- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Στο πρόβλημα της πηγής της Ηθικής δόθηκαν δύο λύσεις:
Άλλοι από τους φιλοσόφους δέχθηκαν ότι η ηθική έχει την πηγή της στην εμπειρία και αυτή η θεωρία ονομάζεται "εμπειρισμός".
Αντιθέτως, άλλοι φιλόσοφοι πιστεύουν ότι πηγή της ηθικής είναι όχι τα εμπειρικά στοιχεία.
Έτσι ο Καρτέσιος πίστευε ότι οι ηθικές ιδέες είναι έμφυτοι, ο δε Λάϊμπνιτς δεχόταν ότι υπάρχουν στον άνθρωπο οι προδιαθέσεις για την ανάπτυξη των ηθικών ιδεών. Την αντίληψη αυτή , κατά την οποία οι πηγές της ηθικής ευρίσκονται εκτός της εμπειρίας, ονομάζομε "ηθικό απριορισμό", διότι θεωρούμε την αρχή της ηθικής ανεξάρτητη από την πείρα, σαν κάτι το οποίο υπάρχει εκ των προτέρων (A PRIORI) εν σχέσει με την εμπειρία. Στον απριορισμό ανήκει και ο Καντ, διότι διδάσκει ότι Η ΗΘΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ στον άνθρωπο είναι αντιπρόσωπος του υπερεμπειρικώς υπάρχοντος ηθικού νόμου.
Στον εμπειρισμό υπάγεται και ο εξελεκτικισμός ο οποίος διδάσκει ότι η ηθική διαμορφώνεται εξελικτικά με την προσαρμογή (Σπένσερ).
Πάντως, εγώ δεν επανέρχομαι στο θέμα της συνείδησης αφού δεν είναι το αντικείμενό μας.
Φιλικά
Κηφεύς
Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.
Αν αφησουμε στην ακρη, αυτά που ειπαν κατά καιρους οι διαφοροι φιλοσοφοι, και που σιγουρα εχουν αξια, μα σε ορισμενα σημεια, προσωπικα βρηκα πως υπαρχει δυσκολια στο να προχωρησει καποιος, (σε αυτογνωσια) μιας και φτανεις σχεδον παντα και αναρωτιωσαι,
ποιος εχει δικαιο,
αυτος η εκεινος,
όπως και, αν υπαρχει ψυχη, θεος, άλλη ζωη, και παει λεγοντας…
Όπως λοιπον οι σκεψεις μας, που εχουν αξια, μα που ποτε δεν αναρωτηθηκαμε σοβαρα, μηπως και συγχρονως μας δυσμευουν, (σαν γνωση, συμβιβασμος αποτελεσματων, εμπειριων, κλπ κλπ)
Να σας ερωτησω,
για ποια ηθικη μιλατε?
Για την ηθικη που εχει, η βασιζεται σε καποιο υποδειγμα?
Χρειαζετε να είναι κανεις Αριστοτελης η Πλατωνας, για να δωσει απαντηση σε αυτό?
Αν αυτό που κανεται, (κοινως η δραση σας) είναι ελευθερη από την σκεψη, την ιδεα, και προπαντως τα πιστευω σας, δεν εχει αναγκη από καποιο υποδειγμα, μα ουτε κατά διανοια μπαινει ποτε σε καποιο καλουπι, ενός φανταστικου θεου εντολαρχη….
Αν ο θεος εντολαρχης, υπαρχει στη συνειδηση μας, κατά συνεπεια
οι οποιες βιαιοαιματηρες δραστηριοτητες, σε οποιοδηποτε επιπεδο,
δημιουργουν τα αντιθετα τους,
και φυσικα μια ηθικοποτισμενη δραστηριοτητα, (οι περισσοτερες καλες πραξεις), δεν είναι άλλο, απο το τροποποιημενο μερος, του βιαοαιματηρου εαυτου μας.
Αν τα παραπανω τα δειτε σαν γεγονος,
πως διλαδη η κοινωνικοθρησκευτικη ηθικη, είναι οπως τα εσωρουχα μας,(κρυμμενα, αλλαζονται και πλενονται),
Τι άλλο μενει να δει καποιος?
