- ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ουσιαστικά κάνεις πολεμική. Εγώ στους διαλόγους μου υποστηρίζω τον Θεό κατά του ανθρώπου, ενώ εσύ το ακριβώς αντίθετο.
Σου υπενθυμίζω βρήκα 2 αντιφάσεις στα πιστεύω πολλών εδώ.
1)Από την μια υποστηρίζουν το Δωδεκάθεο, από την άλλη το πολεμούν ως μια άλλη μισητή ηγεμονία. Πάντα ανάλογα με την περίσταση.
2)Από την μια καταδικάζουν απόλυτα την ύλη(σαν τους γνωστικούς) και πιστεύουν στην μετεμψύχωση και τις δοκιμασίες της ψυχής, από την άλλη υποστηρίζουν τον φυσικό κόσμο ως τον μόνο υπάρχων και τον κόσμο του πνεύματος ως ανύπαρκτη ανόητη χριστιανική δοξασία.
Βέβαια αναγνώρισα ένα κοινό πιστεύω της πλειοψηφίας των χρηστών. Πιστεύουν πως ο Θεός δεν υπάρχει και πως δεν έφτιαξε κανείς τον κόσμο εκ του χάους, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Γι' αυτό δέχονται την δαρβίνεια θεωρία. Ουσιαστικά ταυτίζουν την λέξη "θεός" με τον άνθρωπο, λένε πως ο θεός είναι μέσα μας και είμαστε εμείς ο Θεός, ένα είδος πανθεϊσμού. Όμως δεν νομίζω να δέχονται την χριστιανική διαίρεση του ανθρώπου, δέχονται μάλλον την διαίρεση που έχει κατασκεάσει η Μπλαβάτσκυ από τον Ινδουϊσμό.
Γενικά διαπίστωσα πως αυτή η κατηγορία Μύθος Και Θρησκεία χρησιμοποιείται περισσότερο για ειρωνεία πάνω στις κλασικές θρησκείες και για έκφραση μίσους κατά των ιερατείων των διάφορων θρησκειών.
Υποψιάζομαι πως τα περισσότερα άτομα εδώ έχουν φάει απογοήτευση και καταπίεση στην ζωή τους από άτομα των κλασικών θρησκειών, και για να μην καταλήξουν στον κλασικό αθεϊσμό, βρήκαν θαλπωρή σε ιδεολογίες των κινημάτων της Νέας Εποχής.
quote:
Υποψιάζομαι πως τα περισσότερα άτομα εδώ έχουν φάει απογοήτευση και καταπίεση στην ζωή τους από άτομα των κλασικών θρησκειών, και για να μην καταλήξουν στον κλασικό αθεϊσμό, βρήκαν θαλπωρή σε ιδεολογίες των κινημάτων της Νέας Εποχής.
Πες μου μόνο,πόσο βαρεμένος είσαι!
Γιατι δεν μπορεί να είσαι, τίποτα άλλο!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Χρίστος Έλ
Σέσοστρι, μην νομίζεις πως παρέβλεψα τον διάλογό σου, αν και νομίζω πως τον έβαλες για πολεμική στους δικούς μου διαλόγους.
Φίλε Χρίστο θα πρέπη επι τέλους να κατανοιήσης ότι η διαφορετική άποψη, δεν είναι κατ' ανάγκην και πολεμική. Τον διάλογο τον έβαλα ακριβώς για να σου καταδείξη την διαφορετική άποψη, τόσο για τον Προμηθέα, όσο και για τον Χριστό, που και οι δύο παρουσιάζονται στον μύθο σαν σταυρωμένοι. Τυχαίο?
*
quote:quote:
Υποψιάζομαι πως τα περισσότερα άτομα εδώ έχουν φάει απογοήτευση και καταπίεση στην ζωή τους από άτομα των κλασικών θρησκειών, και για να μην καταλήξουν στον κλασικό αθεϊσμό, βρήκαν θαλπωρή σε ιδεολογίες των κινημάτων της Νέας Εποχής.Πες μου μόνο,πόσο βαρεμένος είσαι!
Γιατι δεν μπορεί να είσαι, τίποτα άλλο!ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Πόσες κίτρινες απομένουν;
Χρίστος Έλ
Σέσοστρι, μην νομίζεις πως παρέβλεψα τον διάλογό σου, αν και νομίζω πως τον έβαλες για πολεμική στους δικούς μου διαλόγους.
