ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΛΟΥΚΙΑΝΟΥ ΒΛΑΣΦΗΜΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χρίστος Έλ30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
15/07/2013, 13:53:31
Όσο για τον φόβο των τεράτων, των φαντασμάτων, των τιμωρών κτλ, οι αγνοί δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται. Εκείνοι που πρέπει να φοβούνται την Θεία Δίκη είναι οι εγκληματίες, οι παραβάτες, οι ιερόσυλοι.

Όλοι αυτοί οι χαρακτήρες της μυθολογίας δεν είναι πλασμένοι για να εμπνέουν τον τρόμο σε όσους δεν υπακούν στα ιερατεία. Είναι η ενσάρκωση της Θείας Τιμωρίας, όπως την σχηματίζει ο ανθρώπινος νους.

15/07/2013, 14:16:03
Σχετικά με το προηγούμενο, δηλαδή τις θρησκείες εξ' αποκαλύψεως, πράγματι δεν έχω γνωρίσει κάποια που να μην είναι εξ' αποκαλύψεως. Είναι καθαρά μια νεοεποχίτικη αντίληψη της "νέας ελληνικής θρησκείας" και θα ήθελα να μάθω που στηρίζον αυτήν την άποψη.

Ο μάντης Φινέας τιμωρήθηκε από τις Αρπυίες επειδή αποκάλυπτε τις βουλές του Δία. Ο Απόλλωνας έδινε στα μαντεία του χρησμούς μέσω της Πυθίας και των λοιπών ιερέων. Ο Όνειρος ήρθε στον ύπνο του Αγαμέμνονα να τον συμβουλεύσει για την Χρυσηίδα, η Αθηνά εμφανιζόταν με διάφορες μορφές δίνοντας πληροφορίες στον Τηλέμαχο και τον Οδυσσέα. Ο Ερμής και η Ίριδα διατρέχουν τον κόσμο των θεών και των ανθρώπων, για να μεταφέρουν θεία μηνύματα. Ο Κάλχας, ο Μόψος μαντεύουν, ο Ησίοδος ζητά την βοήθεια των κορών της Μνημοσύνης για να τραγουδήσει τα περασμένα, τα τωρινά και τα μελλούμενα...

Πως τώρα συμπεράνανε αυτοί ότι η ελληνική θρησκεία δεν είναι εξ' αποκαλύψεως... φαίνεται φοβούνται τις λανθασμένες ερμηνείες των προφητειών και απλώς δεν θέλουν να εξομοιωθούν με τον Χριστιανισμό γιατί τον μισούν. Όμως άλλη είναι η αλήθεια...

15/07/2013, 14:36:57
Χρίστος Έλ
quote:
Σχετικά με το προηγούμενο, δηλαδή τις θρησκείες εξ' αποκαλύψεως, πράγματι δεν έχω γνωρίσει κάποια που να μην είναι εξ' αποκαλύψεως.

Χρίστο, έβαλα σε quotes μόνο τη συγκεκριμένη φράση, αλλά επί της ουσίας, αναφέρομαι σε όλο σου το μήνυμα. Πρέπει να ψαχτείς σχετικά με τον όρο "εξ' αποκαλύψεως". Είναι πολύ συγκεκριμένος, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι, κρίνοντας από τα γραφόμενά σου.

There is no Dark Side of the Moon really. In fact it is all Dark.