Αν η ηθικη είναι μερος του γνωστου, ότι και να πουμε, υποθεσουμε η και καταλαβουμε, τι θα αλλαξει σε σας?
Υπαρχει κατι, που δεν είναι το γνωστο (σαν ψ.χρονος),
που η κινηση του είναι ομορφια,
και δεν εχει αναγκη από εσωρουχα,
γιατι όπως και να εχει…λαμπει?
Φίλε μου σωστά μιλάς για το ζήτημα και δεν είναι καθαρά μαθηματικοφυσικής αντικείμενο, όπως συζητείται, αλλά πιο
πολύ ανθρωπολογίας και φιλοσοφίας, νομίζω, όπως και το θέτεις…
Σωστά λες επίσης ότι την ηθική την ανακαλύπτεις μέσα σου
( αν σε διάβασα καλά…) και όχι κάτι που το χτίζεις ή το
αναγνωρίζεις ως ζώο της ζούγκλας..
Φίλε μου, υπάρχει η ηθική και το ζητούμενο είναι πόσο θέλουμε να
τη βρούμε και πόσο ζητάμε άλλοθι γιατί την χάνουμε….
Νομίζω, δηλαδή…
Καλωσόρισες στο topic.
Έχω δύο ερωτήσεις να σου κάνω.
1. Τι εννοέις με τον όρο "βιαιοαιματηρες δραστηριοτητες" και επίσης "βιαοαιματηρός εαυτός μας". Δηλαδή δεν καταλαβαίνω το επιθετικό προσδιορισμό "βιαιοαιματηρός" γιατί δεν τον έχω ξανακούσει.
2. Λες:
quote:
Αν ο θεος εντολαρχης, υπαρχει στη συνειδηση μας, κατά συνεπεια οι οποιες βιαιοαιματηρες δραστηριοτητες, σε οποιοδηποτε επιπεδο, δημιουργουν τα αντιθετα τους
Παρ' όλο που αγνοώ τον όρο βιαιοαιματηρός, η ερώτηση είναι: αν στην συνείδηση κάποιου δεν υπάρχει κανένας εντολάρχης θεός, ούτε οποιοσδήποτε άλλο είδος θεού, αυτό σημαίνει κατά την άποψή σου ότι αυτός στερείται ηθικής συνείδησης?
quote:
Αγαπητέ Πλάτων,
Καλωσόρισες στο topic.
Έχω δύο ερωτήσεις να σου κάνω.1. Τι εννοέις με τον όρο "βιαιοαιματηρες δραστηριοτητες" και επίσης "βιαοαιματηρός εαυτός μας". Δηλαδή δεν καταλαβαίνω το επιθετικό προσδιορισμό "βιαιοαιματηρός" γιατί δεν τον έχω ξανακούσει.
Γεια σας παιδες, (αν και εχω τα χρονακια σας, και με το παραπανω)
Νομιζω πως οσοι γραφουν σε αυτό το φορουμ, μιλωντας για αυτογνωσια, κατι αφηνει ο καθενας φυσικα με τον τροπο του.
Η δυσκολια είναι, στο τι θα βιωσει ο άλλος, από αυτό που ισως εμας, ωφελησε.
Ο Βιαοαιματηρος εαυτος, σαν ιδεα θα σου πως το αντελυφθηκα φιλε GALEX.
Γνωριζεις φυσικα τον Ηρακλειτο. Πανε χρονια που διαβασα ένα του αποφθεγμα.
Εγραφε,
Οι ανθρωποι είναι κακοι,
Τι ηθελε να πει, γιατι το εγραψε, και γιατι ηταν τοσο κατηγορηματικος?
Περασε καιρος που το σκεφτομουν, ειχα βγαλει τον εαυτουλη μου φυσικα εξω….μα ένα βραδυ καθως κοιταγα της ειδησεις, συνειδητοποιησα, πως το μεγαλυτερο μερος τους, αναφεροταν σε βιαια και αιματηρα γεγονοτα…
Πολεμοι, σκοτωμοι, τσακωμοι, καταστροφες… παντα ηταν η πρωτη ειδηση.
