- ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ: ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
ψηλός
quote:
Να περιμένεις τι;;;
Διάβασε το κείμενο βρε και θα το δεις.
Μιλά ή δεν μιλά για την "ενυπόστατο σοφία";
Δεν είναι αυτό μέσα από το κείμενο;
Ενυπόστατος είναι ο ενυπάρχων ή ο υφιστάμενος, αν δεν με απατούν τα λεξικά. Μπορεί να μ’ εμποδίζει το κρασάκι που ήπια, αλλά δεν καταλαβαίνω τι δείχνει αυτό, κατά τη γνώμη σου.
Θέλεις να εξηγήσεις το συλλογισμό σου;
Μιλάμε για ενυπόστατο σοφία ειδωμένη στο πλαίσιο του Χριστιανισμού και όχι σκέτη τη λέξη "ενυπόστατος".
Δες για παράδειγμα:
Από την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος
".....
O Kλήμης ρητά εξαίρει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας, συγχρόνως όμως διαπιστώνει και τα όριά της[4]. O Ωριγένης, ο οποίος είναι στη διδασκαλία του σαφώς περισσότερο βιβλικός, εκτιμά επίσης τη θύραθεν σκέψη και διαπιστώνει ότι υπάρχουν στην ιστορία τρεις διαδοχικές φανερώσεις του Θεού, η φυσική αποκάλυψη, αυτή των προφητών και τέλος το Eυαγγέλιο, στο οποίο αποκαλύπτεται η ενυπόστατος σοφία, ο Yιός και Λόγος του Θεού, ο Θεάνθρωπος Iησούς Xριστός."
Επαναλαμβάνω πως ο επίμαχη ωδή έχει να κάνει με τη σοφία του Θεού. Συγκρίνεται η ενυπόστατος σοφία με την αντίληψη περί θείου της εποχής εκείνης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ωδή, η δεύτερη να φαντάζει και να χαρακτηρίζεται ως ανόητη, όπως είπες και εσύ, πράγμα το οποίο σε ενοχλεί.
Λοιπόν, τελικά συμφωνούμε σε αυτό ναι ή όχι;; Δηλαδή ότι η "ύβρις" αφορά στις δύο αντιλήψεις περί Θείου/Θεού/Θεών;;

quote:
Μήπως θα ήθελες να γίνεις πιό σαφής, σε σχέση μ' αυτό που λες για το αρχικό μήνυμα;;;
Σωστα έκανες την παρατήρηση γτ δεν αναφερόταν για αυτο το θέμα αυτό αλλα για το θεμα με τους κληρικους.. Γραφω:
quote:
Εδω ρε φίλε ο ZIP μας λέει "χριστιανοκα.." "η***" κ τετοια χωρίς να τιμωρηθει.. τα "πτωματα" σε πήραξαν? τι μου λες τωρα δλδ...Η ασέβεια σε όλο της το μεγαλείο..
Για να μη μιλησουμε για το αρχικό μνμ αυτου του φόρουμ.. που ενω μεν-οπως είπε κ η διαχειρηστρια-κανει τσουβαλοποιηση κ τετοια... ακομα εκεί είναι.. Άθικτο!! Ο τίτλος βεβαια αλλαξε.. οποτε ισως.. κ ελπίζω.. να μην είχαν χρόνο να αλλαξουν κ το αρχικό μνμ..
Ο δε άθεος σε αλλο θέμα μου λέει οτι απαντησε στις.. "βλακειες μου".. αστα να πάνε φιλτατε
Αυτο βεβαια κάποιος θα μπορουσε να το ψυλιαστει απο αυτο που λεω για την αλλαγη τιτλου.. αλλα η διορθωση έπρεπε να γίνει..
Βλεπεις είναι τόσα τα αντιχριστιανικά θέματα που.. εχω χάσει τα αυγα κ τα πασχάλια! Δε ξέρω πια πότε γράφω σε ποιο..
Βεβαια κ με το δικο σου αρχικο μνμ εχω παραπονα καθως γράφεις
quote:
Το πρώτο μέρος, στις αρχικές του σελίδες, αναφέρει πολλές απ' αυτές τις ύβρεις και τις απαξιωτικές απόψεις "επιφανών" ιεραρχών.
