- ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Ή ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Λες σε προηγούμενο μύνημά σου:
quote:
Δεν ξέρω αν η αντίφαση υπάρχει στο μυαλό ή στην πραγματικότητα, πάντως λες το εξής:
"η φύση είναι αυθύπαρκτη"
και ακολούθως:
"Αυθύπαρκτη σημαίνει: Ύλη που δημιουργείται από την ύλη βάσει των νόμων της φυσικής και πεθαίνει δείνοντας πάλι ύλη."
Με άλλα λόγια μας λες ότι το σύμπαν μας είναι αυθύπαρκτο, αποτελείται από ύλη/ενέργεια η οποία προέκυψε από την κατάρρευση κάποιου άλλου συστήματος ύλης/ενέργειας, και ακολούθως δημιουργήθηκε το δικό μας σύμπαν.
Δεν κάνεις όμως αναφορά σε αυτό το οποίο λες, για το πως εφαρμόζεται στην αρχή του σύμπαντος.
Εκτός πια και αν εννοείς πως το σύμπαν είναι αιώνιο, οπότε πάει αλλού το πράγμα...
Δηλαδή δέχεσαι ότι σου εξηγώ την έννοια «αυθύπαρκτο» και μετά από μερικές ώρες λες ότι δεν στο εξήγησα.
Με ρωτάς πως εφαρμόζεται στην αρχή του σύμπαντος, ενώ γνωρίζεις καλά ότι δεν υπάρχει αρχή του σύμπαντος. Το σύμπαν βέβαια είναι αιώνιο και αει μεταβαλλόμενο.
Μπορεί να εκρύγνυται και να συμπιέζεται. Αυτό δεν μπορούμε ακόμη να το απαντήσουμε.
Είπαμε και πριν ότι οι Θεωρείες για την "γένεση" του σύμπαντος είναι πολλές. Αυτή την στιγμή η επικρατέστερη είναι το Bing Bang. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σ'αυτό Θεολογικές διαστάσεις. Ούτε ότι υπάρχει κατ' ανάγκην γέννεση του σύμπαντος.
Στην κοσμολογία οι θεωρείες αλλάζουν "γρήγορα". Πριν από 30 χρόνια επικρατέστερη άποψη ήταν το παλλόμενο σύμπαν και πριν από 60 χρόνια η "συνεχής δημιουργία". Υπάρχουν επιστήμονες με πολλές διαφορετικές απόψεις. Μερικοί εξ αυτών υποστηρίζουν ακόμη τις παλαιότερες Θεωρείες.
Λες:
quote:
Η επιστήμη δεν έρχεται αντιμέτωπη με κανέναν, παρά μόνο με τον εαυτό της, κάθε φορά που ανακαλύπτει ότι κάποιο θεώρημα δεν είναι ικανοποιητικό. Κατά συνέπεια δεν έρχεται σε αντίθεση με κανέναν, και για κανέναν λόγο, εφόσον δεν έχει σταθερές και παγιωμένες αντιλήψεις. Ο επιμέρους επιστήμονας μπορεί να έρχεται σε αντιμέτωπη σύγκρουση, και πολύ κακώς το κάνει.
Η επιστήμη μετά από κάθε μεγάλη ανακάλυψη δεν έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της παρά μόνο διορθώνει και συμπληρώνει τα δεδομένα του παρελθόντος.
Για παράδειγμα η Γενική Θεωρεία της Σχετικότητας του Αινστάιν δεν κατήργησε την θεωρεία της βαρύτητας του Νεύτωνα. Απλά τώρα πλέον η Θεωρεία του Νεύτωνα είναι μέρος της Θεωρείας της σχετικότητας και εξακολουθεί να ερμηνεύει τα βαρυτικά φαινόμενα εκεί όπου δεν υπεισέρχονται σχετικιστικά φαινόμενα. Πχ. Στις κινήσεις των πλανητών. (Πλην του Ερμή. Η μετάπτωση του περιηλίου του Ερμή μπορεί να εξηγηθεί μόνον βάσει της Γενικής Θεωρείας της Σχετικότητας)
Όταν όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη μια Θεωρεία, όπως στην περιπτωσή μας η Θεωρεία γεννέσεως του σύμπαντος, δεν μπορούμε να λέμε για συγκρούσεις στον χώρο της επιστήμης (για κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί μονοσήμαντα). Διότι ακόμη υπάρχουν πολύς δρόμος ώσπου να φθάσουμε στην μια και αδιαμφισβήτητη "Θεωρεία δημιουργίας του Σύμπαντος".
Φιλικά Βασίλης
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
«να αποκαλουνταν ο Χριστος ετσι ναι,αφου ειναι υπαρκτο/ιστορικο προσωπο και μπορουσαν να γνωριζουν γι' αυτον περισσοτερα οι ανθρωποι.»
Από ΠΟΥ προκύπτει παρακαλώ ότι είναι «ιστορικό πρόσωπο» ο Ιησούς ΤΗΣ ΚΑΙΝΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ? (καθώς μάλλον ΑΥΤΟ το πρόσωπο εννοείς)
ΠΟΙΑ είναι τα τεκμήρια ΑΥΤΟΥ του προσώπου?
Θα έχει ενδιαφέρον να τα δούμε, όχι τίποτα άλλο, αλλά έτσι θα έχουμε καταφέρει και μια ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: θα έχουμε αποδείξει αυτό για το οποίο τόσο οι ιστορικοί όσο και οι αρχαιολόγοι αναζητούνε ακόμη!
