- Ομοφυλοφιλία και Χριστιανισμός - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
-ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΕΙΚΟΝΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΣΕΡΦΑΡΩ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ!
-ΕΝΤΑΞΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ! ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΠΟΙΠΟΙΗΣΩ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ!
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!
quote:Ήθελα κι εγώ να σου κάνω την ίδια ερώτηση που έκανε ο φίλος γιαπετ.Οι απόψεις σου είναι ακραίες αγαπητέ libero.
Με ποιόν τρόπο?
Κουτσομπολιό, ψύχρανση των σχέσεων από το γύρο περιβάλλον κυρίως από το φιλικό και οικογενειακό, περιφρόνηση. Βέβαια σήμερα δεν μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτός της απομόνωσης γιατί το ποσοστό των ομοφυλόφιλων έχει αυξηθεί, και πάντα μπορεί να βρει το αντίστοιχο.
quote:Ή το παράδειγμά σου είναι ατυχές,ή είσαι παρτάκιας,ως προς το συγκεκριμένο θέμα.Δεν μου απάντησες όμως.Εσένα προσωπικά,που σε ενοχλούν αυτοί οι άνθρωποι;
Προσωπικα maraki8, δεν με ενοχλούν ούτε οι βιαστές, αφού είμαι άντρας και όχι από τους πιο εμφανίσιμους, για να πέσω θύμα βιασμού.

καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη
quote:
libero:Αυτό που λέω εγώ είναι το δικαίωμα αλλά πιστεύω και η υποχρέωση της κοινωνίας να κατακρίνει τέτοιες επιλογές, χωρίς να χαρακτηρίζεται από κάποιους «προοδευτικούς» ρατσιστική. Γιατί αν αυτή επιλογή τους είναι αποτέλεσμα κάποιας ορμονικής διαταραχής, τότε χρειάζονται ιατρική βοήθεια και όχι κάποια δικαιώματα. Να τους αφήνουμε στην τύχη τους υπερασπίζοντας την διαιώνιση αυτής της κατάστασης, ως κάτι φυσιολογικό, είναι υποκρισία.
quote:
libero:Αλίμονο όμως, αν αποδίδουμε τις διάφορες επιλογές που κάνει ο άνθρωπος σε ορμόνες και γονίδια, γιατί τότε καταργούμε την παιδεία αλλά και την ελεύθερη βούλησή του. Με αυτήν την λογική θα μπορούσαμε να πούμε πως οι βιαστές, οι δολοφόνοι, δρουν λόγω κάποιων ορμονικών διαταραχών, δεν φταίνε αυτοί αλλά τα γονίδια, το ζώδιο ή οτιδήποτε άλλο. Άρα δεν έχει νόημα να τους βγάζεις έξω από την φυλακή, στην κοινωνία, όταν εκτελέσουν την ποινή τους γιατί πάλι θα υποτροπιάσουν, άρα η μόνη λύση θα είναι θάνατος.
Καλημέρα σας και πάλι...![]()
Αγαπητέ libero στο πρώτο απόσπασμα αναφέρεις πως ένα άτομο το οποίο πάσχει από ορμονικές ή οποισδήποτε φύσης διαταραχές χρειάζεται ιατρική βοήθεια.Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό.
Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι,όταν λες πως δεν χρειάζονται δικαιώματα.Αν εξαιρέσουμε το θέμα των ομοφυλοφίλων,υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες ατόμων που πάσχουν από πάσης φύσεως διαταραχές.Τι θα έλεγε για τα άτομα με σύνδρομο Down,για τους κωφάλαλους,τους τυφλούς,τους εκ γενετής ανάπηρους?Αυτά τα άτομα δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα?Δεν απαιτούν όμως και δικαιώματα?
Οι οροθετικοί δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια?Αλλά και δικαιώματα που να τους εξασφαλίζουν τον σεβασμό που τους αξίζει?Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να τους προστατεύει από την αδικία της υπόλοιπης "υγιούς" κοινωνίας?Ξέρεις,είναι μερικές φορές πολύ εύκολο να περιθωριοποιούμε άτομο αλλά πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε το γιατί.
Και επειδή,όπως πολύ σωστά αναφέρεις στο δεύτερο απόσπασμα,δεν μπορούμε να τα "φορτώνουμε" όλα στα γονίδια και στις ορμόνες,φυσικά και πρέπει να υπάρχουν νόμοι που να καθορίζουν τα δικαιώματα των αόμων απένατι στην κοινωνία.Ομως το να βάζεις τους ομοφυλόφιλους στο ίδιο καζάνι με τους βιαστές,τους παιδεραστές,τους δολοφόνους και οποιοδήποτε άλλον,προσωπικά,θεωρώ πως είναι αδικία.Και στην τελική,ο ομοφυλόφιλος είτε εκ γενετής είτε επίκτητος,δεν θα έρθει ποτέ να σε βιάσει,ή να βιάσει τα παιδιά σου,ή να παρενοχλήσει σεξουάλικα την γυναίκα σου ή να σε σκοτώσει επειδή δεν τον προτίμησες για σεξουαλικό παρτενέρ.
Επομένως,αφού δεν παραβιάζουν κανέναν γραπτό ή άγραφο κοινωνικό κανόνα,παρά μόνο την αισθητική μας απόλαυση να βλέπουμε έναν άνδρα με έναν άλλο άνδρα ή μια γυναίκα με μια άλλη γυναίκα,δεν βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο να πρέπει ένας ομοφυλόφιλος να λογοδοτήσει για τις αποδεδειγμένα αθώες επιλογές του.
Υ.Γ
Αλήθεια σου είναι τόσο αποτρόπαιο το θέαμα μιας "γυναικείας ομοφυλοφιλικής συνάθροισης"?![]()
![]()
![]()
Impious Varmint
quote:Α,εδώ αλλάζει το πράγμα!!!
Αλήθεια σου είναι τόσο αποτρόπαιο το θέαμα μιας "γυναικείας ομοφυλοφιλικής συνάθροισης"?

