ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Dying_Incubus30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
26/08/2007, 11:31:59
Πολύ όμορφη η ιστορία που παρέθεσες, καλή μου Unseen, στο μήνυμα που απέστειλες στις 24/08/2007, 09:03:27!

Και την θεωρώ πολύ όμορφη και διδακτική παράλληλα γιατί μας δείχνει ένα απλό παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθούμε για να βλέπουμε πέρα από την πλάνη.
Να ερευνούμε κάτι και να μη μένουμε στην προφανή απάντηση γιατί αυτή μπορεί να συνιστά μια πλάνη και μόνο...

Αγαπητέ el.elyon, θα μπορούσες να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό που ανέφερες?

quote:
Το DNA λέει την αντικειμενική αλήθεια……..

Θα ήθελα να σταθώ και σε κάτι άλλο που αναφέρεις σε επόμενο μήνυμα σου:

quote:
Η ανθρωπότητα μπορεί να έχει μόνο μια Αλήθεια, είτε την Αντικειμενική Αλήθεια είτε το Αντικειμενικό Ψέμα. Σαφώς και η ανθρωπότητα δεν θα είναι το ίδιο!

Γιατί θα πρέπει να δεχθούμε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να έχει μια αντικειμενική Αλήθεια?
Για να το θέσω καλύτερα, ποιά είναι αυτή η αντικειμενική Αλήθεια και γιατί θα πρέπει απαραίτητα αυτή να συνιστά την Αλήθεια που εκτείνεται πέρα από ανθρωπότητα, πλανήτες, όντα κλπ?
Κι αν είμαστε πιο κοντά στην πλάνη?

Υ.Γ. Ωραίο το παζλ!

In anticipation of my resurrection...

27/08/2007, 00:51:09
quote:
el.elyon - Η ανθρωπότητα μπορεί να έχει μόνο μια Αλήθεια, είτε την Αντικειμενική Αλήθεια είτε το Αντικειμενικό Ψέμα.

Φίλε μου το ψέμα και η πλάνη είναι δυο εντελώς διαφορετικά (πράγματα) .

Ψέμα είναι όταν κάποιος προσπαθεί να πείσει κάποιον / ους ότι αυτά που λέει είναι αλήθεια, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι ψεύδεται, ενώ πλάνη είναι όταν αυτά που αναφέρει τα πιστεύει για αληθή, ενώ δεν είναι ή δεν μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι .

Αυτά τα αναφέρω για τον λόγο ότι δεν μπορώ να καταλάβω, πως μπορεί συμβεί αυτό που λες ποιο πάνω ;

Υ/Γ βλέπω φίλε Dying_Incubus ότι μπερδεύτηκες και εσύ ;

Odysseus_nemoΜέλος
27/08/2007, 06:22:58
elo !

quote:
Ψέμα είναι όταν κάποιος προσπαθεί να πείσει κάποιον / ους ότι αυτά που λέει είναι αλήθεια, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι ψεύδεται, ενώ πλάνη είναι όταν αυτά που αναφέρει τα πιστεύει για αληθή, ενώ δεν είναι ή δεν μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι .

"Ένας Χιώτης είπε πως όλοι οι Χιώτες λένε ψέμματα". Αυτό είναι πλάνη ή ψέμμα;

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

el.elyonΜέλος
27/08/2007, 11:08:13
quote:
Dying Incubus: Αγαπητέ el.elyon, θα μπορούσες να μου εξηγήσεις λίγο καλύτερα αυτό που ανέφερες?
quote:

Όταν λες καλύτερα τι εννοείς?

quote:
Dying Incubus: Γιατί θα πρέπει να δεχθούμε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να έχει μια αντικειμενική Αλήθεια?

Δεν έχω πει πουθενά “πρέπει” !

quote:
Dying Incubus: Για να το θέσω καλύτερα, ποιά είναι αυτή η αντικειμενική Αλήθεια και γιατί θα πρέπει απαραίτητα αυτή να συνιστά την Αλήθεια που εκτείνεται πέρα από ανθρωπότητα, πλανήτες, όντα κλπ?

Τι εννοείς?

quote:
Dying Incubus: Κι αν είμαστε πιο κοντά στην πλάνη?

Εννοείς ποιο κοντά στο Αντικειμενικό Ψέμα?

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
27/08/2007, 11:24:49
quote:
elo: Ψέμα είναι όταν κάποιος προσπαθεί να πείσει κάποιον / ους ότι αυτά που λέει είναι αλήθεια, ενώ ο ίδιος συνειδητά γνωρίζει ότι ψεύδεται, ενώ πλάνη είναι όταν αυτά που αναφέρει τα πιστεύει για αληθή, ενώ δεν είναι ή δεν μπορούν να αποδειχθούν ότι είναι .

Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν αυτά που λες με την απάντηση μου???????

quote:
elo: Αυτά τα αναφέρω για τον λόγο ότι δεν μπορώ να καταλάβω, πως μπορεί συμβεί αυτό που λες ποιο πάνω ;

Πρώτα θα πρέπει να καταλάβεις τι είναι το αντικειμενικό!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

UnseenΜέλος
27/08/2007, 14:25:58
Γεια σας φίλοι μου

Με τη θλίψη για τις πυρκαγιές τόσο απτή που μπορείς σχεδόν να την ψηλαφίσεις… και με τον εκνευρισμό για το "γιατί" να πλανάται στον αέρα…

Αγαπητέ μου el.elyon,

quote:
Άρα αγαπητή μου Unseen θεωρώ ότι ο σοφιστής είπε μια μεγάλη Αλήθεια, ότι δεν υπάρχει Αντικειμενική Αλήθεια! Άρα αφού δεν υπάρχει Μια Αντικειμενική Αλήθεια υπάρχουν πολλές Υποκειμενικές Αλήθειες! Αφού υπάρχουν πολλές υποκειμενικές αλήθειες άρα υπάρχει και το Ψέμα! Μια Υποκειμενική Αλήθεια είναι ταυτόχρονα Αλήθεια και Ψέμα γιατί αν θα ήταν μόνο Αλήθεια τότε θα ήταν η Αντικειμενική Αλήθεια!
Εδώ αγαπητή μου Unseen υπάρχει και κάτι ποιο δύσκολο, το Αντικειμενικό Ψέμα μπορεί να γίνει η Αντικειμενική Αλήθεια! Αλλά η Αντικειμενική Αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ το Αντικειμενικό Ψέμα!
Για αυτό είπα ότι, το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το ψέμα!

Κατανοητό. Αυτό που ουσιαστικά είπε ο σοφιστής, όμως, είναι ότι για κείνον δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια. Κατά τα άλλα, ο συλλογισμός σου είναι άψογος.
quote:
Το DNA λέει την αντικειμενική αλήθεια……..

Πάρα πολύ σωστά. Και σε ευχαριστώ πολύ για το πολυπόθητο παράδειγμα. Πράγματι το DNA είναι αυτό που είναι και δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αν και έχω υπόψη μου απόπειρες να βρεθούν αόρατοι κλώνοι, αόρατες σπείρες κτλ.
quote:
Τα παζλ είναι όμορφα γιατί σου παρουσιάζουν χάος και τάξη……..

Αγαπητή μου θα πρέπει να δούμε το χάος που επικρατεί και γιατί επικρατεί, γιατί έτσι θα δούμε τα κομμάτια του παζλ. Αυτό δεν είναι όμορφο γιατί δεν έχει μορφή. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε τη μορφή……….

Ναι αλλά για να τη δώσουμε, θα πρέπει η σκέψη μας να έχει τουλάχιστον κατεύθυνση. Γιατί αν η σκέψη μας είναι φτερό στον άνεμο, δεν μπορεί να δώσει μορφή, τη στιγμή που είναι ά-μορφη ή ά-σχημη και η ίδια.

Δες αυτό που σου έγραψε ο elo. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δύο έξυπνοι άνθρωποι σαν εσάς δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τι σας εμποδίζει βρε παιδιά; Τέλος πάντων. Ο elo λοιπόν έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο που κι εγώ είχα παραβλέψει. Άλλο η πλάνη και άλλο το ψέμα. Στο ψέμα υπάρχει δόλος, υπάρχει εσκεμμένη συμπεριφορά, η πλάνη όμως μπορεί να είναι ακούσια. Το θέμα εδώ είναι για την πλάνη, όχι για το ψέμα. Για το τι μπορεί να θεωρούμε αληθινό, όντας ανυποψίαστοι, εντέλει αθώοι.

Από την άλλη, φίλε μου elo, ούτε κι εσύ καταλαβαίνεις τι λέει ο el.elyon. Σου λέει "άλλο τι ισχύει για το άτομο, άλλο τι ισχύει σε συλλογικό επίπεδο" και έχει δίκιο γιατί στο σύνολο ισχύουν οι νόμοι των μεγάλων αριθμών. Υπάρχουν άλλες δυναμικές, άλλες ενέργειες και δυνάμεις, εντέλει το τοπίο που διαμορφώνεται είναι διαφορετικό.

Αν από κει και πέρα το τοπίο είναι τόσο αληθινό ώστε να εκτείνεται πέρα από την ανθρωπότητα, στους πλανήτες, τους γαλαξίες κτλ. που προβληματίζουν τον καλό μας Dying Incubus, αυτό έχει να κάνει με την πληρότητα του μοντέλου. Ακόμη και στη Φυσική, καλέ μου (για να γυρίσουμε στις θετικές επιστήμες μπας και τρομάξουμε πιο πολύ την επιστημονική κοινότητα), δεν υπάρχει ακόμη τρόπος να συμφιλιώσουμε τον μακρόκοσμο με τον μικρόκοσμο. Τι να κάνουμε κι εμείς οι φτωχοί σε ένα τόπικ…

Φίλε μου Γιώργο,

Όλα είναι ένα, πολύ ωραίο συμπέρασμα, αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω κι εγώ είναι πώς να αναλύω το συμπέρασμά μου, αφότου φτάνω σε αυτό. Για να είναι η σκέψη μας όσο γίνεται πιο κατανοητή, θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε και τις δύο διαδρομές: και αναλυτικά και συνθετικά.

