- ΔΩΔΕΚΑΘΕΪΣΜΟΣ . ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:όλες οι θρησκείες έχουν ένα διαφορετικό υλικό. Κάποιες έχουν τσιμέντο, κάποιες έχουν πηλό, κάποιες έχουν νερό. Οποιοδήποτε από αυτά τα υλικά όμως παίρνουν ανάλογο σχήμα στο καλούπι το οποίο θα μπούνε. Αν βάλουμε πηλό, ή τσιμέντο, ή νερό σε ένα καλούπι σχήμα καρδιάς, το σχήμα θα είναι η καρδιά. Το υλικό θα διαφέρει. Έτσι είναι και ο άνθρωπος με τη θρησκεία.
Ουσιαστικά δηλαδή λες ότι όλες οι θρησκείες έχουν το ίδιο περιεχόμενο και ότι μόνο οι πιστοί είναι που κάνουν τη διαφορά!
quote:Σωστά.
Μπορει όμως να υπάρχουν κάποιες αναλογίες μεταξύ θρησκειών όμως η καθεμία έχει το δικό της χρώμα και τον δικό της χαρακτήρα.
quote:Εφόσον νιώθεις έτσι, καλώς έκανες όποια επιλογή έκανες.
Είτε λοιπόν σου αρέσει είτε όχι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία που "αρνείται τη ζωή" και η θρησκεια του "οίκτου".
quote:Σε ποιο οίκτο αναφέρεσαι; Οίκτος προς τι;
Και δεν ωραιοποιείται διότι εάν η ζωή είναι μία φορά ανυπόφορη τότε ο οίκτος την κάνει πέντε φορές πιο ανυπόφορη.
quote:Απ' όσο ξέρω δεν υπήρχε θρησκεία στην αρχαία Ελλάδα. Υπήρχε πολυθεϊσμός. Και ο καθένας πίστευε σε όποιον ή όποιους θεούς ήθελε.
Και ο χριστιανισμός είναι μία θρησκεία που τρέφεται από τον πόνο, την ασθένεια και τον οίκτο...τρέφεται και επανατροφοδοτεί τα αρνητικά συναισθήματα της ζωής ακριβώς επειδή εχθρεύεται τη ζωή, ακριβώς επειδή ΥΠΟΦΕΡΕΙ από τη ζωή.Επίσης ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της "ασχήμιας". Εδώ το θέμα εκτός από θρησκειολογικό είναι και αμιγώς αισθητικό. Η θρησκεία της ασχήμιας αντικατέστησε με τον πιο βάρβαρο τρόπο την ελληνική θρησκεία του κάλλους...ο λαμπερός, εύμορφος και εύρωστος ήρωας αντικαταστάθηκε από τον δύσμορφο σκελετωμένο ασκητή με το σκοτεινιασμένο βλέμμα που τρέφεται με ακρίδες στην έρημο...
quote:Για να μη πολυλογώ, έχεις μια δική σου γνώμη και ερμηνεία. Καλά κάνεις και την έχεις.
Μπορει όμως να υπάρχουν κάποιες αναλογίες μεταξύ θρησκειών όμως η καθεμία έχει το δικό της χρώμα και τον δικό της χαρακτήρα.Είτε λοιπόν σου αρέσει είτε όχι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία που "αρνείται τη ζωή" και η θρησκεια του "οίκτου".
Όσο και αν το ωραιοποιήσεις με λέξεις όπως "μεγαλοψυχία" κτλ αυτό είναι κάτι που δεν ωραιοποιείται.
Και δεν ωραιοποιείται διότι εάν η ζωή είναι μία φορά ανυπόφορη τότε ο οίκτος την κάνει πέντε φορές πιο ανυπόφορη.
Και ο χριστιανισμός είναι μία θρησκεία που τρέφεται από τον πόνο, την ασθένεια και τον οίκτο...τρέφεται και επανατροφοδοτεί τα αρνητικά συναισθήματα της ζωής ακριβώς επειδή εχθρεύεται τη ζωή, ακριβώς επειδή ΥΠΟΦΕΡΕΙ από τη ζωή.
Επίσης ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της "ασχήμιας". Εδώ το θέμα εκτός από θρησκειολογικό είναι και αμιγώς αισθητικό. Η θρησκεία της ασχήμιας αντικατέστησε με τον πιο βάρβαρο τρόπο την ελληνική θρησκεία του κάλλους...ο λαμπερός, εύμορφος και εύρωστος ήρωας αντικαταστάθηκε από τον δύσμορφο σκελετωμένο ασκητή με το σκοτεινιασμένο βλέμμα που τρέφεται με ακρίδες στην έρημο...
