Εξωγηινοι και Θρησκειες
Επηρεασμενος απ τα τελευταια topics στην κατηγορια Θρησκειολογία–Μυθολογίες,σκεφτηκα να ανοιξω αυτο το θεμα,που ισως καποιες ιδεες να εχουν διατυπωθει σκορπιες κ σε αλλες συζητησεις.
Σκεφτομουν λοιπον..τι λενε οι θρησκειες (κυριως οι σημερινες) του πλανητη μας σχετικα με την υπαρξη αλλων πλασματων στο συμπαν??Τι λενε στα δογματα τους,τι λενε οι "αγιοι" τους τι λενε τα ιερα τους κειμενα...κ βασικο ερωτημα..τι θα γινοταν σε θρησκευτικο επιπεδο εαν καποια μερα ανακαλυπταμε οτι υπαρχουν εξωγηινοι κ ερχομασταν σε επικοινωνια μαζι τους??Τι θα γινει,όταν χάσουμε το "προνόμιο" της μοναδικότητας; Πως θα αντιδρουσαν τα ιερατεια κ πως ο κοσμος??Κ ειδικα αν ενας περισσοτερο ανεπτυγμενος απο εμας πολιτισμος εφερνε τη δικια του θρησκεια ή τη δικια του αθεια??
Παντως εχω στο μυαλο μου την ταινια "Contact" k παιρνω μια ιδεα νομιζω για το τι θα γινοταν..
Σκεφτομουν λοιπον..τι λενε οι θρησκειες (κυριως οι σημερινες) του πλανητη μας σχετικα με την υπαρξη αλλων πλασματων στο συμπαν??Τι λενε στα δογματα τους,τι λενε οι "αγιοι" τους τι λενε τα ιερα τους κειμενα...κ βασικο ερωτημα..τι θα γινοταν σε θρησκευτικο επιπεδο εαν καποια μερα ανακαλυπταμε οτι υπαρχουν εξωγηινοι κ ερχομασταν σε επικοινωνια μαζι τους??Τι θα γινει,όταν χάσουμε το "προνόμιο" της μοναδικότητας; Πως θα αντιδρουσαν τα ιερατεια κ πως ο κοσμος??Κ ειδικα αν ενας περισσοτερο ανεπτυγμενος απο εμας πολιτισμος εφερνε τη δικια του θρησκεια ή τη δικια του αθεια??
Παντως εχω στο μυαλο μου την ταινια "Contact" k παιρνω μια ιδεα νομιζω για το τι θα γινοταν..
Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα... Από όσο γνωρίζω, το Βατικανό είχε εκδόσει μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία ισχυριζόταν ότι εάν τελικά αποδειχτεί ότι υπάρχουν εξωγήινοι, πέρα από κάθε αμφιβολία, τότε και εκείνοι είναι παιδιά του Θεού και "υπόκεινται" στο έλεος και στην κρίση του. Η Ορθόδοξη εκκλησία δεν ξέρω αν έχει κάποια επίσημη θέση, πάντως μερικοί "συγγραφείς" της στηρίζονται πάνω στις προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού, που μιλούν για την εμφάνιση πονηρών πνευμάτων στον ουρανό, που θα είναι ορατά από πολλούς ανθρώπους. Αυτοί οι συγγραφείς, λοιπόν, θεωρούν ότι οι εξωγήινοι δεν είναι τίποτε άλλο από πνεύματα του σκότους και οι συχνές εμφανίσεις τους στους ουρανούς προμηνύουν την έλευση των τελευταίων ημερών. Σε κάποιο βιβλίο του ο ερευνητής Π. Γιαννουλάκης αναφέρει τη συνομιλία που είχε με ένα μοναχό του Αγίου Όρους σχετικά με το θέμα των εξωγήινων, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τους ταύτισε με τους αγγέλους που περιγράφει η χριστιανική παράδοση. Ξαναλέω, όμως ότι δεν γνωρίζω εάν αυτή είναι και η επίσημη θέση της ορθόδοξης εκκλησίας. Ίσως ο Παθοκτόνος να μπορέσει να μας παραθέσει περισσότερα στοιχεία πάνω σε αυτό το ερώτημα.