Τι θα πει λοιπόν "όλα είναι ένα"; Θα πει ότι τίποτα δεν μπορεί πραγματικά να βλάψει τίποτε άλλο; Μα αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί απλούστατα σημαίνει ότι κανείς δεν παθαίνει τίποτα ποτέ και ότι όλοι είμαστε ασφαλείς. Γιατί όλα αυτά που περνάμε σ' αυτόν τον κόσμο είναι μία ψευδαίσθηση. Η ουσία μας, η αλήθεια μας είναι κάτι άλλο και αυτό το κάτι είναι σώο στον αιώνα τον άπαντα, είναι άφθαρτο, είναι τέλειο. Τα λέω καλά ή άλλο θέλεις να πεις και παρερμηνεύω;

Αγαπητέ μου Odysseus nemo,
Συγνώμη που δεν σε περιέλαβα στο παζλ* αλλά τα παζλ του γιου μου (από το… οπλοστάσιο του οποίου δανείστηκα το συγκεκριμένο) είναι απλά, αφού ο ίδιος είναι μόλις 4,5 ετών, και δεν περιλαμβάνουν πολλές φιγούρες. Δεν είναι ότι σε αγνοώ, ίσα-ίσα.

Καλό μεσημέρι σε όλους
Unseen

* Αυτό που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο στο παζλ, πάντως, είναι το "ages 3-6 years". Κάπου εκεί μας κόβω όλους…

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.

28/08/2007, 03:11:13
quote:
Odysseus_nemo - "Ένας Χιώτης είπε πως όλοι οι Χιώτες λένε ψέμματα". Αυτό είναι πλάνη ή ψέμμα;

ΧΑ ΧΑ δηλαδή ο ψεύτης λέει τους ψεύτες,…… ΨΕΥΤΕΣ …..

quote:
el.elyon - Δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχουν αυτά που λες με την απάντηση μου???????

Unseen - Από την άλλη, φίλε μου elo, ούτε κι εσύ καταλαβαίνεις τι λέει ο el.elyon. Σου λέει "άλλο τι ισχύει για το άτομο, άλλο τι ισχύει σε συλλογικό επίπεδο" και έχει δίκιο γιατί στο σύνολο ισχύουν οι νόμοι των μεγάλων αριθμών. Υπάρχουν άλλες δυναμικές, άλλες ενέργειες και δυνάμεις, εντέλει το τοπίο που διαμορφώνεται είναι διαφορετικό.

Αναφέρθηκα στην (ερμηνεία / διαφορά), ψέμα και πλάνης, γιατί ποτέ δεν μίλησα για ψέμα όταν ξεκίνησα αυτό το θέμα, αλλά για την πλάνη .
Εσύ φίλε μου el.elyon όμως αναφέρεσαι συνεχώς στα δυο αιώνια αντίθετα (αλήθεια – ψέμα ) αφήνοντας την κατάσταση της πλάνης έξω, σαν να μην υπάρχει.
Όχι βέβαια ότι δεν μπορεί να υπάρχει το ψέμα, απλά το ψέμα τις περισσότερες φορές έχει να κάνει με το προσωπικό μας συμφέρων, είτε για καλό, είτε για κακό .

Και όταν αναφέρθηκα ότι «Τα πάντα ξεκινάνε από την μονάδα και καταλήγουνε στο σύνολο .» εννοούσα πως ο άνθρωπος κατά το δικό μου πιστεύω, πρέπει σαν μονάδα (εγώ) να φροντίζει για την εσωτερική του εξέλιξη μέχρι που να φτάσει να ξεπεράσει το εγώ του και να στραφεί προς το συλλογικό εγώ .
Βλέπεις καλή μου Unseen ακόμα και αν «στο σύνολο ισχύουν οι νόμοι των μεγάλων αριθμών» πάντα θα υπάρχει η αρχή των αριθμών που ενώνει τα πάντα….

Αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται με αυτά που βλέπουμε το τελευταίο τετραήμερο, ότι το συλλογικό εγώ (εξέλιξη) είναι ένα ΌΝΕΙΡΟ για τώρα .

Odysseus_nemoΜέλος
28/08/2007, 09:21:44
quote:
Αγαπητέ μου Odysseus nemo,
Συγνώμη που δεν σε περιέλαβα στο παζλ* αλλά τα παζλ του γιου μου (από το… οπλοστάσιο του οποίου δανείστηκα το συγκεκριμένο) είναι απλά, αφού ο ίδιος είναι μόλις 4,5 ετών, και δεν περιλαμβάνουν πολλές φιγούρες. Δεν είναι ότι σε αγνοώ, ίσα-ίσα.

Μην ανησυχείς! Με περιέλαβες...

quote:
O Odysseus nemo, o kost και οι άλλοι φίλοι του τόπικ έχουν κρυφτεί κάπου στο νησί των πειρατών…

Να προσέχεις τον πιτσιρικά και το οπλοστάσιό του. Φαντάζεσαι να σου κάνει εφόρμηση η ΕΛ.ΑΣ και να χαρακτηρίσει το σπίτι σου Γιάφκα της 1ης Γενάρη και εσάς ως Τρομοκράτες;!