Ποτε π,χ δεν ειχαν σαν πρωτη ειδηση, καποιο γιατρο, που σωζει καθημερινα τοσες ζωες με τις επεμβασεις του….
Ειμαστε λοιπον, σαν εαυτος κατι σαν αποτελεσμα που εχει διαμορφωθει, και συνεχιζει να διαμορφωνεται….
Και η κουλτουρα μας, βασικα είναι βιαιοαιματηρη, δεν ξερω αν ειδες ένα φιλμ του Μελ Γκιψον, με τον παραφορο ραβδισμο του Ιησου….Και ο ιησους να μην ηταν, τι θα αισθανοσουν σημερα αν το εβλεπες?
Σκεψου πως εκεινη την εποχη, το μαστιγωμα ηταν θεαμα…Δηλαδη, καποιος παρεβρισκωταν φυσιολογικα σε τετοια θεαματα, μα και χειρωτερα.
Αυτος είναι ο Βαιοαιματηρος, και ο σημερινος ανθρωπος απλα εχει μετατοπισει, η κρυψει με την κουλτουρα η και θρησκευτικη προπαγανδα, ότι φερει μεσα…
quote:
2. Λες:
quote:
________________________________________Παρ' όλο που αγνοώ τον όρο βιαιοαιματηρός, η ερώτηση είναι: αν στην συνείδηση κάποιου δεν υπάρχει κανένας εντολάρχης θεός, ούτε οποιοσδήποτε άλλο είδος θεού, αυτό σημαίνει κατά την άποψή σου ότι αυτός στερείται ηθικής συνείδησης?
Βλεπεις φιλε μου, ο εντολαρχης θεος είναι η διαπαιδαγωγηση που εχουμε.
Αν δεν υπαρχουν οι 10 εντολες, ο εντολαρχης θεος ισως λεγεται Μαρχ, μα υπαρχει παντα καποια διαμορφωση.
Δεν εισαι ποτε ελευθερος από καποιο μοντελο.
Αυτό που βλεπω, είναι πως το μοντελλο είναι περιορισμενο.
Αλλες εποχες, οι αιματοχυσιες ηταν αποδεκτες, σημερα είναι καταδικαστεες…
Αν παρεις τον ανθρωπο της Ρωμης μεσα από το κολοσεο, και τον σημερινο Ρωμανιστα από το Σταδιο ποδοσφαιρου, τι αλλαζει?
Είναι λιγοτερο βιαιοαιματηρος?
Και για να μην ξεχασω το φιλο Τρεχαγυρευε,
λει να βρουμε την ηθικη μεσα μας…Μου φερνει στο μυαλο Σωκρατη που ελεγε πως ο δαιμονας του, δεν επετρεπε να πραξει κατι κακο….
Θα επανελθω...
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 16/05/2008 23:08:01
θέσεις σου το λιγότερο υγιείς. Πόσο αλήθεια αυτό που λές
για τα…βαμπίρ που είμαστε, για τη βία που λατρεύουμε και δεν εννοούμε να πάψουμε να δικαιολογούμε τον εαυτό μας γι’ αυτό …
Φίλε μου είναι έτσι όπως τα λες, όλοι μας παριστάνουμε τους
σωστούς και ευηπόληπτους , αλλά κρύβουμε ένα βαμπίρ μέσα μας…
Το θέμα είναι ότι μέσα μας κι΄όχι έξω μας, υπάρχει κάτι
πολύτιμο που έχουμε κι αγνοούμε εσκεμμένα γιατί προτιμάμε
αυτό που έχουμε διαλέξει: Το ζώο που υπάρχει μέσω της σάρκας μας…
Σε καταλαβαίνω φίλε μου Πλάτωνα… Έτσι είναι εμείς είμαστε οι διάβολοι που λέω κι εγώ , εμείς είμαστε οι πεπτοκότες άγγελοι
κι ο Θεός κάνει απέλπιδες προσπάθειες να μας σώσει δείχνοντας
μας τόσα όμορφα πράγματα που μπορούμε να έχουμε κι εμείς τα καταστρέφουμε…
Όσο για την ηθική: είναι η ομορφιά που υπάρχιε πραγματικά, άμα θέλουμε τη βλέπουμε ή άμα θέλουμε βρίσκουμε διακιολογίες για να
την αγνοήσουμε, αυτή που στέκεται λαμπερή μπροστά μας και ψάχνουμε δικαιολογίες γι' αυτό που διαλέξαμε να είμαστε...
quote:
Νομιζω πως οσοι γραφουν σε αυτό το φορουμ, μιλωντας για αυτογνωσια, κατι αφηνει ο καθενας φυσικα με τον τροπο του.Η δυσκολια είναι, στο τι θα βιωσει ο άλλος, από αυτό που ισως εμας, ωφελησε.
