- Απόδοση της "αγ. γραφής" στα σύγχρονα Ελληνικά. - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Για το ζήτημα του ποιος είδε το Θεό, ας μην κολλάμε στις φράσεις.
Μα φίλε μου, απ' τις φράσεις ενημερωνόμαστε και μ' αυτές περιγράφουμε τις σκέψεις μας, πώς να μην τις παίρνουμε υπ' όψιν;;;
quote:
Το Θεό ως υιό τον είδαμε ώστε να μπορέσουμε να τον προσεγγίσουμε. Το Θεό ως πατέρα δεν τον έχουμε δει ακόμα. Αυτό εννοώ. Είναι λεπτομέρεια...
Οκ, τώρα που το ξεκαθαρίζεις, απλά μου δημιούργησε την απορία που είπες ότι κάποιοι πιστεύουν ότι ο θεός περπατούσε στη γη, εννοώντας το χριστό, ειρωνικά.
quote:
Όσον αφορά την πρόταση που διαφωνείτε με τον τρέχα για τη μετάφραση, θα πρότεινα αναλυτική συντακτική και λεξιλογική ανάλυση. Εγώ δηλώνω ότι δεν καταλαβαίνω ποια είναι η ακριβής μετάφραση...
Δε νομίζω ότι είναι και τόσο δύσκολη η απόδοση του συγκεκριμένου κειμένου και μου φαίνεταιο περίεργη μια τέτοια δήλωση, από εσένα...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
http://www.mindfloga.blogspot.com/
Πόσο νιανιά, να το κάνουμε;...
Ρε Γιάπετ,μήπως δνε ξέρεις, ότι αυτή η κουβέντα, πρωτογράφτηκε στα Ελληνικά;Σε ποιά γλώσσα, γράφτηκε το ευαγγέλιο;Ή σε πονάει και το αγνοείς, γιατί νοιώθεις μαχαίρι στην πληγή;,....
Σε καταλαβαίνω, αν και δεν έχω νοιώσει ποτέ έτσι...
Όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει η φράση "ερευνάτε τας γραφάς", ποιός το αμφισβητεί αυτό;;
Ο χριστός δεν την είπε όμως με την προτρεπτική έννοια που την αναμασάτε οι χριστιανοί, αλλά αποτρεπτικά.
Τα υπόλοιπα είναι το γνωστό σου παραλήρημα κάθε μηνύματος.
Αλλά... σε πάω ρε, που έλεγε και ο μακαρίτης...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Διαφωνείς;
soul
"Διαστρέβλωση (δεν ξέρω για διαστροφή) υπάρχει στη μετάφραση που έκανε ο δικός σου σίγουρα, διαφορετικά δείξε μου, μέσα στο κείμενο, πού βρίσκονται αυτά που έγραψες."
Για να προχωρήσουμε σε πιο σημαντικά θέματα, αν το θέλεις κι εσύ...
*** Στο παρόν θέμα, διότι ο βιομηχανοποιημένος άγγελος μάλλον μας έβαλε χέρι στο άλλο θέμα.***
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Όσον αφορά τη μετάφραση, αν πάρουμε την αγγλική μετάφραση (την κλασσική αγγλική απόδοση King James, από τη wiki) λέει
38And ye have not his word abiding in you: for whom he hath sent, him ye believe not.
39Search the scriptures; for in them ye think ye have eternal life: and they are they which testify of me.
40 And ye will not come to me, that ye might have life.
41 I receive not honour from men.
Το σημείο στίξης semicolon(δεν είναι ερωτηματικό αυτό, στα αγγλικά το ερωτηματικό είναι "?") σημαίνει παύση, αν ήταν προστακτική δε θα έπρεπε να είναι "!"(θαυμαστικό);...Η γενικότερη ιδέα/νόημα των λόγων του Ιησού εδώ είναι ότι παραπονιέται που δεν τον πιστεύουν ότι είναι ο υιός του Θεού. Το νοήμα προκύπτει ότι είναι τέτοιο από την προηγούμενη και την επόμενη πρόταση. Τελικά καταλήγω στο εξής: "ΑΝ ΚΑΙ μελετάτε τις γραφές, που νομίζετε σας οδηγούν σε μένα και την αιώνια ζωή ΔΕΝ έρχεστε σε μένα". Έτσι νομίζω εγώ. Δηλαδή, δεν αρνείται ότι οι ΓΡΑΦΕΣ οδηγούν σε αυτόν άρα καλώς τις ερευνούν αλλά παραδόξως σημειώνει ότι ενάντια σε αυτές δεν τον πιστεύουν...