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo

UnseenΜέλος
28/08/2007, 09:46:53
Βρε μικρό μαγόπουλο...

Τι καταπληκτικό λινκ ήταν αυτό που μας έδωσες, τι καταπληκτικό θέμα... Είμαι κυριολεκτικά μαγεμένη. Σε ευχαριστώ.

Και το φοβερότερο είναι ότι παραπέμπεις σε τόπικ στο οποίο δεν έχεις γράψει ούτε μισή αράδα. Ό,τι και να πω για ταπεινοφροσύνη μετά, δεν θα είναι πολύ λίγο;...

Χα χα χα, φίλε μου Odysseus nemo, θα το προσέξω...

Καλημέρα
Unseen

el.elyonΜέλος
28/08/2007, 11:29:43
quote:
Unseen: quote:
Ναι αλλά για να τη δώσουμε, θα πρέπει η σκέψη μας να έχει τουλάχιστον κατεύθυνση. Γιατί αν η σκέψη μας είναι φτερό στον άνεμο, δεν μπορεί να δώσει μορφή, τη στιγμή που είναι ά-μορφη ή ά-σχημη και η ίδια.

Αγαπητή μου Unseen σαφώς αν επικρατεί χάος και στην σκέψη……..
Άραγε στη σκέψη σου επικρατεί χάος?

quote:
Unseen: Δες αυτό που σου έγραψε ο elo. Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δύο έξυπνοι άνθρωποι σαν εσάς δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τι σας εμποδίζει βρε παιδιά;

Αγαπητή μου το χάος και η τάξη είναι δυο αντίθετα πράγματα………

quote:
Unseen: Ο elo λοιπόν έδωσε ένα σημαντικό στοιχείο που κι εγώ είχα παραβλέψει. Άλλο η πλάνη και άλλο το ψέμα. Το θέμα εδώ είναι για την πλάνη, όχι για το ψέμα.

Το σημαντικότερο είναι η Αλήθεια!
Ποια είναι η Αλήθεια της Πλάνης?

Αγαπητή μου Unseen μπορεί η Αλήθεια να έχει Πλάνη?

Αγαπητή μου Unseen μπορεί η Αλήθεια να είναι η αιτία…….

quote:
Unseen: Τι να κάνουμε κι εμείς οι φτωχοί σε ένα τόπικ…

Ποιοι είναι οι πλούσιοι?

Εσύ τι λες αγαπητή μου, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα;

quote:
Unseen: * Αυτό που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο στο παζλ, πάντως, είναι το "ages 3-6 years". Κάπου εκεί μας κόβω όλους…

Το παζλ δεν εννοεί ότι αυτοί που συμμετέχουν στο παζλ είναι 3 – 6 years αλλά ότι αυτοί που συμμετέχουν στο παζλ συμμετέχουν με τέτοιο τρόπο για να το συμπληρώσουν αυτοί που είναι 3 – 6 years………

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
28/08/2007, 11:37:02
quote:
elo: quote:

Φίλε elo η ερώτηση ήταν αν αυτό είναι πλάνη η ψέμα?

Αλλά και στη περίπτωση που λες, ότι ο ψεύτης λέει τους ψεύτες, ΨΕΥΤΕΣ , πως μπορεί αυτό να είναι αλήθεια αφού ο ψεύτης μόνο ψέματα λέει???????!!!!!!!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

29/08/2007, 00:37:49
quote:
Unseen - Ειλικρινά εκπλήσσομαι που δύο έξυπνοι άνθρωποι σαν εσάς δεν μπορούν να συνεννοηθούν. Τι σας εμποδίζει βρε παιδιά;

Unseen πιστεύω να σε κάλυψε ο φίλος μας el.elyon με την απάντηση που έδωσε «Αγαπητή μου το χάος και η τάξη είναι δυο αντίθετα πράγματα………»

quote:
el.elyon - Φίλε elo η ερώτηση ήταν αν αυτό είναι πλάνη η ψέμα?
Αλλά και στη περίπτωση που λες, ότι ο ψεύτης λέει τους ψεύτες, ΨΕΥΤΕΣ , πως μπορεί αυτό να είναι αλήθεια αφού ο ψεύτης μόνο ψέματα λέει???????!!!!!!!

Απίστευτη ομορφιά η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης φίλε μου el.elyon …..

UnseenΜέλος
29/08/2007, 08:29:08
Μια και σας αρέσουν οι ιστορίες, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μία ακόμη.

Ήταν, λέει, ένας μαθητής που πήγε στον δάσκαλό του γεμάτος παράπονο: "Δάσκαλε, ο διαλογισμός μου είναι φρικτός. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ, το σώμα μου πονάει και με παίρνει ο ύπνος καμιά φορά! Είναι απαίσιο!"
"Θα περάσει", του απάντησε ήρεμα ο δάσκαλος.
Μετά από λίγο καιρό, ο μαθητής ξαναπήγε στον δάσκαλο και του είπε: "Δάσκαλε, ο διαλογισμός μου έγινε υπέροχος. Έχω συνείδηση και γαλήνη και νιώθω πιο ζωντανός από ποτέ! Είναι καταπληκτικό!"
"Θα περάσει", του ξαναλέει ήρεμα ο δάσκαλος.

