- Ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο 5ος κι η Ελληνική Επανάσταση - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ιδίως στα "πολιτικά" του forum υπάρχει επιτακτική ανάγκη για άτομα με την αμερόληπτη και ευγενική προσέγγισή σου.
Τι άλλα ερευνητικά ενδιαφέροντα έχεις;
Dare To Dream
Για τους χαρακτηρισμούς μου προς το πρόσωπό σου:
Ακολούθησαν απλά τους δικούς σου χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό μου. Σε κάθε περίπτωση ζητάω συγνώμη για όποιες προσβλητικές εκφράσεις.
Για τα στοιχεία περί της "αθώωσης" του Γρηγορίου που παρουσίασες:
Πρόκειται για σκέψεις, υποθέσεις και συλλογισμούς που προσπαθούν να αντικρούσουν πραγματικά γεγονότα στο πλαίσιο της αποκαλούμενης "ιστορικής αναγκαιότητας".
Τα πραγματικά γεγονότα εκ μέρους του Γρηγορίου που θα ανασκεύαζαν την εικόνα του ως υποτακτικού του Σουλτάνου είναι τόσο μα τόσο λίγα και τόσο μα τόσο ασήμαντα μπροστά στα υπόλοιπα...
Για τον ίδιο το Γρηγόριο
Επειδή έτυχε να διανύει την τρίτη πατριαρχία του την περίοδο της ελληνικής επανάστασης, αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστό πρόσωπο, αποκομμένο από το θεσμό του πατριαρχείου. Ο Γρηγόριος δεν ήταν ούτε καλύτερος ούτε χειρότερος από το μέσο όρο των πατριαρχών. Μπορεί να μην ήταν Γεννάδιος αλλά δεν ήταν και Λούκαρις. Κι αν δεν ήταν η χρονική συγκυρία δεν θα ασχολούμαστε με το πρόσωπό του περισσότερο απ'όσο ασχολούμαστε με τον αγράμματο Ευγένιο το Β΄, τον ανεκδιήγητο Αγαθάγγελο τον Α΄ ή τον τουρκοευρωπαϊστή Βαρθολομαίο. Ολοι αυτοί τα ίδια θα έκαναν στη θέση του γιατί αυτή ήταν η δουλειά τους, πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη και βέβαια σύμφωνα με τα έργα και τις ημέρες τους.
Για την "ακυρότητα" του εγκυρότατου αφορισμού
Αν δεν επαναλάβεις για τρίτη φορά τη θεωρία περί ακυρότητας του αφορισμού λόγω ταφής του Υψηλάντη, μπορούμε να δούμε το νέο αυτό στοιχείο που θα παραθέσεις.
Για τα υπόλοιπα
Δεν έχω να σχολιάσω τίποτε. Είχα έτοιμα μερικά στοιχεία ακόμη αλλά δε βρήκα την ευκαιρία να τα παραθέσω, λόγω της εκτροπής της συζήτησης από τον γνωστό καρνάβαλο. Ισως στο μέλλον, αν δοθεί η ευκαιρία.

macedon
quote:
Trainman:
Βαρέθηκα κύριοι. Μπορεί να είμαστε στην τελική ευθεία από πλευράς θέματος, αλλά και πάλι βαρέθηκα. Ίσως στην αρχή να είχε και πλάκα, αλλά βαρέθηκα.
Quo vadis, Trainman? Scripta manent, verba volant...
quote:
Trainman:
...Ακόμα και όταν καλούσα τους χριστιανούς αναγνώστες να συστήσουν στον recto να σταματήσει τις άσχετες και ακαλαίσθητες επιθέσεις του, εκείνοι αδιαφόρησαν. [...]Από κει και πέρα, όποιος πιστεύει ότι έχουν ενδιαφέρον τα όσα γράφω και έχει την περιέργεια να γνωρίσει μια λίγο διαφορετική οπτική σχετικά με το ζήτημα «Εκκλησία – Τουρκοκρατία – Επανάσταση – Γρηγόριος» θα πρέπει να μου το δηλώσει ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.
Αν θα υπάρξει ένας αριθμός αναγνωστών, ικανός στο να με παρακινήσει να συνεχίσω το μικρό μου συγγραφικό Γολγοθά ανοιξιάτικα, θα συνεχίσω. Αλλιώς, θα σας αποχαιρετήσω, με μόνον ενδεχόμενο να συνεχίσω την αλληλογραφία μου με το Λουκά – μέσω των ΕΛΤΑ αυτή τη φορά. Να κολακεύω την ανία και την ραθυμία 3-4 ανθρώπων, δεν νομίζω πως έχει οποιοδήποτε νόημα.
Τι έγινε, «Γιούτσο»; Με το πρώτο αντιαθλητικό φάουλ σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις το τερέν; Πάντως εγώ, για χάρη σου, βγάζω κίτρινη κάρτα στον recto, παρόλο που συμφωνώ με τις απόψεις του - όχι όμως με το επιθετικό του ύφος, ειδικά απέναντί σου.