quote:
γιαπετ:
Νομίζω ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων, θα οδηγούσε σε παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους τους και πιθανόν, όχι άδικα.
Δεν κατάλαβα για πιο λόγο θα πρέπει να τους οδηγήσει αυτό, σε παραβατικές συμπεριφορές
Είναι δικαιολογία αυτή για τους παραβάτες? Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου οικογένειες και μέλη αυτών δεν μιλάνε μεταξύ τους για πιο γελοίους λόγους (οικονομικά, πολιτικά πιστεύω…), τους οδηγεί αυτό σε παραβατικές συμπεριφορές? Δεν πρέπει δηλαδή ποτέ να φέρνω αντίρρηση στο παιδί μου μην τυχών του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και το οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές? Από την στιγμή που είναι ενήλικας έχει ευθύνη των πράξεών του.
quote:
γιαπετ:
Εσύ θα περιφρονούσες ή θα απομόνωνες ένα μέλος της οικογένειάς σου γι' αυτόν το λόγο, χωρίς να σ' ενδιαφέρει σε τι ποιότητα ζωής, πιθανόν, να το οδηγούσες μ' αυτήν τη συμπεριφορά;
Θα ήμουν πιο ψυχρός, απέναντί του. Τι θα ‘πρεπε να πω στον γιό μου δηλαδή «μπράβο παιδί μου καλά κάνεις» ή να αναπαυτώ στο μεγάλο ποσοστό ομοφυλόφιλων που υπάρχουν γύρω (άγνωστο πως και γιατί) και να το θεωρήσω φυσιολογικό?
Αν το παιδί σου γίνει τεμπέλης και χαραμοφάης πως θα σου φαινόταν? Αν το παιδί σου γινόταν χρήστης ηρωίνης, για ενήλικο μιλάμε πάντα, θα ενέκρινες μια τέτοια συμπεριφορά? Καμιά από τις δύο, δεν είναι παράνομη.
quote:
maraki8:
Ήθελα κι εγώ να σου κάνω την ίδια ερώτηση που έκανε ο φίλος γιαπετ.
Ποιος σε εμπόδισε να την κάνεις;
quote:
maraki8:Οι απόψεις σου είναι ακραίες αγαπητέ libero.
quote:
maraki8:
Ή το παράδειγμά σου είναι ατυχές,ή είσαι παρτάκιας,ως προς το συγκεκριμένο θέμα.Δεν μου απάντησες όμως.Εσένα προσωπικά,που σε ενοχλούν αυτοί οι άνθρωποι;
Μάλλον είσαι εσύ ο παρτάκιας για να επιμένεις σε αυτήν την ερώτηση παρόλο που σου έδωσα απάντηση. Αλλά βέβαια, σκέφτεσαι μονάχα τον εαυτούλι σου και καλύπτεις την αδιαφορία σου πίσω από τον δήθεν ρατσισμό.
Με ενοχλεί λοιπόν, να μεγαλώνουν τα παιδιά, μέσα σε αυτά ίσως και το δικό μου, σε ένα περιβάλλον όπου ο βιασμός της φύσης, θεωρείται φυσιολογικό. Δημιουργεί έδαφος για αύξηση των ομοφυλοφίλων, αλλά και περιθώρια να αποδέχονται πράξεις ως ηθικά ορθές, κάποιες που σήμερα θεωρούνται κατακριτέες (έδωσα σαν παράδειγμα το κόμμα των παιδεραστών που δημιουργήθηκε στην Ολλανδία).
quote:
Impious Varmint:
Σε αυτό που δεν συμφωνώ είναι,όταν λες πως δεν χρειάζονται δικαιώματα.Αν εξαιρέσουμε το θέμα των ομοφυλοφίλων,υπάρχουν πολλές ακόμη κατηγορίες ατόμων που πάσχουν από πάσης φύσεως διαταραχές.Τι θα έλεγε για τα άτομα με σύνδρομο Down,για τους κωφάλαλους,τους τυφλούς,τους εκ γενετής ανάπηρους?Αυτά τα άτομα δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα?Δεν απαιτούν όμως και δικαιώματα?
Βρε Impius Varmint είπα τέτοιο πράγμα; Ίσα, ίσα διαχώρισα την ΕΠΙΛΟΓΗ των ομοφυλόφιλων, από την ΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ των κωφαλάλων, τυφλών, Downικών κτλ. και αυτήν αποδοκιμάζω. Σε όλους πρέπει να δοθούν (και τους ομοφυλόφιλους ) τα ίδια δικαιώματα. Γι’ αυτό και ανέφερα ειρωνευόμενος, το δικαίωμα που δόθηκε στους κωφούς μόλις σημερα, να ξέρουν τι παίζεται στην βουλή.
( ήθελα να πω κάποια "επιπλέων δικαιώματα" από τους υπόλοιπους συμφωνώντας με αυτό που έγραψε ο europaios2, δικό μου το σφάλμα
)
quote:Έχεις δίκιο…
Impious Varmint:
Οι οροθετικοί δεν χρειάζονται ιατρική βοήθεια?Αλλά και δικαιώματα που να τους εξασφαλίζουν τον σεβασμό που τους αξίζει?Δεν πρέπει να υπάρχει κάτι που να τους προστατεύει από την αδικία της υπόλοιπης "υγιούς" κοινωνίας?Ξέρεις,είναι μερικές φορές πολύ εύκολο να περιθωριοποιούμε άτομο αλλά πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε το γιατί.
Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε γιατί κάποιοι προτιμούν την παρά φύση ικανοποίηση και γι’ αυτό τους βαφτίζουμε φυσιολογικούς.
Δικιά τους επιλογή είναι και αυτήν αποδοκιμάζω.
quote:
Impious Varmint:
Ομως το να βάζεις τους ομοφυλόφιλους στο ίδιο καζάνι με τους βιαστές,τους παιδεραστές,τους δολοφόνους και οποιοδήποτε άλλον,προσωπικά,θεωρώ πως είναι αδικία
Δεν τους συγκρίνω με ομοφυλόφιλους γιατί δεν έγραψα πως πρέπει να καταδικάζονται από την πολιτεία οι ομοφυλόφιλοι και ούτε επιθυμώ κάτι τέτοιο.
quote:
Impious Varmint:
Υ.Γ
Αλήθεια σου είναι τόσο αποτρόπαιο το θέαμα μιας "γυναικείας ομοφυλοφιλικής συνάθροισης"?