Δινεις δλδ την εντυπωση οτι είναι δεδομένο οτι υπάρχουν απαξιωτικες φράσεις όπως και εδω
quote:
ΟΛΟΙ οι συνομιλητές θα καταθέσουν, πραγματικά, την άποψή τους ή την αίσθηση που έχουν για τις ύβρεις οι οποίες υπάρχουν, στα διάφορα εκκλησιαστικά βιβλία
quote:
Θα παραθέσω, προς διευκόλυνση των αναγνωστών, κομμάτια απ' το εισαγωγικό μήνυμα του πρώτου μέρους, του παρόντος καθώς και τμήματα μηνυμάτων συμμετεχόντων φίλων
Φίλων όπως είπες.. δεν αναφέρεις τις χριστιανικες αποψεις για όσα ειπωθηκαν.Αλλα όπως μου είχες πει, αποψη σου ειναι... παραπλανητικη ή οχι δεν είναι απραιτητο να είναι σωστη
Man uses 100% of his brain. The 10% is a myth.
http://www.youtube.com/watch?v=nourmU6OSSQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
http://www.youtube.com/watch?v=7kBX-r1AoS0
φίλε μου sesostris, αλλά μάλλον δεν θυμάσαι τι έγραψα... Ότι οι
Έλληνες στωικοί ήταν το αντίθετο απο τους χριστιανούς, γιατί αφήνονταν στη
μοίρα τους και δεν προσπαθούσαν να ζήσουν εν Χριστώ, με αγάπη και αλλολοεκτίμηση
σε κοινότητες που λέγονταν αγάπες κι ήταν οι πρώτες εκκλησίες, αλλά
και το νόημα του χριαστιανισμού και φαίνετια πόσο αντίθετο ήταν απο τους
στωικούς, οι οποίοι δεν είχαν τέτοιες συναθροιστικές επιδόσεις, ούτε για
διακονία, ούτε για αδελφοσύνη...
ο χριστιανισμός πολέμησε τα πάθη του κακού, που έβγαιναν μέσα απο λάθος
συμπειφορά του ανθρώπου,οδηγώντας έτσι την κοινωνια την ίδια σε χαοτικούς
ατραπούς που δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεφύγει, όπως κι έγινε με τον ξεπεσμό
της αρχαίας θρησκείας....
Ο χριστιανισμός ήταν το νέο και η παλιά ειδωλολατρία και η απορρέουσα απο αυτήν
φιλοσοφία, το παλιό που πέθαινε και η διαμάχη ζωτικής σημασίας... Και φυσικά το
πιο σημαντικό, ήταν θέμα εσωτερικό κι όχι δυο δυνάμεων του παλιού και του ξένου...
quote:
Μιλάμε για ενυπόστατο σοφία ειδωμένη στο πλαίσιο του Χριστιανισμού και όχι σκέτη τη λέξη "ενυπόστατος".
Δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις τόση αγωνία αν θα συμφωνήσουμε.
Σαφώς και δεν συμφωνούμε και θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τους λόγους.
Πρώτον, πουθενά δεν αναφέρεται ότι η σοφία του θεού, περιορίζεται σε θρησκευτική σοφία, όπως λες, ούτε βέβαια και διευκρινίζει ότι η σοφία των Ελλήνων η οποία «εμωράνθη» είναι μόνο η αντίληψή τους περί θείων.
Εγώ διαβάζω για σοφία, γενικά.
Δεύτερον, ακόμη κι αν είναι έτσι όπως λες, θα πρέπει κάποιος να έχει την άποψη ότι η αντίληψη περί θείου, των χριστιανών, είναι σωστή και ανώτερη απ’ την θεώρηση των Ελλήνων, για να συμφωνήσει μαζί σου.
Δηλαδή να αντιλαμβάνεται τα πράγματα, όπως εσύ, κάτι που με μένα δεν συμβαίνει.
quote:
Επαναλαμβάνω πως ο επίμαχη ωδή έχει να κάνει με τη σοφία του Θεού. Συγκρίνεται η ενυπόστατος σοφία με την αντίληψη περί θείου της εποχής εκείνης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ωδή, η δεύτερη να φαντάζει και να χαρακτηρίζεται ως ανόητη, όπως είπες και εσύ, πράγμα το οποίο σε ενοχλεί.
