ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Χριστιανισμός: "ο μη μεθ'εμού... φωτιά και τσεκούρι" - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Sesostris60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 3/3
15/08/2008, 13:19:22
quote:
kostakis
Η ηθική δε βρίσκεται μέσα στις θρησκείες, συμφωνώ απολύτως, ούτε όμως έξω από αυτές, θα έλεγα ότι βρίσκεται μέσα στον άνθρωπο και στην καλλιέργειά και την ψυχική δύναμη που διαθέτει στην καλλιέργειά της.

Αυτό ακριβώς είπα. Απλά η εσωτερική αυτή ηθική που περιγράφεις δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στο πλαίσιο ενός θρησκευτικού δόγματος, καθώς εκεί η "ηθική" είναι πολύ συγκεκριμένη και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς: Από την διατήρηση του πιστού στο κοπάδι μέχρι την εξολόθρευση των αντιπάλων.

Φυσικά δε σημαίνει πως όποιος είναι εκτός δογμάτων ή ελεύθερος θρησκευτικών δεσμών είναι ηθικός εκ προοιμίου. Απλά έχει τη μοναδική ευκαιρία να καλλιεργήσει αυτήν την εσωτερική ηθική ευκολότερα και προς όφελος του ανθρώπου και όχι προς όφελος του οποιουδήποτε υποτιθέμενου θεού.

macedon

15/08/2008, 13:22:33
Αγαπητέ Κωστάκης, μπορώ να πω ότι αυτά
που γράφεις θα μπορούσαν να ήταν αληθινά, αν
δεν μιλούσαμε για τον χριστιανισμό όπου η αλήθεια
εκφράζεται με το αγαπάτε αλλήλους, όπως ξέρεις...
Η στενοχώρια φίλε μου πάει στο ότι τώρα , η εποχή
που διανύουμε, είναι εποχή που χάνονται ψυχές και αυτό
δεν είναι καλό....Ποτέ δεν θα χαιρόμουνα να πάει όποιος
άνθρωπος σε κακό δρόμο. Ποτέ δεν θέλω να χαθεί άνθρωπος....
Καλό είναι πάντως να δέχεσαι και την γνώμη του άλλου,
αυτό που κατηγορείς εσύ ότι κανω....
kostakisΜέλος
15/08/2008, 14:21:15
Χαιρετώ και πάλι

(Τελικά ένα ακόμη post λέω να το κάνω... η θάλασσα θα με περιμένει λίγο ακόμα...)
Πρώτα απ' όλα θα υπενθυμίσω κάτι που είχα γράψει σε αυτό το topic στις απαρχές του και φοβάμαι ότι δεν έγινε κατανοητό...

quote:
Φίλε EL.VE ποιος σου είπε αλήθεια ότι ο χαρακτηρισμός "άθεος" σε κάποιον δεδηλωμένο άθεο (αν δεν υποκρύπτει διαχωρισμό / υποβιβασμό / ειρωνεία) αντιμετωπίζεται αμυντικά από το χαρακτηρισθέντα; νομίζω ότι σφάλλεις. Αν βέβαια συζητάς τις περιπτώσεις που η χρήση του "άθεος" γίνεται με τη μορφή υποτίμησης, τότε η συγκεκριμένη ορολογία (εκτός του ότι απέχει πολύ από το πραγμτικό της περιεχόμενο) αποκτά τη σημασία του "κακού", του "καραγκιόζη", του "άλλου" και συνεπώς απαντάται αναλόγως.

Ας γίνω λίγο πιο καυστικός τώρα. Θα ρωτήσω τους ένθεους του forum την ακριβώς αντίθετη ερώτηση : αν κάποιος (για τον οποίο γνωρίζετε ότι κάθε προσφυγή σε θρησκευτικούς όρου αποτελεί υποβιβασμό του συνομιλητή του, δηλαδή θεωρεί τους θρήσκους "πρόβατα", "άνόητους", κλπ. κλπ.) σας αποκαλούσε "πιστό" ή "θρήσκο", θα σας έθιγε; αν η προσφώνηση αυτή προήρχετο από κάποιο, ο οποίος είτε ήταν, είτε δεν ήταν θρήσκος, αλλά σεβόταν τη θρησκευτική επιλογή και το δόγμα του άλλου, θα σας έθιγε; μήπως εντέλει οι χαρακτηρισμοί λαμβάνουν τη χροιά από το υποκείμενο που τους αποδίδει (και τη λογική που διακρίνει το υποκείμενο στον τρόπο σκέψης του) και όχι από αυτούς - καθαυτούς τους ιδίους; Αν κάποιος με αποκαλέσει άθεο, επειδή δεν πιστεύω στο Θεό, θα το θεωρήσω κανονική προσφώνηση, αν κάποιος με αποκαλέσει άθεο ως ανήθικο, καταραμένο, ανίδεο κλπ. κλπ. ασφαλώς θα θιχτώ. Αν γίνει το ίδιο με σας, τι θα κάνατε;
Φίλε trexagireve, σχετικά με την αποδοχή εκ μέρους μου της αντίθετης γνώμης, σου έστειλα προσωπικό μήνυμα. Δεν αποτελεί αντικείμενο του topic, μπορούμε να το συζητήσουμε μεταξύ μας.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

15/08/2008, 14:50:21

quote:
Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε ο φόβος της τιμωρίας (της επίγειας, γιατί την επουράνια κανείς χριστιανός δεν την πιστεύει σοβαρά).