Φίλε Χρίστο θα πρέπη επι τέλους να κατανοιήσης ότι η διαφορετική άποψη, δεν είναι κατ' ανάγκην και πολεμική. Τον διάλογο τον έβαλα ακριβώς για να σου καταδείξη την διαφορετική άποψη, τόσο για τον Προμηθέα, όσο και για τον Χριστό, που και οι δύο παρουσιάζονται στον μύθο σαν σταυρωμένοι. Τυχαίο?*
Χαίρομαι που το λες αυτό. Είναι πράγματι κάτι διαφορετικό. Μου αρέσει να ακούω διαφορετικές απόψεις, και βέβαια δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε.
Και εγώ έχω φάει θρησκευτική απογοήτευση. Δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται κανείς.
quote:
Χρίστος Έλ
Χμμ λοιπόν, αν και με μια μόνο ανάγνωση έως τώρα, κατάλαβα γενικά το σκεπτικό. Όμως αυτό με προβληματίζει πάρα πολύ, γιατί θα αναγκαστώ να σας κάνω προσωπικές ερωτήσεις για τα πιστεύω σας.Όταν επρόκειτο περί αντιπαράθεσης Δωδεκαθέου - Χριστιανισμού ταζόσασταν υπέρ του πρώτου. Τώρα τί έγινε; Τουλάχιστον, ο Σέσοστρις παραδέχτηκε σιωπηλά και έμμεσα κάποιες ομοιότητες.
Φίλε Χρίστο το δικό μου πιστεύω είναι ξεκάθαρο και κουράστηκα να το επαναλαμβάνω. Είμαι γενικώς κατά όλων των θρησκειών γιατί προσπαθούν να κατευθύνουν τους ανθρώπους με τα "πρέπει" τους και τα "ου" τους. Εάν όμως (εντελώς υποθετικά) με εξανάγκαζαν να προσχωρήσω σε κάποια θρησκεία της ελευθέρας επιλογής μου, τότε θα διάλεγα την εθνική θρησκεία των προγόνων μου, επειδή όσο είχαν οι Έλληνες αυτή τη θρησκεία μεγαλούργησαν, ενώ με την επιβολή της εξ ανατολών αιρέσεως του ιουδαϊσμού μας πήρε ο διάολος και μας σήκωσε.
*
quote:
Χρίστος Έλ
Ουσιαστικά ο Βάρναλης είναι υλιστής και πιστεύει σε αυτόν τον κόσμο. Ο Κώστας ανέφερε ένα ποίημα "Μοιραίοι" όπου ο Βάρναλης διακωμωδεί εκείνους που περιμένουν ένα θαύμα από τον ουρανό. Όμως άλλη φορά είπατε "πως ελεύθερος είμαι γιατί δεν ελπίζω τίποτα" και νομίζω πως αρκετοί πιστεύετε και στο πεπρωμένο - ανεξάρτητα αν αυτό σχετίζεται και με τις ενέργειές μας.
Η φιλοσοφία του Κώστα Βάρναλη φίλε Χρίστο, "τα άπαντα" του οποίου έχω στη βιβλιοθήκη μου πάνω από 40 χρόνια, συνοψίζεται κατά τη γνώμη μου στους στίχους:
Φῶς ζητᾶνε τὰ χαϊβάνια
κι᾿ οἱ ραγιάδες ἀπ᾿ τὰ οὐράνια,
μὰ θεοὶ κι᾿ ὀξαποδῶ
κεῖ δὲν εἶναι παρὰ δῶ.
Από την "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου", και
Ἔτσι, στὴν σκοτεινὴ ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
σὰν τὰ σκουλήκια κάθε φτέρνα
ὅπου μᾶς εὕρει, μᾶς πατεῖ:
δειλοί, μοιραῖοι κι ἄβουλοι ἀντάμα!
προσμένουμε, ἴσως, κάποιο θάμα!
Από τους "Μοιραίους"
Με άλλα λόγια ο άνθρωπος πρέπει να παίρνη την μοίρα του στα χέρια του και να μη περιμένη θαύματα και ουράνιες βοήθειες, όπως τον εξαπατούν τα διάφορα ιερατεία για να τον εκμεταλλεύονται.