Κι εγώ επαναλαμβάνω ότι θεωρώ λάθος να παίρνεις σαν δεδομένη την ανωτερότητα της «ενυποστάτου σοφίας» (κατά δική σου ερμηνεία) και ως εκ τούτου να προκύπτει ότι δεν προσβάλλεται η σοφία των Ελλήνων, κάτι που συμβαίνει ακόμη κι απ’ τον ισχυρισμό ότι κάποιος Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ ή όπως τον λέγανε, απεμώρανε τη σοφία των Ελλήνων.
Αν είναι δυνατόν....
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Δινεις δλδ την εντυπωση οτι είναι δεδομένο οτι υπάρχουν απαξιωτικες φράσεις όπως και εδω
Αφού είναι γραμμένες, είναι και δεδομένες.
Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ο τρόπος που ο καθένας τις ερμηνεύει και απ' ότι φαίνεται υπάρχουν πολλοί που όταν τους φτύνουν, ισχυρίζονται ότι ψιχαλίζει, προφανώς έχουν τους λόγους τους.
quote:
Φίλων όπως είπες.. δεν αναφέρεις τις χριστιανικες αποψεις για όσα ειπωθηκαν.Αλλα όπως μου είχες πει, αποψη σου ειναι... παραπλανητικη ή οχι δεν είναι απραιτητο να είναι σωστη
Τις απόψεις που είναι σε διάσταση απ' τις δικές μου, ας τις παραθέσουν αυτοί που τις έχουν.
Επίσης ας καταδείξουν ότι η δική μου άποψη είναι παραπλανητική και ότι οι ύβρεις και οι προσβολές, δεν υφίστανται.
Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για καταγεγραμμένες φράσεις και (κατά την άποψή μου), αν υπάρχει παραπλάνηση, αυτή βρίσκεται στο νόημα που προσπαθούν να περάσουν οι εν λόγω, φράσεις και στο κλίμα που επεδίωξαν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν.
Υ.Γ. Γιατί όταν απευθύνεσαι σε κάποιον, δεν το διευκρινίζεις (γράφοντας το ψευδώνυμό του) και προτιμάς να το καταλαβαίνει κάνοντας συνδιασμούς;;;
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:quote:
Επαναλαμβάνω πως ο επίμαχη ωδή έχει να κάνει με τη σοφία του Θεού. Συγκρίνεται η ενυπόστατος σοφία με την αντίληψη περί θείου της εποχής εκείνης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ωδή, η δεύτερη να φαντάζει και να χαρακτηρίζεται ως ανόητη, όπως είπες και εσύ, πράγμα το οποίο σε ενοχλεί.Κι εγώ επαναλαμβάνω ότι θεωρώ λάθος να παίρνεις σαν δεδομένη την ανωτερότητα της «ενυποστάτου σοφίας» (κατά δική σου ερμηνεία) και ως εκ τούτου να προκύπτει ότι δεν προσβάλλεται η σοφία των Ελλήνων, κάτι που συμβαίνει ακόμη κι απ’ τον ισχυρισμό ότι κάποιος Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ ή όπως τον λέγανε, απεμώρανε τη σοφία των Ελλήνων.
Αν είναι δυνατόν....
Ε φυσικά, άμα παραδεχτείς ότι την απεμώρανε πως θα στέκει μετά ότι γίνανε σφαγές εκατομυρίων ειδωλολατρών απο τους Χριστιανούς;; Πως θα στέκει μετά ο ισχυρισμός ότι ο Χριστιανισμός επεβλήθη δια της βίας;;
Αλλά μου αρέσει που το λέτε και το καμαρώνετε κιόλας ότι ένα 10% Χριστιανών τα έβαλε στρατιωτικά με ένα 90% και υπερίσχυσε.
Άμα είναι έτσι τότε τι πάτε να τα βάλετε με Χριστιανούς, αφού μπορεί και τα βάζει ένας Χριστιανός με 10 ειδωλολάτρες και τους παίρνει παραμάζωμα;;
Αν είναι δυνατόν...

Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι προϊόντα πολυλιβανισμένου εγκεφάλου και καμμία σχέση δεν έχουν ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με την ιστορία της επιβολης της θρησκείας σου.
Απλά προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή με παιδιάστικους ισχυρισμούς και κορώνες...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
samuel1974, για τις σφαγές αθώων ανθρώπων απ' τους χριστιανούς, υπάρχει η ιστορία η οποία δεν αλλάζει ούτε με ικεσίες στον γιαχβέ ούτε με θαύματα απ' το περιστέρι αλλά και ούτε επειδή θα βόλευε τους σύγχρονους εβραιοχριστιανούς, σαν και σένα.Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι προϊόντα πολυλιβανισμένου εγκεφάλου και καμμία σχέση δεν έχουν ούτε με την πραγματικότητα, ούτε με την ιστορία της επιβολης της θρησκείας σου.
Απλά προσπαθείς να τραβήξεις την προσοχή με παιδιάστικους ισχυρισμούς και κορώνες...
Ποιά ιστορία;; Εδώ πάτε να γράψετε ένα ΕΠΟΣ της χριστιανικής επικράτησης.
Πάτε να βγάλετε ότι ένα τσούρμο απο τσομπαναραίους τα έβαλε με έναν υπερσύγχρονο πολιτισμό και παρά την αναλογία 1 προς 10 υπερίσχυσε.
Σα να λες ότι οι Ζουλού νικήσανε τους Άγγλους μέσα στην Νότια Αφρική και μετά τους πήρανε παραμάζωμα σε όλη την επικράτεια των αποικιών μέχρι που γίνανε αυτοί οι κυρίαρχοι σε όλο το British Empire, βάζωντας έναν Ζουλού για βασιλιά.
Και όχι μόνο υποστηρίζετε κάτι τέτοιο, αλλά το καμαρώνετε κιόλας.
Ακόμα κι έτσι όπως πάτε να το παρουσιάσετε, πρόκειται όχι απλώς για θαύμα, αλλά για Το φαινόμενο.

quote:
samuel1974
Πάτε να βγάλετε ότι ένα τσούρμο απο τσομπαναραίους τα έβαλε με έναν υπερσύγχρονο πολιτισμό και παρά την αναλογία 1 προς 10 υπερίσχυσε.
Ενα τσούρμο ανθελλήνων και αλλοφύλων αυτοκρατόρων, στρατιωτικά και μέσα από διωγμούς 6,5 αιώνων επέβαλλαν τη θρησκεία που δημιούργησαν ένα τσούρμο τσομπαναραίοι, καθιστώντας την εν τέλει υποχρεωτική για το σύνολο των υπηκόων με ποινή το θάνατο.
Αυτή είναι η συνοπτική ιστορία της επικράτησης της ασιατικής θρησκείας.

macedon
quote:
Αυτό που δεν είναι δεδομένο είναι ο τρόπος που ο καθένας τις ερμηνεύει
Εγω συμφωνώ.. εσύ είσαι που γράφεις ως δεδομένο οτι είναι υβρεις.. λολ
quote:
Υ.Γ. Γιατί όταν απευθύνεσαι σε κάποιον, δεν το διευκρινίζεις (γράφοντας το ψευδώνυμό του) και προτιμάς να το καταλαβαίνει κάνοντας συνδιασμούς;;;
Πολλους λόγους. Ο 1ος είναι οτι έτσι κι αλλιώς φαίνεται απο το παράθεμα που βαζω. 2ον οτι ειναι(συνηθως) ευνοητο οτι απευθυνομαι σε αυτο πρου προηγουμένως μου έχει κάνει καποια ερωτηση κοκ. 3ον.. για να δοκιμασω τη νοημοσυνη του
δέιχνει πόσο απελπισμένος είσαι...Πότε επιβλήθηκε η ασιατική θρησκεία
απο Έλληνες σε Έλληνες;Στους εαυτούς τους επιβάλανε τον χριστιανισμό;
Μα καλά τόσο πολύ μισείς το ότι προσυλητίστκαν μετα χαράς, που θέλεις
να το μετατρέψεις σε κάτι άλλο που δεν ήταν και δεν μπορεί να σταθεί,ούτε
ιστορικά ούτε με στοιχεία αρχιαολογίας ή άλλες επιστημονικές εξηγήσεις..