Είναι σωστό να πω ότι η έγκλιση του ρήματος στο αρχαίο κείμενο είναι οριστική δηλαδή περιγράφει ένα ΓΕΓΟΝΟΣ, ότι ερευνούν τις γραφές, και ΟΧΙ προστακτική δηλαδή προσταγή, νουθεσία, προτροπή ΝΑ γίνει κάτι στο μέλλον που ΔΕ γίνεται αυτή τη στιγμή; Ε;
Edited by - IndustrialAngel on 25/04/2010 13:22:14
quote:
Με έκανες να νιώσω μπάτσος ρε συ γιάπετ, ενώ εγώ είμαι πολύ ροκ εν ρολ άτομο...Ελπίζω να μη με έχεις παρεξηγήσει
Δεν παρεξηγώ εύκολα, φίλε μου. Προσπαθώ να σκέπτομαι πολύ πριν από κάθε συμπέρασμα και αυτό απομακρύνει, κάπως, την πιθανοτητα παρεξήγησης.
quote:
Όσον αφορά τη μετάφραση, αν πάρουμε την αγγλική μετάφραση (την κλασσική αγγλική απόδοση King James, από τη wiki)
Επ' αυτού, έχω μια απορία.
Έχουμε ένα κείμενο γραμμένο στα Ελληνικά και θέλουμε να αποδώσουμε στη νεοελληνική, ποιός ο λόγος να το "περάσουμε" απ' την αγγλική, πριν;;;
Ίσως κάνω λάθος ή κάτι αγνοώ, αλλά μου φαίνεται περιττό.
quote:
Είναι σωστό να πω ότι η έγκλιση του ρήματος στο αρχαίο κείμενο είναι οριστική δηλαδή περιγράφει ένα ΓΕΓΟΝΟΣ, ότι ερευνούν τις γραφές, και ΟΧΙ προστακτική δηλαδή προσταγή, νουθεσία, προτροπή ΝΑ γίνει κάτι στο μέλλον που ΔΕ γίνεται αυτή τη στιγμή; Ε;
Σωστά, ο Ιησούς όταν "λέει" "ερευνάτε", κάνει μια διαπίστωση, γι' αυτό που κάνουν εκείνοι, δηλαδή το γεγονός ότι μελετούν τις γραφές.
quote:
Το σημείο στίξης semicolon(δεν είναι ερωτηματικό αυτό, στα αγγλικά το ερωτηματικό είναι "?") σημαίνει παύση, αν ήταν προστακτική δε θα έπρεπε να είναι "!"(θαυμαστικό);...Η γενικότερη ιδέα/νόημα των λόγων του Ιησού εδώ είναι ότι παραπονιέται που δεν τον πιστεύουν ότι είναι ο υιός του Θεού. Το νοήμα προκύπτει ότι είναι τέτοιο από την προηγούμενη και την επόμενη πρόταση.
Συμφωνούμε...
quote:
Τελικά καταλήγω στο εξής: "ΑΝ ΚΑΙ μελετάτε τις γραφές, που νομίζετε σας οδηγούν σε μένα και την αιώνια ζωή ΔΕΝ έρχεστε σε μένα". Έτσι νομίζω εγώ. Δηλαδή, δεν αρνείται ότι οι ΓΡΑΦΕΣ οδηγούν σε αυτόν άρα καλώς τις ερευνούν αλλά παραδόξως σημειώνει ότι ενάντια σε αυτές δεν τον πιστεύουν...
Σεβαστό το συμπέρασμά σου, όμως το "νομίζετε" ή "θεωρείτε" (που για μένα καθορίζουν το νόημα) δεν είναι αποτρεπτικό ως προς μία τέτοια ερμηνεία των λόγων του;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Αλήθεια , χρειάζεται .... το οτιδήποτε βλέπουμε να μας αποδείξει , το τι είναι???
Και αν όντως χρειάζεται να μας αποδείξει , ότι είναι αυτό ή εκείνο...άραγε "είναι"..???
Αλήθεια φίλοι μου , αναρρωτιέσθε καθημερινά...αν το δένδρο που βλέπετε είναι δένδρο...το βουνό που βλέπετε αν είναι βουνό..ή τον μανάβη στην γειτονειά σας αν είναι μανάβης???