Και γενικώς όλες οι μεγάλες αξίες των Ελλήνων ανεστράφησαν με τρόπο απεχθή...η φιλομάθεια και σοφία ανακηρύχθηκαν μωρία και η αμορφωσιά ανακηρύχθηκε σοφία!!!
Η ισχύς φυσικά ανακηρύχθηκε αλαζονία και η αδυναμία ανακηρύχθηκε αρετή!!!
Εδώ μπαίνεις σε μία εκκλησία και πραγματικά απορεις με τα μοχθηρά βλέμματα των "αγίων" στις εικόνες, από την θρασύτατη έπαρση των περισσότερων ιερέων που θεωρούν τον εαυτό τους "εκπρόσωπο του θεού" και για να μην μιλήσουμε για το "ποίμνιον" που όπως είναι λογικό αποτελείται ως επί το πελίστον από ηλικιωμένους...(είπαμε, ο χριστιανισμός προσφέρει παρηγοριά και ελπίδα σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας, παρακμής και αποσύνθεσης). Και εγώ ο ίδιος δηλαδή δεν αποκλείεται προς τα γεράματα -εάν τα καταφέρω να φτάσω- να στραφώ εν μέρει στο χριστιανισμό, ακριβώς επειδή θα είμαι πλέον αδύναμος στο σώμα και στην ψυχή...
Και εντάξει ας πούμε ότι τα παραβλέπουμε όλα αυτά και εστιάζουμε αποκλειστικά στα κείμενα της Κ. Διαθήκης...ε τι να πεις τώρα...επαναλαμβάνετε μηχανικά για την "αγάπη" και "μεγαλοψυχία" του Ιησού....αγνοώντας όλα αυτά τα χωρία που δείχνουν μνησικακία και εκδικητικότητα εκ μέρους του Ιησού! Τα παραδείγματα είναι πολλά, δεν χρειάζεται να αναφερθούν και απορώ πού ήσουν τζέκυλ όταν τα αναφέραμε παλιότερα...πιο πολύ όμως απορώ εσύ σαν χριστιανός που δεν τα έχεις καν υπόψιν, χωρία που δείχνουν έναν Ιησού φανατικό, μισαλλόδοξο και μικρόψυχο...
Τώρα αν εσύ θέλεις όλα αυτά να τα αναπροσαρμόσεις μέσα από το δικό σου φίλτρο και να τα εξιδανικεύσεις τότε κάντο...όμως αυτό που θα φτιάξεις στο μυαλό σου δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με τον πραγματικό χριστιανισμό...
Σε σχέση με τον αρχαίο πολυθεϊσμό, δεν ήταν όλα ωραία και όμορφα. Υπήρχε ένας θεός ή μια οντότητα, για όλα τα καλά ΚΑΙ τα κακά πράγματα. Δεν ήταν όλοι οι θεοί ίδιοι, ούτε αφορούσαν όλοι οι θεοί σε υψηλά ιδανικά. Στη μυθολογία οι θεοί κάνουν πολλά άσχημα/μικροπρεπή πράγματα. Αυτό μας δείχνει και τον συμβολικό χαρακτήρα τους. Επίσης μας δείχνει την προσαρμογή τους, στον χαρακτήρα κάθε πιστού. Θυμάσαι που σου έλεγα πριν για προσαρμογή;
Απο 'κει και πέρα, άλλα είναι τα ιδανικά του χριστιανισμού, άλλα τα ιδανικά του πολυθεϊσμού. Έχουνε βέβαια και διάφορα κοινά στοιχεία. Ο Χριστιανισμός ήταν θρησκεία που όπως λες είχε αρκετή πέραση στο προλεταριάτο, επομένως ιδανικό για αυτούς ήταν η αλληλεγύη, η ολιγαρκεία κλπ.
Στην αρχαία Ελλάδα ιδανικό ήταν να είσαι καλός πολεμιστής, επομένως εκεί ιδανικό ήταν η δύναμη, το θάρρος και όλα αυτά που αναφέρεις.
Διαφορετικοί άνθρωποι, οργανώνουν διαφορετικά θρησκευτικά σχήματακαι εκφράσεις, ανάλογα με την εποχή και το χώρο τους, είναι εμφανές.
Επίσης υπάρχουν διάφορα κοινά ιδανικά, όπως ότι ο ήρωας-πρωταγωνιστής είναι άτομο ανιδιοτελές που υπηρετεί έναν ανώτερο σκοπό, είναι άτομο με σοφία, κοκ...