Απλά θέσεις είναι αρχαιολατρών, που την εκπνοή του 12θεου, θέλουν να την
μετατρέψουν σε διωγμό... Ποιός διώκει κάποιον που πνέει τα λήσθια;
quote:Αν δεν σε δώ στην εκκλησία αύριο θα οργισθώ τόσο πολύ που θα τα κάνω πουτάνα εκει μέσα... Κατάλαβες;; fεfε;;
Οκ, σου υπόσχομαι ότι θα γίνω "καλό" κορίτσι και θα πηγαίνω και κάθε κυριακή στην εκκλησία............
Μῆνιν ἄειδε θεὰ...
Μῆνιν ἄειδε θεὰ...
quote:
Ενα τσούρμο ανθελλήνων και αλλοφύλων αυτοκρατόρων, στρατιωτικά και μέσα από διωγμούς 6,5 αιώνων επέβαλλαν τη θρησκεία που δημιούργησαν ένα τσούρμο τσομπαναραίοι, καθιστώντας την εν τέλει υποχρεωτική για το σύνολο των υπηκόων με ποινή το θάνατο.Αυτή είναι η συνοπτική ιστορία της επικράτησης της ασιατικής θρησκείας.
Κώστα, και να μην το γνώριζε (κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ), σίγουρα το έμαθε εδώ μέσα, παρακολουθώντας τους διαλόγους.
Όμως λέει αρλούμπες διότι δεν έχει να πει κάτι άλλο, για να υπερασπισθεί (όπως νομίζει ότι κάνει), αυτό που θεωρεί θρησκεία του και να βάλλει κατά κάθε τι Ελληνικού, όπως κάνει και η θρησκεία του.
Δεν νομίζω πως κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει είναι ειλικρινής, κατ' αρχήν με τον εαυτό του, αλλά αυτό είναι επιλογή και δικαίωμά του.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Εγω συμφωνώ.. εσύ είσαι που γράφεις ως δεδομένο οτι είναι υβρεις.. λολ
Πιο κάτω λες ότι σ' αρέσει να δοκιμάζεις τη νοημοσύνη των άλλων και προφανώς η προσήλωσή σου σ' αυτό, σ' έκανε να αμελήσεις τη δική σου.
Για να σε βοηθήσω, σου ξαναγράφω ότι οι ύβρεις είναι δεδομένες, διότι είναι γραμμένες και δεν αμφισβητούνται, εκείνο που δεν είναι δεδομένο, είναι ο τρόπος και τα ελατήρια ερμηνείας, αυτών των ύβρεων, απ' τον καθένα.
Πάντως αν θα ήθελες πραγματική συμμετοχή στο θέμα, θα είχες κάτι να πεις για τα κείμενα που κάποιοι (όπως εγώ) τα βρίσκουν υβριστικά και δεν θα περιοριζόσουν σε αμφισβητήσεις και κριτικές για το πώς και τι γράφουν οι άλλοι.
quote:
Ο 1ος είναι οτι έτσι κι αλλιώς φαίνεται απο το παράθεμα που βαζω. 2ον οτι ειναι(συνηθως) ευνοητο οτι απευθυνομαι σε αυτο πρου προηγουμένως μου έχει κάνει καποια ερωτηση κοκ. 3ον.. για να δοκιμασω τη νοημοσυνη του
Αν πράγματι, επιθυμείς απάντηση σε τυχόν ερωτήσεις σου προς εμένα, επειδή η νοημοσύνη μου δεν είναι τόσο αναλυτική, ώστε να μου επιτρέπει να διακριβώνω τον αποδέκτη των μηνυμάτων σου, να αναφέρεις ότι απευθύνονται σε μένα...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Ψηλός
quote:
Μιλάμε για ενυπόστατο σοφία ειδωμένη στο πλαίσιο του Χριστιανισμού και όχι σκέτη τη λέξη "ενυπόστατος".Δεν καταλαβαίνω γιατί έχεις τόση αγωνία αν θα συμφωνήσουμε.