Αναρρωτιέσθε , αν ο γιατρός που σας εξέτασε είναι γιατρός...αν ο καθηγητής σας στο σχολείο ήταν καθηγητής???
Όχι βεβαια , κανείς δεν αναρρωτιέται για τέτοιου είδους θέματα και όταν θα αναρρωτηθεί , έχω την αίσθηση ότι εκεί αμφισβητειται η ιδιότητα του κάθε προσώπου απο την "αξιοσυνη" που προβάλλει δια μέσου των γνώσεών του και το οποιο κατα κάποιο τρόπο -για να το πώ κομψά- δεν συνάδει με τα όσα "ευαγγελίζεται" ...ισχυρίζεται πως είναι..!
Ένας πραγματικός Γιατρός...μηχανικός...ζωγράφος...ποιητής ή οδηγός της φόρμουλα 1 , ποτέ δεν αφήνει αμφιβολίες γαι το αν "είναι" και τι "είναι"...επι τη εμφανίσει πείθει και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.. και η διατύπωση εκ μέρους όλων για το προσωπό του ή καλύτερα για την ιδιότητά του , είναι σαφής και αυθόρμητη εκ μέρους όλων και όχι προϊον επιβολής και διατύπωσης παραπόνων...!
Δεν θα αποδώσω ευθύνη και μυωπία στον οποιοδήποτε που θα έλεγε ... πχ...(για τον Σουμάχερ) :"Σιγά , τον οδηγό...και με ειρωνικό τρόπο..) αλλα κανείς δεν το είπε και δεν θα το πεί...τα έργα του και οι ικανοτητές του μιλούν και όχι η γλώσσα του...και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ σε κανέναν...
Απόψή μου..-
soul
Σε έχω κόψει για λάτρη της ελληνικής γλώσσας...οπότε αυτό που θα πω θα σε στεναχωρήσει λίγο αλλά έχω μάθει να θεωρώ τα αγγλικά γλώσσα της επιστήμης και της αλήθειας ενώ τα ελληνικά γλώσσα του ψέμματος και της ασάφειας. Αν και τα ελληνικά έχουν μια απίστευτα ανώτερη εκφραστική και "γλωσσοπλαστική" δυναμική σε σχέση με τα αγγλικά αλλά ο τρόπος που τα μεταχειρίζονται οι Έλληνες είναι ανατριχιαστικός. Επίσης είναι και το γεγονός ότι σχεδόν κάθε τεχνικό εγχειρίδιο και ειδικευμένο βιβλίο είναι στα αγγλικά και σχεδόν λόγω συνήθειας,ενστικτωδώς, ψάχνω τη βιβλιογραφία στα αγγλικά.
Αυτό που καταλαβαίνω ότι εννοεί ο Χριστός δεν είναι αποτροπή προς τις γραφές αλλά ότι στηλιτεύει την επιμονή στις γραφές και ΜΟΝΟ, που δεν πάει λίγο πιο μακρύα, να ανοίξει τα μάτια του και να δει το Μεσσία. Δηλαδή διαβάζοντας και μόνο χωρίς Μεσσία ΔΕΝ πας στην αιώνια ζωή...
Το ρήμα είναι σίγουρα οριστική έγκλιση στο αρχαίο κείμενο; (Είναι λίγο σκουριασμένα τα αρχαία μου...)
λοιπόν αν γράψω ο ιωάννης ήταν η τροχοπέδη στα σχεδία μου στα κινέζικα θα βγει Ioannis是闸在我的木筏 και αν αυτό το μεταφράσω πάλι στα ελληνικά τότε αυτό θα γίνει
Το Ioannis είναι η πόρτα υδροφράκτη στο ξύλινο σύνολο ορυχείων
«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι
ακόμα της μόδας.»