Φίλε, recto, βλέπε Λουκά θ΄ 49-50 και νέρωσε λιγάκι τον άκρατο οίνο σου. Α, και πρόσεχε το γάλα στην καρδάρα! Κρίμα είναι...
----
ΥΓ. Trainman, μη νομίζεις πως τη βγάζω αραχτός στην πολυθρόνα με κολοκυθόσπορο ή τρώγωντας χρατς χρουτς πασατέμπο! Υπάρχουν κολλήματα και κωλύματα...
© unregistered essence
quote:
Ελπίζω να μην ξαναγυρίσει στο thread
Πρώτον, επειδή ο Trainman μάλλον αστειεύυεται, να θυμήσω το εξής. Στην πορεία της κουβέντας, φέρνω κάποια βιβλιογραφικά στοιχεία που δείχνουν ότι επί Γαλλικής Επανάστασης:
- Υπήρξαν φυλακίσεις ιερέων κατά εκατοντάδες
- Σφαγές χωρίς δίκη και χωρίς λόγο, ιερέων φυλακισμένων αλλά και πολιτών που ανέρχονται περίπου στις 20.000 ανθρώπους
- Καταστροφές ναών και ιερών συμβόλων
- Απαγόρευση της θείας λατρείας
Εξαιτίας λοιπόν της προφανούς βιβλιογραφικής καταχώρησης αναφέρω τότε:
"Μόνο τρελλοί θα ζητούσαν από οποιονδήποτε φυσιολογικό άνθρωπο να αποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες το σφαγιαστικό πνεύμα της γαλλικής επανάστασης"
Μια φράση που επι της ουσίας, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ:
"...Το σφαγείο αυτό βάστηξε και τις ακόλουθες μέρες, και στις άλλες φυλακές. Η μέθη του φόνου ήταν τέτοια, ώστε σκότωναν χωρίς διάκριση τους κοινούς και τους πολιτικούς εγκληματίες, τους άντρες και τα γυναικόπαιδα....
Ολάκερη η επαναστατημένη Γαλλία δεν αποδοκίμασε τις σφαγές. Το ίδιο πνεύμα κυριαρχούσε απ' άκρη σ' άκρη του Γαλλικού εδάφους. Η Κομμούνα έστειλε εγκύκλιο στους νομούς, με την προσυπογραφή, του Δαντόν, όπου δικαιολογούσε τα γεγονότα..."
Παπαδήμας Δ.Α.-Στασινόπουλος Λ. Μιχ. (με βάση το έργο των F. Mignet - Α. Mathiez), 'Ιστορία της Γαλλικής Επαναστάσεως', τόμ. Α'
Τότε λοιπόν, από το πουθενά, και προφανώς επειδή δεν του άρεσε η βιβλιογραφία που έφερα για γεγονότα παγκοσμίως γνωστά περί των απαράδεκτων και αναίτιων σφαγών φυλακισμένων, λέει ο "φιλειρηνικός" Trainman, αφού κάνει την ακόλουθη εισαγωγή:
"Έχεις εκφραστεί επαινετικά προς το πρόσωπό μου, κάτι για το οποίο σε ευχαριστώ"
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ. και διαβάστε πόσο παράλογο ηχεί αυτο που γράφει τώρα:
"καλούσα τους χριστιανούς αναγνώστες να συστήσουν στον recto να σταματήσει τις άσχετες και ακαλαίσθητες επιθέσεις του"
Νομίζω όλοι διαβάζουμε τι έγραψε ακριβώς ο φίλος μας. Ο ίδιος παραδέχεται ότι ποτέ δεν του επιτέθηκα και τώρα κατηγορεί εμένα για επιθέσεις!
Ας δούμε λοιπόν πως ακριβώς με βρίζει, παρ' όλα τα επαινετικά που έγραψα για εκείνον. Λέει λοιπόν για μένα ότι:
- ότι "επιθυμώ υποτιμήσω τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των επαναστατικών ιδεωδών και των φιλελεύθερων αγωνιστών στην Ιστορία"
- "Καταφεύγω σε σοφίσματα" (έτσι ονομάζει τη βιβλιογραφία)
- Κάνω συζητήσεις γηπεδικού τύπου (ενώ σε 200 μηνύματα έχω καταγράψει μια εκτενή βιβλιογραφία για τη στήριξη των απόψεών μου)
Ξαναθυμίζω για όσους το ξέχασαν ότι πριν αρχίσει να με βρίζει είχε γράψει:
"Έχεις εκφραστεί επαινετικά προς το πρόσωπό μου, κάτι για το οποίο σε ευχαριστώ"
Παραδέχτηκε λοιπόν ότι εντελώς από το πουθενά ξεκίνησε το υβρεολόγιο, απλώς επειδή οι παραθέσεις μου δεν του άρεσαν!!!
Αυτό νομίζω του δίνει την ευχαίρια απλά να μου ζητήσει συγγνώμη γιατί ξεκίνησε έναν καυγά και άλλη μια φορά συγγνώμη επειδή παριστάνει τον ανήξερο που είναι και το πιο λυπηρό...
