- ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
"ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ", ( και μια χαρά τα λέτε εκεί ) εμένα μου 'ρθε στο μυαλό η 25 ΜΑΡΤΙΟΥ και πριν βαρέσετε να σας πω γιατί:
Διάβασα τελευταία οτι η "εθνική εορτή" θα σκουντηχτεί (μετατοπιστεί) κατά μία μέρα, δλδ θα γιορταστεί στις 26 ΜΑΡΤΙΟΥ.
Γιατί, λέει, στις 25 θα γίνει η αφή της ολυμπιακής ( φτου κακά ) φλόγας και δε μπορεί να επισκιαστεί ως παγκόσμιο γεγονός από Κολοκοτρωναίους κλπ.
Τώρα εγώ αναρρωτιέμαι ο έρμος αν αυτό ισχύει και για τη γιορτή του Ευαγγελισμού.
Δλδ, λέμε τώρα, αν την πεθερά μου τη λένε Βαγγελιώ, το δώρο το πάω στις 26 ή το γλυτώνω εντελώς;
Μα τα γενέθλια της Avallon φυσικά!![]()
![]()
![]()
![]()

( η ελπίδα πεθαίνει τελευταία δε λένε; )
Λες να μετακίνησαν τη γιορτή γιατί συμπέφτει με τα γεννέθλια
της Avallon;
Ισως η πραγματοποιηση των Ολυμπιακων αγωνων στην χωρα μας ειναι μια καλη αφορμη να καταλαβουμε ποιοι τελικα ειναι στην εξουσια και τι σκοπους εξυπηρετουν.
Αλλωστε και τα τελευταια γεγονοτα στα πλαισια της Πολιτιστικης Ολυμπιαδας προβληματισαν τους περισσοτερους Ελληνες...
<< ΠΙΚΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ κάνει η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην πρώτη της σελίδα για «Αφή Ολυμπιακής Φλόγας εθνικομοδάτου κιτς» και σημειώνει: «Σε μια παράδοξη προσπάθεια συγκερασμού του αρχαίου πνεύματος με τα... τσαρούχια και το πολυεθνικό "σπόνσορινγκ", η τελετή της αφής επισπεύσθηκε για τις 25 Μαρτίου και θα συνδυαστεί με δοξολογία για την εθνική επέτειο στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ η φλόγα θα παραμείνει επί 64 ολόκληρες ημέρες στο Καλλιμάρμαρο πριν ξεκινήσει το μακρινό της ταξίδι ανά τον κόσμο...».
ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας γράφει ο κ. Κώστας Ιορδανίδης:
"Η απόφαση για τη διεξαγωγή της τελετής της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας την 25η Μαρτίου, με αναβολή των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο, κινείται στα όρια του γελοίου..."
Αρα, μάλλον είναι αλήθεια.
Για την θρησκευτικη γιορτη η οποια ειναι αρρητα συνδεδεμενη με την εθνικη δεν γινεται κανενας λογος.
Να δειτε που απο του χρονου την 25 Μαρτιου θα γιορταζουμε μονο την αφη της Ολυμπιακης φλογας...
Παιζονται τεραστια υποχθονια συμφεροντα και πρεπει να αφυπνιστουμε !
Αϊντε μπας και ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ....
Αυτοί στο συνέδριο της Θεσσαλονίκη έριξαν τους αφορισμούς του στούς Ολυμπιακούς αγώνες .
quote:
Λες να μετακίνησαν τη γιορτή γιατί συμπέφτει με τα γεννέθλια
της Avallon;
Ω! ![]()
Μα, ναι! Τι άλλο νόμισες?
Ξέρανε ότι σιχαίνομαι τις παρελάσεις και είπαν να μου το κάνουν δώρο![]()
![]()
Τώρα σοβαρά δεν έχω καταλάβει που είναι το πρόβλημα?
Ισα ίσα θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή διπλωματική κίνηση για να γνωστοποιήσουμε κάτι που οι ξένοι δεν ξέρανε τόσα χρόνια: Οτι στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την έλληνική επανάσταση κατά των Τούρκων...
Μου φαίνεται πολύ ωραίο όλα τα δημοσιογραφικά πρακτορεία στον κόσμο να διαδώσουν ότι παράλληλα με την αφή της φλόγας γιορτάζουμε κι αυτό.