Για να ορίσουμε κάποια κοινά σημεία στα οποία θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και να πάμε παρακάτω. Αν είναι να συζητάμε για να συζητάμε και να πλακωνόμαστε, άστο καλύτερα.
quote:
Σαφώς και δεν συμφωνούμε και θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τους λόγους.Πρώτον, πουθενά δεν αναφέρεται ότι η σοφία του θεού, περιορίζεται σε θρησκευτική σοφία, όπως λες, ούτε βέβαια και διευκρινίζει ότι η σοφία των Ελλήνων η οποία «εμωράνθη» είναι μόνο η αντίληψή τους περί θείων.
Βρε αδελφέ, σε θρησκευτικό κείμενο αναφερόμαστε, έτσι δεν είναι; Η σοφία του Θεού είναι απέραντη. Τι σχέση έχει όμως αν περιορίζεται στη «θρησκευτική σοφία»; Τι εννοείς με αυτό που λες;;
quote:
Εγώ διαβάζω για σοφία, γενικά.
Ναι, αλλά σε τι βιβλίο διαβάζεις;
quote:
Δεύτερον, ακόμη κι αν είναι έτσι όπως λες, θα πρέπει κάποιος να έχει την άποψη ότι η αντίληψη περί θείου, των χριστιανών, είναι σωστή και ανώτερη απ’ την θεώρηση των Ελλήνων, για να συμφωνήσει μαζί σου.
Μα δεν σου ζητώ να συμφωνήσουμε ως προς το ποια θεώρηση είναι «η σωστή και ανώτερη». Ας συμφωνήσουμε πρώτα στο σε αυτό που ακολουθεί και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.
quote:quote:
Επαναλαμβάνω πως ο επίμαχη ωδή έχει να κάνει με τη σοφία του Θεού.Συγκρίνεται η ενυπόστατος σοφία με την αντίληψη περί θείου της εποχής εκείνης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ωδή, η δεύτερη να φαντάζει και να χαρακτηρίζεται ως ανόητη, όπως είπες και εσύ, πράγμα το οποίο σε ενοχλεί.
Κι εγώ επαναλαμβάνω ότι θεωρώ λάθος να παίρνεις σαν δεδομένη την ανωτερότητα της «ενυποστάτου σοφίας» (κατά δική σου ερμηνεία) και ως εκ τούτου να προκύπτει ότι δεν προσβάλλεται η σοφία των Ελλήνων, κάτι που συμβαίνει ακόμη κι απ’ τον ισχυρισμό ότι κάποιος Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ ή όπως τον λέγανε, απεμώρανε τη σοφία των Ελλήνων.Αν είναι δυνατόν....
Δεν θεωρώ ως δεδομένο τίποτα. Η ανωτερότητα της ενυποστάτου σοφίας, σε σχέση με τις διάφορες παλαιότερες αντιλήψεις περί θείου, για μένα, δεν προσβάλλει διόλου το μεγαλείο των προγόνων μου.
Ο Σαμουήλε παράθεσε κάποιες εικόνες των αρχαίων σοφών που υπάρχουν σε κάποια μοναστήρια. Λες να είναι τυχαίο; Μη μου πεις πάλι πως από τη μια υβρίζουν τους σοφούς και από την άλλη τους βάζουν και στα μοναστήρια!!
Η ειδωλολατρία είχε, ούτως ή άλλως, αρχίσει να εγκαταλείπεται από τους προγόνους μου. Με την τρομοκρατία δεν κρατάς τον κόσμο.
Το πόσο "μωρές" είναι οι διάφορες αντιλήψεις περί κοσμογονίας και θεογονίας των ανθρώπων της προ Χριστιανισμού εποχής, ούτως ή άλλως, το αποδεικνύει και η επιστήμη (τι ωραία που είναι η επιστήμη!).

quote:
Για να ορίσουμε κάποια κοινά σημεία στα οποία θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και να πάμε παρακάτω. Αν είναι να συζητάμε για να συζητάμε και να πλακωνόμαστε, άστο καλύτερα.
