- " ΟΤΙ ΣΑΣ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ..." μέρος Β' - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
quote:
Ξέρεις τώρα σκέφτηκα και κάτι ακόμη. Μήπως,λέω μήπως
αυτά τα λυπηρά όντα,μέσα στην αγωνία του να υπάρχουν
θέλουν κατά βάθος το εσοτέρικα ΠΑΝΤΑ ΔΥΝΑΤΟ,για να
αιτιολογούν την ύπαρξή τους; !!! Χμμ...
Φίλη kapodistria, νομίζω πως όντως "έχεις πιάσει το νόημα"! Πράγματι σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα υπαρξιακό και ζήτημα Ταυτότητας -έστω και μέσω ετεροκαθορισμού. Ούτως ή άλλως η λεγόμενη ετερο-αναφορά είναι μία λειτουργία απαραίτητη για τη δόμηση του "Εγώ" μας. Ένα προβληματικό ζήτημα είναι βέβαια πως το Εγώ κάποιων γίνεται τρομακτικά αδηφάγο και με συνεχόμενη αντίθεση απέναντι στον εξωτερικό κόσμο. Δυστυχώς δε μαθαίνουν να λειτουργούν πιο συναινετικά και να συμβιβάζουν κάποιες αντιφάσεις σε πιο "ολιστικές"-συνθετικές μορφές καθώς μεγαλώνουν, και εξακολουθούν πάντα να λειτουργούν σαν πληγωμένα παιδιά, πάλι δυστυχώς, πληγώνοντας τους άλλους, μερικές φορές ανεξίτηλα και αμετάκλητα...
-----------------
alex22, αυτά που σου έγραψα παραπάνω αναφέρονταν καθαρά και μόνον στις ιδέες που ανέπτυξες στα μηνύματά σου.
Όπως και να έχει, θεωρούμε ειλικρινά πως ενδιαφέρεσαι για τον χώρο και ότι -από τις θέσεις που λαμβάνεις- "αγωνίζεσαι" κι εσύ για να βελτιώνεται.
Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα (περιττολογόντας μάλλον θα πω ότι τα έχουμε θίξει ουκ ολίγες φορές -και τους τελευταίους καιρούς μάλιστα) δραττόμενος της ευκαιρίας:
- Η ευρύτερη θεματολογία του ESOTERICA, δεν είναι φυσικά αυστηρά Εσωτεριστική. Αυτό αφορά όλες τις δραστηριότητες του χώρου/φορέα, και φυσικά την Κοινότητα Διαλόγου του. Μία γενική οπτική της θεματολογίας μας μπορεί να διαμορφώσει κάποιος ρίχνοντας μία ματιά τόσο στις θεματικές κατηγορίες των Forums, όσο και στις κατηγορίες στις οποιές κατατάσσονται τα άρθρα και τα νέα μας όπως αυτές φαίνονται στην Κεντρική Σελίδα του ESOTERICA, για παράδειγμα. Σίγουρα όμως, αποκτά μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα με την παρακολούθηση των θεμάτων των οποιονδήποτε δραστηριοτήτων του χώρου επί ένα επαρκές χρονικό διάστημα.
Ουδέποτε έχουμε δηλώσει κάτι διαφορετικό.
- Στα πλαίσια των ενδιαφερόντων λοιπόν του χώρου, η σύγκρουση ιδεών εσωτεριστικής προέλευσης και επιστημονικής, ή καλύτερα μεταξύ των ιδεών των Εσωτερισμών και των απόψεων Επιστημονικού τύπου, αποτελεί σαφώς τμήμα της προβληματικής των διαλόγων μας.
Δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι διαφορετικά. Κάτι άλλο θα ήταν μονομερές, υπέρ του ενός ή του άλλου δρόμου αναζήτησης της Αλήθειας(χωρίς να σημαίνει αυτό καθόλου πως δεν θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να συνδυαστούν), και σίγουρα δεν ταιριάζει με την νοοτροπία του χώρου.
Ανάλογες συγκρούσεις που αφορούν τα ενδιαφέροντα του χώρου είναι για παράδειγμα, μεταξύ Θρησκειών και Εσωτερισμών, μεταξύ Θρησκειών και Επιστημών ή Φιλοσοφιών κ.ο.κ.
Ο αγαπητος Εαρινός, πιο πάνω, πολύ σωστά παραθέτει ένα κείμενο που συντείνει και αυτό στην υπόθεση πως υπάρχουν πολλοί Εσωτερισμοί και όχι ένας και εννιαίος. Από τη δική μου προσωπική πορεία των 25 ,πάνω-κάτω, ενεργών ετών στον χώρο, μπορώ κι εγώ να στο διαβεβαιώσω. Βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη, την οποία πάντως μπορώ σαφώς να στηρίξω με πλήθος δεδομένων και στέρεων επιχειρημάτων.
Τώρα, σχετικά με την υποτιθέμενη μεροληπτική υποστήριξη της μίας ή της άλλης πλευράς από την "επίσημη" πλευρά του χώρου, θα σου πω ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Προσέχουμε ιδιαίτερα στο να μην χρωματίζουν οι οποιεσδήποτε απόψεις μας τις αποφάσεις μας -το οποίο και θα ήταν το κατακριτέο νομίζω. Άλλωστε, έχω την εντύπωση, πως πολύ σκληρότερα έχουμε κατακρίνει την έλλειψη σεβασμού από την πλευρά Θιασωτών του σκεπτικισμού ή της επιστημονικής σκέψης (που δυστυχώς πάρα πολύ συχνά είναι απλώς και μόνον "επιστημονικοφανής") ή διαφόρων υποτιθέμενων ορθολογιστών. Αυτό δε έχει συμβεί πολλές φορές -νομίζω δε πως είναι συμβάντα γνωστά σε πολλούς φίλους/ες συμμετέχοντες.
Είμαστε βέβαια συνηθισμένοι, επαναλαμβάνω, να δεχόμαστε κριτική για το ότι δρούμε μεροληπτικά υπέρ της οποιασδήποτε μίας πλευράς εναντίον της άλλης και μπορεί κάποιος -με αντικειμενική ματιά- να βρει ακόμη και στην ίδια συζήτηση να "κατηγορούνται" μέλη της ομάδας συντονισμού των Forums για μονομέρεια και από τις δύο πλευρές! (χριστιανοί vs ελληνοκεντρικών, εσωτεριστές/μεταφυσικοί vs σκεπτικιστών κ.ο.κ.)
- Τελειώνω βέβαια λέγοντας πως αυτό απέναντι στο οποίο μόνον μπορούμε και δικαιούμαστε να παρέμβουμε είναι η αγένεια, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στον άλλο άνθρωπο, η καταστροφική κριτική κ.λπ. και ο κατάλογος αυτός δεν μπορεί να εξαντληθεί εδώ βέβαια, αλλά νομίζω οι συμμετέχοντες έχουν ήδη λάβει μία ιδέα...
Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα συμμετοχής κατά προτεραιότητα σε κάποιο από τα -φαινομενικά πολλές φορές- αντίθετα συστήματα ιδεών και γενικότερα σκέψης.
Η γνώμη μας είναι πως οι Ιδέες οφείλουν να συγκρούονται, να συντίθονται ή να αποδομούνται, να αγωνίζονται για επικράτηση μέσα στα πλαίσια μίας υγιούς εξελικτικής πορείας και χωρίς να καταστρατηγούνται πάνω απ'όλα τα Ιδεώδη του Ανθρωπισμού και του ουσιώδους Διαφωτισμού. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί ο Πολιτισμός που συνεχώς δημιουργούμε!

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
Αν ο Admin και οι υπολοιποι ειχαν την παραμικρη επαφη με αυτα τα θεματα θα τους ειχαν μπαναρει ολους για το καλο τους, γιατι το μονο πο κανουν οσο συνεχιζουν να "συζητανε" ειναι να διευρηνουν την πολωση του εγω τους και να βυθιζονται στην Αβυσσο. Η πολωση του εγω γενικα δεν ειναι καλο πραγμα, αλλα ειναι προτιμοτερη η πολωση του εγω που κοιταει προς τα πανω-πνευμα και λειτουργει ως αντισταθμισμα της γενερικοτερης αρρωστιας που οδηγει σε αυτοκαταστροφη(γιατι το μονο πυ μπορειτε επι της ουσιας να με κατηγορησετε για την γενικοτερη κατασταση ειναι οτι η "συγκρουση" με τον Χριστο απλα επιταχυνει την διαδικασια). Η θηλυκη μεριμνα του Admin και των υπολοιπων ειναι καταστροφικη τοσο και για αυτους που φανερα υπερασπιζεται καθαρα για το Εγω του, οσο και των υπολοιπων που αναζητουν κατι καλυτερο απο αυτο το μερος. Θα ελεγα ξανα οτι ο Admin πρεπει να αυτομπαναριστει για να σωσει το μερος, αλλα
θα μπορουσε ισως να διορθωσει λιγο την υποκριτικη και υπουλη(θηλυκη) σταση του, ουτως οστε να μην εχουν αφορμες τα τρολ, αλλωστε δεν ηρθα για να κατσω.
Αμα δεν δωσουν και οι "θεοι" το παραδειγμα δεν ξερω τι μπορει να γινει για να αλλαξει η κατασταση.
Προφανως και οι ιλλουμινατι δικαιως παιζουν μαζι σας, γιατι αυτο σας ταιριαζει.
Οσο συνεχιζεται αυτη η κατασταση απλα θα μεγεθυνεται αυτο που εισαστε και εγω επειδη ειμαι θεος στην χειροτερη περιπτωση να σταυρωθω. :p
Εχει ομως και ο καιρος γυρισματα.
Edited by - Αγνοούμενος on 23/06/2011 14:38:14
Ναί , οφείλω να ομολογήσω ότι συμπεριελάμβανα ΚΑΙ σένα στην αναφορά μου...και όχι αναιτίως -κατα την γνώμη μου- , ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι κατάλαβες τι εννοούσα και θα μεινει εκεί το όλο θεμα και δεν θα συνεχισθεί , προσωπικά θα επιδιώξω έναν υγιή διάλογο μαζί σου και πραγματικά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα να ορίσω γέφυρες επικοινωνίας με έναν άνθρωπο που ιδεολογικά -ενδεχομένως- έχω διαφορετικές προσεγγίσεις αλλα ωστόσο μας ενώνει κάτι κοινό...
Η Ανθρωπιά και η κοινή μας συμπόρευση στην διερεύνηση του κόσμου , απο διαφορετικούς ενδεχομένως δρόμους αλλα αυτό δεν είναι κάτι το κακό .... θα έλεγα το αντίθετο μάλιστα...
Παρεπιμπτόντως , θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για λόγια που είπα για σένα και παραδέχομαι ότι ήταν μεγάλο λάθος μου και εκτροπή μου και δεν είχα το δικαίωμα να το κάνω...συγγνώμη!!!
Θα ζητήσω επίσης συγγνώμη επι τη ευκαιρεία και απο το φόρουμ και τους συντονιστές σαν ομάδα αλλα και προσωπικά απο τον καθένα και ασφαλώς και απ'ολους τους συνδικτύους που ενδεχομένως έφερα σε δύσκολη θέση...λάθος μου!!!
Πρόθεσή μου , ήταν πάντα να επιδεικνύω σεβασμό σε όλους τους συνανθρώπους μου και αντοχή στο διαφορετικό , προσβλέποντας πάντα να βλέπω πίσω απο την κουρτίνα των λόγων και των συμπεριφορών και να αντιλαμβάνομαι την ψυχική κατάσταση του/ων απέναντί μου...και ομολογώ ότι ορισμένες φορές το "έχασα"....
Σε καλώ φίλε μου σε μια υγιή ανταλλαγή απόψεων -όχι κατ'ανάγκη συμφωνία- με σεβασμό του ενός προς τον άλλο και όλων μας προς τους υπολοίπους...είναι πολύ άσχημο να βρισκόμαστε σε άσχημη μεταξύ μας κατάσταση...
Νά'σαι καλά πάντα...

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Και με τη σειρά μου θα σου πω, πως δεν το έχεις δει σωστά το θέμα και αναφέρομαι βέβαια σε αυτό που έγραψες παραπάνω:
"Δεν προκειται για οργανωμένο σχέδιο εξοντωσης του forum,απλά ο ανθρωπος έχει αηδιασει με την απίστευτη στενομυαλιά μερικών.Thats all."
Απλά, ένα από τα διάφορα επιχειρήματα εναντίον αυτού που υποστηρίζεις, είναι πως έστω και "αν έχει αηδιάσει" κάποιος, απλά αρκεί να διατυπώσει ορθά την θέση του και να την στηρίξει και αν δεν αντέχει πλέον να συμμετέχει σεβόμενος τον διάλογο και τους άλλους, τότε δεν χρειάζεται τίποτε άλλο παρά να αποχωρήσει.
Δεν είναι όμως καθόλου μα καθόλου αυτή η περίστασή μας σχετικά με τα ατυχή αυτά συμβάντα, και πιστεύω πως είναι εμφανές στους περισσότερους.
Λάβε απλά υπ'όψη σου ότι αυτός "ο άνθρωπος" που επικαλείσαι, αν μπορούσε μάλλον θα σου έκοβε την ίδια σου την γλώσσα για να πάψεις να προσβάλλεις -όπως θεωρεί- την ιδεολογία του και μάλλον το κάνει ήδη με συμβολικό τρόπο...
Με το κείμενο που παραθέτεις (από εδώ είναι; - "ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΠΛΗΡΩΣΗ") συμφωνώ βεβαίως σε γενικές γραμμές! ![]()

Ο Πραγματικός Αναζητητής της Γνώσης
είναι ένας απαράμιλλος Ακροβάτης του φευγαλέου ορίου
ανάμεσα στον Δογματισμό και το Μηδενισμό.
----------------------
quote:
Παρεπιμπτόντως , θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για λόγια που είπα για σένα και παραδέχομαι ότι ήταν μεγάλο λάθος μου και εκτροπή μου και δεν είχα το δικαίωμα να το κάνω...συγγνώμη!!! Θα ζητήσω επίσης συγγνώμη επι τη ευκαιρεία και απο το φόρουμ και τους συντονιστές σαν ομάδα αλλα και προσωπικά απο τον καθένα και ασφαλώς και απ'ολους τους συνδικτύους που ενδεχομένως έφερα σε δύσκολη θέση...λάθος μου!!!Πρόθεσή μου , ήταν πάντα να επιδεικνύω σεβασμό σε όλους τους συνανθρώπους μου και αντοχή στο διαφορετικό , προσβλέποντας πάντα να βλέπω πίσω απο την κουρτίνα των λόγων και των συμπεριφορών και να αντιλαμβάνομαι την ψυχική κατάσταση του/ων απέναντί μου...και ομολογώ ότι ορισμένες φορές το "έχασα"....
καλή συνέχεια ...

quote:
Φίλε Άλεξ -φαντάζομαι θα μου επιτρέψεις την προσφώνιση..αν "όχι" ζητώ συγγνωμη..- μου απηύθυνες τον λόγο -ενώ είχαμε συμφωνήσει διαφορετικά- και πραγματικά χάρηκα και μπράβο σου μέσα απο την καρδιά μου που το έκανες...
