- ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Το ερώτημα είναι, δημιούργησαν έναν Πλάτωνα? Έναν Αριστοτέλη? Έναν Επίκουρο? Έναν Θαλή ή έναν Αρχιμήδη?
Η μήπως έχουμε την βυζαντινή εκδοχή του υπολογιστή των Αντικυθήρων και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι?
Σε τέτοιο βαθμό που μας παρουσιάζει το μέλος Ψηλός, υπήρξε και ένας άλλος πολιτισμός: Ο ΑΡΑΒΙΚΟΣ. Δημιούργησε επίσης, φιλοσοφία, ιατρική, μελέτησαν και προσέγγισαν το σύμπαν, ανέπτυξαν την αρχιτεκτονική σε θαυμαστά επίπεδα και τις τέχνες γενικότερα.
Πολλές από τις «βυζαντινές αποκαλύψεις» μπορούμε να τις βρούμε κοιτάζοντας την Ελληνική κληρονομιά, αρκεί να γνωρίζουμε ΤΗΝ ΠΗΓΗ και όχι απλά την αναπαραγωγή. Η «ομάδα» που συνιστά ο φίλτατος Ψηλός, πάσχει από μυωπία, θα λέγαμε, και έτσι φροντίζει επιμελώς να κρύβει στοιχεία και αναφορές.
Για παράδειγμα:
Ο περίφημος «Bυζαντινός Αστρολάβος».
Είναι γνωστό ότι η πρώτη μορφή του οργάνου, που σήμερα γνωρίζουμε ως αστρολάβο, εφευρέθηκε από τον Εύδοξο το 360 π.Χ. Αυτό, το γνωρίζει άραγε η αλήθεια που αντιλαμβάνονται οι «ερευνητές» του Ψηλού?
Στο Βυζάντιο βρίσκουμε αξιόλογα κείμενα, ΑΓΝΩΣΤΑ ως σήμερα, που μιλούν για τη κατασκευή του οργάνου. Στα 1080 μ.Χ. κατασκευάστηκε ο παλαιότερος αστρολάβος του κόσμου, ο αστρολάβος της Brescia, πόλη όπου βρέθηκε και όπου μέχρι σήμερα φυλάσσεται. Φέρει ελληνικές επιγραφές και αποτελεί τη βάση των αραβικών αστρολάβων.
Οι Άραβες επέφεραν βελτιώσεις στο όργανο αυτό και του έδωσαν τη σημερινή γνωστή μορφή του ως ναυτιλιακού οργάνου. Ο βυζαντινός αστρολάβος είναι ο μοναδικός ελληνικός που διασώζεται και πρόσφατα τα ΕΛ.ΤΑ. τον ενσωμάτωσαν σε σχετική σειρά (και αφίσα) γραμματοσήμων.
KΛIM. 1:1. ΠHΓH: O. M. Dalton, «The Byzantine astrolabe at Brescia», Proceedings of the British Academy, Iούλιος 7, 1926, σσ. 133-146. Kατασκευή - χορηγία: Διονύσης Κριάρης
Το Δρομόμετρο του Ήρωνα
Τo λεγόμενo δρoμόμετρo τoυ Ήρωνα είναι μια αρχική εφεύρεση τoυ Αρχιμήδη και ο πρώτος που κάνει αναφoρά σ’ αυτό είναι o Βιτρoύβιoς (1oς αι. π.Χ.). Η πλήρης περιγραφή τoυ oργάνoυ από τον Ήρωνα υπάρχει στo έργo τoυ Διόπτρα ή περί Διόπτρας. Tο δρομόμετρο χρησιμοποιόταν για τη μέτρηση των oδικών απoστάσεων, ενώ μια μεταγενέστερη παραλλαγή τoυ, γνωστή ως ναυτικό δρoμόμετρo, χρησιμoπoιόταν για τη μέτρηση θαλάσσιων απoστάσεων.
Η λειτουργία τoυ μηχανισμoύ στηρίζεται σ’ ένα σύστημα oδoντωτών τρoχών (γραναζιών), oι oπoίoι, εμπλεκόμενoι με ατέρμoνες κoχλίες, μεταφέρoυν την κίνηση των τρoχών σε τρεις κυκλικoύς δίσκoυς στo πάνω μέρoς τoυ oργάνoυ, όπoυ και καταγράφεται η απόσταση που έχει διανυθεί.
ΚΛΙΜ. 1:1. ΠΗΓΕΣ: Hermann Schöne, «Heron’s Dioptra: Text Herons von Alexandria Vermessungslehre und Dioptra, Griechisch und Deutsch von
(-)», Opera quae supersunt omnia, vol. 3, Λιψία 103, 187-315. Andre Wegener Sleeswyk, «Archimedes’ Odometer and Waterclock» (speech by A.W.S. in the Convention
for Ancient Technology, conducted
in Athens (Sept. 1987) by the
Finnish Institute. Kατασκευή:
Διoνύσης Κριάρης
Οι αρχαίοι Έλληνες συγκέντρωναν όλα όσα, κατά κανόνα, θεωρείται και σήμερα ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός πολιτισμού. Υπήρξαν θαλασσοκράτορες, με όλη τη σημασία της λέξης, κι αυτό τους βοήθησε τα μέγιστα να συγκεντρώσουν πλούτο, να αντλήσουν γνώση και εμπειρίες από άλλους λαούς, να προμηθευτούν πρώτες ύλες και, εντέλει, να εξαπλωθούν ιδρύοντας αποικίες σε όλη τη Μεσόγειο κι ακόμη παραπέρα. Έτσι, δημιούργησαν τον απαράμιλλο πολιτισμό τους, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ, άσχετα εάν οι Βυζαντινοί μίλαγαν για την «θύραθεν Σοφία» και τους χαρακτήριζαν υπάνθρωπους, αντιθέτως υπήρξε πηγή και έμπνευση για την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα.