Φίλε macedon, συμφωνώ σε πολλά από όσα αναφέρεις αλλά εδώ μιλάς με την ίδια ευκολία όπως κάποιοι προλαλήσαντες πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει στο θείο..
Πώς το ξέρεις φίλε μου? Μιλάω για τον απλό άνθρωπο χριστιανό...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

15/08/2008, 15:12:19

quote:
(Τελικά ένα ακόμη post λέω να το κάνω... η θάλασσα θα με περιμένει λίγο ακόμα...)

Βρε τί σου κάνει το εσωτέρικα???

Παρεπιμπτόντως ρίξε μία βουτίτσα και για μένα αν το θυμηθείς που καίγομαι μέσα στην Αθήνα!!!

Σχετικά τώρα με την ερώτησή σου εγώ δεν μπορώ να απαντήσω... πίστευα στον θεό μέχρι τα δέκα μου, μετά άρχισα να βαριέμαι... όπως καταλαβαίνεις φίλε Κωστάκη, σοβαρή τοποθέτηση από εμένα δεν μπορείς να έχεις επί του θέματος...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

15/08/2008, 15:47:38
quote:
simori
εδώ μιλάς με την ίδια ευκολία όπως κάποιοι προλαλήσαντες πως δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει στο θείο..
Πώς το ξέρεις φίλε μου? Μιλάω για τον απλό άνθρωπο χριστιανό...

Μα... είναι απλό. Αν πιστεύανε στην επουράνια τιμωρία, θα φρόντιζαν όλοι οι χριστιανοί να ζούνε σύμφωνα με τις επιταγές και τους κανόνες του δόγματός τους. Δηλαδή, όλοι οι χριστιανοί:

1. Θα συγχωρούσαν όλους τους εχθρούς τους
2. Θα έδιναν το δεύτερο σπίτι/διαμέρισμα/αυτοκίνητό τους σε κάποιον που δεν έχει.
3. Θα αγαπούσαν αλλήλους
κτλ. κτλ.

Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να ζει έτσι. Εσύ;

macedon

15/08/2008, 16:02:10
Και για να απαντήσω στο κεντρικό ερώτημα του θέματος:

Προσωπικά δεν θίγομαι ούτε όταν με λένε άθεο, ούτε όταν με λένε αντίχριστο. Απεναντίας, θίγομαι αφάνταστα αν κάποιος με φωνάξει "χριστιανό", που το θεωρώ τη μεγαλύτερη ύβρη που μπορεί να μου απευθύνει κανείς.

macedon

15/08/2008, 17:51:37

quote:
Μα... είναι απλό. Αν πιστεύανε στην επουράνια τιμωρία, θα φρόντιζαν όλοι οι χριστιανοί να ζούνε σύμφωνα με τις επιταγές και τους κανόνες του δόγματός τους. Δηλαδή, όλοι οι χριστιανοί:

1. Θα συγχωρούσαν όλους τους εχθρούς τους
2. Θα έδιναν το δεύτερο σπίτι/διαμέρισμα/αυτοκίνητό τους σε κάποιον που δεν έχει.
3. Θα αγαπούσαν αλλήλους
κτλ. κτλ.

Εγώ προσωπικά δεν έχω δει κανέναν να ζει έτσι. Εσύ;

Συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω αλλά ας μην ξεχνάς πως και οι χριστιανοί υπήρξαν θύματα και εννοώ από τον ίδιο τον κλήρο και την εξουσία, που ασκούσαν το μονοπώλειο συμφαίρον μεταξύ όποιας κρατικής μηχανής ή βασιλείας και της θρησκείας ..
Ο ίδιος αναφέρεις:

quote:

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η θρησκευτική ηθική είναι ελαστικότατη και δομείται συνήθως στη βάση του "τι είναι καλό για τη θρησκεία" και όχι "τι είναι καλό για τον άνθρωπο".
΄

Ο σκοπός ήταν και είναι η χειραγώγηση του λαού, γιατί ο απλός χριστιανός να εξαιρείται? Στην βάση της πυραμίδας υπήρξε πάντα... ο απλός χριστιανός πίστευε όπως πιστεύει και σήμερα, αυτό άλλωστε ήταν και η νίκη της όλης μηχανευμένης διαδικασίας, μέσα στα χρόνια που διανύθηκαν...
Αν δεν υπήρχε ο απλός πιστός χριστιανός, θρησκόληπτος ή όχι, χριστιανισμός δεν θα υπήρξε ποτέ...ούτε και ποτέ καμιά θρησκεία..

quote:
Προσωπικά δεν θίγομαι ούτε όταν με λένε άθεο, ούτε όταν με λένε αντίχριστο. Απεναντίας, θίγομαι αφάνταστα αν κάποιος με φωνάξει "χριστιανό", που το θεωρώ τη μεγαλύτερη ύβρη που μπορεί να μου απευθύνει κανείς.