Ναί , οφείλω να ομολογήσω ότι συμπεριελάμβανα ΚΑΙ σένα στην αναφορά μου...και όχι αναιτίως -κατα την γνώμη μου- , ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι κατάλαβες τι εννοούσα και θα μεινει εκεί το όλο θεμα και δεν θα συνεχισθεί , προσωπικά θα επιδιώξω έναν υγιή διάλογο μαζί σου και πραγματικά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα να ορίσω γέφυρες επικοινωνίας με έναν άνθρωπο που ιδεολογικά -ενδεχομένως- έχω διαφορετικές προσεγγίσεις αλλα ωστόσο μας ενώνει κάτι κοινό...
Η Ανθρωπιά και η κοινή μας συμπόρευση στην διερεύνηση του κόσμου , απο διαφορετικούς ενδεχομένως δρόμους αλλα αυτό δεν είναι κάτι το κακό .... θα έλεγα το αντίθετο μάλιστα...
Παρεπιμπτόντως , θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για λόγια που είπα για σένα και παραδέχομαι ότι ήταν μεγάλο λάθος μου και εκτροπή μου και δεν είχα το δικαίωμα να το κάνω...συγγνώμη!!!
Θα ζητήσω επίσης συγγνώμη επι τη ευκαιρεία και απο το φόρουμ και τους συντονιστές σαν ομάδα αλλα και προσωπικά απο τον καθένα και ασφαλώς και απ'ολους τους συνδικτύους που ενδεχομένως έφερα σε δύσκολη θέση...λάθος μου!!!
Πρόθεσή μου , ήταν πάντα να επιδεικνύω σεβασμό σε όλους τους συνανθρώπους μου και αντοχή στο διαφορετικό , προσβλέποντας πάντα να βλέπω πίσω απο την κουρτίνα των λόγων και των συμπεριφορών και να αντιλαμβάνομαι την ψυχική κατάσταση του/ων απέναντί μου...και ομολογώ ότι ορισμένες φορές το "έχασα"....
Σε καλώ φίλε μου σε μια υγιή ανταλλαγή απόψεων -όχι κατ'ανάγκη συμφωνία- με σεβασμό του ενός προς τον άλλο και όλων μας προς τους υπολοίπους...είναι πολύ άσχημο να βρισκόμαστε σε άσχημη μεταξύ μας κατάσταση...
Νά'σαι καλά πάντα...
Ευχαριστώ για την καλοσύνη που δείχνεις,δεν την περίμενα η αλήθεια είναι.![]()
Για να είμαι ειλικρινής εγω αρχισα την κόντρα, οπότε εγώ πρέπει πρώτα να ζητήσω συγνώμη.Πάντως σίγουρα, βγάλαμε στην επιφάνεια την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας και απ'ότι είδαμε δεν είναι καθόλου καλή και πόσο μάλλον συμφέρουσα.
Να σε καλά και να ξέρεις οτι εκτιμώ πολύ το γεγονός οτι δείχνεις ανωτερότητα και τελειώνεις εδώ το θέμα.![]()
Admin, ευχαριστώ για την απάντηση για το ζήτημα της κόντρας μεταξύ εσωτεριστών και σκεπτικιστών.Αυτό για την "εμμεση κατηγορία" απευθυνόταν στον Εαρινό και όχι σε εσένα.
Edited by - alex22 on 23/06/2011 19:51:24
Μια αρνητική εμπειρία λοιπόν μπορεί να αποβεί γόνιμη και διδακτική εάν κάποιος προσπαθήσει να "αλλάξει γυαλιά" και να προσπαθήσει να δει τα πράγματα κι από μια άλλη οπτική γωνία.
Μια απόφαση είναι! ![]()

In anticipation of my resurrection...
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ Ο HIV ΠΡΟΚΑΛΕΙ AIDS.
Ορισμοί και επιχειρήματα.
Εισαγωγή..
“To AIDS προκαλείται από μια μόλυνση από ένα ιό που ονομάζεται ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (human immunodeficiency virus-HIV).Αυτός ο ιός μεταδίδεται από τον ένα άνθρωπο στον άλλο με το αίμα και με την σεξουαλική επαφή» (1)
Αυτή είναι η τυπική εξήγηση του τι προκαλεί AIDS.Αλλά τι αποδείξεις διαθέτουν οι επιστήμονες για να υποστηρίξουν αυτή την θεωρία;Και γιατί κάποιες ιστοσελίδες λένε ότι ο κόσμος έχει κάνει τεράστιο λάθος,ότι ο HIV δεν προκαλεί AIDS;
Ως ένας ανεξάρτητος οργανισμός για το AIDS με έτος ίδρυσης το 1986,η AVERT έχει αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για την συνεχιζόμενη διαμάχη αναφορικά με το τι προκαλεί αυτή την ασθένεια.Διερευνήσαμε όχι μόνο την θέση της πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας αλλά επίσης παρακολουθήσαμε και λάβαμε υπόψη τα επιχειρήματα της διαφωνούσας μειοψηφίας που ισχυρίζεται ότι ο HIV είναι αβλαβής ή ακόμη ότι ούτε καν υπάρχει.Αυτό το ζήτημα είναι απόλυτα σχετικό με το πώς η οργάνωση μας εργάζεται για να προστατεύσει τους ανθρώπους από το να αναπτύξουν AIDS και να βοηθήσει εκείνους που υποφέρουν.
Η γνώμη της AVERT είναι ότι οι αποδείξεις ότι ο HIV προκαλεί AIDS είναι άφθονες και καταληκτικές.Αυτή η σελίδα σκιαγραφεί κάποιες από αυτές τις αποδείξεις,ενώ ταυτόχρονα αναφέρει πώς κάποιοι από τους διαφωνούντες ερμήνευσαν τα πράγματα διαφορετικά.Συγκεκριμένα θα αναζητήσουμε αποδείξεις για τα ακόλουθα:
-Το AIDS είναι μια νέα επιδημική ασθένεια.
-Το AIDS δεν εμφανίζεται χωρίς τον HIV.
-Η HIV μόλυνση είναι ο μόνος παράγοντας που προβλέπει ποιος θα αναπτύξει AIDS.
-Οι στατιστικές επιτήρησης υποστηρίζουν την HIV θεωρία.
-Η σύγχρονη αντιρετροική θεραπεία προσφέρει μεγάλα οφέλη.
Ποιος Αμφιβάλει Ότι o HIV Προκαλεί AIDS.
Ο πιο σημαντικός με διαφορά επιστήμονας που αμφισβητεί την θεωρία HIV/AIDS είναι ο καθηγητής Peter Duesberg,ένας ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley,που πρώτος έγραψε γύρω από αυτό το θέμα το 1987.Κατα την διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στην νέα χιλιετία,καθώς οι ερευνητές του AIDS/HIV ανακοίνωναν πολλές νέες ανακαλύψεις και συσσώρευαν τεράστιους όγκους δεδομένων,ο Dr Duesberg παρέμεινε αμετάπειστος.Παραδέχεται ότι ο HIV υπάρχει,αλλά διατηρεί την πεποίθηση ότι είναι αβλαβής και ότι το AIDS προκαλείται από μη μεταδοτικούς παράγοντες συμπεριλαμβανόμενων της κατάχρησης ναρκωτικών ουσιών,του υποσιτισμού ακόμα και των ίδιων των φάρμακων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του HIV (2).
Άλλοι διαφωνούντες (συχνά αποκαλούμενοι «αρνητές» από τους αντιπάλους τους) περιλαμβάνουν την ομάδα Perth που αποτελείται από επιστήμονες της υγείας και ιατρούς από την Αυστραλία.Η ομάδα Perth (με ηγέτη την Ελένη Παπαδοπούλου) ισχυρίζεται ότι κανένας δεν έχει καταφέρει να αποδείξει συμπερασματικά την ύπαρξη του HIV,συνεπώς οποιαδήποτε απόδειξη ότι ο HIV προκαλεί AIDS δεν έχει βάση.(3)
Τα επιχειρήματα των διαφωνούντων έχουν τραβήξει την προσοχή από τα λαϊκά μέσα,όπως και από επιστημονικά περιοδικά.Και με την άνοδο του διαδικτύου ,οι εναλλακτικές θεωρήσεις βρήκαν ένα πολύ ευρύτερο ακροατήριο,έτσι είναι σπάνιο κάποιος που ενδιαφέρεται για το AIDS να μην τις έχει ακουστά.
Κάποιοι από τους οπαδούς τους γοητεύονται από θεωρίες συνομωσίας που εμπλέκουν αμαρτωλές φαρμακευτικές εταιρίες ή κυβερνητικό διωγμό ομάδων μειονοτήτων.Όμως οι εναλλακτικές θεωρήσεις μπορούν επίσης να φανούν ελκυστικές σε αυτούς που έχουν διαγνωστεί με HIV ή AIDS,που διαβάζουν ότι η κατάσταση τους μπορεί να μην είναι μοιραία,ότι δεν πρέπει να παίρνουν τοξικά φάρμακα και ότι το σεξ χωρίς προστατευτικά μέτρα δεν είναι επικίνδυνο.Ακόμα και μερικοί οργανισμοί που παρέχουν υπηρεσίες για το AIDS,έχουν υιοθετήσει μη-HIV απόψεις(4).
Παρόλαυτα το ποσοστό των επιστημόνων που αμφιβάλουν ότι ο HIV προκαλεί AIDS είναι μικροσκοπικό και δεν δείχνει σημάδια αύξησης.Το ενδιαφέρον για τις απόψεις των διαφωνούντων φαίνεται να έχει εξασθενήσει μετά τον ενθουσιασμό που περιέβαλε την δημόσια συζήτηση για το AIDS του Thabo Mbeki και την διακήρυξη του Durban το 2000.Φαίνεται πιθανό ότι οι νέες και καλύτερης ποιότητας αποδείξεις, συμπεριλαμβανόμενων των προφανών ωφελειών των μοντέρνων φαρμακευτικών αγωγών,έκανε πολλούς πρώην διαφωνούντες να αλλάξουν γνώμη.
Τι είναι το AIDS.
Πριν αρχίσουμε να ψάχνουμε για την αιτία,πρέπει να καθορίσουμε πρώτα για ποιον ακριβώς τύπο αρρώστιας μιλάμε.
Στην αρχή του 1981,γιατροί της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας,άρχισαν να αναφέρουν κάποια παράξενα ξεσπάσματα μιας καινούργιας ασθένειας.Και στα δύο μέρη,προηγουμένως υγιείς νεαροί άνδρες παρουσιάζονταν με σπάνιες ασθένειες που συμπεριλάμβαναν το σάρκωμα Kaposi ( ένα είδος όγκου) και PCP (έναν τύπο πνευμονίας),που μέχρι τότε υπήρξαν σχεδόν ανύπαρκτες σε τέτοιους ανθρώπους. Μέσα σε διάστημα μηνών,δεκάδες τέτοια περιστατικά κατεγράφησαν σε 23 Αμερικανικές Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο,αντιπροσωπεύοντας την αρχή μιας μεγάλης και άνευ προηγουμένου επιδημίας(5).
Οι γιατροί ανακάλυψαν σύντομα ένα διακριτικό χαρακτηριστικό αυτών των περιστατικών.Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο,οι άνδρες εκείνοι είχαν έλλειψη ενός συγκεκριμένου τύπου λευκοκυττάρου,που είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.Φυσιολογικά,οι άνθρωποι έχουν μεταξύ 600 και 1.500 «CD4+ κύτταρα» (που αποκαλούνται επίσης Τ βοηθητικά κύτταρα) ανά κυβικό χιλιοστό του αίματος τους.Αλλά οι άνδρες με την παράξενη καινούργια ασθένεια τυπικά είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Αυτή η ανοσολογική ανεπάρκεια εξηγούσε γιατί ήταν τόσο ευάλωτοι στις αρρώστιες.
Τα περιστατικά ήταν καθαρά συνδεδεμένα στον χρόνο και ανά ομάδα πληθυσμού (αρχικά ομοφυλόφιλοι άνδρες και χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών).Καμιά αιτία ανοσολογικής ανεπάρκειας δεν μπορούσε να εντοπιστεί,αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι δεν κληρονομούνταν.΄Ετσι οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν όλες αυτές τις παράξενες περιπτώσεις κάτω από την επικεφαλίδα *«Acquired Immune Deficiency Syndrome» ή AIDS για συντομία .(σ.τ.μτφ.*«Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας»).
Το 1982,κανείς δεν ισχυριζόταν ότι γνώριζε τι προκαλούσε το AIDS,έτσι ο πρώτος ορισμός ήταν βασισμένος στην διάγνωση μίας από τις 13 γνωστές ασθένειες που ήταν γνωστό ότι συνδέονταν με ανοσολογική ανεπάρκεια (συμπεριλαμβανόμενων του σαρκώματος Kaposi και της PCP) «απαντώμενες σε ένα άτομο με καμία γνώστη αιτία για μειωμένη αντίσταση σε αυτήν την ασθένεια».(6) Με την πάροδο του χρόνου,ο ορισμός στις ΗΠΑ έχει εκλεπτυνθεί καθώς εκατοντάδες χιλιάδες από ανάλογα περιστατικα έχουν καταγραφεί,κάποιες φορές συμπεριλαμβανοντας άλλες ασθένειες,αλλά πάντα συσχετιζόμενα με την ίδια χαρακτηριστική ανοσολογική ανεπάρκεια (7)Άλλοι ορισμοί είχαν επίσης αναπτυχθεί για να ταιριάζουν σε διαφορετικές καταστάσεις σε άλλα μέρη του κόσμου(8).
Ο τελευταίος ορισμός του AIDS στις ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 1993.Κάτω από αυτόν τον ορισμό,κάποιος έχει AIDS εάν έχει μία από 26 συγκεκριμένες ασθένειες (28 στα παιδιά) αλλά καμία άλλη γνωστή αιτία ανοσολογικής ανεπάρκειας εκτός από τον HIV (για κάποιες ασθένειες,απαιτείται ένα θετικό τεστ για HIV),ή εάν τα επίπεδα των CD4+ λεμφοκυττάρων στο αίμα του είναι κάτω από 200 κύτταρα/κυβικό χιλιοστό αίματός ή λιγότερο από 14% όλων των λεμφοκυττάρων συν ένα HIV θετικό τεστ.(9)
Η Ευρώπη και ο Καναδάς έχουν ανάλογους ορισμούς του AIDS αλλά δεν περιλαμβάνουν χαμηλές τιμές CD4+ κυττάρων.
Προβλήματα με τον ορισμό;
O ορισμός του AIDS συνήθως απαιτεί ένα θετικό HIV τέστ.Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ HIV και AIDS ενισχύεται τεχνητά επειδή τα τυχόν περιστατικά «AIDS άνευ HIV» απορρίπτονται.Με άλλα λόγια ο ορισμός ήδη υποθέτει ότι ο HIV προκαλεί AIDS,έτσι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδειχθεί η θεωρία. Παρολαυτα είναι δυνατό να αναδιατυπωθεί ο ορισμός του AIDS χωρίς αναφορά στον HIV ή και σε κάποιες άλλες ασθένειες.
Ο εναλλακτικός ορισμός του AIDS απαιτεί επίπεδα των CD4+ λεμφοκύτταρων σταθερά κάτω από 200 κύτταρα/κυβικό χιλιοστό αίματος,τα οποία δεν μπορούν να εξηγηθούν από κανέναν άλλο παράγοντα πλην του HIV(όπως καρκίνος,υποσιτισμός,ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία).Δεν απαιτείται τεστ για HIV.
Αποδεικνύεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που τους γίνεται διάγνωση για AIDS εκπληρουν αυτά τα κριτήρια.Σχηματίζουν έναν πληθυσμό που ελάχιστα υπήρχε πριν το 1980 αλλά που σήμερα αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μονάχα.Άτομα με τέτοια σοβαρή ανοσοανεπάρκεια βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για να αναπτύξουν σοβαρές ασθένειες και συνήθως πεθαίνουν μέσα σε μερικούς μήνες (εκτός εάν πάρουν αντιρετροϊκα φάρμακα) (10,11,12). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον απλό,σαφή ορισμό για να ελέγξουμε την σχέση μεταξύ HIV και AIDS (13,14).
Πως μπορούμε να αποδείξουμε ότι ο HIV προκαλεί AIDS;
Kανονες του Koch (Koch's Postulates)
Τον 19 αιώνα,ο Γερμανός επιστήμονας Robert Koch ανάπτυξε ένα σετ από 4 «κανόνες» για να καθοδηγήσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι ένας μικροοργανισμός προκαλούσε μια ασθένεια.Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι αν ο HIV ικανοποιεί όλες αυτές τις συνθήκες αναφορικά με το AIDS,τότε αυτός πρέπει να είναι η αιτία του AIDS: (15).
-Κοch 1:Ο μικροοργανισμός πρέπει να βρεθεί σε κάθε άνθρωπο με την ασθένεια
-Koch 2:Το μικρόβιο πρέπει να απομονωθεί από κάποιον που έχει την ασθένεια και να καλλιεργηθεί σε καθαρή καλλιέργεια.
-Κoch 3:Το μικρόβιο πρέπει να προκαλεί την ασθένεια όταν ενοφθαλμίζεται (εισάγεται) σε έναν υγιές άτομο.
-Koch 4:To μικρόβιο πρέπει να απομονωθεί ξανά από το μολυσμένο άτομο.
Άλλες αποδείξεις
Ακόμα και ο Koch αναγνώριζε ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν όλες οι συνθήκες του,οποτε θα έπρεπε να ληφθούν υπ όψιν άλλες αποδείξεις.Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν ο παθογόνος μικροοργανισμός είναι ιός παρά βακτήριο(16).Οι σύγχρονοι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα αποδείξεων.Συγκεκριμένα μπορούμε να κάνουμε 5 ερωτήσεις κλειδιά:
-Δείχνουν οι στατιστικές επιτήρησης σχέση μεταξύ του HIV και του AIDS?
-Πόσο καλά προβλέπει η HIV λοίμωξη την ασθένεια και τον θάνατο?
-Ωφελεί η χρήση των φάρμακων που έχουν σχεδιαστεί για να καταπολεμούν τον HIV τους πάσχοντες από AIDS;
-Υπάρχουν άλλες έγκυρες αιτίες για το AIDS εκτός από τον HIV;
-Τι μπορούμε να μάθουμε από την Αφρική;
Θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις αφού διερευνήσουμε τους Κανόνες του Koch.[b]
Tο αρθρο συνεχιζεται στο δεύτερο μερος

The plural of anecdote is not data.
Koch 1.To μικρόβιο πρέπει να βρεθεί σε κάθε άνθρωπο με την ασθένεια.
Tα Κέντρα για Την Πρόληψη και Τον Έλεγχο των Ασθενειών (US Centers for Disease Control and Prevention-CDC) των ΗΠΑ ορίζουν μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται ιδιοπαθής CD4+ T-λεμφοκυτταροπενία (idiopathic CD4+ T-lymphocytopenia) ή ILC για συντομία.Γίνεται διάγνωση σε κάποιον για ILC εάν έχει τιμές CD4 + κάτω από 300 CD4+ ανα κυβικό χιλιοστό αίματος ή 20% όλων των λεμφοκυττάρρων,σε τουλάχιστον δύο περιστάσεις αλλά δεν έχει σε ανιχνεύσιμη HIV μόλυνση ή καμία άλλη γνωστή αιτία ανοσοανεπάρκειας (όπως αντικαρκινική θεραπεία).Όπως πολλοί διαφωνούντες έχουν τονίσει αυτό είναι ουσιαστικά ενός ορισμός AIDS ελεύθερου HIV.Πόσο συχνή είναι αυτή η παθολογική κατάσταση;
Το 1993 μια ομάδα των CDC,δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εξαντλητικής μελέτης της ILC στις ΗΠΑ.Είχαν μελετήσει 230,179 παρόμοια με AIDS περιστατικά που είχαν αναφερθεί από το 1983 μέχρι τότε και αναγνώρισαν 47 ασθενείς με ILC (συν 147 αβέβαια περιστατικά).Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς με AIDS που είχαν κάνει τεστ για HIV έδωσαν θετικό αποτέλεσμα.Επιπροσθέτως η ομάδα διερεύνησε προσεκτικά τα περιστατικά με ICL και ανακάλυψαν ότι δεν ταίριαζαν με το τυπικό AIDS προφιλ.Ηταν 29 άνδρες και 18 γυναίκες ασθενείς και 39 από αυτούς ήταν λευκοί (4 άλλοι ήταν Ασιατικής καταγωγής).Σε 29 περιπτώσεις οι ερευνητές δεν μπορούσαν να κατατάξουν τους ασθενείς στις κλασικές ομάδες κινδύνου για AIDS (ομοφυλόφιλοι άνδρες,αιμορροφιλικοί,χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και σεξουαλικοί σύντροφοι τέτοιων ομάδων).Οτιδήποτε και εάν αντιπροσωπεύουν αυτοί οι 47 ασθενείς,δεν φαίνεται να είναι τυπικές περιπτώσεις της τεράστιας επιδημίας που μας ενδιαφέρει (17).
Τα ευρήματα της ILC έρευνας υποστηρίζονται και από μεγάλης κλίμακας μελέτες παρακολούθησης,συμπεριλαμβανόμενης της Πολυκεντρικής AIDS μελέτης Cohort( Multicenter AIDS Cohort Study -MACS).Κατά την διάρκεια της MACS,οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 2,173 ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που είχαν αρνητικά αποτελέσματα για HIV αντισώματα.Κατά την διάρκεια αρκετών ετών,μόνο ένας από αυτούς τους άνδρες είχε σταθερά χαμηλές τιμές CD4+ και αυτός υποβάλλονταν σε αντικαρκινική θεραπεία σχεδιασμένη για να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.Παρόμοια αποτελέσματα ανευρέθησαν ανάμεσα σε δωρητές αίματος,λήπτες αίματος και παραγώγων αίματος,χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και άλλες ομάδες:Η σοβαρή ανοσοανεπάρκεια είναι πρακτικά ανύπαρκτη ανάμεσα στα άτομα που είναι HIV αρνητικά (18).
Όπως τόνισε ο Dr Duesberg,αρκετοί άνθρωποι (κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του 80) είχαν διαγνωστεί με AIDS στις ΗΠΑ παρόλο που ποτέ δεν έκαναν ποτέ τεστ για HIV και κανείς δεν ξέρει εάν ήταν HIV θετικοί ή όχι.Ομως,με βάση το πολύ μεγαλύτερο δείγμα ασθενών που ελέγχθηκαν για HIV,ο πρώτος κανόνας του Koch έχει εκπληρωθεί.Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαφωνούντες μπόρεσαν να βρουν τόσο σημαντικούς αριθμούς “AIDS” χωρίς HIV,ήταν με την χρησιμοποίηση πολύ χαλαρότερων ορισμών του AIDS.Τέτοιοι ορισμοί περιλαμβάνουν πολλά άτομα με ηπιότερη ανοσοανεπάρκεια,που γενικά δεν είναι μοιραία (19,20).
Και τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα των τεστ;
Η διάγνωση μιας μολυσματικής ασθένειας με την χρήση τεστ αντισωμάτων είναι από τις πιο καλά καθιερωμένες αρχές στην ιατρική.O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συμφωνούν ότι τα σύγχρονα HIV τεστ είναι εξαιρετικά αξιόπιστα και πιο ακριβή ακόμα και από τα περισσότερα από τα υπόλοιπα τεστ μολυσματικών ασθενειών.(21,22).
Παρόλαυτα,κάποιοι διαφωνούντες προσπάθησαν να απορρίψουν την συσχέτιση μεταξύ AIDS και HIV ισχυριζόμενοι ότι πολλοί από αυτούς που βγαίνουν θετικοί δεν είναι στην πραγματικότητα μολυσμένοι με HIV.Συγκεκριμένα η Christine Johnson έχει απαριθμήσει δεκάδες ασθενειών για τις οποίες έχει αναφερθεί ότι έχουν προκαλέσει ψευδώς θετικές αντιδράσεις σε τουλάχιστον μια περίπτωση (κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα πακέτα τεστ)(23).
Είναι αλήθεια ότι κανένα τεστ δεν είναι τέλειο.Όμως,αυτό που οι διαφωνούντες συνήθως δεν αναφέρουν, είναι το πόσο σπάνια είναι τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.Ούτε αναφέρουν ότι κάθε άνθρωπος που χρησιμοποιεί ένα πακέτο τεστ είναι εκπαιδευμένος να εντοπίζει τα χαρακτηριστικά σημάδια ενός ύποπτου αποτελέσματος και να συνεχίζει να ελέγχει με διάφορες μεθόδους μέχρι να μην μείνει καμία αμφιβολία.Οι συνθήκες που παράγουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα,δεν είναι μόνο πολύ σπάνιες,αλλά επίσης είναι τυπικά μικρής διάρκειας,ενώ η HIV μόλυνση δεν εξαφανίζεται (24,25).
Η θεωρία της διαφωνίας δεν μπορεί να εξηγήσει ικανοποιητικά γιατί οι επιστήμονες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν διάφορες τεχνικές για να εντοπίσουν τον ιό σε σχεδόν κάθε άτομο με AIDS,όπως επίσης στους περισσότερους ανθρώπους με θετικά αποτελέσματα αντισωμάτων,όπως εξηγείται στην επόμενη ενότητα.Αυτές οι μέθοδοι (που περιλαμβάνουν DNA PCR,ΡΝΑ PCR και ιική καλλιέργεια),δεν επηρεάζονται από κανέναν από τους παράγοντες που παράγουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο αντισωμάτων.
Ούτε μπορεί η εναλλακτική θεωρία να εξηγήσει πλήρως γιατί η σχέση μεταξύ AIDS και θετικών αποτελεσμάτων στα τεστ αντισωμάτων είναι τόσο εξαιρετικά ισχυρή.Σχεδόν ο καθένας με AIDS βγαίνει θετικός,ενώ πάνω από το 99% του λαού των ΗΠΑ βγαίνει αρνητικό.Και δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το ποσοστό των ανθρώπων που βγαίνουν θετικοί στον HIV αυξήθηκε τόσο δραματικά με την πάροδο του χρόνου.Για παράδειγμα το ποσοστό των Νοτιοαφρικανιδων γυναικών που βγαίνουν θετικές στον HIV στις ετήσιες προγεννητικές μελέτες αυξήθηκε από 0,8% το 1990 σε 10,4% το 1995,24,5% το 200 και 29,5% το 2004.Η ηλικιακή κατανομή αυτών των δεδομένων είναι ανάλογη με αυτές των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων(26).
Koch 2:Το μικρόβιο πρέπει να απομονωθεί από κάποιον που έχει την ασθένεια και να αναπτυχθεί σε μονοκαλλιέργεια.
Ο Koch απαιτούσε το μικρόβιο να απομονωθεί από όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ασθένεια,ώστε ο τρίτος και τέταρτος κανόνας του να μπορούν να διερευνηθούν κατάλληλα.
Τον Μάιο του 1983,ο Luc Montagnier και οι συνάδελφοι του στην Γαλλία ανάφεραν την απομόνωση ενός ιού που ονόμασαν *LAV,που μόλυνε και σκότωνε CD4+ κύτταρα. Ένα χρόνο αργότερα ο Αμερικανός Robert Gallo ανακοίνωσε ότι είχε απομονώσει έναν ιό ονομαζόμενο **HTLV-III και βρήκε ένα τρόπο να τον καλλιεργήσει.Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι οι δύο ιοί ήταν γενετικά πανομοιότυποι και μετονομάσθηκαν σε HIV(27).
(σ.τ.μτφ.: Lymphadenopathy Associated Virus,** Human T-cell Lymphotropic Virus-III).
Ερευνητές έχουν καταφέρει να απομονώσουν και να καλλιεργήσουν τον HIV από τους περισσότερους ασθενείς με AIDS που εξέτασαν (όπως επίσης και από πολλούς ανθρώπους με HIV αντισώματα) (28). Έχουν απομονώσει τον ιό από κύτταρα αίματος,το πλάσμα του αίματος,τους λεμφαδένες,το σπέρμα,τα κολπικά υγρά,το αμνιοτικό υγρό,τον μυελό των οστών,τον εγκέφαλο,το εγκεφαλονωτιαίο υγρό,τα έντερα,το μητρικό γάλα,το σίελο,τα ούρα και τα δάκρυα και τον καλλιέργησαν σε διάφορες κυτταρικές σειρές(29).Οι εικόνες που λήφθηκαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και άλλες τεχνικές έδειξαν σωματίδια με μορφή ιού που έχουν το μέγεθος,το σχήμα,την δομή,την πυκνότητα,τις πρωτεΐνες και την συμπεριφορά που αναμένεται από τους ρετροϊους(30,31).
Τεχνικές που αναπτύχθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 90,διευκόλυναν κατά πολύ την εξαγωγή και την ανάλυση της αλληλουχίας του γενετικού υλικού (γένωμα) ενός απομονωμένου ιού.(32,33).Η βάση δεδομένων του Los Alamos σήμερα,περιέχει εκατοντάδες πλήρους μήκους γενώματα HIV από όλο τον κόσμο,καθένα από αυτά περιέχοντα τα ίδια εννέα γονίδια. (34).Mε βάση γενετικές ομοιότητες και διαφορές,αυτές οι αλληλουχίες έχουν χρησιμοποιηθεί για να ορίστουν οικογενειακά δέντρα τύπων του HIV,ομάδες και υπότυποι καθώς και υβρίδια που ονομάζονται ανασυνδυασμένες μορφές (35).
Ολόκληρα ή μερικά γενώματα HIV,έχουν εντοπιστεί σε πολυάριθμους ασθενείς με AIDS χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται PCR,(η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται για να βρεθούν DNA αποδείξεις με τις οποίες να καταδικαστούν δολοφόνου ή να διευθετηθούν αγωγές πατρότητας, όπως επίσης για να εντοπιστούν τα μικρόβια που προκαλούν ηπατίτιδα, φυματίωση και άλλες ασθένειες).Σχεδόν ο καθένας που βγαίνει θετικός για HIV γενετικό υλικό,βγαίνει επίσης θετικός για αντισώματα HIV και το αντίστροφο,ενώ εκείνοι που βγαίνουν αρνητικοί για ένα από τα δύο μπορεί επίσης να μην έχουν το άλλο (36).Οι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στην ίδια πηγή μόλυνσης περιέχουν πολυ ομοια γενετικως στελέχη HIV,επαρκώς όμοια για να βγουν δικαστικές αποφάσεις(37).
Επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια καθιερωμένη τεχνική της γενετικής επιστήμης που ονομάζεται μοριακή κλωνοποίηση για να πάρουν υψηλά κεκαθαρμένο HIV.Γενετικό υλικό που εξήχθη χρησιμοποιώντας PCR ή άλλες τεχνικές έχει εισαχθεί σε βακτήρια ή άλλα κύτταρα (συνήθως χρησιμοποιώντας βακτηριοφάγους ή πλασμίδια),που τότε παράγουν πολλά ακριβή αντίγραφα (κλώνους)των ιικών γονιδίων.Εαν τα κλωνοποιημένα ιικά γενώματα εισαχθούν (μεταφερθούν) σε ανθρώπινα κύτταρα,τότε παράγουν μια νέα γενεά από μολυσματικά HIV σωματίδια, που είναι ελευθέρα από *μόλυνση.(σ.τ.μτφ. *μόλυνση από κάποιον άλλο μικροοργανισμο από την αρχική πηγή από την οποία απομονώθηκε)(38).
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο HIV έχει απομονωθεί σύμφωνα με τα πιο αυστηρά πρότυπα της σύγχρονης ιολογίας,πράγμα που σημαίνει ότι ο δεύτερος κανόνας του Κoch,έχει ικανοποιηθεί χωρίς αμφιβολία.
Και η ομάδα Perth;
Μια μικρή ομάδα από Αυστραλούς επιστήμονες και γιατρούς ισχυρίζεται ότι ο HIV ποτέ δεν απομονώθηκε σωστά.Η ομάδα Perth ποτέ δεν είπε ότι ο HIV δεν υπάρχει, λέει μάλλον ότι δεν έχει καταφερθεί να αποδειχθεί η ύπαρξη του HIV με απόλυτη βεβαιότητα.Δεν εμπιστεύονται κανένα από τα τεστ HIV γιατί δεν έχουν πιστοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα δικά τους (σ.τ.μτφ. της ομάδας Perth δηλ.) «χρυσά πρότυπα» απομονωμένου ιου.Η ομάδα χρησιμοποιεί το επιχείρημα της απομόνωσης για να απορρίψει κάθε τύπο απόδειξης ότι ο HIV προκαλεί AIDS.(39)
Σχεδόν όλοι οι ιολόγοι πιστεύουν ότι οι συνθήκες της ομάδας Perth είναι μη αναγκαίες.Λένε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε πότε τέτοιους κανόνες για να απομονώσει οποιοδήποτε τύπο ιού και ότι άλλες τεχνικές είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικές.Σύμφωνα με τους κανόνες της ομάδας Perth,κανένας δεν απομόνωσε ή απόδειξε την ύπαρξη των ιών που λέγεται ότι προκαλούν γρίππη, ιλαρά,παρωτιτιδα και κίτρινο πυρετό.
Οι ειδικοί προβάλουν το επιχείρημα ότι οι κανόνες του Perth είναι παράλογα απαιτητικοί και αδύνατον να ικανοποιηθούν πλήρως,παρόλο που οι κύριες απαιτήσεις τους έχουν ήδη εκπληρωθεί(40,41.Ο Dr Duesberg είναι ένας από αυτούς που προσπάθησαν να πείσουν την ομάδα Perth ότι ο HIV οπωσδήποτε υπάρχει και έχει απομονωθεί χρησιμοποιώντας τις πιο αυστηρές μεθόδους που υπάρχουν.(42,43,44).Κανένας από την ομάδα Perth δεν έχει διαπιστεύσεις στην ιολογία ή στην έρευνα για το AIDS.
Koch 3 και 4:Το μικρόβιο πρέπει να προκαλεί την ασθένεια όταν ενοφθαλμιστεί σε ένα υγιές άτομο και το μικρόβιο πρέπει να απομονωθεί ξανά από το μολυσμένο άτομο.
O τρίτος και ο τέταρτος κανόνας είναι πολύ δυσκολότερο να αποδειχτούν. Θεωρείται ανήθικο να μολυνθεί σκόπιμα κάποιος με καθαρό HIV,έτσι τέτοιο πείραμα δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτε.Ομως,δεν υπάρχει λόγος ο ενοφθαλμισμος να πρέπει να είναι σκόπιμος.
Έχουν υπάρξει τρεις αναφορές εργαζόμενων σε εργαστήρια που ανέπτυξαν ανοσοανεπάρκεια μετά την από ατύχημα έκθεση τους σε κεκαθαρμένο, κλωνοποιημένο HIV.Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τέτοιου είδους κλωνοποιημενος ιός είναι καθαρός από κάθε είδους μόλυνση από την αρχική πηγή.Κανένα από αυτά τα άτομα δεν άνηκε στις τυπικές ομάδες κινδύνου της ασθένειας.Σε κάθε περίπτωση,ο HIV απομονώθηκε από το άτομο και βρέθηκε ότι ήταν το στέλεχος στο οποίο είχε εκτεθεί.Ενας από αυτούς τους εργαζόμενους ανέπτυξε PCP και είχε τιμές CD4+ κυττάρων κάτω από 50 πριν να αρχίσει να λαμβάνει αντιρετροϊκη θεραπεία.(45)
Αυτά τα τρία παραδείγματα δεν αποτελούν απόλυτη απόδειξη,γιαυτό αξίζει να ψάξουμε για περισσότερες αποδείξεις.
Μια σειρά επιχειρημάτων μπορεί να βασιστεί σε πειράματα με ζώα(46).Σε κάποιες μελέτες χιμπατζηδες που μολύνθηκαν επίτηδες με HIV-1 ανέπτυξαν παθολογικές καταστάσεις όμοιες με το AIDS (αν και αυτό φαίνεται να είναι σπάνιο)(47) ενώ ο HIV-2 έχει την ίδια επίδραση στους μπαμπουίνους.(48).Οι μαϊμούδες Μακάκοι έχουν αναπτύξει AIDS αφού μολύνθηκαν με έναν υβριδικό ιό που ονομάζεται SHIV,ο οποίος περιέχει γονίδια από τον HIV (49).Και σε ποντίκια τροποποιημένα ώστε να έχουν ένα ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα,ο HIV προκαλεί τα ίδια μοτίβα ασθένειας όπως στους ανθρώπους (50).
Εάν είμαστε πρόθυμοι να χαλαρώσουμε τους κανόνες λίγο περισσότερο, μπορούμε να εξετάσουμε τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί με μη κεκαθαρμένο HIV.Τέτοια περιστατικά τουλάχιστον προτείνουν ότι το AIDS είναι μεταδοτικό, μολονότι δεν αποκλείουν την πιθανότητα να εμπλέκονται περισσότερα του ενός μικρόβια.
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις ατόμων που ανέπτυξαν AIDS αφού μολύνθηκαν με HIV σαν αποτέλεσμα μεταγγίσεων αίματος,χρήσης ναρκωτικων,μετάδοσης από μητέρας σε παιδί,εργασιακή έκθεση και σεξουαλική μετάδοση.Σε τέτοιες περιπτώσεις,έχουν καταγράψει την ανάπτυξη HIV αντισωμάτων,χρησιμοποιώντας μια σειρά από αιματολογικά τεστ,πρίν την πρόοδο σε AIDS.Αυτή η ανάπτυξη αντισωμάτων συχνά συνοδεύεται από ήπια συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης ή διογκωμένους αδένες.(51).
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90,κανείς δεν ισχυριζόταν ότι ο HIV είχε εκπληρώσει τους δύο τελευταίους κανόνες του Koch.Ακόμα και σήμερα,τα αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι ακριβώς τέλεια.Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αποδείξεις είναι τώρα αρκετά ισχυρές για να στηρίξουν την υπόθεση πέραν από κάθε εύλογη αμφιβολία.(52).
Το αρθρο συνεχίζεται στο τρίτο μέρος

Edited by - medtech on 29/04/2007 15:41:14
Μελέτες Επιτήρησης.
Οι περισσότερες χώρες με υψηλά ποσοστά HIV έχουν διεξάγει τακτικές εθνικές μελέτες επιτήρησης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.Η αναφορά των περιστατικών του AIDS άρχισε πολύ νωρίτερα στις αρχές της δεκαετίας του 1980.Ολα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα στο κοινό από το Ιντερνετ.
Οι στατιστικές για τα περιστατικά AIDS αναμένονται γενικά να υποτιμούν την κλίμακα της επιδημίας του AIDS,ειδικά στις Αφρικανικές χώρες,επειδή πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνονται.Ομως,είναι λογικό να υποθέσουμε ότι οι τάσεις στον αριθμό των αναφορών πρέπει να αντιστοιχούν χοντρικά με τις τάσεις στην συνολική επιδημία.
Από όλες τις χώρες η Ταϊλάνδη έχει ένα από τα καλύτερα αρχεία επιτήρησης του HIV,που περιλαμβάνουν γύρω στις 70 πόλεις κάθε χρόνο από το 1990.Η Ταϊλάνδη έχει επίσης σχετικά καλή υποδομή για την δήλωση περιστατικών AIDS.Στα δεξιά είναι ένα γράφημα που δείχνει τις τάσεις στις στατιστικές της Ταϊλάνδης μεταξύ του 1984 και του 2000 (53). (σ.τ.μτφ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα για να δείτε το γράφημα).
Το γράφημα δείχνει ότι κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1990,υπήρξε μια δραματική αύξηση στις αναφορές περιστατικών AIDS.Αυτή η αύξηση ήρθε μετά από μια απότομη αύξηση στην διάδοση του HIV,με μια χρονική καθυστέρηση μερικών ετών (σχεδόν 200,000 HIV τεστ που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1985 και 1987 παρήγαγαν λιγότερα από 100 θετικά αποτελέσματα)(54).Τέτοια χρονική καθυστέρηση είναι αυτό ακριβώς που προβλέπει η HIV θεωρία,επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να ζήσουν με τον HIV για κάποιο καιρό πριν αναπτύξουν AIDS.
Η Ταϊλάνδη δεν είναι μοναδική περίπτωση.Ακριβώς το ίδιο μοτίβο μπορεί να εντοπιστεί στις στατιστικές παγκοσμίως από την Αλβανία (όπου ο HIV και το AIDS είναι και τα δύο σπάνια) μέχρι την Ζιμπάμπουε (οπού οι αναφορές για περιστατικά AIDS ανέβηκαν στα ύψη κατά το 1987-95,ακολουθώντας τις τάσεις στην διάδοση του HIV) (55,56).
Αυτή η τάση μπορεί επίσης να εντοπιστεί μέσα σε μεμονωμένες χώρες καθώς περιοχές,πόλεις ή ομάδες πληθυσμού με υψηλότερη διάδοση HIV αναφέρουν και υψηλότερα ποσοστά AIDS.(57)
Πόσο καλά προβλέπει η HIV μόλυνση την αρρώστια και τον θάνατο απο AIDS;
Ένα βουνό αποδείξεων δείχνει ότι πολλά μπορούν να προβλεφθούν από ένα θετικό τεστ.
Για παράδειγμα:
-Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με HIV λοίμωξη αναπτύσσουν προσδιορίζουσες του AIDS ασθένειες μέσα σε 10 χρόνια από την μόλυνση με HIV εάν δεν λάβουν αντιρετροικα φαρμακα.Μόνο λίγοι δεν αναπτύσσουν AIDS μέσα σε 20 χρόνια (58,59):
-Οι HIV θετικοί Αμερικανοί και Καναδοί έχουν 1000 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν προσδιορίζουσες του AIDS ασθένειες (όπως η πνευμονία από P.Carini και το σάρκωμα Kaposi) σε σχέση με εκείνους που είναι HIV αρνητικοί (60,61).
-Μια μελέτη στην Ουγκάντα βρήκε ότι οι HIV θετικοί είχαν 16 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν σε περίοδο 5 ετών από εκείνους που ηταν HIV αρνητικοι.Για εκείνους που είχαν ηλικίες από 25-34 ετων,η HIV μόλυνση ανέβαζε το ποσοστό θανάτου με έναν παράγοντα της τάξεως του 27 62.Πολυαριθμες άλλες μελέτες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα στην Τανζανια,το Μαλάουι ,την Ρουάντα και αλλά μέρη της Αφρικης. (63,64,65,66).
-Μια μελέτη σε γυναίκες ιερόδουλες στην Ταιλανδη,βρήκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 50 φορές μεγαλύτερο σε εκείνες που είχαν θετικό τεστ στον HIV.Όλες οι HIV θετικές γυναίκες πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού,ενώ καμία από αυτές που είχαν HIV αρνητικό τεστ δεν πέθανε από ανάλογη αιτία.(67)
-Κατά την διάρκεια μιας 16ετους μεγάλης έκτασης μελέτης σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στις ΗΠΑ,το 60% των HIV θετικών πέθανε σε σχέση με το 2,3% των HIV αρνητικών(68).
-Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ του 1979 και του 1993,τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν παρα πολυ μεταξυ των HIV θετικών αιμορροφιλικών αλλά παρέμειναν αμετάβλητα μεταξύ των υπόλοιπων HIV αρνητικων αιμορροφιλικων(69).Παρομοια έρευνα στις ΗΠΑ βρήκε ότι οι HIV θετικοί αιμορροφιλικοί είχαν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο 10 ετών σε σύγκριση με εκείνους που ήταν HIV αρνητικοί(70).
-Σε μια ευρωπαϊκή ερευνα σε μωρά που γεννήθηκαν από HIV θετικές γυναίκες,κανένα από αυτά που ήταν HIV αρνητικά δεν ανέπτυξε AIDS σε αντιθεση με το 30% των μωρών που βγήκαν θετικά στον HIV.Μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια το 17% των HIV θετικών μωρών είχαν πεθάνει(71).Μια παρόμοια μελέτη στην Ουγκάντα βρήκε ότι περισσότερα από τα μισα από τα HIV θετικά μωρά πέθαναν πριν από τα δεύτερα τους γενέθλια,ενώ μόνο το ένα έκτο από εκείνα που ήταν HIV αρνητικά.
Οι εναλλακτικές θεωρίες για την αιτιολογία του AIDS δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί τα τεστ για τον HIV είναι τόσο αποτελεσματικά στο να προβλέψουν την νοσήση και τον θάνατο σε τόσο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων από όλα τα μέρη του κόσμου.
Μπορούμε ακόμα να προβλέψουμε την πιθανότητα ότι κάποιος θα αναπτύξει σύντομα AIDS με το να μετρήσουμε τον αριθμό των σωματιδίων HIV στο αίμα του (ιικό φορτίο).Τέτοιες μετρήσεις μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας PCR,bDNA ή ποσοτικές τεχνικές μικροκαλλιεργειας.Για παράδειγμα ο πίνακας παρακατω,βασισμενος σε μια μακροχρόνια μελέτη 1,604 ασθενών παρουσιάζει πόσο χρήσιμες μπορούν να είναι οι προβλέψεις με bDNA.(73)
Ιικό φορτίο* ---I--Ποσοστο ασθενων που θα αναπτυξουν AIDS σε 6 χρονια
--------------------------------------------------------------------
Λιγότερο από 500 - 5,4%
501-3,000 - 16,6%
3,001-10,0000 - 31,7%
10,001-300000 - 55,2%
περισσότερο από 30,0000 - 80,0%
-------------------------------
*Αντίγραφα ιικού RNA ανά κυβικό χιλιοστόμετρα πλάσματος αίματος.