Τέλος, και σε σχέση με την λογοτεχνία, το πλουσιότερο λογοτεχνικό είδος της βυζαντινής φιλολογίας είναι η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Κάτω από τον τίτλο της ΑΓΙΟΛΟΓΙΑΣ συγκεντρώνεται ένα ευρύ φάσμα κειμένων, τα οποία και κάνουνε μνεία σε βιογραφίες αγίων, ιστορίες μαρτυριών, μεταθανάτιων τραυμάτων, ανεύρεσης και μεταφοράς λειψάνων (!), ιστορίες για εικόνες και «θαύματα», αποκαλύψεις και άλλα πολλά που συνδέονται με την τροφοδότηση της σωτηριολογικής πίστης τους.
Αυτά τα λίγα…….
γιατί ψάχνεις πάντα τη σύγκριση και προπαντός την αντιπαράθεση;;
Αλοίμονο αν δεν βασιζόμασταν στην κληρονομιά των αρχαίων προγόνων μας.
Δεν καταλαβαίνω γιατι το αναφέρεις με τον τρόπο αυτό;;;
Φιλικά όπως πάντα
ΛΟΙΠΟΝ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ.
ΨΗΛΕ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΘΕΘΕΣΕΣ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.
ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΟΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ.
ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΩ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΩ.
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
το κείμενο που έγραψα ήταν:
quote:
Σίγουρα οι περισσότεροι θετικοί επιστήμονες ανά τον κόσμο είναι άθεοι. Ελάχιστοι πιστεύουν σε κάτι. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο.
Η επιστήμη έρχεται αντιμέτωπη με την θρησκεία διότι αποτελεί μια δεισιδαιμονία. Το ίδιο συμβαίνει με την Επιστήμη της Αστρονομίας και την δεισιδαιμονία της Αστρολογίας
Άλλο να λέμε γενικά επιστήμονας π.χ. Οικονομολόγος, Ιστορικός, κοινωνιολόγος.
Άλλο Θετικός Επιστήμονας : π.χ. Φυσικός, μαθηματικός, Χημικός.
Οι δεύτεροι λοιπόν κατά πλειοψηφία είναι άθεοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που έχουν εμβαθύνει στα μυστικά της φύσης είναι άθεοι.
Αναφορικά με το τελευταίο κείμενο της Zandark, έχω να πω ότι είναι άδικο να διώκουν τον καθηγητή επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια.
Θα αλλάξει στάση σημαίνει ότι θα λέει: "τα πρωτότοκα των Αιγυπτίων σκοτώθηκαν επειδή ο Φαραώ δεν άκουσε τον Μωυσή που του ζήτησε να φύγουν οι Εβραίοι από την Αίγυπτο"
Αυτό λοιπόν το βρίσκεις zandark πιό σωστό?
Δηλαδή η διαφορά στην διατύπωση μετράει ή ότι ο Εβραίος Θεός σκότωσε τα πρωτότοκα των Αιγυπτίων?
Δηλαδή η διαφορά στην διατύπωση μετράει ή ότι ο Εβραίος Θεός σκότωσε τον Ανανία και την γυναίκα του επειδή δεν του έφεραν τα χρήματα?
zandark είσαι νέα ακόμη και έχεις μπροσταά σου μια πρόκληση:
Θα δεχθείς αυτό που σου έμαθαν οι γονείς σου και η κοινωνία για την Θρησκεία και το Εβραίο Θεό ή θα το αμφισβητήσεις ?
Η πρώτη επιλογή είναι εύκολη συνεχίζεις ότι έκαναν οι γονείς σου πιστεύεις στον Εβραίο Θεό και δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτε. Απλά να πιστεύεις.
Η δεύτερη επιλογή είναι δύσκολη διότι πρέπει να πας κόντρα στο κατεστημένο. Πρέπει να διαβάσεις βιβλία και κυρίως επιστημονικά συγγράμματα. Εκεί θα βρεις μόνη σου την αλήθεια. Αυτή που βρήκε η πλειοψηφία των θετικών επιστημόνων.
Κάνε ότι θέλεις παιδάκι μου!
Φιλικά Βασίλης
quote:
zandark είσαι νέα ακόμη και έχεις μπροσταά σου μια πρόκληση:
Θα δεχθείς αυτό που σου έμαθαν οι γονείς σου και η κοινωνία για την Θρησκεία και το Εβραίο Θεό ή θα το αμφισβητήσεις ?
Η πρώτη επιλογή είναι εύκολη συνεχίζεις ότι έκαναν οι γονείς σου πιστεύεις στον Εβραίο Θεό και δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτε. Απλά να πιστεύεις.
Η δεύτερη επιλογή είναι δύσκολη διότι πρέπει να πας κόντρα στο κατεστημένο. Πρέπει να διαβάσεις βιβλία και κυρίως επιστημονικά συγγράμματα. Εκεί θα βρεις μόνη σου την αλήθεια. Αυτή που βρήκε η πλειοψηφία των θετικών επιστημόνων.