Σε αντιλαμβάνομαι... αλλά δεν θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο δίκαιοι με τον απλό άνθρωπο?

Φιλικά...

Η Πείρα δεν ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Η ομορφιά απλώνεται.....

S I M O R I L .......

ΟδοιπόροςΝέο Μέλος
15/08/2008, 18:06:20
@simori

Σε ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα..

@kostakis

quote:

Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν προτιμότερο να το ενθαρρύνει στο να αναζητήσει, με τη βοήθεια της οικογένειάς του και της ατομικής του συνείδησης, τις έννοιες του ηθικού και του ανήθικου, του καλού και του κακού, του "Θεού" και του "Μη Θεού" κ.ο.κ. Δε νομίζω ότι είναι σωστό να το εντάξει θεωρητικά σε ένα δόγμα (όχι μόνο στο Χριστιανισμό, οπουδήποτε), γιατί αφενός κινδυνεύει να προκύψει "τουρλού" πιστός, αν δε διδαχτεί και συμμετέχει σε όλο το εύρος της θρησκείας (κάτι που όμως είναι αδύνατον, γιατί ο άθεος/άθρησκος γονέας δε θα επέτρεπε για δικούς του λόγους), αφετέρου υπάρχει το ρίσκο αντίδρασης απέναντι στη συγκεκριμένη θρησκεία στο μέλλον, για λόγους έλλειψης πολύπλευρης έρευνας, δηλαδή το παιδί να μπει στη διαδικασία καταδίκης του Χριστιανισμού (στο παράδειγμά σου), επειδή κάθε τι ηθικό που θα βρίσκει στην πορεία της ζωής του εκτός του συγκεκριμένου δόγματος, θα το θεωρεί αντίθετο στο δόγμα. Είναι λάθος η διδασκαλία συγκεκριμένων "πακέτων" ηθικής κατά τη γνώμη μου, είναι σωστή η διδαχή της ηθικής στη βάση της, ακόμα και αν αυτό στα κύρια σημεία του προσιδιάζει σε κάποιο δόγμα. Στο μέλλον, το παιδί, ελεύθερα σκεπτόμενο, μπορεί πιο εύκολα να οδηγηθεί σε κάποιο δόγμα, αν το επιθυμήσει, βρίσκοντας σε αυτό πολλές από τις αξίες που έχει διδαχτεί και τότε ναι, θα γίνει αληθινός πιστός και μελετητής.

Ίσως θα έπρεπε να εκφράσω με περισσότερη λεπτομέρεια το ερώτημά μου. Πως θα μπορούσε να διδαχτεί η ηθική στη σημερινή κοινωνία? Βλέποντας τους έφηβους (πολλούς) να ενδιαφέρονται μόνο για ρούχα και πως να μπούνε σε κανά reality, νομίζω ότι υπάρχει έλλειψη κατεύθυνσης. Αυτό που λες είναι το ιδανικό σενάριο, σε μια ιδανική οικογένεια. Στις (κοντινές) οικογένειες που ξέρω, οι γονείς δουλεύουν και οι 2 και η γυναίκα γυρνάει και έχει να κάνει και τις δουλειές του σπιτιού. Τα παιδιά (που θέλουν προσοχή) μεγαλώνουν παρέα με την TV και τα gameboy (για να κάθονται ήσυχα..). Μήπως η ενθάρυνση (όπως είπα, και όχι η 'ένταξη' που είπες εσύ) στον Χριστιανισμό είναι ένα καλό πρώτο βήμα? Η αναζήτηση που αναφέρεσαι των εννοιών ηθικού/ανήθικου, καλού/κακού νομίζω δεν παίζουν για 8χρονα και 10χρονα (δλδ στις ηλικίες που μπορούν να μπουν τα θεμέλια για γίνει ένα παιδί άνθρωπος με αρχές). Ο Χριστιανισμός (πχ οι παραβολές) μπορούν δώσουν στο παιδί μερικούς πρώτους κανόνες καλής ηθικής, και χωρίς κατ'ανάγκη να πηγαίνει το παιδί στο κατηχητικό.

