλαβαίνεις , ότι καμία απάντηση που έχει να κάνει με τον Θεό και την ερμηνεία του δεν μπορεί να είναι εύκολη .
Άλλος τον εκφράζει μονόπλευρα λόγο τις πίστεως του , δίνοντας Του ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά ,όπως αναφέρεις και εσύ «Ο Θεός είναι πρόσωπο και όχι κατάσταση!», και άλλος βάση μιας γενικής έρευνας , δέχεται ή καλύτερα αντιλαμβάνεται ότι πράγματι υπάρχει κάτι ανώτερο ( Θεός ), με την μόνη διαφορά ότι κάθε τι που έχει δημιουργηθεί από αυτήν την δύναμη , περιέχει μέσα του και ένα κομμάτι από τον Θεό .

Οπότε φίλε μου el.elyonη ερώτηση που κανείς είναι απόλυτα φυσιολογική .

• Ο Θεός είναι το κέντρο , η μονάδα , η υπέρτατη αρχή που δημιούργησε το Σύμπαν .
• Το Σύμπαν ( δημιουργία ) είναι η αισθητή παρουσία του Θεού , που μέσα στο άπειρο του , φανερώνεται η παντοδυναμία Του .

Όπως καταλαβαίνεις φίλε μου , ο Θεός είναι ένα και όλα συγχρόνως , είναι παντού και είναι τα πάντα .
Ακόμα και το ερώτημα που θέτεις , είναι η μια όψη του ίδιου νομίσματος .

Ο Θεός είναι Ένας , αλλά και Όλα .

20/03/2007, 00:15:13
snoopy, κανένας μας δεν μπορεί να πει ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει Θεός , ούτε ότι κάποτε ήτανε Θεός . Όπως επίσης , σκοπός του ανθρώπου δεν είναι το να φτάσει και να προσπεράσει τον Θεό
Επίσης δεν μπορούμε να πούμε ότι ο χριστιανισμός έχει το μονοπώλιο της μιας αλήθειας προς την πνευματική τελειότητα .
Δες και όλους αυτούς που κρύβονται πίσω από μια Αγια γραφή πόσο τέλειοι είναι .

Ο Ιησούς πράγματι είναι ο Ένας και ο Πρώτος που κήρυξε για την αγάπη , με λόγια που αγγίξανε κατευθείαν τον άνθρωπο στην καρδιά του .
Όμως δεν ο πρώτος που δίδαξε τον δρόμο για την πνευματική τελειότητα , ούτε είναι ο πρώτος που φανέρωσε τα πάθη που κρύβει ο άνθρωπος μέσα στην ψυχή του .

Βλέπεις snoopy, ο λόγος του Χριστού και η υπέρτατη θυσία του , μπορεί να είναι το απόλυτο παράδειγμα για τον άνθρωπο , αλλά κάτι λείπει για να καταφέρει ο άνθρωπος να νοιώσει πραγματικά την ουσία σε όλα αυτά , και να βρει τον έναν δρόμο προς την αλήθεια .

Ο δρόμος προς την αυτογνωσία , η τέλεια περιγράφει της ψυχής του ανθρώπου , και πάνω από όλα την αποφυγή της κάθε υπερβολής .

Μια υπερβολή που την συναντάμε στην διαστρέβλωση που υπέστη το κήρυγμα της αγάπης του Ιησού , σε κήρυγμα τιμωρίας και φόβου , λόγο τις μοναδικότητας που κάποιοι φανατισμένοι θέλουνε να ισχυρίζονται , σκεπάζοντας με μαύρο πανί κάθε τι άλλο μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο την πνευματική αναγέννηση ( τελειότητα )

ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ
ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ

Γνώρισε τον εαυτό σου
Τίποτε το υπερβολικό

Δυο ''Δελφικά παραγγέλματα'' που πρέπει να γνωρίσουμε πολύ καλά.

20/03/2007, 02:41:54
Πιστεύω ότι θα έχει ενδιαφέρων να δούμε και μια άλλη όψη του σύμπαντος και γενικά κάποια πράγματα που ο ανθρώπινες αισθήσεις δεν μπορούν να αντιληφθούν .
Ένα κομμάτι που όμως έχει σχέση και με αυτό που λέμε Θεός ( άχρονος , αιώνιος , πανταχού παρών ) .

Οι ανθρώπινες λοιπόν αισθήσεις , δεν αποτελούν το αδιάψευστο κριτήριο της αλήθειας των συμπαντικών μορφών και φαινομένων , ενώ εκείνο το οποίο αυτάρεσκα ονομάζουμε « εξατομικευμένο υλικό αντικείμενο » , αποτελεί μια σκιά αυτού που πραγματικά είναι στα πλαίσια της μη αισθητής πραγματικότητας

Με βάση τα προηγούμενα μπορούμε πλέον να πούμε ότι : « Μέσω των αισθήσεων μας , και των διάφορων οργάνων μας που τις ενισχύουν , δεν αντιλαμβανόμαστε το Σύμπαν όπως είναι στην πραγματικότητα , αλλά όπως έχει τη δυνατότητα να το αντιληφθεί ο εγκέφαλος μας μέσω των ατελέστατων ανθρώπινων αισθήσεων .
Η πραγματική φύση του Ευκλείδειου Σύμπαντος είναι μη αισθητή και περιγράφεται μόνο μέσω μαθηματικών σχέσεων » .