Ο φίλος Vasiliscm έθεσε την ουσία αριστοτεχνικά!
Η συνέχιση της 'παράδοσης', το "πίστευε και μη ερεύνα" είναι αυτό που έφερε τον μεσαίωνα και τον σκοταδισμό. Το να πας κόντρα στο κατεστημένο, να διαμορφώσεις ίδιαν γνώμη, να αμφισβητήσεις και να ανακαλύψεις, αυτό είναι ο δύσκολος δρόμος. Το "open mind for a different view", ασχέτως που θα σε οδηγήσει.
Το να ακολουθείς τον χριστιανισμό επειδή έτσι σου έμαθαν οι γονείς σου είναι το ίδιο καταστροφικό με το να αναμασάς την φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων σοφών, χωρίς να μπορείς να την κατανοήσεις και χωρίς να μπορείς να την συνεχίσεις και να την ξεπεράσεις.
http://www.mcescher.com/Gallery/back-bmp/LW344.jpg
Open mind for a different view
quote:
ΓΕΙΑ ΣΑΣ,ΚΑΤΕΡΧΑΣ ΖΗΤΩ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΟΥ.
ΛΟΙΠΟΝ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΩ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΙΩΘΩ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΤΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΥ.
ΨΗΛΕ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΕΘΕΘΕΣΕΣ ΗΤΑΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.
ΟΜΟΛΟΓΩ ΠΩΣ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΚΑΛΩΣ Ή ΚΑΚΩΣ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟΥ ΨΗΛΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΟΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΤΟΥ.
ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΜΑΘΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΩ ΑΠΟ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΩ.
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ,ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
Καλή μου zandark, χαίρομαι αν μπόρεσα να σε βοηθήσω έτσι ώστε να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα.
Μη δεχθείς ποτέ έτοιμη τροφή από κανένα, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή!!!
Ψάξε! ερεύνα!! Να έχεις πάντα το νου σου και την ψυχή σου ανοικτή, να αφήνεις το φως να μπαίνει μέσα και να διαλύει τα σκοτάδια! Για κάποια πράγματα, θα είναι η καρδιά σου που θα σου πει αν είναι αληθινά ή όχι, μην προσπαθήσεις να τα εξηγήσεις με τη λογική σου. Να μη θεωρήσεις ποτέ τίποτα ως δεδομένο!! Πολλά πράγματα που θεωρούταν δεδομένα, στην επόμενη στροφή της ιστορίας διαψεύθησαν και αντικαταστάθηκαν από άλλες θεωρίες!!
Δεν θέλω να σε μπερδέψω αλλά ούτε και να σε κατευθύνω, δεν είμαι ικανός για κάτι τέτοιο και ξέρω πως μόνο κακό θα σου έκανα.
Για το μόνο που μπορώ να μιλήσω είναι για τον εαυτό μου.
Και εγώ έχω κάνει την πορεία μου στην αμφισβήτηση και στον επαναστατικό τρόπο αντιμετώπισης όσων θεωρούσα ότι μου έβαζαν με τη βία στο μυαλό μου!!
Ώσπου, μια μέρα, έγινε ένα κλικ στο μυαλό μου, και αποφάσισα πως καιρός ήταν να αρχίσω να ψάχνω μόνος μου και να μην αρκούμαι στα όσα πολλοί καλοθελητές ήταν έτοιμοι να μου τα προσφέρουν στο πιάτο.
Αυτό που ΕΓΩ ανακάλυψα ήταν πως κοντά στο Θεό υπάρχει πολή μα πάρα πολή ελευθερία!!
Υπάρχει αγάπη, υπάρχουν αρχές ανεξίτηλες που τίποτα δεν θα μπορέσει να τις σβήσει.
Είναι το στήριγμά μου και τώρα πια διακρίνω την επέμβασή του στη ζωή μου σχεδόν καθημερινά!!
Το μυαλό μου, κάποτε Τον πολεμούσε, αλλά η καρδιά μου όμως δεν άντεξε στην πολιορκία του. Το ότι τώρα προσπαθώ να ζω μαζί του δεν είναι το προϊόν των ενεργειών της λογικής μου.
Πιστεύω να διάβασες το "Ο δρόμος της βλακείας" εδώ:
http://www.psyche.gr/stupidway.htm
πώς σού φάνηκε;;
Να είσαι πάντα καλά.
Φιλικά όπως πάντα
Ωραία τα λέτε, αλλά όμως από που και ως που το να αμφισβητήσεις σε οδηγεί, αδιαμφισβήτητα, στην απόρριψη των όσων πιστεύουν οι γονείς της zandark;;;
Μήπως εσείς γνωρίζετε τους γονείς της zandark και εκφράζεστε με τόση σιγουριά και απαξιωτικά για το πιστεύω τους;;; Δηλαδή τους τυλίξατε και αυτούς σε ένα κουβάρι και τους σακουλιάσατε (όπως λέει και η Τοξότης);;
Από πότε γίνατε και μάντεις;;;;
Μήπως γιατί έτσι βολεύει το πιστεύω σας;; Μήπως γιατί το μυαλό σας δεν σας επιτρέπει να σκεφτείτε διαφορετικά;;
Μήπως τον τρόπο επιβολής των πιστεύω και των ιδεών, που εσείς κατακρίνετε, αυτόν ακριβώς και ασπάζεστε;;;
Όσο και να θέλετε να δείξετε ότι είστε αντικειμενικοί, με αυτά που διατυπώσατε πιο πάνω, δείχνετε ακριβώς τον τρόπο σκέψης σας.