Εάν δούμε το όλο θέμα ως Έλληνες, και συγκρίνουμε τις θρησκείες δυο λαών, τότε ο ποιμενικός λαός των Εβραίων αποκτά ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα μια και σ’αυτόν τον λαό υπεδείχθη όπως θα δούμε η ύπαρξη του Δημιουργού. Και αυτό γιατί ο Θεός δεν διάλεξε ανάμεσα σε πολιτισμούς, έναν άνδρα διάλεξε και του αποκαλύφθηκε, και εκείνος ανταποκρίθηκε.
Ήταν ο Αβραάμ, που πιστεύοντας τις υποσχέσεις του Θεού για έναν λαό από το σπέρμα του, μέσω του οποίου θα ευλογούντο όλες οι φυλές της γης, εγκατέλειψε την Χαρράν το έτος 2131 π.χ. και όντως 75 ετών έφτασε στη γη Χανάν που σύμφωνα με την υπόσχεση του Θεού θα ήταν η γη που θα δίδονταν στο σπέρμα του.
Αυτά λένε οι χριστιανοί πάνω κάτω.
Με λίγα λόγια, έχουμε ένα Θεό, έναν Πάνσοφο Δημιουργό, έναν Παντογνώστη Αρχιτέκτονα που αποφάσισε να αποκαλύψει τον Λόγο του στους ανθρώπους της οικουμένης ΑΡΧΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ……..ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (!) ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ .ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟ ΛΑΟ, ΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΟΧΑΡΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑ! (Αλήθεια, μήπως μπέρδεψαν τελικά την απληστία των τσοπαναραίων και τις ληστρικές επιδρομές με τον Λόγο ενός Θεού και τον Αριστοφάνη?)
Και τα λέμε αυτά, διότι ο Χαλδαίος Αβραάμ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ ΓΙΑΧΒΕ ΑΠΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ (όπως θα νόμιζε κανείς για έναν εκπρόσωπο του Δημιουργού) ΑΛΛΑ ΚΑΤΟΠΙΝ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ όπως γόνιμα εδάφη, στήριξη στην δημιουργία έθνους, καθώς και κατάρες και μύρια κακά σε όποιον τσαντίσει τον Αβραάμ ή…..δεν δεχθεί στο κρεβάτι του την «πανέμορφη» 65αρα γυναίκα του!!
Σας φαίνεται παράξενο? Απλά, είναι η Αγία Γραφή.
Και γεννάται το ερώτημα: για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ δεν λαμβάνει ο Γιαχβέ ως ποίμνιο τους λαούς, τα έθνη και τους πολιτισμούς που ΗΔΗ υπήρχαν στην οικουμένη και προβαίνει σε αυτή την εκλογή? Για ποιο λόγο χρειάζεται η σύσταση νέου έθνους?
Είναι τόσο πια σάπιοι και αχρείαστοι όλοι? Για ποιο λόγο παρέχεται συγχωροχάρτι σε ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΚΛΕΚΤΟ και κατάρες στους υπολοίπους? Τελικά ΤΙ ΑΛΛΟ πρέπει να σας πει κατάματα ένας «Θεός» για να αντιληφθείτε ότι είναι Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΕ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ?
Άραγε έχουνε σκεφτεί όλοι αυτοί που αναπαράγουνε παμπάλαιες καθεστωτικές αντιλήψεις ότι η θρησκεία ενός λαού και οι τοπικές παραδόσεις είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του και όχι αντίστροφα?
Έχουνε αναρωτηθεί ποτέ ότι όταν μαζεύεις διάσπαρτους νομάδες, ληστές και κάθε λογής αναξιοπαθούντες, με σκοπό την ίδρυση έθνους (το εβραϊκό εν προκειμένου), χρειάζεσαι και μια δυνατή δόση ηρεμιστικού για να τους τιθασεύσεις και να τους επιβληθείς? Υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό για τον αμόρφωτο και απελπισμένο άνθρωπο από την ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ, από την υπόσχεση για την εν λευκώ ΘΕΪΚΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΕΔΑΦΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ, με επικάλυμμα την αναβάθμιση του σε «περιούσιο λαό»? Δεν νομίζω!
Ο Θεός ετούτος λοιπόν, ο Γιαχβέ/Χριστός, έκανε κάτι συγκεκριμένο: διάλεξε τον Αβραάμ.
Η λέξη «διαλέγω» σημαίνει μια ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, μια επιλογή από ένα ευρύτερο σύνολο υποψηφίων, από ένα σύνολο δυνατών περιπτώσεων για την συγκεκριμένη αποστολή και σκοπό ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ! Άρα, δεν ευσταθεί αυτό το οποίο ακούγεται ότι δεν ΕΠΕΛΕΞΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ο Γιαχβέ των Εβραίων, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο: έκανε την επιλογή του διαλέγοντας συγκεκριμένο πολιτιστικό επίπεδο, συγκεκριμένο τόπο και κοινωνική κατάσταση, καθώς και συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο του εκλεκτού ντελάλη του.