ΥΓ
Κάποιοι προφανώς τρέφουν ψευδαισθήσεις για την ικανότητά μου να αμυνθώ. Γνωρίζω ότι η επιθετικότητα κάποιων, έχει ως κύρια βάση, την αδυναμία τους να απαντήσουν επαρκώς. Γιατί δεν είδα να συλλέγουν τις ύβρεις που έχω δεχτεί.
Αν έκανα λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα που μπορώ να το διακόψω αμέσως, οδείλεται ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ στην εξαιρετική συμπεριφορά του Συντονιστή Dying_Incubus απέναντί μου που στην ευγένειά του μου ήταν αδύνατο να επιμείνω.
Όποιος νομίζει οτιδήποτε άλλο, είναι πολύ γελασμένος...
-
Edited by - recto on 01/05/2007 08:58:06
Φίλε recto το να εκφραστεί κάποιος, κάποια στιγμή, επαινετικά προς το πρόσωπό σου δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει για πάντα αυτή την άποψη. Το ίδιο και αν εκφραστεί αρνητικά κάποια στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν θα σου αναγνωρίσει κάποια προτερήματα όταν τα δει.
Νομίζεις ότι δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τις ικανότητες σου; Γιατί λοιπόν τις βροντοφωνάζεις κάθε φορά και σχεδόν σε κάθε σου μήνυμα;
Την αντιπαράθεση εδώ, την προκαλείς όχι με την βιβλιογραφία που βάζεις ή τις προσωπικές απόψεις σου, αλλά με τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους συνομιλητές σου και τον εγωϊσμό που βγάζεις.
Ως Χριστιανός θα γνωρίζεις ότι η ταπεινότητα θεωρείται προσόν.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει για πάντα αυτή την άποψη.
Δεν διαφωνώ καθόλου, απλά θέλω να δείξω ότι στην περίπτωσή του, το πρόβλημα ήταν ΜΟΝΟ η διατύπωση των απόψεών μου (ΑΝ τις πει κανείς "απόψεις ΜΟΥ" αφού τα γεγονότα αυτά της Γαλλ. Επανάστασης τα ξέρουν όλοι).
Συγγνώμη αλλά π.χ. ο "Dying_Incubus" είναι δείγμα μόνιμης ολύμπιας ψυχραιμίας ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ (και να θυμίσω ότι επίσης διαφώνησε μαζί μου για τις απόψεις μου).
Αντιθέτως για τον Trainman δεν είναι δυνατόν:
- ούτε να εξαίρεται το ..."ήθος" του
- ούτε, όπως γράφει κάποιος, να μιλάμε για συμπεριφορά "αμερόληπτη και ευγενική"(!!)
- ούτε, ακόμη χειρότερα να γίνονται αποδεκτά μηνύματα αυτο-αγιοποιήσεως του...
Όχι. Αυτά δεν μπορούν να ισχύουν όταν, ΕΓΩ τον ΤΙΜΩ, και κατ' εξαίρεση, αρχίζει ΕΜΕΝΑ στα μπινελίκια!
Άρα, κάτι δεν πάει καλά. Τι είδους "ήθος", "ευγένεια" και "αμεροληψία" είναι αυτή; Ακόμη περισσότερο όταν μέσα σε λίγα μηνύματα, φτάνει στο σημείο, προκειμένου να κερδίσει "πόντους" ..."αμεροληψίας" εναντίον μου, γράφει ότι "ξέθαψαν τον Καΐρη και τον παλούκωσαν στην καρδιά για να μην βρυκολακιάσει"!
Και όταν ζητάω τις "αμερόληπτες" πηγές του παραδέχεται ότι έγραψε ψέματα!
Ως νοήμονες άνθρωποι λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε ότι για τον Trainman δεν
ισχύει τίποτε από τα παραπάνω. Το μόνο που ισχύει είναι ότι, ο Trainman σαφώς ενήργησε με απαράδεκτο τρόπο, εξαιτίας όμως της συμπάθειας που κάποιοι του έχουν, δεν θέλουν να του το καταλογήσουν.
Γιατί κι εγώ, που μου καταλογίζεις αγένεια, στον "Dying_Incubus", με την αφοπλιστική του ευγένεια προς εμένα (και μάλιστα χωρίς να του απευθύνω κάποιο κοπλιμέντο), δεν μίλησα ποτέ έτσι.
Αντιθέτως, σαφές δείγμα συμπεριφοράς είναι ότι ο Trainman, σε μένα που του συμπεριφέρθηκα με αποδοχή και ευγένεια με έλουσε με τις χειρότερες εκφράσεις.
Βεβαίως, επί του θέματος μπορούμε να μιλάμε αιώνες. Αλλά στη συγκεκριμένη διαμάχη με τον Trainman ισχύει το "μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι". Μονά-ζυγά δικά του δεν μπορεί να τα έχει.