@kostakis, macedon

quote:

Δεν είναι στοιχεία μόνο του Χριστιανισμού. Είναι στοιχεία άγραφης ηθικής. Ο Χριστιανισμός είναι ένα από τα δόγματα ή τις αιρέσεις που τοαυποστηρίζουν, αλλά όχι το μόνο πιθανότατα. Όντως, ξύλινα δεν είναι, εκτός αν τα κάνουμε ξύλινα εμείς οι άνθρωποι (και συγκεκριμένα οι προύχοντες των θρησκειών μέα στους αιώνες), με την άλλοτε ανελαστική και άλλοτε ευλύγιστη προσέγγισή των. Σου θυμίζω απλά το ανελαστικό του "αγάπα τον πλησίον σου", όσον αφορά π.χ. στην πραγματική διδασκαλία του Χριστού σε αντιπαραβολή με το αντίστοιχο "αγάπα τον πλησίον σου" στην περίπτωση του σχίσματος ή των θρησκευτικών πολέμων.

quote:

Το "ου φονεύσεις" εμπίπτει στην ελαστικότητα της ηθικής που προείπα. Ναι μεν απαγορεύεται σαν ηθικός κανόνας, εντούτοις δεν εφαρμόζεται. Και όχι μόνον αυτό. Οι χριστιανοί θεωρούν πως αυτό έχει εφαρμογή μόνον στους ομοθρήσκους ενώ οι υπόλοιποι μπορούν άνετα να εξολοθρευτούν για τη δόξα του θεού τους. Μια βόλτα στα σχετικά θέματα των φανατικών χριστιανών που πραγματεύονται προφητείες και ονειρεύονται αιματοχυσίες παγκόσμιου επιπέδου για τη δόξα του θεού τους, μπορεί να στο επιβεβαιώσει. Και το παράδοξο της "ηθικής" αυτής είναι πως παρόμοιες ενέργειες τις τοποθετούν στο στόμα του θεού τους και θεωρούν όχι μονο πως τέτοιες ενέργειες είναι απόλυτα "ηθικές", αλλά και πως αυτές αποτελούν το θέλημα του θεού τους.

Συμφωνώ ότι εμπεριέχονται στην άγραφη ηθική αλλά ο Χριστιανισμός τα εμπεριέχει έτσι και αλλιώς. Αυτό που παρατηρώ στις απαντήσεις σας είναι μία λάθος τάυτιση του Χριστιανισμού με την εκκλησία. Νομίζω ότι θα έλυνε (αν βέβαια θα θέλατε να λυθούν ) και αρκετές "διαμάχες" μεταξύ Χριστιανών και Άθεων/Άθρησκων σε αυτό το forum αν ξεκαθαρίζαμε ότι ο Χριστιανισμός σαν θρησκεία έχει επηρεαστεί αφάνταστα από το μέσο διάδοσής (και επιβολής?) του, την εκκλησία. Μία εκκλησία που απαρτίζονταν και απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν κάνει φριχτά εγκλήματα στο όνομα του Θεού και στο σύνολό της είναι πολύ πιο αμαρτωλή από το ποίμνιό της. Πίσω στο παράδειγμά μου, θα ήθελα το παιδί μου να έχει μία επαφή με τον Χριστιανισμό και τα πιστεύω του (όχι με την εκκλησία) αν δεν είχα τον χρόνο να του προσφέρω μία πιο ουσιαστική παιδεία (η ένα καλύτερο σύστημα αξιών). Εννοείται ότι θα ήθελα στα μετέπειτα χρόνια να αναπτύξει την δική του κριτική και άποψη (ακόμα και να αναθεωρήσει ότι είχε μάθει), αλλά θα ήξερα ότι στα παιδικά του χρόνια θα του είχα μάθει να αγαπάει τους συνανθρώπους (όσο το επιτρέπει η ανθρώπινη ανοχή), να σέβεται (αυτούς που το αξίζουν) και να έχει όσο πιο λίγο εγωισμό μπορεί (κάτι που πιστεύω ότι είναι η κατάρα της εποχής μας).

quote:

Ο δίκαιος δεν κάνει κακό, όχι γιατί φοβάται την τιμωρία αλλά γιατί οι ηθικές του αξίες δεν του το επιτρέπουν, γιατί δεν το βρίσκει σωστό, ανεξάρτητα αν υπάρχει τιμωρία ή όχι.

Φίλε macedon αυτός ο "δίκαιος" που αναφέρεσαι μάλλον είναι ένα πολύ σπάνιο είδος. Για μένα κανένας άνθρωπος που έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι μη ηθικό (να κερατώσει, να κλέψει, να εκδικηθεί) χωρίς να γίνει γνωστό αυτό και χωρίς να έχει επίπτωση, δεν θα τον σταματήσουν οι ηθικές του αξίες. Αυτός που δεν θα το κάνει (χωρίς να έχει τύψεις μετά που "έχασε" την ευκαιρία), πλησιάζει περισσότερο τα πρότυπα ενός φωτισμένου ανθρώπου παρά ενός ηθικού - η ηθική είναι απλά ένας μπούσουλας, αλλά από ένα σημείο και μετά ο (πνευματικός) άνθρωπος βαδίζει σύμφωνα με τις αρετές του.