Απλά, ο μεν Χαλδαίος Αβραάμ δικαιολογούσε τα όσα διακήρυττε στους απόκληρους ακολούθους του αλλά και τα όσα άνομα και εγκληματικά θα ακολουθούσαν τις ραδιουργίες του με την εφεύρεση της «εξ αποκαλύψεως αλήθειας» (π.χ. την έκδοση και εκπόρνευση της γυναίκας του για την είσπραξη λύτρων από τους Αιγυπτίους!), ενώ οι μετέπειτα χριστιανοί τον βίαιο και βάρβαρο εκχριστιανισμό που επέβαλαν όπου τους χορήγησε άσυλο η πολιτική εξουσία. Διότι εάν προσέξετε, όπου ΔΕΝ είχανε την εύνοια της πολιτικής φατρίας δεν κατέστη δυνατή η…..εξάπλωση του μηνύματος της αγάπης!
Τόση υποκρισία λοιπόν στους μεταπράτες του «Θεού» Γιαχβέ!
Και ο νοών νοείτω……….
Οπως και να εχει, προκειτε για μια απο τιςσυνηθησμενεςαστειες ανθρωπινες κατασκευες, οπου αναθετουμε την δημιουργια του κοσμου και το νοημα της ζωης.
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Δηλαδή δέχεσαι ότι σου εξηγώ την έννοια «αυθύπαρκτο» και μετά από μερικές ώρες λες ότι δεν στο εξήγησα.
Όχι, βασικά αντιλαμβάνομαι αυτό το οποίο λες, ωστόσο μπαίνεις στον κόπο να μας εξηγήσεις πως το εννοείς ως προς την δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος, και όχι ως προς την αρχή του σύμπαντος. Αυτό είναι το θέμα, ότι σύμφωνα με τα περί αυθυπαρξίας, θα πρέπει το σύμπαν να προκύπτει από ύλη από προηγούμενο σύμπαν που κατέρρευσε. Ή τουλάχιστον έτσι αντιλαμβάνομαι τα λεγόμενά σου.
quote:
Με ρωτάς πως εφαρμόζεται στην αρχή του σύμπαντος, ενώ γνωρίζεις καλά ότι δεν υπάρχει αρχή του σύμπαντος. Το σύμπαν βέβαια είναι αιώνιο και αει μεταβαλλόμενο.
Μπορεί να εκρύγνυται και να συμπιέζεται. Αυτό δεν μπορούμε ακόμη να το απαντήσουμε.
Είπαμε και πριν ότι οι Θεωρείες για την "γένεση" του σύμπαντος είναι πολλές. Αυτή την στιγμή η επικρατέστερη είναι το Bing Bang. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σ'αυτό Θεολογικές διαστάσεις. Ούτε ότι υπάρχει κατ' ανάγκην γέννεση του σύμπαντος.
Στην κοσμολογία οι θεωρείες αλλάζουν "γρήγορα". Πριν από 30 χρόνια επικρατέστερη άποψη ήταν το παλλόμενο σύμπαν και πριν από 60 χρόνια η "συνεχής δημιουργία". Υπάρχουν επιστήμονες με πολλές διαφορετικές απόψεις. Μερικοί εξ αυτών υποστηρίζουν ακόμη τις παλαιότερες Θεωρείες.
Βασικά, θεώρησα ότι είσαι ενήμερος για τα αποτελέσματα από το Wilkinson Microwave Anisotropy Probe, το οποίο έδειξε τώρα πρόσφατα ότι όχι μόνο το σύμπαν διαστέλλεται, αλλά αυτό γίνεται με αυξανόμενο ρυθμό. Αυτό τουλάχιστον περιγράφει τα νέα δεδομένα. Γι' αυτό προηγουμένως μίλησα για τα του 2003, γιατί μετά από αυτό είναι σχεδόν δεσμευτικό σαν ιδέα το Big Bang.
Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν επιδέχεται αρκετή συζήτηση, καθ'ότι θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρι τα δεδομένα αυτά να ενσωματωθούν πλήρως στα ήδη υπάρχοντα. Πάντως φαίνεται πως το Πληθωριστικό Κοσμολογικό μοντέλο κερδίζει έδαφος.
quote:
Λες:quote:
Η επιστήμη δεν έρχεται αντιμέτωπη με κανέναν, παρά μόνο με τον εαυτό της, κάθε φορά που ανακαλύπτει ότι κάποιο θεώρημα δεν είναι ικανοποιητικό. Κατά συνέπεια δεν έρχεται σε αντίθεση με κανέναν, και για κανέναν λόγο, εφόσον δεν έχει σταθερές και παγιωμένες αντιλήψεις. Ο επιμέρους επιστήμονας μπορεί να έρχεται σε αντιμέτωπη σύγκρουση, και πολύ κακώς το κάνει.
Η επιστήμη μετά από κάθε μεγάλη ανακάλυψη δεν έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της παρά μόνο διορθώνει και συμπληρώνει τα δεδομένα του παρελθόντος.
Για παράδειγμα η Γενική Θεωρεία της Σχετικότητας του Αινστάιν δεν κατήργησε την θεωρεία της βαρύτητας του Νεύτωνα. Απλά τώρα πλέον η Θεωρεία του Νεύτωνα είναι μέρος της Θεωρείας της σχετικότητας και εξακολουθεί να ερμηνεύει τα βαρυτικά φαινόμενα εκεί όπου δεν υπεισέρχονται σχετικιστικά φαινόμενα. Πχ. Στις κινήσεις των πλανητών. (Πλην του Ερμή. Η μετάπτωση του περιηλίου του Ερμή μπορεί να εξηγηθεί μόνον βάσει της Γενικής Θεωρείας της Σχετικότητας)Όταν όμως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη μια Θεωρεία, όπως στην περιπτωσή μας η Θεωρεία γεννέσεως του σύμπαντος, δεν μπορούμε να λέμε για συγκρούσεις στον χώρο της επιστήμης (για κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί μονοσήμαντα). Διότι ακόμη υπάρχουν πολύς δρόμος ώσπου να φθάσουμε στην μια και αδιαμφισβήτητη "Θεωρεία δημιουργίας του Σύμπαντος".
Νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω εδώ. Κατά βάση συμφωνούμε.
quote:
Χμμ, έχω μία υποψία, αλλά δεν θα την αναφέρω ακόμα...
Κι εγώ, καλή μου!
Κι όχι μόνο μία αλλά πολλές...
Θα τις αναφέρω κι εγώ όμως όταν έρθει η ώρα... ![]()

In anticipation of my resurrection...
και των σωμάτων.
Η παρακμή ακμάζει μέσα μας όλο και περισσότερο. Συνηθίσαμε να είμαστε καημένοι, πεσμένοι, στενοχωρημένοι και δυστυχείς. Τα αδιέξοδα έκτισαν γύρω μας το τείχος της φρίκης. Οι νέες ελπίδες μας οδηγούν σε νέες απογοητεύσεις. Περιφερόμαστε αργοσέρνοντας τον ετοιμόρροπο εαυτό μας στα μονοπάτια της ματαιότητας. Χρόνιοι αιχμάλωτοι των επαναλαμβανόμενων περιστάσεων και της ενδοψυχικής ακαταστασίας. Ζωή κουρασμένη, άδεια, ψεύτικη. Κόσμος μεταλλικός, σκοτεινός, ξένος.
Τα μηνύματα της χαράς, της ζωής και της αλήθειας, προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαπεράσουν τον ξηρό φλοιό της κοινωνικής πραγματικότητας και την αναισθησία των προσωπικών μας αισθήσεων.
Απλή είναι η αλήθεια, παρόν το νόημα, ζωντανό το φως, άπειρη η χαρά. Αποζητά με πόθο ερωτικό το 'Αγιο Πνεύμα, να διαπεράσει την καρδιά μας. Πολιορκεί με χίλιους τρόπους τις σφραγισμένες μας αισθήσεις. Διαχέεται ως άπειρος πλούτος πάντοτε, παντού και διαψεύδει την υπαρξιακή μας πενία.
Η φύση βοά τον Θείο Λόγο. Η χάρις του Θεού αποκαλύπτει την πνευματική χροιά της αντικειμενικότητας. Ο γλυκασμός των ψυχών και των σωμάτων, ο αξιάγαστος Θεός της αγάπης, μας πολιορκεί ασταμάτητα με τα βέλη του πνευματικού έρωτα. Ακόμη και τότε που εμείς επιστρέφουμε απελπισμένοι στην ακινησία των χωμάτων και αρνούμαστε την πνοή του Θεού πατέρα.
Προδοσία έσχατη και βλασφημία, η άρνηση της σωτηριολογικής δυνατότητας, η απώθηση της τρανταχτής παρουσίας του Θεού. Η άγονη θλίψη σημαίνει την νίκη του θανάτου κατά της ζωής μέσα μας. Η συμμαχία με την δυστυχία αποτελεί ανταρσία κατά του αναστημένου Θεού. Ο συμβιβασμός με την ψύχρα της οριακής επιβίωσης συνιστά έμπρακτη απιστία.
Ο θείος εορτασμός διασκεδάζει τα ίχνη του θανάτου. Το φως του Θεού διαβρέχει όλα τα υλικά της ανθρώπινης υπόστασης. Μέσα σ’ αυτό το πνευματικό πεδίο οι αρνητικές δυνάμεις παραλύουν. Η θεία χαρά ως ισχυρή βιωματική πραγματικότητα, μεταρσιώνει την πικρία της καθημερινότητας.
Η αλήθεια δεν ανακαλύπτεται με συλλογιστικές ή ερευνητικές διεργασίες αποκαλύπτεται ως σπλαχνική εμπειρία ανάπαυσης, ολοκλήρωσης και τελειότητας.
Ο άνθρωπος αληθοποιείται αγαλλόμενος και κοινωνεί ολόκληρος με ολόκληρο το είναι. Εξομοιώνεται με την αρχέτυπη ωραιότητα. Αναμορφώνεται σε σημείο, τύπο και μήτρα της τελειότητας. Ανεβαίνοντας προς το ύψος της ταυτότητάς του, ως εικόνα του Τριαδικού Θεού συναισθάνεται να περιχωρεί μέσα του τα πάντα με τρόπο άρρητο. Γίνεται ενσυνείδητος, μυστικός φθόγγος της συμπαντικής αρμονίας. Κατά Χάριν υιός του Δημιουργού. Ο κόσμος φαίνεται γνώριμος, οικείος, φιλικός, αδελφικός. Τα πλαίσια της ατομικότητας σπάζουν. Το εγώ διευρύνεται σε πρόσωπο. Η καρδιά σε ενδόμυχη κοινωνία με τον κόσμο, καθορά το ανείκαστο κάλλος του Θείου μεγαλείου. Η Αγία Χάρις διεισδύει στις μύχιες πτυχές της υπάρξεως.