Ερώτημα όμως: Πού βρίσκεται το φως;
Κάποιος που είναι πολυθεϊστής και κάποιος που είναι π.χ. Ισλαμιστής, έχουν πρόσβαση στο φως;
Ναι, έχουν πρόσβαση.
Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι δεν έχει σημασία το ποια θρησκεία ενστερνίζεσαι, για να βρεις το φως.
Το αν θα το βρεις το φως, εξαρτάται απο εσένα. Δεν μπορείς να πεις "Η θρησκεία δε με αφήνει να βρω το φως". Απο σχεδόν κάθε θρησκεία μπορέις να βρεις το φως, αν το 'χεις μέσα σου.
Αν θες να έρθεις σε επαφή με το φως, το κάνεις.
Αν πάω σε ένα ορθόδοξο ναό, και ο Ιερέας έιναι ένας αλαζόνας που "ιερουργεί" για τα λεφτά και δω ότι δεν υπάρχει φως εκεί, θα φύγω. Νομίζεις ότι επειδή πιστεύω στην όποια αλήθεια των ευαγγελιών, θα κάτσω κάπου που δεν μου προσφέρει φως, απλά επειδή μ'αρέσει να αυτοαποκαλούμαι χριστιανός;
Ή νομίζεις ότι θα πάω σε τελετή ενός υπερ-διανοούμενου πολυθεϊστή, και θα κάτσω ενώ αυτός δεν έχει φως, απλά επειδή αυτο-αποκαλούμαι πολυθεϊστής;
Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε σφαιρικά τα πράγματα, και να επιλέγουμε μετά απο δοκιμή, τους θρησκευτικούς τύπους/ιδέες που μας φέρνουν πιο κοντά, στο φως.
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 17/02/2012 16:46:23
quote:
...όμως αυτό που θα φτιάξεις στο μυαλό σου δεν θα έχει και μεγάλη σχέση με τον πραγματικό χριστιανισμό...
kost, αυτό που έχεις εσύ στο μυαλό σου θεωρείς ότι έχει έστω και την παραμικρότερη σχέση με τον πραγματικό Χριστιανισμό???
Μείνε στις φιλοσοφίες που αποδέχεσαι, συνέθεσε και τη δικιά σου αν αισθάνεσαι έτοιμος και ακολούθησε τη.
Όσο δικαιολογείς γιατί κάτι δε σου αρέσει τόσο πιο πιθανό είναι να κρίνεις με λάθος κριτήρια και να οδηγείσαι σε λάθος συμπεράσματα.
@Doc
Διαφωνώ κάθετα ότι οι πιστοί διαμορφώνουν την όποια θρησκεία.
Όπως επίσης και για το Φως που αναφέρεις, όταν κάποιος έχει πει "εγώ ειμί το Φως κτλ" είπαμε, ή ψυχασθενής ή Θεός.
Υ.Γ. Να και κάπου που διαφωνούμε Doc...![]()
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:
Όπως επίσης και για το Φως που αναφέρεις, όταν κάποιος έχει πει "εγώ ειμί το Φως κτλ" είπαμε, ή ψυχασθενής ή Θεός.
Ναι, αλλά πού είναι το φως αυτό;
quote:quote:
Ναι, αλλά πού είναι το φως αυτό;
Στους Λόγους και τη Διδασκαλία Tου Doc.
Ερευνάτε τας Γραφάς
quote:quote:quote:
Ναι, αλλά πού είναι το φως αυτό;Στους Λόγους και τη Διδασκαλία Tου Doc.
Σωστά. Στους λόγους και τη διδασκαλία άλλων ανθρώπων δεν υπάρχει;
quote:
Σωστά. Στους λόγους και τη διδασκαλία άλλων ανθρώπων δεν υπάρχει;
Μόνο όπου επικαλύπτονται είτε ηθελημένα είτε άθελα με τους Λόγους του Ιησού.
Y.Γ Πολύ ενδιαφέρουσα κουβεντούλα. Τα λέμε όμως από Δευτέρα Doc αν θες!
Ερευνάτε τας Γραφάς
Edited by - PanosT on 17/02/2012 21:49:23
quote:
Τα λέμε όμως από Δευτέρα Doc αν θες!