Τώρα, τι αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια ενδεχόμενη επαφή, αυτό είναι ένα θέμα αχανές. Τα ιερατεία θα αντιδρούσαν ανάλογα με το πως ήδη θεωρούν το εξωγήινο ζήτημα. Κάποια από αυτά θα τους υποδέχονταν ως τους αγγέλους της παράδοσής τους και κάποια άλλα θα συμπεριφέρονταν εχθρικά, ακριβώς επειδή μέχρι τότε τους θεωρούσαν προσωποποιήσεις του κακού. Σίγουρα θα προσπαθούσαν να "προστατέψουν" το ποίμνιό τους από την αλλοίωση της πίστης που θα επερχόταν με την εισαγωγή μιας νέας εξωγήινης θρησκείας, ίσως μάλιστα να προσπαθούσαν και να προσηλυτίσουν τους εξωγήινους στο δικό τους Δόγμα.
Τώρα, τι αλλαγές θα μπορούσαν να υπάρξουν σε μια ενδεχόμενη επαφή, αυτό είναι ένα θέμα αχανές. Τα ιερατεία θα αντιδρούσαν ανάλογα με το πως ήδη θεωρούν το εξωγήινο ζήτημα. Κάποια από αυτά θα τους υποδέχονταν ως τους αγγέλους της παράδοσής τους και κάποια άλλα θα συμπεριφέρονταν εχθρικά, ακριβώς επειδή μέχρι τότε τους θεωρούσαν προσωποποιήσεις του κακού. Σίγουρα θα προσπαθούσαν να "προστατέψουν" το ποίμνιό τους από την αλλοίωση της πίστης που θα επερχόταν με την εισαγωγή μιας νέας εξωγήινης θρησκείας, ίσως μάλιστα να προσπαθούσαν και να προσηλυτίσουν τους εξωγήινους στο δικό τους Δόγμα.
Κάποιους λογοτεχνικούς προβληματισμούς του Arthur Clarke θα βρείς στα βιβλία του
1) RAMA 2 (οπου ο ένας πρωταγωνιστής είναι βαθιά θρησκευόμενος)
2) Fountains of Paradise (οπου περιγράφει σε ένα κεφάλαιο την επίδραση στις γηινες θρησκείες της πολιτισμικής ανταλλγής με εξωγήινους)
Αν δεχτούμε οιτ η θρησκεία είναι πολιτισμικό στοιχείο, τότε υπόκειται στις ιδιες επιρροές οπως και τα άλλα πολιτισμικά στοιχεία (επιστήμη, τέχνη, κοινωνικές δομές κ.τ.λ.). Το ποιά ακριβώς θα είναι η επιρροή, εξαρτάται απο το είδος της επίδρασης. Δες σχετικά αλληλεπιδράσεις του εξελιγμένου τεχνολογικά δυτικου πολιτισμού με λιγότερο περίπλοκες (politically correct για πρωτογονες) κοινωνίες κατα την εποχή της αποίκησης του πλανήτη απο την ευρώπη.
1) RAMA 2 (οπου ο ένας πρωταγωνιστής είναι βαθιά θρησκευόμενος)
2) Fountains of Paradise (οπου περιγράφει σε ένα κεφάλαιο την επίδραση στις γηινες θρησκείες της πολιτισμικής ανταλλγής με εξωγήινους)
Αν δεχτούμε οιτ η θρησκεία είναι πολιτισμικό στοιχείο, τότε υπόκειται στις ιδιες επιρροές οπως και τα άλλα πολιτισμικά στοιχεία (επιστήμη, τέχνη, κοινωνικές δομές κ.τ.λ.). Το ποιά ακριβώς θα είναι η επιρροή, εξαρτάται απο το είδος της επίδρασης. Δες σχετικά αλληλεπιδράσεις του εξελιγμένου τεχνολογικά δυτικου πολιτισμού με λιγότερο περίπλοκες (politically correct για πρωτογονες) κοινωνίες κατα την εποχή της αποίκησης του πλανήτη απο την ευρώπη.
Παράθεση:
| Τα ιερατεία θα αντιδρούσαν ανάλογα με το πως ήδη θεωρούν το εξωγήινο ζήτημα. Κάποια από αυτά θα τους υποδέχονταν ως τους αγγέλους της παράδοσής τους και κάποια άλλα θα συμπεριφέρονταν εχθρικά, ακριβώς επειδή μέχρι τότε τους θεωρούσαν προσωποποιήσεις του κακού |
Oh my God..θα φυγουν τρεχοντας οι καημενοι αν δουν τετοιες κουλες συμπεριφορες..θα νομισουν οτι ειμαστε υποαναπτυκτοι!!