Μια τέτοια επιστημονική εξέλιξη πιθανότατα ανατρέπει την αντιρρητική θεολογική άποψη και τελικά αποτελεί μια ενίσχυση της θέσης ότι σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει η θεολογική φιλοσοφία , αν δεν γνωρίζουμε άριστη σύγχρονη φυσική και μαθηματικά .

Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει η θεολογία , αν θέλει να βρίσκεται στην πρωτοπορία , αντί να αντιμάχεται την επιστημονική εξέλιξη να μάθει , αφ΄ενός μεν να την αποδέχεται , αφ΄ετερου δε να την αφομοιώνει .

snoopyΜέλος
20/03/2007, 08:36:14
quote:
elo:Μια υπερβολή που την συναντάμε στην διαστρέβλωση που υπέστη το κήρυγμα της αγάπης του Ιησού , σε κήρυγμα τιμωρίας και φόβου , λόγο τις μοναδικότητας που κάποιοι φανατισμένοι θέλουνε να ισχυρίζονται , σκεπάζοντας με μαύρο πανί κάθε τι άλλο μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο την πνευματική αναγέννηση ( τελειότητα )

Σε γενικές γραμμές δέν διαφωνούμε ...
Μερικοί έχουν παρεξηγήσει τον χριστιανισμό σάν θρησκεία όπως εφαρμόζεται συμφεροντολογικά απο ανθρώπους με τον Ιησού.
Άλλο το πρώτο, άλλο το δεύτερο χριστιανισμός είναι ο ίδιος ο Ιησούς, και όχι κάποιοι ελάχιστοι φανατικοί που κάψαν κάποτε μερικά βιβλία.

el.elyonΜέλος
20/03/2007, 11:18:34
A)
quote:
elo: Ο Θεός είναι το κέντρο , η μονάδα , η υπέρτατη αρχή που δημιούργησε το Σύμπαν ο Θεός είναι ένα και όλα συγχρόνως , είναι παντού και είναι τα πάντα .

B)

quote:
elo: ότι πράγματι υπάρχει κάτι ανώτερο ( Θεός ),

Φίλε elo καλημέρα.

Το Α) με το Β) αντιφάσκουν!

Λοιπόν, φίλε elo πριν προχωρήσω παρακάτω θα ήθελα να σε ρωτήσω όταν οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και γενικά ο αρχαίος κόσμος όταν αναφερότανε σε Θεό/Θεούς τι εννοούσανε, πρόσωπο η κατάσταση?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

20/03/2007, 14:14:19
quote:
A)
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
elo: Ο Θεός είναι το κέντρο , η μονάδα , η υπέρτατη αρχή που δημιούργησε το Σύμπαν ο Θεός είναι ένα και όλα συγχρόνως , είναι παντού και είναι τα πάντα .
--------------------------------------------------------------------------------

B)

quote:
elo: ότι πράγματι υπάρχει κάτι ανώτερο ( Θεός ),
Φίλε elo καλημέρα.

Το Α) με το Β) αντιφάσκουν!

el.elyon, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που βλέπεις ότι αυτά τα δυο αντιφάσκουν .
Βέβαια δεν μου εξηγείς την σκέψη σου , για να μπορώ να σε κατανοήσω καλύτερα .
Αν κατάλαβες καλά αυτά που μου έχεις υπογραμμίσει , εννοώ ότι αυτή την ανώτερη δύναμη ( μονάδα ) που την λέμε Θεό , εκδηλώνεται και υπάρχει μέσα στα πάντα ( σύμπαν ) .
Οπότε δεν βλέπω τίποτε το παράξενο που να αντιφάσκει .

quote:
Λοιπόν, φίλε elo πριν προχωρήσω παρακάτω θα ήθελα να σε ρωτήσω όταν οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και γενικά ο αρχαίος κόσμος όταν αναφερότανε σε Θεό/Θεούς τι εννοούσανε, πρόσωπο η κατάσταση?

Τώρα για το άλλο ερώτημα σου , το πώς βλέπανε οι αρχαίοι έλληνες τον θεό /θεούς , απλά θα σου πω ότι μέσω της μιας δύναμης ( Ζήνας ) (Πρόσωπο/ιδιότητα ) εκδηλώνονται όλοι οι υπόλοιποι θεοί ( κατάσταση ).
Βέβαια και αυτή είναι μια απλή ερμηνεία πάνω στο τεράστιο θέμα του σύμπαντος , και τις ιδιότητες των θεών των αρχαίων ελλήνων .
Όπως επίσης και το κατά πόσο , κάποιοι από τους θεούς των Α. Ελλήνων ήταν πράγματι θεοί ή ήταν οι πρώτοι εκπολιτιστές του ανθρώπινου γένους , που με το πέρασμα των χιλιετηρίδων οι γνωστοί ποιητές μας και φιλόσοφοι τους θεοποιήσανε , αφήνοντας όμως στον άνθρωπο να ανακάλυψη την πραγματική ουσία μέσα σε αυτή την αρχέγονη γνώση που υπάρχει , τις ιδιότητες του σύμπαντος και την σχέση που έχουν με αυτό οι θεοί / θεός .