Ο Dr Κary Mullis που ανακάλυψε την PCR,εχει αμφισβητήσει την ικανότητα της να μετράει ιικο φορτιο.Ομως τα επιχειρήματα του ήταν θεωρητικά και δεν υποστηρίζονταν από έρευνες μεγάλης έκτασης που έχουν δείξει μια καθαρή συσχέτιση μεταξύ ιικου φορτίου και μετάπτωση σε AIDS (σε όλα τα μέρη του κόσμου 74,75).Οι αντιρρήσεις του Dr Mullis δεν εφαρμόζονται στην άσχετη με την PCR μέθοδο bDNA και στις τεχνικές ποσοτικής μικροκαλλιεργειας.Οι σύγχρονες bDNA δοκιμασίες παράγουν πολύ παρόμοια ιικα φορτία με αυτά που δίνει η PCR (μονολοτι αυτό δεν ήταν τόσο αληθινό με παλαιοτέρα μοντέλα)(76,77).Οπως με τις δοκιμασίες αντισωμάτων δεν υπάρχει πειστική εναλλακτική εξήγηση γιατί τα ιικα φορτία είναι τόσο καλοί δείκτες.
Αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.
Το πρώτο φάρμακο που πήρε άδεια για την αντιμετώπιση του HIV ήταν το zitovudine,πιο γνωστο ως AZT,το οποίο έλαβε έγκριση το 1987.Πολλαπλες μελέτες έδειξαν ότι το AZT ελάττωνε τις ευκαιριακές λοιμώξεις και αύξανε τα CD4(+) λεμφοκύτταρα και την επιβίωση μεταξύ των ασθενών με AIDS.Όμως τα θετικά αποτελέσματα του AZT δεν διαρκούσαν πολύ και μια μεγάλη ερευνα γνωστή ως μελέτη Cοncord βρήκε ότι οι ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν AZT στα πρώιμο στάδιο της HIV ασθένειας πριν την έναρξη των συμπτωμάτων,έλαβαν λίγο ή μη μακροχρόνιο όφελος (παρόλο που κανένας δεν είχε χειρότερη πορεία)(78,79,80).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 αλλα είδη αντι-HIV φάρμακων υπήρξαν διαθέσιμα,συμπεριλαμβανόμενων των αναστολέων της πρωτεασης,που ήταν ειδικά σχεδιασμένα για να επιτίθενται στις HIV πρωτεΐνες(81).Έχει βρεθεί ότι όταν διαφορετικά φάρμακα λαμβάνονται ταυτόχρονα,δίνουν περισσότερο μακροχρόνια οφέλη από το AZT μόνο του.Πολυάριθμες,μεγάλης εκτασης,ελεγχομενες μελέτες έχουν δείξει με συνεχεία ότι ο σωστός συνδυασμός φάρμακων μπορεί να μειώσει την μετάπτωση σε AIDS και τον θάνατο.Ενα φαρμακο είναι καλυτερο από κανένα και δύο είναι καλυτερα από ένα αλλα ο συνδυασμος τρίων φαρμακων (από δυο διαφορετικες κατηγοριες) είναι ακομη καλυτερος.Οι συγχρονοι συνδυασμοι τριων φαρμακων μειωνουν τον κινδυνο ανάπτυξης AIDS και θανάτου πάνω από 80% (82,83,84,85).
Πολλες προσφατες μελετες στην Αφρικη εδειξαν ότι η θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως στην Ευρώπη και την Αμερική (86).
Στους περισσότερους ανθρώπους,τα φάρμακα προκαλούν μια απότομη πτώση στο ιικο φορτιο.Όμως μερικοί ασθενείς δεν δοκιμάζουν το ίδιο αποτέλεσμα και αυτοί έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν AIDS και να πεθάνουν.Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ένα πολύ ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο HIV προκαλεί AIDS(87).
Τα οφέλη από τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές μπορουν να παρατηρηθούν στις εθνικές στατιστικές από πλούσιες χώρες,στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αυτές.Αυτό το γράφημα δείχνει ότι οι αριθμοί διαγνώσεων AIDS και οι θάνατοι έπεσαν περισσότερο από κάτω από το μισό μεταξύ του 1995 και του τέλους του 1998.Αυτή η τάση ακολούθησε την ευρεία εισαγωγή της συνδυασμένης αντιρετροικης θεραπείας (88).
Παρόμοια μοτίβα μπορούν να παρατηρηθούν στις στατιστικές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,τον Καναδά,την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.(89)Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανικές στατιστικές διαστρεβλώθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου 1990-1996 εξαιτίας μιας ευρείας διεύρυνσης στον ορισμό των περιστατικών της AIDS εποπτείας.Για πρώτη φορά οι άνθρωποι μπορούσαν αν διαγνωστούν με AIDS με βάση την χαμηλή τιμή των CD4+.Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών θα προχωρούσαν στην ανάπτυξη προσδιοριζουσων του AIDS ασθενειών πριν τον θάνατο τους,έτσι θα περιλαμβάνονταν στις στατιστικές έτσι και αλλιώς,αλλά η αλλαγή στον ορισμό σήμαινε ότι διαγνώστηκαν νωρίτερα και αυτό στρέβλωσε τις στατιστικές.
Η στρέβλωση που προκλήθηκε από την αλλαγή στον ορισμό ήταν προσωρινή και δεν μπορεί να ευθύνεται για την μεγάλη πτώση στις διαγνώσεις με AIDS και στους θανάτους που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990.Ούτε μπορεί η μείωση να εξηγηθεί από αλλαγές στην παρουσία του HIV.(90,91,92,93).Η παρουσία των προσδιορίζουσων του AIDS λοιμώξεων όπως η PCP αυξήθηκε κατά την διάρκεια των αρχών του 1990 και μετά ελαττώθηκε σημαντικά μεταξύ του 1995 και του 1998(94,95).
Η ικανότητα των αντιρετροϊκων φάρμακων να προλαμβάνουν την μετάδοση του HIV από την μητέρα στο παιδί έχει καταδειχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο(96).Ακολουθώντας την ευρεία εισαγωγή αυτών των φάρμακων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών AIDS σε παιδιά της Αμερικής έπεσε στα περίπου 100 ανά χρόνο,σε σύγκριση με τα σχεδόν 1000 ανά χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990(97).
Η αντιρετροική θεραπεία,μαζί με την αγωγή για τις ευκαιριακές λοιμώξεις θεωρείται ότι έχουν σώσει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ζωές τρία εκατομμύρια ζωές στις ΗΠΑ.98).
Κατάχρηση ναρκωτικών και άλλοι παράγοντες.
Οι διαφωνούντες που ισχυρίζονται ότι ο HIV δεν προκαλεί AIDS ένιωσαν την ανάγκη να προτείνουν εναλλακτικές αιτίες.Αυτές γενικά περιλαμβάνουν τα ναρκωτικά (ηρωίνη,κοκαίνη,αμφεταμίνες και εισπνεόμενα νιτρικα γνωστα ως “poppers"),τον υποσιτισμό,την έλλειψη καθαρού νερού,τους παράγοντες πήξης που χρησιμοποιούνται στις μεταγγίσεις αίματος και αντι-HIV φάρμακα όπως το AZT. Κάποιες ομάδες πρότειναν επίσης το σπέρμα, «υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού», τα αντιβιοτικά,το βενζένιο,το στρες ή την έλλειψη ύπνου.
Στις αρχές του 1980,όταν μόνο ένας μικρός αριθμός περιστατικών AIDS είχε αναφερθεί,το ιατρικό κατεστημένο μελέτησε πολύ σοβαρά κάποιες από αυτές τις πιθανές αιτίες,Αλλά αυτές οι θεωρίες γρήγορα έπεσαν σε δυσμένεια καθώς περισσότερα περιστατικά παρουσιάστηκαν σε άνδρες,γυναίκες και παιδιά που δεν ταίριαζαν με τις καθιερωμένες ομάδες κινδύνου και αποδείχτηκε ότι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί είχαν εκτεθεί στα σωματικά υγρά άλλων προσβεβλημενων ανθρώπων.(98).Τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν έναν μολυσματικό παράγοντα πριν καν απομονωθεί ο HIV.(100).
Σήμερα,οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ελεγχόμενες μελέτες χρηστων ναρκωτικων ουσιων, ετεροφυλόφιλων, ομοφυλόφιλων, αιμοροφιλικων και δίδυμων μωρών έδειξαν με συνέπεια ότι ο HIV είναι ο μόνος παράγοντας που προβλέπει ποιος θα αναπτύξει AIDS.Οι συσχετισμοί στον τόπο και στο χρόνο μεταξύ των τάσεων στην χρήση ναρκωτικών ή της άσωτης ζωής και των τάσεων στις διαγνώσεις του AIDS θεωρούνται υπερβολικά ασθενείς για να αποδείξουν αιτιότητα (101,102).
Ο Dr Duesberg ισχυρίστηκε ότι κάποιοι HIV αρνητικοί χρήστες ναρκωτικών ανέπτυξαν παρόμοιες με το AIDS ανοσολογικές ανωμαλίες και ασθένειες.Αλλά ο δικός του ορισμός του «παρόμοιο με AIDS» είναι πολύ αόριστος και κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν θα άξιζε μια AIDS διάγνωση (103,104,105).
Τα αντιρετροικά φάρμακα μπορούν να έχουν τοξικές παρενέργειες.Όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα αντι-HIV φάρμακα προκαλούν την χαρακτηριστική του AIDS σοβαρή ανοσοανεπάρκεια και υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα προτεινόμενα σχήματα αντιρετροϊκής θεραπείας που προτείνονται σήμερα μπορούν να επιμηκύνουν την ζωή και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των HIV θετικών ανθρώπων. (106,107,108).
Κάποιες σχετισμένες με το AIDS ασθένειες είναι πιο συχνές σε καποιες ομάδες πληθυσμού παρά σε άλλες.Αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη και δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν όλες την ίδια υποκείμενη αιτία.(110,111).
Ο σοβαρός υποσιτισμός είναι μια γνωστή αιτία ανοσοανεπάρκειας (αν και όχι του συγκεκριμένου τύπου ανοσοανεπάρκειας που είναι χαρακτηριστική του AIDS).Αυτή είναι η αιτία που όλοι οι ορισμοί του AIDS έχουν ως προδιαγραφή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχεία σοβαρού υποσιτισμού. Επισης θεωρείται ότι η φτωχή διατροφή κάνει τους ανθρώπους με HIV πιο ευάλωτους στις ασθένειες,συνεπως η βελτίωση της δίαιτας είναι ένα ουσιώδες συστατικό των προγραμμάτων βοήθειας των προσβεβλημένων με HIV ανθρώπων παγκοσμίως.Εντουτοις,τέτοιες δράσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους επειδή χιλιάδες Αφρικανών που τρέφονται καλά και λαμβάνουν φροντίδα,εξακολουθούν να πεθαίνουν από AIDS.Όπως εξηγεί η επόμενη ενότητα,δεν υπάρχει ένδειξη ότι η χειροτέρευση της δίαιτας ή των συνθηκών ζωής μπορούν να εξηγήσουν το AIDS στη Αφρική,που φαίνεται να είναι μια εντελώς νέα επιδημική ασθένεια.
Το αρθρο συνεχίζεται στο τέταρτο μέρος.

Κάποιοι διαφωνούντες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει μια νέα μεγάλη επιδημία AIDS στην Αφρική,απλά μόνο οι ίδιες παλιές ασθένειες που προκαλούνται από την φτώχεια,την πείνα και το χαμηλό επίπεδο υγιεινής.Λένε ότι οι επίσημες στατιστικές είναι παραπλανητικές επειδή η διάγνωση του AIDS στην Αφρική με βάση τα διάφορα κλινικά συμπτώματα χωρίς ένα HIV τέστ,εάν κανένα HIV τεστ δεν είναι διαθέσιμο (112).Θα αμφισβητήσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς με βάση τέσσερα επιχειρήματα:
Πρώτον,στα ιατρικά αρχεία από έναν αριθμό Αφρικανικών χωρών, σημειώνεται μια αύξηση σε έναν αριθμό από συσχετιζόμενες με το AIDS ασθένειες στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τα τέλη της δεκαετίας του ‘70 μέχρι τις αρχές του ’80.Αυτα τα αρχεία θέτουν την υπόνοια ότι το AIDS ήταν το πιθανότερο σπάνιο ή ανύπαρκτο πριν από αυτό το χρονικό διάστημα (113)
Δεύτερον όπως αναφέρθηκε παραπάνω,πολυαριθμες μελέτες έχουν βρεί ότι οι ασθενείς που είναι θετικοί στον HIV έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου.Μελέτες επιτήρησης δείχνουν ότι το ποσοστό του HIV έχει εκτιναχθεί στα ύψη στην Υποσαχάρια Αφρική από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 και είναι σήμερα εξαιρετικά υψηλά.Είναι συνεπώς λογικό να υπολογίσουμε ότι εκατομμύρια είναι άρρωστοι και πεθαίνουν.(114)..
Tριτον από τις αρχές της δεκαετίας του 1980,οι Αφρικανικές χώρες με υψηλά ποσοστά παρουσίας του HIV υποφέρουν από αυξημένα ποσοστά ασθένειας και θανάτου όπως καταμετρούνται από απογραφές και μελέτες.Για παράδειγμα:
-Μεταξύ του 1980 και τα μέσα της δεκαετίας του ’90,τα ποσοστά θανάτου των ενηλίκων αυξήθηκαν σημαντικά στις χώρες οπού ο HIV ήταν ευρέως διαδεδομένος για πολλά χρόνια (όπως η Ουγκάντα,ηΖαμπια και η Ζιμπάμπουε) αλλά όχι στις χώρες οπού τα ποσοστά του HIV ήταν χαμηλότερα (115,116).
-Η αύξηση των θανάτων και των ασθενειών αφορούσαν δυσανάλογα νέους και μεσήλικες ενήλικες,ιδιαίτερα εκείνους που κατοικούσαν σε αστικές περιοχές. Σχετικά καλοπληρωμένοι επαγγελματίες όπως γιατροί και δάσκαλοι ήταν από εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο.Αυτο το μοτίβο δεν είναι τυπικό των ασθενειών που προκαλούνται από υποσιτισμό ή βρώμικο νερό,που συνήθως χτυπούν τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους (117,118,119).
-Σε πολλές χώρες ο αριθμός των ορφανών αυξήθηκε τόσο δραματικά ώστε οι κοινότητες δεν μπορούν πια να τα βγάλουν πέρα και νοικοκυριά που διευθύνονται από παιδιά είναι τώρα σύνηθες φαινόμενο.Τέτοιες αλλαγές υποδεικνύουν ότι οι σεξουαλικά ενεργοί ενήλικες πεθαίνουν ενώ τα παιδιά (και οι ηλικιωμένοι) επιβιώνουν.Οι έρευνες στα νοικοκυριά έδειξαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών της ορφάνιας και την παρουσία του HIV στους ενήλικες (120,121,122).
-Τα μοτίβα των ασθενειών έχουν αλλάξει.Για παράδειγμα,τα ποσοστά του σαρκώματος Kaposi έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και η φυματίωση-που παλιά περιορίζονταν στους φτωχούς,τους εξασθενημένους και τους ηλικιωμένους,σήμερα σκοτώνει πολυάριθμους καλοταϊσμένους Αφρικανούς στο άνθος της ηλικίας τους.(124,125).