Παράθεση:
| Ξαναλέω, όμως ότι δεν γνωρίζω εάν αυτή είναι και η επίσημη θέση της ορθόδοξης εκκλησίας. Ίσως ο Παθοκτόνος να μπορέσει να μας παραθέσει περισσότερα στοιχεία πάνω σε αυτό το ερώτημα. |
Πραγματικα θα ηθελα απο καποιον που γνωριζει να μας πει την επισημη θεση της ορθοδοξης εκκλησιας,αν υπαρχει τετοια βεβαια..
Ρώτησα έναν γνωστό μου ιερέα και μου είπε ότι εφόσον για την επιστήμη δεν υπάρχει θέμα εξωγήινων όντων με νοημοσύνη, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί, τότε δεν τίθεται θέμα επίσημης θέσης από την Εκκλησία. Κάτι τέτοιο μου είπε θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει περίτρανη απόδειξη για την ύπαρξή τους. Πάντως, εντελώς υποθετικά, μου απάντησε ότι η Εκκλησία θεωρεί πως ολόκληρη η Δημιουργία προήλθε εκ Θεού, επομένως αν υπάρχουν και άλλες οντότητες έξω από τη Γη, θα τις θεωρήσει Θεϊκά δημιουργήματα και αυτές. Ρώτησα και για τις απόψεις περί πονηρών πνευμάτων που οδηγούν τα ΑΤΙΑ και μου απάντησε πως τις θεωρεί ακραίες.
Τώρα, σχετικά με το αν θα φύγουν τρέχοντας όταν δουν τέτοιες "κουλές" συμπεριφορές, άσε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αυτοί πιο "κουλοί" και από εμάς...
Τώρα, σχετικά με το αν θα φύγουν τρέχοντας όταν δουν τέτοιες "κουλές" συμπεριφορές, άσε ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι αυτοί πιο "κουλοί" και από εμάς...
Παράθεση:
| Ρώτησα έναν γνωστό μου ιερέα και μου είπε ότι εφόσον για την επιστήμη δεν υπάρχει θέμα εξωγήινων όντων με νοημοσύνη, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί, τότε δεν τίθεται θέμα επίσημης θέσης από την Εκκλησία. Κάτι τέτοιο μου είπε θα γίνει μόνο εφόσον υπάρξει περίτρανη απόδειξη για την ύπαρξή τους. Πάντως, εντελώς υποθετικά, μου απάντησε ότι η Εκκλησία θεωρεί πως ολόκληρη η Δημιουργία προήλθε εκ Θεού, επομένως αν υπάρχουν και άλλες οντότητες έξω από τη Γη, θα τις θεωρήσει Θεϊκά δημιουργήματα και αυτές. |
Εχει μια λογικη εφοσον δεν υπαρχουν επισημα Εξωγηινοι ,δεν υπαρχει και επισημη θεση της εκκλησιας μας....σωστο.
Απο την αλλη η υποθετικη θεση τους ειναι λιγο μονοδιαστατη μηπως εννουν οτι πρεπει να μοιαζουν σε μας...?
Εσείς πιστέυετε ότι γενικά η Εκκλησία , η Ορθόδοξη όσο και το Βατικανό δεν γνωρίζει την αλήθεια;Δηλαδή αν πραγματικά υπάρχουν εξωγήινοι;
Εγώ από όσο γνωρίζω ηδικά η Oρθόδοξη εκκλησία με μανία υποστηρίζει την μη ύπαρξή τους! Γιατί;
Εγώ από όσο γνωρίζω ηδικά η Oρθόδοξη εκκλησία με μανία υποστηρίζει την μη ύπαρξή τους! Γιατί;
Η Ορθόδοξη εκκλησία ακολουθεί ότι γράφεται στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη επίσημα, με το γράμμα του νόμου της όπως αυτή το ερμηνεύει. Τα όργανα της Ορθόδοξης εκκλησίας επίσημα δέν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την ύπαρξη εξωγήινων απο την στιγμή που το επίσημο επιστημονικοπολιτικό κατεστημένο δέν έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη εξωγήινων αναφέροντας οτι υπάρχουν μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Ίσως να έχουν υπάρξει γι'αυτούς και αποδείξεις που έχουν καταφέρει να τις κρατήσουν μυστικές αλλά κατα την επίσημη θέση τους αποδείξεις δέν υπάρχουν. Και άν γνωρίζουν οι μεγάλοι επιστήμονες την αλήθεια σίγουρα θα την γνωρίζει και η επίσημη εκκλησία τουλάχιστον στις ανώτερες τις βαθμίδες.