Ας αφήσουμε λοιπόν την κοπέλα και τον καθένα να ανακαλύψει που είναι ο θησαυρός του!!!
Φιλικά όπως πάντα
Ειλικρινά λυπάμαι...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
«Μη δεχθείς ποτέ έτοιμη τροφή από κανένα, απ' όπου κι αν προέρχεται αυτή!!!
Ψάξε! ερεύνα!! Να έχεις πάντα το νου σου και την ψυχή σου ανοικτή, να αφήνεις το φως να μπαίνει μέσα και να διαλύει τα σκοτάδια!»
Καλά, ΤΟΣΗ υποκρισία βρε Ψηλέ??
Για ΠΟΙΟ «ψάξιμο» μιλάς άραγε? Μήπως για το «ψάξιμο» που προέρχεται από τον Απολογητή? Μήπως για το «ψάξιμο» των μοναχών του Αγίου Όρους?
Αυτό, δεν είναι «ψάξιμο» φίλτατε, και το γνωρίζεις καλά, ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΟΦΑΝΗ ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ.
Εάν δεν δεχθεί την ΕΤΟΙΜΗ τροφή των Πατέρων και των Ευαγγελίων ο χριστιανός, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!
Εάν δεν δεχθεί ΑΝΕΥ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ το «άκτιστο» του Θεού που παρουσιάζετε, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ!
Ειδάλλως, δεν θα λεγόσασταν ΔΟΓΜΑ, αλλά ανοιχτή φιλοσοφική σχολή.
Το δόγμα, ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ στην άκριτη αποδοχή εκ μέρους των πιστών, και κάθε προσπάθεια ακύρωσης ή αμφισβήτησης των όσων αναπαράγονται, θεωρούνται βλάσφημα και μη χριστιανικά.
Άσε λοιπόν τους λαϊκισμούς, και μίλα και καμιά φορά στην ζωή σου ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Πολλοί και πολλές, όταν «ψάχνουνε», δεν αναζητούνε πραγματικά την έρευνα και την σύγκρουση με την επιστημονική αλήθεια, αλλά επιζητούνε δεκανίκια για να στηρίξουνε τις αμφιβολίες που πρόσκαιρα βασανίζουνε το κεφάλι τους. Σε τέτοιους «αναζητητές», μπορείς κάλλιστα να μιλήσεις για «ψάξιμο» σαν και αυτό που υποδαυλίζει και προπαγανδίζει η χριστιανικότατη σελίδα που αενάως διαφημίζεις.
Είπαμε Ψηλέ, να κάνουμε το κομμάτι μας, αλλά……να μην ξεχνιόμαστε! ![]()
![]()
![]()
Ολοι οι φανατικοί Χριστιανοί που συναντώ (και κυρίως online) ισχυρίζονται ότι πρώτα ήταν αμφισβητίες και ερευνητές της αλήθειας που ξαφνικά κατάλαβαν ότι η αλήθεια βρίσκεται κοντά στον Θεό (του Χριστιανισμού εννοείται). Δεν σας κάνει εντύπωση;
Εμένα γιατί αυτό μου ακούγεται ως θεατρική "μανιέρα";
Και η πλάκα βέβαια είναι ότι οι γνώσεις τους εκτός των Χριστιανικών θεμάτων (ούτε καν των θεολογικών γενικότερα) είναι ελάχιστες, άρα τι σόι "επιστημονική" έρευνα έκαναν και πώς τελικά μέσα από την έρευνά τους, ανακάλυψαν την αλήθεια στον Χριστιανισμό;!
Τέλος πάντως αυτό είναι ένα σχόλιο που ήθελα να το κάνω κάθε φορά που συναντώ κάποιον να επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα.
Κατά τ' άλλα και μιάς και τέθηκε το θέμα του Βυζαντίου και της ανάπτυξης της επιστήμης, των γραμμάτων και τέχνης (και στα 3 είχαμε ανάπτυξη) θα ήθελα να πω ότι στο Βυζάντιο υπήρχαν δύο αντικρουόμενες ομάδες, οι φανατικοί Ορθόδοξοι (ησυχαστές κλπ) και οι πιό ανοιχτοί Χριστιανοί Ορθόδοξοι πάλι, οι οποίοι είναι αυτοί που έκαναν τα περισσότερα απ όσα ανέφερε ο Ψηλός, μελετώντας τα αρχαία ελληνικά κείμένα (κυρίως μέσω της αντιγραφής τους).
Οι πρώτοι θεωρούσαν τα περισσότερα κείμενα καθώς και τις μελέτες των βυζαντινών επιστημόνων χωρίς αξία, επειδή απέδιδαν το ειδωλολατρικό πνεύμα. Οι δεύτεροι προσπαθούσαν να ενώσουν τις δύο διαφορετικές φιλοσοφίες βρίσκοντας τα κοινά σημεία τους, αλλά ταυτόχρονα έκαναν κριτική σε αρκετά σημεία του Χριστιανισμού.
Οι πρώτοι κέρδισαν, οι δεύτεροι έχασαν. πχ. Ψηλέ διάβασε την βιογραφία του Νικηφόρου Γρηγορά και τον πόλεμο του με τους φανατικούς Χριστιανούς (ησυχαστές) ή για την κατάληξη του φιλοσοφικού βιβλίου "Οι Νόμοι" του Πλήθωνα του Γεμιστού που μετά τον θάνατό του ρίχτηκε στην πυρά από τα χέρια του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιου Σχολάριου Γεννάδιου, ως απαγορευμένο έργο.