Και για να πάμε παρακάτω, πρέπει να σου πω ότι έχεις δίκαιο; Άλλωστε έχουμε κοινό σημείο, τη σοφία.
quote:
Βρε αδελφέ, σε θρησκευτικό κείμενο αναφερόμαστε, έτσι δεν είναι; Η σοφία του Θεού είναι απέραντη. Τι σχέση έχει όμως αν περιορίζεται στη «θρησκευτική σοφία»; Τι εννοείς με αυτό που λες;;
Ακριβώς αυτό εννοώ. Και αφού είναι απέραντη, σαν τέτοια "εμώρανε" την σοφία των Ελλήνων, γενικά.
quote:
Ναι, αλλά σε τι βιβλίο διαβάζεις;
Και τι σημασία έχει αυτό;
Εσύ,ας πούμε, θεωρείς τη σοφία του θεού απέραντη, όπως είπες, άρα η αναφορά σ’ αυτήν μπορεί να γίνεται από οποιοδήποτε ανάγνωσμα ακόμη και θρησκευτικό.
quote:
Δεν θεωρώ ως δεδομένο τίποτα. Η ανωτερότητα της ενυποστάτου σοφίας, σε σχέση με τις διάφορες παλαιότερες αντιλήψεις περί θείου, για μένα, δεν προσβάλλει διόλου το μεγαλείο των προγόνων μου.
Βλέπεις ότι θεωρείς δεδομένη την ανωτερότητά της; Γιατί το αρνείσαι;
Υπ’ αυτήν την έννοια, για να συνεχίσουμε τη συζήτηση, θα πρέπει να αναφέρεις την πρωτογενή σοφία του χριστιανισμού, τις καινοτομίες της και τα νέα δεδομένα της, σε σχέση με τις παλαιότερες θεωρήσεις.
Όμως έτσι μπλέκουμε σε ατέρμονα κύκλο, ο οποίος θα μπερδέψει πιο πολύ εσένα, αφού θεωρείς ότι ο θεός των χριστιανών, είναι ο μοναδικός αληθινός όλων των ανθρώπων, είτε το δέχονται είτε όχι, τότε όλες οι σοφίες είναι δικές του, άρα (για σένα) εμώρανε δική του σοφία, αφού ουκ ολίγες φορές έχετε γράψει ότι και οι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν χριστιανοί.
Και αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό οδηγεί σε διάφορα συμπεράσματα για ένα θεό που αναθεωρεί, διορθώνει, ανασκευάζει κλπ.
Επί του διαλόγου που κάνουμε τώρα, ακόμη και αποσπασματικά δεν σε προσβάλλει να θεωρούνται οι πρόγονοί σου, ανόητοι και μάλιστα από σοφία που η πηγή της είναι από θολή έως ανύπαρκτη (κατ’ ουσίαν κλεμμένη), ενώ η Ελληνική σοφία έχει πατρότητα δεδομένη και αποδεδειγμένη;;;
Για παράδειγμα ο Επίχαρμος είπε:
«Γη είμαστε και στη γη πηγαίνουμε και το πνεύμα επάνω».
Και
«Αυτά για τα οποία κατηγορούμε τους άλλους, εμείς να μην κάνουμε».
Και 6 αιώνες αργότερα η «ενυπόστατος σοφία», βάζει στο στόμα του χριστού των ευαγγελίων το:
«Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις».
Προσπάθησα να σου δώσω να καταλάβεις γιατί είναι ύβρις.
quote:
Ο Σαμουήλε παράθεσε κάποιες εικόνες των αρχαίων σοφών που υπάρχουν σε κάποια μοναστήρια. Λες να είναι τυχαίο; Μη μου πεις πάλι πως από τη μια υβρίζουν τους σοφούς και από την άλλη τους βάζουν και στα μοναστήρια!!
Το τι υπάρχει σε κάθε μοναστήρι έχει να κάνει με το κάθε μοναστήρι, όπως υπάρχει το Βατοπέδι αλλά και η μονή Εσφιγμένου.
Άλλωστε ο Σαμουήλ, ότι φωτογραφία βρεί την παραθέτει, αρκεί να βγάζει λάδι τους εβραιοχριστιανούς...
quote:
Η ειδωλολατρία είχε, ούτως ή άλλως, αρχίσει να εγκαταλείπεται από τους προγόνους μου. Με την τρομοκρατία δεν κρατάς τον κόσμο.
Αν θεωρούσες προγόνους τους Έλληνες, θα γνώριζες ότι δεν υπήρξαν ειδωλολάτρες.