-Δεν επηρεάστηκε όλη η Υποσαχαρια Αφρική από τις πρόσφατες αλλαγες.Για παράδειγμα η Νότιος Αφρική υπέφερε πολύ περισσότερο από την Δυτική Αφρική ακόμα και εάν οι περιοχές είχαν το ίδιο υψηλά ποσοστά τρομερής φτώχιας, ελονοσίας,έλλειψης φαγητού και συγκρούσεων.Ο μόνος παράγοντας που σχετίζεται με τις αλλαγές είναι η παρουσία του HIV(126,127).
Τέταρτον ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικων AIDS,έχει αυξηθεί στην Υποσαχάρια Αφρική.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι στατιστικές υποτιμούν την κλίμακα της επιδημίας επειδή τα συστήματα αναφοράς είναι ανεπαρκή.Αυτή η ανεπάρκεια οφείλεται μερικώς στην συχνή λανθασμένη διάγνωση (ενισχυόμενη από το στίγμα που συνοδεύει το AIDS) αλλά κυρίως στην φτωχή υποδομή και ανεπάρκεια πρόσβασης στην φροντίδα υγείας. Επιπροσθέτως ,η ποιότητα των συστημάτων αναφοράς,διαφέρουν από την μια χώρα την άλλη.Παρόλαυτα,είναι δυνατόν να εντοπίσουμε δύο σημαντικά μοτίβα στα δεδομένα.
Η πρώτη εμφανής τάση είναι ότι ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών AIDS αυξήθηκε παντού κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980.Όπως σε όλα τα άλλα μέρη του κόσμου,αυτή η αύξηση ακολούθησε μια αύξηση στην παρουσία του HIV.H δεύτερη τάση αφορά τον αριθμό των περιπτώσεων AIDS που αναφέρονται ανά εκατομμύριο.Σε γενικές γραμμές,τα υψηλότερα ποσοστά αναφέρθηκαν στις χώρες της Νότιας Αφρικής όπου ο HIV υπήρξε διαδεδομένος για πολλά χρόνια,ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά τείνουν να έρχονται απο χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν ιστορικά πολύ μικρότερη παρουσία του HIV.Το μικρότερο ποσοστό περιστατικών AIDS προέρχεται από το νησιωτικό έθνος της Μαδαγασκαρης,οπου μέχρι πρόσφατα ο HIV ήταν εξαιρετικά σπάνιος (128).
Η μόνη μεγάλη εξαίρεση στα μοτίβα των ποσοστών του AIDS είναι η Νότιος Αφρική (σ.τ.μτφ:η χώρα με την ονομασία Νότιος Αφρική όχι η περιοχή Νότιος Αφρική) που ανέφερε σχετικά χαμηλούς αριθμούς.Ομως η παρουσία του HIV δεν έφτασε σε μεγάλα ποσοστά στην Νότια Αφρική μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990,αρκετά χρόνια αργότερα από τις γειτονικές χώρες όπως η Ζιμπάμπουε και η Ζαμπια.Επίπροσθετως,η Νότια Αφρική σταμάτησε την αναφορά των περιστατικών AIDS στον Παγκοσμιο Οργανισμο Υγείας το 1996,πρίν από τις περισσότερες άλλες Αφρικανικές χώρες και πριν να προλάβει να έχει αποτέλεσμα η αύξηση της παρουσίας του HIV(129).
Στοιχεία της επίδρασης του AIDS στην Νότια Αφρική από τότε προέρχονται από την μελέτη των πιστοποιητικών θανάτου.Δείχνουν ότι ο ετήσιος αριθμός αναφερόμενων θανάτων (από όλες τις αιτίες) αυξήθηκε κατά 79% μεταξύ του 1997 και του 2004.Ανάμεσα στα άτομα ηλικίας 25-49 χρόνων,η αύξηση ήταν 169%.Τα ποσοστά θανάτου από συσχετιζόμενες με το AIDS ασθένειες αυξήθηκε σύμφωνα με μια χαρακτηριστική ηλικιακή κατανομή,που κορυφώθηκαν στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 25-49 χρόνων.Αλλες παθολογικές καταστάσεις δεν ακολούθησαν το ίδιο μοτίβο.Ο εκτιμούμενος αριθμός των θανάτων από AIDS βασισμένος σε αυτά τα στοιχεία,είναι όμοιος με τις εκτιμήσεις που βασίζονται στα ποσοστά παρουσίας του HIV(131).
Η συνεχεια (Τι Δεν Γνωριζουμε και Συμπερασματα) στο τελευταίο μέρος που θα δημοσιευτει εν καιρω.Μπορείτε φυσικα αν γνωριζετε αγγλικά να διαβάσετε το τελευταιο κομάτι (αλλά και ολόκληρο το άρθρο) στο http://www.avert.org/evidence.htm.
---------------------------------------------------
Το άρθρο είναι του Rob Noble και δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της AVERT,μιας διεθνους φιλανθρωπικής οργανωσης για την πρόληψη του AIDS.

Τι δεν γνωρίζουμε.
Υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον HIV και το AIDS.
Για παράδειγμα,δεν γνωρίζουμε γιατί τόσο ο HIV όσο και το AIDS έγιναν τόσο κοινοι σε κάποιες Αφρικανικές χώρες αλλά όχι στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ,αν και υπάρχουν μερικές θεωρίες.Παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνουν την πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στην Αφρική (που αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του HIV) και πολύ πιθανώς τις διαφορές μεταξύ των διάφορων HIV υπότυπων.Επιπροσθέτως,άτομα που έχουν χειρότερη γενική υγεία(όπως αυτοί που πάσχουν από ελονοσία ή φυματίωση) τείνουν να έχουν περισσότερο HIV στα σωματικά τους υγρά,που τους κάνει περισσότερο ικανούς να μεταδώσουν την ασθένεια.
Τα διαφορετικά μοτίβα των σεξουαλικών σχέσεων έχουν επίσης αποτέλεσμα.Τα ιικά φορτία είναι ιδιαιτέρως υψηλά κατά την διάρκεια των πρώτων μερικών εβδομάδων μετά την μόλυνση,έτσι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερος τότε.Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν αρκετούς παράλληλους σεξουαλικούς συντρόφους μπορούν να διαδώσουν την ασθένεια πολύ αποτελεσματικό πριν καν βγουν θετικοί ή αρρωστήσουν.Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι παρόλο που οι Αφρικανοί δεν αναφέρουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά την διάρκεια της ζωής τους σε σύγκριση με άλλους πληθυσμους,οι παραλληλες σχέσεις είναι πιο κοινές στην Αφρική και ακόμα πιο κοινές στην Νότια Αφρική.
Εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης στον έλεγχο για HIV και την θεραπεία,όπως επίσης πολιτισμικών και εκπαιδευτικών παραγόντων η μεγάλη πλειοψηφία των Αφρικανών δεν γνωρίζει την HIV κατάσταση τους.Τα υψηλά επίπεδα κινητικότητας,ιδιαίτερα μεταξύ των μεταναστών εργατών,μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην εξάπλωση του HIV (132,133,134,135,136,137).
Η επικέντρωση της παρουσίας μιας μολυσματικής ασθένειας μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων δεν είναι ασυνήθιστη.Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται μέσω των ίδιων περίπου οδών όπως o HIV και στις δυτικές χώρες έχει παρόμοιες ομάδες υψηλού κινδύνου.Η ηπατίτιδα C (που μεταδίδεται κυρίως μέσω του αίματος),περιοριζεται κατά πολύ σε άτομα που κάνουν ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών και πρόσφατες αύξησεις σε περιστατικά σύφιλης (που συνήθως μεταδίδεται μέσω του σεξ) τροφοδοτήθηκαν από αύξηση των περιστατικών ανάμεσα σε άντρες που κάνουν σεξ με άνδρες.Οι στατιστικές επιτήρησης από όλο τον Δυτικό κόσμο δείχνου ότι το AIDS γίνεται ολοένα και πιο συχνό εκτός των παραδοσιακών ομάδων κινδύνου,ακολουθώντας μια παρόμοια τάση στις περιπτώσεις του HIV.To 2003,γύρω στο 1/3 των νέων διαγνώσεων AIDS σε Αμερικανούς και δυο τρίτα από αυτές ανάμεσα σε γυναίκες έλαβαν χώρα σε ετεροφυλόφιλους,μη χρήστες ναρκωτικών.(138).Τα επιδημιολογικά στοιχεία της από άνδρα σε γυναίκα,άνδρα σε άνδρα και γυναίκας σε άνδρα σεξουαλικής μετάδοσης του HIV είναι άφθονα.(139).
Κάτι άλλο που δεν κατανοούμε πλήρως είναι το πώς ο HIV προκαλεί AIDS.Και πάλι έχουμε κάποιες θεωρίες που εξηγούν γιατί ο ιός μπορεί να είναι ικανός να προκαλεί δυσλειτουργία στο ανοσοποιητικό με μια σειρά από τρόπους,όχι μόνο με το να σκοτώνει κύτταρα.(140).Η άγνοια για το πώς ακριβώς συμβαίνει κάτι δεν είναι απόδειξη ότι δεν συμβαίνει.
Συμπεράσματα..
Δεν υπάρχει μία επιστημονική εργασία που αποδεικνύει ότι ο HIV προκαλεί AIDS. Αντίθετα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργασίες που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αποδείξεων που όταν συγκεντρωθούν όλες μαζί,κάνουν την υπόθεση συντριπτική..
Οι άνθρωποι πρέπει να ενθαρρύνονται να αμφισβητούν την επιστημονική ορθοδοξία Όμως οι απόψεις των διαφωνούντων του AIDS,που είναι καλά γνωστές για πολλά χρόνια και υπήρξαν αντικείμενα συζήτησης σε επιστημονικά περιοδικά,απέτυχαν να κερδίσουν υποστήριξη.Τα κεντρικά επιχειρήματα της ομάδας Perth (ότι ο HIV δεν απομονώθηκε σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες) και του Dr Duesberg (ότι κανένας δεν ξέρει ακριβώς πως ο HIV προκαλεί AIDS) δεν ακυρώνουν το μεγάλο εύρος των αποδείξεων που περιγράφονται σε αυτή την σελίδα.Η HIV θεωρία κυριαρχεί γιατί παρέχει μια απλή,μοναδική αιτία που εξηγεί με συνέπεια όλα τα παρατηρούμενα φαινόμενα.

Edited by - medtech on 29/04/2007 21:44:06
First you find the cause and then you treat the cause! In the HIV/AIDS Ypothesis we have violated both!
1.Why would antibodies against hiv (a positive HIV test) which are so effective that leading AIDS researchers cannot detect HIV in most AIDS patients (Gallo 1991, Weiss 1991, Cohen 1993)not protect against AIDS?
2. Why are 9 out of 10 AIDS patients males?
4. Why are about two-thirds male homosexuals
5. Why are 0ne-third intravenous drug users?
6. Why are most AIDS patients 25-29 years old, and why dont teenagers get AIDS?
7. Why is AIDS new, although HIV is long-established in the US and Europe?
8. Why would a new, sexually transmitted disease not have exploded in the millions of heterosexually active Americans and Europeans-just as syphilis once did in medieval Europe?
9. Why did HIV-positive American hemophiliacs live longer over twice as long in 1987 as they did in the pre AIDS era, and why has their mortality increased ten- fold after the introduction of the anti-HIV drug AZT?
10. Why does AIDS manifest in totally urelated diseases, for example, dementia,diarrhea,and Kaposi's Sarcoma?
11. Why do only homosexuals get Kaposi Sarcoma?
12. Why are thousands of AIDS casesHIV-free( Duesberg, 1993)?
Decide for yourself!!!!!!
Ιολογος - Επιδημιολογος
THE IMPORTANT THING IS NEVER STOP QUESTIONING
ALBERT EINSTEIN
Οι περισσότερες απο τις απαντήσεις που σου δινω είναι κατευθειαν απο το άρθρο (που δεν διαβασες).
quote:
1.Why would antibodies against hiv (a positive HIV test) which are so effective that leading AIDS researchers cannot detect HIV in most AIDS patients (Gallo 1991, Weiss 1991, Cohen 1993)not protect against AIDS?
Γιατι τα αντισωματα που παράγει το σωμα δεν μπορουν να προστατευουν απο το AIDS?
α)Γιατι ο ρημάδης ο HIV έχει την ικανότητα να μεταλάσσεται πολύ ευκολα.Τα αντισώματα που φτιάχτηκαν εναντιον ενός στελεχους μπορεί να μην πιάνουν εναντιον ενος άλλου στελέχους που παρήχθηκε απο το πρωτο.
β)Γιατι ο HIV μπορει να κρυβεται μέσα στα κύτταρα ενσωματωμένος στο γενετικο τους υλικό (με την μορφη ιικου DNA),εκει που δεν μπορούν να τον φτάσουν τα αντισωματα.
Και τέλος δεν είναι ο μοναδικός ιός ή μικροοργανισμος που τα αντισωματα δεν μπορουν να αδρανοποιήσουν.
2. Why are 9 out of 10 AIDS patients males?
Οι άνδρες ως περισσότερο πολυγαμικοί,τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αριθμό επαφών και περισσότερους σεξουαλικους συντρόφους απο τις γυναίκες συνεπως αυξανεται γιαυτους κατακόρυφα η πιθανότητα να μολυνθούν απο τον HIV.Επίσης γιατί η μεταδοση απο ανδρα σε ανδρα ειναι ευκολότερη απο ο,τι απο ανδρα σε γυναικα.Παρουσιαζεται πάντως αυξηση των κρουσμάτων στις γυναίκες...Στην Αφρικη δεν ισχυει αυτη η αναλογία 9 ανδρες προς 1 γυναικα.
4. Why are about two-thirds male homosexuals?
Στις δυτικές χώρες οι περισσότεροι HIV θετικοί είναι ομοφυλόφιλοι όχι όμως στην Αφρική.Επίσης στις δυτικές χωρες αυξάνεται το ποσοστο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης.Οι ομοφυλόφιλοι μολυνονται ευκολότερα απο τον ΗΙV σε σχεση με τους ετεροφυλόφιλους εξαιτιας των σεξουαλικων τους πρακτικων (πολυγαμια,πρωκτικο σεξ).
5. Why are 0ne-third intravenous drug users?
Απο το άρθρο:
Οι διαφωνούντες που ισχυρίζονται ότι ο HIV δεν προκαλεί AIDS ένιωσαν την ανάγκη να προτείνουν εναλλακτικές αιτίες.Αυτές γενικά περιλαμβάνουν τα ναρκωτικά (ηρωίνη,κοκαίνη,αμφεταμίνες και εισπνεόμενα νιτρικα γνωστα ως “poppers"),τον υποσιτισμό,την έλλειψη καθαρού νερού,τους παράγοντες πήξης που χρησιμοποιούνται στις μεταγγίσεις αίματος και αντι-HIV φάρμακα όπως το AZT. Κάποιες ομάδες πρότειναν επίσης το σπέρμα, «υπερφόρτωση του ανοσοποιητικού», τα αντιβιοτικά,το βενζένιο,το στρες ή την έλλειψη ύπνου.