—Ethan Allen
Που το πνεύμα γίνεται βότκα και η σάρκα κρέας
τὸ μὲν πνεῦμα πρόθυμον ἡ δὲ σὰρξ ἀσθενής
μετά από μετάφραση στα ρώσικα(νομίζω) και πάλι πίσω στα ελληνικά γίνεται
Η βότκα είναι δυνατή αλλά το κρέας σάπιο...χεχεχε
Πρότεινα να γίνει συντακτική και λεξιλογική ανάλυση, άθεε, στο γιάπετ το δουλεύει καλύτερα το αρχαίο. (εγώ ήμουν θετική κατεύθυνση, του πρακτικού που λένε οι παλιοί, δε θυμάμαι ποια δέσμη είναι αυτό). Αν θες και μπορείς, παρακαλώ, δείξε μας με αυστηρό τρόπο πως αποδίδεται η φράση...
quote:
39 "ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ· 40 καὶ οὐ θέλετε ἐλθεῖν πρός με ἵνα ζωὴν ἔχητε."
Που σημαίνει:39 "Ψάχνετε στις γραφές, διότι εσείς υποθέτετε ότι αυτές περιέχουν αιώνια ζωή και ότι εκείνες είναι που μαρτυρούν για εμένα. 40 και δεν θέλετε να έλθετε μαζί μου για να έχετε ζωή."
βλέπεις κάτι το λάθος σε αυτή την απόδοση;
«Σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου η μάθηση και η επιστήμη έχουν επικρατήσει, τα θαύματα έχουν παύσει· αλλά στα μέρη όπου επικρατεί βαρβαρότητα και αμάθεια, τα θαύματα είναι
ακόμα της μόδας.»
—Ethan Allen
quote:
Σε έχω κόψει για λάτρη της ελληνικής γλώσσας...οπότε αυτό που θα πω θα σε στεναχωρήσει λίγο αλλά έχω μάθει να θεωρώ τα αγγλικά γλώσσα της επιστήμης και της αλήθειας ενώ τα ελληνικά γλώσσα του ψέμματος και της ασάφειας.
Φίλε IndustrialAngel, έχεις μάθει...
Δεν με στενοχωρείς καθόλου, διότι ΑΝ τα αγγλικά ήταν η γλώσσα της επιστήμης, οι ιατρικοί όροι, οι χημικοί όροι, οι όροι της μηχανολογίας κλπ. θα είχαν μεταφραστεί σ' αυτήν τη γλώσσα.
Επιχειρήθηκε το 1986 (αν θυμάμαι καλά) σε συνέδριο στην Ισπανία, η αντικατάσταση των ελληνικών τεχνικών όρων με αγγλικούς, το οποίο κράτησε 6 ημέρες και δεν απέφερε αποτέλεσμα.
quote:
Αν και τα ελληνικά έχουν μια απίστευτα ανώτερη εκφραστική και "γλωσσοπλαστική" δυναμική σε σχέση με τα αγγλικά ...
Αυτό είναι σαφές και φαίνεται απ' το πλήθος των ελληνικών λέξεων στην αγγλική γλώσσα.
Η άποψή μου είναι ότι αν αφαιρεθούν οι ελληνικές λέξεις απ' την αγγλική, οι Άγγλοι θα... μουγκρίζουν. ![]()
quote:
αλλά ο τρόπος που τα μεταχειρίζονται οι Έλληνες είναι ανατριχιαστικός.
Δεν φταίει το εργαλείο αν ο τεχνίτης το χρησιμοποιεί με λάθος τρόπο.
Άλλωστε η βαρβαρότητα κάποιων σημερινών "ελληνικών" λέξεων υπάρχει λόγω της εισβολής αγγλικών, κυρίως, όρων στην καθημερινή επικοινωνία, κυρίως, των νέων.
quote:
Επίσης είναι και το γεγονός ότι σχεδόν κάθε τεχνικό εγχειρίδιο και ειδικευμένο βιβλίο είναι στα αγγλικά
Ρίξε λοιπόν, μια ματιά σ' ένα τέτοιο και μέτρα τις ελληνικές λέξεις που θα βρείς.
quote:
Αυτό που καταλαβαίνω ότι εννοεί ο Χριστός δεν είναι αποτροπή προς τις γραφές αλλά ότι στηλιτεύει την επιμονή στις γραφές και ΜΟΝΟ, που δεν πάει λίγο πιο μακρύα, να ανοίξει τα μάτια του και να δει το Μεσσία. Δηλαδή διαβάζοντας και μόνο χωρίς Μεσσία ΔΕΝ πας στην αιώνια ζωή...
Αυτά τα "μόνο" αν αναφέρονταν στο κείμενο, θα του έδιναν το νόημα που θέλεις να δεις εσύ. Δεν αναφέρονται όμως...
quote:
Το ρήμα είναι σίγουρα οριστική έγκλιση στο αρχαίο κείμενο; (Είναι λίγο σκουριασμένα τα αρχαία μου...)