Χάος και τάξη είπατε; Γελιέστε φίλοι μου αν νομίζετε ότι το ένα δεν περιέχει το άλλο…

Άλλη μια ιστορία, μια και είναι ακόμη πρωί:

Δύο βουδιστές μοναχοί ταξίδευαν, λέει, μαζί. Καθώς πήγαιναν, έφτασαν σε ένα ποτάμι και είδαν εκεί μια γυναίκα να το κοιτά τρομαγμένη. Τους παρακάλεσε να την κουβαλήσουν στην απέναντι όχθη γιατί φοβόταν ότι, αν προσπαθούσε να περάσει μόνη της, θα πνιγόταν. Ο ένας μοναχός δίστασε, γιατί απαγορεύεται στους μοναχούς να αγγίζουν γυναίκες. Ο άλλος όμως χωρίς δισταγμό πήρε τη γυναίκα και την κουβάλησε στην πλάτη του μέχρι την απέναντι όχθη. Συνέχισαν το ταξίδι τους και ο πρώτος μοναχός επέπληττε ανελέητα εκείνον που βοήθησε τη γυναίκα. Ώσπου κάποια στιγμή εκείνος του λέει: "αδελφέ μου, εγώ την κουβάλησα για λίγα λεπτά, όμως εσύ την κουβαλάς τόση ώρα…".

Άντε, να πω και μια τρίτη.

Μια φορά κι έναν καιρό, ένας άνθρωπος χτύπησε την πόρτα του Πολυαγαπημένου.
"Ποιος είναι;", ρώτησε μια φωνή από μέσα.
"Εγώ", απάντησε ο άνθρωπος.
"Φύγε", του είπε η φωνή. "Δεν υπάρχει χώρος εδώ για σένα και για μένα".
Μετά από πολλά χρόνια μοναξιάς και στερήσεων, ο άνθρωπος ξαναχτύπησε την πόρτα του Θεού.
"Ποιος είναι;", ρώτησε η ίδια φωνή.
"Εσύ", απάντησε ο άνθρωπος.
Και η πόρτα άνοιξε.

Τι νόημα έχει να μιλάμε για ενωτική συνείδηση αν δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε σωστά τον διπλανό μας, όποιος κι αν είναι αυτός, αν δεν μπορούμε (έστω στη σκέψη μας, αν όχι στην καρδιά μας) να μετατρέψουμε το "εγώ" σε "εσύ"; Καλέ μου elo, πάντα η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους αυτού που βλέπει καθαρότερα και πιο μακριά.

Εύχομαι καλή συνέχεια στις συζητήσεις σας.

Unseen

Edited by - Unseen on 29/08/2007 08:31:13

el.elyonΜέλος
29/08/2007, 09:49:46
quote:
Unseen: Μια και σας αρέσουν οι ιστορίες, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μία ακόμη.
Άλλη μια ιστορία, μια και είναι ακόμη πρωί:
Άντε, να πω και μια τρίτη.

Ευχαριστώ, εάν θέλεις μπορείς κι άλλες……..

quote:
Unseen: Χάος και τάξη είπατε; Γελιέστε φίλοι μου αν νομίζετε ότι το ένα δεν περιέχει το άλλο…

Ποια είναι τα επιχειρήματα σου?

quote:
Unseen: Τι νόημα έχει να μιλάμε για ενωτική συνείδηση αν δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε σωστά τον διπλανό μας, όποιος κι αν είναι αυτός, αν δεν μπορούμε (έστω στη σκέψη μας, αν όχι στην καρδιά μας) να μετατρέψουμε το "εγώ" σε "εσύ";

Πως μπορείς να κουβαλήσεις τον διπλανό σου όταν αυτός δεν θέλει?

Πώς να κουβαλήσεις τον διπλανό σου όταν στην πραγματικότητα δεν μπορείς να τον κουβαλήσεις?

Πως μπορείς να τον κουβαλήσεις στην σκέψη σου όταν δεν γνωρίζεις ποια είναι η σκέψη του?

Τι εννοείς να μετατρέψουμε το “εγώ” σε “εσύ”?

Εσύ αγαπητή μου Unseen κουβάλησες κάποιον ή κουβαλάς κάποιον διπλανό σου?

quote:
Unseen: πάντα η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους αυτού που βλέπει καθαρότερα και πιο μακριά.

Γενικά και αόριστα αγαπητή μου τα όσα λες…….!

Αγαπητή μου Unseen συγνώμη για την επιμονη μου, ελπίζω στην υπομονή σου αλλά και στην επιμονη σου……..

quote:
Unseen: Εύχομαι καλή συνέχεια στις συζητήσεις σας.

Εγώ θα έλεγα καλή μας συνέχεια………

Καλημέρα σε όλους.

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Edited by - el.elyon on 29/08/2007 11:48:37

29/08/2007, 11:58:48
Καλημέρα σε όλους!