15/07/2013, 14:54:36
DSM

Του βάζεις δύσκολες...ασκήσεις!
Θα κάψει, τις εναπομείνουσες ασφάλειες!!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

15/07/2013, 15:32:19
Πραγματικά οι περισσότερες (όλες μάλλον) θρησκείες (εκτός από μερικές φτιαχτές) είναι "εξ αποκαλύψεως" δηλαδή κάποιος/κάποια είχε μια υπερβατική εμπειρία κι από ξεκίνησαν όλα (άσχετα με τις μετέπειτα κοινωνικές/πολιτικές/καλλιτεχνικέ/φιλοσοφικές διαστάσεις που ίσως πήρε το πράγμα.
15/07/2013, 15:38:30
panpam

Απέχεις πόρρω της πραγματικότητας. Ξαναψάξτε την έννοια του όρου. Οι δημοσιογράφοι πολλές φορές κάνουν κακό. Ειδικά οι αμόρφωτοι ή/και ημιμαθείς. Και αναφέρομαι σε αυτούς, γιατί αυτοί συνήθως κατακρεουργούν τη γλώσσα μας, τόσο ορθογραφικά και συντακτικά, όσο και κυρίως εννοιολογικά (βλέπε "εξ απαλών ονύχων" ως ακροθιγώς, κλπ).

15/07/2013, 16:42:41
quote:

panpam

Απέχεις πόρρω της πραγματικότητας. Ξαναψάξτε την έννοια του όρου. Οι δημοσιογράφοι πολλές φορές κάνουν κακό. Ειδικά οι αμόρφωτοι ή/και ημιμαθείς. Και αναφέρομαι σε αυτούς, γιατί αυτοί συνήθως κατακρεουργούν τη γλώσσα μας, τόσο ορθογραφικά και συντακτικά, όσο και κυρίως εννοιολογικά (βλέπε "εξ απαλών ονύχων" ως ακροθιγώς, κλπ).

Δεν έχεις παρά να καταθέσεις τα όποια στοιχεία σε κάνουν να πιστεύεις αλλιώς (υποθέτω φτωχά γιατί θα τα έδινες αν υπήρχαν αντί να καταφεύγεις σε προσωπικά).
Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν θρησκείες που ισχυρίζονται ότι δεν είναι εξ'αποκαλύψεως, άλλο τι ισχυρίζεται κανείς κι άλλο το πόσο σοβαρός είναι ο ισχυρισμός.
15/07/2013, 16:56:18
panpam
quote:
Δεν έχεις παρά να καταθέσεις τα όποια στοιχεία σε κάνουν να πιστεύεις αλλιώς (υποθέτω φτωχά γιατί θα τα έδινες αν υπήρχαν αντί να καταφεύγεις σε προσωπικά).

Δεν έχω τίποτα προσωπικά, ούτε με εσένα, ούτε με τον Χρίστο. Πιθανώς να είναι βολικό να το βλέπεις έτσι. Όπως και το να θεωρείς, πως τα όποια στοιχεία μου είναι φτωχά.
Δεν έχω πρόθεση να το παίξω δάσκαλος. Ούτε να ανακατευτώ σε θρησκευτικά ζητήματα. Άλλωστε το έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, πως δεν μπαίνω σε τέτοιες συζητήσεις. Το θέμα μου είναι καθαρά αισθητικό.
Ωστόσο, πέραν της ευκολίας του στυλ "παράθεσε τα φτωχά σου στοιχεία", καλό θα ήταν να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο.

15/07/2013, 17:35:07
quote:

panpam
quote:

Δεν έχω τίποτα προσωπικά, ούτε με εσένα, ούτε με τον Χρίστο. Πιθανώς να είναι βολικό να το βλέπεις έτσι. Όπως και το να θεωρείς, πως τα όποια στοιχεία μου είναι φτωχά.
Δεν έχω πρόθεση να το παίξω δάσκαλος. Ούτε να ανακατευτώ σε θρησκευτικά ζητήματα. Άλλωστε το έχω δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, πως δεν μπαίνω σε τέτοιες συζητήσεις. Το θέμα μου είναι καθαρά αισθητικό.
Ωστόσο, πέραν της ευκολίας του στυλ "παράθεσε τα φτωχά σου στοιχεία", καλό θα ήταν να ανοίγουμε και κανένα βιβλίο.