*
quote:
Χρίστος Έλ
Όσον αφορά το άτομό μου φίλε Χρίστο, υποψιάζεσαι λάθος. Ούτε την εποχή που ήμουν χριστιανός δεν σήκωνα μύγα στο σπαθί μου, και τους ρασοφόρους τους θεωρούσα γενικώς,άχθος αρούρης. Αργότερα γύρω στα 28 μου χρόνια αφού διάβασα ολόκληρη την "Αγία Γραφή" και όχι μόνο τα αποσπάσματα που διαβάζονται στην εκκλησία, σας εγκατέλειψα και βρήκα την ηρεμία μου.
*
Δεν νομίζω πως η θρησκεία κάνει τον άνθρωπο να μεγαλουργεί, αλλά τα θεία χαρίσματα του ανθρώπου. Νομίζω πως η τάση να μεγαλουργούμε είναι έμφυτο δώρο. Άλλωστε νομίζω πως οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην ιδέα της αποκαλυπτικής θρησκείας, θεωρούν την θρησκεία δημιούργημα του ανθρώπου.
Ο Χριστιανισμός δεν διέλυσε την ταλαιπωρημένη από την ρωμαϊκή κακοδιοίκηση Ελλάδα, ούτε έφερε τέλος στην έμπνευση των Ελλήνων. Ο Έλληνας συνέχισε να επιδεικνύει την τέχνη του.
Τώρα αυτό περί ελευθερίας έκφρασης είναι διαφορετικό από την ικανότητα δημιουργίας τέχνης. Και στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρχε ουσιαστικά ελευθερία έκφρασης παρά μόνο στους εύπορους και κυρίως τον αιώνα του Περικλή μοναχά.
Η φράση "σας εγκατέλειψα και βρήκα την ηρεμία μου" είναι πολύ περίεργη. Ηρεμία από τι; Γι' αυτό φίλε Σέσοστρι, μιλάω για καταπίεση και άσχημες αναμνήσεις και εμπειρίες. Παίζουν σπουδαίο ρόλο.
Αν σε ενοχλούσανε Χριστιανοί, τότε είναι φυσικό να σιχαθείς τον Χριστιανισμό. Και μελέτη να έκανες ακόμη με την οποία κατέληξες να τον αρνηθείς, αυτό θα επηρέαζε σημαντικά το αποτέλεσμα. Να 'χαθουν οι αλήτες και τα ψευτοιερατεία της αρπαχτής.
Φυσικοί φιλόσοφοι - Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης. Αυτοί οι φιλόσοφοι μπορεί να στηρίξανε τις απόψεις τους στις κοσμολογίες των μύθων, όμως αρνήθηκαν την πατροπαράδοτη θρησκεία και εισήγαγαν νεωτερισμούς. Κατάντησαν τον Δία και τους άλλους θεούς ως στοιχεία της φύσης. Θεώρησαν τον Ήλιο ως πράγμα κτλ. κτλ. κτλ.
Δημόκριτος, Λεύκιππος. Αυτοί ουσιαστικά ήταν άθεοι και πολέμησαν την θρησκεία.
Οι της Ακαδημίας του Πλάτωνος - αυτοί θεώρησαν τα έργα του Ομήρου γεμάτα με ανηθικότητες των θεών, γι' αυτό δεν θα πρέπει να διαβάζονται από τους νέους.
Και άλλοι πολλοί φιλόσοφοι... οι οποίοι ουσιαστικά χρησιμοποίησαν την θρησκεία ως βάση για τις θεωρίες τους, αλλά την παρήλλαξαν ενώ πολλοί την αρνήθηκαν.
Μαθηματικά του Πυθαγόρα, του Θαλή κτλ. μπορεί να ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με θρησκευτικές πεποιθήσεις, αλλά δεν τα δημιούργησε η θρησκεία. Μάλιστα οι Έλληνες είχαν φοιτήσει στους σοφούς της Αιγύπτου και την Βαβυλώνας.
Κατακτήσεις του Αλεξάνδρου. Ο Αλέξανδρος με την μοναρχία του κατέλυσε την δημοκρατία και άνοιξε τον δρόμο για τις ανατολικές επιρροές και την αποδοχή του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Παράλληλα άνοιξε τον δρόμο για την ρωμαϊκή μοναρχία.