Edited by - elo on 20/03/2007 14:22:42

Edited by - elo on 20/03/2007 16:29:59

Edited by - elo on 20/03/2007 16:32:34

el.elyonΜέλος
21/03/2007, 12:12:32
Καλημέρα φίλε elo.

quote:
elo: el.elyon, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που βλέπεις ότι αυτά τα δυο αντιφάσκουν .
Βέβαια δεν μου εξηγείς την σκέψη σου , για να μπορώ να σε κατανοήσω καλύτερα .
Αν κατάλαβες καλά αυτά που μου έχεις υπογραμμίσει , εννοώ ότι αυτή την ανώτερη δύναμη ( μονάδα ) που την λέμε Θεό , εκδηλώνεται και υπάρχει μέσα στα πάντα ( σύμπαν ) .
Οπότε δεν βλέπω τίποτε το παράξενο που να αντιφάσκει .

Φίλε elo αφού τα διάβαζα και ξανά διάβαζα κατάλαβα γιατί δεν βλέπεις τίποτα το παράξενο που να αντιφάσκει. Για σένα ο Θεός δεν είναι Πρόσωπο αλλά κατάσταση! Κάτι παρόμοιο με αυτό έχει εκφράσει σε άλλο θέμα και ο φίλος Πάνας, ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ είναι ο Θεός!

Θα ήθελα ωμός να μου πεις τι είναι ποιο ανώτερο, το Πρόσωπο ή η Κατάσταση?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

21/03/2007, 13:24:34
quote:
Φίλε elo αφού τα διάβαζα και ξανά διάβαζα κατάλαβα γιατί δεν βλέπεις τίποτα το παράξενο που να αντιφάσκει. Για σένα ο Θεός δεν είναι Πρόσωπο αλλά κατάσταση! Κάτι παρόμοιο με αυτό έχει εκφράσει σε άλλο θέμα και ο φίλος Πάνας, ότι η ΕΝΕΡΓΕΙΑ είναι ο Θεός!
Θα ήθελα ωμός να μου πεις τι είναι ποιο ανώτερο, το Πρόσωπο ή η Κατάσταση?

el.elyon Στο όνομα θεός μπορείς να δώσεις πολλές ιδιότητες και ονόματα , χωρίς όμως να γνωρίζεις τι από όλα αυτά είναι σωστό και αληθινό .
Εσύ φίλε μου μιλάς για ένα πρόσωπο , ξεχνάς όμως ότι η έννοια πρόσωπο αντιπροσωπεύει μόνο ανθρώπινες καταστάσεις και ιδιότητες .
Μιλάω για μια πρωταρχική δύναμη , λόγο ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με τις τόσο περιορισμένες μου εγκεφαλικές αισθήσεις που έχω , κάτι τόσο αόριστο σαν τον Θεό .
Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι δεν πιστεύω και ότι δεν έχω ανάγκη , σε κάτι ανώτερο σαν τον Θεό .
Ούτε πάει να πει ότι νιώθω φόβο απέναντι Του .

Πως μπορείς να με ρωτάς το τι είναι ανωτέρω ;

Ανώτερο είναι η κάθε εκδηλώσει Αυτού που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος , χωρίς όμως να χρειάζεται αυτήν την Δύναμη να την κατατάσσουμε στις δικές μας περιορισμένες αίσθησης μας .

el.elyonΜέλος
21/03/2007, 14:45:14
quote:
elo: Εσύ φίλε μου μιλάς για ένα πρόσωπο , ξεχνάς όμως ότι η έννοια πρόσωπο αντιπροσωπεύει μόνο ανθρώπινες καταστάσεις και ιδιότητες .

Μιλάω για μια πρωταρχική δύναμη , λόγο ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με τις τόσο περιορισμένες μου εγκεφαλικές αισθήσεις που έχω , κάτι τόσο αόριστο σαν τον Θεό .

Αυτό όμως δεν πάει να πει ότι δεν πιστεύω και ότι δεν έχω ανάγκη , σε κάτι ανώτερο σαν τον Θεό .
Ούτε πάει να πει ότι νιώθω φόβο απέναντι Του .

Ανώτερο είναι η κάθε εκδηλώσει Αυτού που αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος , χωρίς όμως να χρειάζεται αυτήν την Δύναμη να την κατατάσσουμε στις δικές μας περιορισμένες αίσθησης μας .