Ναι.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Σαφώς και υπάρχουν ελληνικές λέξεις στην αγγλική γλώσσα (όπως και γερμανικές, λατινικές, κέλτικες) . Οι ελληνικές είναι ένα ποσοστό 10-15% εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς το ότι ΠΟΤΕ δεν πήγε ο ελληνικός πολιτισμός εκεί (δεν είχαμε κάποια εκστρατεία,εκτεταμένο εμπόριο κτλ)
Το θέμα είναι άλλο και το βιώνω κάθε μέρα. Οι περισσότεροι σοβαροί συγγραφείς στα ζητήματα τεχνολογίας και επιστημών γράφουν στα αγγλικά. Οι περισσότεροι Έλληνες μεταφραστές είναι άθλιοι. Εγώ ως Έλληνας γεννημένος από Έλληνες που διδάχτηκα 12 ρημάδια χρόνια νέα ελληνικά στο σχολείο και άλλα 6 αρχαία ΔΕ βγάζω νόημα από το ελληνικό κείμενο ΑΛΛΑ αντιθέτως καταλαβαίνω με τη μία τι θέλει να πει ο ποιητής ΑΝ διαβάσω το αντίστοιχο αγγλικό κείμενο (δηλαδή σε γλώσσα που δεν είναι μητρική μου). Επίσης, η ελληνική βιβλιογραφία είναι σχετικά περιορισμένη, αν θες πραγματικά να ανοίξεις τους ορίζοντες σου ΠΡΕΠΕΙ να διαβάζεις αγγλικά. Εξάλλου φαντάζομαι θα ξέρεις ότι τα καλύτερα λεξικά και μελέτες των αρχαίων Ελλήνων δεν έγιναν από Έλληνες. Αυτό δεν είναι ενδεικτικό;
Αν ποτέ προσπαθήσεις να ψαχτείς σε ζητήματα τεχνολογίας θα διαπιστώσεις και μόνος σου ότι ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα ελληνικά κείμενα(είτε μεταφρασμένα είτε πρωτότυπα) είναι πολύ πιο δυσνόητα. Γεγονός παρανοϊκό αν σκεφτείς ότι ΟΝΤΩΣ χρησιμοποιούν πολλές δικές μας λέξεις. Πχ να σου δώσω ένα παράδειγμα, υπάρχουν καθηγητές που ενώ δίνουν την ελληνική μετάφραση ενός παγκοσμίως καταξιωμένου βιβλίου ως σύγγραμμα συστήνουν να βρούμε (σε βιβλιοθήκες ή στα γνωστά "κατεβαστήρια") το αγγλικό για να βγάλουμε νόημα...Ένα παράδειγμα κλασσικό άθλιας μετάφρασης στην ηλεκτρική μηχανή:το στατικό κομάτι λέγεται stator, μεταφράζεται στάτης (πάει καλά, στέκεται ο στάτης) και το κινούμενο(περιστρεφόμενο) rotor. Ο rotor είναι πονεμένη ιστορία, στα αγγλικά συνδέεται με το ρήμα rotate(περιστρέφομαι) άρα βγάζει νόημα. Στη μετάφραση άλλοι το μεταφράζουν ΡΟΤΟΡΑΣ εξελληνίζοντας την κατάληξη της αγγλικής λέξης ή το αποδίδουν στα ελληνικά ως ΔΡΟΜΕΑΣ. Και ρωτάω, γιατί καλοί μου άνθρωποι μεταφράζετε ότι αυτό που περιστρέφεται τρέχει; Αφού ΔΕΝ τρέχει, περιστρέφεται, κάνει γύρω γύρω. Είμαι που λες εγώ παγιδευμένος ανάμεσα σε ένα ελληνοποιημένο ξενικό όρο και μια ατυχή μετάφραση. Και με αυτές τις ηλίθιες λέξεις πρέπει να μάθω να σκέφτομαι σωστά. Ε λοιπόν δε σκέφτομαι με αυτές,προσπάθησα στην αρχή και δε βγαίνει, σκέφτομαι στα αγγλικά για να βρω την πνευματική μου ηρεμία. Δε φταίνε τα ελληνικά, φταίνε αυτοί που μεταφράζουν... Πρέπει να μην αφήνουν στην ευχέρεια του επιστήμονα που μεταφράζει, ο άνθρωπος είναι ειδικός(μηχανικός,γιατρός, φυσικός κτλ κτλ) στον τομέα του ΔΕΝ είναι φιλόλογος ΔΕΝ είναι μεταφραστής. Δεν μπορεί να ξέρει αν ο όρος είναι αδόκιμος ή μη πρακτικός στην καθημερινή χρήση. Μη μου πεις ότι το modem που σε βάζει στο νετ στο σπίτι σου το αποκαλείς δια-αποδιαμορφωτή (MOdulator, DEModulator, MO+DEM)
Με παρόμοια λογική ο Gladstone στην Ελλάδα γίνεται οδός Γλάδστονος (!!!!!) τριτόκλιτο δηλαδή Γλάδστων στην ονομαστική (!!!!!). Αυτό για μένα είναι παράνοια...