Οι δύο διαφορετικές τάσεις εκφράζονται τέλεια μέσα από τα κείμενα των δύο βασικών αντιπάλων της Υστεροβυζαντινής Περιόδου.
"Γνωρίζοντας τον Πυθαγόρα και τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα...μπορεί κανείς να κατανοήσει την αλήθεια".
Bαρλαάμ
"η κλασική παιδεία βοηθά τη φυσική γνώση (του ανθρώπου για τα πράγματα), αλλά ποτέ δεν μπορεί η ίδια να γίνει πνευματική γνώση, αν δεν ενωθεί με την πίστη και με την αγάπη του Θεού και, πολύ περισσότερο, αν δεν αναγεννηθεί από την αγάπη αυτή και από τη χάρη που πηγάζει απ' την αγάπη, και αν δε γίνει διαφορετική απ' αυτό που ήταν πριν, δηλαδή καινούρια, όμοια με το Θεό, αγνή, ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, μεστή από λόγια που φωτίζουν αυτούς που τα ακούν και από καλούς καρπούς, γνώση η οποία ονομάζεται και σοφία του Θεού..."
Γρηγόριος Παλαμάς.
Και αν θέλετε να μιλήσουμε για την γενική παιδεία στο Βυζάντιο και όχι για τις μεμονωμένες φωτεινές περιπτώσεις, τότε τα πράγματα είναι απογοητευτικά.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση διαρκούσε 4-5 χρόνια, και εκεί τα παιδιά μάθαιναν τα "ιερά γράμματα" δηλαδή το αλφάβητο,ορθογραφία, γραμματική και στοιχειώδη αριθμητική. Ολα αυτά τα μάθαιναν μελετώντας χριστιανικά κείμενα. Οπότε η παιδεία είχε χριστιανικό χαρακτήρα.
Το επόμενο επίπεδο ήταν οι ανώτερες σχολές, για τους λίγους πλούσιους και εκλεκτούς, όσοι ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ένα κατώτερο κρατικό ή εκκλησιαστικό αξίωμα. Εκεί μάθαιναν και ρητορική και ποίηση.
Στην ανώτατη παιδεία έφταναν ακόμα λιγότεροι. Μόνο οι γόνοι των επιφανών οικογενειών του Bυζαντίου, οι γιοι ανώτατων αξιωματούχων και οι ανιψιοί ή οι προστατευόμενοι των μητροπολιτών.
Και αυτοί προετοιμάζονταν για τις ανώτατες κρατικές και εκκλησιαστικές θέσεις. Οι ανώτατες σχολές (τα λεγόμενα Πανεπιστήμια) υπήρχαν μόνο στην Πόλη (την πρωτεύουσα) και ήταν δύο, της αυλής του Αυτοκράτορα και του Πατριαρχείου.
Οσοι πήγαιναν στην Αυτοκρατορική Σχολή μάθαιναν φιλοσοφία (με βάση το Οργάνων Οργανο του Αριστοτέλη) ρητορική, ποίηση, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία και μουσική. Οσοι από αυτούς επιθυμούσαν να καταλάβουν κάποιο ανώτατο εκκλησιαστικό αξίωμα διδάσκοντο και θεολογία.
Κατά διαστήματα λειτούργησαν και μερικές ιδιωτικές ανώτερες και ανώτατες Σχολές τόσο στην Πόλη όσο και σε κάποιες άλλες πόλεις του Βυζαντίου.
Νομίζω ότι τα σχόλια περιττεύουν
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ο καθηγητής είναι θεολόγος;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
H απάντηση στην απορία σου :
quote:
Ολοι οι φανατικοί Χριστιανοί που συναντώ (και κυρίως online) ισχυρίζονται ότι πρώτα ήταν αμφισβητίες και ερευνητές της αλήθειας που ξαφνικά κατάλαβαν ότι η αλήθεια βρίσκεται κοντά στον Θεό (του Χριστιανισμού εννοείται). Δεν σας κάνει εντύπωση;
Είναι η εξής:
'Ολοι οι αρνητές του Χριστιανισμού μελέτησαν, διάβασαν και συγκρούστηκαν στο προσωπικό τους περιβάλλον με την καθεστωτική αντίληψη του δόγματος αυτού. Δεν έφθασαν εύκολα στην άρνηση μέσα από έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα.
Έτσι όλοι οι φανατικοί Χριστιανοί νιώθοντας μειονεκτικά, προσπαθούν να αντιτάξουν το ίδιο ακριβώς πράγμα. Ποιός μπορεί να τους το αρνηθεί?
Φιλικά Βασίλης
Με λίγα λόγια, κάτι παρόμοιο με την υποχρέωση στράτευσης.
Από εκεί και πέρα, όποιος καθηγητής θελήσει να σχολιάσει κείμενα και «αλήθειες» που μονοπωλεί η κρατική θρησκεία, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον φανατισμό διαφόρων αυτόκλητων «πατριωτών» και αργότερα με την δημόσια επίπληξη.