Παιδιά, για κάποιο περίεργο λόγο επί δύο μέρες προσπαθώ να γράψω κάποια πράγματα στο συγκεκριμένο θέμα αλλά όποτε κάθομαι κάτι τυχαίνει και δεν γράφω τελικά το μήνυμα μου.
Το αποτέλεσμα είναι να γράφονται καινούρια μηνύματα και να μένω πίσω!

Φίλε μου elo, γενικότερα οι διαχωρισμοί είναι αρκετά δύσκολοι, πόσο μάλλον όταν αυτοί γίνονται από τον ανθρώπινο νου κι έχουν έντονο το στοιχείο της υποκειμενικότητας.
Συμφωνώ με τον ορισμό που έδωσες για την πλάνη και το ψέμα.
Μπορούμε όμως πάντα να γνωρίζουμε πότε ψευδόμαστε απλά και πότε πλανώμαστε?
Τι γίνεται όταν νομίζουμε ότι ψευδόμαστε αλλά έχουμε πέσει σε μια τόσο καλοστημένη κι αδιόρατη φαινομενικά πλάνη που ούτε εμείς την καταλαβαίνουμε?

Φυσικά συμφωνώ σε αυτό που αναφέρεις στην συνέχεια σε επόμενο μήνυμα σου:

quote:
Και όταν αναφέρθηκα ότι «Τα πάντα ξεκινάνε από την μονάδα και καταλήγουνε στο σύνολο .» εννοούσα πως ο άνθρωπος κατά το δικό μου πιστεύω, πρέπει σαν μονάδα (εγώ) να φροντίζει για την εσωτερική του εξέλιξη μέχρι που να φτάσει να ξεπεράσει το εγώ του και να στραφεί προς το συλλογικό εγώ .

Μια συλλογική προσπάθεια μπορεί να μας φαίνεται περισσότερο ελκυστική γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα.
Όταν όμως μια προσπάθεια είναι εσωτερική κι ατομική κατά βάση μπορεί να μας φοβίσει γιατί κατανοούμε ότι το μεγαλύτερο φορτίο θα πρέπει να το σηκώσουμε εμείς οι ίδιοι στους δικούς μας ώμους - ασχέτως αν η επαφή με τους γύρω μας μας βοηθάει σε σημαντικό βαθμό.
Είναι όμως ένα από τα απαιτούμενα στάδια αυτό, δε νομίζω να γίνεται διαφορετικά.
Για να είναι ισχυρό κι αποτελεσματικό ένα σύνολο θα πρέπει να απαρτίζεται από ισχυρά και "δυνατά" μέρη.
Πως μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε κάτι μεγαλύτερο όταν δεν έχουμε ξεπεράσει πρώτα το μικρότερο?
Πως θα καταφέρουμε να αγωνιστούμε για ένα μεγαλύτερο ιδεώδες όταν δεν έχουμε επεξεργαστεί τον ίδιο μας τον εαυτό κι όταν δεν ξέρουμε τα ειλικρινά κίνητρα που μας ωθούν σ' αυτήν την κατεύθυνση?

quote:
Τι νόημα έχει να μιλάμε για ενωτική συνείδηση αν δεν μπορούμε να κουβαλήσουμε σωστά τον διπλανό μας, όποιος κι αν είναι αυτός, αν δεν μπορούμε (έστω στη σκέψη μας, αν όχι στην καρδιά μας) να μετατρέψουμε το "εγώ" σε "εσύ"; Καλέ μου elo, πάντα η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους ώμους αυτού που βλέπει καθαρότερα και πιο μακριά.

Έχεις δίκιο, καλή μου Unseen!
Είναι πολύ δύσκολη η μετατροπή του "Εγώ" σε "Εσύ" ή "Εμείς" οπότε πράγματι η ενωτική συνείδηση είναι διαφορετικό να μας "επισκεφθεί" όσο μένουμε εγκλωβισμένοι και περιορισμένοι στο μικρόκοσμο μας, υψώνοντας γύρω μας πανύψηλα τείχη.
Για να κουβαλήσουμε όμως τον διπλανό μας θα πρέπει να έχουμε κουβαλήσει τον εαυτό μας κι όχι να παίζουμε ένα συνεχές κρυφτούλι μαζί του.
Πως θα βοηθήσουμε κάποιον αν δεν έχουμε βοηθήσει εμάς ώστε να ξέρουμε αν έχουμε τα κατάλληλα αποθέματα "ενέργειας" για να δώσουμε βοήθεια αλλά και να γνωρίζουμε - έστω σε κάποιο ικανοποιητικό βαθμό - ποιά βοήθεια θα είναι η κατάλληλη σε κάθε περίπτωση?

Όσον αφορά την Τάξη και το Χάος, δε μπορώ να τα δω αποκομμένα το ένα από το άλλο ούτε πιστεύω πως υπάρχει κάποια σταθερή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα τους.
Γιατί πχ να είναι δύο άκρα και να μην είναι δύο καταστάσεις που κινούνται παράλληλα σε έναν άξονα και κάποιες στιγμές να τέμνονται?