Φίλε elo τη μια λες ότι ο Θεός σου είναι Κατάσταση=Συμπάν και όχι πρόσωπο, την άλλη λες ότι είναι μια πρωταρχική δύναμη χωρίς να ορίζεις αυτή τη δύναμη, και μετά λες ότι έχεις ανάγκη για - κάτι ανώτερο - τον Θεό και ότι δεν νιώθεις φόβο απέναντι Του.

Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο η κατάσταση? Αγαπητέ μπορείς να ξεχωρίζεις το Πρόσωπο από τη Κατάσταση? Μπορείς να μου πεις ποιες είναι οι διαφορές? Μπορείς να μου πεις ποιος δημιούργησε ποιον? Μπορείς να μου πεις πως ο Θεος=Συμπαν, αυτή η πρωταρχική Δύναμη που δεν είναι Πρόσωπο ενσαρκώθηκε σε Πρόσωπο?

Φίλε elo με όλο μου το σεβασμό καμία από τις ερωτήσεις μου δεν είναι ρητορική. Οφείλω να ρωτήσω τα πάντα για χάρη της συζήτησης και επειδή θέλω να καταλάβω αυτά που πιστεύεις.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

22/03/2007, 03:04:33
quote:

Φίλε elo τη μια λες ότι ο Θεός σου είναι Κατάσταση=Συμπάν και όχι πρόσωπο, την άλλη λες ότι είναι μια πρωταρχική δύναμη χωρίς να ορίζεις αυτή τη δύναμη, και μετά λες ότι έχεις ανάγκη για - κάτι ανώτερο - τον Θεό και ότι δεν νιώθεις φόβο απέναντι Του.

Ο άνθρωπος είναι πρόσωπο η κατάσταση? Αγαπητέ μπορείς να ξεχωρίζεις το Πρόσωπο από τη Κατάσταση? Μπορείς να μου πεις ποιες είναι οι διαφορές? Μπορείς να μου πεις ποιος δημιούργησε ποιον? Μπορείς να μου πεις πως ο Θεος=Συμπαν, αυτή η πρωταρχική Δύναμη που δεν είναι Πρόσωπο ενσαρκώθηκε σε Πρόσωπο?

Φίλε elo με όλο μου το σεβασμό καμία από τις ερωτήσεις μου δεν είναι ρητορική. Οφείλω να ρωτήσω τα πάντα για χάρη της συζήτησης και επειδή θέλω να καταλάβω αυτά που πιστεύεις.

Ας τα πάρουμε με την σειρά φίλε μου el.elyon .

Πράγματι έχω αναφερθεί πολλές φορές για μια πρωταρχική δύναμη , που προϋπήρχε μέσα σε μια άχρονη (κατάσταση ) .Μια δύναμη που δεν μπορούμε να την ορίσουμε , παρά μόνο με τις δικές μας περιορισμένες , ανθρώπινες αντίληψης .
Που αυτή η πρωταρχική δύναμη , είναι η αιτία για την γνωστή μας θεωρία της μεγάλης έκρηξης . Μια θεωρία που ακόμα και η επιστήμη δεν μπορεί να εξήγηση .
Οπότε εδώ γεννιέται το ερώτημα ;

Από πού προήρθε η ύλη και η ενέργεια ;
Το πώς συγκεντρώθηκε όλη η ύλη και η ενέργεια σε μια δεδομένη στιγμή σε ένα υπεράτομο ;
Όπως καταλαβαίνεις el.elyonέδωσα μόνο δυο ερωτήματα από τα δεκάδες που υπάρχουν .

Εδώ βέβαια μην μπορώντας η επιστήμη να δώσει συγκεκριμένη απάντηση , μέσα στα δεκάδες ερωτήματα περί θεού και σύμπαντος , έρχεται αυθαίρετα η θεολογία και όλοι εμείς που δεχόμαστε μια Ανώτερη δύναμη , απαντώντας ο Θεός .
Επίσης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρων και η άποψη του Μ . Βασιλείου , για το τι υπήρχε πριν την δημιουργία του Σύμπαντος , όπως το διαβάζουμε στις ομιλίες στην Εξαήμερο .
« Όπως φαίνεται , υπήρχε κάτι πριν από αυτόν τον κόσμο ( σύμπαν ) που η διάνοια μας μπορεί να το συλλάβει μόνο θεωρητικά , έμεινε όμως έξω από την εξιστόρηση , επειδή ήταν ακατάλληλο για τους ανθρώπους που ήταν νήπιοι στην γνώση .Υπήρχε μια κατάσταση αρχαιότερη από την γένεση του κόσμου , αρμόδια στις υπερκόσμιες δυνάμεις , μια κατάσταση πάνω από τον χρόνο , αιώνια και παντοτινή »

Δηλαδή el.elyon προτιμώ να λέω , ότι πράγματι δέχομαι πως υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί πάνω , παρά να το υποβιβάζω δίνοντας του ( πρόσωπο ) , δηλαδή ανθρώπινες περιορισμένες ιδιότητες .
Όπως και δεν μου αρέσει να υποβιβάζω και τον εαυτό μου , κάνοντας τον να πιστέψει ότι αυτή η πρωταρχική δύναμη το μόνο που μπορεί να μου προσφέρει είναι φόβος .