Πάντως μπορείς να αναφέρεις θρησκείες που σου φαίνονται «μη εξ αποκαλύψεως» να το δούμε
15/07/2013, 18:00:07
quote:
panpam
Πάντως μπορείς να αναφέρεις θρησκείες που σου φαίνονται «μη εξ αποκαλύψεως» να το δούμε

Όχι. Δεν θα εμπλακώ σε άλλη μια ατέρμονη συζήτηση αμφισβήτησης. Ήμουν αρκετά σαφής. Όποιος ενδιαφέρεται, ας ψάξει μόνος του. Αν φυσικά το ενδιαφέρον του είναι γνήσιο.
Ας μασήσει μόνος του ο καθένας την τροφή του. Το αντίθετο είναι τουλάχιστον προσβλητικό, στο βαθμό που απευθυνόμαστε σε ενήλικες. Δεν είναι δυνατόν να ανοίγουμε συζητήσεις, και οι συμμετέχοντες να αγνοούν τα βασικά. Στο διάλογο προσέρχεσαι με τις γνώσεις σου. Αν προσέρχεσαι με την άγνοιά σου, δεν ονομάζεται διάλογος η διαδικασία, αλλά διδασκαλία. Κι όπως είπα παραπάνω, εγώ δάσκαλος δεν είμαι.

Θεωρώ εκ βαθέων πως πρέπει να αμφισβητούμε τα πάντα. Εξίσου όμως θεωρώ, πως το να ξαναμιλήσουμε για γεωκεντρισμούς, ιστορικότητες του Ιησού και αυθεντικότητες κειμένων, δεν έχει να προσφέρει τίποτα. Τουλάχιστον σε εμένα, αλλά αν το καλοσκεφτείς, και σε κανέναν.

15/07/2013, 18:04:06
quote:

«Μη εξ αποκαλύψεως»

Το, ΠΑΟ θρησκεία, θύρα 13, σου κάνει?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

15/07/2013, 21:46:17
quote:
Χρίστος Έλ
Δεν υπάρχει θρησκεία άνευ αποκαλύψεως. Αν ξέρεις καμμιά πες την μου να την μάθω.

Οι εθνικές θρησκείες των λαών πλην του Ιουδαϊσμού και των παραφυάδων του φίλε Χρίστο. Για παράδειγμα, στην εθνική θρησκεία των Ελλήνων δεν αναφέρεται πουθενά να έκλεισε ο Δίας συμβόλαιο με τους Έλληνες να γίνουν περιούσιος λαός του, ούτε τους έδωσε κλεμμένη γη βοηθώντας τους να εξοντώσουν τους νόμιμους κατοίκους της, και ακόμα περισσότερο δεν έστειλε κανένα γιο, κόρη, μπατζανάκη, και δεν ξέρω ποιόν άλλο να τους σώση.

*

15/07/2013, 22:33:55
quote:

quote:
Χρίστος Έλ
Δεν υπάρχει θρησκεία άνευ αποκαλύψεως. Αν ξέρεις καμμιά πες την μου να την μάθω.

Οι εθνικές θρησκείες των λαών πλην του Ιουδαϊσμού και των παραφυάδων του φίλε Χρίστο. Για παράδειγμα, στην εθνική θρησκεία των Ελλήνων δεν αναφέρεται πουθενά να έκλεισε ο Δίας συμβόλαιο με τους Έλληνες να γίνουν περιούσιος λαός του, ούτε τους έδωσε κλεμμένη γη βοηθώντας τους να εξοντώσουν τους νόμιμους κατοίκους της, και ακόμα περισσότερο δεν έστειλε κανένα γιο, κόρη, μπατζανάκη, και δεν ξέρω ποιόν άλλο να τους σώση.

*

Τί σχέση έχει αυτό με το εξ' αποκαλύψεως;

15/07/2013, 22:38:54
quote:

Χρίστος Έλ
quote:
Σχετικά με το προηγούμενο, δηλαδή τις θρησκείες εξ' αποκαλύψεως, πράγματι δεν έχω γνωρίσει κάποια που να μην είναι εξ' αποκαλύψεως.