-
quote:
Από κει και πέρα, όποιος πιστεύει ότι έχουν ενδιαφέρον τα όσα γράφω και έχει την περιέργεια να γνωρίσει μια λίγο διαφορετική οπτική σχετικά με το ζήτημα «Εκκλησία – Τουρκοκρατία – Επανάσταση – Γρηγόριος» θα πρέπει να μου το δηλώσει ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.Αν θα υπάρξει ένας αριθμός αναγνωστών, ικανός στο να με παρακινήσει να συνεχίσω το μικρό μου συγγραφικό Γολγοθά ανοιξιάτικα, θα συνεχίσω. Αλλιώς, θα σας αποχαιρετήσω, με μόνον ενδεχόμενο να συνεχίσω την αλληλογραφία μου με το Λουκά – μέσω των ΕΛΤΑ αυτή τη φορά. Να κολακεύω την ανία και την ραθυμία 3-4 ανθρώπων, δεν νομίζω πως έχει οποιοδήποτε νόημα.
Αγαπητέ Trainman, το ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι διαβάζουν το θέμα αυτό όπως κι άλλα είναι σίγουρο.
Το γεγονός ότι δεν γράφονται πχ στις Συζητήσεις μας μπορεί να ερμηνευθεί ως έλλειψη χρόνου, ως μια όχι και τόσο μεγάλη εξοικείωση με την χρήση των Η/Υ και του Internet κτλ κτλ.
Προσωπικά πιστεύω πως το συγκεκριμένο θέμα έχει φιλοξενήσει ένα πλήθος στοιχείων, αναφορών και βιβλιογραφίες τόσο από σένα όσο κι από κάποιους άλλους συνομιλητές σου, κάτι που το κάνει αρκετά σημαντικό.
Σύμφωνα με την δική μου γνώμη, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από αυτό το θέμα είναι όχι τόσο η εξέταση ποιά στοιχεία είναι περισσότερο κοντά στην Αλήθεια αλλά οι συνδετικοί κρίκοι που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών οι οποίοι από κοινού προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους ένα έργο για τους συνανθρώπους τους.
Προσωπικά σου εύχομαι καλή συνέχεια σ' αυτό, όπως και στους υπολοίπους κι ελπίζω στην συνέχιση της συμμετοχής σου...
Αγαπητέ recto, η αλήθεια είναι πως σε κάποια θέματα έχει τύχει και να συνομιλήσουμε αλλά έχει τύχει εξίσου να σου έχω κάνει και κάποιες συστάσεις όταν η συμπεριφορά σου γίνεται επιθετική προς κάποιον συνομιλητή σου.
Πιστεύω πως για να βρισκόμαστε όλοι εμείς εδώ και να συζητάμε, υπάρχει μέσα μας - έστω και καλά κρυμμένη - η επιθυμία μας να βοηθήσουμε κάποιους άλλους ανθρώπους στην δική τους αναζήτηση και στην προσπάθεια τους να γνωρίσουν.
Αλίμονο αν εμείς οι ίδιοι λοιπόν δε μπορούμε να βρούμε έναν κώδικα επικοινωνίας μεταξύ μας!
Για το λόγο αυτό λοιπόν, ρίξε λίγο νερό στο κρασί σου και σκέψου σε πόσες περιπτώσεις έχεις θίξει κι εσύ κάποιους συνομιλητές σου με την συμπεριφορά σου.

In anticipation of my resurrection...
την ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΩΝ ΦΟΡΟΥΜ
την έχω επαναφέρει στο...
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ "Ο τελευταίος των χριστιανών"
Εφόσον βέβαια στο μεταξύ ο Dying_Incubus δεν την έχει βγάλει.
Έβαλα κι εγώ λίγο νερό στο κρασί μου, προκειμένου να συνεχιστεί εδώ κανονικά η ροή του θέματος. Αυτή είναι και η τελευταία μου παρέμβαση στο θέμα αυτό όσο αφορά την επίμαχη συνέντευξη.
quote:
Όσον αφορά το Συνοδινό, θα μπορούσε να απαντήσει στο recto με τα ίδια «όπλα» που χρησιμοποιεί και ο recto.
Φαίνεται όμως πως μόνο στο φραμπαλά είναι καλός.
Εγώ έφερα ένα ντοκουμέντο από ρεπορτάζ εφημερίδας και όχι επιλεκτικές βιβλιογραφίες που μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει.
το "Παλίμψηστο του Αρχιμήδη"
Και απαντάει, η Αυτού Μεγαλειότης ο Σεβασμιώτατος Ρέκτο, με την περίφημη πιά βιβλιογραφία του...
- "Πρώτα έvα μικρό μάθημα..."
Για να ξέρουν όσοι δεν μπορούν νε εκτιμήσουν την αξία της βιβλιογραφία του, ότι αυτός έχει το πάνω χέρι.
Παραθέτει την παγκοσμίως γνωστή πιά, βιβλιογραφία του και συμπληρώνει...
- "δεv voμίζω ότι αξίζει τov κόπo vα ακoύσoυμε εσέvα...".
Εδώ μιλάει εκ μέρους όλων...