Δύσκολο ναι, αδύνατο όχι. Προσωπικά έχω πάρει αρκετά απο αυτά που διαβάζω αλλά οχι μέσω της απλής τοποθέτησης αλλά μεσα απο την έμπνευση που τα γραφόμενα επιτρέπουν ετσι ωστε να γίνεται μια κάποια μορφή σύνδεσης με τον εσωτερικό μας εαυτό.
quote:
Αυτος είναι ο Βαιοαιματηρος, και ο σημερινος ανθρωπος απλα εχει μετατοπισει, η κρυψει με την κουλτουρα η και θρησκευτικη προπαγανδα, ότι φερει μεσα…
Ο φόβος Πλάτωνα, ο φόβος και η ανασφάλεια της σκεψης, είναι οι βαθύτερες αιτίες όλου αυτού του γεγονότος που παρουσιάζεις και που ολοι γνωρίζουμε.
Η σκέψη φοβάται να χάσει τα όρια και να βρεθεί στην αστάθια του απέραντου. Μόλις κάτι την ξεβολέψει, τρομαζει και επιτίθεται.
Αν παρατηρήσουμε γύρω μας, θα ΄δούμε οτι ενας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζεί για να εργάζεται και να ''μαζεύει'' χρήματα και αντικείμενα. θεωρεί οτι ετσι θα εχει ασφάλεια για το μέλλον...
Δεν είναι αυτή μια μεταβίβαση του εσωτερικού προβλήματος στον εξωτρικό κόσμο? Το εσωτερικό κενό προσπαθεί να καλυφθεί με εξωτερικές σκαλωσιές.
Αυτό το κενό γεμίζουν οι θρησκείες με το καθηκοντολόγιο που παραθέτουν. Μια επιφανειακη σταθερότητα.
Ομως μια ερώτηση...
Πιστεύεις οτι μπορεί ενας άνθρωπος να ζήσει χωρίς κανένα σταθερό σημείο που να δίνει την αίσθηση της ασφάλειας?
quote:
Φίλε μου είναι έτσι όπως τα λες, όλοι μας παριστάνουμε τους
σωστούς και ευηπόληπτους , αλλά κρύβουμε ένα βαμπίρ μέσα μας…
Ενα μικρό βαμπιράκι
ε όλοι το έχουμε.
Τρεχαγύρευε παρατηρώ οτι το δικό σου εχει αρχίζει και γίνεται πιο απαλό...αδυνάτισε..
Φιλικά
Edited by - nst on 17/05/2008 10:26:06
να τη φτάσουμε και να φτάσουμε τον εαυτό μας...
Αλλά αυτό δεν είναι για μένα, τουλάχιστον επειδή είμαστε βάρβαροι,
όχι πλέον, αλλά γιατί η σημερινή ζωή είνια άκρως ρομποτική
και δεν μας βοηθάει να είμαστε άνθρωποι, πόσο μάλλον τώρα που έχουμε όλοι μας περισσότερο ευαισθησά και λεπτότητα...
Κάποιος ή κάποιοι δεν μας θέλουν τόσο λεπτούς...
Ο όρος "βιαιοαιματηρός", αν και αδόκιμος γραμματικά και συντακτικά, ωστόσο πρέπει να πω ότι είναι ευφυής. Μου έδωσες να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς.