Εννοείται, όταν οι άντρες χαραμίζονται, τι να κάνουν και οι γυναίκες. Το ένα φέρνει το άλλο.
Μιας και έκανες αναφορά για τους ανάπηρους και περάσαμε στις προσωπικές ερωτήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω κάποιους αντιρατσιστές εδώ μέσα, αν έχουν οι παραπάνω, δικαίωμα στην σεξουαλικότητα? Ικανοποιήσατε ποτέ σεξουαλικά αυτήν την ομάδα των ανθρώπων, ή μήπως οι ανάπηροι, μόνο με ανάπηρους? Ή μήπως ποτέ!!
Σήμερα πιο εύκολα "κοιμάσαι" με έναν του ίδιου φύλου, παρά με έναν τυφλό. ![]()

Θα ήθελα όμως να σταθώ περισσότερο στην παρακάτω πρόταση σου,που πραγματικά μου έκανε εντύπωση.
quote:
Μιας και έκανες αναφορά για τους ανάπηρους και περάσαμε στις προσωπικές ερωτήσεις, θα ήθελα να ρωτήσω κάποιους αντιρατσιστές εδώ μέσα, αν έχουν οι παραπάνω, δικαίωμα στην σεξουαλικότητα? Ικανοποιήσατε ποτέ σεξουαλικά αυτήν την ομάδα των ανθρώπων, ή μήπως οι ανάπηροι, μόνο με ανάπηρους? Ή μήπως ποτέ!!Σήμερα πιο εύκολα "κοιμάσαι" με έναν του ίδιου φύλου, παρά με έναν τυφλό.
Θεωρώ πως έχεις απόλυτο δίκιο...
Ενα άτομο που αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα,είτε αυτά είναι κινητικά είτε ψυχολογικο-πνευματικά,θεωρεί τον εαυτό του ως κάτι το διαφορετικό από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.Θεωρεί πως δεν αποτελεί τμήμα του και μοιραία περιθωριοποιείται και απομονώνεται.Σε αυτό το φαινόμενο,θεωρώ,πως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν τα μέλη της "υγιούς" κοινωνίας.Με το θεωρητικό ενδιαφέρον τους αλλά στην πραγματικότητα με την πρακτική σου αδιαφορία βάζουν στο περιθώριο άτομα που υπολοίπονται από τα δικά τους "υψηλά" στάνταρ.
Τι εννοώ???
Εννοώ ότι σε εμένα,σε εσένα και γενικότερα στο μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών,όπως αντίστοιχα και των γυναικών,το ενδιαφέρον θα μας τραβήξει μια όμορφη,ψηλή,αρτιμελής κοπέλα.Πες μου,λοιπόν, με τι ψυχικό κουράγιο θα διεκδικήσει την ζωή της μια τυφλή ή ανάπηρη ή υπέρβαρη κοπέλα από την στιγμή που οι άνθρωποι γύρω της δεν της δίνουν σημασία και γενικά την κρίνουν ανάξια χωρίς καν να ενδιαφερθούν για το αν πραγματικά αξίζει.Και δεν περιορίζομαι μόνο στον ερωτικό τομέα αλλά και στο επαγγελματικό και τον συναισθηματικό.
Ετσι,μαθηματικά έρχεται η γκετοποίηση...Οι τυφλοί με τους τυφλούς,οι ανάπηροι με τους ανάπηρους και οι "άνθρωποι" με τους "άνθρωπους". (όπως έλεγαν σε παλαιότερες εποχές,μόνο οι λευκοί είναι άνθρωποι)
Παρατηρείς λοιπόν καμία διαφορά αγαπητέ libero,σήμερα σε σχέση με το "ρατσιστικό" παρελθόν? Αλλαξε τίποτα? Προοδεύσαμε?
Δεν νομίζω...Τουλάχιστον οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ρατσιστές...
Impious Varmint
quote:
liberoΔεν κατάλαβα για πιο λόγο θα πρέπει να τους οδηγήσει αυτό, σε παραβατικές συμπεριφορές
Είναι δικαιολογία αυτή για τους παραβάτες? Υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις όπου οικογένειες και μέλη αυτών δεν μιλάνε μεταξύ τους για πιο γελοίους λόγους (οικονομικά, πολιτικά πιστεύω…), τους οδηγεί αυτό σε παραβατικές συμπεριφορές? Δεν πρέπει δηλαδή ποτέ να φέρνω αντίρρηση στο παιδί μου μην τυχών του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και το οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές? Από την στιγμή που είναι ενήλικας έχει ευθύνη των πράξεών του.
Νομίζω ότι άφησα να εννοηθούν περισσότερα, απ’ όσα έπρεπε, όταν αναφέρθηκα σε παραβατικές συμπεριφορές.
Εννοούσα ότι η περιθωριοποίηση, στην οποία θα οδηγηθούν, πιθανόν να τους οδηγήσει εκεί.
Διότι τι θα πεί κουτσομπολιό, ψύχρανση των σχέσεων και περιφρόνηση;
Επί του πρακτέου πώς εφαρμόζονται αυτά;
Αυτά δεν έχουν άμεσα δεινά, στην εφαρμογή τους;
Δεν σημαίνει ότι δεν θα βρίσκουν δουλειά;
Ότι δεν θα έχουν τη θαλπωρή της οικογένειάς τους;
Άρα θα είναι «διωκόμενοι» ή κάπως έτσι;
‘Ολ’ αυτά που οδηγούν τελικά;
Ποιός θα συνεργαζόταν με κάποιον που για ένα συγκεκριμένο λόγο τον κατακρίνει ή τον περιφρονεί;
Αυτό που αναφέρεις για τις ενδοοικογενειακές προστριβές, νομίζω ότι είναι άστοχο, διότι λείπει η γενική κατακραυγή της κοινωνίας, άρα δεν περιθωριοποιούνται τα διαφωνούντα μέλη, αλλά απλώς, δεν μιλούνται μεταξύ τους, χωρίς αυτό να έχει κοινωνικές προεκτάσεις στη ζωή τους.