Οποιος δεν το βλέπει αυτό νομίζω δε μπορεί να δει και πέρα από τη μύτη του...![]()
![]()
Αυτό που φοβάμαι είναι μήπως το αποσιωπήσουν πράγμα ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!
Δεν συμφωνείτε?
Α! ναι! Ξέχασα! Πρέπει να κάνουν και παρέλαση οι ρασοφόροι για να τους γνωστοποιήσουμε και την Θρησκευτική μας εορτή... πως αλλιώς θα γίνει? Τι δε θα τους γνωστοποιήσουμε αυτό το τεράστιας σημασίας γεγονός? Εμ δε γίνεται! Θα πέσει φωτιά να μας πλακώσει...

Δεν μιλησα για παρελαση ρασοφορων παντως,απλα επισημανα το παρασκηνιο της υποθεσης που παραειναι υποπτο.Αν θελανε να προβαλλουνε την εθνικη γιορτη και στους ξενους,δεν θα την υποσκιαζανε.Και μονο το οτι θελουνε να την μεταθεσουνε δειχνει οτι μονο εθνικη γιορτη δεν θελουν να προβαλλουν.
ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ,ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΩΜΑ..
ΔΗΛΑΔΗ 3 ΣΕ 1..ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΘΑ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕΡΙΑ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
quote:
Αν θελανε να προβαλλουνε την εθνικη γιορτη και στους ξενους,δεν θα την υποσκιαζανε.
Eνα κι ένα κάνουν 2 αγαπητή σκορπίνα και σε ρωτώ:
Aμφιβάλεις ότι έτσι θα γίνει γνωστή η εθνική μας εορτή?
Bέβαια δεν τίθεται θέμα ούτε υποσκιασμού ούτε επισκιασμού

Την 25η Μαρτίου δέν την αναφέρει ο Παλαιών Πατρών Γερμανός απο οτι έχω διαβάσει , όυτε στα απομνημονεύματά του .
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 , δεν ήταν μόνο εθνικοαπελευθερωτικός αλλα και κοινωνικός αγώνας του Ελληνικού λαού και όχι μόνο (βλέπε Θούριο Ρήγα) , που πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων πολεμήθηκε λυσαλέα απο την ιεραρχία και τους κοτσαμπάσηδες,Φαναριώτες Δραγουμάνους του Στόλου κλπ .
Στο συμπεράσμα αυτό καταλήγουμε μέσα από τά βιβλία του Φωτιάδη , την Ελληνική Νομαρχία Ανωνύμου του Έλληνος , Το 21 και η αλήθεια του Γ. Σκαρίμπα και τα Απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη .
έτσι ακριβώς και λίγο χειρότερα φίλε μου!
Τώρα, το ότι το παπαδαριό θέλει να το παίξει και....αγωνιστής, ε, αυτό και αν δέν είναι για γέλια!
Απλά, όταν πλέον ΤΟΥΣ ΓΡΑΨΑΝΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ, τότε τρέξανε με τους πίνακες του "κρυφού σχολιού" και αστα να πάνε!!
Τα δε ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ που βλέπει η Skorpina θα έλεγα....δείξε κατανόηση....
Ακου παπαδαριό και ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ! Αϊντε να μην ξερ...
Ποια επανασταση του '21 ξεκινησε 25 Μαρτιου;
Ας ξαναγυρισουμε στα ιστορικα εγχειριδια. Εκει θα ανακαλυψουμε εκθαμβοι οτι η επανασταση κυρηχτηκε και ξεκινησε τον Φεβρουαριο.
Συγχρονως σε Μολδοβλαχια , Πελλοπονησο και λοιπη Ελλαδα...
Η πρωτη μεγαλη πολη που απελευθερωθηκε, ηταν η Καλαματα...23 Μαρτιου 1821. Κατα τ'αλλα, η επανασταση κυρηχτηκε 25 Μαρτιου!!!
Αναλογιζομαι, αυτοι που διαστρεβλωνουν ανερυθριαστα, σχεδον χθεσινα γεγονοτα, απο τα παλαιοτερα εχει μεινει καποιο ιχνος αληθειας;
Καϋμενη Ελλαδα, καϋμενη Αληθεια!!!
Πως αντεχεις ακομα αυτο το βαναυσο βιασμο της πιο σκοτεινης φασιστικης θεοκρατιας!!!