Η ανάγκη που σου αναφέρω για αυτό το Ανώτερο , δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια νοητή πνευματική γέφυρα , μεταξύ ανθρώπου και θεού , ώστε πάντα να ερευνάει για να βρει τον δρόμο της ηθικής και της αγάπης , και όχι τον δρόμο της τιμωρίας και της κολάσεως .
Και όσο για αν ο θεός είναι πρόσωπο , απλά θα σου αναφέρω αυτά που γράφει ο Ξενοφάνης, αμφισβητώντας τις ανθρωπομορφικές ιδιότητες που είχαν δώσει στους τότε Θεούς , και που συνεχίζει και τώρα .
«Οι θνητοί θαρρούνε πως οι θεοί γεννιούνται σαν κι αυτούς και τη δικιά τους φορεσιά, φωνή, μορφή πως έχουν» (απ. 14). Οι απεικονίσεις των θεών είναι ανάλογες με την ανθρώπινη πηγή τους, γι' αυτό και «Οι Αιθίοπες λένε πως οι θεοί τους είναι σιμοί και μαύροι κι οι Θράκες κοκκινόμαλλοι, γαλανομάτες» (απ. 16). Κι ακόμα περισσότερο θα μπορούσαμε να πούμε πως «αν είχαν τα βόδια χέρια, τ' άλογα και τα λιοντάρια, για να μπορούν σαν τους θνητούς να ζωγραφίζουν έργα, τ' άλογα όμοια με τ' άλογα, τα βόδια με τα βόδια θα ζωγράφιζαν τις μορφές των θεών και σώματα θα φτιάχναν τέτοια καθώς η είδη του καθενός τους θα 'ταν»

Όσο για το ερώτημα αυτό που κάνεις.. «Μπορείς να μου πεις πως ο Θεος=Συμπαν, αυτή η πρωταρχική Δύναμη που δεν είναι Πρόσωπο ενσαρκώθηκε σε Πρόσωπο?»

Η ενσάρκωση φίλε μου δεν έχει καμία δουλεία με την σάρκα , αλλά με κάτι ανώτερο –ΠΝΕΥΜΑ-

«Εκείνο που έχει γεννηθεί από τη σάρκα είναι σάρκα, κι εκείνο που έχει γεννηθεί από το Πνεύμα, είναι πνεύμα.»

Πιστεύω ότι γνωρίζεις την συνομιλία μεταξύ Χριστού και Νικόδημου .

el.elyonΜέλος
22/03/2007, 11:02:19
Καλημέρα φίλε elo.

quote:
elo: «Εκείνο που έχει γεννηθεί από τη σάρκα είναι σάρκα, κι εκείνο που έχει γεννηθεί από το Πνεύμα, είναι πνεύμα.»
Πιστεύω ότι γνωρίζεις την συνομιλία μεταξύ Χριστού και Νικόδημου .

Αγαπητέ elo σαφώς και γνωρίζω την συνομιλία και την έχω παρουσιάσει και εδώ μέσα! Αλλά αγαπητέ μου αυτή η συνομιλία όχι μονό που δεν στηρίζει τα όσα λες αλλά τα αναιρεί! Στο χωρίο που παρουσιάζεις αναφέρετε στο Άγιο Πνεύμα το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας! Πρόσωπο αγαπητέ και όχι Κατάσταση! Αγαπητέ elo το σάρκα είναι η ύλη =Συμπάν ο δικό σου Θεός ενώ το Πνεύμα, είναι το Άγιο Πνεύμα Θεός! Ο Θεός σου = Συμπάν = Ύλη= Σάρκα είναι κατάσταση ενώ ο τριαδικός Θεός = Άγιο Πνεύμα = Πνεύμα είναι Πρόσωπο! Αγαπητέ elo το Πνεύμα δεν είναι Ύλη = Συμπάν αλλά το Πνεύμα είναι ο δημιουργός της Ύλης! Το μοναδικό δημιούργημα που είναι Ύλη + Πνεύμα είναι ο Άνθρωπος! Ο άνθρωπος είναι και Κατάσταση = Ύλη= Σάρκα και Πρόσωπο= Πνεύμα! Ο Θεός έπλασε την Σάρκα του ανθρώπου από την Ύλη = Συμπάν = Κατάσταση αλλά το Πνεύμα = Πρόσωπο ο Θεός του την έδωσε από το δικό Του! Για αυτό και ο Άνθρωπος είναι πλασμένος συμφωνά με την εικόνα του Θεού! Για αυτό και άνθρωπος πριν τη πτώση του είχε επικοινωνία με τον Θεό! Γιατί είχε το Πνεύμα Του! Αφού ο άνθρωπος πέθανε πνευματικά και η επικοινωνία με τον Θεό διακόπηκε ο Θεός έστειλε τον δεύτερο Αδάμ που δεν γεννήθηκε από Σάρκα, ( και εδώ να το ξαναπώ ότι δεν γεννάει η γυναικά αλλά ο άνδρας ) αλλά έλαβε Σάρκα για αυτό και ήταν τέλειος Άνθρωπος και Θεός! Ηρθε να ξαναδώσει αυτό που ο άνθρωπος έχασε, το Πνεύμα! Για αυτό πρέπει ο άνθρωπος να γεννηθεί από το Πνεύμα του Θεού! Για αυτό αγαπητέ elo το συμπέρασμα σου είναι λάθος: elo «ότι πράγματι δέχομαι πως υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί πάνω , παρά να το υποβιβάζω δίνοντας του ( πρόσωπο ) , δηλαδή ανθρώπινες περιορισμένες ιδιότητες». Ποιο είναι αυτό το ανώτερο, η Ύλη = Συμπάν = Κατάσταση ? Είναι η Κατάσταση ανωτέρω από το Πρόσωπο?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