"Any fool can know. The point is to understand."
Albert Einstein

15/08/2008, 18:18:22
Ο διαχωρισμός του άθεου με τον άθρησκο, είναι
η όλη ιστορία. Ο άθεος δεν πιστεύω ότι θίγεται
γιατί θεωρεί τον εαυτό του προχωρημένο, κατά βάση...
Η απογοήτευση του απλού ανθρώπου από την εκκλησία
έχει σχέση με άθεους και άθρησκους, καθώς το κενό κήρυγμα
δεν βοηθάει. Έπρεπε να είναι παραδείγματα ο κλήρος,
αλλά τώρα είναι απλά μισθωτοί. Αυτο που λέει ο Χριστός,
ότι ο μισθωτός, όταν δει τον κίνδυνο,αφήνει το κοπάδι με
τα πρόβατα και φεύγει. Μόνο ο ποιμένας, ο βοσκός-ιδιοκτήτης
των προβάτων, ενδιαφέρεται να σώσει τα πρόβατα...
Γι αυτόν τον ποιμένα Χριστό, μπορούμε να συζητήσουμε;
γιατί οι κληρικοί, έχουν γίνει χειρότεροι από τους λαικούς,
όπως λένε κι οι γραφές....
15/08/2008, 18:40:45
quote:
Οδοιπόρος
Φίλε macedon αυτός ο "δίκαιος" που αναφέρεσαι μάλλον είναι ένα πολύ σπάνιο είδος.

Οχι και τόσο σπάνιο. Μπορεί να μην είναι η πλειοψηφία αλλά δεν είναι τόσο λίγοι όσο νομίζεις...

quote:
Οδοιπόρος
Για μένα κανένας άνθρωπος που έχει την ευκαιρία να κάνει κάτι μη ηθικό (να κερατώσει, να κλέψει, να εκδικηθεί) χωρίς να γίνει γνωστό αυτό και χωρίς να έχει επίπτωση, δεν θα τον σταματήσουν οι ηθικές του αξίες

Δεν θα πρέπει επίσης να παραβλέπεις το γεγονός πως κάτι που είναι ηθικό για κάποιον, μπορεί να είναι ανήθικο για κάποιον άλλο ή σε κάποια άλλη κοινωνία. Η εκδίκηση, για παράδειγμα, που αναφέρεις μπορεί να φαντάζει ως ανηθικότητα σε σένα αλλά μπορεί να είναι τελείως ηθική για κάποιον άλλο, που θεωρεί πως με την εκδίκηση ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ενεργοποιείται η "Θεία Δίκη".

Το ίδιο μπορεί να συμβαίνει με το "κεράτωμα" που για τη δική μας κοινωνία μπορεί να θεωρείται "ανήθικο" ενώ για έναν Εσκιμώο αποτελεί ύψιστη μορφή φιλοξενίας να σου προσφέρει τη γυναίκα του.

Βλέπεις πως η "ηθική" έχει διαφορετικές μορφές και εκφάνσεις ανάλογα με τον τόπο, το χρόνο και τη συγκεκριμένη κοινωνία, οπότε είναι μάλλον άτοπο να την τοποθετούμε εντός συγκεκριμένων θρησκευτικών δογμάτων (που από τη φύση τους δεν μπορούν να διαπραγματεύονται καμία έννοια ηθικής) και να την αποδίδουμε σε συγκεκριμένους οπαδούς που δρουν "ηθικά" μόνον υπό το φόβο της τιμωρίας του θεού τους.

macedon

16/08/2008, 00:00:55
quote:
Κostakis:
Σύμφωνοι. Το δικό μου ρόλο στη Γη, εσύ πιστεύεις ότι θα τον κρίνει επίσης ο Κύριος, σωστά; (το τι πιστεύω εγώ είναι αδιάφορο προς το παρόν). Αν είναι όμως έτσι, γιατί σπεύδετε εσείς να βγάλετε ανήθικους τους άθεους, αντί να αφήσετε την κρίση στον τελικό Κριτή; είστε τόσο σίγουροι ότι π.χ. η simori ή εγώ ή ο elo ή ο χ άθεος δε θα κριθεί τελικά πιο Χριστιανός (ήτοι, πιο ηθικός κατ' εσέ) από εσάς; Δε βρίσκεις αντίφαση εδώ; μην κρίνετε λοιπόν, ίνα μην κριθείτε, άρα μη ζητάς απάντηση στο ερώτημα με την ψηλή, ξανθιά (αμάν αυτές οι ξανθιές) κούκλα ή το δίμετρο, μποντιμπιλνταρά (αυτό είναι δική μου πρόσθεση... ) από τους άθεους. Άσε να ζητήσει την απάντηση ο Κύριος σου.

Λόγω του προχωρημένου της ώρας και παρόλο που βρίσω πολύ ενδιαφέρον τη ροή της συζήτησης, θα σταθώ προς το παρόν μόνο σε αυτό!!!