Αιώνας του Περικλή. Ουσιαστικά ήταν μια μικρή όαση δημοκρατίας, στις μοναρχικές προ Χριστού χιλιετίες. Μάλιστα δεν ήταν δημοκρατία όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Παρθενώνας. Ο Παρθενώνας ήταν αφιερωμένος στην θεία σοφία και όχι στην ανθρώπινη σοφία, η οποία αποτελούσε δώρο της Αθηνάς. Μάλιστα ο Ναός των Παρθένων, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γλεντζέδικο διονυσιακό στοιχείο της ελληνικής θρησκείας.
Αν νομίζουμε πως η ανάπτυξη στις τέχνες και τις επιστήμες οφείλεται στην θρησκεία, γελιόμαστε. Η θρησκεία δεν είναι τίποτε άλλο παρά την ανάγκη του ανθρώπου να επιστρέψει σε σχέση με τον Θεό. Οι επιστήμες του ανθρώπου ουσιαστικά τον απομακρύνουν από τον Θεό, στην πλάνη του πως θα καταφέρει να γίνει ανεξάρτητος και παντοδύναμος.
Έπειτα το ότι η ελληνική θρησκεία είναι φιλοσοφικότερη της Χριστιανικής είναι και αυτό μια πλάνη. Κάθε θρησκεία γεννάει την φιλοσοφία. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στις βιβλικές επιστολές. Απλώς αν δεχόμαστε μια φιλοσοφία, η αντίθετή της μπορεί να μας φαίνεται ανόητη και δεν την εξετάζουμε. Ίσως να την έχουμε εξετάσει αλλά ανελλιπώς, με αποτέλεσμα να πέφτουμε σε λάθος συμπεράσματα. Αυτό φαίνεται και από τις ιδέες που εκφράζουν πολύ για την Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού.
Θα συνεχίσω να εκφράζω την αντίθετη άποψη. Αν αυτό στενοχωρεί κάποιους, το πολύ πολύ να γεμίσουν από κίτρινες κάρτες και κάποια στιγμή να φάνε και κόκκινη, αν έχουν κόλλημα με την προσωπική αντιπαράθεση.
Ναι στην αντικειμενική μελέτη, όχι στις προσωπικές αντιπαραθέσεις.
quote:
Χρίστος Έλ
Δεν νομίζω πως η θρησκεία κάνει τον άνθρωπο να μεγαλουργεί, αλλά τα θεία χαρίσματα του ανθρώπου.
Αυτό που έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχω στο esoterica φίλε Χρίστο, είναι ότι εσείς οι χριστιανοί είτε δεν διαβάζετε ιστορία, είτε την ερμηνεύετε κατά το δοκούν και στα σημεία που σας συμφέρει. Μου γράφεις πως η θρησκεία είναι άσχετη με τα μεγαλουργήματα του ανθρώπου. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που η θρησκεία δεν επεμβαίνει στις επιστήμες και τη φιλοσοφία χαρακτηρίζοντάς τες διαβολικές όπως έκανε ο χριστιανισμός και πισωγύρισε τον πολιτισμό αιώνες πίσω, με κάτι διατάγματα σαν το παρακάτω:

και με κάτι αφορισμούς σαν τους παρακάτω:

Όπως καταλαβαίνεις φίλε Χρίστο, ο μεσαίωνας δεν ήλθε τυχαία, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της χριστιανικής επιβολής!
*
quote:Μήπως δεν κάνεις το ίδιο;
...είτε δεν διαβάζετε ιστορία, είτε την ερμηνεύετε κατά το δοκούν και στα σημεία που σας συμφέρει. ...
quote:
Χρίστος Έλ
Η φράση "σας εγκατέλειψα και βρήκα την ηρεμία μου" είναι πολύ περίεργη. Ηρεμία από τι; Γι' αυτό φίλε Σέσοστρι, μιλάω για καταπίεση και άσχημες αναμνήσεις και εμπειρίες. Παίζουν σπουδαίο ρόλο.
Φίλε Χρίστο βάλθηκες σώνει και καλά να μας βγάλης όλους ότι είχαμε παιδικά τραύματα από τον χριστιανισμό.
Όταν λέγω την ηρεμία μου, εννοώ ότι εγώ δεν διακατέχομαι από την αγωνία το τι θα γίνη μετά θάνατον η ψυχή μου αν δεν προσεύχομαι, δεν πηγαίνω στην εκκλησία, δεν νηστεύω, δεν μεταλαβαίνω, κοκ. Προσπαθώ να βοηθώ όποιον έχει την ανάγκη μου (και δεν αναφέρομαι μόνο στους ανθρώπους), μέχρι τώρα δεν έχω αδικήσει άνθρωπο, και έχω τη συνείδησή μου ήσυχη.