Αν ένα παιδί μεγαλώνοντας εξελισσόταν σε τεμπέλη ή χαραμοφάη, το πιο πιθανό θα ήταν να έχει παραδείγματα από μέσα.
Έχει να κάνει με τον τρόπο που μεγάλωσε, με την διαπαιδαγώγησή του και με τα παραδείγματα που είχε στο περιβάλλον του... όσο δεν ήταν ακόμη ενήλικας.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:Και κάτω να χτυπιέσαι,αν το παιδί σου είναι ομοφυλόφιλο,δεν πρόκειται να αλλάξει.Δεν είναι θέμα αντιρρήσεων αυτό..
Δεν πρέπει δηλαδή ποτέ να φέρνω αντίρρηση στο παιδί μου μην τυχών του δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα και το οδηγήσει σε παραβατικές συμπεριφορές? Από την στιγμή που είναι ενήλικας έχει ευθύνη των πράξεών του.
quote:Γιατί συγκρίνεις την ομοφυλοφιλία με τους ναρκωμανείς και τους τεμπέληδες;
Αν το παιδί σου γίνει τεμπέλης και χαραμοφάης πως θα σου φαινόταν? Αν το παιδί σου γινόταν χρήστης ηρωίνης, για ενήλικο μιλάμε πάντα, θα ενέκρινες μια τέτοια συμπεριφορά? Καμιά από τις δύο, δεν είναι παράνομη.
**Θα προτιμούσα το παιδί μου να είναι ομοφυλόφιλο και ΚΑΛΑ,παρά στρέητ και ναρκωμανής...
quote:Το γεγονός ότι γράφω από το γραφείο μου και είμαι αφηρημένη συχνά πυκνά.Στέλνω την απάντηση ξεχνώντας να αναφέρω όλα όσα θέλω.Και μετά,για να ξαναμπώ στο φόρουμ....αστο!
Ποιος σε εμπόδισε να την κάνεις; Παπαγαλάκι
quote:Ουουου!!!Τι φρίκη!!!!Τι μάστιγα!!!
Δημιουργεί έδαφος για αύξηση των ομοφυλοφίλων,
quote:Δεν νομίζω ότι έχουν κάποια σχέση οι απανταχού ομοφυλόφιλοι/ες με τους παιδεραστές.Πάλι τσουβαλιάζεις libero.
αλλά και περιθώρια να αποδέχονται πράξεις ως ηθικά ορθές, κάποιες που σήμερα θεωρούνται κατακριτέες (έδωσα σαν παράδειγμα το κόμμα των παιδεραστών που δημιουργήθηκε στην Ολλανδία).
quote:Σε κάποιους από εμάς,η λέξη "κοιμάμαι με κάποιον" δεν υπάρχει καν στο λεξιλόγιο μας.Κι αφού πάει προσωπικά,εγώ συνήθως λέω "είμαι με κάποιον",κοινώς έχω σχέση,νιώθω πράγματα κτλ.Αν ερωτευόμουν έναν ανάπηρο ή έναν τυφλό,η αναπηρία τους δεν θα με εμπόδιζε σε τίποτα.Όπως και τίποτα δεν με εμποδίζει να έχω κολλητούς φίλους/ομοφυλόφιλους....
Σήμερα πιο εύκολα "κοιμάσαι" με έναν του ίδιου φύλου, παρά με έναν τυφλό.

Ορισμένοι δεν θέλουν να δεχθούν κάποια πράγματα.
Τα συναισθήματα δεν αφήνουν να δούμε κάποια πράγματα από μια απόσταση "ασφαλείας".
Προτείνω να περιοριστεί η συζήτηση στην ομοφυλοφιλία μόνο και όχι στους ομοφυλόφιλους.
Έως τώρα, ο Λίμπερο είναι ο μόνος που προσπαθεί να κάνει κάτι τέτοιο και εξετάζει την ομοφυλοφιλία ως φαινόμενο.
Τελικά η ομοφυλοφιλία είναι: επιλογή, έμφυτη, κληρονομική ή επίκτητη ιδιότητα, διαστροφή, ....... τι από όλα;

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!
--ΚΑΫΜΕΝΕ ΓΙΕ ΜΟΥ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!!!!
Αγαπητέ ounos, είναι θέμα τακτικής και νοοτροπίας, οπότε φυσικά, τα φαινόμενα επαναλαμβάνονται.
Ο Λαζόπουλος ήταν για μία ακόμη φορά ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ, αν και το σκηνικό τελικά (στη συνολική διάσταση που το παρουσίασε) είναι για κλάμματα και όχι για γέλια! ![]()
Για όσους δεν έτυχε να τον παρακολουθήσουν:
Αλήθεια, το καλοκαίρι που ο κ. Χριστόδουλος έτρεχε να δώσει βραβεία στους Πρωταθλητές Ευρώπης, τί άκουγε από την εξέδρα;
ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ, ΤΟ ...,
ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ...
(όχι το "τιμημένο", το άλλο... Το "αγαπημένο" ήταν η λέξη ή δε θυμάμαι καλά;) ![]()
Άλλος για μήνυση... (ή μήπως δε συμφέρει να τα βάλουμε με το λαό;)
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 11/01/2005 23:15:09
Κάποια μικρά παραδείγματα θα ήθελα να παραθέσω που εγώ προσωπικά γνωίζω και εσείς συμπεράνετε :
1. Πριν από μερικά χρόνια,(δεν θυμάμαι ακριβώς πόσα),ο Πανούσης έβγαλε ένα δίσκο που λογοκρίθηκε για 3 λέξεις : μ***ί,ψ**ή,γ***τε.Αποτέλεσμα να αντικατασταθούν οι λέξεις αυτές με το χαρακτηριστικό "μπιπ" (πολύ άσχημο να ακούς ένα τραγούδι και ξαφνικά..."μπιπ").