Ναι, είναι ο πρώτος απολογητής που έσκασε μύτη στο φόρουμ με πενθήμερη εργασία. ![]()

macedon
quote:οκ
quote:Δηλαδή;
quote:
...ο λαμπερός, εύμορφος και εύρωστος ήρωας αντικαταστάθηκε από τον δύσμορφο σκελετωμένο ασκητή με το σκοτεινιασμένο βλέμμα που τρέφεται με ακρίδες στην έρημο...
πω ρε-αν το οπτικοποιήσεις λίγο είναι κάπως αυτό!... ![]()
anyway, sad but true
many questions, tiring answers
quote:
Ξέρω ότι το θέμα αυτό υπάρχει ήδη στο φόρουμ,αλλά λόγω του τρέχοντος "ειδικού" έτους,είναι επίκαιρο.Μου έδωσε την ιδέα το μέλος evram.
Θα ήθελα κι εγω πολύ να μάθω,το όνομα του "εχθρού" καθώς και σχετικές πληροφορίες προφύλαξης...μέρες που έρχονται!!!
Τα ερωτήματα? Πλείστα!
Ποιό το όνομα του θηρίου τώρα?
Πόσων ετων είναι?
Τι θέση κατέχει στα κοινά της ανθρωπότητας?
Είναι στον Λευκό Οίκο?
Είναι στο Ισραήλ?Νομίζω,οι καταλληλότεροι να μας διαφωτίσουν είναι οι θρησκευόμενοι του φόρουμ.Χωρίς ειρωνία αυτο το "θρησκευόμενοι".Και δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς.Και οπαδοί άλλων θρησκειών,έχουν το αντίστοιχό τους,όπως π.χ. οι μουσουλλμάνοι με τον "περίεργο" 13ο ιμάμη.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:ο εχθρος ειναι ο Ελληνας και οτι αυτος αντιπροσωπευει...ας γινουμε λιγο...Αργυροπουλοι...6 τιτανες 6 τιτανιδες,τα 6 ζευγαρια αυτων δημιουργησαν τον κοσμο(666).Για οσος λυνουν σταυρολεξα,ο λεξαριθμος τοσο της λεξης ΙΑΠΕΤΟΣ(ο γεναρχης τιτανας των Ελληνων),οσο και της λεξης ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΗΣ ειναι 666.ΑΝΘΡΩΠΟΣ=1310,ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ(το ονομα που εδωσε ο Ιωαννης ο Βαπτιστης στον Ιησου)=644....1310-644=666. Αρα λοιπον ο αντιχριστος κατα την αποκαλυψη ειναι ο Ελλην
Ξέρω ότι το θέμα αυτό υπάρχει ήδη στο φόρουμ,αλλά λόγω του τρέχοντος "ειδικού" έτους,είναι επίκαιρο.Μου έδωσε την ιδέα το μέλος evram.
Θα ήθελα κι εγω πολύ να μάθω,το όνομα του "εχθρού" καθώς και σχετικές πληροφορίες προφύλαξης...μέρες που έρχονται!!!
Τα ερωτήματα? Πλείστα!
Ποιό το όνομα του θηρίου τώρα?
Πόσων ετων είναι?
Τι θέση κατέχει στα κοινά της ανθρωπότητας?
Είναι στον Λευκό Οίκο?
Είναι στο Ισραήλ?Νομίζω,οι καταλληλότεροι να μας διαφωτίσουν είναι οι θρησκευόμενοι του φόρουμ.Χωρίς ειρωνία αυτο το "θρησκευόμενοι".Και δεν αφορά μόνο τους χριστιανούς.Και οπαδοί άλλων θρησκειών,έχουν το αντίστοιχό τους,όπως π.χ. οι μουσουλλμάνοι με τον "περίεργο" 13ο ιμάμη.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Αυτό που προσπαθώ να πω, είναι ότι δεν έχει σημασία το ποια θρησκεία ενστερνίζεσαι, για να βρεις το φως.
Άρα, κατά την γνώμη σου, οι θρησκείες είναι εντελώς περιττές. Αν δέ λάβουμε υπόψιν μας τα κηρύγματα μισαλλοδοξίας εκπροσώπων των τριών συγκεκριμένων θρησκειών που βρίσκονται κοντά μας (και οι οποίες αυτάρεσκα αυτοαποκαλούνται «μεγάλες»), μάλλον κρίνονται και επιζήμιες ως προς την αναζήτηση του «φωτός».
quote:
Αν πάω σε ένα ορθόδοξο ναό [...] και δω ότι δεν υπάρχει φως εκεί, θα φύγω. [...]