Κι αν τα μάτια μας γεμίζουν δάκρυα. Κι αν η αγωνία σταλάζει ιδρώτα στο πρόσωπό μας, παραμένει το πνευματικό υπόστρωμα της Θείας ελπίδας. Η καρδιά μας στενάζει. Οι οδύνες του ήδη επισκιάζουν την συμμετοχή μας στην χαρά του Παραδείσου. Η ψυχή μας περίλυπος μέχρι θανάτου δέχεται τα πυρά της αμαρτίας.
Όμως όπως τα καυσόξυλα συντηρούν την φωτιά, ο πόνος τροφοδοτεί την μετάνοια. Όπως η φωτιά εκπέμπει το φυσικό φως, η μετάνοια αναβλύζει το πνευματικό φως.
Ο εχθρός συμμαχεί ακούσια μαζί μας στην πάλη κατά της φθοράς και του θανάτου. Οι θλίψεις γίνονται αφορμές αυτογνωσίας.
Τα αδιέξοδα ανοίγουν τον δρόμο.
Η οδύνη γίνεται πηγή χαράς.
Οι ασθένειες πρακτική άσκηση υπομονής.
Ο θάνατος, ανάσταση.
Η μοναξιά ενεργοποιεί την αδελφική αγάπη.
Η απελπισία την κατά Θεόν ελπίδα.
Ο θυμός την φιλική αποδοχή.
Η αμαρτία την μετάνοια.
Τα όρια της γνώσης τον γνόφο της αγνωσίας.
του Νικήτα Καυκιού
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 03/10/2005 19:31:11
quote:
Κι εγώ, καλή μου!
Κι όχι μόνο μία αλλά πολλές...
Θα τις αναφέρω κι εγώ όμως όταν έρθει η ώρα...
Αγάλι-αγάλι, επειδή μπουμπουνίζει πολύ στο εσωτέρικα τελευταία! ![]()
![]()
Ψηλέ μου δεν σου απάντησα προχτές επειδή δεν είχα χρόνο.
Μου απάντησες στην απορία μου με έναν διάλογο που είχες με τον Μακεδόνα. Δηλαδή το γύρισες στον Χριστιανισμό επειδή κάποιοι φυσικοί θεωρούν ότι δεν δικαιολογείται μέσω μαθηματικών τύπων, η ύπαρξη ζωής πάνω στη γη;!
Αλήθεια και αν θες μου απάντάς, σε τι ηλικία ήσουν όταν ασπάστηκες τον Χριστιανισμό;
Οσο για το θέμα της γνώσης, νομίζω ότι ο καθένας μας είναι σε θέση να αντιληφθεί ποιός γνωρίζει τι. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις το βιογραφικό κανενός και την λίστα βιβλίων που έχει διαβάσει...
Εγώ πάντως δεν μίλησα ποτέ για "φοβισμένα ανθρωπάκια" αναφερόμενη στους Χριστιανούς. Το αντίθετο θα έλεγα. Αρκετά δυναμικά και επιθετικά...
Anyway για τα υπόλοιπα που λες παρακάτω δεν κατάλαβα.
"Τα υπόλοιπα και των άλλων, θα τα αφήσω ασχολίαστα. Δικές τους υποθέσεις και συμπεράσματα, ας τα κρατήσουν για τον εαυτό τους.
Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά να μάθει, και να μην ξέρει στην αρχή, σιγά σιγά θα μάθει που πρέπει να ψάξει."
Τα υπόλοιπα που έβαλα είναι μία επιστημονική ανάλυση πάνω στο θέμα της παιδείας αλλά και της ανάπτυξης των γραμμάτων και των επιστημών στο Βυζάντιο. Δεν είναι η προσωπική μου άποψη, ούτε η προσωπική άποψη κανενός, ούτε η προσωπική ερμηνεία κανενός, είναι το αποτέλεσμα μίας έρευνας που στηρίζεται στις υπάρχουσες πηγές από εκείνη την εποχή.
Δηλαδή κατά την γνώμη σου η μοναδική έγγυρη πηγή είναι το oodegr;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Η φαντασιακή υποστασιοποίηση της ιδανικής τελειότητας ονομάζεται Θεός.
σας αφιερώνω την παρακάτω ταμπέλα:
quote:
Νικήτας ΚαυκιόςΨυχολογία και Θρησκεία
Πνευματικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις.
Ορθόδοξη ποιμαντική θεολογία και ψυχοθεραπεία.
βρίσκεται στην σελίδα: www.psyche.gr
Όποιος άλλος θέλει αρρωστημένη χριστιανο-ψυχανάλυση μπορεί να πάει!
Μπαίνεις Εθνικός και βγαίνεις Χριστιανός!
Ποτέ η θρησκεία του μίσους, ο Χριστιανισμός, δεν είχε περισσότερο θράσος.
Βαφτίζει όλον τον κόσμο "καημένο, πεσμένο, στενοχωρημένο και δυστυχείς" για να έλθει μετά η εξιλέωση με το "Άγιο Εβραικό Πνεύμα".