Οι άλλοι όλοι είναι χαϊβάνια και επειδή μπορεί να εκτιμήσουν λάθος την κατάσταση, τους προτρέπει, ότι δεν αξίζει τον κόπο να διαβάσουνε εμένα, αλλά να ακούν μόνο αυτόν, που αποκαλεί τον εαυτό του, "δάσκαλο" και "σπάνιο φαινόμενο". Είναι και μετριόφρων...
Στο επόμενο μύνημα λέει...
- "Ήδη πήρες απαντήσεις από το μήνυμα που έδωσα στον παραπάνω φίλο και στον παρακάτω"
Ο "ΠΑΡΑΚΑΤΩ" είμαι εγώ.
Για τον "ΠΑΡΑΠΑΝΩ" δεν ξέρω ποιός είναι.
Αυτός είναι το κέντρο του κόσμου...
Όλοι οι υπόλοιποι είμαστε "οι παραπάνω", "οι παρακάτω", "οι παραδίπλα", "οι παραπίσω"....
Ποιός από τους δυό μας προσπάθησε με προσβλητικό τρόπο να μειώσει τον άλλον;
Ποιός από τους δυό μας προσπάθησε να εκνευρίσει τον άλλον;
Ποιός προσπάθησε να επιρεάσει την γνώμη τρίτων;
Ποιός από τους δυό μας είδε αδυναμία στα επιχειρήματά του και χρησιμοποιήσε αθέμιτα μέσα; Εγώ ή αυτός..;
ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΓΛΥΨΙΜΟ...
quote:
ΨΗΛΟΣ: "Συμφωνώ με την Αμαλία σχετικά με την επισήμανσή της. Είναι γνωστή η τακτική υποτίμησης του συνομιλητή"
quote:
recto: "Αν έκανα λοιπόν ένα μικρό διάλειμμα που μπορώ να το διακόψω αμέσως, οδείλεται ΜΟΝΟ και ΜΟΝΟ στην εξαιρετική συμπεριφορά του Συντονιστή Dying_Incubus απέναντί μου που στην ευγένειά του μου ήταν αδύνατο να επιμείνω"
Οι παπάδες πάντα ένιωθαν την ανάγκη να τα έχουν καλά με την εξουσία...
Και αφού τα έχουν καλά με την εξουσία ξανά σηκώνουν κεφάλι...
quote:
Κάποιοι προφανώς τρέφουν ψευδαισθήσεις για την ικανότητά μου να αμυνθώ.
Στην επίθεση είσαι φοβερός. Την επιθετικότητά σου την θαυμάσαμε όλοι..
Για να δούμε είσαι το ίδιο καλός και στην άμυνα..;
Καραγκιόζη...
λέω κι εγώ να μείνεις.
Που να τρέχεις τώρα ανοιξιάτικα στα ταχυδρομεία... θα υπάρξουν και καύσωνες.
Δεν έχω συζητήσει τώρα πρόσφατα μαζί σου, αλλά όταν το είχα κάνει, το είχα κατα-ευχαριστηθεί ![]()

Ψυχή μου,
Μην ονειρεύεσαι την αιωνιότητα,
αλλά εξάντλησε το χώρο του δυνατού!
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Trainman
λέω κι εγώ να μείνεις.Που να τρέχεις τώρα ανοιξιάτικα στα ταχυδρομεία... θα υπάρξουν και καύσωνες.
Δεν έχω συζητήσει τώρα πρόσφατα μαζί σου, αλλά όταν το είχα κάνει, το είχα κατα-ευχαριστηθείΑπο amalia Απεστάλη: 02/05/2007, 02:19:53
Και που να τον πιάσει η όρεξη για καλαμπούρι. Πέρυσι γύρω στον Μάϊο - Ιούνιο έδινε παράσταση καθημερινά. Είχαμε τότε και την ΟΣΤΡΙΑ και ο σαμάνικος χορός καλά κράταγε. Που σαι ρε ΟΣΤΡΙΑ με τα ωραία σου και τα τριαξονικά σου αστειάκια να ξεμαγκουφιάσουμε λίγο απ’ τον Recto.
Φίλε Trainman αυτό είναι παραγγελιά απ’ την ...Εριώπιδα. «Αντί να «χορεύεις» μόνος σου μπροστά στην βιβλιοθήκη σου χόρεψε για τον κόσμο που σε απολαμβάνει και σε χαίρεται.» Παραγγελία απ’ την Εριώπιδα.
Φίλε Συνοδινέ, μέχρι τώρα μας έχεις δείξει ένα απειροελάχιστο μόνο δείγμα απ’ το Αριστοφάνειο ταλέντο σου. Μην μας το κρύβεις, τουλάχιστον εγώ σε παρακαλώ.
Φίλε Βαρτίμαιε, επιτέλους, κάναμε μαύρα μάτια να σε ξαναδούμε.
Φίλε Recto και Ψηλέ, αν νομίζετε ότι με την βιβλιογραφία και μόνο μπορείτε να επιβάλετε την γνώμη σας κάνετε τραγικό λάθος. Ο αγαπητός φίλος όλων μας ο Βασίλης κυριολεκτικά ισοπέδωσε επιχειρηματολογικά τον Recto ο οποίος δεν φαίνεται να πτοείται απ’ αυτή την διαλεκτική αβάσταχτη ήττα του και συνεχίζει να οικειοποιείται ένα ρόλο που δεν διαθέτει σκηνικό. Τελείως τρελά πράγματα δηλαδή.