Στις αρχές του 1980,όταν μόνο ένας μικρός αριθμός περιστατικών AIDS είχε αναφερθεί,το ιατρικό κατεστημένο μελέτησε πολύ σοβαρά κάποιες από αυτές τις πιθανές αιτίες,Αλλά αυτές οι θεωρίες γρήγορα έπεσαν σε δυσμένεια καθώς περισσότερα περιστατικά παρουσιάστηκαν σε άνδρες,γυναίκες και παιδιά που δεν ταίριαζαν με τις καθιερωμένες ομάδες κινδύνου και αποδείχτηκε ότι άνθρωποι που είχαν προσβληθεί είχαν εκτεθεί στα σωματικά υγρά άλλων προσβεβλημενων ανθρώπων.(98).Τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν έναν μολυσματικό παράγοντα πριν καν απομονωθεί ο HIV.(100).
Σήμερα,οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι ελεγχόμενες μελέτες χρηστων ναρκωτικων ουσιων, ετεροφυλόφιλων, ομοφυλόφιλων, αιμοροφιλικων και δίδυμων μωρών έδειξαν με συνέπεια ότι ο HIV είναι ο μόνος παράγοντας που προβλέπει ποιος θα αναπτύξει AIDS.Οι συσχετισμοί στον τόπο και στο χρόνο μεταξύ των τάσεων στην χρήση ναρκωτικών ή της άσωτης ζωής και των τάσεων στις διαγνώσεις του AIDS θεωρούνται υπερβολικά ασθενείς για να αποδείξουν αιτιότητα (101,102).
Ο Dr Duesberg ισχυρίστηκε ότι κάποιοι HIV αρνητικοί χρήστες ναρκωτικών ανέπτυξαν παρόμοιες με το AIDS ανοσολογικές ανωμαλίες και ασθένειες.Αλλά ο δικός του ορισμός του «παρόμοιο με AIDS» είναι πολύ αόριστος και κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν θα άξιζε μια AIDS διάγνωση (103,104,105).
Τα αντιρετροικά φάρμακα μπορούν να έχουν τοξικές παρενέργειες.Όμως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα αντι-HIV φάρμακα προκαλούν την χαρακτηριστική του AIDS σοβαρή ανοσοανεπάρκεια και υπάρχουν άφθονα στοιχεία ότι τα προτεινόμενα σχήματα αντιρετροϊκής θεραπείας που προτείνονται σήμερα μπορούν να επιμηκύνουν την ζωή και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των HIV θετικών ανθρώπων. (106,107,108).
Κάποιες σχετισμένες με το AIDS ασθένειες είναι πιο συχνές σε καποιες ομάδες πληθυσμού παρά σε άλλες.Αυτό δεν προκαλεί καμία έκπληξη και δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν όλες την ίδια υποκείμενη αιτία.(110,111).
Ο σοβαρός υποσιτισμός είναι μια γνωστή αιτία ανοσοανεπάρκειας (αν και όχι του συγκεκριμένου τύπου ανοσοανεπάρκειας που είναι χαρακτηριστική του AIDS).Αυτή είναι η αιτία που όλοι οι ορισμοί του AIDS έχουν ως προδιαγραφή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν στοιχεία σοβαρού υποσιτισμού. Επισης θεωρείται ότι η φτωχή διατροφή κάνει τους ανθρώπους με HIV πιο ευάλωτους στις ασθένειες,συνεπως η βελτίωση της δίαιτας είναι ένα ουσιώδες συστατικό των προγραμμάτων βοήθειας των προσβεβλημένων με HIV ανθρώπων παγκοσμίως.Εντουτοις,τέτοιες δράσεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους επειδή χιλιάδες Αφρικανών που τρέφονται καλά και λαμβάνουν φροντίδα,εξακολουθούν να πεθαίνουν από AIDS.Όπως εξηγεί η επόμενη ενότητα,δεν υπάρχει ένδειξη ότι η χειροτέρευση της δίαιτας ή των συνθηκών ζωής μπορούν να εξηγήσουν το AIDS στη Αφρική,που φαίνεται να είναι μια εντελώς νέα επιδημική ασθένεια.
Το AIDS εχει ξεπερασει τα όρια των κλασικων ομάδων κινδύνου και εχει εξαπλωθει και στον γενικο πληθυσμο,εχει δε όλα τα χαρακτηριστικα μιας μεταδοτικης νόσου.
6. Why are most AIDS patients 25-29 years old, and why dont teenagers get AIDS?
Υπάρχουν και έφηβοι με AIDS και παιδιά με AIDS.Ακόμα και βρεφη με AIDS!
Δεν ειναι παράξενο που οι περισσότεροι ασθενεις με AIDS ανηκουν σε αυτες τις ηλικίες αφου αυτες είναι οι κυριως ενεργες σεξουαλικες ηλικίες!
7. Why is AIDS new, although HIV is long-established in the US and Europe?
Γιατι χρειάζεται κάποιο χρόνο να εξασθενησει το ανοσοποιητικό σύστημα σε τέτοιο βαθμο ωστε να εκδηλωσεις AIDS.Οταν σου μεταδίδεται ο ΗΙV δεν αναπτύσεις AIDS μέσα σε μια νύχτα.Περνάει καιρός που ποικίλει απο άτομο σε άτομο.
Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με HIV λοίμωξη αναπτύσσουν προσδιορίζουσες του AIDS ασθένειες μέσα σε 10 χρόνια από την μόλυνση με HIV εάν δεν λάβουν αντιρετροικα φαρμακα.Μόνο λίγοι δεν αναπτύσσουν AIDS μέσα σε 20 χρόνια (58,59):
8. Why would a new, sexually transmitted disease not have exploded in the millions of heterosexually active Americans and Europeans-just as syphilis once did in medieval Europe?
Το ποσοστό της ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του HIV συνεχώς αυξάνεται.Στην Ευρώπη δεν εχει παρει εκρηκτικες διαστασες ίσως χάρη στα μέτρα και την ενημέρωση.Οι ομοφυλοφιλοι χτυπηθηκαν σε τοσο εντονο βαθμο πρωτοι γιατι ειχαν αυξημενη συχνοτητα σεξουαλικων επαφων σε σχεση με τους ετεροφυλόφιλους και γιατι οι σεξουαλικες τους πρακτικες (πρωκτικο σεξ κυριως) είναι πιο επικίνδυνες για την μεταδοση του HIV απο ο,τι οι ετεροφυλόφιλες,(οπου εχουμε το λιγοτερο επικινδυνο κολπικο σεξ και μικρότερη συχνοτητα πρωκτικου σεξ).Ισως να λειτουργησαν ως σωτηριος συναγερμος.Ο δυτικός κόσμος πήρε χαμπάρι οτι ειχε να κανει με μια νεα ασθενεια,ανακαλυψε την αιτία και βρήκε τροπους να την περιορίσει.Στην Μεσαιωνική Ευρωπη δεν είχαν τα μέσα για να αναγνωρισουν την αιτία ούτε ηξεραν πως να προφυλαχθουν.Ο συγχρονος δυτικός κόσμος εχει τα μέσα για να αναγνωρίσει την αιτια,να βρει τρόπους προφυλαξης και να ενημερώσει το κοινό για το πως να προφυλαχτει.
Στην Αφρική ομως οι περισσότεροι ασθενεις με AIDS είναι ετεροφυλόφιλοι.Σε παραπεμπω στο απόσπασμα το AIDS στη Αφρικη για να δείς πως σε πολλές χώρες μένουν πολλα παιδια πενταρφανα επειδη εχασαν και τους δύο γονείς απο AIDS.Ισως και στην Αφρικη αρχικα τα περισσοτερα θυματα να ηταν ομοφυλόφιλοι,αλλα εκει δεν υπήρξε οργανωμενο συστημα υγειας που να εντοπισει το προβλημα πριν ξεκινησει η μεγαλη διαδοση του στον ετεορφυλόφιλο πληθυσμο.
Υπαρχει και μια θεωρια που λεει οτι το AIDS ξεκινησε απο την Αφρικη οπου δημιουργηθηκε απο μεταλλαξη ο HIV,περασε στην Ταιτη οπου ψωνιζαν ερωτικους συντροφους οι Αμερικανοι ομοφυλόφιλοι,απο τους Αμερικανους ομοφυλόφιλους περασε και στους Ευρωπαιους,διαδιδονταν κρυφα για χρόνια,(θυμησου οτι οι HIV + παραμενουν ασυμpτωματικοι φορεις για αρκετα χρονια πριν αναπτυξουν AIDS) και ξαφνικα έγινε το μπαμ στην Δυση αρχικα με μερικες δεκαδες και μετα εκατονταδες θυματα ομοφυλόφιλους.
9. Why did HIV-positive American hemophiliacs live longer over twice as long in 1987 as they did in the pre AIDS era, and why has their mortality increased ten- fold after the introduction of the anti-HIV drug AZT?
Απο πότε εχει να γινει ανανεωση σε αυτο το ερωτηματολογιο?
Ξαναδιαβασε για την αντιρετροικη θεραπεια (που δεν περιλαμβανει πια μονο το AZT):
Αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές.
Το πρώτο φάρμακο που πήρε άδεια για την αντιμετώπιση του HIV ήταν το zitovudine,πιο γνωστο ως AZT,το οποίο έλαβε έγκριση το 1987.Πολλαπλες μελέτες έδειξαν ότι το AZT ελάττωνε τις ευκαιριακές λοιμώξεις και αύξανε τα CD4(+) λεμφοκύτταρα και την επιβίωση μεταξύ των ασθενών με AIDS.Όμως τα θετικά αποτελέσματα του AZT δεν διαρκούσαν πολύ και μια μεγάλη ερευνα γνωστή ως μελέτη Cοncord βρήκε ότι οι ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν AZT στα πρώιμο στάδιο της HIV ασθένειας πριν την έναρξη των συμπτωμάτων,έλαβαν λίγο ή μη μακροχρόνιο όφελος (παρόλο που κανένας δεν είχε χειρότερη πορεία)(78,79,80).
Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 αλλα είδη αντι-HIV φάρμακων υπήρξαν διαθέσιμα,συμπεριλαμβανόμενων των αναστολέων της πρωτεασης,που ήταν ειδικά σχεδιασμένα για να επιτίθενται στις HIV πρωτεΐνες(81).Έχει βρεθεί ότι όταν διαφορετικά φάρμακα λαμβάνονται ταυτόχρονα,δίνουν περισσότερο μακροχρόνια οφέλη από το AZT μόνο του.Πολυάριθμες,μεγάλης εκτασης,ελεγχομενες μελέτες έχουν δείξει με συνεχεία ότι ο σωστός συνδυασμός φάρμακων μπορεί να μειώσει την μετάπτωση σε AIDS και τον θάνατο.Ενα φαρμακο είναι καλυτερο από κανένα και δύο είναι καλυτερα από ένα αλλα ο συνδυασμος τρίων φαρμακων (από δυο διαφορετικες κατηγοριες) είναι ακομη καλυτερος.Οι συγχρονοι συνδυασμοι τριων φαρμακων μειωνουν τον κινδυνο ανάπτυξης AIDS και θανάτου πάνω από 80% (82,83,84,85).
Πολλες προσφατες μελετες στην Αφρικη εδειξαν ότι η θεραπεία είναι το ίδιο αποτελεσματική όπως στην Ευρώπη και την Αμερική (86).
Στους περισσότερους ανθρώπους,τα φάρμακα προκαλούν μια απότομη πτώση στο ιικο φορτιο.Όμως μερικοί ασθενείς δεν δοκιμάζουν το ίδιο αποτέλεσμα και αυτοί έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν AIDS και να πεθάνουν.Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι ένα πολύ ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο ότι ο HIV προκαλεί AIDS(87).
Τα οφέλη από τις πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές μπορουν να παρατηρηθούν στις εθνικές στατιστικές από πλούσιες χώρες,στις οποίες οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε αυτές.Αυτό το γράφημα δείχνει ότι οι αριθμοί διαγνώσεων AIDS και οι θάνατοι έπεσαν περισσότερο από κάτω από το μισό μεταξύ του 1995 και του τέλους του 1998.Αυτή η τάση ακολούθησε την ευρεία εισαγωγή της συνδυασμένης αντιρετροικης θεραπείας (88).
Παρόμοια μοτίβα μπορούν να παρατηρηθούν στις στατιστικές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες,τον Καναδά,την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.(89)Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανικές στατιστικές διαστρεβλώθηκαν κατά την διάρκεια της περιόδου 1990-1996 εξαιτίας μιας ευρείας διεύρυνσης στον ορισμό των περιστατικών της AIDS εποπτείας.Για πρώτη φορά οι άνθρωποι μπορούσαν αν διαγνωστούν με AIDS με βάση την χαμηλή τιμή των CD4+.Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών θα προχωρούσαν στην ανάπτυξη προσδιοριζουσων του AIDS ασθενειών πριν τον θάνατο τους,έτσι θα περιλαμβάνονταν στις στατιστικές έτσι και αλλιώς,αλλά η αλλαγή στον ορισμό σήμαινε ότι διαγνώστηκαν νωρίτερα και αυτό στρέβλωσε τις στατιστικές.
Η στρέβλωση που προκλήθηκε από την αλλαγή στον ορισμό ήταν προσωρινή και δεν μπορεί να ευθύνεται για την μεγάλη πτώση στις διαγνώσεις με AIDS και στους θανάτους που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ στην διάρκεια της δεκαετίας του 1990.Ούτε μπορεί η μείωση να εξηγηθεί από αλλαγές στην παρουσία του HIV.(90,91,92,93).Η παρουσία των προσδιορίζουσων του AIDS λοιμώξεων όπως η PCP αυξήθηκε κατά την διάρκεια των αρχών του 1990 και μετά ελαττώθηκε σημαντικά μεταξύ του 1995 και του 1998(94,95).
Η ικανότητα των αντιρετροϊκων φάρμακων να προλαμβάνουν την μετάδοση του HIV από την μητέρα στο παιδί έχει καταδειχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο(96).Ακολουθώντας την ευρεία εισαγωγή αυτών των φάρμακων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,ο αριθμός των αναφερόμενων περιστατικών AIDS σε παιδιά της Αμερικής έπεσε στα περίπου 100 ανά χρόνο,σε σύγκριση με τα σχεδόν 1000 ανά χρόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990(97).
Η αντιρετροική θεραπεία,μαζί με την αγωγή για τις ευκαιριακές λοιμώξεις θεωρείται ότι έχουν σώσει τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ζωές στις ΗΠΑ.98).
10. Why does AIDS manifest in totally urelated diseases, for example, dementia,diarrhea,and Kaposi's Sarcoma?
Δεν καταλαβαινω,τι εννοει με το unrelated?
Υπαρχουν ενδειξεις οτι η demendia οφείλεται στην δραση του HIV στον εγκεφαλο (HIV εγκεφαλοπάθεια).
Το σαρκωμα Kaposi συνδέεται με τον ερπητοιο 8,συνεπως ειναι λογικο να σκεφτουμε οτι ενα αδυναμο ανοσοποιητικο δεν θα μπορει να καταπολεμα τον ερπητοιο αυτον τόσο αποτελεσματικά όσο ενα υγιές,αρα θα εχει περισσοτερες ευκαιριες να εισβαλει σε σωματικα κυττταρα και να τα μεταλλαξει σε καρκινικα.