Όμως για να διαβαστεί πιο σωστά το κείμενο του Καυκιού ας το κάνουμε πιο συγκεκριμένο αναφορικά με την προέλευση και την ταυτοποίηση του Εβραίου Θεού τους. Θα έπρεπε λοιπόν να λέει:
quote:
Η φύση βοά τον Θείο Εβραικό Λόγο. Η χάρις του Εβραίου Θεού αποκαλύπτει την πνευματική χροιά της αντικειμενικότητας. Ο γλυκασμός των ψυχών και των σωμάτων, ο αξιάγαστος ΕβραίοςΘεός της αγάπης, μας πολιορκεί ασταμάτητα με τα βέλη του πνευματικού έρωτα. Ακόμη και τότε που εμείς επιστρέφουμε απελπισμένοι στην ακινησία των χωμάτων και αρνούμαστε την πνοή του ΕβραίουΘεού πατέρα.Προδοσία έσχατη και βλασφημία, η άρνηση της σωτηριολογικής δυνατότητας, η απώθηση της τρανταχτής παρουσίας του Εβραίου Θεού. Η άγονη θλίψη σημαίνει την νίκη του θανάτου κατά της ζωής μέσα μας. Η συμμαχία με την δυστυχία αποτελεί ανταρσία κατά του αναστημένου Εβραίου Θεού. Ο συμβιβασμός με την ψύχρα της οριακής επιβίωσης συνιστά έμπρακτη απιστία.
Ο Εβραικός θείος εορτασμός διασκεδάζει τα ίχνη του θανάτου. Το φως του Εβραίου Θεού διαβρέχει όλα τα υλικά της ανθρώπινης υπόστασης. Μέσα σ’ αυτό το πνευματικό πεδίο οι αρνητικές δυνάμεις παραλύουν. Η Εβραική θεία χαρά ως ισχυρή βιωματική πραγματικότητα, μεταρσιώνει την πικρία της καθημερινότητας.
Η αλήθεια δεν ανακαλύπτεται με συλλογιστικές ή ερευνητικές διεργασίες αποκαλύπτεται ως σπλαχνική εμπειρία ανάπαυσης, ολοκλήρωσης και τελειότητας.
Ο άνθρωπος αληθοποιείται αγαλλόμενος και κοινωνεί ολόκληρος με ολόκληρο το είναι. Εξομοιώνεται με την αρχέτυπη ωραιότητα. Αναμορφώνεται σε σημείο, τύπο και μήτρα της τελειότητας. Ανεβαίνοντας προς το ύψος της ταυτότητάς του, ως εικόνα του Τριαδικού Εβραίου Θεού συναισθάνεται να περιχωρεί μέσα του τα πάντα με τρόπο άρρητο. Γίνεται ενσυνείδητος, μυστικός φθόγγος της συμπαντικής αρμονίας. Κατά Χάριν υιός του Εβραίου Δημιουργού. Ο κόσμος φαίνεται γνώριμος, οικείος, φιλικός, αδελφικός. Τα πλαίσια της ατομικότητας σπάζουν. Το εγώ διευρύνεται σε πρόσωπο. Η καρδιά σε ενδόμυχη κοινωνία με τον κόσμο, καθορά το ανείκαστο κάλλος του Εβραικού Θείου μεγαλείου. Η Εβραική Αγία Χάρις διεισδύει στις μύχιες πτυχές της υπάρξεως.
Φιλικά Βασίλης
ΥΓ: Δεν έχω τίποτε με τους Εβραίους. Απλά επειδή ο Χριστιανικός Θεός είναι δημιούργημά τους, πρέπει αυτό να γίνεται σαφές στον απλό κόσμο.
quote:
Αγάλι-αγάλι, επειδή μπουμπουνίζει πολύ στο εσωτέρικα τελευταία!
Φυσικά, καλή μου!
Τον τελευταίο καιρό παίζω το ρόλο του παρατηρητή στο Μύθο & Θρησκεία οπότε έχω "δεί" αρκετά...
quote:
Εγώ πάντως δεν μίλησα ποτέ για "φοβισμένα ανθρωπάκια" αναφερόμενη στους Χριστιανούς. Το αντίθετο θα έλεγα. Αρκετά δυναμικά και επιθετικά...
Ακριβώς....
Μέσα στο μυαλό μου είσαι! ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:Η απάντηση στο "ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ" δίνεται στο ίδιο το κείμενο πιο πάνω (από βιβλική άποψη). Δεν είναι ότι ο Θεός διάλεξε τον Αβραάμ, αλλά ότι ο Αβραάμ διάλεξε το Θεό. Ο Θεός απευθύνεται στον καθένα, δεν ανταποκρίνεται όμως ο καθένας.
...
Ήταν ο Αβραάμ, που πιστεύοντας τις υποσχέσεις του Θεού για έναν λαό από το σπέρμα του, μέσω του οποίου θα ευλογούντο όλες οι φυλές της γης, εγκατέλειψε την Χαρράν το έτος 2131 π.χ. και όντως 75 ετών έφτασε στη γη Χανάν που σύμφωνα με την υπόσχεση του Θεού θα ήταν η γη που θα δίδονταν στο σπέρμα του.
...
Και γεννάται το ερώτημα: για ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ δεν λαμβάνει ο Γιαχβέ ως ποίμνιο τους λαούς, τα έθνη και τους πολιτισμούς που ΗΔΗ υπήρχαν στην οικουμένη και προβαίνει σε αυτή την εκλογή? Για ποιο λόγο χρειάζεται η σύσταση νέου έθνους?
Μπορούμε να πούμε πολλά πάνω σ' αυτό αλλά πολύ μίσος βλέπω να διατρέχει τη συζήτηση και πολλές περιφρονητικές εκφράσεις...
ΦΙΛΙΚΑ ΒΕΛΙCARIOC.
Αυτό που παρέθεσα, και θα παραθέσω και άλλα, έχει να κάνει με τα όσα καταμαρτυρούν οι φίλοι μας, που το παίζουν ουδέτεροι, για το Χριστιανισμό.