22/03/2007, 16:37:32
quote:

Αγαπητέ elo σαφώς και γνωρίζω την συνομιλία και την έχω παρουσιάσει και εδώ μέσα! Αλλά αγαπητέ μου αυτή η συνομιλία όχι μονό που δεν στηρίζει τα όσα λες αλλά τα αναιρεί! Στο χωρίο που παρουσιάζεις αναφέρετε στο Άγιο Πνεύμα το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας! Πρόσωπο αγαπητέ και όχι Κατάσταση! Αγαπητέ elo το σάρκα είναι η ύλη =Συμπάν ο δικό σου Θεός ενώ το Πνεύμα, είναι το Άγιο Πνεύμα Θεός! Ο Θεός σου = Συμπάν = Ύλη= Σάρκα είναι κατάσταση ενώ ο τριαδικός Θεός = Άγιο Πνεύμα = Πνεύμα είναι Πρόσωπο! Αγαπητέ elo το Πνεύμα δεν είναι Ύλη = Συμπάν αλλά το Πνεύμα είναι ο δημιουργός της Ύλης! Το μοναδικό δημιούργημα που είναι Ύλη + Πνεύμα είναι ο Άνθρωπος! Ο άνθρωπος είναι και Κατάσταση = Ύλη= Σάρκα και Πρόσωπο= Πνεύμα! Ο Θεός έπλασε την Σάρκα του ανθρώπου από την Ύλη = Συμπάν = Κατάσταση αλλά το Πνεύμα = Πρόσωπο ο Θεός του την έδωσε από το δικό Του! Για αυτό και ο Άνθρωπος είναι πλασμένος συμφωνά με την εικόνα του Θεού! Για αυτό και άνθρωπος πριν τη πτώση του είχε επικοινωνία με τον Θεό! Γιατί είχε το Πνεύμα Του! Αφού ο άνθρωπος πέθανε πνευματικά και η επικοινωνία με τον Θεό διακόπηκε ο Θεός έστειλε τον δεύτερο Αδάμ που δεν γεννήθηκε από Σάρκα, ( και εδώ να το ξαναπώ ότι δεν γεννάει η γυναικά αλλά ο άνδρας ) αλλά έλαβε Σάρκα για αυτό και ήταν τέλειος Άνθρωπος και Θεός! Ηρθε να ξαναδώσει αυτό που ο άνθρωπος έχασε, το Πνεύμα! Για αυτό πρέπει ο άνθρωπος να γεννηθεί από το Πνεύμα του Θεού! Για αυτό αγαπητέ elo το συμπέρασμα σου είναι λάθος: elo «ότι πράγματι δέχομαι πως υπάρχει κάτι ανώτερο εκεί πάνω , παρά να το υποβιβάζω δίνοντας του ( πρόσωπο ) , δηλαδή ανθρώπινες περιορισμένες ιδιότητες». Ποιο είναι αυτό το ανώτερο, η Ύλη = Συμπάν = Κατάσταση ? Είναι η Κατάσταση ανωτέρω από το Πρόσωπο?

Λοιπόνel.elyon ας τα πάρουμε από την αρχή γιατί τα έχεις μπερδέψεις εντελώς αυτά που έχω γράψει .

Όπως καταλαβαίνεις στο παραπάνω απόσπασμα που είχα γράψει , πουθενά δεν υπάρχει αυτό το πόρισμα που μου προσάπτεις «Ο Θεός σου = Συμπάν = Ύλη= Σάρκα είναι κατάσταση» Εν αντιθέσει αυτό που γράφω είναι ότι , αυτό που λέμε θεός ( πρωταρχική δύναμη ) υπήρχε πριν από όλα σαν υπέρτατη αρχή , και μέσα από την γνωστή μας δημιουργία που υπόκειται και ο ίδιος άνθρωπος , φανερώνεται η παντοδυναμία του , αφού τα πάντα περιέχουν μέσα τους αυτήν την υπέρτατη αρχή .
Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό να το αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος , γιατί και ο ίδιος περιέχει μέσα του αυτήν την πρωταρχική δύναμη ( πνεύμα ) .