Πολλοί δυσανασχέτησαν και εγώ φυσικά,διότι είναι δικαίωμά μου να ακούω ότι θέλω,όπως επίσης είναι δικαίωμά μου να μην αγοράσω το δίσκο.
Θα μου πείτε τώρα ότι ο Πανούσης δεν είναι και κανένα σοβαρό άτομο.Ένας ανάρχας,ένα σκουπίδι,ένας γελείος και μας χαλάς και το επίπεδο συζήτησης.
Ίσως για μερικούς είναι έτσι.Για άλλους όμως όχι και αν μη τι άλλο είναι Έλλην πολίτης με δικαιώματα εκτός από υποχρεώσεις.
2. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έδωσε ρητή εντολή στους ιερείς ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΡΑΠΟΙΗΣΟΥΝ τα κείμενα της εκκλησίας και διαβάζονται ως έχουν.Αυτό,διότι υπήρχε μία τάση από τους "καλούς" και "ηθικούς" ιερείς να αλλάζουν τις "κακές" λέξεις που υπάρχουν στα ευαγγέλια,κάποιες ευχές και ύμνους.
Τώρα τι κυνηγάει δεν μπορώ να καταλάβω![]()
![]()
![]()
3.Ας αλλάξουμε τότε και τον "Επιτάφειο" ως εξής:
"Φιλοκαλούμεν γαρ μετ' ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ ασθενείας."
Τελικά δεν είναι ελληνικές αυτές οι λέξεις![]()
Ή μήπως παίζει ρόλο το ποιόν βαράμε και το ποιός βαράει![]()
Κατ' εμέ![]()
Δεν υπάρχουν χυδαίες λάξεις.
Υπάρχουν μόνον χυδαίοι άνθρωποι.(Δεν είναι δικό μου αυτό φυσικά
)
Πάντως μην νομίζετε ότι μόνον εδώ συμβαίνουν αυτά.
Το 2000,τον Αύγουστο,απαγόρεψαν την είσοδο και πραγματοποίηση συναυλίας στην Αγγλία στον Alice Cooper,διότι το BBC είπε ότι είναι μουσική και θέαμα άπρεπα.
Ο εν λόγω, έκανε μεγάλο αγώνα να τα καταφέρει και τελικά του επέτρεψαν ΜΟΝΟΝ αν βεβαιώσει ότι δεν θα κάνει ΤΑ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ τρύκ του επί σκηνής (αποκεφαλισμό κ.τ.λ.).
Το βεβαίωσε και ....τα έκανε
.
Το BBC "ορίζει" τι είναι καλό και τι όχι στην Αγγλία και ούτε η Βασίλισσα δεν τολμά να εναντιωθεί.
(Ήμουν εκεί τότε γι αυτό τα λέω αυτά).

.
.

ορθές (κατ' εμέ) οι παρατηρήσεις σου και σ' ευχαριστώ. Φυσικά και είναι ευρύτερο το φαινόμενο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μας απασχολήσει αυτή η ψυχοπαθολογία...
Δε θα έλεγα ότι ο Τζιμάκος είναι εκτός θέματος και ακούγοντας τώρα τον Χρήστο Γιανναρά διαπιστώνω ότι μάλλον θα έρπρεπε να μας απασχολήσει το φαινόμενο της λογοκρισίας σε ευρύτερο επίπεδο και να μην αυταπατόμεθα ότι η ελευθερία είναι δεδομένη, όταν π.χ. κόβεται η εκπομπή του Ζουράρη "Πατριδογνωσία" από τα κανάλια.
Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Ας δούμε κάποια σχετικά σχόλια:
«Η μεγαλόσχημη και βαρύγδουπη επίθεση εναντίον της Δόμνας Σαμίου μάς αναγκάζει να επαναλάβουμε τα αυτονόητα: Η Δόμνα Σαμίου είναι λαογράφος, τα σκωπτικά τραγούδια της Αποκριάς ανήκουν στη μουσική μας παράδοση. Αιώνες ορθόδοξου χριστιανικού βίου δεν ενοχλήθηκαν από αυτά, διότι τα έθιμα δεν είναι ποτέ χυδαία. Τα τραγούδια μιας παλιάς λαϊκής γιορτής δεν είναι ποτέ χυδαία. Χυδαίος είναι μόνο ο πουριτανισμός, οι πόζες του λάιφ στάιλ και η μικροαστική ηθική. Λυπάμαι που μερικοί ανίδεοι δεν μπορούν να το καταλάβουν αυτό και δημιουργούν πρόβλημα εκ του μη όντως. Θα σταθούμε στο πλευρό της Δόμνας -με κάθε τρόπο- και θα μείνουμε νηφάλιοι ώσπου να περάσει κι αυτή η κρίση νεοσυντηρητισμού και μισαλλοδοξίας που ενέσκηψε πάλι στη ζωή μας».
Διονύσης Σαββόπουλος
«Είναι γνωστό ότι η παράδοση της θεσμοποιημένης Εκκλησίας πολέμησε εξ αρχής την παγανιστική παράδοση της Αποκριάς, η βωμολοχική φλέβα της οποίας επικαλούνταν, όπως όλοι κάποτε αναγνώριζαν, μιαν άλλη ιερότητα. Θα ήλπιζε ωστόσο κανείς, ύστερα από τόσους αιώνες εναρμόνισης των αντίπαλων παραδόσεων, που επιβλήθηκε όχι θεωρητικά αλλά έμπρακτα και βιωματικά από το λαϊκό σώμα σε πείσμα διωγμών και απαγορεύσεων, ότι οι θερμοκέφαλοι ηθικολόγοι θα είχαν συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα. Αυτό το κράμα παγανισμού και χριστιανισμού είναι, είτε μας αρέσει είτε όχι, η λαϊκή θρησκεία, αυτή είναι η "ελληνοχριστιανική μας παράδοση", αν τούτος ο κακοποιημένος -και μισητός για πολλούς- όρος μπορεί να έχει ακόμα κάποιο νόημα.