Θέλησα απλά να τους δώσω κάποια στοιχεία, μέσα από κείμενα που υπάρχουν στο Διαδίκτυο, έτσι ώστε να δουν με τι ασχολείται ο Χριστιανός και τι πιστεύει για τον συνάνθρωπό του, την κοινωνία, τι αισθήματα έχει, ......
Θα παραθέσω και άλλα κείμενα, όσα βρω, και από Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, έτσι ώστε να δουν όσοι μας διαβάζουν, από πρώτο χέρι, τι λένε αυτοί που κατηγορούνται από τους "λάτρεις της αλήθειας", τρομάρα τους!!
Σκοπός μου δεν είναι να επηρεασθεί κάποιος, αν όμως γίνει, και ελπίζω θετικά, από τα κείμενα που θα παραθέσω, τότε δεν μπορώ παρά να χαρώ γι' αυτό το γεγονός.
Όπως βλέπεις όμως, υπάρχουν και ορισμένοι που ενώ καταλογίζουν στο Χριστιανισμό μίσος, αντιδρούν, όπως ο διάβολος στο λιβάνι, και φθονούν όταν βλέπουν κάποιους να εκφράζονται θετικά για το Χριστιανισμό.
Δες για παράδειγμα το σχόλιο του Βασίλη. Αναρωτήθηκες τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος από τα λόγια του;; Δες που έσπευσε να διαστρεβλώσει το κείμενο!!!
Από το παρακάτω και μόνο, μπορείς να καταλάβεις από τι κίνητρα κινείται αυτός ο άνθρωπος:
"Όποιος άλλος θέλει αρρωστημένη χριστιανο-ψυχανάλυση μπορεί να πάει!
Μπαίνεις Εθνικός και βγαίνεις Χριστιανός! (πέστο ότι σε καίει τόσο καιρό - γιατί μας το κρύβεις ότι είσαι παγανιστής ειδωλολάτρης!!!!!)
Ποτέ η θρησκεία του μίσους, ο Χριστιανισμός, δεν είχε περισσότερο θράσος.
Βαφτίζει όλον τον κόσμο "καημένο, πεσμένο, στενοχωρημένο και δυστυχείς" για να έλθει μετά η εξιλέωση με το "Άγιο Εβραικό Πνεύμα"".
ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟ ΜΙΣΟΣ ΕΧΟΥΝ!!!
Δεν πειράζει όμως, όσο και να χτυπιούνται, έχουν γνώση οι φύλακες!!!
Ο κόσμος δεν φουμάρει από τον καπνό που αυτοί φουμάρουν!!!
Ορισμένοι, άρχισαν να μας αμολάν ότι έχουν υποψίες και κουραφέξαλα!! Ας τις έχουν και ας πορευτούν στη ζωή τους με αυτές.
Κάνουν ότι εκπλήσσονται όταν βλέπουν τους Χριστιανούς να αντιδρούν. Ήταν μαθημένοι, βλέπεις, τόσο καιρό, να βρίζουν και να φτύνουν χωρίς να βρίσκεται κανείς να τους ζητήσει το λόγο.
Πρέπει να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν μέχρι τώρα. Τσαμπουκάδες και τραμπουκισμοί, ας τις πουλήσουν αλλού!!
Προσπαθείτε να χωρίσετε τον κόσμο και να καλλιεργήσετε το μίσος στους νέους μας για την Εκκλησία του Θεού, για τους προγόνους τους και για τη χώρα τους.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 04/10/2005 13:12:02
Η ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ.
Ναι, όλο φιλική διάθεση είσαι τι να σου πω...
Από μόνος σου έχεις "βαπτιστεί" φύλακας του χριστιανισμού, ενώ στην ουσία και λογικό είναι δεν μπορείς να είσαι αμμερόλυπτος στην κρίση σου αφού ότι μα ότι και να μάθεις να διαβάσεις ή να δεις που δεν συμφωνει με τα όσα πιστεύεις, θα συνεχίσεις να εθελοτυφλείς.
Προσπαθείς μονίμως να φακελώνεις τους συνομιλητές σου εδώ και όχι να συζητάς με επιχειρήματα πάνω στο όποιο θέμα.
Νομίζω πως το χριστιανικό ιερατείο έχει αρκετά όργανα και κάνει από μόνο του "καλή δουλειά" ώστε να "προτατεύσει" το ποίμνοιο του, δεν νομίζω πως τους είσαι απαραίτητος-εκτός αν κι εσύ ανήκεις σ' αυτή την κατηγορία...
Εδώ κάνουμε συζήτηση. Οφείλεις να σέβεσε την όποια αντίθετη γνώμη και τους συνομιλητές σου χωρίς να προβαίνεις σε προσωπικές επιθέσεις.
Για το καλό της συζήτησης. Εάν κάποιος εκφράζετε αρνητικά για το χριστιανισμό δεν χρειάζεται να το παίρνεις προσωπικά και να αντιδράς έτσι. Δεν τα έβαλε μαζί σου μην τα μπερδεύεις.
Εσύ το έχεις αναγάγει σε πολύ προσωπικό θέμα και αυτό μόνο κόντρες μπορεί να γεννάει.
quote:
Προσπαθούν να χωρίσουν τον κόσμο και να καλλιεργήσετε το μίσος στους νέους μας για την Εκκλησία του Θεού, για τους προγόνους τους και για τη χώρα τους.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!
Εσύ εδώ έχεις σενάριο ολόκληρο, ολόκληρη προπαγάνδα έχεις φανταστεί.