Ή νομίζεις ότι θα πάω σε τελετή ενός υπερ-διανοούμενου πολυθεϊστή, και θα κάτσω ενώ αυτός δεν έχει φως, απλά επειδή αυτο-αποκαλούμαι πολυθεϊστής;
Με λίγα λόγια από εσένα ξεκίνησε η φράση «είδα φως και μπήκα»! ![]()
Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
quote:Δεν είπα κάτι τέτοιο, αντίθετα είναι απαραίτητο να υπάρχουν συστήματα και οργανισμοί που να διατηρούν τη φλόγα του πνεύματος αναμμένη και να παροτρύνουν τους ανθρώπους να στραφούν προς τα μέσα τους. Αν δεν υπήρχαν, ο υλισμός και ο ψευτο-σκεπτικισμός, θα επισκίαζαν τα πάντα. Στο μαντείο των δελφών έγραφε σε πολλά σημεία "Γνώθι σεαυτόν". Οι θρησκείες είναι απαραίτητες για να φέρνουν τους ανθρώπους σε επαφή με το φως. Οι θρησκείες όμως έιναι ένα μέσω, για να το πετύχει κάποιος αυτό. Οι θρησκείες δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες ούτε είναι αυτοσκοπός.
Άρα, κατά την γνώμη σου, οι θρησκείες είναι εντελώς περιττές.
quote:χαχαχαχα
Με λίγα λόγια από εσένα ξεκίνησε η φράση «είδα φως και μπήκα»!
quote:Καλή ερώτηση! Αυτό πες το στους ψευτο-σκεπτικιστές και τους ψευτο-υλιστές, που βλέπουν τους άλλους να καίγονται και λένε "δεν είναι φωτιά, είναι ψύχος" αλλά οι ίδιοι ποτέ τους δεν μπήκαν στο πυρ.
Αν δεν καώ εγώ, αν δεν καείς εσύ, αν δεν καούμε όλοι, πώς θα βγει απ'τα σκοτάδια φως;
Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται τη φλόγα στη καρδιά τους, για να ζήσουν στον φανταστικό κόσμο του νου τους.
(Παρένθεση: Δε ξέρω τι ακριβώς εννοείς με αυτή την ερώτηση, σου απάντησα όπως την αντιλήφθηκα εγώ)
Edited by - Dr Jekyll Mr Hyde on 18/02/2012 22:20:46
quote:
Οι θρησκείες όμως έιναι ένα μέσω, για να το πετύχει κάποιος αυτό. Οι θρησκείες δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες ούτε είναι αυτοσκοπός.
Xexexexe...καλησπέρα Ντοτόρο μου..τι χαμπέρια???

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
quote:quote:
Οι θρησκείες όμως έιναι ένα μέσω, για να το πετύχει κάποιος αυτό. Οι θρησκείες δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες ούτε είναι αυτοσκοπός.
Xexexexe...καλησπέρα Ντοτόρο μου..τι χαμπέρια???
Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
Ωωωωω τι χαμπάρια Εαρινέ; Σε χάσαμε. Τι έγινε; Βρήκες γκόμενα, δουλειά 'η χώθηκες σε καμιά μασονία; Καιρό έχουμε να τα πούμε!
quote:
quote:Καλή ερώτηση! Αυτό πες το στους ψευτο-σκεπτικιστές και τους ψευτο-υλιστές, που βλέπουν τους άλλους να καίγονται και λένε "δεν είναι φωτιά, είναι ψύχος" αλλά οι ίδιοι ποτέ τους δεν μπήκαν στο πυρ.
Υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται τη φλόγα στη καρδιά τους, για να ζήσουν στον φανταστικό κόσμο του νου τους.(Παρένθεση: Δε ξέρω τι ακριβώς εννοείς με αυτή την ερώτηση, σου απάντησα όπως την αντιλήφθηκα εγώ)
![]()
Δεν είναι ακριβώς ερώτηση που απευθύνεται σε σένα συγκεκριμένα. Είναι η ψηφιακή μου υπογραφή και προέρχεται από ένα ποίημα («Όπως ο Κερέμ») του Ναζίμ Χικμέτ.
Ο σκεπτικιστής θα σου πει ότι «η καρδιά σου τροφοδοτεί με αίμα τον οργανισμό ενώ από τον εγκέφαλο πηγάζουν όλες οι νοητικές (και πνευματικές αν θέλεις) λειτουργίες».
Πάντως είναι όμορφη η άποψή σου. Κάποιος άλλος (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) σκέφθηκε ότι το κάψιμο έχει να κάνει με τα εγκεφαλικά μου κύτταρα...
__________________________________________________________________________________