Χρίστο, έβαλα σε quotes μόνο τη συγκεκριμένη φράση, αλλά επί της ουσίας, αναφέρομαι σε όλο σου το μήνυμα. Πρέπει να ψαχτείς σχετικά με τον όρο "εξ' αποκαλύψεως". Είναι πολύ συγκεκριμένος, και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι, κρίνοντας από τα γραφόμενά σου.

Καταλαβαίνω πως τα θέματά μου δεν σε ενδιαφέρουν, αλλά οι αναγνώστες περιμένουν την απάντησή σου, γιατί έχω καταρρίψει τουλάχιστον προς το παρόν την νεοεποχίτικη θέση με αναμφισβήτητα στοιχεία. Εκτός και αν ερμηνεύσεις το "αποκάλυψη" ως μη αποκάλυψη και ως κάτι διαφορετικό. Αλλά οι αναγνώστες περιμένουν να τους πεις.

15/07/2013, 22:42:19
Το "εκάς οι βέβηλοι" τί είναι, αφού δεν υπάρχουν θρησκείες εξ' αποκαλύψεως;

Επίσης θέλω να πω πως η όλη σας προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη. Θεωρείται μη ορθολογική την γεωκεντρική άποψη ή την ανάσταση του Χριστού, ενώ θεωρείται ορθολογικά εκείνα τα πράγματα τα οποία ένας κλασικός άθεος θα θεωρούσε εξίσου μη ορθολογικά και απίθανα. Δυο μέτρα και δυο σταθμά;

15/07/2013, 22:56:55
quote:
Χρίστος Έλ
Καταλαβαίνω πως τα θέματά μου δεν σε ενδιαφέρουν,

Σαφώς και θεωρώ τη θεματολογία και τις τοποθετήσεις σου παρωχημένες, ωστόσο, ειλικρινά σέβομαι την ευπρέπεια και την πραότητά σου.

quote:
Χρίστος Έλ
αλλά οι αναγνώστες περιμένουν την απάντησή σου, γιατί έχω καταρρίψει τουλάχιστον προς το παρόν την νεοεποχίτικη θέση με αναμφισβήτητα στοιχεία. Εκτός και αν ερμηνεύσεις το "αποκάλυψη" ως μη αποκάλυψη και ως κάτι διαφορετικό. Αλλά οι αναγνώστες περιμένουν να τους πεις.

Κανένας αναγνώστης δεν περιμένει εμένα και τις τοποθετήσεις μου. Αυτό δα έλειπε τώρα.

quote:
Χρίστος Έλ
Επίσης θέλω να πω πως η όλη σας προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη. Θεωρείται μη ορθολογική την γεωκεντρική άποψη ή την ανάσταση του Χριστού, ενώ θεωρείται ορθολογικά εκείνα τα πράγματα τα οποία ένας κλασικός άθεος θα θεωρούσε εξίσου μη ορθολογικά και απίθανα.

Θα προτιμούσα να μην με τσουβαλιάζεις. Νομίζω δεν είναι του ύφους σου, αλλά ούτε και του δικού μου.

15/07/2013, 22:58:38
Μακάρι Σέσοστρι να υπήρχαν ακόμη κλασικές θρησκείες, παρά νεοεποχίτικα κινήματα και νέο-Λουκιανοί.

Δεν είναι αυτό άρωμα αρχαίας Ελλάδας, είναι σκέτη παρωδία για μένα. Τί πάνε να αναβιώσουν οι κακομοίριδες αφού δεν σκέφτονται όπως ένας αρχαίος Έλληνας; Να παρουσίασουν με το ζόρι τους αρχαίους Έλληνες ως κάτι που δεν ήταν; Τουλάχιστον εμένα δεν με πείθουν.

Αν διάβασες τον Φιλοψευδή, τότε καταλαβαίνεις πως τα θαύματα και οι αποκαλύψεις αποδίδονται κυρίως στις ελληνικές, αιγυπτιακές, φοινικικές, χαλδαϊκές θρησκείες... και όχι τόσο στις ιουδαϊκές...