Το ότι λοιπόν, εν έτει 2005, κάποιοι συγχέουν ένα από τα θεμέλια αυτής της παράδοσης με την... πορνογραφία αποκαλύπτει δραματικά ότι δεν διαθέτουν πια κανένα κριτήριο ικανό να τους δείξει τι είναι παράδοση. Αλλά είναι, άραγε, εκπληκτικό σε μια εποχή όπου η πορνογραφία έχει κατακλύσει κάθε χώρο της ζωής μας - και εννοώ κυρίως εδώ τη "soft", την πιο ύπουλη και υποκριτική, τη χειρότερη μορφή της: εκείνη του επιδειξιομανούς ναρκισσισμού που ξεμυτίζει συνεχώς από τα καμώματα τόσων και τόσων, μικρών και μεγάλων, αστέρων της κοινωνίας μας, συμπεριλαμβανομένων των διαπρύσιων κηρύκων της..."παράδοσης"».
Γιάννης Κιουρτσάκης (συγγραφέας-δοκιμιογράφος)
.
.

Edited by - Zadok on 12/01/2005 17:14:55
Όπως τα λες αγαπητή.
Να προσθέσω μόνον γι αυτούς τους..."ηθικούς" (ο θεός να σε φυλάει απ' αυτούς) το εξής:
Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΕΛΙΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ !
Υ.Γ. Θα προέτρεπα όλους να διαβάσουν το εξής απόσπασμα :
Ματθ. 23:1-37

Edited by - Gothic on 12/01/2005 18:36:37
ESOTERICA.gr - -= Σύμβολα και Μύθοι =- - Ο συμβολισμός και η προέλευση των Αποκρεών-Καρναβαλιού -
.
.

(Από τα σημερινά ΝΕΑ)
ΣKOTAΔIΣMOΣ
Έξι μήνες φυλάκιση σε ένα κόμικs!
Eλληνικό δικαστήριο καταδίκασε τον Aυστριακό κομίστα Γκέρχαρντ Xάντερερ, δημιουργό του σατιρικού βιβλίου «H ζωή του Ιησού», που κατασχέθηκε στις αρχές του 2003
ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΙΜΠΛΗΣ
Ο Αυστριακός σκιτσογράφος Γκέρχαρντ Χάντερερ, συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου-κόμικς «H ζωή του Ιησού», το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές ελάχιστα μετά την κυκλοφορία του, τον Φεβρουάριο του 2003, καταδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών σε εξάμηνη φυλάκιση! Το δικαστήριο καταδίκασε τον μόνο εκ των κατηγορουμένων που δεν είχε φυσική παρουσία στη δίκη - εκπροσωπήθηκε από πληρεξούσιο δικηγόρο -, ενώ απηλλάγησαν τόσο ο εκδοτικός οίκος «Οξύ» όσο και τα κεντρικά βιβλιοπωλεία (μεταξύ τους η «Πολιτεία» και η «Πρωτοπορία») από τα οποία είχε γίνει η κατάσχεση των βιβλίων.
H ποινή είναι εξαγοράσιμη, ήδη όμως κατατέθηκε έφεση. Όπως λέει στα «NEA» ο εκδότης Νίκος Χατζόπουλος («Οξύ»), στην εξάωρη δίκη ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα για την ελευθερία του λόγου, το δικαστήριο όμως φάνηκε από την αρχή ότι ήταν πολύ δύσκολο να πειστεί. Ως μάρτυρες υπεράσπισης προσήλθαν ο εκδότης Στέφανος Πατάκης και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος. H τελική καταδίκη - μόνο - του Αυστριακού κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, δίνει δε την εντύπωση, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Νίκος Χατζόπουλος, ότι «η Ελλάδα ξορκίζει το κακό που έφερε ο ξένος...» Ο Πέτρος Τατσόπουλος ανέφερε στα «NEA» ότι «η καταδίκη του Χάντερερ είναι, πέραν των άλλων, παράδοξη: αν γράψω ένα βιβλίο που δεν αντίκειται σε κανέναν ελληνικό νόμο και το βιβλίο μεταφραστεί στη Δαχομέη όπου ίσως - και εν αγνοία μου - αντίκειται στην τοπική νομοθεσία, θα πρέπει άραγε να καταδικαστώ σε φυλάκιση;».
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί μία ακόμη δίκη για την κατάσχεση αντιτύπων του βιβλίου. Το «Οξύ» έχει χάσει τη δίκη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, ενώ αναμένεται, προς το τέλος του χρόνου, απόφαση επί της αναίρεσης που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο. Τόσο η πλευρά του Έλληνα εκδότη όσο και η πλευρά του Αυστριακού σκιτσογράφου φέρονται αποφασισμένες να φθάσουν μέχρι και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
H «Ζωή του Ιησού» είναι ένα σατιρικό κόμικs και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο συγγραφέας-εικονογράφος (συνεργάτης, μεταξύ άλλων, του γερμανικού περιοδικού «Stern») δίνει τις δικές του εξηγήσεις για το πώς ο Χριστός πραγματοποίησε τα θαύματα, πώς περπάτησε στο νερό κ.λπ. Ξεκινάει από την υπόθεση ότι το λιβάνι των μάγων Του προκαλούσε μέθη, ενώ στηλιτεύει και την εμπορευματοποίηση της θρησκείας παρουσιάζοντας τον κύκλο των μαθητών και των πιστών ως ελκόμενους από το χρήμα. Κατά τον κ. Χατζόπουλο το βιβλίο «δεν είναι ούτε υβριστικό ούτε σοκαριστικό, αλλά χιουμοριστικό».
«Είναι μια άσκηση χαλάρωσης»
Ο ίδιος ο Γκέρχαρντ Χάντερερ, σε συνέντευξή του στα «NEA», με αφορμή την κατάσχεση, είχε μιλήσει για «Μεσαίωνα». «Δεν είχα κατά νου να γράψω μια καινούργια Βίβλο. Το σατιρικό μου κόμικs δεν είναι παρά μία άσκηση χαλάρωσης απέναντι στην πίστη. Θεωρούσα πάντα τον Ιησού ως μία θετική μορφή και στην αφήγησή μου τον βλέπω πολύ συμπαθητικά». Το βιβλίο του στην Αυστρία πούλησε 80.000 αντίτυπα. Δέχθηκε κι εκεί επιθέσεις από την Εκκλησία, όμως δεν υπήρξε ούτε κατάσχεση ούτε καταδίκη. Στις άλλες χώρες όπου μεταφράστηκε το βιβλίο δεν υπήρξαν αντιδράσεις μεγάλης κλίμακας.