Εάν δεν συμμορφωθεί, όπως προφανώς ήδη συνέβη με τον καθηγητή της συγκεκριμένης περίπτωσης, τότε οι μέρες του μάλλον δεν θα διαγραφούνε και τόσο ελπιδοφόρες……
Είναι λυπηρό, πρόκειται για μια κατάπτυστη συμπεριφορά θεοκρατικού καθεστώτος, που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να μας υπενθυμίζει το σκοτάδι περασμένων αιώνων, όταν ο τόπος αγκομαχούσε κάτω από την δεσποτική μισαλλοδοξία των ρασοφόρων.
Αναρωτηθήκατε αν με αυτά που είπατε μεταδώσατε κάτι θετικό στην κοινωνία, που τόσο σας καίει η πορεία της;; Τί προσφέρατε σε αυτούς που σας διαβάζουν;;;
ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΗΔΕΝ.
Όστρια,
όσο για αυτό που αναρωτιέσαι, θα αναφερθώ σε κάτι που είχε πει κάποτε ο Μακεδόνας, όταν επιμόνως έβαζε στο παιχνίδι τα μαθηματικά για να δώσει εξήγηση στα διάφορα ζητήματα που "γεννούσε" η συζήτηση.
Όταν όμως έκανα παραπομπή ένα μικρό κομμάτι μιας έρευνας κάποιων ελλήνων φυσικών και σύμφωνα με το οποίο, με βάση μαθηματικούς υπολογισμούς, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη ζωής πάνω στη γη (ο χρόνος ύπαρξης της γης είναι πολύ μικρός, υπάρχει και κάτι ανάλογο στην ιστοσελίδα των φυσικών στο Ίντερνετ), ο Μακεδόνας μου απάντησε πως οι εμπειρίες της ζωής πολλές φορές διαψεύδουν και τους μαθηματικούς τύπους!!!
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με εμάς (τουλάχιστον με εμένα για να μην μιλήσω και για άλλους).
Όσον αφορά τώρα για το πόσες είναι οι γνώσεις όσων έχουν ασπαστεί το Χριστιανισμό, αφού πρώτα ήταν στα στρατόπεδα των αμφισβητιών του, ΕΣΥ δεν μπορείς να το ξέρεις.
Πώς μπορείς να αξιολογήσεις τις γνώσεις τους;; Νομίζεις ότι είσαι ικανή να το κάνεις;; Ή μήπως σου έχει αναλύσει κανείς την πορεία του ή τι ήταν αυτό που του επέτρεψε να ερευνήσει και να καταλήξει με το να γίνει Χριστιανός;;;
Αν κάνεις τον κόπο και ψάξεις, θα δεις πως, πέρα από εμάς που δεν μας γνωρίζει κανένας, υπάρχουν λαμπροί επιστήμονες που η ενασχόληση με την επιστήμη τους, τους έφερε πιο κοντά στο Θεό.
Ξέρεις τι πιστεύω, αν κρίνω από τον εαυτό μου φυσικά. Καταρχήν το φανατικός χριστιανός δεν το δέχομαι, πιστεύω πως θέλω πολύ δρόμο ακόμη για να μπορέσω να θεωρήσω έστω και στο ελάχιστο τον εαυτό μου Χριστιανό.
Λοιπόν, όταν παραδεχόμαστε την πρότερη πορεία μας είναι σαν να ζητάμε κατά έναν τρόπο μια "άφεση αμαρτιών" από το Θεό και αποτελεί και ένα είδος παραδοχής, φωναχτά, προς τον ίδιο μας τον εαυτό, για το σκοτάδι που βρισκόμασταν μέχρι τη στιγμή που γνωρίσαμε τον Χριστιανισμό.
Είναι μια ομολογία Πίστης. Δεν έχει να κάνει με θεατρινισμό. Έχει να κάνει περισσότερο με μια μαρτυρία προς αυτούς που μας διαβάζουν, λέγοντάς τους ότι και εμείς (εγώ δηλαδή, για να μιλώ μόνο προσωπικά) δεν είμαστε τίποτα φοβισμένα ανθρωπάκια που περνούν την ημέρα τους μεταξύ μετανοιών και προσευχών (πράγμα που δεν το κατακρίνω καθόλου, αντιθέτως θαυμάζω τέτοιους ανθρώπους και δεν τους θεωρώ φοβισμένα ανθρωπάκια - χρησιμοποίησα τον χαρακτηρισμό αυτό γιατί αυτός χρησιμοποιείται εδώ μέσα), όπως κάποιοι με μεγάλο ζήλο θέλουν σώνει και καλά να αποδώσουν την εικόνα αυτή, πράγμα που το έχουν κάνει με εμένα (βολεύει ξέρεις)!!!
Τα υπόλοιπα και των άλλων, θα τα αφήσω ασχολίαστα. Δικές τους υποθέσεις και συμπεράσματα, ας τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει, και να μην ξέρει στην αρχή, σιγά σιγά θα μάθει που πρέπει να ψάξει.
Το σίγουρο είναι πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξει το στόμα του και να χάψει τα παραμύθια και τους μύθους που με πολύ ζήλο κάποιοι εδώ μέσα προτίθενται να προσφέρουν απλόχερα!!
Φιλικά όπως πάντα
«Όσοι διάβασαν τα σχόλιά σας, ελπίζω να κατάλαβαν ότι πίσω από την ξύλινη γλώσσα σας, με τα λόγια σας δεν προσφέρατε τίποτα απολύτως!!»