Τώρα αν νομίζετε ότι έχετε ανεβάσει το πρεστίζ της εκκλησίας έστω και κατά ένα χιλιοστό, δυστυχώς θα σας το πω κατάμουτρα ότι το έχετε φουντάρει σε απύθμενα βάθη. Είμαι σίγουρος ότι οι αρχαιολάτρες θα πανηγυρίζουν σε κάθε εμφάνισή σας και θα παρακαλούν τον Δία να μη πάθετε τίποτα συνεχίζοντας ανενόχλητοι το έργο σας.
Άκου Σαμάνος ο Ορφέας. (Τάδε έφη η κ. Έφη απ’ τα Πετράλωνα, ...για όσους δεν γνωρίζουν σε ποιο επίσημο βιβλίο του Recto και του Ψηλού μπορούν να το βρούν).
Φίλε Επαίτη, μέχρι τις 3 Ιουνίου έχουμε ακόμη αρκετό καιρό για να κλείσουμε το θέμα.
Απ’ ό,τι βλέπεις έχει εξελιχθεί σε θέμα «εφ’ όλης της ύλης» και γιατί όχι.
Τέλος, με την παρούσα ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια όλους όσους μου έστειλαν προσωπικό μήνυμα στο Φόρουμ και στο εμαίλ μου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της Εριώπιδος. Αδυναμία της, ο Trainman. Τι να κάνουμε, με τις δασκάλες του παλιού καιρού δεν μπορούμε να διαφωνούμε.
Αναμείνατε στην οθόνη σας ο Trainman επανέρχεται δριμύτερος. Παραγγελιά είναι αυτή, όχι αστεία.
Λουκάς
quote:
Φίλε Επαίτη, μέχρι τις 3 Ιουνίου έχουμε ακόμη αρκετό καιρό για να κλείσουμε το θέμα.
Απ’ ό,τι βλέπεις έχει εξελιχθεί σε θέμα «εφ’ όλης της ύλης» και γιατί όχι.
Mακάρι να κλειδωθεί τουλάχιστον τότε, αλλά δέν βλέπω να κλειδώνεται ποτέ. Φαίνεται οτι απο πείσμα το κρατάνε ανοιχτό, άν ήταν οποιοσδήποτε άλλος ο δημιουργός του θέματος αυτό ύστερα απο τα τελευταία γεγονότα θα είχε κλειδωθεί.
quote:
Τέλος, με την παρούσα ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια όλους όσους μου έστειλαν προσωπικό μήνυμα στο Φόρουμ και στο εμαίλ μου εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τους για τον θάνατο της Εριώπιδος. Αδυναμία της, ο Trainman. Τι να κάνουμε, με τις δασκάλες του παλιού καιρού δεν μπορούμε να διαφωνούμε.
Και εγώ σου εκφράζω την λύπη μου και τα πιό βαθιά συλληπητήρια.
Με συγχωρείς και για την καθυστέρηση αλλά δέν γνωρίζω τί σχέση έχετε και τον λογαριασμό ΕΡΙΩΠΙΣ ποιός τον διαχειριζόταν ή τον διαχειρίζεται.
quote:
Mακάρι να κλειδωθεί τουλάχιστον τότε, αλλά δέν βλέπω να κλειδώνεται ποτέ. Φαίνεται οτι απο πείσμα το κρατάνε ανοιχτό, άν ήταν οποιοσδήποτε άλλος ο δημιουργός του θέματος αυτό ύστερα απο τα τελευταία γεγονότα θα είχε κλειδωθεί.
Αγαπητέ EPAITHS, το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε οι Υπεύθυνοι είναι να κρατήσουμε ανοιχτό ένα θέμα από πείσμα σε κάποιο συγκεκριμένο μέλος! ![]()
Για αυτό μπορώ να σε διαβεβαιώσω... ![]()
Από την στιγμή όμως που κάποια μέλη επιθυμούν να συμμετάσχουν στο θέμα και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραθέσουν κι άλλα στοιχεία, δεν βλέπω το λόγο για να κλειδωθεί - τουλάχιστον άμεσα.

In anticipation of my resurrection...
Με πόσες πηγές και βιβλιογραφίες, μπορεί κάποιος να κερδίσει το σεβασμό των συνομιλητών και των αναγνωστών του ;
Φίλε Trainman, είτε συμφωνεί κάποιος μαζί σου είτε όχι, να ξέρεις ότι έχεις κερδίσει τον σεβασμό των περισσοτέρων μας, ότι απόφαση και να πάρεις.
Και μια καλημέρα που λέει ο λόγος να λες στο forum, για μένα φτάνει.
Στράτος

quote:
ΕΡΙΩΠΙΣ:
Φίλε Βαρτίμαιε, επιτέλους, κάναμε μαύρα μάτια να σε ξαναδούμε
Φίλε Λουκά, χαίρομαι που μαύρισε το μάτι σου από την αδημονία σου να με ξαναδείς!!!