Επίσης έχω κάνει υπεύθυνη δήλωση ότι σε περίπτωση θανάτου επιθυμώ την αποτέφρωση του σώματός μου, και δεν μου καίγεται καρφάκι, για να μη γράψω κάτι άλλο ανεπίτρεπτο, αν κάποιος ρασοφόρος δεν με στείλει λόγω αποτέφρωσης στους κόλπους του προπάτορά του Αβραάμ. Θα το χαρώ μάλιστα, που λέει ο λόγος.
*
Χρίστος Έλ
Δεν νομίζω πως η θρησκεία κάνει τον άνθρωπο να μεγαλουργεί, αλλά τα θεία χαρίσματα του ανθρώπου.
Αυτό που έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια που συμμετέχω στο esoterica φίλε Χρίστο, είναι ότι εσείς οι χριστιανοί είτε δεν διαβάζετε ιστορία, είτε την ερμηνεύετε κατά το δοκούν και στα σημεία που σας συμφέρει. Μου γράφεις πως η θρησκεία είναι άσχετη με τα μεγαλουργήματα του ανθρώπου. Αυτό όμως είναι η μισή αλήθεια, γιατί ισχύει μόνο στις περιπτώσεις που η θρησκεία δεν επεμβαίνει στις επιστήμες και τη φιλοσοφία χαρακτηρίζοντάς τες διαβολικές όπως έκανε ο χριστιανισμός και πισωγύρισε τον πολιτισμό αιώνες πίσω, με κάτι διατάγματα σαν το παρακάτω:
και με κάτι αφορισμούς σαν τους παρακάτω:
Όπως καταλαβαίνεις φίλε Χρίστο, ο μεσαίωνας δεν ήλθε τυχαία, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της χριστιανικής επιβολής!
*
Α ναι, το ανέφερα αλλά δεν το τόνισα.
Τώρα αυτό περί ελευθερίας έκφρασης είναι διαφορετικό από την ικανότητα δημιουργίας τέχνης.
Δηλαδή εννοώ πως οι Έλληνες δεν δημιούργησαν επιστήμες και τέχνες του επιπέδου της θρησκείας που δέχονταν. Δεν νομίζω πως εκείνοι οι Έλληνες που ήταν Χριστιανοί δημιούργησαν κατώτερη τέχνη και επιστήμες, από τους άλλους Έλληνες. Θέλω να πω δεν είμαστε καλλιτέχνες και επιστήμονες λόγω της θρησκείας.
Επίσης εννοώ πως άλλο η ελευθερία σπουδών και τεχνών και άλλο η καλλιτεχνία. Άλλωστε και στην αρχαία Ελλάδα μόνο οι ελεύθεροι πολίτες είχαν δικαίωμα έκφρασης.
Όχι ειλικρινά δεν διαλέγω επιλεκτικά ό,τι μου αρέσει. Θα ήταν χαζό.
Που τα βρίσκεις αυτά τα κείμενα; Εγώ δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με πατέρες μετά τον 3ο/4ο αιώνα μ.Χ. Πότε έζησε ο Χρυσόστομος;
Είχε πολύ πλάκα αυτό περί "ελληνικής συμμορίας δαιμόνων". Το λέω ευγενικά βέβαια, χωρίς να θέλω να θίξω τον Χρυσόστομο.
quote:
Χρίστος Έλ
Φυσικοί φιλόσοφοι - Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης. Αυτοί οι φιλόσοφοι μπορεί να στηρίξανε τις απόψεις τους στις κοσμολογίες των μύθων, όμως αρνήθηκαν την πατροπαράδοτη θρησκεία και εισήγαγαν νεωτερισμούς. Κατάντησαν τον Δία και τους άλλους θεούς ως στοιχεία της φύσης. Θεώρησαν τον Ήλιο ως πράγμα κτλ. κτλ. κτλ.Δημόκριτος, Λεύκιππος. Αυτοί ουσιαστικά ήταν άθεοι και πολέμησαν την θρησκεία.
Οι της Ακαδημίας του Πλάτωνος - αυτοί θεώρησαν τα έργα του Ομήρου γεμάτα με ανηθικότητες των θεών, γι' αυτό δεν θα πρέπει να διαβάζονται από τους νέους.