Οπότε και η εκκλησία απο την στιγμή που είναι δεμένη με το κράτος θα ταυτιστεί με την γνώμη αυτή και μάλιστα πολύ πιό δυναμικά αφού αυτό είναι το συμφέρον της. Άν το πολιτικοεπιστημονικό κατεστημένο αναγνωρίσει την ύπαρξη εξωγήινων και η εκκλησία θέλοντας και μή θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την ίδια γνώμη. Ειδικά στην χώρα μας όπως είναι γνωστό κράτος και εκκλησία βρίσκονται σε ασφυκτικά στενή σχέση. Ίσως θα ερμηνεύσει τις αναφορές για δαίμονες και αγγέλους στην Βίβλο σάν εξωγήινους, ίσως και να πεί οτι και αυτοί είναι δημιουργήματα του θεού όπως και οι άνθρωποι. Το πώς θα τους ερμηνεύσει εξαρτάται ανάλογα με την περίσταση.
Αλλά και οι ιερείς σάν άνθρωποι η προσωπική τους γνώμη άσχετα με το τί διακηρύσουν σάν εκκλησιαστικά όργανα δέν διαφέρει πολύ απο την δική μας. Και αυτοί ζούν σε κάποιο κοινωνικό περιβάλλον και αναγκάζονται να συνταυτισθούν με αυτό. Οπότε πολλές φορές άσχετα με το εάν κατα βάθος πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων θα αναγκαστούν απο το βήμα της εκκλησίας να αφορίσουν τις συγκεκριμένες απόψεις.
Τα πάντα στην εποχή μας βασίζονται σε οικονομικά συμφέροντα οπότε και οι απόψεις της εκκλησίας πάνω στο θέμα των εξωγήινων, όπως και σε όλα τα παρόμοια κάτω απο αυτό το πρίσμα κατευθύνονται.
Οπότε και η εκκλησία απο την στιγμή που είναι δεμένη με το κράτος θα ταυτιστεί με την γνώμη αυτή και μάλιστα πολύ πιό δυναμικά αφού αυτό είναι το συμφέρον της. Άν το πολιτικοεπιστημονικό κατεστημένο αναγνωρίσει την ύπαρξη εξωγήινων και η εκκλησία θέλοντας και μή θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την ίδια γνώμη. Ειδικά στην χώρα μας όπως είναι γνωστό κράτος και εκκλησία βρίσκονται σε ασφυκτικά στενή σχέση. Ίσως θα ερμηνεύσει τις αναφορές για δαίμονες και αγγέλους στην Βίβλο σάν εξωγήινους, ίσως και να πεί οτι και αυτοί είναι δημιουργήματα του θεού όπως και οι άνθρωποι. Το πώς θα τους ερμηνεύσει εξαρτάται ανάλογα με την περίσταση.
Αλλά και οι ιερείς σάν άνθρωποι η προσωπική τους γνώμη άσχετα με το τί διακηρύσουν σάν εκκλησιαστικά όργανα δέν διαφέρει πολύ απο την δική μας. Και αυτοί ζούν σε κάποιο κοινωνικό περιβάλλον και αναγκάζονται να συνταυτισθούν με αυτό. Οπότε πολλές φορές άσχετα με το εάν κατα βάθος πιστεύουν στην ύπαρξη εξωγήινων θα αναγκαστούν απο το βήμα της εκκλησίας να αφορίσουν τις συγκεκριμένες απόψεις.
Τα πάντα στην εποχή μας βασίζονται σε οικονομικά συμφέροντα οπότε και οι απόψεις της εκκλησίας πάνω στο θέμα των εξωγήινων, όπως και σε όλα τα παρόμοια κάτω απο αυτό το πρίσμα κατευθύνονται.
Επειδή μου ζήτησε ο φίλος quendi λεπτομέρειες για μια θεωρία η όποία ακούγεται τώρα τελευταία πολύ στους χριστιανικούς κύκλους θα σας παραθέσω κάποιες λεπτομέρειες.
Η βάση της είναι αυτό που είπε ο Χρήστης Μιχάλης, ότι οι εξωγήινοι και όλα τα φαινόμενα που σήμερα αποδίδονται σε εξωγήινους ή εξωγήινη τεχνολογία, είναι στην πραγματικότητα δαίμονες.