Αυτά λοιπόν για να ξέρουμε η Ελλάδα του 2005 με τι είδους θέματα κάνει τον γύρω του κόσμου! Εγώ απλά να πω ότι το συγκεκριμένο κόμικ το έχω λάβει ως δώρο και είναι πράγματι εξόχως καλά φιλοτεχνημένο.
Το γεγονός πως ένας ιερωμένος (ή ακόμη και η επίσημη εκκλησία) μπορεί να "καταδικάζει" μία παρουσίαση ενός μέρους της λαϊκής μας παράδοσης δεν έχει, κατά την άποψη μου, τόσο σπουδαία σημασία όσο η λογική βάσει της οποίας το κάνει αυτό. Νομίζω το πως να εκθέσω τις αιτίες εκτενώς είναι περριτό, καθώς γνωρίζουμε τον καθωσπρεπισμό και την στείρα "ηθική", που, και ιστορικά, χαρακτήρισε κατα καιρούς την κοινώς νοούμενη θρησκευτικότητα (χωρίς να θέλω να φανώ "ελιτιστής" με κανένα τρόπο). Πρόκειται για κάτι γνωστό και μη εξαιρεταίο.
Σημασία έχει το που επικεντρωνόμαστε εμείς, το με ποιόν τρόπο προσεγγίζουμε το ζήτημα εμείς, γενικώς, ο κάθε ένας κάνει ότι μπορεί και κοιτάζει την δουλειά του. Κάποιος μπορεί να είναι αντίθετος ως προς το οτιδήποτε, αλλά αυτό που κρίνει το ορθό της άποψής του είναι το σε ποιά κριτήρια στηρίζεται η αντίθεσή του αυτή. Για παράδειγμα δεν θα ακούσουμε κανέναν που να μην αντιτίθεται στο φαινόμενο της ανεργίας, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα κανείς μπορεί να είναι τελείως διαφορετικός, δηλαδή, κάποιος έχει δίκιο και κάποιος άδικο στην ουσία των απόψεών του.
Εαν θα θέλουμε να στέκουμε υπεράνω κάποιων κοινωνικών, ηθικών, θρησκευτικών κ.λ.π. συμβάσεων, θα πρέπει να μπορούμε να διακρίνουμε το αντικειμενικό μακριά απο φανατισμούς.
Κατα την άποψή μου, το γεγονός πως κάποια καλλιτεχνική έκφραση ή κοινωνική συμπεριφορά, μπορεί να αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας (ή της οποιασδήποτε ξένης) αυτό δεν αποδεικνύει πως πρόκειται και για κάτι ορθό και ηθικό απαραίτητα. Η παράδοση, ως κάτι ζωντανό εξελλίσεται και δίνει το δικαίωμα στις επόμενες γεννεές να εξελιχθούν βάσει των ηθικών και διανοητικών κατακτήσεων των προγόνων τους. Αυτό δεν συμβαδίζει φυσικά με την νοοτροπία της ειδωλοποίησης κάποιων παρελθοντικών τύπων. Αναρρωτιέμαι λοιπόν εάν κάποιες εκφράσεις της παραδόσεώς μας εγκύπτουν πράγματι στην ανελικτική πορεία που επιτάσει η σύγχρονη κοινωνία. Πιστεύω πως η ασχήμια της έκφρασης δεν ανταποκρίνεται σε μία τέτοια αντικειμενική θεώρηση της ελευθερίας που απαιτείται απο την παράδοση για την διατήρησή της, που σκοπό έχει την δημιουργία του κατάλληλου πολιτισμικού υπόβαθρου για τους νεότερους. Όχι στα πλαίσια κάποιας ακατανόητης σεξουαλικής "ηθικής", όχι στα πλαίσια του "καθωσπρεπισμού", όχι στα πλαίσια του φανατισμού και της φήμωσης, αλλά ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ. Δεν μπορούμε δηλαδή να αλλάξουμε την παράδοση, μπορούμε όμως να την προσαρμόσουμε και να την προχωρήσουμε προς το καλλύτερο ΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΣΙ ΖΩΝΤΑΝΗ. Η "δαιμονοποίηση" της παράδοσης καθώς και η τυπολατρία στη παράδοση, αποτελούν τα άκρα που βλάπτουν αυτή την ίδια την κοινωνία και την πολιτισμική κληρονομιά.
Η ομορφιά στις εκφράσεις μας (όπως και η ευγένεια) δεν θα πρέπει λοιπόν ούτε να θεωρείται ως κάτι "δήθεν", ούτε όμως και αυτοσκοπός, αλλά να νοείται ως η εξωτερική έκφραση μίας εσωτερικής κατάστασης.
Δεν νομίζω πως η οποιαδήποτε προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης απο κάποιους φανατικούς κύκλους θα μπορέσει να μας απειλήσει εάν εμείς επικεντρωνόμαστε στο όμορφο, στο θετικό, στο εξελικτικό, στο ΔΙΚΟ ΜΑΣ. Όχι να εμμένουμε στις δικές μας προκαταλήψεις (που αποτελεούν την άλλη όψη του νομίσματος). Με κάθε σεβασμό, πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία έχει τόσα πολλά προβλήματα που θα μπορούσαν να μας προβληματίσουν, που η στείρα κριτική ενός φθίνοντος σε δύναμη μέρους της κοινωνίας, απέναντι σε ένα μέρος της λαϊκής παράδοσης (που δέν αποτελεί και το καλλύτερο παράδειγμα αυτής) δεν θα έπρεπε ίσως να μας ανυσυχεί τόσο.
Φιλικά,
Byron.