Στο ζήτημα της μετάφρασης
υπάρχει μία άνω τελεία άρα έχουμε αλλαγή νοήματος. Νομίζω ότι το δεύτερο ότι που βάζεις "και ΟΤΙ εκείνες μαρτυρούν για μένα" δεν είναι σωστό. Κατα τα άλλα συμφωνώ ως προς την λέξη προς λέξη μετάφραση. Απλώς θεωρώ ότι το ΜΟΝΟ προκύπτει με βάση την ευρύτερη ιδέα του κειμένου, βάση τις προηγουμένες και επόμενες εκφράσεις...
quote:
Επίσης, η ελληνική βιβλιογραφία είναι σχετικά περιορισμένη, αν θες πραγματικά να ανοίξεις τους ορίζοντες σου ΠΡΕΠΕΙ να διαβάζεις αγγλικά.
Πριν μερικούς αιώνες, σε ανάλογη συζήτηση, θα έγραφες τα ίδια πράγματα για τα Ελληνικά, αν ήσουν άγγλος.
Είναι η γλώσσα που επικρατεί, παγκόσμια, σε κάθε περίοδο, εκείνη που χρησιμοποιούν όλοι όσοι θέλουν να "διαβαστούν" ή να "ακουστούν", από το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.
quote:
Εξάλλου φαντάζομαι θα ξέρεις ότι τα καλύτερα λεξικά και μελέτες των αρχαίων Ελλήνων δεν έγιναν από Έλληνες.
Αυτό είναι αλήθεια και επίσης μια πονεμένη ιστορία, που σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
quote:
Μη μου πεις ότι το modem που σε βάζει στο νετ στο σπίτι σου το αποκαλείς δια-αποδιαμορφωτή (MOdulator, DEModulator, MO+DEM)
Ήδη έχω γράψει για την εισβολή ξένων όρων στη γλώσσα μας. Αυτό εμπίπτει στον κανόνα της παγκόσμιας γλώσσας.
Δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί, πάντοτε, διότι την επιβάλλουν τα ΜΜΕ, η μόδα, η άποψη περί μόρφωσης, ακόμη και η εκπαίδευση.
quote:
Στο ζήτημα της μετάφρασηςυπάρχει μία άνω τελεία άρα έχουμε αλλαγή νοήματος. Νομίζω ότι το δεύτερο ότι που βάζεις "και ΟΤΙ εκείνες μαρτυρούν για μένα" δεν είναι σωστό.
Υπάρχουν δύο άνω τελείες και αμέσως μετά το "και"
39 "ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· καὶ ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ· 40 καὶ οὐ θέλετε ἐλθεῖν πρός με ἵνα ζωὴν ἔχητε."
επομένως το "και" συμπλέκει και τις δύο προτάσεις με την πρώτη, διαφορετικά, έχω τη γνώμη, ότι θα έπρεπε να μην υπήρχε το πρώτο "και" δηλαδή να ήταν
39 "ἐρευνᾶτε τὰς γραφάς, ὅτι ὑμεῖς δοκεῖτε ἐν αὐταῖς ζωὴν αἰώνιον ἔχειν· ἐκεῖναί εἰσιν αἱ μαρτυροῦσαι περὶ ἐμοῦ· 40 καὶ οὐ θέλετε ἐλθεῖν πρός με ἵνα ζωὴν ἔχητε."