29/08/2007, 22:05:19

Χάος και Τάξη....ποιός είπε ότι είναι αντίθετα???

Το ένα συμπληρώνει τ'άλλο,το ένα γεννάει το άλλο,το ένα ενυπάρχει μέσα στο άλλο...

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο απλή απόδειξη του πως συνυπάρχουν το χάος και η τάξη...

Φυσικά και υπάρχει Αλήθεια.....ή μάλλον Αλήθειες......12 τον αριθμό αν δε με απατάει η μνήμη μου...τις είχα δει τότε που περιπλανιόμουν στους Υπερουράνιους Τόπους!

Ωστόσο κάθε Αλήθεια έχει και λίγο Πλάνη μέσα της....ο Κόσμος που μας περιβάλλει είναι ένας ζωντανός οργανισμός...κατεπέκταση η φύση του είναι λιγάκι 'φλου',λιγάκι απροσδιόριστη βρε παιδί μου...εμείς όμως ψάχνουμε με αφέλεια για απόλυτες Αλήθειες...

φίλε el.elyon πολλές οι ερωτήσεις που κάνεις....γιατί δεν επιχειρείς να γίνεις Δάσκαλος του Εαυτού σου?θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα!!

30/08/2007, 02:56:34
quote:
Dying_Incubus - Μπορούμε όμως πάντα να γνωρίζουμε πότε ψευδόμαστε απλά και πότε πλανώμαστε?
Τι γίνεται όταν νομίζουμε ότι ψευδόμαστε αλλά έχουμε πέσει σε μια τόσο καλοστημένη κι αδιόρατη φαινομενικά πλάνη που ούτε εμείς την καταλαβαίνουμε?

Dying έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις φτάσει ποτέ στο σημείο μιας συνεχόμενης αμφισβήτησης στα ίδια σου τα πιστεύω, στα ίδια σου τα αισθήματα ;
Κάθε φορά που γεμίζεις από αγνά συναισθήματα, παρατηρώντας τον εσωτερικό σου κόσμο, παρατηρώντας όλα αυτά που θεωρείς αληθινά, σωστά, ηθικά, βαθιά ριζωμένα μέσα σου, να τα αναιρείς όλα περνώντας από μια διαδικασία σκληρής εξέτασης του εαυτού σου, το κατά πόσο μπορεί να είσαι αληθινός ή υποκριτής, ονειροπόλος
ή ρεαλιστής…….;

Αλήθεια, ψέμα, πλάνη, ποιος μπορεί να δει πράγματι φίλε μου, την λεπτή γραμμή που χωρίζει το ένα από το άλλο, ποιος μπορεί να είναι σίγουρος αν αυτή η λεπτή γραμμή έχει όνομα…(ανάγκη) .

Άλλωστε την γνώμη μου την έγραψα και στον el.elyon που γύρευε μια απάντηση …
«Απίστευτη ομορφιά η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης σκέψης»

quote:
Dying_Incubus - Όταν όμως μια προσπάθεια είναι εσωτερική κι ατομική κατά βάση μπορεί να μας φοβίσει γιατί κατανοούμε ότι το μεγαλύτερο φορτίο θα πρέπει να το σηκώσουμε εμείς οι ίδιοι στους δικούς μας ώμους .

Τι καλύτερο παράδειγμα από αυτό που έχουμε αναφέρει και άλλες φορές φίλε μου Dying, ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ,πλάνη, ψέμα, αλήθεια, αυτοθυσία, όλα υπάρχουν μέσα, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει…

quote:
kost - Χάος και Τάξη....ποιός είπε ότι είναι αντίθετα???

Το ένα συμπληρώνει τ'άλλο,το ένα γεννάει το άλλο,το ένα ενυπάρχει μέσα στο άλλο...

Χάος +Τάξη= αρμονία

Καλημέρα kost

30/08/2007, 08:42:47
quote:
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι η πιο απλή απόδειξη του πως συνυπάρχουν το χάος και η τάξη...

Για να είμαι ειλικρινής, φίλε μου kost, σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολλές φορές που ειδικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο - φαινομενικά τουλάχιστον - κυριαρχεί περισσότερο το Χάος...

quote:
Dying έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες, αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχεις φτάσει ποτέ στο σημείο μιας συνεχόμενης αμφισβήτησης στα ίδια σου τα πιστεύω, στα ίδια σου τα αισθήματα ;

Ναι, φίλε μου.
Έχουν υπάρξει φορές που συνέβη αυτό.

Υπάρχουν πολλά πιστεύω μας και συναισθηματικές καταστάσεις που θεωρούμε "αγνές", αλτρουϊστικές κι εντελώς απαλλαγμένες από το στοιχείο του Εγώ.
Ίσως πάλι να θεωρούμε δεδομένου ότι είμαστε μαχητές της δικαιοσύνης, της ορθότητας κλπ αλλά μπορεί να μην έχουμε ψάξει πολύ βαθιά μέσα μας για να δούμε αν όλα αυτά είναι αληθινά κατ' ουσία ή είναι κάποιες παραδοχές που έχουμε κάνει για να εφησυχάσουμε την συνείδηση μας και να μας αναγνωρίσουμε κάποιες αρετές.