Και άλλοι πολλοί φιλόσοφοι... οι οποίοι ουσιαστικά χρησιμοποίησαν την θρησκεία ως βάση για τις θεωρίες τους, αλλά την παρήλλαξαν ενώ πολλοί την αρνήθηκαν.
Φαντάζεσαι φίλε Χρίστο να τα έκαναν αυτά την εποχή του Θεοδόσιου ή του Ιουστινιανού; Θα τους έκαιγαν πάνω στα βιβλία τους! Και να 'ταν μόνο τότε; Το 1719 δεν έκαψαν στο Φανάρι τα βιβλία του Μεθόδιου Ανθρακίτη και τον φυλάκισαν;
*
Χρίστος Έλ
Φυσικοί φιλόσοφοι - Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης. Αυτοί οι φιλόσοφοι μπορεί να στηρίξανε τις απόψεις τους στις κοσμολογίες των μύθων, όμως αρνήθηκαν την πατροπαράδοτη θρησκεία και εισήγαγαν νεωτερισμούς. Κατάντησαν τον Δία και τους άλλους θεούς ως στοιχεία της φύσης. Θεώρησαν τον Ήλιο ως πράγμα κτλ. κτλ. κτλ.Δημόκριτος, Λεύκιππος. Αυτοί ουσιαστικά ήταν άθεοι και πολέμησαν την θρησκεία.
Φαντάζεσαι φίλε Χρίστο να τα έκαναν αυτά την εποχή του Θεοδόσιου ή του Ιουστινιανού; Θα τους έκαιγαν πάνω στα βιβλία τους! Και να 'ταν μόνο τότε; Το 1719 δεν έκαψαν στο Φανάρι τα βιβλία του Μεθόδιου Ανθρακίτη και τον φυλάκισαν;
*
Ποιος είναι ο Μεθόδιος Ανθρακίτης;
Αυτό ακριβώς λέω. Άλλο ικανότητα δημιουργίας τέχνης, άλλο ελευθερία έκφρασης. Φαίνεται πως εμείς οι Έλληνες, χριστιανοί ή όχι, είμαστε καλλιτέχνες εκ φύσεως.
Διαπίστωσα πάντως πως έχουμε πέσει όλοι σε πλάνη για τον Μεσαιώνα και μετέπειτα. Την έχουμε ισοπεδώσει αυτήν την εποχή, που εκτός από τα κακά της είχε και τα καλά της - οι ιππότες για παράδειγμα.
Για μένα, η θρησκευτική καταπίεση των ιερατείων δεν ξέσπασε τον Μεσαιώνα. Για τους περισσότερους ο αιώνας του Περικλή φαίνεται τόσο σημαντικός στο ρου της ιστορίας, έτσι που κρίνουν μια ολόκληρη χιλιετία με βάση έναν αιώνα. Άλλωστε μετά από λίγα χρόνια, ξαναγυρίσαμε στην μοναρχία(του Αλεξάνδρου).
Υποψιάζομαι πως πολλοί νεοφιλελεύθεροι "αντιναζί" θέλουν να τονίσουν την σημασία της ψευτοδημοκρατίας στην σημερινή εποχή, λες και η σημερινή δημοκρατία είναι ίδια με αυτή του Περικλή.
quote:
Διαπίστωσα πάντως πως έχουμε πέσει όλοι σε πλάνη για τον Μεσαιώνα και μετέπειτα. Την έχουμε ισοπεδώσει αυτήν την εποχή, που εκτός από τα κακά της είχε και τα καλά της - οι ιππότες για παράδειγμα.
Δε θα έλεγα ότι είναι οι ιππότες το καλύτερο που έχει να δέιξει ο μεσαίωνας. Το καλύτερο που έχει να δέιξει ο μεσαίωνας είναι οι μουσουλμάνοι(!!!) Άραβες που έσωσαν μεγάλο κομμάτι των επιστημονικών επιτευγμάτων Ελλήνων και Λατίνων πολυμαθών. Αυτοί σε συνδυασμό με κάποιες φωτεινές φιγούρες της διαλυμένης έπειτα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνέβαλαν σε τεράστιο κομμάτι στην Αναγέννηση, που σε πολλά εισαγωγικά θεωρώ τη δεύτερη καλύτερη περίοδο μετά την αρχαιότητα που διένυσε ποτέ ο κόσμος. Και με το τελευταίο αυτό που λέω θα ήθελα να σχολιάσω και μια άλλη σκέψη σου
quote:
Για μένα, η θρησκευτική καταπίεση των ιερατείων δεν ξέσπασε τον Μεσαιώνα. Για τους περισσότερους ο αιώνας του Περικλή φαίνεται τόσο σημαντικός στο ρου της ιστορίας, έτσι που κρίνουν μια ολόκληρη χιλιετία με βάση έναν αιώνα. Άλλωστε μετά από λίγα χρόνια, ξαναγυρίσαμε στην μοναρχία(του Αλεξάνδρου).