Και για να το κατανοήσεις καλύτερα , θα σου επισυνάψω κάποια λόγια του άγιου Ιωάννου του δαμασκηνού που μιλάει για την Αγια γραφή ,και όχι αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία .

«. Διότι, πώς είναι δυνατόν ο άπειρος (Θεός), ο αόριστος, ο ασχημάτιστος, ο αψηλάφητος, ο αόρατος, ο απλός και ασύνθετος να είναι σώμα;
Κι αν μπορεί να περιγραφεί και να πάθει, πώς μπορεί να είναι και αμετάβλητος;
Και αυτό που αποτελείται από στοιχεία και διαλύεται σ’ αυτά, πώς θα είναι και
απαθές. Διότι η σύνθεση είναι αιτία διαμάχης, η διαμάχη χωρισμού και ο
χωρισμός αιτία της διασπάσεως. Και η διάσπαση είναι τελείως ξένη προς το Θεό.
Πώς όμως θα έχει ισχύ ο λόγος της Γραφής «ότι ο Θεός είναι μέσα σ’ όλα και
όλα τα γεμίζει». «Λέει ο Κύριος: δεν είμαι εγώ που γεμίζω όλο τον ουρανό και
τη γη;»……… . Αυτό είναι το πρώτο ακίνητο που κινεί, και είναι το θείον. Και πώς
πάλι αυτό που κινείται δεν περιορίζεται σε τόπο; Επομένως, μόνο το θείον είναι
ακίνητο και κινεί με την ακινησία του τα πάντα. Γι’ αυτό πρέπει να θεωρήσουμε
το θείο ασώματο.»
« Διότι ο Θεός υπάρχει σε
όλα· καθόσον τα κτίσματα εξαρτώνται από το Θεό που υπάρχει, και δεν είναι
δυνατόν να υπάρχει κάτι, εάν δεν εξαρτά την ύπαρξή του από το Θεό. Ο
Θεός αναμειγνύεται με όλα, διότι συγκρατεί τη φύση τους»

Μετά αναφέρεις ότι το «Άγιο Πνεύμα το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας! Πρόσωπο αγαπητέ και όχι Κατάσταση!»
Το Άγιο πνεύμα φίλε μου δεν είναι παρά μια από της τρεις υποστάσεις του Θεού , από την στιγμή που δεχόμαστε τον θεό ως τριαδικότητα .

Ο τριαδικός Θεός περιγράφεται ως "Τρισυπόστατη Μονάδα" και φανερώνεται με ενέργειες και έργα στην κτίση και την ιστορία. Τα τρία πρόσωπα αυτά ή αλλιώς υποστάσεις, έχουν μοναδικές και αμεταβίβαστες ιδιότητες που προκύπτουν από τις αιώνιες (χωρίς χρονική αρχή) σχέσεις τους. Ταυτόχρονα τα τρία πρόσωπα έχουν μία ουσία ή φύση.
- Ουσία και φύση καθιερώθηκαν ως έννοιες ταυτόσημες, που σημαίνουν την ίδια κοινή πραγματικότητα..

Και αναφέρεις ότι «ο Άνθρωπος είναι πλασμένος συμφωνά με την εικόνα του Θεού»
Πως είναι δυνατόν να εννοηθεί ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο σύμφωνα με την δικιά του εικόνα .
Δηλαδή μου λες ότι ο Θεός έχει ανθρώπινα χαρακτηρίστηκα , δηλαδή σάρκα , δηλαδή υπάγεται και αυτός στον νόμο της ανθρώπινης φύσης ΄ΦΘΟΡΑ’
Βέβαια εδώ είναι και η απαντήσει για το πρόσωπο που αναφέρεις συνεχεία , το Πνεύμα ποτέ δεν μπορείς να το κατανοήσεις κάτω από μια συγκεκριμένη περιγραφή .

Μήπως πρέπει να μάθεις φίλε μου να κοιτάς την ουσία από αυτά που διαβάζεις , και όχι την επιφάνεια .

22/03/2007, 18:19:53
Φίλε μου elo, θα συμφωνήσω μαζί σου στο προηγούμενο μήνυμα σου αλλά θα ήθελα να μείνουμε σ' ένα σημείο γιατί μπορεί να μην το κατανόησα εγώ αρκετά.

quote:
Εν αντιθέσει αυτό που γράφω είναι ότι , αυτό που λέμε θεός ( πρωταρχική δύναμη ) υπήρχε πριν από όλα σαν υπέρτατη αρχή , και μέσα από την γνωστή μας δημιουργία που υπόκειται και ο ίδιος άνθρωπος , φανερώνεται η παντοδυναμία του , αφού τα πάντα περιέχουν μέσα τους αυτήν την υπέρτατη αρχή .