Η διαρροια προκαλείται απο διαφορους μικροοργανισμους (οι ασθενεις με AIDS μαλιστα χτυπιουνται απο εναν χαρακτηριστικο μικροοργανισμο που προκαλει διαρροια το Κρυπτοσπορίδιο) και βεβαια δεν ειναι δυσκολο να σκεφτεις οτι εαν εχεις εξασθενημενο ανοσοποιητικο ειναι πιο ευκολο να σε προσβαλουν μικροοργανισμο,να εγκατασταθουν στο εντερο σου και να ασκησουν εκει την βλαπτικη τους δραση.
11. Why do only homosexuals get Kaposi Sarcoma?
Δεν παθαινουν μονο οι ομοφυλοφιλοι σαρκωμα Kaposi.Ας θυμηθούμε οτι το σαρκωμα Kaposi συνδεεται μετην δράση του ερπητοιου 8.Ηταν συχνοτερο σε αυτους υποθετω για τον ιδιο λόγο που ηταν συχνότερη και η παρουσια του HIV:οι σεξουαλικες τους πρακτικες,πολλαπλοι ερωτικοι συντροφοι,μεγαλη συχνοτητα σεξουαλικων επαφων σε σχεση με τους ετεροφυλόφιλους, μεγαλυτερη διαδοση του ερπητοιου 8 σε σχεση με τους ετεροφυλόφιλους,συνεπώς μεγαλυτερη συχνότητα σαρκώματος Kaposi στους ομοφυλόφιλους απο ο,τι στους ετεροφυλόφιλους.
12. Why are thousands of AIDS casesHIV-free( Duesberg, 1993)?[/quote]
Για την ακριβεια υπάρχουν ελαχιστες περιπτωσεις AIDS HIV free:
Tα Κέντρα για Την Πρόληψη και Τον Έλεγχο των Ασθενειών (US Centers for Disease Control and Prevention-CDC) των ΗΠΑ ορίζουν μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται ιδιοπαθής CD4+ T-λεμφοκυτταροπενία (idiopathic CD4+ T-lymphocytopenia) ή ILC για συντομία.Γίνεται διάγνωση σε κάποιον για ILC εάν έχει τιμές CD4 + κάτω από 300 CD4+ ανα κυβικό χιλιοστό αίματος ή 20% όλων των λεμφοκυττάρρων,σε τουλάχιστον δύο περιστάσεις αλλά δεν έχει σε ανιχνεύσιμη HIV μόλυνση ή καμία άλλη γνωστή αιτία ανοσοανεπάρκειας (όπως αντικαρκινική θεραπεία).Όπως πολλοί διαφωνούντες έχουν τονίσει αυτό είναι ουσιαστικά ενός ορισμός AIDS ελεύθερου HIV.Πόσο συχνή είναι αυτή η παθολογική κατάσταση;
Το 1993 μια ομάδα των CDC,δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εξαντλητικής μελέτης της ILC στις ΗΠΑ.Είχαν μελετήσει 230,179 παρόμοια με AIDS περιστατικά που είχαν αναφερθεί από το 1983 μέχρι τότε και αναγνώρισαν 47 ασθενείς με ILC (συν 147 αβέβαια περιστατικά).Όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς με AIDS που είχαν κάνει τεστ για HIV έδωσαν θετικό αποτέλεσμα.Επιπροσθέτως η ομάδα διερεύνησε προσεκτικά τα περιστατικά με ICL και ανακάλυψαν ότι δεν ταίριαζαν με το τυπικό AIDS προφιλ.Ηταν 29 άνδρες και 18 γυναίκες ασθενείς και 39 από αυτούς ήταν λευκοί (4 άλλοι ήταν Ασιατικής καταγωγής).Σε 29 περιπτώσεις οι ερευνητές δεν μπορούσαν να κατατάξουν τους ασθενείς στις κλασικές ομάδες κινδύνου για AIDS (ομοφυλόφιλοι άνδρες,αιμορροφιλικοί,χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και σεξουαλικοί σύντροφοι τέτοιων ομάδων).Οτιδήποτε και εάν αντιπροσωπεύουν αυτοί οι 47 ασθενείς,δεν φαίνεται να είναι τυπικές περιπτώσεις της τεράστιας επιδημίας που μας ενδιαφέρει (17).
Τα ευρήματα της ILC έρευνας υποστηρίζονται και από μεγάλης κλίμακας μελέτες παρακολούθησης,συμπεριλαμβανόμενης της Πολυκεντρικής AIDS μελέτης Cohort( Multicenter AIDS Cohort Study -MACS).Κατά την διάρκεια της MACS,οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία 2,173 ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών που είχαν αρνητικά αποτελέσματα για HIV αντισώματα.Κατά την διάρκεια αρκετών ετών,μόνο ένας από αυτούς τους άνδρες είχε σταθερά χαμηλές τιμές CD4+ και αυτός υποβάλλονταν σε αντικαρκινική θεραπεία σχεδιασμένη για να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.Παρόμοια αποτελέσματα ανευρέθησαν ανάμεσα σε δωρητές αίματος,λήπτες αίματος και παραγώγων αίματος,χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και άλλες ομάδες:Η σοβαρή ανοσοανεπάρκεια είναι πρακτικά ανύπαρκτη ανάμεσα στα άτομα που είναι HIV αρνητικά (18).
Όπως τόνισε ο Dr Duesberg,αρκετοί άνθρωποι (κυρίως στις αρχές της δεκαετίας του 80) είχαν διαγνωστεί με AIDS στις ΗΠΑ παρόλο που ποτέ δεν έκαναν ποτέ τεστ για HIV και κανείς δεν ξέρει εάν ήταν HIV θετικοί ή όχι.Ομως,με βάση το πολύ μεγαλύτερο δείγμα ασθενών που ελέγχθηκαν για HIV,ο πρώτος κανόνας του Koch έχει εκπληρωθεί.Ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι διαφωνούντες μπόρεσαν να βρουν τόσο σημαντικούς αριθμούς “AIDS” χωρίς HIV,ήταν με την χρησιμοποίηση πολύ χαλαρότερων ορισμών του AIDS.Τέτοιοι ορισμοί περιλαμβάνουν πολλά άτομα με ηπιότερη ανοσοανεπάρκεια,που γενικά δεν είναι μοιραία (19,20).
και:
--------------------------------------------------------
Να ρωτήσω και εγω εστω αυτα τα 2:
Μπορούμε να προβλέψουμε την πιθανότητα ότι κάποιος θα αναπτύξει σύντομα AIDS με το να μετρήσουμε τον αριθμό των σωματιδίων HIV στο αίμα του (ιικό φορτίο).Τέτοιες μετρήσεις μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας PCR,bDNA ή ποσοτικές τεχνικές μικροκαλλιεργειας.Για παράδειγμα ο πίνακας παρακατω,βασισμενος σε μια μακροχρόνια μελέτη 1,604 ασθενών παρουσιάζει πόσο χρήσιμες μπορούν να είναι οι προβλέψεις με bDNA.(73)
Ιικό φορτίο* ---I--Ποσοστο ασθενων που θα αναπτυξουν AIDS σε 6 χρονια
--------------------------------------------------------------------
Λιγότερο από 500 - 5,4%
501-3,000 - 16,6%
3,001-10,0000 - 31,7%
10,001-300000 - 55,2%
περισσότερο από 30,0000 - 80,0%
---------------------------------------------------------------------
*Αντίγραφα ιικού RNA ανά κυβικό χιλιοστόμετρα πλάσματος αίματος.
Εαν ο HIV δεν ειναι αιτία του AIDS γιατι όσο μεγαλύτερο ιικό φορτίο έχει στο αίμα ο ασθενης με την HIV λοίμωξη,τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυξει AIDS μέσα στην εξαετια?
Και β)Eαν ο HIV δεν προκαλει AΙDS τότε γιατι τα αντιρετροικα φαρμακα που καταστελουν τον πολλαπλασιασμο του ιού είναι τοσο αποτελεσματικά στο να μειωνουν την εμφανιση του AIDS και την θνησιμότητα?Γιατί σε όποιον ανθρωπο αποτύχουν να μειωσουν το ιικό φορτίο αυτός ο ανθρωπος κινδυνευει πολυ περισσοτερο (σε σχεση με εκεινους που η αντιρετροικη θεραπεια καταφερε να μειωσει το ιικο φορτιο) να αναπτυξει AIDS?

Edited by - medtech on 30/04/2007 07:14:03
Edited by - medtech on 30/04/2007 07:27:11
Edited by - medtech on 30/04/2007 07:32:49
Επαναλαμβάνω: Την πρωτότυπη έρευνα με βάση την οποία εξελίχθηκε η "επιδημία" απο την επόμενη κιολας μέρα που η Heckler και ο Gallo τρίβανε τα χεράκια τους ότι ανοίγουν μια καινούργια επιχείρηση με πολύ χρήμα!
quote:
λήθεια, υπάρχει πουθενά η πρωτότυπη δημοσίευση (απ τα παλιά τα χρόνια,δηλαδή στις αρχές του '80) που να αποδεικνύει ότι ο HIV προκαλεί AIDS; Αν ναι, που βρίσκεται; Που μπορεί να τη βρει κανείς;Επαναλαμβάνω: Την πρωτότυπη έρευνα με βάση την οποία εξελίχθηκε η "επιδημία" απο την επόμενη κιολας μέρα που η Heckler και ο Gallo τρίβανε τα χεράκια τους ότι ανοίγουν μια καινούργια επιχείρηση με πολύ χρήμα!
Διαβασες καθολου το αρθρο που παραθεσα?
Δεν υπάρχει μία μεμονωμενη επιστημονική εργασία που απο μονη της να αποδεικνύει ότι ο HIV προκαλεί AIDS (οπως δεν υπαρχει μια μεμονωμενη επιστημονικη εργασια που απο μονη της να αποδεικνυει οτι η εξελιξη των ειδων εγινε) Αντίθετα (οπως ακριβως και στην επιστημονικη θεωρια της εξελιξης των ειδων) υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργασίες που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αποδείξεων που όταν συγκεντρωθούν όλες μαζί,κάνουν την υπόθεση συντριπτική..(οτι δηλαδη ο HIV προκαλει AIDS..).
Περιμενω απο τους αμφισβητιες να μου απαντησουν γιατι οσο αυξανει ο αριθμος των αντιγραφων του ιικου HIV RNA στο σωμα του μολυσμενου με HIV ατομου αυξανει αναλογα και η πιθανοτητα να αναπτυξει ο φορεας AIDS.
Και επισης περιμενω να απαντησουν γιατι αν ο HIV δεν προκαλει AIDS για οσους φορεις υποβαλλονται σε αντιρετροικη θεραπεια (δηλ θεραπεια που στοχευει σε μειωση του πολλαπλασιασμου του HIV στο σωμα) μειωνεται δραματικα η πιθανοτητα να αναπτυξουν AIDS...

Edited by - medtech on 11/11/2007 22:34:29
Edited by - medtech on 11/11/2007 22:39:56
quote:quote:
λήθεια, υπάρχει πουθενά η πρωτότυπη δημοσίευση (απ τα παλιά τα χρόνια,δηλαδή στις αρχές του '80) που να αποδεικνύει ότι ο HIV προκαλεί AIDS; Αν ναι, που βρίσκεται; Που μπορεί να τη βρει κανείς;Επαναλαμβάνω: Την πρωτότυπη έρευνα με βάση την οποία εξελίχθηκε η "επιδημία" απο την επόμενη κιολας μέρα που η Heckler και ο Gallo τρίβανε τα χεράκια τους ότι ανοίγουν μια καινούργια επιχείρηση με πολύ χρήμα!
Διαβασες καθολου το αρθρο που παραθεσα?
Δεν υπάρχει μία μεμονωμενη επιστημονική εργασία που απο μονη της να αποδεικνύει ότι ο HIV προκαλεί AIDS (οπως δεν υπαρχει μια μεμονωμενη επιστημονικη εργασια που απο μονη της να αποδεικνυει οτι η εξελιξη των ειδων εγινε) Αντίθετα (οπως ακριβως και στην επιστημονικη θεωρια της εξελιξης των ειδων) υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες εργασίες που περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αποδείξεων που όταν συγκεντρωθούν όλες μαζί,κάνουν την υπόθεση συντριπτική..(οτι δηλαδη ο HIV προκαλει AIDS..).
Περιμενω απο τους αμφισβητιες να μου απαντησουν γιατι οσο αυξανει ο αριθμος των αντιγραφων του ιικου HIV RNA στο σωμα του μολυσμενου με HIV ατομου αυξανει αναλογα και η πιθανοτητα να αναπτυξει ο φορεας AIDS.
Και επισης περιμενω να απαντησουν γιατι αν ο HIV δεν προκαλει AIDS για οσους φορεις υποβαλλονται σε αντιρετροικη θεραπεια (δηλ θεραπεια που στοχευει σε μειωση του πολλαπλασιασμου του HIV στο σωμα) μειωνεται δραματικα η πιθανοτητα να αναπτυξουν AIDS...
Edited by - medtech on 11/11/2007 22:34:29
Edited by - medtech on 11/11/2007 22:39:56
Όχι medtech δεν διάβασα κανένα άρθρο σου γιατί κανένα δε μου δίνει σαφή απάντηση στη σαφέστατη ερώτηση που υποβάλω.
Όμως σε αυτή την απάντηση οφείλω να πω πως η απάντηση σου είναι σαφής! Δεν υπάρχει πουθενα η ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ επιστημονική έρευνα.
Σε σχέση με την ερώτησή σου γιατί δεν αναπτύσσουν AIDS οι άνθρωποι που παίρνουν αντιρετροϊκά, έχω να σου πω ότι μπορεί να μην πεθαίνουν απο αυτό που ονομάζεται AIDS και προέρχεται απο έναν "ιο", αλλά πεθαίνουν απο το AIDS που προκαλούν τα φάρμακα. Και φυσικά όταν ένας άνθρωπος πεθαίνει απο τα φάρμακα, δεν καταγράφεται ως θάνατος απο τα φάρμακα του AIDS αλλά ως θάνατος απο AIDS.
Απλά μετα το AZT που δινόταν σε πολύ γερές δόσεις και τους σκότωνε σύντομα, τώρα η τοξικότητα είναι σε μικρότερες δόσεις και σε σκοτώνει πιο αργά. Αλλά μέχρι να φτάσει να σε σκοτώσει, σε κάνουν και χάνεις την αξιοπρέπειά σου στην καθημερινότητα απο τις παρενέργειες.
Απο τη μία μεριά καταλαβαίνω το δογματισμό σου σε αυτό το θέμα. Διάβασα πως έχεις κάνει την πτυχιακή σου πάνω σε αυτό και ίσως έχεις επαγγελματικές βλέψεις και όνειρα πάνω σε αυτό τον τομέα.Με το να καταρριφθεί όλο αυτό το σκηνικό αυτομάτως έχει κάποιο κόστος σε σένα και σε τόσους επιστήμονες που έχουν στηρίξει την επαγγελματική τους δραστηριότητα εκει. (Δε σας λέω απατεώνες,παραπλανημένους σας λέω)
Αν ισχύει λοιπόν αυτό, σε δικαιολογώ απόλυτα.
Απο την άλλη πλευρά όμως ένας επιστήμονας οφείλει να έχει ανοιχτό μυαλό και να ψάχνει εφόσον δουλεύει για το καλο της ανθρωπότητας.
Η ιστορία με το AIDS πρέπει να διαλευκανθεί επιτέλους και σε αυτό πρέπει να είμαστε σύμμαχοι όλοι.Δεν είναι τίποτα τυχαίο.