Ξεχνάς φαίνετε πως στο forum έχεις να κάνεις μονάχα με τις απόψεις μεμονομένων ανθρώπων, οι οποίοι -όταν δεν ταμπουρόνονται πίσω από το χριστιανισμό- είναι διπλά εκτεθημένει, μιας και μάλλον αφορούν τη μειοψηφία!
Το να ψάχνει κανείς την αλήθεια και να μην ικανοποιείται με μασημένη τροφή κάθε άλλο παρά "καλλιέργεια μίσους" είναι...
Τοξότης
Αρχιζω και σχηματιζω την αποψη οτι εχει αναλωθει με τα κειμενα- σκουπιδια των στερημενων ιερομοναχων και δεν εχει δωσει την απαραιτητη προσοχη στα original κειμενα, που οπως εχω προειπει αξιζουν διεξοδικης μελετης.
Εννοειτε το ιδιο ισχυει και για οσους κατηγορουν την (ομολογουμενως σαπια) χριστιανικη θρησκεια, με βαση κειμενα των γνωστων σχιζοφρενων και παραισθησιομανων "εθνικων". Πρωτα διαβαζουμε- μετα κρινουμε.
Γεγονος ειναι πως αμα ειναι να διαβαζουμε κατι με τη λογικη οτι ειναι "ο λογος του θεου" και η "υπερτατη αληθεια", καλυτερα να μη το διαβαζουμε. Αντιθετα η κριτικη σκεψη βοηθαει στο να ξεχωρισουμε τι μας κανει και τι αποριπτουμε.
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
Όταν αρχίζεις να τους τσουβαλιάζεις όλους στο ίδιο σακί, τότε διαλέγεις τον δρόμο του φθηνού φανατισμού.
Με απογοητεύεις γιατί σε είχα πιο λογικό.
Λες:
quote:
(πέστο ότι σε καίει τόσο καιρό - γιατί μας το κρύβεις ότι είσαι παγανιστής ειδωλολάτρης!!!!!)
Ενώ έχεις ήδη διαβάσει τα κείμενά μου ότι δεν δέχομαι κανέναν Θεό. Αλλά κι αν ακόμη δεχόμουν Θεό. Κι αν ακόμη είμουν παγανιστής ειδωλολάτρης τι θα γινόταν.
Στην συζήτηση αγαπητέ μετράει αυτό που λες και τεκμηριώνεις. Δεν μετράνε τα προσωπικά σου δεδομένα.
Δίνεις λοιπόν ένα χαρακτηρισμό και ξεμπερδεύεις. Θεωρείς ότι όλοι είναι ημιμαθείς και τους αρκεί ο χαρακτηρισμός χωρίς να χρειαστεί να παραθέσεις ούτε ένα επιχείρημα.
Έτσι έκανε η ασφάλεια πριν από κάποιες δεκαετίες. Έλεγαν: αυτός είναι κομμουνιστής!
Αυτομάτως έπαυε να υπάρχει ανάγκη πολιτικών επιχειρημάτων για να αντιμετωπιστεί. Αρκούσε ο χαρακτηρισμός κομμουνιστής για να παει εξορία ακόμη και να εκτελεστεί.
Βέβαια ο κομμουνιστής όπως απεδείχθη ούτε εχθρός της πατρίδος ήταν ούτε μίασμα. Απλά είχε ένα διαφορετικό πολιτικό πιστεύω. Ας πρόσεχε!
Έτσι λοιπόν αντιδράτε εσείς οι φανατισμένοι Χριστιανοί. Βλέπετε ότι το ρεύμα ενάντια στην Εβραιοθρησκεία σας και τον Εβραίο Θεό σας μεγαλώνει. Ε, λοιπόν αυτό δεν το δέχεστε.
Λες:
quote:
Δες για παράδειγμα το σχόλιο του Βασίλη. Αναρωτήθηκες τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος από τα λόγια του;; Δες που έσπευσε να διαστρεβλώσει το κείμενο!!!
Ώστε το κείμενό σου διαστρεβλώνεται όταν βάζουμε ένα μικρό προσδιοριστικό (το “Εβραίος”) πριν από την λέξη Θεός. Μα γιατί σας πειράζει τόσο πολύ να μαθαίνουν οι νέοι ότι ο Θεός σας ανακαλύφθηκε από τους Εβραίους? Είναι αυτό διαστρέβλωση?
Λυπούμαι πολύ όταν βλέπω χριστιανούς να αρνούνται την καταγωγή του Θεού τους.
Μην το κάνεις κι εσύ Ψηλέ αυτό το Λάθος.
Λίγο ακόμα και θα πας για Χριστιανο-ψυχανάλυση στον Καυκιό.
Βασίλης
Γιατί βρε Βασίλη;;
Εγκληματίες μας ανεβάζεις εγκληματίες μας κατεβάζεις;;
Είδες λοιπόν πως όταν μας τσουβαλιάζουν εμάς δεν μας αρέσει;;;
Εσύ μπήκες φουριόζος εδώ μέσα και άρχισες να μας ζητάς (από τους Χριστιανούς) να σε πείσουμε θαρρείς και είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάθε Χριστιανός, να πείθει κάποιον που (τουλάχιστον να το ζητούσε ειλικρινά)έρχεται φουριόζος με δήθεν ερωτήσεις!!!
Φιλικά όπως πάντα
Edited by - Ψηλός on 04/10/2005 17:23:40