Γιατί αγαπητέ kostakis με μέμφεσαι? Πότε?σε ποιο μήνυμα έγραψα ότι ο άθεος είναι και ανήθικος? Γιατί με συκοφαντείς????

"Μηνύστε με, μηνύστε με σε δίκες ξεφτιλίστε με"

k.freedomΝέο Μέλος
16/08/2008, 04:48:44
ΕΠΙΔΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΦΙΓΕΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ,ΓΥΡΙΖΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.
ΕΧΩ ΦΙΛΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΘΑ 'ΛΕΓΑ ΤΟ 99%ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣ ΑΘΕΟΥΣ,ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕΙ ΕΤΣΙ ΝΕΥΡΙΑΣΕ...ΤΩΡΑ,ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΩ,ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΡΗΣΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΘΕΟΙ,ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΕΚΙΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΟΥΝ.
16/08/2008, 09:45:18
Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω ότι διαφωνώ κάθετα με το παράδειγμα του europaios2 για τον άθεο και τον ένθεο που μπορεί να μοιχεύσει κατά την διάρκεια του γάμου του.
Στην Ελλάδα λοιπόν τα διαζύγια και σε λίγα χρόνια δεν αποκλείεται να είναι και σε ποσοστό περίπου 50% των ζευγαριών που παντρεύονται.
Από τις βασικότερες αιτίες είναι κι η απιστία του/τησ συζύγου.
Με το σκεπτικό λοιπόν του europaios2 καταλήγω στο συμπέρασμα ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων είναι είτε άθεοι είτε μη Χριστιανοί για να μοιχεύουν...

Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά άδικο να αποφανθούμε για την ηθική ή την έλλειψη της σε έναν άνθρωπο στηριζόμενοι στην θρησκεία που ασπάζεται.
Η πίστη ή όχι σε μια θρησκεία είναι μια προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου, αξίζει κάθε σεβασμό από τους γύρω του κι είναι μια υπόθεση καθαρά ατομική.
Από την στιγμή που αυτός ο άνθρωπος ωφελείται κι εξελίσσεται από την επαφή με το θείο έτσι όπως αυτός το εκλαμβάνει και το ερμηνεύει, είναι δικαίωμα του να είναι Ινδουϊστής, Βουδιστής, Χριστιανός, Μουσουλμάνος, άθρησκος κλπ κλπ.

Η ηθική όμως δεν έχει να κάνει με τέτοιου είδους επιλογές.
Ίσως αυτές οι επιλογές (θρησκευτικές, πολιτικές κλπ) να έχουν κάποια επίδραση στην ηθική διαμόρφωση του ανθρώπου και να της δίνουν κάποιες κατευθύνσεις αλλά σίγουρα η εμφάνιση τους ή η μη εμφάνιση τους δεν κρίνουν έναν άνθρωπο ως ηθικό ή μη ηθικό.

Κι αλήθεια, τι είναι αυτή η ηθική που έχει απασχολήσει τόσο πολύ την ανθρωπότητα, την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία κι άλλους τομείς δράσης του ανθρώπινου πνεύματος;
Μπορούμε να την περιορίσουμε σε στερεότυπα και να πούμε ότι ηθικός είναι αυτός που δεν σκοτώνει, που δεν κλέβει, που δε μοιχεύει, που δεν βιάζει και που δεν ψεύδεται;
Ο ρόλος κι η σχέση του ανθρώπου με την Φύση εντάσσεται στην ηθική ενός ανθρώπου;
Το γεγονός ότι πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι παρασυρμένοι από τα πάθη και τις αδυναμίες μας πληγώνουμε τους συνανθρώπους μας, γινόμαστε χαιρέκακοι ή άδικοι απέναντι τους μας κάνει ηθικούς;
Το ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο καλούπι μας και θεωρούμε τον εαυτό μας ως κάτι εντελώς διαφορετικό από τους γύρω μας και δε μπορούμε να δούμε μέσα μας κάτι από εκείνους και σε εκείνους κάτι από εμάς τι είναι;

In anticipation of my resurrection...

16/08/2008, 12:27:35
H Hθικη, νομιζω οτι ειναι περα απο θρησκευτικες αντιληψεις, οικογενεια, συμπεριφορα...

Ειναι ισως το μεγαλυτερο προβλημα που ταλανιζει τον ανθρωπο... παρ' ολα αυτα συνηθως τεινουμε να τα συνδυαζουμε αναλογως με το τι πιστη εχουμε, ή το πως ειμαστε σε σχεση με τους αλλους...