Βλέπω από………..μετριοφροσύνη ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙΣ Ψηλέ!!!![]()
![]()
Ψηλός:
Αναρωτηθήκατε αν με αυτά που είπατε μεταδώσατε κάτι θετικό στην κοινωνία, που τόσο σας καίει η πορεία της;; Τί προσφέρατε σε αυτούς που σας διαβάζουν;;;
Η κοινωνία, δεν έχει ανάγκη από «εξ αποκαλύψεως» θεουργίες και θεουργούς, ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. Έχει ανάγκη από αυτογνωσία και ΕΥΡΥΤΗΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, και όχι από ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ.
Εάν θεωρείς ότι με το να μονολογείς παμπάλαιες καθεστωτικές αντιλήψεις του δόγματος σου προσφέρεις «θετικά» μηνύματα στην κοινωνία, μάλλον έχεις μπερδέψει τον δεσποτισμό και την θεοκρατία με την πρόοδο και την ανεκτικότητα.
Ψηλός:
«Λοιπόν, όταν παραδεχόμαστε την πρότερη πορεία μας είναι σαν να ζητάμε κατά έναν τρόπο μια "άφεση αμαρτιών" από το Θεό και αποτελεί και ένα είδος παραδοχής, φωναχτά, προς τον ίδιο μας τον εαυτό, για το σκοτάδι που βρισκόμασταν μέχρι τη στιγμή που γνωρίσαμε τον Χριστιανισμό.»
Δικαίωμά σου να πιστεύεις ότι θέλεις αγαπητέ, άλλωστε πρόκειται για τη δική σου ζωή. Η άποψη που έχεις σχηματίσει για το τι εστί Θεός όμως, είναι μια εξόχως επιπόλαια και αντιφατική παραδοχή. Για αυτό και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η πίστη.
Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΊΑ είναι το ζητούμενο στο άνθρωπο, και όχι οι γονυκλισίες και οι παράλογες και εμπορικές διαδικασίες που διέπουνε την χριστιανική αντίληψη περί των «παροχών» που δίνει ο Θεός!
Την αυτογνωσία την ανέδειξαν οι αρχαίοι Έλληνες, τόσο θεολογικά με το δελφικό ρητό "γνώθι σαυτόν", όσο και φιλοσοφικά με τις αναζητήσεις τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και με το δελφικό ρητό "μηδέν άγαν", όσο και φιλοσοφικά με ρητά τύπου "μέτρον άριστον", έδωσαν στον άνθρωπο έναν απλό μέσο βοήθειας στον δρόμο της αυτογνωσίας. Δίχως «Παραδείσους» και μεταθανάτιες ανταμοιβές.
Αυτογνωσία ωστόσο, δεν σημαίνει συνειδητοποιώ πλευρές της συμπεριφοράς μου και πάει λέγοντας. Όχι. Αυτογνωσία σημαίνει γνωρίζω τον εαυτό μου. Γνωρίζω εκείνες τις αντιλήψεις, προκαταλήψεις, αξίες, πιστεύω εκείνες τις βαθύτερες νοητικές εμφυτεύσεις που με οδηγούν στην άλφα ή βήτα συμπεριφορά, στον άλφα ή βήτα συναισθηματισμό. Και αφού τις διακρίνω, τότε ως αντικειμενικός και αποστασιοποιημένος παρατηρητής του εαυτού μου κρίνω αν θα συνεχίσω να τις έχω ή όχι ή σε τι βαθμό θα τις έχω. Κι έτσι αλλάζω και τη συμπεριφορά μου και τα συναισθήματά μου και γενικά όλη μου τη ζωή. Γίνομαι πιο συνειδητός και κατά συνέπεια πιο ευτυχισμένος σ' αυτήν τη ζωή.
Γίνομαι ΕΝΕΡΓΟΣ πολίτης και άνθρωπος, ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ τις ευθύνες μου, και δεν μεταθέτω τις ανομίες και τις μισαλλοδοξίες μου στις εξαγνιστικές γελοιότητες περί εξομολόγησης και…….άφεσης αμαρτιών!!!
Βοήθεια σε αυτή την διαδικασία παρέχει το "μηδέν άγαν". Δηλαδή η αποφυγή της υπερβολής. Όπου ο άνθρωπος παρατηρεί ότι η συμπεριφορά του ή ο συναισθηματισμός του είναι υπερβολικός, σημαίνει ότι σε αυτό το σημείο είναι ασυνείδητος. Δεν έχει συνείδηση. Άρα είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσει, να παρατηρήσει και να αναλύσει.
Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος αποκτά τον έλεγχο της ζωής του, ενηλικιώνεται νοητικά, συναισθηματικά, και δεν καταντά έρμαιο στα χέρια των παραισθησιογόνων που εμφυτεύει ο χριστιανισμός στο μυαλό μας, όπως «Διάβολοι» και «κακά πνεύματα» που αδημονούνε να μας φάνε!!!
Σκεπτόμενος κάποιος όλα αυτά, θα πρέπει να προβληματιστεί ως προς το ΓΙΑΤΙ άραγε επιμένει τόσο λυσσαλέα η ορθόδοξη εκκλησία στην πίστη.
Δεν σου κάνει εντύπωση φίλτατε, ΓΙΑΤΙ η εκκλησία ή ο κάθε μεταφυσικός αυθαιρεσίας, είτε είναι χριστιανός ή μη, επιμένει τόσο πολύ στην πίστη? Αν αυτά που πρεσβεύει είναι αλήθεια, αν είναι πραγματικότητα, τότε προς τι η πίστη?