15/07/2013, 23:03:47
quote:

quote:
Χρίστος Έλ
Καταλαβαίνω πως τα θέματά μου δεν σε ενδιαφέρουν,

Σαφώς και θεωρώ τη θεματολογία και τις τοποθετήσεις σου παρωχημένες, ωστόσο, ειλικρινά σέβομαι την ευπρέπεια και την πραότητά σου.

quote:
Χρίστος Έλ
αλλά οι αναγνώστες περιμένουν την απάντησή σου, γιατί έχω καταρρίψει τουλάχιστον προς το παρόν την νεοεποχίτικη θέση με αναμφισβήτητα στοιχεία. Εκτός και αν ερμηνεύσεις το "αποκάλυψη" ως μη αποκάλυψη και ως κάτι διαφορετικό. Αλλά οι αναγνώστες περιμένουν να τους πεις.

Κανένας αναγνώστης δεν περιμένει εμένα και τις τοποθετήσεις μου. Αυτό δα έλειπε τώρα.

quote:
Χρίστος Έλ
Επίσης θέλω να πω πως η όλη σας προσέγγιση είναι εντελώς λανθασμένη. Θεωρείται μη ορθολογική την γεωκεντρική άποψη ή την ανάσταση του Χριστού, ενώ θεωρείται ορθολογικά εκείνα τα πράγματα τα οποία ένας κλασικός άθεος θα θεωρούσε εξίσου μη ορθολογικά και απίθανα.

Θα προτιμούσα να μην με τσουβαλιάζεις. Νομίζω δεν είναι του ύφους σου, αλλά ούτε και του δικού μου.

Εντάξει, απλώς μου φάνηκε περίεργο επειδή συμμετέχεις σε αυτήν την συζήτηση γιατί δεν απαντάς επί της ουσίας, μια και έχεις γράψει τόσα.

Μπορεί αυτά τα θέματα να έχουν χιλιοσυζητηθεί, όμως γι' αυτό υπάρχει η συζήτηση και μπορεί να ακούσεις πρωτότυπες προσεγγίσεις.

15/07/2013, 23:23:08
quote:
Χρίστος Έλ
Εντάξει, απλώς μου φάνηκε περίεργο επειδή συμμετέχεις σε αυτήν την συζήτηση γιατί δεν απαντάς επί της ουσίας, μια και έχεις γράψει τόσα.

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο, αλλά το ζήτημα του "εξ αποκαλύψεως", είναι εξαιρετικά σημαντικό, αν κατανοηθεί ορθά. Πιθανότατα είναι ακριβώς στο κέντρο του προβλήματος, κι αν υποθέσουμε πως είναι πραγματικά έτσι, μάλλον η συμμετοχή μου ήταν επί της ουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχω σκοπό να επεκταθώ. Οι απόψεις μου επί του ζητήματος είναι εξωτικά προσωπικές.

15/07/2013, 23:27:31
Φυσικά και διαφωνώ με την άποψη του Λουκιανού. Δεν είναι δυνατόν να ήταν όλοι αγύρτες, και αν ήταν ας μας αποδείξει πως. Πρόκειται το λιγότερο για πνευματική δύναμη που δεν πρόκειται ποτέ να εξηγηθεί με την επιστήμη της φυσικής, αλλά στην καλύτερη μόνο να περιγραφεί. Ένας ψευτομάγος θα μπορούσε πολύ εύκολα να εκτεθεί. Εγώ πιστεύω στα θαύματα, ανεξάρτητα αν αυτά επιτελούνται με την βοήθεια πονηρών ή αγαθών πνευμάτων.

Ωραία εκείνη η εποχή, τώρα ζούσε μέσα στην βαρετή τεχνολογία όπου όλα είναι προβλέψιμα και μηχανικά...μόνο τα όνειρα μας έμειναν.