Κατά την γνώμη μου μέσω της δημιουργίας μας δεν φανερώνεται απλά η παντοδυναμία του.
Απλά για άλλη μια φορά εκφράζεται.
Πιστεύω πως έχουν μια διαφορά αυτές οι 2 οπτικές μεταξύ τους.
Στην πρώτη περίπτωση η παντοδυναμία που εξετάζουμε φανερώνεται και οριοθετείται ενώ στην δεύτερη περίπτωση συνεχίζει να "ρέει" και με άλλες εκφράσεις της.

Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι κάποιο πρόσωπο.
Είναι απλά η έκφραση της Σοφίας και της Δημιουργίας που γονιμοποιεί.

Σχετικά με το "καθ' εικόνα κι ομοίωσιν", αναφέρεται - όπως καταλαβαίνω ότι λες κι εσύ - όχι στην φυσική υπόσταση και μορφή του ανθρώπου αλλά στην πνευματική του.

In anticipation of my resurrection...

22/03/2007, 21:53:21
quote:
Κατά την γνώμη μου μέσω της δημιουργίας μας δεν φανερώνεται απλά η παντοδυναμία του.
Απλά για άλλη μια φορά εκφράζεται.
Πιστεύω πως έχουν μια διαφορά αυτές οι 2 οπτικές μεταξύ τους.
Στην πρώτη περίπτωση η παντοδυναμία που εξετάζουμε φανερώνεται και οριοθετείται ενώ στην δεύτερη περίπτωση συνεχίζει να "ρέει" και με άλλες εκφράσεις της.

Φίλε μου Dying_Incubus. Έχεις απόλυτα δίκιο , πράγματι δικό μου λάθος που δεν το έδωσα να γίνει όπως πρέπει αντιληπτό .
Και ειλικρινά χαίρομαι που βλέπω άτομα που έχουν μελετήσει και αντιλαμβάνονται αμέσως κάποιες λεπτομέρειες , για άλλους , και για κάποιους που αντιλαμβάνονται , πραγματική ουσία .

Όπως επίσης χαίρομαι που χρησιμοποίησες την κατάλληλη λέξη « ρέει » , μια λέξει όλο νόημα , όπως νόημα είχαν και τα πάντα , από όσα γνωρίζουμε από τον - σκοτεινό φιλόσοφο- , Ηράκλειτο .

Έναν φιλόσοφο που όσο και να μας δυσκολέψει για να τον κατανοήσουμε , πρέπει να τον διαβάσουμε .
Να είστε σίγουρη ότι αυτά που θα λάβουμε από τα συγγράμματα του , θα μας ωφελήσουν για να δούμε τα πράγματα από μια άλλη πλευρά .

-Ο θεός είναι ημέρα-νύχτα, χειμώνας-θέρος, πόλεμος-ειρήνη, χορτασμός-πείνα. Αλλοιώνεται όπως η φωτιά που όταν αναμιχθεί με θυμιάματα, όνομα παίρνει κατά την ευωδιά του καθενός.

-Τα πάντα ρέουν και τίποτα δε μένει, τα πάντα κυλούν και τίποτα δε μένει σταθερό .

-Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι το αταίριαστο ταιριάζει με τον εαυτό του

-Δεν μπορείς να μπεις δύο φορές στα ίδια νερά του ποταμού. Ούτε μπορείς ν' αγγίξεις δυο φορές τη φθαρτή ουσία στην ίδια κατάσταση γιατί αυτή με την ορμή και την ταχύτητα που αλλάζει σκορπίζει και πάλι μαζεύεται, πλησιάζει και φεύγει.

-Από την ασυμφωνία βγαίνει η ομορφότερη αρμονία .

-Οδός άνω και κάτω μία .

-Στον κύκλο η αρχή και το τέλος είναι το ίδιο.

-Ενώ ο Λόγος υπάρχει αιώνια, ανόητοι αποδείχνονται οι άνθρωποι και πριν τον ακούσουν και αφού τον ακούσουν για πρώτη φορά, γιατί αν και γίνονται τα πάντα σύμφωνα με αυτόν το Λόγο, φαίνονται μη έμπειροι, όταν αποπειρώνται να πουν ή να πράξουν κάτι από αυτά που εγώ εκθέτω, διαχωρίζοντας το καθένα κατά τη φύση του λέγοντας το πώς έχει. Οι άνθρωποι όμως λησμονούν όσα κάνουν ξυπνητοί, όπως και ξεχνούν όσα κάνουν κοιμισμένοι.

-Για τις ψυχές θάνατος είναι να γίνουν νερό, για το νερό θάνατος είναι να το να γίνει χώμα από το χώμα νερό γίνεται κι απ' το νερό ψυχή .

-Στο ίδιο νερό των ποταμών μπαίνουμε και δεν μπαίνουμε και βρισκόμαστε μέσα και δεν βρισκόμαστε .

-Η φύση αγαπάει να κρύβεται .

Υ/Γ συγνώμη αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ , και έγραψα λίγα αποσπάσματα .