Οπως πολυ σωστα τα λεει ο φιλος Incubus:

quote:
Κι αλήθεια, τι είναι αυτή η ηθική που έχει απασχολήσει τόσο πολύ την ανθρωπότητα, την φιλοσοφία, την κοινωνιολογία κι άλλους τομείς δράσης του ανθρώπινου πνεύματος;
Μπορούμε να την περιορίσουμε σε στερεότυπα και να πούμε ότι ηθικός είναι αυτός που δεν σκοτώνει, που δεν κλέβει, που δε μοιχεύει, που δεν βιάζει και που δεν ψεύδεται;
Ο ρόλος κι η σχέση του ανθρώπου με την Φύση εντάσσεται στην ηθική ενός ανθρώπου;
Το γεγονός ότι πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι παρασυρμένοι από τα πάθη και τις αδυναμίες μας πληγώνουμε τους συνανθρώπους μας, γινόμαστε χαιρέκακοι ή άδικοι απέναντι τους μας κάνει ηθικούς;
Το ότι παραμένουμε εγκλωβισμένοι στο καλούπι μας και θεωρούμε τον εαυτό μας ως κάτι εντελώς διαφορετικό από τους γύρω μας και δε μπορούμε να δούμε μέσα μας κάτι από εκείνους και σε εκείνους κάτι από εμάς τι είναι;

συμφωνω απολυτα...

H Δύναμη ανήκει σ' αυτους που την κατέχουν και σ' αυτούς που την αρπάζουν
16/08/2008, 12:30:25
Εδώ ρε παιδιά θέτετε θέμα ηθικής και όχι
πίστης. Το λέω αυτό παρά το ότι συμφωνώ με τον
Ευρωπαίος2 ότι ο χριστιανός έχει περισσότερες άμυνες
ενάντια σε ανήθικα πράγματα , από έναν άθεο, που
δέχεται του κανονες του σήμερα....
Κι αυτό το λέω εσκεμμένα, διότι σήμερα π.χ.είναι της
μόδας το να απατήσει ένας έγγαμος/η το σύντροφο του.
Δεκάδες σήριαλ, ταινίες, τόλκ σώου, κλπ, αναφέρονται
κάθε μέρα σε αυτά... Κι αν ένας έχει πίστη, αγαπάει
το ταίρι του και δεν μπορεί να είναι ανακόλουθος
των θέσεων του, τότε λέγεται χαζός, γραφικός,κορόιδο,
κλπ...
Αυτο το πράγμα έχει να κάνει με συγκεκριμένες κατευθυντήριες
γραμμές που δίνονται ώστε να διαβρωθεί η οικογένεια,
μετά την θρησκεία, έτσι ώστε οιάνθρωποι να είναι
απομονωμένοι και εύκολοι στη χειραγώγηση...
Αυτά τα σενάρια φίλε D I πως τα βλέπεις; Δεν έχεις ακούσει
ποτέ ξανά τέτοια,ε;
Βασικά η διάβρωση θρησκείας, οικογένειας, ατόμου, προετοιμάζει
τα άβουλα όντα που θέλουν οι αόρατοι κυβερνήτες μας...
16/08/2008, 13:20:15
quote:

Εδώ ρε παιδιά θέτετε θέμα ηθικής και όχι
πίστης. Το λέω αυτό παρά το ότι συμφωνώ με τον
Ευρωπαίος2 ότι ο χριστιανός έχει περισσότερες άμυνες
ενάντια σε ανήθικα πράγματα , από έναν άθεο, που
δέχεται του κανονες του σήμερα....
Κι αυτό το λέω εσκεμμένα, διότι σήμερα π.χ.είναι της
μόδας το να απατήσει ένας έγγαμος/η το σύντροφο του.
Δεκάδες σήριαλ, ταινίες, τόλκ σώου, κλπ, αναφέρονται
κάθε μέρα σε αυτά... Κι αν ένας έχει πίστη, αγαπάει
το ταίρι του και δεν μπορεί να είναι ανακόλουθος
των θέσεων του, τότε λέγεται χαζός, γραφικός,κορόιδο,
κλπ...
Αυτο το πράγμα έχει να κάνει με συγκεκριμένες κατευθυντήριες
γραμμές που δίνονται ώστε να διαβρωθεί η οικογένεια,
μετά την θρησκεία, έτσι ώστε οιάνθρωποι να είναι
απομονωμένοι και εύκολοι στη χειραγώγηση...
Αυτά τα σενάρια φίλε D I πως τα βλέπεις; Δεν έχεις ακούσει
ποτέ ξανά τέτοια,ε;

Eγω παντως δεν βλεπω ενας πιστος να εχει "ηθικους" φραγμους στο να διαπραξει ενα εγκλημα, φυσικο ή "συναισθηματικο"...

Ακομα και πολλοι ιερωμενοι, υπο την σκια της "θεσης" τους, κανουν σοβαρα εγκληματα...

Οποτε δεν ισχυει σχεδον παντα αυτο που θελουμε να πιστευουμε... οτι εχουμε "φραγμους" και "μη-" εμεις που πιστευουμε

16/08/2008, 13:24:40
quote:

για την διαβρωση της θρησκειας ποιος φταιει? φυσικα, πρωτα οι πρεσβευτες της! Ο απλος λαος, πρεπει να εχει καθοδηγητες ΣΩΣΤΟΥΣ, και οχι "ανηθικους" και "ξεμωραμενους"...