Μέχρι το θάνατο του Αλεξάνδρου οι καταστάσεις τα φέρνανε έτσι που κάθε μεγάλος άνθρωπος βρισκόταν εκεί που έπρεπε να βρισκόταν. Ακόμα και ο Αλκιβιάδης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός του Αλκιβιάδη που αν και λειτουργούσε χωρίς ιερό και όσιο με το δικό του τρόπο μεγαλούργησε. Όπως και να' χει, γίνεται το λάθος να μπερδεύουμε το χρυσό αιώνα με όλη την αρχαιότητα πράγμα που δεν ισχύει (παρεμπιπτώντως η Αθήνα δεν ήταν δημοκρατία αλλά υπό του ενός ανδρός αρχή).
Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσο μεσουρανούσε ο Ελληνικός πολιτισμός ακόμα κι αν αυτό κόστιζε σε βία και αίμα η ανθρωπότητα ήταν κάποια επίπεδα παραπάνω. Ο Αλέξανδρος αν και αιματοκύλησε την Ασία ήταν ο μόνος επιθυμητός κατακτητής που πέρασε ποτέ από αυτά τα πολύπαθα μέρη.
Το ίδιο ισχύει και για τους επιγόνους που δεν ήταν άξιοι του προκατόχου τους. Τόσο οι Σελευκίδες όσο και οι Πτολεμαίοι ήταν αγαπητοί από τους υπηκόους τους βασιλείς, αλλά ήταν και ανίκανοι να κρατήσουν το έργο του Αλεξάνδρου ζωντανό αφού αλληλοσφάζονταν και ταυτόχρονα αναπτυσσόταν και ο γίγαντας που λέγεται Ρώμη.
Το θέμα είναι ότι οι Έλληνες πρόσφεραν πολιτισμό και φως όπου πάτησαν και ήταν πολιτισμός αφιερωμένος στο μέτρο και σε αυτό συνέβαλε και η φιλοσοφία τους και η νοοτροπία τους ως λαού και βέβαια η θρησκεία τους. Η αρχαιοελληνική θρησκεία είναι εμπνευσμένη από τον κανόνα του μέτρου. Το μέτρο δεν το βρίσκω στη μεσαιωνική Ευρώπη, και από κοινωνιολογική άποψη να το πάρεις. Τώρα αν συνέβαλε ο χριστιανισμός σε αυτό, δεν μπορώ να το απορρίψω τελείως.
Edited by - promitheus90 on 12/08/2013 21:12:04
quote:
Χρίστος ελquote:
Διαπίστωσα πάντως πως έχουμε πέσει όλοι σε πλάνη για τον Μεσαιώνα και μετέπειτα. Την έχουμε ισοπεδώσει αυτήν την εποχή, που εκτός από τα κακά της είχε και τα καλά της - οι ιππότες για παράδειγμα.Δε θα έλεγα ότι είναι οι ιππότες το καλύτερο που έχει να δέιξει ο μεσαίωνας. Το καλύτερο που έχει να δέιξει ο μεσαίωνας είναι οι μουσουλμάνοι(!!!) Άραβες που έσωσαν μεγάλο κομμάτι των επιστημονικών επιτευγμάτων Ελλήνων και Λατίνων πολυμαθών. Αυτοί σε συνδυασμό με κάποιες φωτεινές φιγούρες της διαλυμένης έπειτα Βυζαντινής Αυτοκρατορίας συνέβαλαν σε τεράστιο κομμάτι στην Αναγέννηση, που σε πολλά εισαγωγικά θεωρώ τη δεύτερη καλύτερη περίοδο μετά την αρχαιότητα που διένυσε ποτέ ο κόσμος. Και με το τελευταίο αυτό που λέω θα ήθελα να σχολιάσω και μια άλλη σκέψη σου
quote:
Για μένα, η θρησκευτική καταπίεση των ιερατείων δεν ξέσπασε τον Μεσαιώνα. Για τους περισσότερους ο αιώνας του Περικλή φαίνεται τόσο σημαντικός στο ρου της ιστορίας, έτσι που κρίνουν μια ολόκληρη χιλιετία με βάση έναν αιώνα. Άλλωστε μετά από λίγα χρόνια, ξαναγυρίσαμε στην μοναρχία(του Αλεξάνδρου).Μέχρι το θάνατο του Αλεξάνδρου οι καταστάσεις τα φέρνανε έτσι που κάθε μεγάλος άνθρωπος βρισκόταν εκεί που έπρεπε να βρισκόταν. Ακόμα και ο Αλκιβιάδης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος εκτός του Αλκιβιάδη που αν και λειτουργούσε χωρίς ιερό και όσιο με το δικό του τρόπο μεγαλούργησε. Όπως και να' χει, γίνεται το λάθος να μπερδεύουμε το χρυσό αιώνα με όλη την αρχαιότητα πράγμα που δεν ισχύει (παρεμπιπτώντως η Αθήνα δεν ήταν δημοκρατία αλλά υπό του ενός ανδρός αρχή).