Αυτό το στηρίζουν σε συγκρίσεις της συμπεριφοράς και των αισθημάτων μεταξύ των αυτόπτων μαρτύρων της εμφάνισης UFO με δαιμονισμένους ή ανθρώπους που έχουν περάσει δαιμονική επιρροή. Ακόμη σαν βάση χρησιμοποιούν μια καταγραφή απο τον Άγιο Αντώνιο: Ο Αντώνιος ενώ ανέβαινε σε ένα βουνό είδε έναν μεγάλο ασημένιο δίσκο. Αφού τον περιεργάστηκε για λίγη ώρα είπε:"Είναι κι αυτό τέχνασμα του διαβόλου. Δεν θα μου εμποδίσεις διάβολε, μ' αυτό, την προθυμία για την έρημο. Ο δίσκος σου, μαζί με σένα, να πάτε να χαθείτε" και ο δίσκος εξαφανίστηκε.
Ακόμη συνδέουν κάποιες μαρτυρίες απαγωγών και σεξουαλικών βασανιστηρίων από εξωγήινους και τους παρομοιάζουν με βασανιστήρια από δαιμονικές υπάρξεις όπως αυτά παρουσιάζονται σε ιερά κείμενα.
Δείτε τα παρακάτω links αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο αυτές οι θεωρίες:
Τεχνοείδωλα της Αβύσσου
http://www.dccsa.com/greatjoy/UFO.htm
http://www.bebaptized.org/ufos.htm
http://www.thewatcherfiles.com/ufo-satanism.html
Αυτά εν ολίγοις από μένα, μια αναφορά έκανα σε αυτό το θέμα, για να παρουσιάσω μια λίγο διαφορετική άποψη.
Ελπίζω να σε κατατόπισα Quendi
Υ.Γ.Πάντως αυτή η ταύτιση δαιμόνων με εξωγήινους είναι ξένο φρούτο και έγινε της μόδας και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Άντε να δούμε πού θα καταλήξει.
Η βάση της είναι αυτό που είπε ο Χρήστης Μιχάλης, ότι οι εξωγήινοι και όλα τα φαινόμενα που σήμερα αποδίδονται σε εξωγήινους ή εξωγήινη τεχνολογία, είναι στην πραγματικότητα δαίμονες.
Αυτό το στηρίζουν σε συγκρίσεις της συμπεριφοράς και των αισθημάτων μεταξύ των αυτόπτων μαρτύρων της εμφάνισης UFO με δαιμονισμένους ή ανθρώπους που έχουν περάσει δαιμονική επιρροή. Ακόμη σαν βάση χρησιμοποιούν μια καταγραφή απο τον Άγιο Αντώνιο: Ο Αντώνιος ενώ ανέβαινε σε ένα βουνό είδε έναν μεγάλο ασημένιο δίσκο. Αφού τον περιεργάστηκε για λίγη ώρα είπε:"Είναι κι αυτό τέχνασμα του διαβόλου. Δεν θα μου εμποδίσεις διάβολε, μ' αυτό, την προθυμία για την έρημο. Ο δίσκος σου, μαζί με σένα, να πάτε να χαθείτε" και ο δίσκος εξαφανίστηκε.
Ακόμη συνδέουν κάποιες μαρτυρίες απαγωγών και σεξουαλικών βασανιστηρίων από εξωγήινους και τους παρομοιάζουν με βασανιστήρια από δαιμονικές υπάρξεις όπως αυτά παρουσιάζονται σε ιερά κείμενα.
Δείτε τα παρακάτω links αν σας ενδιαφέρουν περισσότερο αυτές οι θεωρίες:
Τεχνοείδωλα της Αβύσσου
http://www.dccsa.com/greatjoy/UFO.htm
http://www.bebaptized.org/ufos.htm
http://www.thewatcherfiles.com/ufo-satanism.html
Αυτά εν ολίγοις από μένα, μια αναφορά έκανα σε αυτό το θέμα, για να παρουσιάσω μια λίγο διαφορετική άποψη.
Ελπίζω να σε κατατόπισα Quendi
Υ.Γ.Πάντως αυτή η ταύτιση δαιμόνων με εξωγήινους είναι ξένο φρούτο και έγινε της μόδας και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Άντε να δούμε πού θα καταλήξει.
Παράθεση:
|
Αρχική Δημοσίευση από R-b-t3r
|
Μια μικρή αλλά απαραίτητη διευκρίνηση. Δεν ισχυρίστηκα ότι τα εξωγήινα φαινόμενα οφείλονται σε Δαίμονες. Απλά παράθεσα μια άποψη που επικρατεί σε φονταμενταλιστικούς κυρίως χώρους και δεν αποτελεί προσωπική μου άποψη, αφού τείνω να συμφωνήσω με τον ιερέα φίλο μου ότι όλοι είναι πλάσματα του όποιου Θεού, όχι απαραίτητα "κακών" προθέσεων ή και δαιμονικής προέλευσης.