Ας τα προσέξουμε όμως από επίδοξους πυγμάχους - εσύ από τον recto κι εγώ από τον Trainman.![]()
Έτσι θα έχουμε καθαρά τα μάτια μας, για να τα προσφέρουμε θυσία στο βωμό της φιλίας μας! ![]()
Όσο για το «αριστοφάνειο ταλέντο» του Συνοδινού, το βρίσκω θεμιτό, αλλά θα ήταν κυριολεκτικώς ψυχαγωγικό, αν περιοριζόταν στη σάτιρα και μόνο. Δυστυχώς δεν μπόρεσε ν' αποφύγει αυτό που αποπειράθηκε να καταγγείλει: την ύβρη! Και η κλοτσοπατινάδα με τα αντιαθλητικά φάουλ καλά κρατεί. Κι ο πειρασμός να πέσουμε όλοι μέσα πρόδηλος. Στώμεν καλώς...
Και για να θέσω το μύλο του Trainman σε λειτουργία, ας τον παραπέμψω στην κοίτη του Φωτάκου:
Ο Φωτάκος Διαψεύδει τους Φωταδιστές
Ορίστε λοιπόν και οι περιζήτητες μαρτυρίες για την ύπαρξη του κρυφού σχολειού, κατευθείαν από τη «χρυσή» γραφίδα του γραμματέα του Κολοκοτρώνη. Για να δούμε τώρα τα απροκατάληπτα σχόλια της «ρεπούσειας» γραμματείας και των μιμητών της. Φαντάζομαι πως ο επόμενος στόχος τους θα είναι να βγάλουν τον Φωτάκο σε χρόνο dt «σκάρτο», «σκοταδιστή» και «προπαγανδιστή της Εκκλησίας». Εδώ είμαστε...
Όχι, επίσημα έγγραφα με τη βούλα του Σουλτάνου δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Ούτε το Μητρώο μαθητών. Αλλά ούτε κι η αρχαιολογική σκαπάνη βρήκε κάποια επιγραφή «εδώ λειτουργεί Κρυφό Σχολειό»! Μήπως όμως πρέπει να ρωτήσουνε καμιά «οραματίστρια» για το πού να ψάξουν ή να σκάψουν;
-----------
ΥΓ. Λουκά, τα συλλυπητήριά μου για την Εριώπιδα. Ελαφρύ το χώμα και ούριος ο άνεμος στα φτερά της. Είθε να βρει Έλεος κι Ατέρμονη Ιλαρότητα...
© unregistered essence
Καμία πηγή πριν το 1830, καμία μαρτυρία... ένας μύθος που χτίστηκε πάνω σε έναν πίνακα του Γύζη κι ένα ποίημα του Πολέμη και, φυσικά στην απέλπιδα προσπάθεια της επίσημης εκκλησίας να αποδείξει πως στην τουρκοκρατία ήταν κι αυτή εκεί. ![]()
Ηταν αλλά σε λάθος πλευρά!

macedon
quote:
γράφει ότι "ξέθαψαν τον Καΐρη και τον παλούκωσαν στην καρδιά για να μην βρυκολακιάσει"!Και όταν ζητάω τις "αμερόληπτες" πηγές του παραδέχεται ότι έγραψε ψέματα!
Δεν βρίσκω τι ακριβώς ειπώθηκε για το παραπάνω θέμα, αλλά μήπως αναφέρεστε σε αυτό;
'Την υστεραίαν από της ταφής του ημέραν αι αρχαί της Σύρου, ανασκάψασαι τον τάφον, διήνοιξαν την κοιλίαν του νεκρού και ενέπλησαν αύτην ασβέστου, εμπρήσασαι ούτω το θνητόν αυτού σκήνωμα.";
Δημητρίου Π. Πασχάλη 'Θεόφιλος Καϊρης' ιστορική και φιλοσοφική μελέτη, Αθήναι 1928.
Τώρα αν δεχτούμε αυτά που μας λέει ο Καρκαβίτσας (Ο ζητιάνος Δ' Ο Βρυκόλακας) έτσι σκότωναν τους βρικόλακες.
" – Tι να κάμουμε; εψιθύρισαν οι άντρες κοιτάζοντας με αγωνία τον ζητιάνο.
– Nα τον κάψουμε. Mαζώξτε ξύλα, κούτσουρα, ανάφτε φωτιές να τον κάψουμε.
– Nαι, είπε πρόθυμος ο Παπαρρίζος, κι εγώ το ξέρω. Έτσι και στη Pαψάνη έκαψαν το βρυκόλακα·έχυσαν ασβέστη και τον έκαψαν μέσα στον τάφο του.
Aλήθεια, είπεν ο Tζιριτόκωστας· με ασβέστη τούς καίνε. Eτούτος όμως δεν είνε στον τάφο και θέλει φωτιά.