Το σίγουρο πάντως είναι ότι όσο μεσουρανούσε ο Ελληνικός πολιτισμός ακόμα κι αν αυτό κόστιζε σε βία και αίμα η ανθρωπότητα ήταν κάποια επίπεδα παραπάνω. Ο Αλέξανδρος αν και αιματοκύλησε την Ασία ήταν ο μόνος επιθυμητός κατακτητής που πέρασε ποτέ από αυτά τα πολύπαθα μέρη.
Το ίδιο ισχύει και για τους επιγόνους που δεν ήταν άξιοι του προκατόχου τους. Τόσο οι Σελευκίδες όσο και οι Πτολεμαίοι ήταν αγαπητοί από τους υπηκόους τους βασιλείς, αλλά ήταν και ανίκανοι να κρατήσουν το έργο του Αλεξάνδρου ζωντανό αφού αλληλοσφάζονταν και ταυτόχρονα αναπτυσσόταν και ο γίγαντας που λέγεται Ρώμη.Το θέμα είναι ότι οι Έλληνες πρόσφεραν πολιτισμό και φως όπου πάτησαν και ήταν πολιτισμός αφιερωμένος στο μέτρο και σε αυτό συνέβαλε και η φιλοσοφία τους και η νοοτροπία τους ως λαού και βέβαια η θρησκεία τους. Η αρχαιοελληνική θρησκεία είναι εμπνευσμένη από τον κανόνα του μέτρου. Το μέτρο δεν το βρίσκω στη μεσαιωνική Ευρώπη, και από κοινωνιολογική άποψη να το πάρεις. Τώρα αν συνέβαλε ο χριστιανισμός σε αυτό, δεν μπορώ να το απορρίψω τελείως.
Edited by - promitheus90 on 12/08/2013 21:12:04
Όμως και η αρχαιοελληνική θρησκεία είναι μοναρχική. Δεν ξέρω αν αυτό ακούγεται ωραίο στα αυτιά των πολλών. Πολλοί θεωρούν την μοναρχία το χειρότερο πολίτευμα.
Το ότι οι θεοί είναι πολλοί, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει μοναρχία, την τελική απόφαση την παίρνει, οι άλλοι θεοί λένε απλώς την γνώμη τους. Και κατά την Βίβλο υπάρχουν πολλοί θεοί, ανεξάρτητα αν προωθείται η λατρεία του Ενός.
Σε όλες τις θρησκείες υπάρχει η ανάμνηση του Ενός που στέκεται πάνω από τους υπόλοιπους θεούς και ανθρώπους. Στην Αίγυπτο αναφέρεται ως Δημιουργός Ρα, στην Βαβυλώνα ως Ανού, στην Χαττούσα ως Αλαλού, στην Ελλάδα ως Ζευς(αλλά και Απόλλων), στην Φοινίκη ως Ελ, στην Ρώμη ως Τζούπιτερ κτλ κτλ
Πάντα ένας θεός ξεχωρίζει στην σύναξη. Είναι ο αρχαιότερος, ο "Παλαιός των Ημερών", πατέρας θεών και ανθρώπων.