Να θεωρήσω ότι η κεντρική ιδέα της τοποθέτησής σου εκφράζεται στην τελευταία σου πρόταση;
Ας το θεωρήσω.
Κατ' αρχήν το πρόβλημα δεν είναι κοινωνικό κατά την άποψή μου. Αν το θεωρούσα κοινωνικό, δε θα απασχολούσα με αυτό μία διαδικτυακή κοινότητα, η οποία καταπιάνεται περισσότερο με φιλοσοφικά-μεταφυσικά ζητήματα.
Από κει και πέρα, η παράδοση είναι παράδοση. Είναι δεδομένα εξελίξιμη...
Μέχρι τούδε όμως, αυτή είναι και έχει τους λόγους της.
Νομίζω ότι ήμουν αρκετά αναλυτική πιο πάνω.
Σαφώς, δεν έχει σαν σκοπό την "ανηθικότητα"...
Από την άλλη πλευρά, φυσικά και δε θα περίμενα η νοοτροπία της εκκλησίας να ήταν και πολύ διαφορετική, αλλά να φτάσουν μέχρι τη ΜΗΝΥΣΗ ![]()
Τεράστια υποκρισία...!
Ο σεβασμός στην παράδοση είναι μια πολύ αμαρτωλή ιστορία για το νεοελληνικό κράτος. Λόγω έλλειψης παιδείας, ο απελευθερωμένος ρωμηός φαίνεται να βρέθηκε σε μεγάλη αμηχανία μπροστά στην τεράστια αυτή κληρονομιά και παπαγάλιζε κατ'αρχήν τις φραγκογότθικες ερμηνείες και μελέτες. Η νεοελληνική μελέτη του Αριστοφάνη έγινε ουκ ολίγες φορές γελοία. Ευτυχώς, το αρχαίο κωμικό πνεύμα πέρασε ως τα χρόνια μας μέσα από δύο δρόμους
- Το ρωμαϊκό θέατρο, το οποίο συνεχίζει την παράδοση του ελληνικού [Αναγέννηση, Commedia dell' Arte, Μολιέρος - με ευκολία διαπιστώνουμε ότι οι Βλαντιμίρ-Εστραγκόν του Beckett είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων ντουέτων από δούλους της Κωμωδίας (παράδειγμα στους "Ιππής")].
- Λαϊκή παράδοση. Νομίζω ότι αντί να ψάχνουν οι εθνικιστές το χρώμα των ματιών μας, θα 'ταν καλύτερα να δουν το δημοτικό τραγούδι και να διαπιστώσουν τη συνέχεια της αρχαίας Ελλάδας. Ρυθμολογία, δομή... Ένα κομμάτι του τραγουδιού είναι και τα εν λόγω τραγούδια, τα οποία μαρτυρούν την καταγωγή τους από τις διονυσιακές εορτές, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.
Πιστεύω ότι εάν στην Ελλάδα υπήρχε η σωστή παιδεία, θα επανεξετάζονταν πολλά θέματα. Τα αποκριάτικα-βλάσφημα έθιμα και άσματα του λαού είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πλησιέστερους στην αρχαιότητα πολιτιστικούς θησαυρούς.
.
.

Edited by - Zadok on 24/01/2005 23:44:01
Ορθώς η τελευταία μου πρόταση συνοψίζει τα γραφόμενα, αν και ομολογώ πως δεν το είχα προσέξει μέχρι που το ανέφερες!
Δεν νομίζω πως, κατα βάση τουλάχιστον, διαφωνούμε κάπου.
Το οποιοδήποτε ζήτημα, θεωρία, δοξασία κλπ πιστεύω πως, σε ότι και αν αναφέρεται, σαφώς μπορεί και να έχει κοινωνικές, φιλοσοφικές, πολιτικές κλπ προεκτάσεις. Ένα φαινόμενο όπως μία μύνηση (θα συμφωνήσω πως ήταν παρατραβηγμένη) φανερώνει οπωσδήποτε ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά τουλάχιστον κάποια μερίδα κόσμου. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα της ελλάδος, αλλά τουλάχιστον, κάνουμε κάποια συζήτηση, έχουμε κάποιους προβληματισμούς.
Μια και μιλάμε για προβληματισμούς, ειλικρινά προβληματίζομαι σχετικά με το τί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παραδοσιακά ως "αμιγώς ελληνικό", ιδιαιτέρως μετά απο τόσες πολλές ζυμώσεις που έχει υποστεί ο γεωγραφικός μας χώρος. Το ζήτημα είναι ανεξάντλητο...
Ένοιωσα πως αναφερώμενη στα "φραγκογοτθικά" σχόλια στους αρχαίους έλληνες έχεις κάποια δόση σαρκασμού. Εαν όχι σου ζητώ συγγνώμη. Εαν ναί, θα ήθελα να θυμόμαστε πως, ίσως, εάν δεν υπήρχαν οι "φραγκογότθοι" πιθανόν να μήν γνωρίζαμε καν την ύπαρξη της πλειοψηφίας των σπουδαίων μας αρχαίων προγόνων για τους οποίους είμαστε τόσο υπερήφανοι!
Σκέφτομαι πως, το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης ( και ιδίως του θεάτρου, μιας και το έθιξες) δεν συνοψίζεται τόσο στα πλαίσια κάποιου εικαστικού προτύπου, αλλά στην ουσία αυτού που σκόπευε να προβάλλει.
Ανάμεσα στα καλλιτεχνικά ρεύματα που ανέφερες, θα ήθελα να συμπληρώσω το σπουδαίο καλλιτεχνικό έργο του Ριχάρδου Βάγκνερ, καθώς και των προραφαηλιτών ζωγράφων-ποιητών και άλλων ρομαντικών όπως ο Λόρδος Τέννυσον. Αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες, μέσω των δημιουργημάτων τους΄θέλαν να εμπνεύσουν, μέσω κάποιων συμβολισμών, την ανύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος προς το ανώτερο, κάτι που σαφώς ως προσέγγιση στην τέχνη χαρακτήριζε το αρχαίο Ελληνικό δράμα.
Φιλικά,
Byron.