– Nαι, φωτιά!... φωτιά!... αγριοφώναξαν οι χωριάτες πρόθυμοι."
quote:
Και που να τον πιάσει η όρεξη για καλαμπούρι. Πέρυσι γύρω στον Μάϊο - Ιούνιο έδινε παράσταση καθημερινά. Είχαμε τότε και την ΟΣΤΡΙΑ και ο σαμάνικος χορός καλά κράταγε. Που σαι ρε ΟΣΤΡΙΑ με τα ωραία σου και τα τριαξονικά σου αστειάκια να ξεμαγκουφιάσουμε λίγο απ’ τον Recto.
Ωραίες εποχές αγαπητέ μου! Ελπίζω να τις επαναλάβουμε συντόμως, τώρα που 'άνοιξε' πάλι το θέμα του Kircher.
υπ. έχεις και την δική μου συμπαράσταση... τώρα το είδα.
quote:
Και για να θέσω το μύλο του Trainman σε λειτουργία, ας τον παραπέμψω στην κοίτη του Φωτάκου:Ορίστε λοιπόν και οι περιζήτητες μαρτυρίες για την ύπαρξη του κρυφού σχολειού, κατευθείαν από τη «χρυσή» γραφίδα του γραμματέα του Κολοκοτρώνη.
Εχει κανείς όλο το σχετικό κείμενο του Φωτάκου; Εψαξα αλλά δεν το βρήκα online. Είναι μάλλον στα Απομνημονεύματα Α, 46.
Βρήκα πάντως ένα ενδιαφέρον κείμενο του ιδίου υπό τον τίτλο: 'Η παράδοση του Παπουλάκου'.
http://www.iospress.gr/mikro2002/mikro20021228.htm
Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να του ρίξετε μια ματιά!
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

macedon
quote:
macedon:
Στα "Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως" του Φωτάκου πάντως δεν είναι.
Φωτάκου: «Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως», τ. Α΄, σ.27, Αγροτικές Συνεταιριστικές Εκδόσεις, 1977
![]()
© unregistered essence
Μπορείς ελεύθερα να ψάξεις όλες τις 286 σελίδες των απομνημονευμάτων του από το παραπάνω link και μόλις το βρεις πες το μου και μένα. Επίσης ήταν σε ένα τόμο και όχι σε δύο.
Τα απομνημονεύματα αυγαταίνουν με τον καιρό φαίνεται ![]()

macedon
quote:
macedon:
Στην πρώτη έκδοση των "Απομνημονευμάτων" του Φωτάκου, έκδοση 1858, "Τύποις και Βιβλιοπωλείω Π.Δ. Σακελλαρίου" δενυπάρχει καμία τέτοια αναφορά.
Μπορείς ελεύθερα να ψάξεις όλες τις 286 σελίδες των απομνημονευμάτων του από το παραπάνω link και μόλις το βρεις πες το μου
και μένα.
Μέχρι εδώ καλώς. Απαλλάσσεσαι από κάθε υποψία αήθους τακτικής. Αυτό είχες στα χέρια σου, αυτό γνώριζες.
quote:
macedon:
Επίσης ήταν σε ένα τόμο και όχι σε δύο.
Σ' αυτό μην είσαι τόσο σίγουρος. Άλλωστε το αν κάποιο έργο εκδοθεί σε ένα τόμο ή δύο εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες και
δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει κάτι. Η αλήθεια είναι πως τo 1858 εκδόθηκε μόνο ο Α΄ τόμος του έργου του - αυτό που έστειλες, btw
thanks - και το οποίο εξιστορούσε τα γεγονότα της Επανάστασης μέχρι το 1823. Μέχρι το θάνατό του (1878) ο Φωτάκος είχε
επεξεργαστεί και ολοκληρώσει το έργο του, φτάνοντάς το ως τα γεγονότα του 1828. Είκοσι περίπου χρόνια αργότερα, το 1899, το
ολοκληρωμένο έργο του εκδίδεται από τον αεροπαγίτη Σταύρο Ανδριόπουλο, για να επανεκδοθεί φωτοτυπικά το 1971 και δεμένο το
1977 από την ΑΣΕ ΑΕ, απ' όπου και το εν λόγω απόσπασμα.
quote:
macedon:
Τα απομνημονεύματα αυγαταίνουν με τον καιρό φαίνεται.
Εδώ αρχίζεις τις γνωστές σου «πρωτοτυπίες»...
Το να αφήνεις να πλανώνται αήθεις υποψίες επιμαρτυρεί, για άλλη μια φορά, την έφεσή σου στις κατεργαριές...
Όστις κατηγορήσει τα απομνημονεύματά μου, ότι δεν είναι αληθινά απάντησις δεν του πρέπει. Εις όσους δεν αρέσουν τα αληθινά
ιστορικά διηγήματα, εκείνοι πρέπει να στενοχωρούνται. Αν όσα γράφω είναι ψεύματα, πόθεν εγώ θα τα εμάνθανα; Τα ψεύματα είναι
πάντοτε αφ' εαυτών σκεπασμένα, οι δε ψεύσται φοβούνται την αλήθειαν (sic)...
(Φωτάκος: "Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως", τ. Β΄, σ. 359, ΑΣΕ ΑΕ 1977)
© unregistered essence