Και αν η πατρώα θρησκεία είχε εγκαταληφθεί και περίμεναν πως και πως τον εβραίο θεό, δεν θα χρειάζονταν οι νόμοι εξαναγκασμού και τιμωρίας για να δηλώσουν χριστιανοί.
quote:
Το πόσο "μωρές" είναι οι διάφορες αντιλήψεις περί κοσμογονίας και θεογονίας των ανθρώπων της προ Χριστιανισμού εποχής, ούτως ή άλλως, το αποδεικνύει και η επιστήμη (τι ωραία που είναι η επιστήμη!).
Και γιατί ο Κοπέρνικος αντέγραψε τον Αρίσταρχο;
Γιατί ο Γαλιλαίος (μετά το χριστιανισμό δεν ήταν;) φυλακίστηκε;
Και πολλά πολλά άλλα...
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:
Θα πάρψ την εικόνα του Χριστού και θα κατουρήσω πάνω της...!!!Μῆνιν ἄειδε θεὰ...
Άξιος απόγονος του Ιουλιανού του παραβάτη, που έσφαζε 100 μοσχάρια και λουζότανε μετά στο αίμα τους για να ανεβεί "πνευματικά".

quote:
Πιο κάτω λες ότι σ' αρέσει να δοκιμάζεις τη νοημοσύνη των άλλων και προφανώς η προσήλωσή σου σ' αυτό, σ' έκανε να αμελήσεις τη δική σου.Για να σε βοηθήσω, σου ξαναγράφω ότι οι ύβρεις είναι δεδομένες, διότι είναι γραμμένες και δεν αμφισβητούνται, εκείνο που δεν είναι δεδομένο, είναι ο τρόπος και τα ελατήρια ερμηνείας, αυτών των ύβρεων, απ' τον καθένα.
Και εγω σου λέω και παλι οτι εφόσον δεν εχει εξακριβωθει το αν είναι υβρεις, αποτελούν απλα κείμενα ή χωρία ή οπως θες πεστα αλλα όχι υβρεις. Τεσπα δε με απσχολει τόσο αυτο.
quote:
Πάντως αν θα ήθελες πραγματική συμμετοχή στο θέμα, θα είχες κάτι να πεις για τα κείμενα που κάποιοι (όπως εγώ) τα βρίσκουν υβριστικά και δεν θα περιοριζόσουν σε αμφισβητήσεις και κριτικές για το πώς και τι γράφουν οι άλλοι.
Αποψη σου. Αλλωστε, θες να "κατασκευασω" επιπλεον αποψεις ετσι απλα για να λες εσυ κ ο κάθε Γιαπετ οτι "συμμετεχω στο θέμα"?
Με εκφράζουν οι απόψεις των χριστιανων που παραθεσα στα 1α μηνυματα σε αυτο το φόρουμ.
Απο κει κ πέρα αν θες κατι επιπροσθετο σε αυτα θα πω απλα οτι
το τι μπορει να είπε ο οποιασδηποτε μετα Χριστου Ιεραρχης προκειμένου ή οχι να διασφαλισει 100% τον Χριστιανισμο απο τυχον αρχαιολατρικες επιρροες(12θεο, μετανσαρκωση(Πλατωνας)κλπ) απλα δεν με απασχολεί κ σαφώς δεν επιρεαζει τη πίστη μου.Το μηνυμα αυτο πάει στον Γιαπετ.
quote:
ν πράγματι, επιθυμείς απάντηση σε τυχόν ερωτήσεις σου προς εμένα, επειδή η νοημοσύνη μου δεν είναι τόσο αναλυτική, ώστε να μου επιτρέπει να διακριβώνω τον αποδέκτη των μηνυμάτων σου, να αναφέρεις ότι απευθύνονται σε μένα...
Βασικά αυτο για τη νοημοσυνη το είπα ειρωνικά.. Εγω πάντως σ'ακουσα..
quote:Αυτό που βάζεις Doctor στο τέλος.. Θα ήθελα να σου πώ ότι υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η ανάσταση του Ιησού έγινε γιaτί ο ίδιος χρησιμοποίησε το 100% toy egkef;aloy toy..
Μῆνιν ἄειδε θεὰ...