Αλλα λογια να αγαπιομαστε λοιπον.Το ζητημα ειναι οτι ειπωθηκε οτι η εθνικη γιορτη θα γιορταστει μια μερα αργοτερα απο την αφη της ολυμπιακης φλογας.Δηλαδη στις 26 και οχι 25.Αυτο αν εσενα σου μοιαζει προβολη της εθνικης μας γιορτης τοτε εγω δεν εχω καποιο αλλο σχολιο.
Ναι βέβαια γιατί θα είχες να γκρινιάζεις ότι επισκιάστηκε από την γιορτή της αφής...
Μάλλον δεν ξέρεις τι θέλεις...

Ας το πω πιο απλα λοιπον χωρις να κινδυνευω να χαρακτηριστω γκρινιαρα.Συμμετεχοντας σε πολλες συζητησεις για το συγκεκριμενο θεμα εχει γεννηθει σε ολους η απορια και ο προβληματισμος γιατι να πραγματοποιηθει η αφη στις 25 Μαρτιου και να μετατεθει η εθνικη γιορτη στις 26.Γιατι να μην γινει η αφη στις 26?
Μια ευλογη απορια που προτρεπει σε προβληματισμο και οχι γκρινια αγαπητη μου.
Το ζήτημα, όπως παρατήρησε η skorpina, είναι η μετάθεση της εθνικής γιορτής με σκοπό...αλήθεια ποιό σκοπό;
Δεν ενδιαφέρει η σωστή ή όχι ημερομηνία γιορτασμού της επανάστασης.
Καλώς ή κακώς έχει οριστεί η 25 Μαρτίου. Θα μπορούσε να ήταν και η 30 Μαρτίου ή οποιαδήποτε άλλη μέρα, αφού όπως φαίνεται είτε αυθαίρετα είτε για κάποιο λόγο ορίστηκε η ισχύουσα.
Δεδομένο είναι οτι έχουμε μια εθνική γιορτή και τη γιορτάζουμε μια συγκεκριμμένη ημερομηνία.
Από την άλλη, ορίστηκε σαν ημέρα αφής της φλόγας η 25 Μαρτίου και το πρόγραμμα λέει οτι, αφού ανάψει, θα παραμείνει στο στάδιο για 64 ημέρες πριν αρχίσει η λαμπαδηδρομία.
Θα σκεφτόταν λοιπόν κανείς οτι αφού η λαμπαδηδρομία αρχίζει 2 μήνες μετά, ποιός ο λόγος να ανάψει τη συγκεκριμμένη μέρα, μεταθέτοντας αναγκαστικά την εθνική γιορτή.
Ακόμη, μάλλον δεν τίθεται λόγος για "γνωστοποίηση" διεθνώς της εθνικής γιορτής με τον τρόπο αυτό γιατί δεν είναι πιθανό κάποιος ξένος δημοσιογράφος που θα περιγράφει το γεγονός της αφής να μνημονεύσει και την εθνική γιορτή.
Πολλώ δε μάλλον αφού το επίσημο κράτος θα τη γιορτάσει μια μέρα αργότερα.
Για τον υπόλοιπο κόσμο εν τέλει, η 25 Μαρτίου απο μόνη της δεν σημαίνει τίποτε, ενώ για τους αυτόχθονες σημαίνει κάτι.
Θα σκεφτόταν επίσης κανείς οτι αν ήθελε κάποιος να διαλέξει μια ημερομηνία σημαντική, θα μπορούσε να διαλέξει την πρωτοχρονιά κι ας έμενε η φλόγα στο στάδιο εκατόν τόσες μέρες αντί για 64 που θα μείνει τώρα. Κι αν πει κάποιος οτι την πρωτοχρονιά θα 'χει κρύο και συννεφιά και η φλόγα δεν ανάβει απ τον ήλιο, μια καλή ημερομηνία θα ήταν ας πούμε η πρωτομαγιά, που γιορτάζεται διεθνώς, που τα πουλάκια κελαηδάνε, που ο κόσμος παίρνει τα βουνά και τρώει κεφτεδάκια κλπ κλπ.
Χώρια που θα έμενε λιγώτερες μέρες αδρανής στο στάδιο, με λιγώτερο κίνδυνο να σβήσει απο κάποιο απρόοπτο και να γίνουμε διεθνώς ρεζίλι.
64 μέρες είναι αυτές και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί.
Εν κατακλείδι, η επιλογή της 25 Μαρτίου έγινε ελφρά τη καρδία; έγινε πρόχειρα; ή...
Μια πειστική απάντηση ζητάμε.