Άποψή μου είναι, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό το μείζον θέμα, αφού κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει, γενικά απ' τους ταγούς του χριστιανισμού, η προτροπή να μελετώνται οι γραφές, αλλά μόνο αυτές που εγκρίνει η εκκλησία.
Αυτό είχε σκοπό τότε, 3ο - 40 αιώνα μαχχ. να αποτρέψει (απαγορεύσει) τον κόσμο να διαβάζει τα "δυσεβή" των Ελλήνων.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
trexagireve
Αγαπητέ μου sesostris, το ότι έχεις ένα διαφορετικό επίπεδο αντίληψης του θείου και των ενεργειών του Θεού, δεν σημαίνει ότι έχεις δίκιο....Οι "βλέποντες",πρώτοι προφήτες, ήταν μια κατάσταση που δέχεσαι,οπως η Σίβυλλα, η Πυθία,κλπ...
Πάλι καλά φίλε βαγγέλη που δεν πρόσθεσες τον Κάλχα και τον Τειρεσία .
quote:
trexagireve
Εδώ,σε πιάνω να ...σνομπάρεις τα άτομα,η τους αρνείσαι το ίδιο δικαίωμα,γιατί δεν ήταν μέντιουμ, αλλά ορώντες;...Κακό είναι να ακούει ο ανθρωπος τον Θεό;Αποδέχεσαι, μόνο την ακαταληψία;
Ο Δαυίδ δεν ήταν μέντιουμ φίλε μου , ούτε και οι ψαλμοί του , που από πολλούς αμφισβητείται και το ότι τους έγραψε αυτός , ήταν προφητικά κείμενα . Προσευχές ήταν Βαγγέλη μου για να εξιλεωθή ο μασκαράς από τα εγκλήματά του , που του βάραιναν την συνείδηση . Όσο για την ακαταληψία , αυτή πρέπει να την αναζητήσης μάλλον στις παρ-ερμηνείες του Τρεμπέλα .
Και επί τη ευκαιρεία , πάρε άλλη μια γεύση παρ-ερμηνείας να τραβάς τα μαλλιά σου , γιατί εγώ δεν έχω για να τραβήξω τα δικά μου .
Ψαλμός ΚΑ’ (ΚΒ’) 21
9 ήλπισεν επί Κύριον , ρυσάσθω
Αυτόν* σωσάτω αυτόν, ότι θέλει αυτόν .
10 ότι συ ει ο εκσπάσας με εκ γαστρός
, η ελπίς μου από μαστών της μητρός μου .
Παρ-ερμηνεία Τρεμπέλα
9 Λέγουν εστήριξε την ελπίδα του και την πεποίθησίν του
Εις τον Κύριον* ας τον γλυτώση τώρα από τον ατιμωτικόν
θάνατόν του . Ας έλθη να τον σώση Εκείνος , διότι μας έλεγεν
, ότι ο Κύριος τον ήθελε και τον ηγάπα ως ιδικόν του .
10 Αλλ’ όσα και αν λέγουν αυτοί , εγώ είμαι πράγματι και αληθεία
ιδικός σου . Διότι συ είσαι εκείνος , που με έβγαλες από την κοιλίαν
της μητρός μου και ωκονόμησας την υπερφυσικήν γέννησίν μου .
![]()
quote:
trexagireve
Ακόμη εκείνο το τσίπουρο...
Δοθείσης ευκαιρίας θα γίνη και αυτό Βαγγέλη .
*
Πού βλέπεις εσύ την παρερμηνεία;;;![]()
![]()
Το θέμα είναι ότι όποιος ισχυρίζεται πως γνωρίζει αυτόν το ψαλμό, είναι βέβαιος για το μίνι σενάριο που περιέχει η """"απόδοση"""" και θα ορκίζεται ότι αυτά, περί ατιμωτικού θανάτου κλπ. κλπ. περιέχονται στο ψαλμό.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
άρα συμφωνούμε, ότι καλά είναι να διαβάζουμε, το πρωτότυπο, να
καταλαβαίνουμε μόνοι μας,τουλάχιστον τα ελληνικά,απο τις εξηγήσεις...
Όσο για παρερμήνειες,όσο κι αν είχε λόγο που το έκανε ο οποισδήποτε Τρεμπέλας,βγάζει άλλα συμπεράσματα και άρα, διστρεβλώνει την αλήθεια του κειμένου και φυσικά,είναι λάθος....