Προσωπικά θεωρώ ευχής έργον για έναν άνθρωπο να φτάσει έστω και μια φορά σ' αυτήν την αναγνώριση.
Τα πρώτα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει μεταξύ άλλων είναι πόνος, απογοήτευση και τα οποία μπορούν να τον οδηγήσουν στην αδράνεια κι όχι στην δράση.
Σίγουρα δεν είναι ευχάριστο να αντιλαμβάνεσαι ότι πολλά αγαθά στοιχεία που πίστευες ότι υπάρχουν μέσα σου στην πιο αγνή και καθάρια μορφή τους, εξυπηρετούν σε κάποιον βαθμό το Εγώ σου.
Είναι κι αυτό ένα μέρος του "κρυφτού" που πολλές φορές παίζουμε με τον εαυτό μας...

Αν όμως κολλήσεις σε εκείνο το σημείο χάνεις πολύτιμο χρόνο για να προσπαθήσεις έστω να εκλεπτύνεις κάποια στοιχεία του χαρακτήρα σου και να εργαστείς επάνω τους.

quote:
Τι καλύτερο παράδειγμα από αυτό που έχουμε αναφέρει και άλλες φορές φίλε μου Dying, ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ,πλάνη, ψέμα, αλήθεια, αυτοθυσία, όλα υπάρχουν μέσα, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει…

Το πιστεύεις ότι αυτό το μύθο τον σκέφτηκα κι εχθές που έγραφα το μήνυμα μου σ' αυτό το θέμα?
Υπέροχος μύθος και πολύ διδακτικός όσον αφορά αυτά που αναφέρεις.
Μου φαίνεται πως βρέθηκε και κάποιος άλλος που του αρέσει σε μεγάλο βαθμό...

el.elyonΜέλος
30/08/2007, 10:25:59
quote:
kost: φίλε el.elyon πολλές οι ερωτήσεις που κάνεις....γιατί δεν επιχειρείς να γίνεις Δάσκαλος του Εαυτού σου?θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα!!

Μην ανησυχείς δεν θα σε ρωτήσω για τα όσα έγραψες!!!!!!!
Αφού σου αρέσει το χάος, δεν θα σε ρωτήσω……..

quote:
elo: ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ ,πλάνη, ψέμα, αλήθεια, αυτοθυσία, όλα υπάρχουν μέσα, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει…

Ναι όλα ΕΚΤΟΣ από την Πραγματικότητα!!!!!!!

quote:
elo: Χάος +Τάξη= αρμονία

Τι είναι το χάος?

Τι είναι Τάξη?

Καλημέρα σας!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΓιώργοςΜέλος
31/08/2007, 01:01:00
quote:
Όλα είναι ένα, πολύ ωραίο συμπέρασμα, αλλά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω κι εγώ είναι πώς να αναλύω το συμπέρασμά μου, αφότου φτάνω σε αυτό. Για να είναι η σκέψη μας όσο γίνεται πιο κατανοητή, θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε και τις δύο διαδρομές: και αναλυτικά και συνθετικά.

quote:

Βρε μικρό μαγόπουλο...

Τι καταπληκτικό λινκ ήταν αυτό που μας έδωσες, τι καταπληκτικό θέμα... Είμαι κυριολεκτικά μαγεμένη. Σε ευχαριστώ.

Και το φοβερότερο είναι ότι παραπέμπεις σε τόπικ στο οποίο δεν έχεις γράψει ούτε μισή αράδα. Ό,τι και να πω για ταπεινοφροσύνη μετά, δεν θα είναι πολύ λίγο;...

ε λοιπόν πρώτη φορά στην ζωή μου με έχουν κατηγορήσει για ταπεινοφροσύνη..
όχι ...δεν υπήρξα ποτέ ...ταπεινός
τώρα για την φρόνηση ... το συζητάμε..)

περίεργο πράγμα όμως ...ο νούς.. έτσι...

είσαι σίγουρη βρε Unseen ότι θες να τον χρησιμοποιήσεις ... και αναλυτικά και συνθετικά ...και για να βρεις την Αλήθεια αλλά και την Πλάνη....

υπάρχει ένα κινέζικό ρητό που λέει .... είθε να ζεις σε ενδιαφέρουσες εποχές

γιατί άραγε......δεν τον χρησιμοποιούμε (τον νου ) ...για να βρούμε κάτι το Ενδιαφέρον.. (με κεφαλαία πάντα....)..... και ας μην έχει τόσο σημασία εάν είναι Αληθινά ή Ψεύτικα...

το ενδιαφέρον πάντα παρουσιάζει μια ροή... και όπως λέει και ο "παίχτης" ο Ηράκλειτος τα πάντα ρέουν ... (γιατί είναι ή μπορούν να γίνουν,....ενδιαφέροντα)....

Γιώργος
πχ...... μπορούμε να σκεφτούμε ... "άλλα" ποιο ενδιαφέροντα πράγματά όταν ακούμε το Γυναικεία "Ιερή Μονή Παναγίας Γοργοϋπηκόου"