Μετα, για την οικογενεια οπως λες, συμφωνω οτι οσο περνανε οι καιροι, υπαρχει προβλημα, το οποιο μεν ειναι "κληρονομικο", μπορει να ληθει ομως σταδιακα!

Οι "αορατοι" κυβερνητες μας, λογοδοτουν και αυτοι σε καποιον... αρα δεν ειναι αβουλα... γιατι αν ηταν αβουλα, δεν θα υπηρχαν στο προσκηνιο! Η Κυβερνητικη απαιτει προσωπα "λαλιστατα" και "δυνατα" σε ολους τους τομεις

16/08/2008, 13:31:28
Αγαπητέ PREDATOR σε έχω για πολύ έξυπνο άτομο...
Δηλαδή, οι ιερείς αποφάσισαν να πάνε κοντά στο Θεό
και συγχρόνως να είναι επίορκοι;Αλλα η κοινωνία
σήμερα, ρε φίλε, δεν οδηγείται απο τους ιερείς, αλλά
από τα ΜΜΕ, μόδες και πολιτικούς που τον έχουν ξεφτιλίσει,
δεν φαντάζομαι και γι αυτό να φταίει η εκκλησία;Αστειεύομαι
γιατί μπορώ να δω τι εννοείς, αλλά τους αόρατους κυβερνήτες
μας, φίλε, δεν τους ξέρεις,αν όχι εσύ ο μέσος πολίτης, δεν
ξέρει τι γίνεται.
Βλέπει μπροστά κάποια ανδρίκελα και τιμωρώντας
αυτούς, νομίζει ότι τιμωρεί και τους άλλους που βρίσκονται
πίσω του,πυ όπως καταλαβαίνεις, δεν ιδρώνει το αυτί τους
με τίποτα, γιατί δεν έχουν συνέπειες όπως και νάχει...
16/08/2008, 13:40:51
quote:

Αγαπητέ PREDATOR σε έχω για πολύ έξυπνο άτομο...
Δηλαδή, οι ιερείς αποφάσισαν να πάνε κοντά στο Θεό
και συγχρόνως να είναι επίορκοι;Αλλα η κοινωνία
σήμερα, ρε φίλε, δεν οδηγείται απο τους ιερείς, αλλά
από τα ΜΜΕ, μόδες και πολιτικούς που τον έχουν ξεφτιλίσει,
δεν φαντάζομαι και γι αυτό να φταίει η εκκλησία;Αστειεύομαι
γιατί μπορώ να δω τι εννοείς, αλλά τους αόρατους κυβερνήτες
μας, φίλε, δεν τους ξέρεις,αν όχι εσύ ο μέσος πολίτης, δεν
ξέρει τι γίνεται.
Βλέπει μπροστά κάποια ανδρίκελα και τιμωρώντας
αυτούς, νομίζει ότι τιμωρεί και τους άλλους που βρίσκονται
πίσω του,πυ όπως καταλαβαίνεις, δεν ιδρώνει το αυτί τους
με τίποτα, γιατί δεν έχουν συνέπειες όπως και νάχει...

δεν ξερω αν καταλαβες ή δεν σου εχω δωσει το στιγμα να καταλαβεις, αλλα δεν κατακρινω ολους τους ιερωμενους...

Απλα, ΔΥΣΤΥΧΩΣ υπαρχουν αυτοι οι ΚΑΚΟΙ ανθρωποι, που "λερωνουν" τα Αγια για τα οποια υποτιθεται "εγκαταλειπουν" τα "εγκοσμια" για μια λιτη και γεματη ιεροσυνη ζωη!

Και τα ΜΜΕ εχουν σε καποιους να λογοδοτησουν... πολλοι "πιο υπερβολικοι" λενε στον Διαβολο... αλλα και ο Διαβολος, δεν ειναι ανωτερος Του...

Ομως, για την καταπτωση της κοινωνιας φταιει το "μυαλο" και οχι η "σκεψη"... το μυαλο ενεργει, ή σκεψη ομως μπορει να αμφισβητησει και να μην πραττει!

Αμα εχει κανεις πονηρο μυαλο, τοτε λειτουργει με "πονηριες" χωρις να τον νοιαζει αν ειναι σωστος ή λαθος!

Τα ανδρικελα μιας κυβερνησεις θα επρεπε να ηταν οι ιδιοι οι "κληρωθεντες" για τους θοκους... αφου αυτη τη δυναμη για να τους βαλουμε στην κυβερνηση (ή να τους ριξουμε) την εχουμε εμεις που τους εκλεγουμε!

Αρα, εμεις θα πρεπει να τους λεμε τι θελουμε και τι οχι...

ομως λειτουργει το λαϊκο αποφθευγμα: "Και κερατας και δαρμενος"