Γιατί απαξιώνουν τη νόηση και τη λογική, το μόνο όπλο που σε τελική ανάλυση διαθέτει ο άνθρωπος? Και ο ηλεκτρισμός είναι μη αισθητός. Χρειάζεται να τον πιστέψει ο άνθρωπος για μάθει την ύπαρξή του? Η αλήθεια αποδεικνύεται πάντα αντικειμενικά. Την αλήθεια δεν χρειάζεται να την πιστέψεις. Την αλήθεια την "βλέπεις", ΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΧΙ!!!
Ενώ, κατά έναν «παράξενο τρόπο», η «αλήθεια» που πρεσβεύει ο χριστιανισμός, χρειάζεται ΚΡΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ, χρειάστηκε αιώνες αίματος και βίας, χρειάζεται ευνουχισμό της αμφισβήτησης και των άβολων ερωτήσεων.
Εάν ήταν ΚΟΙΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, που η αλήθεια περί Ενός θεού ΜΟΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ, τότε ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΗΝ ΕΒΛΕΠΑΝ…….
Υπερβολικά απλή σκέψη αναπτύσσεις φίλτατε. Θα έλεγα, σχεδόν απλοϊκή.
ο καθηγητης ειναι θεολογος.
και για οσους με ρωτησαν:τον εχω ακολουθησει αγαπητοι και τον δρομο της αμφισβητησης αλλα το μονο που καταφερα ειναι να απομακρυθω απο το Θεο και να κλονιστει η πιστη μου.οπως τοτε/τωρα που δημοσιευσα αυτο το θεμα.
περα απο αυτα να επισυμανω οτι οι γονεις μου ουδεποτε με αναγκασαν να παω ή μην παω στην εκκλησια ή στο κατηχητικο.ειναι ουδετεροι στο συγκεκριμενο θεμα.
πρωτοβουλως παω εκκλησια τουλαχιστον.
εχω μια ερωτηση ομως,μπορει να φανει γελοια αλλα εγω θα τηην κανω:γιατι μερικοι λετε ο Εβραίος Θεος?εβραιος ηταν?υπαρχει και αλλος?
Θα σου πρότεινα να διαβάσεις αντικειμενικά όσο περισσότερα πράγματα μπορείς και να έχεις ανοιχτό μυαλό.
Η αλήθεια για την ύπαρξη του Θεού ή όχι είναι μέσα στον καθένα και αυτό πρέπει να μας είναι αρκετό.
Για μένα δεν υπάρχει κανένας Θεός.
Για σένα υπάρχει κι είναι σεβαστό αφού σε καλύπτει οπότε ακολούθησε αυτό που σε καλύπτει.
Σχετικά με το ερώτημα σου:
quote:
εχω μια ερωτηση ομως,μπορει να φανει γελοια αλλα εγω θα τηην κανω:γιατι μερικοι λετε ο Εβραίος Θεος?εβραιος ηταν?υπαρχει και αλλος?
Λίγο συγκεχυμένο ερώτημα έθεσες.
Διάφοροι λαοί είχαν και τον δικό τους Θεό ή τους δικούς τους Θεούς.
Έτσι ξεπήδησαν κι οι όποιες θρησκείες ξεκίνησαν.
Αν αναφέρεσαι στον Χριστιανικό Θεό Γιαχβέ, προσωπικά τον θεωρώ Εβραϊκής καταγωγής επειδή από εκεί προήλθε.
Ελπίζω να σε κάλυψα εν μέρει.
Ακολούθα την αλήθεια μέσα σου.
Να περνάς καλά! ![]()

In anticipation of my resurrection...
Edited by - Dying_Incubus on 02/10/2005 16:06:42
Εκτός από το κεφαλαίο «Α», καλό θα είναι να γνωρίζουμε και τι λέμε.
Διάφοροι συγγραφείς έδωσαν διάφορα ονόματα στο άγνωστο Θείο. Το ίδιο συμβαίνει ΚΑΙ στην μυθολογική Πεντάτευχο των Σημιτικών φυλών που κατέληξαν να ονομάζονται Εβραίοι.
Άλλοι ονόμασαν τον Θεό που φαντάστηκαν «Εγώ είμαι Αυτός που είμαι» (JHWH), και κατάγονταν από τη περιοχή της Ιερουσαλήμ, και άλλοι τον ονόμασαν Elohim ή El, προφανώς από τις βόρειες περιοχές.
Ακόμα και αυτά τα ονόματα ωστόσο, είναι η μισή αλήθεια, διότι οι Εβραίοι δεν ήταν μονοθεϊστές για πολλούς αιώνες, και έτσι, ΚΑΙ Ο ΓΙΑΧΒΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟ.
Απλά, όταν μετά τους βαβυλώνιους επικράτησαν στην λυσσαλέα διαμάχη με τους λιγότερο δυνατούς, δηλαδή τους πολυθεϊστές Εβραίους, τότε…..έκοψαν από την ιστορία την γυναικεία θεότητα και έμεινε μόνος του ο Γιαχβέ.
Βέβαια, αν και οι αρχαιολογικές ανασκαφές εδώ και καιρό το έχουνε αναδείξει, το ότι οι ορθόδοξοι Εβραίοι δεν θέλουνε τίποτα σχετικό να ακούσουνε, απλά επιβεβαιώνει το άγχος για την αλήθεια.
Όμως η ρημάδα η αλήθεια, δεν ξέρει ούτε από «ιερά βιβλία» ούτε από……χήρους Θεούς!!![]()
![]()
![]()