Αυτό το αναθεματισμένο το βαμπίρ είναι που μας κάνει, ειδικά τους έλληνες οδηγούς, όταν πέσουμε σε κανένα ατύχημα, να βγαίνουμε και να ρωτάμε "σκοτώθηκε κανείς" και τρέχουμε στο τόπο του ατυχήματος για να δούμε αίματα. Όχι για να βοηθήσουμε αλλά για να ικανοποιήσουμε την ανασφάλειά μας που ευτυχώς δεν είμαστε εμείς στην θέση του δυστυχούς. Και όσο σοβαρότερο το ατύχημα τόσο μεγαλύτερη η ανακούφισή μας.
Το ότι ο άνθρωπος είναι κακός, του Ηράκλειτου, το έχω διαβάσει κι' εγώ σ' ενα βιβλίο του Αξελού "Ο Ηράκλειτος και η Φιλοσοφία του". Κοίτα, τις ίδιες σκέψεις είχα κάνει κι'εγώ τότε που το διάβασα, προ περίπου 15 χρόνια.
Θεωρώ όμως ότι ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και καλός και κακός.
"΄Η χαρίεν εστ' άνθρωπος, αν άνθρωπος ή" είπε ο Μένανδρος.
Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Ο κόσμος που ζούμε είναι δυικός. Το καλό θαυμάσια θα μπορούσε να είναι μία έκφανση του κακού ειδωμένο από διαφορετικό πρίσμα, ή ειδωμένο μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, και ακριβώς αντιστρόφως. Ουδέν κακόν αμιγές καλού...
Αλλά όπως έγραφε κι ο Σμαράγδινος πίνακας του Ερμή του Τρισμέγιστου: "Τα εν τοις άνω ως τα εν τοις κάτω και τα εν τοις κάτω ως τα εν τοις άνω" που σημαίνει ότι αυτά που συμβαίνουν στον μικρόκοσμο, τηρουμένων των αναλογιών, συμβαίνουν και στον μέγιστο κόσμο και αντιστρόφως. Και όταν έγραφε "ΑΝΩ" ο σμαράγδινος πίνακας εννούσε τα πέραν των γήινων φυσικών και "ΚΑΤΩ" εννούσε τα επί της γής φυσικά. Ο σμαράγδινος πίνακας λέγεται ότι ήταν αναρτημένος στο μαντείο των Δελφών, μαζί με το γνωμικό "Γνώθι σ' εαυτόν".
Ο άνθρωπος δεν είναι παρά μία μικρογραφία (μικρόκοσμος) του θεού. Και αφού ο άνθρωπος πλάστηκε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση του θεού, και αφού ο άνθρωπος είναι ταυτόχρονα και καλός και κακός, κατά συνέπεια και ο θεός είναι ταυτόχρονα και καλός και κακός.
Αλλά μήπως έτσι δεν είναι?
Αυτές οι συνήθειες γίνονται κοινές πρακτικές «νόμοι» που με την σειρά τους γίνονται νομιμόφρονες (ψεύτικες) συμπεριφορές που οποιαδήποτε παράβαση αυτόν τιμωρείτε .
Ο φόβος αυτόν των ποινών (υλικών ή πνευματικών) μας κρατά δέσμιους, ανήμπορους να κατανοήσουμε την διάφορα ανάμεσα στην ηθικότητα και την νομιμότητα , στο τι οφείλουμε να πράττουμε έχοντας μια αυτόνομη και «ελεύθερη βούληση» που θα καθορίζει τις ηθικές μας άξιες και πράξεις, από τις νόμιμες πράξεις που αναφέρονται σε εξωτερικές μόνο ενέργειες και που είναι σύμφωνες με τους νόμους του κάθε «εξωτερικού» πρέπει .
Πράγματι φίλε Πλάτωνα, ο σκοτεινός Ηράκλειτος έλεγε τους ανθρώπους «κακούς» αναγνωρίζοντας το αντίθετο (αν και ο λόγος που απομακρύνθηκε από τους ανθρώπους ήταν άλλος) …
.
Αλλά έλεγε και κάτι άλλο … «εδιζησάμην εαυτόν» δηλαδη «Αναζήτησα τον εαυτό μου.» αντιλαμβάνομαι το «γνώθι σαυτόν» μια συνεχή έρευνα, αυτοπαρατήρηση, που πρέπει όλοι να κάνουμε… «εάν δεν αναζητήσεις το ανέλπιστο δε θα το βρεις».